Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Барање за запишување во Регистерот на производители на Овошен и лозов саден материјал
koi uslovi treba da gi ispolnam za registracija na nova firma od oblasta na filmska produkcija
Pocituvani, Ministerstvo za zemjodlestvo,sumasrtvo i vodostopanstvo ne e nadlezna da odgovori na postavenoto prasanje
Planiram da zemam pod naem 35000 m2 zemjiste i da investiram vo proizvodstvo na ekoloska hrana-ovoski ili nesto drugo sto najdobro bi uspevalo vo atarot na seloto Mrsevci - Skopsko. Ve molam odgovorete mi sto se, redosledno, treba da napravam za taa cel. Imam veke registrirano firma so vraboteni 3 lica vo nea , dali treba da se izvrsi doregistracija, ili mozebi e podobro da se registriram kako zemjodelec poedinec, dava li drzavata subvencii, dozvolen li e izvoz na ekoloskite proizvodi (treba li i kade da se izvrsi registracija za istoto ) So pocit, Odnapred, blagodaren.
Индивидуалниот земјоделец поднесува барање до подрачна единица на МЗШВ за упис во регистарот во местото каде се наоѓа земјоделското земјиште на кое се врши дејноста, седиштето на индивидуалниот земјоделец е местото на кое тој живее. Потребни документи за упис во регистарот на индивидуални земјоделци се: - доказ за државјанство - МВР - доказ за правана основа за користење на земјоделско земјиште - поседовен лист од катастар - доказ за здравствена состојба - матичен лекар, потврда - доказ за стручно оброзование - фотокопија, диплома, свидителство - доказ дека нема неподмирени даночни обврски - Управа за јавни приходи - доказ дека не е запишан во трговскиот регистар - Централен регистар - потврда дека не е во работен однос или пензионер - Биро за вработување Предности на регистрираните земјоделци се: - со тоа се дефинира приватното земјоделство како економска дејност - вработените во секторот земјоделство се изедначуват со другите вработени во Р.М - со тоа се добива економска и правна сигурност - побрз пристап до поволни земјоделски кредити - право за доделување концесија на земјоделско земјиште - искористување на средствата од Програмата за поддршка на земјоделството - земјоделците добиваат право на соодветно пензиско и инвалидско осигурување. Што се однесува до средствата за финансиска подршка кои се одобруваат од страна на Министерството потребно е да ја следите програмата која се објавува секоја година и за истата се распишува конкурс кој се објавува во јавните гласила во одреден временски период. Во програмата ви се наведени условите и мерките за кои се даваат субвенции. Доколку се регистрирате според одредбите на споменатиот закон јавните давачките изнесуваат околу 7.500 денари
Почитувани,сакаме да регистрираме мини винарска визба па сакаме да не информирате кои се условите, која документација ни е потребна и како можеме да пристапиме до средствата што ги нуди ИПАРД програмата?
Vo vrska si prasanjeto obratete se do Podracna Edinica na MZSV vo vasata opstina i preku nea kontaktirajte so Agencija za Finansiska Podrska vo zemjodelstvo i ruralen razvoj ili IPARD .
Почитувани Во врска со предметот број 22-5782/2 јас како инвеститор се интересирам до каде е постапката за трајна пренамена на земјиштето од земјоделско во градежно.Ве молам да ми одговорите на мојата е-маил адреса topolka.goran@hotmail.com
Pocituvani za soodveten odgovor obratete se vo Sektor za zemjiste tel.3134-447
Живеам во Охрид,и сакам да почнам со одгледување на цреши. Ве молам да ме информирате за начинот на одгледување и набавка на најдобрите сорти, а посебно сум заинтересирана од резултатот на експерименталните цреши посадени од институтот.За сега сакам да се информирам само за тоа, а подоцна и да можам да направам набавка... Однапред ви благодарам!!!
Во врска со prasanjeto i стручна помош обратете се до Факултетот за земојоделски науки и храна Скопје и контактирајте со професор Марјан Кипријановски на тел:02 3115 277.
Pocituvani, bi Ve zamolila za odgovor na prasanje,dali dokolku stranski drzavjanin osnova firma vo Republika Makedonija drzavata dava finansiska pomos za osnovanje i razvivanje na istata i dokolku istata se dava kolkav e iznosot i na koj nacin se aplicira za istata...Vi blagodaram odnapred
Pocituvani, Што се однесува за субвенционирање за ново формирана фирма треба да се обратите до Министерството за економија.
Почитувани, како компанија која има пласман за извоз, заинтересирани сме за откуп на голема количина на орев ( плод ). Дали постојат откупни пунктови низ нашата земја за овој производ и каде да се обратиме за да не насочат како да постапуваме при откупот на овој производ? Ви благодарам однапред
pocituvani, Моментално во Македонија не постои организиран откуп на орев ( оревот се продава на зелените пазари или на кванташкиот пазар во Скопје или за потребите на слаткарските работилници).
Почитувани, Сакам да отворам фирма која би се бавела со трговија и извоз на зеленчук. Дали фирмата треба да исполнува некоин посебни прописи ( пример-број на вработени, пријавување во регистер и сл.) Благодарам.
За да се занимавате со трговија и извоз на зеленчук треба да ги исполнувате условите пропишани според Законот за земјоделство и подзаконските акти кои се однесуваат на откупот на земјоделските производи и тоа: Законот за земјоделство ( Член 31, 32, 33, 34 и 35) – Сл. весник на РМ бр. 49 од 12. 04. 2010 г.кои се однесуваат на откуп на земјоделските производи, - Подзаконските акти од овој закон кои се однесуваат на откупот ( Сл. весник на РМ бр. 102 од 29.07.2010 г. и Сл. весник на РМ бр. 144 од 01.11.2010 г) Овие акти можете да ги симнете од веб сајтот www.mzsv.gov.mk
pocituvani sakam da prasam , zosto ne mi se isplateni subvencii za pcelnite semejstva od bitolskiot reon ,a na drugite pcelari so se na istiot reon mu se isplateni subvencii za 2010 god. ? A dokumentite ne mi se vrateni so znaci deka mi se vo red.i imam uste edno prasanje dali za nasad od lesnik mozi da se dobijat subvencii i ako mozi sto treba ?? pozdrav
Pocituvani,Vo vrska so isplata na finansiska podrska za pcelni semejstva za informacija obratete se do AFPZRR preku Pe na MZSV vo vasata opstina a za informacija za potrebni dokumenti za apliciranje za nasadi od lesnik obratete se do PE na MZSV vo vasata opstin.
Dali e potrebna agrohemiska analiza za sadnici t.e ovosni sadnici,i dali toj dokument treba da go prilozime kako dokaz za dabivawe na subvencii so ostanatite dokumenti kako na primer(faktura,ili fiskalna,uverenie za zdravi drvca,sertifikat i slicno)
Pocituvani, Agrohemiska analiza se vrsi na pocvata od parcelata na koja se podiga nasadot a ne na ovosnite sadnici
Sakam da podignam nasadi na orevi, pa me interesira dali sadnicite gi dobivame kako donacija od drzavata ili nie sami si gi nabavuvame? Blagodaram.
Pocituvani, Za podiganje na ovosen nasad sadnicite sami si gi nabavuvate no da se sertificirani a finansiska podrska za nobvopodignati nasadi za jabolcesto koskesto i jatkasto ovosje se isplaka po hektar podignat ovosen nasad
me interesira dali e pocnato so kreditite za samovrabotuvanje koi se uslovite sto treba da gi ispolnuvas za da se podigne kredit za stocarstvo sakam da pocnam so kozi ili ovci dvajcata so soprugata ne sme vraboteni
Pocituvani,Vo prska so programata za samovrabotuvanje za informacii obratete se do Agencijata za vrabotuvanje vo vasata opstina.
zdr.me interesira kade moze da najdam sadnici za migdal i kako se odgleduva
Vo vrsk so informacii za nabavka na saden materijal i za strucen sovet obratete se do JNU Fakultet za zemjodelski i hrana vo Skopje i kontaktirajte so profesor Toso Arsov na telefon 02 3115 277
Почитувани, Сакам да отворам пекара ама не знам кои се барањата за HACCP системот ако може да ми кажете барем нешто за почеток Ви благодарам
Pocituvani, Ministerstvo za zemjodlestvo,sumartsvo i vodostopanstvo ne e nadlezna da vi odgovori na postavenoto prasanje..
Здраво, јас сум дипл. земј. инж. насока сточарство. Ме интересира дали ги исполнувам условите за отварање на продавница за пчеларска опрема (сандаци, восочни основи, пчеларски прибор и сл.) во која би продавал и лекови за пчели, средства за прихрана, стимулатори и др.? Ако може нешто и околу постапката за регистрација на ваква дејност. Благодарам!
Во врска со прашањето за отварање на продавница за пчеларска опрема (сандаци, восочни основи, пчеларски прибор и сл.) во која би се продавало и лекови за пчели, средства за прихрана, стимулатори и др., барателот за подетални информации да се обрати до Агенцијата за храна и ветеринарство. tel. 3112-210
zdravo jas sum dipl.thnolog otsekprehrana .me interesira dali pokraj ispitot za drzavni sluzbenici,od kaj vas ima plus materijali sto trbaat za polaganje na ispit(agencija za ruralen razvoj)?
Pocituvani, potrebno e da se obratite do Sektorot za covecki resursi (tel. 3134-477)
сакам да прашам како законски е регулирана работата со кафемати, затоа што имам фирма и сакам да се пренаменам кон оваа дејност(поставување,договори со фирми, , уплата на промет,набавка на маетеријали...) .Каде можам да се обратам за ова, однапред ви благодарам
Pocituvani, Ministerstvo za zemjodelstvo,sumarstvo i vodostopanstvo ne e nadlezno da vi odgovori na postavenoto prasanje..
Pocituvani sakam da prasam zosto ne ni se isplateni subvenciite za kravi i ovci za 2010 god. na drugite od nasta opstina na nekoi im se isplateni a na nekoi ne. Ve molam ako moze da mi odgovorite na prasanjeto. Vi blagodarime odnapred. Pozdrav
Pocituvani, ve molime da se navede ime i prezime i vasiot EMBG
zdravo sakam da sadam orevi no nemam sopstveno zemjiste sakam da zemam pod zakup od privatno lice . za da mozam da gi zemam subvenciite na kolku godini treba da bide dogovorot za zakup . odnapred vi blagodaram.
Vo vrska so prasanjeto za sklucuvanje na dogovori za zakup na zemjodelsko zemjiste za informacija i konsultecija obratete se do Sektorot za registriranje i upravuvanje so zemjodelsko zemjiste preku centrala na MZSV na broj: 023134477.
Pocituvani! Sakam da otvoram kozmeticki salon. Dali mozete da mi odgovorite kakvi dokumenti mi se potrebni i kade da se obratam i sekako dali moram da imam zavrseno sredno skolo za kozmeticari ili mozam da otvoram so moeto obrazovanie (imam zavseno sredno umetnicko uciliste)
Pocituvani,Ministerstvo za zemjodelstvo, sumarstvo i vodostopanstvo ne e nadlezna da vi odgovori na postavenoto prasanje
Почитувани, дали може вработен во државната администрација да биде истовремено и основач на ДООЕЛ која ќе врши консултантска дејност? Второто прашање ми е, дали е неопходно да се има постојан вработен во фирмата или истите може да се ангажираат според потребите на претпријатието? Однапред благодарам
Pocituvani, Ministerstvo za zemjodelstvo,sumarstvo i vodostopanstvo ne e nadlezna da vi odgovri na postavenoto prasanje
aj ve molam da mi kazite koga ce gi pustat subvenciite od ovcite za 2010
Pocituvani, potrebno e da se obratite do Agencija za finansiska poddrska vo zemjodedlstvoto i ruralen razvoj tel: 02/3228-840
sakam da zapocnam so odgleduvanje brokula. kade mozam da najdam informacii za nejzino odgleduvanje i za da ja otkupuvam. kade ima najmnogu brokula? Odnapred vi blagodaram.
Pocituvani, Okolu tehnologija za odgleduvanje na brokula obratete se do fakultetot za Zemjodelski nauki i hrana tel.023135021 i pobarajte katedra za gradinarstvo.Najgolemo proizvodstvo na brokula ima vo skopsko i strumicko.
Pocituvani, sakame da nasadime malini vo Kavadarci ve molam kazetemi dali e terenot dobar ili pak e podobro za lesnici.I ve molam koi se firmi otkupuvaat malini i lesnici vo Makedonija Odnapred blagodaram
Pocituvani, Za podiganje na ovosen nasad potrebni informacii pobarajte od fakultetot za Zemjodelski nauki i hrana tel.023135021 i pobarajte katedra za Ovostarstv ili na tel 075-559846 pobarajte go pr.Marijan Kiprijanovski.
sakam da posadam orevi .dali postojat orevi patuljaci i ako postojat kade mozeme da se obratime/i ako moze da mi odgovorite na koja godina pocnuvaat so rod
Pocituvani, Konkretni informacii pobarajte od fakultetot za Zemjodelski nauki i hrana tel.023135021 i pobarajte katedra za Ovostarstv ili na tel 075-559846 pobarajte go pr.Marijan Kiprijanovski.
Pocituvani, dobiv informacii od nacalnikot za zemjodelie od Kocani deka i bil potreben covek za rabota kaj niv i ke ve molam da me nasocite kade mozam da go ostavam moeto sivi i kade mozam da apliciram. Odnapred vi blagodaram
Pocituvani, За повеке информации обратете се до Секторот за човечки ресурси при МЗШВ преку централа на тел. бр.023134477.
Pocituvani, dobiv informacii od nacalnikot za zemjodelie od Kocani deka i bil potreben covek za rabota kaj niv i ke ve molam da me nasocite kade mozam da go ostavam moeto sivi i kade mozam da apliciram. Odnapred vi blagodaram
Pocituvani, За повеке информации обратете се до Секторот за човечки ресурси при МЗШВ преку централа на тел. бр.023134477.
kako se subvencionirat lesnicite i od kade moze da se zemaat sadnicite i po koj cena
-Subvencii za lesnik iznesuvaat po 100 000 den. po hektar novo podignat nasad.Informacii okolu tehnologija na proizvodstvo i nabavka na saden materijal moze da dobiete od Fakultetot za zemjodrlski nauki i hrana katedra za ovostarstvo preku centrala tel. br.023 115 277.
pocituvani ...ve molam da mi odgovorete na edno prasanje.odgleduvame lesnici okolu 600 drvca ,no vo nivnite stebla ce pojavija crvi koi go jadat i susat stebloto ,ve molam da mi kazete kako da gi spasime drvcata od ovie paraziti.odnapred vi blagodarime.
Pocituvani, Za podetalni informacii obratete se do Fakultetot za zemjodrlski nauki i hrana katedra za ovostarstvo preku centrala tel. br.023 115 277.
zdravo me interesira kako mozam da nabevam od holandija kravi ?
Okolu informacii za uvoz na holandski grla kravi obratete se do Agencijata za hrana i veterinarstvo.Isto taka obratete se do pogolemite mlekari kako sto e Bitolska mlekara.
Ve molam da mi odgovorite na moeto prasanje.Nie sme sopruznici od s.Karatmanovo-Lozovo.Soprugot nema voopsto raboteno,a jas imam okolu 2 godini .Sakam da se registriram kako individualen zemjodelec i samovolno da si plakam pridonesi.Dali se uste ke vazi uslovot za zemanje na mehanizacija so vrakanje na del od sredstvata od vladata.Odnapred blagodaram.
Informacii okolu registracija kako IZ i za potrebna dokumentcija obratete se do podracnata edinica na MZSV vo vasata opstina.Kako registriran IZ mozete da konkurirate preku Programata za ruralen razvoj i preku IPARD.
dali i vo vtorata godina na lozoviot nasad sleduvaat povlasteni subvencii,i dali trebe da se dostavat dopolnitelni dokumenti?
Za odrzuvanje na postojni lozovi nasadi direktni plakanja iznesuvaat 40 000 den. po ha.Za potrebna dokumentacija obratete se do podracnata edinica na MZSV vo vasata opstina kade sto se i podnasaat istite.
2 години имам отоворено земијоделска фирма како индивидуален земијоделец поради што немам земија несум работел ништо имам планови али немам земија услуови како можете да ми помагате..
Pocituvani, Конкурирај те на следниот оглас кога ќе се распише тендет за распределба на државно земјоделско земјиште.
Pocituvani zainteresiran sum za odgleduvanje na lesnik,dali moze da me informirate kade mozam da dobijam leski za posaduvanje i strucna literatura za lesnik? isto taka dali imame nekakvi povolnosti ov vladata??? Odnapred vi blagodaram
Subvencii za lesnik iznesuvaat po 100 000 den. po hektar novo podignat nasad.Informacii okolu tehnologija na proizvodstvo i nabavka na saden materijal moze da dobiete od Fakultetot za zemjodrlski nauki i hrana katedra za ovostarstvo preku centrala tel. br.023 115 277.
Sto se e potrebno za uvoz na hrana za milenicinja?Za ponatamosna prodazba?
Pocituvani,za soodveten odgovor potrebno e da se obratite do Agencija za veterina i hrana 311-2210
Pocituvani, me interesira zakonskata regulativa za odgleduvanje polzavi. Dali ima ogranicuvanja vo pogled na nabavka na jajca(od odredeni vidovi polzavi),dali ima nekoj vid kojsto nesmee da se odgleduva, kade se prijavuva-registrira odgleduvalisteto. Dali ima propisano kolku polzavi na 1Ha treba da ima na farmata(koncentracija). Koj se zanimava vo momentot vo Makedonija so prerabotka na pozavi. Odnapred blagodaram.
odgovoreno e direkno na e-mail.
ve molam da mi objasnite dali treba nekoi dokumenti da se vadat;imam parcela vo koja e obrasnata so polski drvja bagrem i sakam da gi secam dali treba nekoi dokumenti i kako ide taa postapka
Pocituvani, Za Informacii obratete se do Sektor za sumska policija pri MZSV preku centrala tel. br.023134477 ili vo podracnata edinica na sumska policija vo vasata opstina.
Pocituvani, me zanima proektot za samovrabotuvanje ,vo slucajot za otvoranje apteka za lekovi .Kade da se obratam i koi se uslovite? Vi Blagodaram odnapred
Pocituvani,Za informacii obratete se do Agencija za vrabotuvanje vo vasata opstina bidejki proektot se realizira preku niv.
Pocituvani, Dali moze vraboten vo duga firma (drzavna ili privatna) ili penzioner da bide upravitel na Vinarska Vizba vo koja ke ima Osnivac i Upravitel bez drugi vraboteni.
Pocituvani, Za informacii obratete se do Agencija za vrabotuvanje ili vo Centralen registar vo vasata opstina.
Почитувани веќе изгубив надеж дека ке ме удостоите со Ваш одговор ама ај сепак да пробам уште еднаш Значи вака поседувам нива која Би сакал да ја насадам со бадем Ве молам да ми каЖете дали се субвенционира бадемот,колку изнесува по хектар како и тоа дали успева во Охрид Ви Благодарам и се надевам на одговор