Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Утврдување на квотата за запишување на студенти во прва година на факултетите и цената за кофинасирање и партиципација
koj e procentot na proodnost od sredno na visoko obrazovanie
procentot na preodnost vo RM e 70%
Дали можат студентите со еден родител (кои имаат минимални примања) да бидат ослободени од партиципација?
Во врска со ова прашање обратете се до факултетот во кој студирате.
Dali liceto koe veke ima zavrseno eden fakultet, spored zakonot e oslobodeno od participacija ako saka da studira po vtor pat i da zavrsi vtor fakultet?i ve molam ako ima nekoja veb strana so zakon za visoko obrazovanie da ja istaknete. Blagodaram
Vo zakonot ne e predvidena takva odredba. Mozete da go najdete Zakonot za visoko obrazovanie na veb-stranicata na Ministerstvoto za obrazovanie i nauka www.mon.gov.mk.
Ministerot za obrazovanie dade izjava vo koja um se ovozmozuva do obrazuvanje na povozrasni luge nad 35 god za zeni so participacija od 200 evra. Kako i kade moze da se imformirame za taa informacija podetalno
За подетални информации ќе се обратите на факултетот на кој сакате да го продолжите Вашето образование, поточно на Државните универзитети во Република Македонија
Кога започнуваат уписите на Правен факултет на универзитетот Кирил и Методиј-Скопје и што се е потребно (кои документи) да достават кандидатите кои за прв пат се запишуваат (бруцоши). Ве молам да ме известите доколку постои веб страница со сите подробности. Благодарам
За сите подробности кои Ве интересираат за правниот факултет во Скопје, можете да најдете на www.pf.ukim.edu.mk, како и на www.ukim.edu.mk
Дали уписите во прва година на факултетите за лица над 35 години, е во исто време со уписите за редовните студенти? Кога е тоа?Дали истите лица можат да се запишат на дисперзираните студии?
Upisite za licata koi gi ispolnuvaat kriteriumite za Proektot 45 se na pocetokot na mesec septemvri, za podetalni informacii obrate se na soodvetnata visokoobrazovna institucija na koja sakate da go prodolzite skoluvanjeto
Dali ke ima prosiruvanje na listata za kandidati na Medicinski fakultet Skopje...nasoka opsta medicina?I dokolku bi imalo za kolkav broj na studenti se raboti??
За одговор на Вашето прашање ќе се обратите на Медицинскиот факултет Скопје
moeto prasaje e za plakaje na participacija znaci jas sum student za vtora godina inaku po nacionalnost rom i vo 1 godina bevme oslobodeni dali i vo vtora ke bideme oslobodeni ke ve zamolam da mi odgovorite na mojot majl
Nacinot na studiranje, vo koe e vkluceno i nacinot na plakanje e regulirano pomegu fakultetot i studentot, i za ova prasanje studentot treba da se obrati na fakultetot. Ministerstvoto za obrazovanie i nauka nema nadleznosti vo odnos na ova prasanje
Dali osven plakanjeto na particpacijata od 200 ili 400 evra ima i drugi trosoci pri studiranjeto - pred se mislam dali se plaka za sekoj ispit odredena suma na pari ili ne ?
За подетални информации ќе се обратите на факултетот на кој сте запишан или пак имате во план да се запишете идната академска година
ME INTERESIRA DALI I VO UCEBNATA 2011/2012 GODINA KE IMA POVTORNO ZAPISUVANJE NA POSTARI STUDENTI NAD 35 GODINI VO PRVA GODINA ( PROEKT 45)? AKO IMA KOGA KE BIDE OBJAVEN KONKURSOT I KADE? VI BLAGODARAM!
Почитувани, Ви Благодарам на прашањето. Да, со задоволство можам да ве информирам дека и во новата студиска година ќе има Конкурс за запишување на студенти, кои се над 35 год. за жени и над 45 год. за мажи. Бројот на слободни места кој го одреди Владата на Република Македонија е објавен во Службен весник, а Конкурсот за бројот на слободни места, услови и критериуми, рокови за пријавување и потребни документи ќе биде објавен од страна на секој јавен универзитет во Република Македонија, поединечно. За подетални информации ве молиме да се обратите на универзитетот каде што сакате да се запишете. Со почит
Ке ве молам да ми одговорите дали понудата на Владата на Република Македонија за студирање на лица над 35 и 40 години важи за сите факултети или само за одредени.Ви благодарам!
Почитувани, Ви Благодарам на прашањето. Одлуката на Владата за Проектот 45 не се однесува на сите факултети. Така на пример на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје има отворен конкурс за следниве факултети: природно-математички факултет, факултет за информатички науки и компјутерско инженерство, технолошко-металуршки факултет, економски факултет, правен факултет, факултет за дизајн и технологии на мебел и ентериер. Како и да е вие потребно е да прашате на факултетот каде што сакате да се запишете, со цел да видите дали има конкурс на тој факултет за овој проект и дали ви одговараат условите. Конкурсот секој универзитет го има објавено во јавните гласила или на нивните интернет страни. Со почит
me interesira za studentka koja ima bebe dali e oslobodena od participacija i kako e zakonotot dokolku ima takov zakon
Јавен универзитет, на предлог на единица на универзитет може да воведе партиципација на трошоците на студирање за бројот на студентите чие финансирање се врши во рамките на бројот на студентите чие образование се финансира од Буџетот на Република Македонија според мерилата и критериумите за финансирање од членот 83 став 1 алинеја 3 на овој закон и утврдениот износ на средства за партиципација, по претходна согласност на Владата на Република Македонија. Студентите ја плаќаат партиципацијата во еднакви рати пред почетокот на секој семестар. Високообразовната установа нема да наплатува партиципација за: - деца без родители, - лица од прв и втор степен на инвалидност, - воени инвалиди и - лица растени во домови за напуштени деца. Средствата за партиципација на овие лица ќе се покриваат од Буџетот на Република Македонија. Јавен универзитет, во рамките на бројот на студентите определен со конкурсот може да воведе кофинансирање на трошоците за студирање за студентите чие образование не се финансира од Буџетот на Република Македонија, по претходна согласност од Владата на Република Македонија. Студентот кој не ги исполни условите утврдени со правилата на студирање, утврдени во статутот на ј авен универзитет, ги сноси трошоците на школување чие финансирање не се врши од Буџетот на Република Македонија за време и на начин утврден во статутот на универзитетот.
imam zavrseno sredno skola tri godini i dali imam pravo da se zapisam praven fakultet?
Почитувани, Согласно Законот за високото образование, со завршено тригодишно средно образование не може да се продолжи на факултет. Најпрво потребно е да завршите четврта година средно образование и потоа да конкурирате на некој од факултетите во Република Македонија. Ви благодарам
Кога започнуваат уписите на Педагошкиот фалултет во Скопје ?
Почитувани, Првиот уписен рок на сите јавни високообразовни установи во Република Македонија (оттука и на Педагошкиот факултет во Скопје) е на 16 и 17.08.2011 година, освен на Државниот универзитет во Тетово каде првиот уписен рок е од 16 па се до 19.08.2011 година. Вториот уписен рок е на 01 и 02.09.2011 година, додека третиот уписен рок е на 15.09.2011 година. Со почит
Почитувани, наскоро треба да дипломирам, и би сакала да запишам втор факултет, па ме интересира дали навистина се ослободени од партиципација оние кои упишуваат втор факултет или сепак партиципација се плаќа во согласност со самиот универзитет
Ви Благодарам на прашањето. Партиципацијата за студирање на втор факултет се плаќа согласно конкурсот на секој универзитет. Тоа значи дека секој може да се запише на втор факултет, но плаќањето се одредува во зависност од вашето рангирање на факултетот. Доколку се уште не сте завршиле, самото студирање е овозможено на тој начин што на едниот факултет ако сте редовен студент, тогаш на вториот факултет ќе бидете вонреден студент (или обратно), и на тој начин би плаќале 400 евра во денарска противвредност. Вториот факултет не е бесплатен. Со почит
Почитувани, наскоро треба да дипломирам, и би сакала да запишам втор факултет, па ме интересира дали навистина се ослободени од партиципација оние кои упишуваат втор факултет или сепак партиципација се плаќа во согласност со самиот универзитет.
Ви Благодарам на прашањето. Партиципацијата за студирање на втор факултет се плаќа согласно конкурсот на секој универзитет. Тоа значи дека секој може да се запише на втор факултет, но плаќањето се одредува во зависност од вашето рангирање на факултетот. Доколку се уште не сте завршиле, самото студирање е овозможено на тој начин што на едниот факултет ако сте редовен студент, тогаш на вториот факултет ќе бидете вонреден студент (или обратно), и на тој начин би плаќале 400 евра во денарска противвредност. Вториот факултет не е бесплатен. Со почит
Кои документи ми се потребни за да поднесам приговор за студентски????ве молам најбрзо да одговорите бидејки времето одминува а нема каде да седам :S
Почитувани, потребните документи за сместување во студентски дом, се објавени во конкурсот за прием во студентски домови. Тоа се истите документи што треба да ги доставите доколку ве има на прелиминарната листа, само што треба да доставите и приговор (обичен лист ќе наведете дека е приговор). Тие документи треба да ги доставите до студентскиот дом заедно со приговорот, кои се должни да ви ги разгледаат документите. Конкурсната комисија ќе одлучи по вашиот приговор Со почит
Bi sakala da se zapisam na pedagoskiot fakultet,imam 35gof.i sum vo redoven raboten odnos. Koi dokumenti se potrebni za upis,i dali postojat odredeni uslovi..koi treba da se ispolnat,i dali se plaka participacija sega za tretiot upisen rok.Vi blagodaram
Почитувани, Доколку сакате да се запишете на педагошкиот факултет а сте во работен однос, потребно е да се пријавите како вонреден студент. Документи за упис, критериуми и услови, можете да ги најдете во Конкурсот за упис за студенти, на пример ако сакате да студирате на Кирил и Методиј во Скопје, Конкурсот симнете го од следнава страна: www.ukim.edu.mk Што се однесува на Проектот 35/45, ве известувам дека Педагошкиот факултет од Скопје не е вклучен во проектот за возрасни, но тоа не значи дека не можете да се пријавите на редовниот конкурс кој е наменет за сите идни студенти. Што се однесува за партиципацијата, ве известувам дека таа за вонредни студенти изнесува 400 евра, во денарска противвредност, а за бројот на слободни места, треба да го видите конкурсот кој треба да се објави по завршување на постапката за оние студенти кои се пријавиле по вториот уписн рок Со почит
bi sakala da znam dali moze vo isto vreme da se studira na dva fakulteta? kao da podnesam dokumenti za upis na vtor fakultet koga se baraat original sveditelstva a istite mi se naogjaat na prviot?
Почитувана, Во исто време може да се студира на два факултети доколку на едниот факултет сте минимум втора година и студирате како редовен, додека на другиот ќе мора да се запишете како вонреден студент или пак обратно. Со оглед на фактот што документите ви се на едниот факултет, тогаш ќе направете копии заверени на нотар, како и ќе земете потрврда од факултетот каде што ви се оригиналните документи дека вие студирате таму, и дека сакате да студирате на втор факултет. Таква потврда ќе ви даде факултетот. Со почит
Pocituvani studiram na Farmacevtskiot fakultet vo Skopje, so participacija od 1000 evra godisno.Moeto prasanje upateno do Vas glasi zosto so namaluvanjeto na participacijata za upis na fakultet, ne se opfateni site studenti potocno i tie koi se zapisale 2009 godina na studii.Veruvajte nie se cuvstvuvame generaciski osakateni, studirame po visoki ceni a nasite kolegi so popust, znaci zakonot za nekogo e majka a za nekogo makea.Isto reagirav na mojot fakultet no ne dobiv odgovorna prasanjeto zosto popustot ne vazi za nasata generacija. So pocit
Почитувани,Министерството за образование и наука и Владата на Република Македонија, секоја година носат одлука за определување на бројот на слободни места и финансиите кои ќе ги плаќаат студентите кои ќе се запишат во прва студиска година. Одлуката не може да е ретроактивна, и не може да се однесува на студентите кои се запишале претходно и под други конкурсни услови. Со почит
Јас сум дете без родители, и сум мажена. Редовен студент сум и имам дете 1 година ме интересира дали за мене важи законот за укинување партиципација за деца без родители
Pocituvana, soglasno clen 87 od Zakonot za visoko obrazovanie, stoi deka visokoobrazovnata ustanova nema da naplatuva na deca bez roditeli, poradi toa ve informirame deka ke treba da se obratite na institutcijata na koja studirate za da vi se odobri vaseto barawe.
Кои документи ке требаат за дообразување на филолошки фак. група руски јазик и колку време ке трае, имам завршено виша педагошка школа група руски јазик во Скопје.
Pocituvan, vo vrska so vaseto baranje ve informirame deka ke treba da si se obratite na filoloskiot fakultet kade sto planirate da go prodolzite vaseto skoluvanje. Pozdrav
Pocituvani, imam zavrseno tri godini sredno masinsko uciliste so polozena matura 1984 godina vo Skopje,dali moze so programata za vozrasni da se zapisam na masinski fakultet i da go prodolzam moeto obrazovanie? So pocit.
Почитувани, Согласно Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија“ бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10, 17/11 и 51/11), лице со завршени три години средно не може да се запише на високообразовна установа. Потребно е да завршите четиригодишно средно образование, со цел запишување на факултет. Со почит
me interesira za upis na opshta medicina, kade ke mozham da vidam koj predmeti kolku se bodiraat za polaganjeto matura?
Почитувани, Конкурсот за упис на студенти во уцебната 2012-2013 година се уште не е излезен. Бодувањето го врши Комисија која што се формира од страна во овој случај на Факултетот за медицински науки (не нзам дали прашувате за Скопје или на некој друг универзитет.) Во секој случај тоа го врши факултетот и инистерството за образование и наука нема ингеренции во однос на ова прашање. Како и да е предмети кои треба да ги полагате за матура се : Екстерен изборен предмет (математика - основно ниво или странски јазик) и интерен предмет (за гимназија: биологија и хемија или физика) или пак за средно струцно образование. (биологија, физика или хемија и (еден предмет од листата на струцни предмети од здравствената струка)). Со почит
bi sakal da znam sto dokumenti se potrebni za da pobaram osloboduvanje od participacija poradi toa sto sum dete bez roditeli a vo momentov sum vo drzavna kvota. penzijata koja ja primam e minimalna i ne mi stignuva za nisto a ne pa za plakanje participacija..bi bil blagodaren dokolku mi odgovorite vo poskoro vreme
Почитувани, Согласно член 87 од Законот за високо образование високообразовната установа нема да наплатува партиципација за деца без родители. Потребно е да се повикате на овој член од Законот за високо образование и да доставите барање до вашиот факултет кој е должен да постапи по овој член (секако доколку се утврди дека ова е точно). Значи тоа се документите кои се потребни да докажете дека ги исполнувате тие услови (извод од матична книга за умрени). Во секој случај консултирајте се со правникот кој е на вашиот факултет Со почит
bi sakal da znam sto dokumenti se potrebni za da pobaram osloboduvanje od participacija poradi toa sto sum dete bez roditeli a vo momentov sum vo drzavna kvota. penzijata koja ja primam e minimalna i ne mi stignuva za nisto a ne pa za plakanje participacija..bi bil blagodaren dokolku mi odgovorite vo poskoro vreme
Почитувани, Согласно член 87 од Законот за високо образование високообразовната установа нема да наплатува партиципација за деца без родители. Потребно е да се повикате на овој член од Законот за високо образование и да доставите барање до вашиот факултет кој е должен да постапи по овој член (секако доколку се утврди дека ова е точно). Значи тоа се документите кои се потребни да докажете дека ги исполнувате тие услови (извод од матична книга за умрени). Во секој случај консултирајте се со правникот кој е на вашиот факултет Со почит
Pocituvani. Vrabotena sum vo drzavna administracija, a vonredno studiram na drzaven univerzitet. Vo posledno vreme imam pritisok zosto kasnam na rabota koga imam polaganje. Koi se moite prava i kako da go resam problemot.So pocit.
Почитувана, Вие сте запишана како вонреден студент и немате обврски да посетувате настава, и од таа причина нема потреба да касните на работа. Што се однесува на испитите, потребно е да ви излезат во пресрет и да ви ги закажуваат по работното време или во текот на викендите. Во секој случај, работодавачот каде што работите нема обврски да ве ослободи од работа, доколку тоа не го сака. Со почит
би сакала да знам нешто повеќе за парарелно студирање на два факултети, кои документи се потребни,дали е тоа бесплатно и кога се уписите?ви благодарам
Почитувана, Може да студира паралелно на два факултети, и тоа на едниот факултет да се биде редовен студент, а на другиот да се има запишано како вонреден студент. Уписите се како и за сите други факултети, кога се уписните рокови (најчесто во август-септември). Студирањето не е бесплатно и цената е како за сите студенти (главно 200 или 400 евра за редовни студенти и 400 евра за вонредни студенти). Со почит
Pocituvani,imam 30g i sum vo redoven raboten odnos,me interesira dali i za mene vazi Proektot45 ili samo za zeni nad 35g,i koi se moite moznosti za upis na eden od nasite fakulteti? Vi blagodaram
Почитувани, Проектот 35/45 важи за лица над 35 години за жени и над 45 години за мажи, и може да се конкурира на некој од факултетите кои објавуваат конкурс за овој проект. Конкурсот најчесто излегува во мај-јуни, и таму има кои факултети се уклучени во проектот за студиската 2012-2013 година. Со почит
Sakam da ve prasam dali i pri upis kako vonreden student na praven fakultet ima rangiranje spored uspehot od sredno obrazovanie kako sto ima za redovnite studenti ?
Почитувани, Ве молиме прашањето да го поставите до Правниот факултет за кој ве интересира (Правен факултет има во Скопје, Тетово, Кочани, Кичево), каде има Комисија која е задолжена за упис на студенти. На Филозофскиот факултет во Скопје, на пример има рангирање на сите студенти, посебно за редовни, посебно за вонредни и тоа е согласно конкурсот (од успехот во средното образование и од предметите кои се значајни за студиската програма на факултетот каде што се запишувате). Со почит
Имам дипломирано на економскиот факултет во Скопје. Вработена сум и сега сакам да ги положам предметите кои се потребни за да може да станеш наставник.Ме интересира кои документи ми се потребни, дали има рок за упис и дали е потребно да претходно имаш некаков просек?Поздрав, со надеж за брз одговор.
Почитувани, Полагање за доквалификација на стручни испити за наставник (педагогија, псхихологија, методика) се полага на Филозофскиот факултет во Скопје. Ве молиме обратете се до посочената високообразовна установа со цел да ве известат кои се потребни документи како и да ви објаснат за критериумите за полагање. Со почит
Почитувани, Имам дипломирано на Педагошка академија во Скопје1986 год. група техничко образование.Вработена сум и сакам да се дообразувам , каде би мозела да го продолжам образованието при што би се стекнала со факултет за техничко образование? Со почит
Почитувана, За да продолжите да се дообразувате потребно е да најдете соодветна студиска програма на некој факултет во земјата која има студиска програма за техничко образование (пример. Педагошкиот факултет впо Битола). Сепак не ми е јасно ако веќе сте дипломирале во 1986, нема потреба пак да се запишувате за да дипломирате. Со почит
Imam 33 g. i me interesira dali mozam da se zapisam na praven fakulet spored proektot 35/45 i ako ima nekoja web stranica za podetalni informacii okolu upisite i potrebni dokumenti.Blagodaram odnapred,pozdravce
Почитувана, Согласно конкурсните услови право на запишување во овој Проект имаат лица над 35 години за жени и 45 за мажи. Што значи вие не ги исполнувате општите услови. Сепак вие можете да се запишете на било кој факултет, и да конкурирате заедно со сите останати кандидати за студиската 2012-2013 година. За подетално проверете на интернет страниците на универзитетот/факултетот каде што сакате да студирате. Со почит
imam 35 god i sakam da se zapisam na fakultetot za uciteli i vospituvaci bitola ako mozi da doznaam kolkava e cenata za upisot. Blagodaram!!!
Почитувани, Во Битола може да се запишите на Педагошкиот факултет на повеќе студиски програми. Цената за студирање изнесува 200 евра партиципација за редовни студенти, и 400 евра за редовните студенти со кофинансирање и вонредните студенти. За подетални податоци, денови за упис, потребни документи, студиски програми, критериуми, ве молиме да се информирате на Педагошкиот факултет во Битола. Со почит
studiram na UKIM i sum redoven student,svativ deka bez razlika na koj od fakultetite na Ukim da se zapises kako vonreden student ne e besplatno dali toa vazi i za UNIVERZITETOT GOCE DELCEV i dokolku studiras vo Skopje?
Почитувани, Сите студенти во Република Македонија на сите јавни универзитети плаќаат годишна партиципација од 200 евра за редовни студенти партиципација, 400 евра за редовните студенти со кофинансирање и вонредните студенти. Редовните студенти на дисперзираните студии плаќаа по 100 евра годишно. Сепак ова важи за студентите кои се запишале во прва студиска година во последните две години. За вас важат условите под кои услови сте се запишале на дадениот факултет, под тие услови и студирате во ткекот на целото студирање. Со почит
Pocituvani, me interesira koga izleguva konkursot za upis na studenti za proektot 45 za 2012/2013 i dali voopsto prodolzuva ovoj proekt ovaa godina. Vi blagodaram
Pocituvani, Ve informirame deka konkursot ke bide objaven od strana na univerzitetite, i vo rok od edna nedela se nadevame deka ke bide objaven konkursot. Pozdrav
postovani,zavrsavam lV god. gimnazija vo Cacak - Srbija, odlicen sum ucenik i imam makedonsko drzavjanstvo pa me interesira dali mozam da studiram na Medicinski Fakultet vo Skopje. Me interesira kolkava i participacijata na toj fakultet ,kolku poeni treba da se ima da se zapisam ,koga se polaga priemniot ispit i koj predmeti se polagaat?Ve molam ako bi mozelo da mi napisete i sve sto e potrebno za upis sobzira da ziveam vo Srbija ,ako bi bili mozno da mi napisete na mojata Email adresa ili na ovaa stranica, odnapred Vi se zablagodaruvam.
Pocituvan, ve informirame deka treba pred se da se napravi nostrifikacija na vasata diplomata za zavrseno sredno obrazovanie, a za podetalni informacii okolu vaseto zapisuvanje i plakanje ke treba da se obratite do Medicinskiot fakultet pri Univerzitetot Sv.Kiril i Metodij vo Skopje. Pozdrav
Почитувани, би ве замолила да ми помогнете околу законот за високо образование. Имам 29 години веќе завршен педагошки факултет, а и магистерки студии. Од оваа година сакам да се запишам повторно на педагошкиот факултет на друга насока (т.е на втор факулет со оглед дека еден имам завршено) Проблемот е тоа што наместо да ме запишат по други услови факутетот ми налага запишување како редовен судент притоа не земајќи го во предвид поседувањето на диплома. Јас не сум вработена но со тоа што ќе ме запишат како редовен студен јас ќе бидам спречена да барам работа, а и да волонтирам некаде со оглед на тоа што редовен студент подразбира и редовност. Дали според законот ова е дозволиво? Фала од напред
Почитувана, Вие на конкурсот за запишување на студенти во прва година за студиската 2012/13 година можете да се пријавите на било која студиска програма во земјава. Само претходно треба да проверите каде има слободни места и дали таа студиска програма на која што сакате да се запишете има слободни места за вонредни студенти, а доколку нема предвидено со Одлуката од Владата тогаш не можете да се запишете како вонреден студент. Не ми е јасно зошто не сакаат да ве запишат и кој запишува надвор од овие рокови кога запишувањето е предвидено за 16-17 август 2012 година. Пријавувањето се врши во рок утврден од универзитетот/односно факултетот. Со почит
Прашањето го поставувам уште една затоа што нешто изгледа небеше конкретно објаснето. Значи имам завршен педагошки факултет сега сакам да се запишам на истиот факултет на друга насока. Според критериумите на факултетот има квота и за вонредни и за редовни студенти. Пред да биде уписниот рок кој е определен со закон бев да се распрашам (информативно) што е потребно да доставам од документи. Ми беше кажано дека треба да поднесам сведителства од 1 -4 година средно школо и да се пријавам исто како и средношколците за редовен студент бидејќи не сум вработена, немам дете итн. Дали е исправно и факултетот треба да бара од мене да се запишам како редовен, а не како вонреден врз основа на тоа што веќе поседувам една диплома? Значи дали диломата што веќе ја имам ми овозможува и помага да се пријавам и да бидам примена и запишана како вонреден студент според законот за високо образование? Дали со дипломата треба да бидам запишана во вонредни студенти според законот? Фала однапред
Почитувани, Тоа што имате диплома не ви е предност или недостаток да се запишете како вонреден студент. Да се запишете како вонреден студент, согласно законот потребно е да имате оправданост дека не сте во можност да посетувате редовна настава како редовните студенти, или да имате договор за вработување на неопределено работно време. За оправдани причини се: инвалидитет кој не е во состојба да посетува настава, потешка долготрајна болест која оневозможува редовно следење на настава подолго од еден семестар, родител на дете додека трае породилно отсуство. При пријавувањето освен останатите документи потребно е да приложите, договор за вработување на неопределено време или лекарско уверение од горенаведените причини (издадено од Здравствената станица на Универзитетот). Со почит
Pocituvani imam edno prasanje vo vrska so visokoto obrazovanie..Vaka prasanjeto mi se raboti za ispisuvanje na fakultet i prezapisuvanje.no se javi problem sto za prezapisuvanje od fakultetot se bara nanovo pokraj plateni rati da se plakaat nanovo od stara za vo po nova programa,i ne se priznava prodolzuvanje po starata programa.dali e toa zakonsko da se bara pokraj plateni rati,nanovo da baraat uplata na ratitie.
Почитувани, Испишувањето од еден на друг факултет е во надлежност на факултетот а согласно правилниците на установата и статутот на универзитетот. Веројатно нема веќе стара студиска програма и вие немоѓете да се префрлите на таква програма (веќе не постои), а за нова програма потребно е да ви ги разгледаат постоечките испити, и да ви признаат дел, во зависност од програмите. За ова си одлучува посебна стручна комисија формирана од факултетот и тие одлучуваат колку испити ќе ви признаат и колку пари треба да платите. Доколку не ви одговара, немојте да се префрлувате. Со почит
Имам едно прашање кои се средните медицински училишта во Скопје ???
Pocituvan, Vo vrska so vaseto prasanje, ve izvestuvame deka potrebno e da se obtaite do Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie. Pozdrav
Почитувани, Ме интересира дали се уште важи ослободувањето од партиципација за студирање на родител-студент со дете до 6-годишна возраст и доколку да, дали истото важи за сите факултети, за сите степени на студирање и дали важи и за редовни и за вонредни студенти? Во очекување на Вашиот одговор, однапред Ви благодарам! Со почит, Сања Милчева
Почитувани, Согласно член 150 од Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија“ бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10, 17/11 и 51/11), Студентите на сите степени на високото образование кои се без родители, слепи, глуви, инвалиди од прва и втора група, мајки со деца до шест годишна возраст и хоспитализираните имаат право на посебни погодности утврдени со статутот на високообразовната установа. Ова е член во Закон и е обврска на универзитетите. Потребно е да проверите во статутот на Универзитетот на кој сакате да се запишете, кои се тие погодности (различно е од универзитет до универзитет), со цел остварување на правата кои произлегуваат од горенаведениот член од Законот за високото образование. Со почит
Почитувани, Ме интересира дали се уште важи ослободувањето од партиципација за студирање на родител-студент со дете до 6-годишна возраст и доколку да, дали истото важи за сите факултети, за сите степени на студирање и дали важи и за редовни и за вонредни студенти? Во очекување на Вашиот одговор, однапред Ви благодарам! Со почит, Сања Милчева
Почитувани, Согласно член 150 од Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија“ бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10, 17/11 и 51/11), Студентите на сите степени на високото образование кои се без родители, слепи, глуви, инвалиди од прва и втора група, мајки со деца до шест годишна возраст и хоспитализираните имаат право на посебни погодности утврдени со статутот на високообразовната установа. Ова е член во Закон и е обврска на универзитетите. Потребно е да проверите во статутот на Универзитетот на кој сакате да се запишете, кои се тие погодности (различно е од универзитет до универзитет), со цел остварување на правата кои произлегуваат од горенаведениот член од Законот за високото образование. Со почит
Почитувани, Ме интересира дали за оние деца кои се без родители се плаќа партиципација за упис на кој било факултет?
Почитувани, Согласно член 87 од Законот за високото образование, високообразовната установа нема да наплатува партиципација за: - деца без родители; - лица од прв и втор степен на инвалидност; - воени инвалиди и - лица растени во домови за напуштени деца. Ова прашање е регулирано и во член 150 од горенаведениот Закон. Со почит
Edno prasanje. Dali moze vo isto vreme da se studiraat dva fakulteti t.e. edna godina da zapisam eden, a slednata godina drug fakultet i da gi teram dva vo isto vreme i dali edniot od niv ke treba da go zapisam kako vonreden? Vi blagodaram odnapred. Jovama
Почитувана, Согласно Законот за високото образование, едно лице може да студира на два факултети или на две различни студиски програми на ист факултет. Можете да се запишете едната година на еден а другата година на друг факултет, но мора да студирате на едниот како вонреден, а на другиот како редовен студент, или обратно. Со почит
Pocituvani jas sum zapisana prva godina na UGD Stip,so priznavane na predhodnite ispiti i sega polozenite imam krediti za vo treta godina ke ve molamda mi kazete dali mozam da ja rteskoknam vtora i da se zapisam vo treta godina?Ke ve molam da mi odgovorete.
Pocituvana, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka nadlezen za toa e vasiot fakultet. So pocit
Почитувани, Ме интересира дали како дете без родители имам некаква предност за прием на медицинскиот факултет во Скопје, а исто така и за сместување во студенските домови во Скопје ?
Почитувани, Согласно член 150 од Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија“ бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10, 17/11 и 51/11), Студентите на сите степени на високото образование кои се без родители, слепи, глуви, инвалиди од прва и втора група, мајки со деца до шест годишна возраст и хоспитализираните имаат право на посебни погодности утврдени со статутот на високообразовната установа. Ова е член во Закон и е обврска на универзитетите. Потребно е да проверите во статутот на Универзитетот на кој сакате да се запишете, кои се тие погодности (различно е од универзитет до универзитет), со цел остварување на правата кои произлегуваат од горенаведениот член од Законот за високото образование. Со почит
koga e upisot na fakultetot za fizicka kultura
Pocituvan, upisot na studenti za ucebnata 2012/2013 godina e na 16 i 17 avgust. So pocit
Počituvani,kade i kako možam da nostrifikujem moja sveditelstva od završeno sredno obrazovanie?Imam dvojno državjanstvo(od Republika Srbija i Republika Makedonija) i sakam da si upišem na fakultet za medicinski nauki vo univerzitetot "Goce Delčev" vo Stip.Odnapred vi blagodaruvam.
Pocituvan, vo vrska so vaseto baranje, ve informirame deka treba da se obratite do sektorot za osnovno i sredno obrazovanie. So pocit
koga e upisot na fakultetot za fizicka kultura
Pocituvan, upisot na studenti za ucenbata 2012/2013 godina, e na 16 i 17 avgust. So pocit
Почитувани, би сакала да ме информирате за условите околу запишување на втор паралелен факултет, дали навистина е бесплатен или има некаков попуст или доколку немате информации околу оваа тема да ме насочите каде би можела да ја добијам. Благодарам однапред Поздрав!
Почитувани, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно законот за високо образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете навториот факултет што сакате да се запишете. Со почит
Почитувани, би сакала да ме информирате за условите околу запишување на втор паралелен факултет, дали навистина е бесплатен или има некаков попуст или доколку немате информации околу оваа тема да ме насочите каде би можела да ја добијам. Благодарам однапред Поздрав!
Почитувани, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно законот за високо образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете навториот факултет што сакате да се запишете. Со почит
Počituvani,kade i kako možam da nostrifikujem moja sveditelstva od završeno sredno obrazovanie?Imam dvojno državjanstvo(od Republika Srbija i Republika Makedonija) i sakam da si upišem na fakultet za medicinski nauki vo univerzitetot "Goce Delčev" vo Stip.Odnapred vi blagodaruvam.
Pocituvan, vo vrska so vaseto baranje, ve informirame deka treba da se obratite do sektorot za osnovno i sredno obrazovanie. So pocit
Pocituvani me interesira dali se isti brojot na ispiti i semestri i za prijavenite kandidati od proekt 45 vo odnos na redovnite i dali ima nekoi ovlastuvwa ili se e isto.Pozdrav
Почитувани, Да исти се бројот на испити и бројот на семестри за редовниот конкурс и конкурсот за проектот 45. Кога ќе завршите сите добивате иста диплома затоа што студиската програма е потполно иста. Со почит
Pocituvani!Na vozrast sum od 43 god.vrabotena t.e.volonter.Ke ve molam za edno prasanje:dali na Vasiot univerzitet se odobreni studii so proektot 35/45 za visokata medicinska i dali kako volonter mozam da se zapisam na vondredni studii?Odnapred blagodaram!
Pocituvana, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka za ucebnata 2012/2013 godina na visokata medicinska skola predvideni se 40 slobodni mesta, za podetalni informacii obratete se na samiot fakultet. So pocit
Дали запишување втор факултет на некој од универзитетите во Р. Македонија е бесплатен доколку имам просек 10.00? Или треба да се исполнети некои други услови?
Почитувани, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно Законот за високото образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете навториот факултет што сакате да се запишете. Со почит
Почитувани, студент сум на Универзитетот „Гоце Делчев“ на катедрата за англиски јазик и книжевност. Добив информација на студентски прашања во врска со паралелно студирање и ме информираа дека е возможно и дека треба да напишам молба до Деканот и доколку ми одобри, ќе можам да запишам втор факултет и дека на истиот ќе бидам ослободена од партиципација. Дали оваа информација е точна, бидејќи во погорепоставените прашања прочитав дека паралелното студирање не е бесплатно. Дали ова сепак важи за Универзитетот „Гоце Делчев“? Ви благодарам.
Почитуванa, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно Законот за високото образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете на вториот факултет што сакате да се запишете. Сепак доколку поднесете молба до факултетот и истата ви биде прифатена, тогаш вие би студирале бесплатно (но ова е доколку ви одобрат, немаат законска обврска да ве ослободат, туку едноставно ако така одлучи Наставно научниот совет, врз основа на вашата молба, и документите што би ги доставиле со молбата) Со почит
Дали може моето дете да се префрли од Стоматолошки факултет при Европски факултет на Стоматолошки при Универзитет Кирил и Методиј и кога се префрлувањата?
Почитувани, Може да се префрли од еден на друг факултет. За начинот, постапката, дали е соодветен или треба да полага (колку испити ќе му се признаат) и слично, потребно е да се обратите до Стоматолошкиот факултет во Скопје со цел да добието повеќе информации. Со почит
Почитувани,студент сум на Универзитетот Кирил и Методиј на катедрата англиски јазик и книзевност и тоа сега ќе бидам четврта година и сум редовен студент.Годинава сакам да се записам на правниот факултет ама на друг универзитет Климет Охридски во Битола па ме интересира дали ако сега записам на правен прва година а на англиски сум четврта на едниот ке плакам 200 евра а на другот 400 евра тоа е така , но тоа сто ме интересира е дали наредната година кога планирам да го заврсам англиски и да се префрлам редовно на правен втора година е тогас колку пари ке ми биде партиципацијата на правниот дали исто 400 евра кога ке ги студирам и двата или само 200 евра бидеки едниот ке ми биди завршен а на другиот планирам да се префрлам редовен,или останува патиципацијата останува 400 евра како сто сум запоцнал на вториот факултет. Мислам дека разбравте сто Ве прашувам па Ве молам да ми одговорите најбрзо сто можете. Ви благодарам.
Почитувана, Колку што разбравме, цената би зависела од тоа во која квота ќе успеете да влезете, но доколку се префрлувате од еден на друг па пак од вонредно редовно, тогаш државната квота доколку се исполнила ќе мора да плаќате 400 евра годишно. Како и да е, да не комплицираме ќе мора да се обратите до втроиот факултет каде што сакате да се запишете со цел да ви објаснат подеталоно. Со почит
Ako moze da ni odgovorite ili da mi pratite link , sto treba da se napravi otkako ke se dobijat rezultatite deka sum primen na fakultet i koga treba da zapisam prv semestar i koi dokumenti se potrebni.
Почитуван, По објавување на прелиминарните листи, потребно е да заврши рокот за жалба и да се објават конечни списоци на примени кандидати. Потоа зависно каде се запишувате потребно е да ги однесете докуметите за прием на тој факултет (не сте запишале на кој факултет сте примен, односно на кој универзитет). За сите информации ќе се обратите до факултетот каде се запишувате, односно до студентските прашања. Со почит
Би сакала да ве прашам на кои од фалкутетите во Македонија постои Вишо образование, поточно сум заинтересирана за Технолошко- металуршкиот фалкутет во Скопје отсек Прехранбена технологија и биотехнологија. Ви благодарам однапред.
Почитувана, Во република Македонија не постои повеќе образование кое ќе продуцира кадри со вишо образование. Сега има прв, втор и трет циклус на стуудии, а најкратко образование е стручното кое трае 6 семестри. Конкретно на ТМФ, односно на програматапо Прехранбена технологија и биотехнологија, можеме да ве известиме дека трае 8 семестри односно 4 години. Со почит
Дали за деца на воени лица и полиција е намалена партиципацијата за уписи на фалкутети или иста е како и за друтите
Почитуван, Партиципацијата е иста за сите граѓани во Република Македонија. Со почит
pocituvani me interesira zosto na UKIM Skopje i na UGD Stip se razlicni pogodnostite za studirane neli se i dvata drzavni univerziteti?Imeno me interesira za pedagoskite fakulteti ,vo UKIM ima proekt 35/45 i besplatno studirane na majki so deca do 6 godini dali tie uslugi imam pravo da gi baram i voUGD Stip?Odnapred blagodaram.
Почитувана, Можноста за студирање со посебни погодности е регулирано во член 150 од Законот за високото образование, и тоа важи за цела Република Македонија. Што се однесува За категоријата за мајки со деца до 6 годишна возраст, пишува дека има посебни погодности кој се регулира и наведува во статутот на универзитетот. (секој универзитет си има свој статут, и затоа може да е различно). Инаку квотите за бројот на слободни места за проектот 35/45 го одредува Владата на Република Македонија по претходно барање на универзитетите. За оваа година квота за УГД во Штип на Факултетот за образовни науки не се одреди затоа што тој универзитет не побара од Владата да има слободни места, додека Педагошкиот факултет во Скопје побара и доби одреден број на слободни места. Со почит
pocituvan me interesira dali medicinskite sestri so sredno obrazovanie mora da se naobrazuvaat so visoka medicinaska ili moze bilo koj drug fakultet
Почитувана, Може и друг вид на факултет, но зависи кои предмети сте ги полагале како државна матура. За подетални информации видете во Конкурсот на некој универзитет во листата на предмети. (Пример видете го Конкурсот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје). Овој конкурс го има и на нивната интернет страна. (www.ukim.edu.mk) Со почит
pocituvan me interesira dali medicinskite sestri so sredno obrazovanie mozat da se vrabotat i dali mora da se naobrazuvaat so visoka medicinaska ili moze bilo koj drug fakultet
Почитивана, Медицинските сестри можат да се вработуваат онаму каде што работодавачот побарува таков профил со завршено средно образование. За продолжувањето со дообразување зависи од вас самите. Со почит
IMAM ZAVRSEN PRAVEN FAKULTET 7-1 180 KREDIT DALI SO OVA DIPLOMA MOZE DA SE VRABOTAM ILI TREBA MAGISTRATURA POZ
Почитувани, За вработувањето со завршени 180 кредити зависи од работодавашот што го распишува огласот колку и каков кадар односно профил побарува. Доколку побарува во огласот лице со правен факултет со 180 кредити вие имате право на конкурирање, а доколку бара со 240 кредити, тогаш немате право на конкурс за тоа работно место. Со почит
IMAM ZAVRSEN PRAVEN FAKULTET 7-1 180 KREDIT DALI SO OVA DIPLOMA MOZE DA SE VRABOTAM ILI TREBA MAGISTRATURA POZ
Почитувани, За вработувањето со завршени 180 кредити зависи од работодавашот што го распишува огласот колку и каков кадар односно профил побарува. Доколку побарува во огласот лице со правен факултет со 180 кредити вие имате право на конкурирање, а доколку бара со 240 кредити, тогаш немате право на конкурс за тоа работно место. Со почит
Почитувани. Потребна ми е информација за уплаќањето на „ казна “ заради нечистење т.е. неположумвање на преостатантите 3 испити во апсолвентската година. На факултетот ( Филозофски факултет, насока психологија, модул ЕКТС ) ми дадоа информација дека за да успеам да го завршам факултетот морам да уплатам 10.000 денари ( сумата можела да се промени т.е. да изнесува и повеќе ). Па, моето прашање : Дали е возможно, само заради дипломската работа да уплаќам една цела партиципација? Мене ми се останати уште 2 испити кои ги полагам сега во редовната сесија, а аја имам и казнената како можност да ги исчистам факултетот. ( до крајот на месецов ) Благодарам, однапред. / Сања Донева 5258/07
Почитувана, Конкретното прашање е во целосна надлежност на факултетот односно универзитетот и Министерството за образование согласно автономијата нема надлежност за ова прашање. Доколку имате забелешки обратете се до Студентскиот парламент кој е потребно да ги заштите вашите интереси како студент, или доколку се повредени некои членови од Законот за високото образование обратете се до Државниот просветен инспекторат. Со почит
Sto treba da polagam na drzavna matura za da mozam da se zapisam na medicinski fakultet, a veke ucam vo sredno medicinsko?
Почитувана, За сите кандидати задолжителен екстерен испит е мајчиниот јазик. За конкретната студиска програма потребно е и: - како ектерен изборен предмет странски јазик или математика (основно ниво). И како интерен предмет за гимназија: -биологија и -хемија или физика, а за средно стручно образование, -биологија, хемија или физика, и -еден предмет од листата на стручни предмети од здравствената струка (по стара или нова програма). Со почит
Почитувани, Ме интересира дали се бесплатни посдипломските студии за мајка на деца до 6 години на унверзитетот Св.Кирил и Методиј?
Почитувана, Не студиите од втор циклус на студии не се бесплатни за таа категорија. Сепак за погодности за колку и како се плаќа и дали има начин некој да не плаќа ве молиме обратете се до факултетот каде што сакате да се запишете, со цел дали можат да ви излезат во пресрет. Со почит
Почитувани, Ме интересира дали може во Р.Македонија да си вработен со цело работно време, пензиски и здравствено осигуран а во исто време и да си запишан на факултет како редовен студент?
Почитуван, Законот за високото образование („Службен весник на Република Македонија“ бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10, 17/11 и 51/11), не препознава ваков тип на студент (да е вработен на неопределено време и во исто време да е редовен студент). Единствено ако е вработен така, може да е вонреден студент. Се разбира секој може да слуша предавања, доколку постигнува да биде на некој начин и редовен на предавањата, но статусот мора да му биде вонреден студент. Со почит
почитувани,Ме интересира во врска со проект 45 зошто има само еден конкурс а не три како другите конкурси мислам дека сме деградирани,и кој одлучува колкава треба да биде групата на студенти?Конкретно се работи за градежен факултет смер геодезија кога ги поднесов документите ми одговорија минимум треба 5 кандидати толку и се пријавени да има и друг конкурс ке се јават повеќе ама таква можност за жал нема а сеуште немаат решено дали ке се формира група а на листа за примени кандидати не има.Дали воопшто од факултетот имаат желба да го спроведат проектот.
Почитувани, Квотите за Проектот 35/45 ги определува Владата на Р.М. Потесните услови и критериуми за упис ги определува високообразовната установа согласно статутот на Универзитетот. Инаку запушувањето на овој тип на студии е како вонреден студент, а плаќањето е предвидено да биде 200 евра годишно.Значи за вонредно студирање нема потреба од формирање на група. За подетални информации потребно е да се обратете до факултетот каде што сакате да се запишете. Со почит
Почитувани,Ве молам да ми одговорите дали кај нас има профил вишо образование, и дали на вонреден студент(кој сеуште студира) со 2 години високо образование модул ЕКТС(сите положени испити од прва и втора година),може да се смета за вишо.Информацијата ми е потребна заради вработување.Ви благодарам.
Почитувани, Врз основа на она што сте го запишале, ве известуваме дека не може да добие степен вишо образование, на средина на студиите. Дури по завршувањето на студиите, во зависно од програмата тригодишна или четиригодишна, може да се добие одреден профил за завршени студии. Во меѓувреме можете да добиете само уверение за положени испити. Со почит
Почитувани, ме интересира дали посои закон во Р.Македонија , според кој со завршени три факултета ми се обезбедуваа доживотна плата или др. вид на парицен надоместок? Ви благодарам
Pocituvan, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka ne postoi zakon vo Republika Makedonija, za dobivanje na penzija ili paricen nadomestok za zavrseni tri fakulteta. Pozdrav
Pocituvani, jas ovaa godina ( 2012 ) se zapisav na Pravniot fakultet vo Skopje vo ramki na Proektot 45. Dali imate nekakva informacija koga za prvpat treba da se pojavime na fakultetot? Na Studentski prasanja postojano mi velat da gledam na internet, no do sega nema nikakva informacija. Ne znam kade da se obratam, ednostavno me interesira od koga pocnuva akademskata godina za nas, sepak nie sme vraboteni i treba malku porano da ja imame taa informacija za da gi usoglasime rabotnite obvrski, no i ne e prijatno postojano da imame obvrska da ,, visime,, na internet, pa da sum iskrena i stranicata ne e bas mnogu dobro organizirana. Dali mozete da me upatite kade da se obratam ili ako imate nekakvi soznanija vrz osnova na iskustvata od narednite godini ili mozebi nekoja informacija od ovoj period? Potenciram uste ednas deka na Stdentski prasanja ne mi davaat nikakva informacija, a ne mozam da najdam ni nekoj meil kade sto bi mozela da se obratam. So pocit
Почитувани, Начинот на организација го уредува висоокообразовната установа каде што сте се запишале. Вие сте вонредни студенти и не треба да слушате предавања. Секако најдобро е да се обратите до продеканот за настава на Правниот факултет.
Pocituvani,pred eden mesec diplomirav vo Medicinskiot Univerzitet Pleven-Bugarija.Me interesira koi dokumenti mi se potrebni za da dobijam rabotna dozvola vo Makedonija i dali treba da polagam ispit?Vi Blagodaram
Pocituvan, vo vrska so vaseto prasanje ve izvestuvame deka potrebno e da napravite nostrifijacija na vasata diploma, potrebnite dokumenti mozete da gi najdete na nasata web strana www.mon.gov.mk, i potoa da gi dostavite do oddelenieto za nostrifikacija. So pocit
Dali treba da platam kazna dokolku e diplomiram vo rok od edna godina ... site predmeti mi se polozeni na vreme? Prasanjeto se odnesuva na rokovite za filozofskiot fakultet....
Pocituvana, vo vrska so vaseto prasanje, ve informirame deka nadlezen e vasiot fakultet. Pozdrav
Почитувани,јас сум студент на педагошки факултет од 2005 год.Бев редовен студент до 2007.Потоа се вработив и дури во 2009/2010 повторно започнав да студирам како вонреден судент.И од тогаш сеуште студирам,годинава сум апсолвент,имам уште 4 испити.Ме интересира кој ми е крајниот рок за студирање,и што би правела после тој рок доколку не дипломирам...Ви благодарам
Почитувани, Потребно е да се обратите до студентската служба на вашиот факултет и да видите до кај ви е вашето досие. Прашањето е во целосна надлежност на високообразовната установа каде што студирате Со почит
Po;ituvani, Vo momentov sum zapi[an na 7 (sedmi) semestar pri Ekonomskiot fakultet na Sv. Kiril i Metodij, pa me interesira, dali sum apesolvent? Ako ne, koi se uslovite i koga bi bil apsolvent. Odnapred blagodaram Pozdrav
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве молиме да се обратите до Факултетот, таму во вашето досие водат по која студиска програма сте запишани и која година фактички сте. Ние немаме такви податоци за да ви кажеме со кој статус сте. Со почит
do pred 20 g bev student na pravniot fakultet no se vrabotiv i ne go dovrsiv.imam 45 g dali vazi ova pravilo i za nedovrseni studenti?
Почитувани, Проектот 35/45 важи само за нови студенти, а не за тие што некогаш не завршиле. Одете на факултетот каде имате досие да ви кажат дали се уште ви е активно досието, и дали и на кој начин можете да го завршите вашето образование. Со почит
Дали дете без родители е ослободено од партиципација, односно дали дете на еден починат родител се квалификува за ослободување од партиципација на Факултет?
Почитувани, Согласно член 87 од Законот за високото образование, високообразовната установа нема да наплатува партиципација за: ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ, лица од прв и втор степен на инвалидност, воени инвалиди и лица растени во домови за напуштени деца. Значи дете без родители, не и дете со еден починат родител. Со почит
Vo zakonot za obrazovanie pisuva deka se oslobodeni od participacija licata od prv i vtor stepen na invaliditet.Kade moze da ja najdam taa klasifikacija na invaliditet.blagodaram
Почитувани, За класификацијата на инвалидитет потребно е да се обратите до Министерството за труд и социјална политика. Со почит
Редовен студент сака да запиши втор факултет во септември. Дали има некои специјални услови и дали се плаќа партиципација. Фала однапред.
Почитувани, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно Законот за високото образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете навториот факултет што сакате да се запишете. Со почит
имам завршено факултет и сега сакам да се запишам на втор и тоа на фармација ме интересира дали има фармацевтски факултет во Штип, дали има вонредни студии, кога се уписите и кои документи се потребни.Однапред благодарам поздрав!!
Почитувана Во Штип има Медицински факултет, и таму има студиска програма по фармација. Во студиската 2012-2013 немаше вонредно студирање за оваа студиска програма. Во врска со уписите ве известуваме дека оваа година се завршени и треба да чекате до наредната студиска година (2013-2014), кога ќе биде објавен новиот конкурс, каде ќе бидат наведени и другите потребни документи. Со почит
имам завршено факултет и сега сакам да се запишам на втор и тоа на фармација ме интересира дали има фармацевтски факултет во Штип, дали има вонредни студии, кога се уписите и кои документи се потребни.Однапред благодарам поздрав!!
Почитувана Во Штип има Медицински факултет, и таму има студиска програма по фармација. Во студиската 2012-2013 немаше вонредно студирање за оваа студиска програма. Во врска со уписите ве известуваме дека оваа година се завршени и треба да чекате до наредната студиска година (2013-2014), кога ќе биде објавен новиот конкурс, каде ќе бидат наведени и другите потребни документи. Со почит
имам завршено факултет и сега сакам да се запишам на втор и тоа на фармација ме интересира дали има фармацевтски факултет во Штип, дали има вонредни студии, кога се уписите и кои документи се потребни.Однапред благодарам поздрав!!
Почитувана Во Штип има Медицински факултет, и таму има студиска програма по фармација. Во студиската 2012-2013 немаше вонредно студирање за оваа студиска програма. Во врска со уписите ве известуваме дека оваа година се завршени и треба да чекате до наредната студиска година (2013-2014), кога ќе биде објавен новиот конкурс, каде ќе бидат наведени и другите потребни документи. Со почит
Дали можам да се запишам на некој од информатичките факултети ( ФИНКИ, или пак Електро и сл.) доколку сум општествено - хуманистичко А подрачје и не полагам математика како екстрен изборен предмет? (не полагам математика воопшто)
Почитувани, Врз основа на Конкурсот од минатата година, за да се запишете на таков факултет ви е потребно да имате положено математика како екстерен изборен предмет, а зависно од факултетот потребно е да имате положено и физика, информатика или странски јазик како интерен предмет. Со почит
So izmenite vo zakonot za visoko obrazovanie se predviduva oslobuduvanja za plakanje participacija za studentite so procek 9.00. Dali toa vazi i za studentite na vtor ciklus na studii (magisterski studii) ? Vi blagodaram
Pocituvan, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka za studentite zapisani na vtor ciklus na studii ne se predviduva osloboduvanje od participacija. So pocit
So izmenite vo zakonot za visoko obrazovanie se predviduva oslobuduvanja za plakanje participacija za studentite so procek 9.00. Dali toa vazi i za studentite na vtor ciklus na studii (magisterski studii) ? Vi blagodaram
Pocituvan, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka za studentite zapisani na vtor ciklus na studii ne se predviduva osloboduvanje od participacija. So pocit
Почитувани, јас сум студентка во 1 година при Правниот Факултет во Љубљана и заради тежината на јазикот сакам од втор семестер да се префрлам на Правниот факултет во Скопје. Која процедура треба да се спроведе за истото и дали воопшто истото ќе биде возможно? Ви благодарам.
Pocituvana, vo vrska so vaseto prasanje ve informirame deka potrebno e da se obratite na samiot fakultet da vidite dali ima slobodno mesto, dokolku nema cekajte go upisite za zapisuvanje na studenti. So pocit
Почитувани, Јас сум студент од прва година при Економски факултет, смер финансиски менаџмент при УГД, сакам да се информирам за процедурата и условите кои треба да ги исполнам за да се префрлам на истиот факултет/смер при УКИМ заклучно со почетокот на втора година односно 3 семестар. Ви благодарам
Pocituvan, ve informirame deka treba da se obratite do Drzavniot prosveten inspektorat pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka za podetalni informacii. So pocit
Почитувани, Јас сум студент од прва година при Економски факултет, смер финансиски менаџмент при УГД, сакам да се информирам за процедурата и условите кои треба да ги исполнам за да се префрлам на истиот факултет/смер при УКИМ заклучно со почетокот на втора година односно 3 семестар. Ви благодарам
Pocituvan, ve informirame deka treba da se obratite do Drzavniot prosveten inspektorat pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka za podetalni informacii. So pocit
Pocituvani,student sum na FDU Skopje,prva god.Pri upisot bev prva na rang lista .me interesira dali sum oslobodena od participacija za naredniot semestar? Blagodaram odnapred.
Почитувана, Во врска со ова прашање ќе мора да се обратите до Деканот, Продеканот за настава или Секретарот на факултетот или до службите во Ректоратот, зошто ослободувањето го вршат тие односно евентуалата најава за ослободувањето на најдоброрангираните го вршат тие. Ние како Министерство за образование и наука не сме одговорни за овој тип на прашања кои се во целосна надлежност на универзитетот/факултетот. Со почит
me interesira dali otkoga deteto ke napolni 6 godini se ukinuvaat besplatnite studii , vo slucajot kaj mene konkretno . koga se zapisav deteto imase 4 godini sega sum cetvrt semestar i navremeno gi zapisuvam semestrite , no vo oktomvri deteto mi polni 6 godini. Neli nacinot na koj si zapisan taka gi zavrsuvas studiite sekako dokolku ne pises kvadrat ?
Почитувана, Ова прашање е регулирано согласно Законот за високото образование и Статутот на универзитетот. Ве молиме, да доставите писмено барање до факултетот/универзитетот каде што студирате со оглед на фактот дека вие сте нивни студент, со цел да ви одговорат на вашето барање. Со почит
Сега сум прва година на правни студии на "Јустинијан Први". Дали може втора год. да упишам во Словенија, Љубљана, и дали положените предмети овде ќе ми се признаат и таму? Фала.
Почитувани, За да се запишете во Словенија потребно ќе ви биде направете нострификација на дел од студии во земјата каде што сакате да продолжете да студирате, и тие потребно е да ви кажат кои испити ќе ви ги признаат. Ние немаме надлежност за каква одлука за вас ќе донесе факултетот односно Министерството за образование во Словенија. Со почит
Сега сум прва година на правни студии на "Јустинијан Први". Дали може втора год. да упишам во Словенија, Љубљана, и дали положените предмети овде ќе ми се признаат и таму? Фала.
Почитувани, За да се запишете во Словенија потребно ќе ви биде направете нострификација на дел од студии во земјата каде што сакате да продолжете да студирате, и тие потребно е да ви кажат кои испити ќе ви ги признаат. Ние немаме надлежност за каква одлука за вас ќе донесе факултетот односно Министерството за образование во Словенија. Со почит
Pocituvani, dali odredbata od Uredbata za normativi i standardi za vrsenje na visokoobrazovna dejnost, koja predviduva obvrska za visokoobrazovnite ustanovi 50 % procenti od nastavata da ja izveduvaat so nastavnici vo poln raboten odnos, vazi i za naucnite instituti koi vrsat visokoobrazovna dejnost, bidejki nivnata primarna dejnost e naucnoistrazuvackata? So pocit
Почитувани, Да, потребно е да се почитува Законот за високото образование, но доколку се однесува на институт кој има втор и трет циклус на студии (образовна дејност, а не само научна). Со почит
Почитувани, јас сум студентка на ПМФ-Скопје и ме интересира дали може да запишам втор факултет паралелно и тоа ликовна академија, и дали е бесплатно запишувањето на паралелен факултет. Поздрав
Почитувана, Ова прашање е регулирано во член 36 од Законот за изменување и дополнување на Законот за високо образование 15/13 каде е објаснето кој може, дали е бесплатно или не, и на кои програма. Како што сте напишале, на Ликовна академија не може да е бесплатно. Со почит
Pocituvani, bi ve zamolil za informacija okolu mentorskiot sistem predviden so Uredbata za normativi i standardi, odnosno sto oznacuva terminot "specificni studii" sodrzan vo clen 18 od istata uredba? Dali visokoobrazovnite ustanovi koi organiziraat studii od prv i vtor ciklus, imaat pravo da organiziraat mentorski sistem so individualna rabota so studenti vo situacija koga ima zapisano pomalku od 5 studenti na edna studiska programa? Blagodaram
Почитувани Специфични студии означува термин за студии кои не можат да организираат поголема група, на пример програма по пијано, или соло пеење, самата група не дозволува да биде поголема од пет, а може и би требало да е индивидуална. Сепак, начинот и организацијата на наставата е внатрешно прашање кое го уредива високоообразовната установа со статутот на истата, а секако тоа е во согласност со Законот за високото образование и Уредбата. Со почит
Zdravo, sakam da prasam dokolu veke sum student na eden fakultet i treba samo da ja odbranam diplomskata a sum zavrsil so predavanje i ispiti,dali moze da se zapisam na vtor fakultet,megutoa i na toj fakultet da bidam redoven student? Potocno se raboti za medicinski fakultet i za diplomskata se ceka odreden period,pa dali meguvreme moze da zapisam vtor fakultet! Blagodaram odnapred!
Почитувани, Запишувањето на втор факултет не е бесплатно, а согласно Законот за високото образование секој студент може да студира паралелно, доколку на едниот факултет сте редовен студент а на другиот вонреден студент. Запишувањето на другиот факултет е во исто време како и за новите студенти. Повеќе информации можете да добиете навториот факултет што сакате да се запишете. Со почит
Почитувани, не успеав да ја најдам програмата за упис на факултет во проект 35/45. Дали може да добијам одговор за кои факултети Владата одобри студии за учебната 2013-2014. Конкретно,сакам да студирам односи со јавност или човечки ресурси, па дали овие студии се вклучени во програмата. И, кога се уписите по оваа програма. Благодарам
Почитувани, Конкурсот за упис на проектот 35/45 е во владина процедура, и веднаш штом биде изгласан, ќе биде објавен во Службен весник и доставен до универзитетите во Република Македонија. Програмите за кои наведувате не се вклучени во Проектот. Уписите ќе бидат објавени од универзитетот односно факултетот. Со почит
Почитувани, каде можам да ја најдам во писмена или електронска форма одлуката на Владата за Проект 35/45 ? Конкретно, ме интересира кои се условите за студирање во квотата на наведениот Проект35/45, освен возрасната граница на кандидатите, под кои услови се изведува наставата за нив, предвидена ли е посебна програма? Посебно ме интересира на кој начин се регулирани термините за испити. Истово ме инетерсира бидејќи сум заинтересирана за студирање за возрасни, но не знам како би го спровела истото со напоредните работни обврски/ Ви благодарам однапред. Со почит.
Почитувани, Конкурсот за упис на проектот 35/45 е во владина процедура, и веднаш штом биде изгласан, ќе биде објавен во Службен весник и доставен до универзитетите во Република Македонија. Програмите за кои наведувате не се вклучени во Проектот. Уписите ќе бидат објавени од универзитетот односно факултетот. Со почит
Бидеќи во објавениот конкурс за упис на студенти за 2013-2014 година немаше објавено за проектот 35/45, Ве молам ако може да мi наведете кои факулетити од овој проект се одобрени за оваа година. Поздрав
Почитувани, Постапката за воведување на Конкурсот за 35/45 е во владина процедура и веднаш по донесувањето на Одлуката, ќе бидат известени универзитетите односно факултетите кои се вклучени во проектот. Во моментов не можеме да ве инфотмираме за подетални податоци. Со почит
Во конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии 2013/2014 кој беше објавен во медиумите не е спомнато за програмата на проектот 35/45. Ве молам, ако сте во можност да посочите кои факултети се избрани за овој проект. Со почит
Почитувани, Постапката за воведување на Конкурсот за 35/45 е во владина процедура и веднаш по донесувањето на Одлуката, ќе бидат известени универзитетите односно факултетите кои се вклучени во проектот. Во моментов не можеме да ве инфотмираме за подетални податоци. Со почит
Soprugot ima 44 god.i ima zavrseno osnovno obrazovanie i KV majstor-dobieno so polaganje vo Zelezara kade rabotese 22 godini i sega e pod Zavod za vrabotuvanje veke 4 godini,Prasuvam kako moze najbrzo da se doobrazuva mislam na sredno obrazovanie-bideki ne moze da najde rabota iako ima tolku staz i iskustvo.duri i sansite koi mu se otvorile gi gubi od gorenavedenata pricina .Odnapred vi blagodaram na odgovorot.So pocit!
Pocituvana, Ve molime da se obratite do Sektorot za osnovno i sredno obrazovanie, so cel da vi dadat poveke informacii za prasanjata koi ve interesiraat. (Одговорен: Билјана Алексоска Треневска Телефон: 3 117 896 biljana.aleksoska-trenevska@mon.gov.mk Замена: Теута Даши Телефон: 3-140-136 teuta.dashi@mon.gov.mk Vo Momentot se obrakate do sektorot za visokoto obrazovanie. So pocit
Кои документи ми се потребни за презапишување на година на УКИМ ? Со почит.
Почитувани, Ве молиме да се обратите до студентските прашања на факултетот каде што студирате, со цел да ве информираат за потребните документи и казни за презапишување на година. Со почит
Почитувани, Студент сум на Правниот факултет ( Скопје ) во проектот 35/45. Во текот на студирањето наидуваме на огромни проблеми и не знаеме каде да се обратиме. Имено, како што сме информирани, студентите од оваа категорија имаат право на посебни, повремени предавања, консултации како и право сите колоквиуми и испити да ги полагаат во попладневните часови или во сабота. Сите овие права ни се ускратени. Имено, предавања никогаш нема. За консултации мораме да ги молиме професорите по два месеци ( со чесни исклучоци ), па и кога ке ни закажат консултации бараат од нас да доагаме предпладне. Испитите ни ги закажуваат со редовните студенти во 10 часот... Моето прашање до Вас е каде да се обратиме и каде да бараме почитување на нашите права? Би сакала да Ве прашам и каде можеме да најдеме официјален документ на кој што би можеле да се повикаме, во кој ги пишува условите за начинот на студирање на Проект 35/45? Да напоменам дека се обративме и до деканот, и до продеканот и до студентскиот правобранител, но не наидовме на никаков одговор ( освен од студентскиот правобранител кој изгледа дека нема голема моќ да промени нешто ) Со почит
Почитувани, Потесните критериуми за Проектот 35/45 ги дефинира самиот факултет каде што функционира. Владата и Министерството се обврзани да определат квоти за овој проект и да ја определат цената на студирање. (дефинирано е таа да биде 200 евра годишно, а студентие да бидат ВОНРЕДНИ студенти). Останатите критериуми, за консултации, време на полагање, предавања и слично е оставено на факултетот односно на професорот кој го предава дадениот предмет. Инаку, нема посебна програма за вас, затоа што на крај сите имате иста диплома како и сите други студенти. Единствена разлика е што вие плаќате 200 евра годишно а сте вонредни студенти, додека сите останати вонредни студенти во државата на сите универзитети плаќаат по 400 евра годишно. Би ве советувал евентуалните проблеми да ги решавате со продеканот за настава, деканот и останатите членови на ННС, нно најмногу во договор со самите професори. Нема посебен закон за овој проект. Со почит
Почитувани,дали за упис на факултет на деца на самохрани родители постои некое ослободување во однос на партиципацијата и доколку има кои документи е потребно да се достават до факултетот.Со почит
Pocituvan, soglasno clen 87 od Zakonot za visoko obrazovanie, visokoobrazovnata ustanova nema da naplatuva participacija za deca bez roditeli, deca od prv i vtor stepen na invalidnost, voeni invalidi i lica rasteni vo domovi za napusteni deca. Za ostanatite kategorii obratete se na fakultetot koj e nadlezen da postapi. So pocit
Почитувани, ве молам да не известите што е со Програмата 35/45? Дали годинава ќе има упис по оваа програма, дали се знае кои факултети и универзитети се опфатени и кога се уписите? Благодарам.
Pocituvani, Odlukata za utvrduvanje na kvotite za proektot 35/45 e vo vladina procedura. Nie se nadevame deka slednata nedela ke bde objaveno vo Sluzben vesnik, i fakultetite koi se vkluceni ke mozat da davaat poveke informacii za ovoj Proekt. So pocit
Почитувани, ве молам да не известите што е со Програмата 35/45? Дали годинава ќе има упис по оваа програма, дали се знае кои факултети и универзитети се опфатени и кога се уписите? Благодарам.
Pocituvani, Odlukata za utvrduvanje na kvotite za proektot 35/45 e vo vladina procedura. Nie se nadevame deka slednata nedela ke bde objaveno vo Sluzben vesnik, i fakultetite koi se vkluceni ke mozat da davaat poveke informacii za ovoj Proekt. So pocit
Kako moze da se zapisham na arhitektonski fak. Sakam da znam dali treba da imam polozeno odreden predmet za toa i koga se rokovite za zapishuvanje.
Pocituvani, ve molime da se obratite do Arhitektonskiot fakultet vo Skopje kade sto sakate da se zapisete. Vo konkursot koj go objavuva Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" - Skopje mozete da dobiete poveke informacii (www.ukim.edu.mk) So pocit
Pocituvani , kolku godini se studira filozofskiot fakultet, a kolku farmacevtskiot fakultet?
Pocituvani, Toa zavisi od studiskata programa. No voglavno, studiskite programi na Filozofskiot fakultet vo Skopje traat 4 godini, dodeka na Farmacevtskiot fakultet tie traat pet godini. So pocit
Jas bi sakala da se zapisam na vonredni studii na Filozofski fakultet(defektologija). Pa naidov na informacija deka: Pravo na vonredni studii imaat vraboteni,bolni,invalidi,roditeli za vreme na porodilno otsustvo i tn. Me interesira,dali i jas kako roditel na 4 maloletni deca,nevraboten imam pravo na vonredno studiranje? Blagodaram
Pocituvani, Pravo za vonredno studiranje (vsusnost nemoznosta da se posetuva redovna nastava na fakultet) se dokazuva si dokaz deka ste vraboten, ili dokolku odnesete lekarsko uverenie. Tie dokumenti se nosat na fakultetot kade sto sakate da se zapisete. So pocit
Pocituvani Dali e donesena Odlukata za utvrduvanje na kvotite za proektot 35/45 za 2013/14 god,ako e ,Ve molam za info koi fakulteti se opfateni . Vi blagodaram
Upis za Proektot 45 za 2013 -2014 godina ke ima, i nabrzo ke bide objaveno vo Sluzben vesnik.
Почитувани, ме интересира дали можете да добиете информација кога ќе бидат исплатени дневниците за изборите (за избирачките комисии)? Со почит
Za Odgovor na Vaseto prasanje ke treba da se obratite do opstinata vo koja ziveete, odnosno Opstinskata izborna komisija koja Ve delegirala za clen na izbiracka komisija
Почитувани, работам во образование во редовен работен однос. Воедно сум запишана на Правен факултет и од септември ќе бидам втора година. Ме интересира дали имам право да барам слободен ден од работа деновите кога полагам испити и дали директорот има право да не ме пушти на полагање бидејќи факултетот не е сроден со мојата работа. ( Мојот директор вели дека мојата желба за додатно образование е мој личен проблем и дека по ниту еден закон не е должен да ме ослободи за време на полагањето. Дали е во право? ) Со почит
Pocituvana, vo vrska so vaseto baranje ve izvestuvame deka imate pravo na tri slobodni dena, spored opstiot kolektiven dogovor za javen sektor clen28. So pocit
Ве молам ако може информација точно кои факултети се опфатени во проектот 35/45. Сите информации што успеав да ги најдам се за Универзитети, па ако може само мало дообјаснување кои од факултетите на нашите универзитети се одобрени со овој проект. Благодарам.
Почитувани, Опфатени со проектот 35/45 се: на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (технолоско-металуршкиот, природно-математичкиот, педагошкиот и факултетот за дизајн на мебел и ентериер). На Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола (техничкиот факултет и високката медицинска школа). На државниот универзитет во Тетово, (природно-математичкиот, филозофскиот, филолошкиот, правниот, економскиот и факултетот за медицински науки) и на Уиверзитетот „Гоце Делчев“ во Штип (факултетот за информатика, факултетот за природни и технички науки, електро-техничкиот, машинскиот и технолошко-техничкиот факултет). Подетални информации има на самиот факултет каде што сакате да студирате Со почит
Ke ve zamolam dali ucenik, koj ima zavrseno sredno obrazovanie vo ucebnata god.2012/2013, so poeni 56, ima moznost da bide primen na Pravniot fakultet Sv.Kiril i Metodij , so kofinansiranje, kako redoven student. Vi blagodaram
Почитувани, Секој факултет/универзитет секоја година распишува конкурс за запишување на факултетот. Бројот на слободни места го одобрува Владата на Република Македонија, додека рангирањето се врши врз основа на примени апликации. Врз основа на тоа не можеме да знаеме каков тип на ученици и со каков успех ќе аплицираат во оваа студиска година, а оотука и не знаеме со колку поени ќе може да се запишува на овој факултет. Сепак подетално, можете да се информирате на Правниот факултет во Скопје. Со почит
Pocituvani, me interesira dali ima vtor upisen rok na drzavnite fakulteti i koga ? Blagodaram
Почитувани, Вториот уписен рок е на 03-04.09.2013 и тоа за Универзитетот Кирил и Методиј, за Универзитетот Климент Охридски и за Универзитетот за информатички науки и технологии Св. Апостол Павле. За Универзитетот Гоце Делчев вториот рок е на 29-30.08.2013, додека на Државниот универзитет во Тетово овој рок е од 03-06.09.2013 година. Со почит
Pocituvani, Me interesira dali moze da bidam oslobodena od participacija dokolku sum vo prvite 10 rangirani na opredelen fakultet ili vo prvite 10 opsto na cel univerzitet UKIM? Blagodaram
Пoчитувана, Ослободувањето од плаќање на партиципација е во надлежност на факултетот односно на универзитетот, каде формираните Комисии одлучуваат кои студенти ќе бидат ослободени од партиципација и колку студенти ќе бидат ослободени по таа основа. Минатата година Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ ги ослободи првите 10 студенти на ниво на факултет. И ослободувањето беше само за прва студиска година. Ве упатуваме до конкретниот факултет каде што сакате да се запишете. Со почит
Pocituvani, me interesira koga pocnuvat ucebnata godina na medicinski fakultet Skopje, za novi studenti (znaci prva godina)?
Pocituvani, Soglasno Zakonot za visoko obrazovanie ucebnata godina zapocnuva na 15 septemvri. Podetalni informacii konkretno za vas ke se obratite do Medicinskiot fakultet, So pocit
imam zavrseno fakultet, socijalen slucaj sum t.e dvajcata roditeli se nevraboteni, me interesira dokolku zapisam vtor fakultet dali ke bidam osloboden od paticipacija,dali mozhe da apliciram za stipendija vednash vo 1 god ili duri vo 2 god,i dali e donesen zakonot za besplaten prestoj vo studentski dom
Pocituvani, Za vtor fakultet koj e besplaten potrebno e prviot fakultet sto ste go zavrsile da imate najmalku prosek od nad 9.00, a ke se zapisuvate na vtor fakultet koj e od oblasta na biotehnickite, tehnicko-tehnoloskite ili prirodno-matematickite nauki osven za (voeno-tehnickite nauki, soobrakaj i transport, industrisko inzenerstvo i menadjment, kontrola na kvalitet, zivotna sredina i geografija.). Sto se odnesuva za stipendii za prva godina, ve izvestuvame deka Ministerstvoto za obrazovanie i nauka ne dodeluva, tuku istata moze da se koristi od vtora godina pa nagore. So pocit
Почитувани ме интересира во учебната година 2013 /2014 во УКИМ со колку бодови мозам дасе писувам во медицинскиот факултет во Скопје...
Pocituvan, Zapisuvanjeto na Medicinskiot fakultet vo Skopje vo prviot upisen rok e na 15 i 16 avgust, a dali so vasite bodovi ke uspeete da se zapisete zavisi od kolku i koi lica so kakov prosek ke apliciraat na fakultetot. So pocit
Pocituvani,Jas sum dete be roditeli so zavrsen prv ciklus na studii. Sakam da go prodolzam svoeto obrazovanie na fakultetot vo Veles, nasoka nutricionizam. Dali za upis na vtor ciklus na studii na ovoj drzaven univerzitet postoi moznost da bidam oslobodena ili da mi bide namalena participacijata? I voopsto dali na decata na bez roditeli im e ovozmozen upis i na vtor ciklus na studii na drzavnite univerziteti a pritoa da se oslobodeni od plakanje na participacija? Vi blagodaram
Pocituvana, Decata bez roditeli se oslobodeni od plakanje na participacija za prv ciklus na studii soglasno clen 87 od Zakonot za visokoto obrazovanie. Sto se odnesuva za vtor ciklus na studii (ednogodisni ili dvegodisni studii), trosocite za studiranje gi podmiruva samiot kandidat. Sepak ve sovetuvame so celokupnata dokumentacija da dostavite baranje do Nastavno-naucniot sovet na fakultetot so baranje da bidete oslobodeni od plakanje na del od sumata, ili da vi dadat da platite na poveke rati. Ishodot zavisi isklucivo od Odlukata koja ke ja donese Nastavno-naucniot sovet na fakultetot, no vi napomenuvame deka soglasno Zakonot nemaat obvrska pozitivno da vi odgovorat na vaseto baranje. So pocit
kako e regulirano ova so prticipacijata, ja se zapisav na Odbrana bezbednos i mir na UKIMj kako nacionalnost a neznam dali treba da placam participacija ili ne dajte nekakov odgovor inaku sum i vonreden i primen so site dokumenti za nacionalnost
Pocituvani, Soglasno odlukata na Vladata na Republika Makedonija, vonrednite studenti plakaat participacija od 400 evra godisno (vo denarska protivvrednost). Za poveke informacii, obratete se na fakultetot kade sto se zapisuvate. So pocit
Почитувани, Наскоро треба да дипломирам и сакам да се запишам на втор факултет. Дали сум ослободена од партиципација?
Почитувани, Согласно член 151 од Законот за високо образование, студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи. Студентот е ослободен од плаќање на трошоците за студирање на втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан доколку: - првата студиска програма ја има успешно завршено на првата академска година и ја завршува секоја наредна академска година со просек на оценките над 9 и - втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан е од научното подрачје на биотехничките, техничко-технолошките или природно-математичките науки со исклучок на студиските програми од научните полиња на воено-техничките науки, сообраќај и транспорт, индустриско инжинерство и менаџмент, контрола на квалитет, животна средина и географија. Со почит
Каде може да се информирам за слободни места на УКИМ во втор термин ? Благодарам !
Pocituvan, Konkursot za vtoriot upisen rok ke mozete da go najdete na internet stranata na univerzitetot (www.ukim.edu.mk), vednas po procedurata na zapi[uvawe na kandidatite od prviot upisen rok. (po 30.08.2013) So pocit
Pocituvani, student sum na fak.za socijalna politika 3 godina (2 ispita za uslov) no ne uspevam da gi dadam ovie ispiti vise 2 godini (od septemvri 2013 ke me prefrlat po nova programa), moeto prasanje e dali mozam da se zapisam na nov fakultet no istovremeno da bidam i na ovoj fakultet!? Blagodaram mnogu cekam odgovor na mojot email!
Почитуван, Паралелното студирање е регулирано сохгласно член 151 од Законот за високо образование. (Студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи). Со почит
me interesira dali dokolu se prefrlam kako vonreden student (sum 4 godina na ekonomski fakultet) ke mozam da vlezam vo kvota bev finansiranje na likovna akademija? odnosno dali vtoriot fakultet ke mi bide besplaten??
Почитуванa, Согласно член 151 од Законот за високо образование, студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи. Студентот е ослободен од плаќање на трошоците за студирање на втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан доколку: - првата студиска програма ја има успешно завршено на првата академска година и ја завршува секоја наредна академска година со просек на оценките над 9 и - втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан е од научното подрачје на биотехничките, техничко-технолошките или природно-математичките науки со исклучок на студиските програми од научните полиња на воено-техничките науки, сообраќај и транспорт, индустриско инжинерство и менаџмент, контрола на квалитет, животна средина и географија. Со почит
aplicirav za mesto vo studenski dom i sum primena, sum dete na eden roditel od bebe, i imam niski primajna, dali e vozmozno da bidam oslobodena od plajkajne participacija vo studenski dom? ve molam za odgovor
Pocituvana, Studentite koi se oslobodeni od plakanje za studentski dom bea navedeni vo spisokot koj bese objaven, koj e konecen. Ve molime da se obratite do oddelenieto za ucenicki standard pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka, za podetalni informacii. So pocit
Me interesira dali imat prednos na konkursot onoj sto ima zavrsheno fakulteto po 240 ( 4 God ) nad onie sto zavrshuvat sad po 180 ( 3 godini )
Pocituvani, Toa zavisi od konkursot i konkursnite uslovi So pocit
mojot prosek na prva godina e okolu 7,5 i sum smer- nadvoresna trgovija na UKIM-ekonomski fakultet i sum dete so eden roditel od bebe i sto mozam da prezemam za da bidam zapisana bez kofinansirajne na likovna umetnost? ve molam za sovet bidejki navistina bi sakala da se zapisam na ovoj fakultet
Pocituvana, Soglasno clen 87 od Zakonot za visoko obrazovanie, visokoobrazovnata ustanova nema da naplatuva participacija za deca bez roditeli, deca od prv i vtor stepen na invalidnost, voeni invalidi i lica rasteni vo domovi za napusteni deca. Za ostanatite kategorii obratete se na fakultetot koj, ima pravo da ve oslobodi od participacija, no sepak vrz ova sto ste go napisale nemaat osnova da ve oslobodat od plakanje. So pocit
Почитувани, Дали е потребно студентите кои се ослободени од плаќање за сместување и исхрана во студентските домови, освен претходно доставената документација да достават некоја дополнителна. Доколку е потребно која би била истата таа документација. Со почит.
Pocituvani, Ve molime da se obratite do Oddelenieto za ucenicki i studentski standard ili do domot kade sto ste primeni, so cel da ve izvestat. So pocit
Почитувани, Дали е потребно студентите кои се ослободени од плаќање за сместување и исхрана во студентските домови, освен претходно доставената документација да достават некоја дополнителна. Доколку е потребно која би била истата таа документација. Со почит.
Pocituvani, Ve molime da se obratite do Oddelenieto za ucenicki i studentski standard ili do domot kade sto ste primeni, so cel da ve izvestat. So pocit
Почитувани, Дали е потребно студентите кои се ослободени од плаќање за сместување и исхрана во студентските домови, освен претходно доставената документација да достават некоја дополнителна. Доколку е потребно која би била истата таа документација. Со почит.
Pocituvani, Ve molime da se obratite do Oddelenieto za ucenicki i studentski standard ili do domot kade sto ste primeni, so cel da vi dadat dopolnitelni informacii. So pocit
Почитувани, имам прашање во врска со запишувањето на последипломски студии на универзитетот Јустинијан во Скопје. Во документите кои се бараат, се бара потврда за познавање на странски јазик доколку немам полагано некој странски јазик во додипломските студии и наставна програма за завршениот прв циклус на студии, прашањето ми е , каде можам да ги извадам (да се обратам да ги земам) овие документи?? Поздрав
Почитувана, Потврда за познавање на странски јазик издава Филолошкиот факултет во Скопје. Сепак зависно од конкурсот таква потврда треба да доставите. (ако се бара од приватно школо за странски јазици, тогаш таква треба да доставите). Во секој случај обратете се до Правниот факултет, до студентската служба или пак до секретарот на факултетот за детално да ви објаснат Со почит
Почитувани, ме интересира дали постои закон за вдомување на студенти во приватни куќи, кои се условите, обврските на вдомнувачите и колку е дозволениот максимум за примање студенти во приватна куќа? Благодарам
Почитувани, Ве молиме да се обратите до Одделението за ученишки и студентски стандард при Министерството за образование и наука. Со почит
Дали на државните факултети постои начин за плаќање на школарината на рати и кои се условите? Благодарам.
Почитувани, За да ви дозволат/одобрат до факултетот да плаќате на рати, потребно е да поднесете барање до факултетот каде што студирате да ви дозволата да ја плаќате школарината на рати (заради финансиски проблеми дома, невработени лица, приматели на социјална помош, здравствени проблеми и плаќања или сл.), при што Наставно-научниот совет на факултетот ќе одлучи дали да ви одобри плаќање на школарината. Со почит
Имам сестра што е мажена за Србин и живее во Србија повеќе од 20 години. Во моментов има само српско државјанство ( пред 20 години се има откажано од македонското бидејќи тогаш мислам дека не беше можно да се има двојно државјанство ). Таа е Македонка и е родена во Скопје. Ве молам да ми дадете информација која е процедурата за повторно да добие македонско државјанство, која е процедурата и нејзините деца да добијат македонско државјанство односно да се стекнат со двојно државјанство. Со почит
Почитувани, За вашето прашање ве молиме да се обратете до Министерството за внатрешни работи. Во моментов се обракате до Министерството за образование и наука. Со почит
Ve molam,redoven student sum na Pravniot fakultet Kiril i Metodi vo Skopje i nemam uslov za tret semestar i treba da gi prezapisam predmetite od prviot semestar.Dali mozam da gi prezapisam predmetite kako vonreden student i koja dokumentacija da ja prilozam.
Pocituvani, Vaseto baranje potrebno e da go upatite do Pravniot fakultet vo cija nadleznost e zapisuvanjeto na sesmestri, kako i prefrluvanjeto od redoven student, vo vonreden. Ministerstvoto za obrazovanie i nauka nema nadleznost po odnos na vnatresnite prasanja na samite fakulteti. So pocit
Почитувани, Сакам да прашам, дали студирањето на втор факултет е бесплатно, бидејќи имам слушнато такви гласини, но не сум сигурен... Наводно, разбрав дека е бесплатно доколку се студира паралелно. Јас сум на мастер студии на туризам, имав намера да се запишам на втор факултет, па затоа прашувам. Со почит, Кирил Ивчев.
Почитуван, Согласно член 151 од Законот за високо образование, студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи. Студентот е ослободен од плаќање на трошоците за студирање на втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан доколку: - првата студиска програма ја има успешно завршено на првата академска година и ја завршува секоја наредна академска година со просек на оценките над 9 и - втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан е од научното подрачје на биотехничките, техничко-технолошките или природно-математичките науки со исклучок на студиските програми од научните полиња на воено-техничките науки, сообраќај и транспорт, индустриско инжинерство и менаџмент, контрола на квалитет, животна средина и географија. Со почит
Почитувани, сакам да прашам, дали Економскиот Факултет во Битола, на Приватниот Меѓународен Славјански универзитет има Акредитација за втор циклус (постдипломски,магистерски) студии на насоката Маркетинг Менаѓмент.
Почитувани, Приватниот меѓународен славјански универзитет се уште го нема обновено Решението за почеток со работа од Министерството за образование и наука кое произлегува од измените на законот за високото образование. Што се однесува за акредитација на одделни студиски програми, ве молиме да се обратите до Одборот за акредитација и евалуација на високото образование кој е надлежен за акредитирање на студиски програми. Со почит
али, Економскиот Факултет на Приватниот Meѓународен Славјански Универзитет во БИТОЛА, има акредитација - призната диплома, во МКД за втор циклус (постдипломски, магистерски) студии на насоката Маркетинг Менаџмент ?
Почитувани, Приватниот меѓународен славјански универзитет се уште го нема обновено Решението за почеток со работа од Министерството за образование и наука кое произлегува од измените на законот за високото образование. Што се однесува за акредитација на одделни студиски програми, ве молиме да се обратите до Одборот за акредитација и евалуација на високото образование кој е надлежен за акредитирање на студиски програми. За одговор на писмено, ве молиме да се обратите со барање за истово прашање до Министерството за образование и наука. Со почит
Почитувани,имам завршено еден факултет и ме интересира дали можам да се запишам на уште еден како редовен студент или само може како вонреден?благодарам однапред
Pocituvana, Na objaven konkurs mozete da se zapisete i kako redoven i kako vonreden student, (dokolku ima slobodni mesta). No dokolku veke studirate, i na ednite studii ste redoven student, togas pri paralelnoto studiranje, mozete da se zapisete kako vonreden student (ili obratno) So pocit
Почитувани, запишан сум како вонреден студент на Правен факултет-Кичево во кој се образувам од сопствен интерес, воедно сум вработен како судски службеник, би ве замолил да ме известите дали имам право да барам од претпоставениот и колку би имал право на платено отсуство од работа заради полагање на испити, со оглед да до овој момент сеуште не постои колективен или било кој друг договор потпишан за образование - односно дали можам да се повикам на чл.155 од ЗРО на РМ, и колку според овој член би ми следуваат слободни денови кои задолжително треба да ми ги додели претпоставениот со оглед да имам 10 испити во секоја студиска година ?! Благодарам
Почитувани, Можете да се повикате на Законот за работни односи, но сепак зависи од раководителите кај вас на работа, односно од претпоставените и одлуката да ве ослободат од работа. Со оглед на фактот што вие сте вонреден студент, обратете се до и до деканатот на правниот факултет со цел испитите да се закажуваат по работно време, затоа што работите (што впрочем ве натерало да студирате вонредно, а не редовно) Со почит
Почитувани, ме интерисира дали за реконструкција на кров на училиште е потребно да се оди преку општина до влада или може директно да се обратеме со молба до владата? Благодарам однапред
Pocituvani, Za bilo kakva potreba od rekonstrukcija (krov, podovi, sanitarni jazli..), ucilisteto treba pismeno da se obrati do MON, vo baraweto da se navede sto tocno bara i dokolku ima na raspolaganje proektna dokumentacija za predmetot na baranjeto istata da bide prilog kon baranjeto. So pocit
поцитувани мозе да ми казете каде мозам да најдам новите конкурси заа проекти во 2013-2014
Почитуван, Сите конкурси кои произлегуваат од дејноста на образованието и наука, можете да ги најдете на интернет страната на Министерството за образование и наука (www.mon.gov.mk) Со почит
kolku kosta finansiranje za edna ucebna godina na fakultet vo proektot 35-45
Почитувани, Согласно Одлуката на Владата на Република Македонија, студентите запишани на студиските програми во рамките на Проектот 35/45, плаќаат по 200 евра годишно (во денарска противвредност). Со почит
kolku kosta finansiranje za edna ucebna godina na fakultet vo proektot 35-45
Почитувани, Согласно Одлуката на Владата на Република Македонија, студентите запишани на студиските програми во рамките на Проектот 35/45, плаќаат по 200 евра годишно (во денарска противвредност). Со почит
Дали е можно упис на два факултета истовремено, еден како редовен а втор како вонредно? И каде можам да најдам повеќе инфо околу цената, ?
Почитуван, Паралелното студирање е регулирано согласно член 151 од Законот за високо образование (пречистен текст) каде се вели: Студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи. Студентот е ослободен од плаќање на трошоците за студирање на втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан доколку: - првата студиска програма ја има успешно завршено на првата академска година и ја завршува секоја наредна академска година со просек на оценките над 9 и - втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан е од научното подрачје на биотехничките, техничко-технолошките или природно-математичките науки со исклучок на студиските програми од научните полиња на воено-техничките науки, сообраќај и транспорт, индустриско инжинерство и менаџмент, контрола на квалитет, животна средина и географија. За потребите на паралелното студирање, високообразовните установи посебно ги прилагодуваат активностите предвидени со студиските програми. На дадена студиска програма најголемиот број на студенти за паралелно студирање може да биде до десет студенти. Високообразовните установи, паралелното студирање го уредуваат со посебен правилник со кој поблиску се уредуваат начинот и условите за студирање. За конкретни информации обратете се до факултетот каде што сакате да студирате. Со почит
Почитувани заинтересирана сум за новиот проект 30/35 за студирање Јас имам 31 година и веќе студирам-моментално сум 3 година со 400 евра. Дали оваа поволност од 200 евра партиципација ќе можам да ја искористам кога ќе се запишувам во четврта година или ова важи само за запишување во прва година?? Инаку сум невработена повеќе од 5 години
Pocituvana, Proektot 30/35 se odnesuva za studenti koi se zapisuvaat vo prva godina studii, no ne i za studenti koi se veke zapisani na nekoja studiska programa. So pocit
Дали оваа година ќе има смер Безбедност и финансиска контрола на факултетот за безбедност и кога се уписите ?
Почитувана, За оваа академска година (поточно за студиската 2014/15 година), се уште не се знае дали ќе имаме упис во прва година-на студиската програма по Безбедност и финансиска контрола. Најпрво потребно е Универзитетот „Св. Климент Охриудски“ - Битола да побара определен број на слободни места, но сепак одлука дали ќе има или нема слободни места зависи од Одлуката на Владата која ја носи некаде во април-мај секоја година. Што се однесува на прашањето за уписите, тоа дополнително ќе биде објавено од страна на самот универзитет односно факултет. Најчесто уписите се во периодот август-септември, но сепак тоа зависи од самиот универзитет. Со почит
Дали оваа година ќе има смер Безбедност и финансиска контрола на факултетот за безбедност и кога се уписите ?
Почитувана, За оваа академска година (поточно за студиската 2014/15 година), се уште не се знае дали ќе имаме упис во прва година-на студиската програма по Безбедност и финансиска контрола. Најпрво потребно е Универзитетот „Св. Климент Охриудски“ - Битола да побара определен број на слободни места, но сепак одлука дали ќе има или нема слободни места зависи од Одлуката на Владата која ја носи некаде во април-мај секоја година. Што се однесува на прашањето за уписите, тоа дополнително ќе биде објавено од страна на самот универзитет односно факултет. Најчесто уписите се во периодот август-септември, но сепак тоа зависи од самиот универзитет. Со почит
Дали оваа година ќе има смер Безбедност и финансиска контрола на факултетот за безбедност и кога се уписите ?
Почитувана, За оваа академска година (поточно за студиската 2014/15 година), се уште не се знае дали ќе имаме упис во прва година-на студиската програма по Безбедност и финансиска контрола. Најпрво потребно е Универзитетот „Св. Климент Охриудски“ - Битола да побара определен број на слободни места, но сепак одлука дали ќе има или нема слободни места зависи од Одлуката на Владата која ја носи некаде во април-мај секоја година. Што се однесува на прашањето за уписите, тоа дополнително ќе биде објавено од страна на самот универзитет односно факултет. Најчесто уписите се во периодот август-септември, но сепак тоа зависи од самиот универзитет. Со почит
Дали оваа година ќе има смер Безбедност и финансиска контрола на факултетот за безбедност и кога се уписите ?
Почитувана, За оваа академска година (поточно за студиската 2014/15 година), се уште не се знае дали ќе имаме упис во прва година-на студиската програма по Безбедност и финансиска контрола. Најпрво потребно е Универзитетот „Св. Климент Охриудски“ - Битола да побара определен број на слободни места, но сепак одлука дали ќе има или нема слободни места зависи од Одлуката на Владата која ја носи некаде во април-мај секоја година. Што се однесува на прашањето за уписите, тоа дополнително ќе биде објавено од страна на самот универзитет односно факултет. Најчесто уписите се во периодот август-септември, но сепак тоа зависи од самиот универзитет. Со почит
Дали оваа година ќе има смер Безбедност и финансиска контрола на факултетот за безбедност и кога се уписите ?
Почитувана, За оваа академска година (поточно за студиската 2014/15 година), се уште не се знае дали ќе имаме упис во прва година-на студиската програма по Безбедност и финансиска контрола. Најпрво потребно е Универзитетот „Св. Климент Охриудски“ - Битола да побара определен број на слободни места, но сепак одлука дали ќе има или нема слободни места зависи од Одлуката на Владата која ја носи некаде во април-мај секоја година. Што се однесува на прашањето за уписите, тоа дополнително ќе биде објавено од страна на самот универзитет односно факултет. Најчесто уписите се во периодот август-септември, но сепак тоа зависи од самиот универзитет. Со почит
Ме интересира дали според ЕКТС ако еден предмет го презапишуваш повеќе пати плаќаш исто,или по X пати презапишан имаш намалување некое?
Почитувани, Прашањето е во целосна надлежност на факултетот/универзитетот каде што студирате и се занова на Правилници за студирање на самиот факултет, односно врз основа на Статутот на универзитетот и правилници кои произлегуваат од истиот. Со оглед на фактот што се работи за внатрешно прашање ве молиме да се обратите до факултетот за подетални информации. Со почит
Pocituvani, zosto ovaa 2013/2014 godina, prosekot za praven fakultet e zgolemen na 9,00? Vi Blagodaram
Pocituvani, Ve molime da go doprecizirate vaseto prasanje. Dokolku mislite na konkursot za dodeluvanje na studentski stipendii, ve molime da se obratite do oddelenieto za studentski standard pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
POCITUVANI KOI USLOVI TREBA DA GI ISPOLNAM ZA DA ZEMAM STIPENDIJA UCAM NA MEDICINSKI FAKULTET PRI UGD IMAM 9.70 PROSEK A DOSEGA NEMAM PODESENO DOKUMENTI A SUM TRETA GODINA?? FALA SO POCIT
Pocituvani, So cel dobivanje na stipendija, potrebno e da aplicirate na elektronskata aplikacija i da gi donesete potrebnite dokumenti po objaveniot konkurs od strana na Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. Za ucebnata 2013/14 godina Konkursot veke zavrsi, i vie mozete da aplicirate na naredniot konkurs za ucebnata 2014/15 godina. So pocit
Моето прашање е дали може со било која струка да се запише на пмф со 4 Годишно образование. Благодарам
Почитувани, За да се запишете на ПМФ, потребно е да имате 4-годишно средно образование и полагани предмети од државна матура кои се соодветни на студиската програма на која сакате да се запишете. На ПМФ има многу такви различни програми. Екстерни и интерни предмети Сепак потребно е да видите во конкурсот кој го објавува Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Тоа проверете го на нивната интернет страна. Со почит
Pocituvani, jas sum dete bez roditeli i sum korisnik na semejna penzija. Studiram na dva fakulteta i sum oslobodena od participacija. Me interesira dali i za magisterskite studii sum isto taka oslobodena (za dvata fak.) i dali penzijata ke mi prodolzi i vo toj period. Vi blagodaram
Почитувана, Ослободувањето од партиципација го врши високообразовната установа каде што сте запишана. За втор циклус на студии во моментов нема законска основа за ослободување од партиципација, така што доколку сакате ќе мора да поднесете барање до Наставно-научните совети на факултетот/тетите, со цел (доколку така одлучат) да донесат одлука за ослободување или намалување на партиципацијата. Во секој случај ќе треба да го почекате конкурсот за втор циклус на студии за учебната 2014-15 година. Во однос на прашањето за пензијата, ќе мора да се обратите до Министерството за труд и социјална политика. Со почит
Pocituvani, jas sum dete bez roditeli i sum korisnik na semejna penzija. Studiram na dva fakulteta i sum oslobodena od participacija. Me interesira dali i za magisterskite studii sum isto taka oslobodena (za dvata fak.) i dali penzijata ke mi prodolzi i vo toj period. Vi blagodaram
Почитувана, Ослободувањето од партиципација го врши високообразовната установа каде што сте запишана. За втор циклус на студии во моментов нема законска основа за ослободување од партиципација, така што доколку сакате ќе мора да поднесете барање до Наставно-научните совети на факултетот/тетите, со цел (доколку така одлучат) да донесат одлука за ослободување или намалување на партиципацијата. Во секој случај ќе треба да го почекате конкурсот за втор циклус на студии за учебната 2014-15 година. Во однос на прашањето за пензијата, ќе мора да се обратите до Министерството за труд и социјална политика. Со почит
Pocituvani, jas sum dete bez roditeli i sum korisnik na semejna penzija. Studiram na dva fakulteta i sum oslobodena od participacija. Me interesira dali i za magisterskite studii sum isto taka oslobodena (za dvata fak.) i dali penzijata ke mi prodolzi i vo toj period. Vi blagodaram
Почитувана, Ослободувањето од партиципација го врши високообразовната установа каде што сте запишана. За втор циклус на студии во моментов нема законска основа за ослободување од партиципација, така што доколку сакате ќе мора да поднесете барање до Наставно-научните совети на факултетот/тетите, со цел (доколку така одлучат) да донесат одлука за ослободување или намалување на партиципацијата. Во секој случај ќе треба да го почекате конкурсот за втор циклус на студии за учебната 2014-15 година. Во однос на прашањето за пензијата, ќе мора да се обратите до Министерството за труд и социјална политика. Со почит
Dali redoven student ima pravo da bide prijaven kako vraboteno lice ? Dali ke go izgubi pravoto za studiranje?
Почитувани, Секое лице може да се вработи и да биде пријавен дека е вработено лице. Доколку може да оди и на работа, и да ги следи сите предавања, вежни и слично, а во исто време и да оди на работа, тогаш можно е. Сепак, студентите кои се вработуваат, најчесто се префрлуваат како вонредни студенти. На тој начин полагаат само испити и не се обврзани да посетуваат предавања и вежби Со почит
Vo vrska so proektot 30-35 za ucebnata 2014/15 godina> Dali lice od 44 godini, so zavrseno 4 ili 3 godisno sredno obrazovanie, treba da polaga drzavna matura ili priemen ispit? Bidejki vo nivno vreme nemalo matura, tuku samo zavrsen ispit
Pocituvani Nema potreba da se polaga matura dokolku kandidatot zavrsil sredno pred 2007/08 godina do koga nemase matura. Za zapisuvanje na fakultet zadolzitelno morate da imate cetirigodisno sredno obrazzovanie a ne trigodisno. So pocit
Majka mi e so 3 godisno sredno skolo i zavrsi vo 1991 god. a ovaa godina ja zavrsuva i 4ta godina. Taa ima sveditelstvo od 4ta godina go zEma pred eden mesec, i treba da polaga uste skolska matura. Ke moze da si se zapise BEZ polaganje matura, na fakultet? Sto menuva SKOLSKATA MATURA ?
Почитувани, Согласно член 108 од Законот за високо образование, на прв циклус универзитетски и стручни студии може да се запише лице кое положило државна матура или меѓународна матура. Ако на конкурсот за запишување студенти на прв циклус универзитетски и стручни студии во првиот уписен рок не се јави доволен број кандидати кои ги исполнуваат условите од ставот 1 на овој член, право на упис на прв циклус студии можат да имаат и лицата кои положиле училишна матура во гимназиско образование или завршен испит по завршено соодветно стручно средно образование со четиригодишно траење. На прв циклус универзитетски студии од областа на уметностите може да се запише лице кое положило државна матура, меѓународна матура или училишна матура во уметничко образование. Запишувањето на студии се врши врз основа на јавен конкурс кој го објавува универзитетот, односно самостојната високообразовна установа кој ги реализира студиите најмалку пет месеца пред започнувањето на наставата. Конкурсот за успис содржи: име на високообразовната установа и негова адреса, назив на студиската програма, место на изведување на студиската програма, времетраење на студиите, услови за упис, предвиден број на слободни места за запишување, постапки и рокови за пријавување и за изведување на уписот. Врз основа на горенаведеното, идните студенти со државна матура имаат предност при запишување од оние со училишна матура. Со почит
Pocituvani, dali i ako da , koga bi mozela da stapam vo licen kontakt so ministerot za finansii ? Vi blagodaram.
Почитувана, Ве молиме да се обратите до Министерството за финансии, кои можат да ви одговорат на вашето прашање. (www.finance.gov.mk) Во моментов се обраќате до Секторот за високо образование при Министерството за образование и наука. Со почит
Почитувани Каде може да се работи во нашата држава со завршен факултет Молекуларна биологија и дали ќе има уписи на овој смер оваа година
Почитувани, Со завршен факултет на ПМФ-молекуларна биологија, можете да работите секаде каде што бараат профил со завршено високо образование, потоа со завршен факултет од областа на природно-математичките науки, каде се бара точно завршено молекуларна биологија, лаборатории и сл. За оваа академска година, конкурсот е во процес на одобрување од страна на Владата на Република Македонија, и очекуваме да има квота на институтот по биологија на ПМФ во Скопје. Со почит
Почитувани,ако може подетална информација во врска со ПМФ Молекуларна биологија,дали може да се работи во сите лаборатории каде се вршат анализи на крвта,медицина и др. бидејќи имам информација дека во нашата држава нема просперитет со овој смер и дека може да се работи само во странство
Почитувани, За подетални информации во врска со работни места потребно е да се обратите во Агенцијата за вработување на Република Македонија, или до установите (приватни или јавни) кои објавуваат конкурс за работен ангажман. Министерството за образование ги акредитира и дава решение за почеток со работа на студиските програми на високообразовните установи во Република Македонија. Со почит
Pocituvani,jas imam zavrseno tret stepen trgovski,a zavrsiv i peti stepen vo sredno obrazovanie elektronicar-upravuvac so merni instrumenti.dali ke moze da se zapisam vo nekoi od fakultetite.So po^it.
Pocituvani, Osnoven preduslov za zapisuvanje na fakultet, megu ostanatoto (poglednete go konkursot kade sto sakate da se zapisete), e da imate zavrseno 4 godisno sredno obrazovanie. So pocit
Јас сум матурант и во учебната 2014/15 би сакала да се запишам на Фармацевтскиот Факултет во Скопје.Дали е излезен конкурсот за уписи на Универзитетот „Кирил и Методиј“ ?
Почитувани, Конкурсите за уписи на државните факултети во Република Македонија се уште не се официјално излезени, но се во завршна подготовка, така што наскоро ќе бидат објавени во дневните печатени медиуми, но и на интернет страната на секој универзитет поединечно. (во вашиот случај проверувајте на страната на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (www.ukim.edu.mk)). Со почит
Student sum na praven fakultet,me interesirA sto postdiplomski mozam da zapisam za da imam internacionalno priznaena diploma?odnapred blagodaram
Pocituvana, Mozete da se zapisete na bilo koi studiski programi koi se povrzani so vasata oblast na studiranje vo prv ciklus na studii, so cel nadograduvanje na vasite znaenja i vestini, i na vtor ciklus na studii. Sto se odnesuva na prasanjeto za internacionalna diploma, ve izvestuvame deka nitu edna diploma po avtomatizam ne e megunarodno priznaena tuku podlozi na sistem na nostrifikacija. Nie bi vi sugerirale da se zapisete na sto e mozno posilen univerzitet so cel polesno prepoznavanje na vasata idna diploma. So pocit
Student sum na praven fakultet,me interesirA sto postdiplomski mozam da zapisam za da imam internacionalno priznaena diploma?odnapred blagodaram
Pocituvana, Mozete da se zapisete na bilo koi studiski programi koi se povrzani so vasata oblast na studiranje vo prv ciklus na studii, so cel nadograduvanje na vasite znaenja i vestini, i na vtor ciklus na studii. Sto se odnesuva na prasanjeto za internacionalna diploma, ve izvestuvame deka nitu edna diploma po avtomatizam ne e megunarodno priznaena tuku podlozi na sistem na nostrifikacija. Nie bi vi sugerirale da se zapisete na sto e mozno posilen univerzitet so cel polesno prepoznavanje na vasata idna diploma. So pocit
Student sum na praven fakultet,me interesirA sto postdiplomski mozam da zapisam za da imam internacionalno priznaena diploma?odnapred blagodaram
Pocituvana, Mozete da se zapisete na bilo koi studiski programi koi se povrzani so vasata oblast na studiranje vo prv ciklus na studii, so cel nadograduvanje na vasite znaenja i vestini, i na vtor ciklus na studii. Sto se odnesuva na prasanjeto za internacionalna diploma, ve izvestuvame deka nitu edna diploma po avtomatizam ne e megunarodno priznaena tuku podlozi na sistem na nostrifikacija. Nie bi vi sugerirale da se zapisete na sto e mozno posilen univerzitet so cel polesno prepoznavanje na vasata idna diploma. So pocit
Здраво .. студент сум на техничкиот факултет во Битола, ме интересира следново, од прв семестар ако имам положено само 2 предмети, а од втор семестарт имам положено 3 предмети, е сега за услов за запишување за трет семестар е 3 предмети а јас имам 2, е сега дали ке треба наново да го запишувам цел прв семестар, или само предметите што ми се останати од прв семестар ??? за да запишам трет семестар ... фала
Pocituvan, Ve izvestuvame deka treba dasi se obrtaite vo Dekanatot na tehnickiot fakultet za podetalni informacii. So pocit
Pocituvani,kolku studenti bea primeni na logopedija minatata godina?
Почитувани, Доколку мислите на студиската програма логопеди при Медицинскиот факултет во Скопје, пединица во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје, ве известуваме дека согласно доставените податоци од овој универзитет во минатата студиска година (2013-14), се запишале вкупно 53 студенти во прва година студии. Со почит
Pocituvani, Jas imam 34 godini i sakam da se zapisam na fakultet so pomos na proektot 30/35 ama pak me kocat uslovite. Imeno jas momentalno sum nevrabotena i sum evidentirana vo zavodot za vrabotuvanje pomalku od 5 godini. Ima li alternativa koja jas bi mozela da ja iskoristam za da se zapisam (redovno ili vonredno) na fakultet. Blagodaram
Pocituvani, Kvotite i cenata za studiranje gi opredeluva Vladata na R.M>. no posebnitre kriteriumi gi utvrduvaat samite univerziteti. Dokolku za ovoj proekt ne ispolnuvate uslovi, vie sepak mozete da se zapisete na regularniot konkurs (konkursot sto e za site idni studenti - za maturantite), i tamu da se prijavite. Nema ogranicuvanje vo godinite no tuka cenata ke bide verojatno 400 evra godisno, namesto 200 evra koja cena ja plakaat za proektot 30/35. Poglednete go konkursot na slednava strana i procitajte podetalno http://ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=98&glavno=41 (ova e konkurs za Univerzitetot Sv. Kiril i Metodij vo Skopje) So pocit
Dobar den pocituvani. Zainteresirana sum za proektot "30/35" za ovaa 2014/2015 god. Dali jas kako nevrabotena i kako majka na 4 deca,so mojata vozrast od 33 god. ispolnuvam uslovi za da bidam del od ovoj proekt? Isto taka redovno se prijavuvam vo "Agencijata za vrabotuvanje"vo izminatava edna godina,a imam informacija deka treba da se najmalku 5 god.Imam zavrseno sredno umetnicko obrazovanie...Isto bi sakala da znam od koga do koga trae konkursot...Odnapred vi blagodaram
Pocituvani, proektot vazi za lica nad 30 godini za zeni i nad 35 za mazi, no dokolku ispolnuvate uslovi koi gi utvrduva samiot univerzitet (vrabotena ili da se prijavuvate redovno vo agencijata za vrabotuvanje odreden period-najmalku 5 god) Konkursot moze da go vidite na slednata internet strana. http://ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=98&glavno=41 So pocit
Почитувани, Ве молам посочете ми каде да го најдам конкурсот за упис на УКИМ преку Проектот 35/45 за 2014/2015 година? Односно за кои факултети и програми се однесува? Со почит
Конкурсот за запишување студенти според проектот 30/35 може да го најдете на www.ukim.edu.mk
Почитувани, во врска со втор циклус студии, имаше најава дека студентите со висок просек можат да продолжат да студираат бесплатно на нашите државни факултети! Каква е постапката доколку е така?
Pocituvani, Se uste nemame Odluka od Vladata na Republika Makedonija vo vrska nacinot na realizacija na besplatno studiranje za vtor ciklus studii. Potrebno e da se donese Nacionalna programa za naucno-istrazuvacka dejnost po sto ke bide odluceno na koj nacin ke moze ova da se realizira. Kako i da e, koga ke se donese Odluka vo vrska so gorenavedenoto, navremeno ke bidat izvesteni site zainteresirani subjekti, preku elektronskite mediumi, i intenet stranite na samite drzavni univerziteti vo Makedonija. So pocit
Pocituvani me interesirA dali ako sum vrabotena i vo isto vreme sum redoven studen postoi moznost da dobijam mesto vo studentski dom
Pocituvani, Ve molime da se obratite do oddelenieto za ucenicki i studentski standard, ili pak poglednete go konkursot za priem vo studentski domovi objaven na internet stranata na ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
Pocituvani bi sakala da ve prasam dali ako sum vrabotema i vo isto vreme sum redoven student postoi moznost da dobijam mesto vo studentski dom.
Pocituvani, Ve molime da se obratite do oddelenieto za ucenicki i studentski standard, ili pak poglednete go konkursot za priem vo studentski domovi objaven na internet stranata na ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
Добар ден, имам прашања во врска со проектот 30/35. 1.Дали ќе има втор уписен циклус во студиската 2014/2015 г. 2.На кои факултети 3.Кога ќе биде објавен конкурсот Благодарам
Pocituvani, Konkursite za ovoj Proekt veke se objaveni od strana na samite univerziteti. Vtor i tret upisen rok ke ima zavisi na koj univerzitet prasuvate i za koj fakultet ve interesira. Ako po prv upisen rok se popolni brojot, togas nema da ima slobodni mesta No, ne site fakulteti se vkluceni vo ramkite na ovoj proekt. Potrebno e da gi vidite konkursite, za da vi stane pojasno (mozete da gi najdete na internet stranata na sekoj univerzitet poedinecno) Eve na ovoj link mozete da go vidite konkursot na UKIM (najdole na stranata) http://ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=98&glavno=41 So pocit
zdravo jas sum zapisan na odbrana 2002 godina ama ne prodolziv da go posetuvam dali mi vazi uste ako sakam da prodolzam so studiranjeto ili da se zapisam na drug fakultet poenite dali vazat i za drugiot fakultet ili se polaga na primer medicinski radiologija
Pocituvani, Potrebno e najprvo da gi podmirite obvrski kon prviot fakultet i da gi povlecete dokument, pa potoa da se obidete da se zapisete na nov fakultet, pa vrz osnova na slicnosta na studiskite programi da pobarate da vi priznaat del od veke polozenite ispiti. Vo sekoj slucaj nadlezni za ova prasanje se fakultetite kade sto studirate odnosno kade sakate da prodolzite so studii. So pocit
zdravo jas sum zapisan na odbrana 2002 godina ama ne prodolziv da go posetuvam dali mi vazi uste ako sakam da prodolzam so studiranjeto ili da se zapisam na drug fakultet poenite dali vazat i za drugiot fakultet ili se polaga na primer medicinski radiologija
Pocituvani, Potrebno e najprvo da gi podmirite obvrski kon prviot fakultet i da gi povlecete dokument, pa potoa da se obidete da se zapisete na nov fakultet, pa vrz osnova na slicnosta na studiskite programi da pobarate da vi priznaat del od veke polozenite ispiti. Vo sekoj slucaj nadlezni za ova prasanje se fakultetite kade sto studirate odnosno kade sakate da prodolzite so studii. So pocit
pocituvani vo prva vtora i treta godina pominav so cetvorka vo cetvrta so pet i site maturi ki pominav so pet kako i eksternoto so pet pa kolkavi mi se sansite za zapisuvanje na opsta medicina vo stip ve mola odgovorete mi
Pocituvani, Vasite ocenki kako i ocenkite na site aplikanti za zapisuvanje vo prva godina, ke bidat presmetani vo bodovi od strana na Komisijata za priem na novi studenti na Medicinskiot fakultet vo Stip, i po rangiranjeto ke ve izvestat, kakvo e vaseto mesto a sporedeno so ostanatite aplikanti. Vo ovoj moment pred aplikaciite nikoj ne moze da vi kaze dale ke ve primat ili ne. So pocit
Pocituvani, imam diplomirano na ekonomskiot fakultet pri UKIM. Sega sakam da se zapisam na filoloski. Me interesira dalit reba da konkuriram so uspehot od sredno obrazovanie ilii so zavrsen fakultet, i spored toa dali bi vlegla: 1. vo drzavna ili privatna kvota 2. kako redoven ili vonreden student, i 3. vo ili nadvor od kvota. Veke nekoe vreme se rasprashuvam po institucii megutoa dobivam razlicni odgovroi. Ve molam da mi odgovorite barem delumno na prashanjeto. Odnapred blagodaram.
Pocituvana, Vo vrska so vaseto prasanje Ve informirame deka pri upis na fakultet potreben e uspehot od sredno obrazovanie, a vodelot za vonred ili redoven student ke se obrtatite na filoloskiot fakultet. So pocit
Ве молам за одговор, Колку бодови односно испити треба да се дополагаат за Мастер бидејќи имам дипломирано во 1998 година на Правен факултет (новинарство) и претпоставувам дека според новата програма за Кредит систем некои од испитите се признаваат за Втор степен. Благодарам
Za priznavanje na ispitite odnosno, za dopolaganje potrebno e da se obratite do institucijata na koja sakate da prodolzite na vtor ciklus studii.
Во врска со ослободувањето од партиципација на најдобрите 5% од студентите кои ќе се запишат на втор циклус. Дали постои некоја одредба што би се случило ако на студиската програма се запишат два или повеќе студенти што имаат еднаков највисок просек? Како ќе се одлучи кој од нив ќе биде ослободен од партиципација или по закон мора сите да бидат ослободени. Благодарам.
Za osloboduvanje od participacija za najdobrite 5% od studentite, ne e propisano vo Zakonot za visoko obrazovanie, za podetalni informacii treba da se obratite vo Rektoratot na univerzitetot.
Се запишав на Машинскиот факултет во Скопје. Моите родители се приматели на социјална помош, би сакала да знам дали постои можност за намалување или ослободување од партиципација. Ако постои каде да се обратам и кои документи се потребни? Однапред благодарам.
Pocituvana, Ve izvestuvame deka za namaluvanje na vasata participacija, treba da se obratite vo dekanatot na vasiot fakultet. So pocit
Pocituvani,polagav drzavna matura i go padnav ispitot. Sakam da se zapisam na sumarski fakultet , dali e toa vozmozno bez drzavna matura ili moram da cekam sledna godina?
Почитувани Согласно член 108 од Законот за високо образование На прв циклус универзитетски и стручни студии може да се запише лице кое положило државна матура или меѓународна матура. Ако на конкурсот за запишување студенти на прв циклус универзитетски и стручни студии во првиот уписен рок не се јави доволен број кандидати кои ги исполнуваат условите од ставот 1 на овој член, право на упис на прв циклус студии можат да имаат и лицата кои положиле училишна матура во гимназиско образование или завршен испит по завршено соодветно стручно средно образование со четиригодишно траење. Со почит
dali vo vtoriot upisen rok za opsta medicina vo skopje ili stip dokolku e popolnet brojot na kandidati mozam da apliciram za oopsta medicina so dokument za braniteli, no imam pomalku poeni od potrebnite (80 poeni treba minimum, jas imam 66)
Pocituvani, Za da aplicirate potrebno e da gi imate baranite dokumenti i minimim kriteriumi. Odnosno morate da imate min, 80 bodovi So pocit
Дали заврши вториот круг за запишување на факултет на УКИМ или уште не почнал?
Pocituvani, Vtoriot upisen rok e na 03.09.2014 godina So pocit
Dali ima otvoreno 4 godina na fakultetot ,,Sv. Kliment Ohridski" Bitola za smer bezbednost i finansiska kontrola.Imam diplomirano so 3 godini i sakam da go prodolzam skoluvanjeto, dali ima takva moznost?
Pocituvani, Ve molime da se obratite do fakultetot za bezbednost vo Skopje, pri Univerzitetot Sv. Kliment Ohridski - Bitola. Dokolku postoi moznost, ke vi napomenat odnosno ke vi gi kazat opciite. So pocit
Почитувани, проектот 30/35 е дискриминирачки, не знам како досега никој не реагирал на тоа, а претпоставувам дека не треба да ве потсетувам на уставните одредби. Моето прашање е дали вие ќе реагирате одвнатре или ќе оставите некој друг да поднесе претставка пред уставен суд? Со почит Горан
Pocituvani, Ovoj proekt e namenet za onie lica koi nemale moznost da zavrsat visoko obrazovanie vednas po zavrsuvanje na srednoto obrazovanie, i e namenet za tie lica za koi e navedeno. Sekoj graganin vo Republika Makedonija moze da se zapise na fakultet bez razlika na vozrasta, a ovaa godina na glavniot konkurs za site studenti, mozea da se zapisat blizu 30.000 novi studenti vo prva godina. Znaci pravoto na nikoj ne mu e uskrateno, tuku vo ovoj slucaj se raboti za konkretna celna grupa na koja i se dava moznost. Ima eden kup primeri vo naseto opstestvo, kade im se dava moznost na graganite da imaat povolnosti, a ne se raboti za diskriminacija. So pocit
Дали децата на бранителите чии родители не се загинати ниту повредени имаат некоја предност во запишувањето ?
Pocituvani, Soglasno clen 13 od Zakonot za braniteli, (prava od oblasta na obrazovanieto) Decata na zaginat ili pocinat pripadnik na bezbednosnite sili i decata na voen invalid od prva do sedma grupa voen invaliditet, imaat prednost pri zapisuvanje vo vivokoobrazovni ustanovi bez plakanje na participacija, pod uslov da ispolnata minimim bodovi utvrdeni so konkursot za upis. Ostanatite kategorii ne se opfateni so Zakonot So pocit
Дали децата на бранителите чии родители не се загинати ниту повредени имаат некоја предност во запишувањето ?
Pocituvani, Soglasno clen 13 od Zakonot za braniteli, (prava od oblasta na obrazovanieto) Decata na zaginat ili pocinat pripadnik na bezbednosnite sili i decata na voen invalid od prva do sedma grupa voen invaliditet, imaat prednost pri zapisuvanje vo vivokoobrazovni ustanovi bez plakanje na participacija, pod uslov da ispolnata minimim bodovi utvrdeni so konkursot za upis. Ostanatite kategorii ne se opfateni so Zakonot So pocit
Студент сум на приватен факултет и сум втора година,дали може да запишам втор факултет на Универзитетот Климент Охридски за графичко инжинерство?
Почитувани, Ова прашање е регулирано со член 151 од Законот за високо образование. Студент може да студира на две или повеќе студиски програми од прв циклус на студии истовремено (паралелно студирање), на една или повеќе високообразовни установи. Студентот е ослободен од плаќање на трошоците за студирање на втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан доколку: - првата студиска програма ја има успешно завршено на првата академска година и ја завршува секоја наредна академска година со просек на оценките над 9 и - втората и секоја наредна студиска програма на која ќе биде запишан е од научното подрачје на биотехничките, техничко-технолошките или природно-математичките науки со исклучок на студиските програми од научните полиња на воено-техничките науки, сообраќај и транспорт, индустриско инжинерство и менаџмент, контрола на квалитет, животна средина и географија. За потребите на паралелното студирање, високообразовните установи посебно ги прилагодуваат активностите предвидени со студиските програми. Обратете се до вториот факултет да ви кажат дали има слободни места, и на кој начин да се запишете. Со почит
Ме интересира кои документи треба да ги носат бруцошите при сместувањето во студентски дом?
Pocituvani, vo vrska so vaseto baranje, potrebno eda se obratitedo oddelenieto za ucenicki i studentski standard pri Minsiterstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
Dali ima stipendii za studentite brucosi ili za korisnicite na socijalna pomos zapisani na fakultet?
Pocituvani, Vo vrska so vaseto baranje, potrebno e da se obratite do oddelenieto za ucenicki i studentski standard pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
Во колку часот треба на 15 септеври да сме на педагошки
Pocituvani, Potrebno e da se obratite do pedagoskiot fakultet so cel da vi kazat koga treba da bidete tamu. So pocit
Во колку часот треба на 15 септеври да сме на педагошки
Pocituvani, Potrebno e da se obratite do pedagoskiot fakultet so cel da vi kazat koga treba da bidete tamu. So pocit
Во колку часот треба на 15 септеври да сме на педагошки
Pocituvani, Potrebno e da se obratite do pedagoskiot fakultet so cel da vi kazat koga treba da bidete tamu. So pocit
Dali e vozmozno od redoven student, da se prefrlam vo kvota na vonreden student vo vtora godina. Primer, sega sum prva, i dali kje mozam vtora godina da ja zapisam vonredno? Pozdrav
Pocituvani, Moze da se prefrlite od redoven student vo vonreden student, sekako dokolku imate dokument deka sega imate nova situacija (deka ne moze redovno da posetuvate nastava), moze ste se vrabotile, zdravstveno ne ste sposobni redovno da posetuvate redovna nastava i sl. Potrebno e da si podnesete baranje do fakultetot kade studirate, so baranje da ve prefrlat. Imajte na um deka vonrednosto studiranje vo Makedonija e 400 evra participacija za studiranje. So pocit
Dali e vozmozno od redoven student, da se prefrlam vo kvota na vonreden student vo vtora godina. Primer, sega sum prva, i dali kje mozam vtora godina da ja zapisam vonredno? Pozdrav
Pocituvani, Moze da se prefrlite od redoven student vo vonreden student, sekako dokolku imate dokument deka sega imate nova situacija (deka ne moze redovno da posetuvate nastava), moze ste se vrabotile, zdravstveno ne ste sposobni redovno da posetuvate redovna nastava i sl. Potrebno e da si podnesete baranje do fakultetot kade studirate, so baranje da ve prefrlat. Imajte na um deka vonrednosto studiranje vo Makedonija e 400 evra participacija za studiranje. So pocit
Dali e vozmozno od redoven student, da se prefrlam vo kvota na vonreden student vo vtora godina. Primer, sega sum prva, i dali kje mozam vtora godina da ja zapisam vonredno? Pozdrav
Pocituvani, Moze da se prefrlite od redoven student vo vonreden student, sekako dokolku imate dokument deka sega imate nova situacija (deka ne moze redovno da posetuvate nastava), moze ste se vrabotile, zdravstveno ne ste sposobni redovno da posetuvate redovna nastava i sl. Potrebno e da si podnesete baranje do fakultetot kade studirate, so baranje da ve prefrlat. Imajte na um deka vonrednosto studiranje vo Makedonija e 400 evra participacija za studiranje. So pocit
Na Filoloski Fakultet plakam participacija od 400 evra godisno (200 evra prv semestar, 200 evra vtor)Me interesira dali tie 200 evra od semestar moze da gi plakam na dve rati do dekemvri i sto treba da napravam? dali ima opredelen rok do koga treba da se podnese molba. Ve zamoluvam ako ste vo moznost , brgu da mi odgovorite Blagodaram
Pocituvana, Dokolku sakate da plakate na rati, potrebno e da podnesete baranje do fakultetot, kade ke objasnite deka ne mozete da plakate odednas i deka vi e potrebno i vazno da plakate na rati. Odlukata ja nosi samiot fakultet, i Ministerstvoto za obrazovanie i nauka ne nadleznost za ova prasanje, nitu pak ima zakon na koj moze da se povikate so cel da plakate na rati. Vo sekoj slucaj razgovarajte so sekretarot na Filoloskiot fakultet So pocit
Почитувани, Во Законот за ученички стандарди стои дека за директор на ученички дом потребно е кандидатот да има положено испит за директор на основно или средно училиште, а додека во Законот за студентски стандарди не се бара тој услов. Прашањето ми е која одредба важи за Државните студенски ученички домови на пример како оној во Прилеп, односно оние домови кои се комбинација на студентски и ученички? Со почит, Однапред благодарам
Pocituvani, Ve molime da se obratite do Oddelenieto za ucenicki i studentski standard pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
дали можи да сменам факултет ?
Pocituvan, prasanjeto ne vi e jasno ve zamoluvame da ni objasnite podetalno sto tocno ve interesira. So pocit
Почитувани,дали за студирање на втор факултет,после дипломирање на еден,може да се аплицира за некоја стипендија,со оглед на тоа дека студентската стипендија условува во втора година да не е постар студентот од дваесет и две години.Се работи за факултети од по пет и шест години,секако ќе е постар студентот во овој случај.Благодарам
Pocituvani, Uslovot za vozrast go ima vo konkursot za dodeluvanje na stipendija i toj e ogranicuvacki pri sto ne moze da se ispolni ovoj uslov dokolku se zapisete na vtor fakultet. So pocit
Почитувани,дали за студирање на втор факултет,после дипломирање на еден,може да се аплицира за некоја стипендија,со оглед на тоа дека студентската стипендија условува во втора година да не е постар студентот од дваесет и две години.Се работи за факултети од по пет и шест години,секако ќе е постар студентот во овој случај.Благодарам
Pocituvani, Uslovot za vozrast go ima vo konkursot za dodeluvanje na stipendija i toj e ogranicuvacki pri sto ne moze da se ispolni ovoj uslov dokolku se zapisete na vtor fakultet. So pocit
Почитувани, во недоумица сум дали да запишам постдипломски студии или пак втор факултет, па би сакала да знам, кои се условите за запишување на втор факултет (но не паралелно, бидејќи еден веќе завршив) и како ќе се сметаат кредитите од двата факултети во моментот на вработување, дали ќе се соберат истите или? Ви благодарам
Pocituvani, Dokolku se zapisete na vtor fakultet ke se rangirate soglasno konkursot i upisot kako i site drugi kandidati, i ke se vidi vo koja kvota ke vlezete. Potrebno e da pocituvate konkursni uslovi i kriteriumi. Za smetanjeto na kreditite ako se zapisete na vtor fakultet togas toa e ista taka prv ciklus na studii. Znaci ne vi se sobiraat kreditite dokolku zapisete na primer fakultet so 4 godisni studii i imate zavrseno fakultet so 4 godisni studii, vie ke imate 24o krediti. So pocit
me intersira za ova so donesuvanje na noviot zakon za voveduvanje eksterno vo visokoto obrazovanie vazi i za tie studenti so imaat zavresno a im se ostanati uste nekolku ispiti
Pocituvani, Novite zakonski izmeni se uste ne se doneseni za da vi odgovorime. Po donesuvanje na zakonskite izmeni, i negovoto usvojuvanje od Sobranieto na Republika Makedonija, navremeno ke bidete informirani. So pocit
Pocituvani dali mozit od visoka medicinska skola da se prefrlam vo finki od vtora godina ..i dali ke mi vazit prva godina zavrseno vo medicina?
Pocituvan, ve informirame deka treba da se obratite do dekanatot na fakultetot na koj sakate da gi prodilzite vasite studii. So pocit
Pocituvani dali mozit od visoka medicinska skola da se prefrlam vo finki od vtora godina ..i dali ke mi vazit prva godina zavrseno vo medicina?
Pocituvan, ve informirame deka treba da se obratite do dekanatot na fakultetot na koj sakate da gi prodilzite vasite studii. So pocit
Почитувани, Јас сум студент од прва година при Фармацевтски факултет на УГД, сакам да се информирам за процедурата и условите кои треба да ги исполнам за да се префрлам на истиот факултет на УКИМ заклучно од 2 семестар и дали е возможно од државна квота повторно да се префрлам во државна.Ви благодарам.
Pocituvani, Potrebno e da dostavite baranje do fakultetot so istovo ova sto prasuvate, i potoa Fakultetot po sluzbena dolznost se obraka do Ministerstvoto za obrazovanie i nauka, kade komisija gi razgleduva baranjata i odlucuva po istite. So pocit
Почитувани,какви стипендии нуди државата за студенти со висок просек,кои се на втор факултет,без да биде возраста ограничувачки фактор?се работи за стоматолошки и медицински факултет,како втор?
Pocituvani, Osven regularnite stipendii za koi napomenuvate (a koi imaat ogranicuvacki karakter vo odnos na vozrasta), vo voj moment nema drug vid na stipendii. So pocit
дали можете да ми дадете информации за упис на факултет во бугарија, кои се постапките? инаку сега сум четврта година гимназија
Pocituvani, Ministerstvoto ne moze da vi dade informacija za zapisuvanje na fakultetr vo druga zemja. Potrebno e da se obratite do Fakultetto, odnosno univerzitetot kade sto sakate da se zapisete so cel da vi dadat konkretni nasoki. Toa mozete da go napravite i po elektronska posta. So pocit
Почитувани, иамм 31 година и сакам да се запишам на медицински факултет- конкретно за медицински сестри и техничари, веќе имам еден факлутет завршено- кој не е поврзан со медицина. Јас како генерација немае полагано матура, ќе можам ли да конкурирам и дали и каде ќе треба да полагам плус предмети? Ви благодарам.
Pocituvana, Imate pravo da se zapisete na fakultet bez razlika na vozrasta. Pravo na zapisuvanje na prv ciklus na studii imaat i kandidati so zavrseno cetirigodisno sredno obrazovanie. Za kandidatite koi zavrsile pred ucebnata 2007/08 godina koi ne polagale drzavna matura. Znaci ako ste zavrsile sredno pred ucebnata 2007/08, ne treba da imate drzavna matura, tuku vie aplicirate na konkurs za fakultet so tie dokumenti koi gi imate od sredno obrazovanie. So pocit
Pocituvani,imam zavrseno Pedagoski fakultet i sum nevrabotena i bi sakala da mi dadete poveke informacii za upisite na Akademijata za nastavnici,finansiranjeto i nacinot na odvivanje na nastavata.Odnapred Vi blagodaram
Pocituvani, Koga ke se utvrdat konkretnite uslovi i kriteriumi, i koga se ke pomine zakonski i ke bide objaveno vo Sluzben vesnik, ke vi dademe konkretni podatoci. Vo ovoj moment ne mozeme da vi dademe odgovor na vaseto prasanje. So pocit
Почитувани , јас сум доктор специјалист со работа во приватна установа, сакам да преминам од приватно во државно здравство, дали сеуште е можен трансфер во државна установа ? Благодарам
Pocituvani, Ve molime da se obratite do Ministerstvoto za zdravstvo, odnosno do organot koj go objavil oglasot za transfer. Vo momentov se obrakate do Sektorot za visoko obrazovanie pri Ministerstvoto za obrazovanie i nauka. So pocit
Ме интересира дали редовен студент може да стапи во полн работен однос ?
Pocituvani, Redoven student podrazbira, redovno da odi na predavanja i vezbi, laboratorii i prakticna nastava, redovno da bide aktiven, prisuten na caosvite, da podgotvuva prezentacii, esei i seminarski, i toa vo rabotni denovi. Vo sekoj slucaj zavisi sto studirate, i kakov e stavot na fakultetot kade sto studirate. Vo momentot na redovno vrabotuvanje, najdobro e da se prefrlite vo vonreden student (togas kje imate i dokument deka rabotite i vednas ke ve prefrlat vo vonredni studii). So pocit
Sakam da ve prasam so koj prosek mozat da me primat na arhitektonskiot fakulte vo skopje
Pocituvani, So ogled na faktot sto ne znaeme kolku kandidati i so kakov prosek ke se prijavat idnite studenti koi sakaat da studiraat Arhitektonski fakultet, ne mozeme konkretno da vi odgovorime na vaseto prasanje. Mozeme da vi kazeme deka toa zavisi od brojot na kandidatite sto ke se prijavat i kakov e nivniot prosek, i na toj nacin se vrsi rangiranje. So pocit
Sakam da ve prasam ko soj prosek mozat da me primat na arhitektonskiot fakultet vo skopje
Pocituvani, So ogled na faktot sto ne znaeme kolku kandidati i so kakov prosek ke se prijavat idnite studenti koi sakaat da studiraat Arhitektonski fakultet, ne mozeme konkretno da vi odgovorime na vaseto prasanje. Mozeme da vi kazeme deka toa zavisi od brojot na kandidatite sto ke se prijavat i kakov e nivniot prosek, i na toj nacin se vrsi rangiranje. So pocit
Pocituvani, imam diplomirano na Filoloskiot fakultet vo Skopje po sto se zdobiv so strucen naziv dipl.filolog -prevduvacka nasoka (cetirigodisni studii po stara programa) I zavrsiv del od studiska peograma po vtor (izboren) modul za nastavna nasoka koja se sostoi od 12 ispiti, sekoj po 5 krediti (vkupno 60). Dali be molam mozete da mi kazete kolku vkupno krediti imam t.e kako se smetaat 240 ili 300? I na koj stepen odgovaraat moite kvalifikacii spored novata Nacionalna ramka na VO kvalifikacii? I kolku krediti ke imam po zavrzuvanjeto na postdiplomskite studii koi se vkupno 60 krediti?
Pocituvani, So ogled na faktot sto ste zavrsile cetirigodisni studii, vie imate 240 ekts krediti. Dokolku ste se zapisale na vtor ciklus ednogodisni studii, vie bi imale uste 60 ekts krediti. Toa sto vie ste polagale predmeti od prv ciklus na studii, odnosno po druga programa, ne moze da vi se broi zatoa sto toa se studii od prv ciklus na studii, samo sto vie ste pominale dve razlicni programi ili moduli, a edinstvenata razlika e vo zvanjata sto ste gi dobile. So pocit