Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Извештај за платени придонеси по ЕМБГ
Почитувани Ве молам да ми одговорите на пораката . Моето прашање е зошто не се исплатени субвенциите на Коста Костовски од Пехчево со ЕМБГ1510932491526 и Транс. Сметка 200000455965079
Почитуван, Вашето прашање не е во надлежност на Фондот на ПИОМ, туку треба да се обратите во Министерството за земјоделие.
Ve molam da mi odgovorite na prasanjeto: bev vrabotena vo firmaFrigotehna skopje od 8.o1.2oo4 do 6.o6.2oo5.god. Izvadiv m4 lista ne se pojavuva stazot isto taka rabotev od 12.12.2oo9 do 31.12.2oo9 vo replekfarm i tie denovi ne se pojavuvaat vo listata. Me interesira dali se plateni pridonesite za mene za da se vnese stazot. emb.0706970455043 ve molam za odgovor i kade da se obratam ponatamu.
Pocituvana, proverivme vo nasata dokumentacija i utvrdivme deka za periodot od 8.1.2004 do 6.6.2005 godina, vo Fondot na PIOM ima sprovedeno prijava i odjava na osiguruvanje i pridonesot e platen. Treba da se obratite kaj obvrznikot koj e dolzen za ovoj period da Vi izgotvi M4-obrazec so EVT2 kartoni. Ovie dokumenti zaedno so kopija od rabotnickata kniska(ili originalot na uvid) da gi donesete vo Podracnata edinica vo Fondot na PIOM za da Vi bide vnesen stazot. Za periodot od 12.12.2009 do 31.12.2009 god. pridonesot e platen. Isto taka, i za ovoj period obvrznikot treba da Vi podgotvi M4 obrazec i EVT2 kartoni.
Ve molam da mi odgovorite na prasanje za invalidska penzija imame podneseno baranje pod br 79122 od 11.o5.2011 god na ime Gjorgjiev Borko podnesuvacot na dokumentite e bolen od carcinom na belite drobovi do ovoj moment ne e povikan na lekarska komisija pa ve molam za odgovor kolku treba da se ceka na odgovor so ovakva dijagnoza i so site dostaveni dokumenti do fondot za piom.
Почитувана госпоѓо, Се информиравме кај лекарските комисии за случајот на Ѓорѓиев Борко. Повикот за комисија е малку задоцнет од оправдани причини. Имено, не по своја вина, Одделенето за оцена на работна способност работи со дефицит на лекари, поточно само со една комисија. И покрај ова се направи напор Борко да биде повкан на 15.07.2011 година. Повикот Ви е веќе испаратен и најскоро ќе го добиете. Истовремено Ве инфромираме дека согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за ПИО (Службен Весник на РМ 51/2011), рокот за донесување на решене изнесува 60 дена од денот на поднесување на барањето.
Imam raboteno preku agencija Partner nekolku god, ama denovite se so prekid denes vo fondot izvadiv lista m4 site prijavi m1m2 se pojavuvaat ama nema staz vo m4. se obrativ i vo partner tie vikaat deka denovite trebalo da se azuriraat vo piom bidejki tie se dostavuvale elektronski kako moze da se proveri za tie denovi sto ne se vneseni jas denes prasuvav na salter 12 za evidencija i ne dobiv odgovor poz .
Pocituvana, treba da dojdete vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, na salter, so Vasa licna karta ili pasos i nasiot dezuren maticar na salter kompjuterski ke proveri, dokolku Partner go platil pridonesot za PIO, togas vednas ke se generiraat podatocite za vasiot staz i istiot ke se pojavi na listata za evidencija na stazot. Mozno e pridonesite da ne vi se plateni i zatoa stazot za odreden period da ne se pojavuva na listata za staz. Togas, isto taka, ke se proveri vo Fondot vo Oddelenieto za naplata na pridonesite. Znaci, sekako treba da dojdete na salter vo Fondot na PIOM zaradi utvrduvanje na pricinite poradi koi ne se evidentira vasiot staz na listata.
Da ve prasam vo vrska so predmetot baranje79122 na ime Gjorgjiev Borko za inval penzija pacientot bese na lekarska inval komisija na 15.07.2011 mu odobrija penzija se uste nema dobieno resenie da ve prasam dali sega treba povtorno da odi na lekarska komisija za prodolzuvanje na boleduvanje bidejki nema odgovor za penzijata. Vi blagodaram odnapred pozdrav. Da ve prasam vo vrska so predmetot baranje79122 na ime Gjorgjiev Borko za inva
Почитувана, предметот на Борко е решен на 18.08.2011 година, решението за пензија би требало секој момент да пристигне на Вашата домашна адреса. Поздрав
Pocituvani, moeto prasanje e : dali firmata vo koja sum vrabotena, "Javor Sped" -od Strumica, mi gi ima plakano redovno pridonesite za staz od denot koga sum vrabotena (03.10.2003 god.) ili bi sakala da znam kolku vkupno imam raboten staz, mojot EMBG e 0510983465046 (Gonca Georgieva) . Onapred vi blagodaram, co pocit, Pozdrav!
Za ova treba da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo Vaseto mesto na ziveenje, kade na salter so Vasa licna karta vednas ke vi bide izdadena lista na evidencija so vkupniot vas raboten staz za koj bilo plakjano pridones.
Rabotnik vo zdravstven dom sum , doprinosite mi se plakani redovno, a ne se noseni platnite spisoci vo penzisko i mi go nema stazot. Na koj nacin mozam da go reguliram toa, iako izminaa nekolku godini ?
Почитуван господине, во Фондот на ПИОМ, матичната евиденција за осигурениците се се воспоставува и води со внесување на податоците за осигурениците, што ги пријавуваат обврзниците со помош на пропишани обрасци на пријави во електронска форма и во хартиена форма. Податоците за стажот на осигурување и платите се утврдуваат и внесуваат во матичната евиденција на Фондот, врз оснава на пријави (образец М4) и соодветна документација (платни списоци) која работодавачот ја води согласно Законот за матична евиденција. Што се однесува до Вашата ситуација, потребно е да се обратите во Подрачната единица на Стручната служба на ФПИОМ, онаму каде што е седиштето на обврзникот каде сте во осигурување (каде што сте вработен). Поздрав.
Vo listingot za evidencija na stazot, iako podatocite za pocetok i prekin so rabota se tocni mi fali okolu 1 mesec staz vo konecniot zbir. (od 2008 god. koga bev vrabotena vo osnovno uciliste, a ovie podatoci se zavedeni i vo rabotnicka knishka). Kade treba da se obratam i dali moze da se sredi ova vo PIOM? Vi blagodaram.
Za ova treba da se obratite vo Fondot na PIOM-Podracna edinica vo Vaseto mesto na ziveenje, na salter so Vasa licna karta (EMBG) kade vednas ke se proveri od koi pricini ne e utvrden periodot na staz koj vi nedostasuva.
Pocituvani, Imav firma , koja vo 2002 e zatvorena t.e dadena pod stecaj. imav vrabotena koja bese prijavena vo toj period okolu 5 meseci . Sega saka da si go vnese stazot i za toj period od okolu 5 mesec ne i bil evidentiran.Pobara od mene obrazec M4, no jas ne mozam da go najdam. Ve molam za pomos kako bi mozela da i izvadam kopija i od kade ?
Potrebno e da izgotvite M-4 prijava vrz osnova na originalnata dokumentacija za plata i rekapitulari za platen pridones. Potoa vo Fondot nas ovlasten rabotnik ke napravi kontrola na podatocite i ke gi vnese vo maticnata evidencija.
Moeto ime e Trpkovska Suzana imav posineto dve deca od mojot soprug ,decata si primava penzija od nivnata pocinata majka ,pogolemoto dete e devojce i se omazi letovo vo vasiot fond otidov i odnesov potvrda od pomaloto dete koe sega ima 15 godini i e prva godina sredno i prijaviv deka sestra mu se omazi za da bide otpisana odnosno ne podlezi na pravo na zimanje na penzijata samo nejziniot brat potvrdata ja odnesov na 07.09.2011 godina so broj 01376670,znaev deka toa treba da go napravam najkasno do 15 septemvri. Dojde oktomvri na smetka vo ohridska banka nemase prefrleno pari mi kazaa deka e nekoja greska a vo taa banka imame otvoreno transakciona smetka so broj 530500014815155 na ime na Janevski Kostadin jas imam polnomosno na negovata tra. smetka me interesira dali e ispravena greskat od minatiot mesec zatoa sto nie ne zedovne penzija za mesec oktomvri i ako ne se ispravi mozno e i ovoj mesec da se sluci istoto ve molam proverete i informirajte me za da prevzememe toa sto treba znaete kolku e tesko koga na nesto racunas a go nemas doma pozdrav i ve molam uste ednas
Pocituvana, proverivme vo nasiot kompjuterski sistem i Ve informirame deka e napravena isplata na parite (7215,00 den.) na transakciskata smetka na Kostadin i za septemvri i za oktomvri. Za septemvri e napravena vonredna isplata, a za oktomvri redovna isplata na parite. Bez ogled na toa, parite za dvata meseci treba da se na smetkata na Kostadin veke na 4-5 noemvri. Proverete ja smetkata
Pocituvani ,ke ve zamolam da mi odgovorite na sl.prasanje,zaklucno so 01 oktomvri 2005 godina imam vkupen raboten staz od 29 godini i 2 meseca,od koi mal del e beneficiran staz od rab.mesto vo tekstilna industrija "biljana "prilep,poranesen zagubar, a za okolu tri godini (poslednite ne sum sigurna dali e platen od strana na rabotodavecot . momentalno ne sum vo raboten odnod i ne zemam nikakov nadomestok za toa ,samo ke ve zamolam bidejki sega imam 57godini starost,dali na polni 59 godini ke mi sleduva penzija i po koj osnov. Dali e zadolzitelno da bidam vo raboten odnos i kolku vreme ako treba? Iskreno blagodaram i sekoe dobro.Pozdrav
Почитувана, за да се одговори соодветно на Вашето прашање потребно е да приложите поопширни лични податоци (ЕМБГ, точното времетраење на бенефицираниот стаж). Би Ве советувале да појдете во Подрачната единица на Фондот во местото на живеење, во службата за матична евиденција каде ќе се инфомирате најточно. поздрав и секое добро
Imam redovno uplateno za staz od 2oo1.god. Medjutoa sega sakam da go vnesam i gi najdov rekapitularite i izvodite od banka za period od ol. do 06.mesec 200l god nemozam da gi najdam uplatite za 07,o8 mesec 2001 a za ostanatite meseci 09,10,11 i 12 mesec 2oo1 gi imam uplatite i izvodite od banka i rekapitularite. Ve molam da m i objasnite i da mi pomognete kako da go vnesam ovoj rab, staz ili da gi vnesam samo 6 meseci poz i cekam odgovor od Vasa strana.
Ve izvestuvame deka kontrolata i utvrduvanjeto na stazot na osiguruvanje ja vrsat ovlastenite maticari vo Filijalite ili Delovnicite na Fondot, vrz osnova na uvid vo evidencijata od oblasta na trudot koja ja vodat rabotodavacite. Toa podrazbira uvid vo EVT2 kartonite, rekapitularite za platen pridones, kako i drugi akti koi ja reguliraat ovaa oblast. Od tie pricini, potrebno e da se obratite kaj ovlasteniot maticar zadolzen za kontrola na podatocite na Vasata firma i da dobiete konkretni nasoki.
Почитувани ве молиме имам прашање во врска со земјоделска област , прашањето се однесува до агенција за финансиска подршка на земјоделство и рурален развој , јас прашувам во врска за правно лице која имаме земјоделско земјиште на долгорочен договор на закуп , оваа година имаме садено семенски материјали пченица односно сертифициран семенски материјал во нашите површини која што производот ќесе проиводи за правно лице кој е регистриран за производство на семенска пченица и други земјоделски производи, која што на производителот му следува субвенции со повисока висина на средства за 2011 година. ПРАШАЊЕТО Е на кого му следуваат субвенциите ,дали на правно лице кој ќе произведува согласно меѓусебен договор за другото правно лице кој е регистриран за производство . Да потсетиме дека нашето друштво нее регистрирано за производтсво на семенски материјали од растителни производи.
Ве известуваме дека ова прашање не е во надлежност на Фондот на ПИОМ. Обратете се во Министерството за земјоделие
mojot e.m.b. 3006967450064 vraboten sum vo JSP Skopje dali moze da se proveri kolku god, imam rab staz i dali na nas vozacite ni uplatuvaat benificiran staz. Poz
Proverivme i Ve informirame deka zaklucno so 31.12.2010 god. imate 23 godini 8 meseci i 8 dena staz, so se beneficiran staz koj vi se uplaka. Za 2011 godina stazot ke se generira koga ke zavrsi godinata, odnosno na pocetok od narednata godina
Vraboten sum vo SJ KOMPANI od ol.o3.2010 god me interesira dali ima uplata vo fondot za penzisko i invalidsko osiguruvanje i dali e vnesen stazot so M4 obrazec. Mojot e.m.b.0311991450012 mnogu pozdrav
Bidejki se raboti za licni podatoci zastiteni so Zakon, za da proverite kolku iznesuva Vasiot raboten staz, toa moze da go napravite vo Fondot na PIOM, na salter so licna karta ili drug dokument za identifikacija kade vednas ke vi bide izdadena lista za staz
Imam raboteno vo nekolku firmi me interesira mojot raboten staz dali e vnesen so M4 e.m.b.0706970455043 poz
Bidejki se raboti za licni podatoci zastiteni so Zakon, toa moze da go proverite vo Fondot na PIOM na salter kade so vasa licna karta vednas ke vi bide izdadena lista so celiot uplaten staz.
imam raboteno vo nekolku firmi me interesira rabotniot staz, vo fondot na PIOM vo tetovo ne mi davat informaci kako da postupam
Ke odite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo Tetovo, na salter so Vasa licna karta ke pobarate da vi izdadat lista za raboten staz. Istata vednas ke vi bide dadena i na nea ke go vidite celiot raboten staz za koj vi bile uplakani pridonesi.
Ziveam vo USA i za vrabotuvanje mi e potrebna potvrda za plateni pridonesi od 10/2006 do 11/2011. MB 1305981455079 Kako mozam da ja dobijam potvrdata vo najkus mozen rok? Blagodaram!
Spored evidencijata na Fondot na PIOM, vie imate registrirano staz samo za 2006 i 2007 god. i seuste vo Fondot na PIOM nema odjava (M2-obrazec) od firmata kade sto prethodno ste rabotele. Najdobro bi bilo dokolku imate nekoj blizok sto zivee vo RMakedonija, da go ovlastite da dojde vo nasiot Fond i na salter da pobara da se izgenerira stazot za godinite sto vi falat (od 2008 do 2011 god.) i ptoa da mu izdadat lista so celokupniot staz(toa e ona sto vie go barate).
Gospoda od fond za PIOM ako mozete da mi odgovotite kolku se zema vo predvid beneficiraniot staz za prnzija odnosno kolku se racuna ako imam 4 godini beneficiran staz kolku od toa mi se smeta za staz za penzija..Vi blagodaram.Ili ako ima zakonska regulativa ispratete mi ja na mail..Vi blagodaram
За да ви одговориме на вашето прашање и потполно да ве задоволиме со нашиот одговор потребно е да ни доставите прашање на кое може прецизно да се одговори.Во вашиот мејл прашувате ако имате 4 години бенефициран стаж колку од тоа се смета за стаж за пензија,но не кажувате дали сте поминале 4 години на бенефицирано работно место, и ако е тоа така кој степен на зголемување сте го имале (12/14,12/15,12/16,12/17,12/18).Друг е случајот ако имате 4 години бенефициран стаж,затоа што исто така и во тој случај е пресудно на кој степен на зголемување е остварен тој стаж.Тоа е потребно да го занеме од причина што, освен што бенефицираниот стаж се засметува во вкупниот стаж на осигурување исто така треба да се види дали го исполнувате и условот за намалување на старосната граница.Доколку ни ги доставите потребните податоци ние со задоволство ќе ви ги дадеме точните одговори.
Kako korisnik na semejna penzija(od pocinatiot soprug) dali imam pravo na nekoj raboten odnos, dopolnitelna rabota , honorarna .....fala mnogu pozdrav
Korisnik na semejna penzija nema osnov za vrabotuvanje.
Почитувани,ако мозете да ми одговорите дали ми е одобрено трудничко боледување.Документите ги поднесовме во средината на јануари и усте ми нема стигнато никакво изестување.моето име е Лилјана Милошевска мат.бр.1109989455031
Pocituvana, Fondot na PIOM nema nikakva vrska so trudnicko boleduvanje. Mozebi treba da se obratite vo Fondot za zdravstvo
Pocituvani, bi sakal da znam ako firmata vo koja rabotam i sum osiguren, e zatvorena so likvidacija, kolku meseci treba da bidam platen, vo agencijata za vrabotuvanje dobivam razlicni odgovori, nekoj vika 1 mesec , drug mi vika 8 meseci. ve molam za pokonkreten odgovor,i ako moze da znam vo koj zakon moze da go procitam ova.Vi blagodaram
Одговорот на ова прашање ќе го побарате само во Агенцијата за вработување. Инаку, за ова може да се информирате во Законот за вработување во случај на невработеност.Само таму е објаснето за колку години пензиски стаж колку месеци може да се користи од Агенцијата за вработување.
Pocituvani, dali ke moze da mi proverite dali mi e reguliran rabotniot staz t.e vnesesen bidejki podnesdov M-4 obrasci embg 2604948450097 za godinite so mi falea
Pocituvan, vakvi licni podatoci ne proveruvame, uste poveke sto ne ste navele podatoci ni za koi godini e vnesen stazot, nemame uvid koja godina ste rabotele i sl. Zatoa, treba licno da dojdete vo Filijalata na Fondot na PIOM, na salter so Vasa licna karta kade vednas ke Vi bide izdadena lista so celiot raboten staz.
pocituvani,imam podneseno baranje za penzijapod brpj 033002847380. maticen broj mi e0102950425013 a baranjeto e podneseno na 31.01.2012 koga ke bide gotovo resenieto.
Бидејќи Вашиот пензиски предмет е поднесен во Куманово, ние од Централата на Фондот се обративме до кумановската подрачна единица од каде не информираа дека за изработка на Вашиот предмет, до 09.04.2012 г. се чекале коефициентите, по овој период при обработка во решавањето се појавиле одредени проблеми. Така, првото решение за старосна пензија е во ред, меѓутоа во второто решение за кратење на семејната пензија не се појавуваат податоците за починатиот. – МБР 0103943420061 ЛБР 4018925008, ПБР 031001789160. Заради ова, побарана е помош во Централата на Фондот на ПИОМ во Скопје, па кога ќе стигне од таму информација, ќе преземеме се што треба за изработка на Вашата семејна пензија. Ве молиме за уште малку трпение.
Pocituvani,imam edno prasanje do Vas.Mojata majka e invalidno lice od raganje ,ima dokument i so nego otvori firma.Ima vkupno raboten staz od 9 godini,a taa ima 60 godini.Dali i trebaat uste godini za invalidska penzija?I so kolku godini raboten staz moze da zeme penzija.Vi blagodaram
Za invalidska penzija, spored godinite na zivot (60), potrebno e da ima najmalku 13 godini i 4 meseci staz.
Pocituvani ve molam da mi odgovotite za penziski predmet ct/C2099 na ime na Bekiri Ismail, dokumentite se isprateni do oddelenieto za stransko osiguruvanje Skopje na den 04.01.2012 god.
Za da moze da proverime vo nasiot kompjuterski sistem za Vasiot predmet, potrebno e osven brojot na predmetot da ni navedete Vasa data i godina na ragjanje, kako i toa kade (vo koj grad) ste go podnele baranjeto za stranska penzija i za koja zemja se raboti.
Почитувани, јас и сестра ми сме корисници на семејна пензија од нашиот починат родител. Имам 22 години и за неколку месеци завршувам со факултетот. Ме интересира дали вредноста на нашата семејна пензија ќе се намали, бидејќи од септември само сестра ми ќе се води како студент. Однапред Благодарам
Da, penzijata ke se namali za 10%.
Почитувани! Од кога ке важи новиот закон на ПИОМ -измените кои беа донесени за стекнување право старосна пензија.Се зборува дека законот излегува на 01.07 2012 год.Дали важноста ќе биде од 01.01.2013 год.
So novite izmeni na Zakonot za PIO koi seuste ne pominale na Sobranie, voopsto nema izmeni vo odnos na uslovite za ostvaruvanje pravo na starosna penzija. Uslovite za ostvaruvanje pravo na starosna penzija i ponatamu se 64 godini starost (maz), odnosno 62 godioni zivot (zena) i najmalku 15 godini penziski staz. Vo predlogot e regulirano deka odredbite koi se odnesuvaat na uslovite za ostvaruvanje pravo na starosna penizja ke zapocnat da se primenuvaat osmiot den od objavuvanjeto, dodeka pak odredbite od clenot 19 stav 3 koi se odneusvaat na namaluvanje na starosnata granica, ke zapocnat da se peimenuvaat od 1 januari 2013 godina.
Почитувани, Од кога ке биде намалувајне на процентот за пензии на 75%. Ако во пензија се оди од први септември 2012 год. по која основица ќе се пресметува пензијата. Тоа е прашање кое ги интерсира повеќе луѓе кои наскоро треба да заминат во пензија.Благодарам. Со почит.
Namaluvanjeto e postapno do 2040 godina, a ovaa godina penzijata se presmetuva spored dolzinata na stazot i ostvareni plati od 1970 godina do prestanokot na rabotniot odnos. Godinata vo koja se ostvaruva pravoto ne se zema vo penziski osnov. Ljuba Mitrovska, strucen sorabotnik
Pocituvani, Ve molam da mi odgovorite dali vremeto pominato vo otsluzuvanje na voen rok vo Jugoslovenskata narodna armija (vo konkretniot slucaj , 11 meseci) se zasmetuva vo staz na osiguruvanje? Prethodno liceto e vo raboten odnos, kontinuirano, od prviot den na stapuvanje vo osiguruvanje, kako registriran samostoen umetnik, pri sto na vozrast od okolu 26-27 godini, se upatuva na otsluzuvanje na voeniot rok. Vo listata za stazot vo Fondot na PIOM nedostasuvaat nesto pomalku od dve godini, tokmu godinite vo periodot koga se otsluzuva voeniot rok. I ako znaete da ni kazete dali vo slucaj koga ne moze da ja najdeme voenata kniska, moze da se izvadi potvrda od ARM.
Времето поминато на отслужување на воениот рок не се засметува во пензиски стаж.
Почитувани! Заради остварување на право на паричен надомест потребно е да поднесам листа со стажот кој го имам остварено досега, работев во приватна фирма која се наоѓа во општина која е различна од местото на моето живеење.ПРАШАЊЕ 1 Ме интересира, дали листата со стажот може да се извади од од било која подрачна единица на Фондот на ПИОМ или мора тоа да биде подрачната единица на Фондот на ПИОМ што се наоѓа во општината каде се наоѓа фирмата во која имам работено?
Почитувана, листа со стаж можете да извадите од било која подрачна единица на Фондот на ПИОМ на шалтер со лична карта или друг документ за идентификација.
Почитувани, денес 30.08.2012год. Парламентот го донесе Новиот Закон-измени за пензионирање.Од кога ќе му биде важноста? Со Почит,
Кога ќе се објави во Службен весник на РМ, ќе се објави и датумот на примената, имајќи предвид дека сите одредби нема во исто време да стапат на сила
Pocituvani dali na lice so osteten sluh od 90%, vraboteno vo za[titno dru[tvo so 54 godini starost i 29 godini raboten staz mu sleduva benificiran staz i kolku. blagodaram so pocit.
Вие за вашиот оштетен слух со барање ќе се обратите до Комисијата за оцена на работната способност при Фондот на ПИОМ за право на телесно оштетување. Ако Комисијата утврдува дека имате телесно оштетување над 70 %, ви следува бенифициран стаж.
ve molam za odgovor,imeno posle 6 godini rabota vo edna firma davam otkaz i odam da rabotam vo druga kompanija,kako ide procesot na odjavuvanje od starata firma i kakvi dokumenti se dolzni da mi dadat za da bide se regularno kaj noviot rabotodavac,fala pozdrav!
Rabotodavacot vrz osnova na prestanok na rabotniot odnos treba da dostavi prijava M-2, odnosno odjava kaj nadlezniot centar na Agencijata za vrabotuvanje kade prethodno bil registriran rabotniot odnos. Podatocite za pocetok na rabotata i otkazot, Fondot na PIOM gi dobiva direktno od Agencijata za vrabotuvanje po elektronski pat.
Pocituvani, Molam za odgovor na slednoto prasanje: Kolku spored Zakonot, vo ovoj moment 24.08.2012, iznesuva najvisokata starosna penzija izrazena vo apsoluten iznos'
Najvisokiot iznos na penzija vo momentov za onie sto ostvarile pravo na penzija posle 1.1.2002 god. iznesuva 34.308,00 den.
Pocituvani sakam da prasam za mojot tatko ima staz poveke od 30 godini i raboti kako sofer seloto vreme sega ima 59 godini.Dali mu se sleduva benificiran staz i dali mozi da odi pod penzija?Vi blagodaram odnapred .
Доколку вашиот татко работел како возач на тешко товарно возило над 7 тони носивост или возач на автобус тогаш неговото работно место е со стаж на осигурување со зголемено траење(бенефициран стаж)со степен на зголемување 12/15 до 03.03.1993год, а од тогаш до денес 12/14. Што се однесува на прашањето за времето кога го исполнува условот за пензионирање, не сме во можност да ви дадеме конкретен одговор од причини што немаме податоци од ваша страна. Потребно е вашиот татко лично да се обрати во Подрачната единица на Фондот на ПИОМ во местото на живеење каде што ќе ги добие сите одговори.
na o8 o6 2010 pod broj 03-18/722 i 03-18/723 od ministerstvo za odbrana generalstab na arm vp/2803/10 imam dobieno potvrdi za vkupniot staz a po baranje nana piom ke ve molam zosto do deneska ne mi izleguva stazot vo listata istite potvrdi od strana na ministerstvo za odbrana se dostaveni do fpiom vo 6 mesec 201o
Pocituvan, za da se registrira stazot na listata, odnosno za da bide vnesen vo sistemot, potrebno e od institucijata da se dostavi i M4 obrazec. Znaci, proverete vo Generalstabot dali osven potvrdite sto vi gi dale izgotvile i dostavile i M4 obrasci za vasiot staz vo Fondot na PIOM. Nema moznost ako se tie dostaveni vo Fondot od 2010 god. da ne bidat vneseni do sega. Dokolku sakate podetalno da se informirate za Vasiot staz, mozete da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, kaj referentot Erol Aliu vo soba br.102.
me interesira dali stazot za metropol e platen i kade da se obratam za da mi se evidentira stazot. inaku imam dostaveno obrazec m-4 izdadeni od drzaven arhiv na makedonija
Za da vi bide vnesen stazot, potrebno e so izdadenite obrasci M-4 od Arhivot na Makedonija vo Fondot na PIOM na salter da podnesete baranje pri sto ke vi bide dadeno i brojce. Ako ste postapile vaka, togas mozete so brojceto izdadeno od Fondot da dojdete vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, vo soba br. 102 kaj referentot sto raboti staz za Metropol, koj ke vi dade detalni iformacii za vasiot staz.
so koj mesec zaklucno Vi se isplateni trudnickite boleduvanja i kade moze da se obratime za neisplateno boleduvanje
Pocituvana, Fondot na PIOM ne raboti so isplata na trudnicko boleduvanje. Za ova treba da se obratite vo Fondot za zdravstvo.
Ve molam da mi pojasnite ,zakluchno so 31.08.2012 mi prestana rabotniot odnos vo MZ.Transport-Ad.po osnov tehnoloshki vishok seushte chekame da ni gi dostavat dokumentite da se prijavime vo Agenciijata za vrabotuvanje,a veke se pominati 6 dena od odjavuvanjeto navodno se cheka julskat plata pa togash ke ne povikale da ni gi dadat dokumentite,dali e toa vo red ili vednash na 01.09.2012 trebashe da ne prijavat pozdrav
Da, toa e vo red. Imeno, so prestanokot na rabotniot odnos, firmata treba da ve prijavi kako tehnoloski visok vo Agencijata za vrabotuvanje (mozete da si prasate vo Agencijata), no za podnesuvanje na dokumentite ima odreden rok do koga moze da priceka Agencijata. Znaci, moze da se poceka isplatata na julskata plata za i taa da vi vleze vo stazot, pa posle ke vi gi dadat dokumentite.
Pocituvai, Vo vrska so donesuvanjeto na novite izmeni za ostvaruvanje penzija, ve molam da mi odgovorite slednoto: Prasanjeto se odnesuva za maz. Vo mart 2013 godina ke napolnam 64 godini raboten staz( za mazi), voedno imam 32 godini staz. Dali ke mi bidat skrateni nekoi procenti pri presmetuvanjeto na penzijata sto treba da ja ostvaram vo mart 2013 g. , so ogled na novinite koi treba da se primenuvaat od 3012 godina. Blagodaram,
Spored novite izmeni na Zakonot za PIO, so stazot sto go imate, nema da Vi bidat skrateni procentite za presmetuvanje na penzijata, odnosno ne gubite nisto.
Почитувани, Дали до 01.јануари 2013 год или до кога најкасно ке се донесе закон од област на текстилната индустрија да во секоја фирма,фабрика која се занимава со производство,конфекција и слично да мора да има вработен најмалку 1 дипломиран технолог инженер? Благодарам,
Ova prasanje ne e vo nadleznost na Fondot na PIOM
Почитувани, во врска со донесување на новите измени за остварување на пензија, ве молам да ми одговорите: жена сум, професор на факултет; во декември 2012 полнам 64 години, 35 години стаж ќе имам на 15 јануари 2013; дали можам да работам до 65 години (уште една година) и дали ќе ми биде скратен процентот за пензија воколку ја остварам во декември 2013 во однос на декември 2012 година. Ви благодарам
Почитувана, може да продолжите да работите до колку се согласи работодавачот, а процентот за 35 години стаж во 2013 година не се менува.
Почитувани, според листингот за стаж што го добив од ПИОМ ми излегува евидентирано само 2011 год.(1 година) а работам од средината на септември 2010, 2010 година и 2012 година со тековниот месец септември не се евидентирани. За да поднесам документи за трансформација на работен однос ми се потребни точно 2 години и неколку дена.(јас имам 2 год и 8 дена, но тоа вкупниот стаж во листингот не го потврдува иако пријавите и одјавите се во ред). Ве молам посоветувај те ме како да добијам податоци од септември 2010 до септември 2012, зошто мене ми велат дека е невозможно да се добие за септември 2012, додека не помине платата за септември.Однапред благодарам за одговорот.
Od 2006 godina, stazot go generira Fondot na PIOM avtomatski bez M4 prijavi. Vo vasiot slucaj, stazot ne se pojavuva na listata bidejki najverojatno ne e generiran stazot. Zatoa e najdobro da dojdete vo Fondot na PIOM na salter kade so Vasa licna karta ili drug dokument za identifikacija referentot ke proveri za sto se raboti i ako ne vi e generiran stazot toa vednas ke go napravi i toj ke se pojavuva na listata. Isto taka, referentot ke vi odgovori na site nejasni prasanja vo vrska so vasiot staz ili ke ve upati sto da napravite.
Pocituvani,pred okolu 2 meseca mi odobrija pravo na invalidska penzija,ke ve zamolam da mi kazete kolku iznesuva najniskiot iznos na penzija od (TRETA)grupa.blagodaram
Najniskiot iznos na penzija (starosna, semejna i invalidska), od treta grupa iznesuva 6.345,00 den.
Pocituvani, spored listata za staz od PIOM mi nedostigaat 4-5 godini staz vo periodot pomegu '81-'90 godina koga rabotev vo komuna. Kako mozam da go zaveram ovoj staz koj nedostiga? Isto taka mi nedostiga i staz od 98 do 2005 godina koga rabotev kako trgovec poedinec. Kako moze da se zaveri ovoj staz so ogled deka jas ne raspolagam so nikakvi dokumenti. Za periodot do 98 godina izvadiv potvrda od UJP deka e se plateno, napraviv m4 i go zaveriv stazot, no za periodot od 98 godina tie nemaat podatoci, tuku rekoa deka podatocite se naogaat kaj vas. Ve molam da me upatite kako mozam da go zaveram mojot staz, kako i stazot na uste 15 luge koi rabotea vo mojata firma?
Добар ден, податоците за стажот на осигурување во матичната евиденција на Фондот се утврдуваат врз основа на обрасци на пријави кои ги доставуваат обврзниците за плаќање на придонесот, односно работодавачите за своите вработени. Заради тоа, за периодите кои ви недостасуваат потребно е да се достават пријави М4. Бидејќи Фондот има законска надлежност да ја проверува точноста на пријавените податоци, потребно е да се обезбедат и докази кои се однесуваат на евиденцијата од областа на трудот, која законски е обврзан да ја води секој работодавач. Заради тоа со документацијата со која располагате, најдобро е да се обратите во надлежната филијали или Деловница на Фондот, каде што сте пријавени во осигурување, каде ќе се провери документацијата, со цел да Ви се утврдат податоците и внесат во матичната евиденција. Секое добро
Pocituvani Ve molam da mi pomognite odnosno da me upatite od kade bi mozela da dobijam dokument ili potvrda deka vo Makedonija mozam so zavrseno cetirigodisno sredno strucno obrazovanie:Akuserka od zdravstvena struka da rabotam kako opsta medicinska sestra.Potocno me interesira dali postoi zakonska regulativa ,bidejki koga ucev i zavrsiv samo usmeno toa ni bese kazuvano od strana na nasite profesori a vo praksa se pokaza deka toa navistina e mozno bidejki ima bezbroj primeri kako vo Makedonija Akuserki rabotat kako opsti med .sestri, zabni tehnicari ,negovatelki i tn.Vo momentov mi e mnogu vazen takov dokument zaveren od institucija nadlezna za ovaa problematika.Zatoa ve molam dokolku e mozno da me upatite na vistinskoto mesto.Odnapred VI BLAGODARAM.
Најдобро би било да се обратите за ова прашање до Фондот за здравство. Поздрав.
jas sum medicinska sestra koja poslednive 5 god rabotev so koncesioner bidejki bev prinudena od javnoto zdravstvo potpisavme dogovorso prevzemane.sega toj ja otkaza koncesijata se povlece vonegoui prostorii a jas ostanav bes rabota so 31 god stas.zaovie 5 god toj me maltretirase na rabotnoto mestoi sto dovede do narusuvane na mentalnata i fizicka sposobnost ineproduktivnost poslednite 2 meseci toi nemase nikakov kontakt so mene primi uste 1 sestra i se rabotese so nea za da se postedam sebe si i da mozam da si gi obavuvam moite obvrski kako zena i majka si dadov otkas a toj ne sakase ni tehnoloski visok da me proglasi.dali moze javnoto zdravstvo da me vrati nazat idali treba da se zeme vo obzir stazot za novo vrabotuvaneposlednive vrabotuvana vo klinicki centar primija 3 sestri koj se primani na moeto rabotno mesto instrumentarki koj sega treba da se obucuvat ajas taa rabota ja znam bidejki sum rabotela so site vrvni provesori od makedonija inadvor od nea.baram da mi pomognete i kade da se obratam.
Почитувана, би требало да се обратите во Фондот за здравство или Агенцијата за вработување.
Ve molam za informacija,so koj clen od zakonot e limitirana maksimalnata penzija,vsusnost kako se presmetuva najvisokata penzija vo RM i dali ima izmeni so noviot Zakon.Blagodaram
Почитувана, за осигурениците кои не пристапиле во задолжително капитално пензиско осигурување, највисоката пензија не може да изнесува повеќе од 80% до 2015 година, а по 2015 година не повеќе од процентите утврдени во член 52, став 1 од Законот за пензиско и инвалидско осигурување, од просечната нето плата остварена во РМ претходната година па зголемена 2,7 пати. Определената пензија, понатаму не се определува, туку само се усогласува според процентот со кој се усогласуваат другите пензии.
ve molam kazete mi sto e A1 i M4 dokumenti sto se barat da imat strankite koga idat vo skopje na komisija na PIOM
А1-Образец е за опис на работното место М4-Образец е за докажување на стаж и плата
Pocituvani moeto prasanje e:Za vreme na porodilno boleduvanje koj e nadlezen da gi plati pridonesite za P.I.O. firmata vo koja si vraboten ili Fondot za zdrastveno osiguruvanje. Odnapred vi blagodaram
Fondot za zdravstvo
Да ли и на кој нацин мозам да остварим увид у остварениот стаз по електронски пат.
Сеуште во Фондот на ПИОМ нема можност за проверка на стажот по електронски пат, освен на шалтер со лична карта јога веднаш ќе добиете листа со вкупниот стаж.
Pocituvani rabotev 3 godini vo DOO De-Gama Skopje (pecatnica) (tel:02/2581-151, i mob. 070/206-389)vo sopstvenost na Mitov Vasil i Simitciev Aleksandar.Na 14.09 2012 dobiv odkaz bez predhodna najava, potoa mi bese isplatena plata za septemvri i polovina za naredniot mesec, za koe mi bese kazanao od strana na poranesniot gorenaveden rabotodavac S.Aleksandar deka takva bila prcedurata za potoa istiot da mi gi bara parite da mu gi vratam 9000 den,i da me ucenuva ako ne mu gi vratam parite deka nema da mi gi vrati dokumentite koi seuste mi gi nema dadeno( M2 odjava i ostanatite)koi mi trebaat (M2 odjava) za da apliciram za zdravstveno osiguruvanje.Moze li da mi kazete dali e toa legalno i kade da se obratam za da zi gi dobijam potrebnite dokumenti.Jovanovski Rade mat.br 0405980450139. Cekam vas odgovor.
Ova prasanje ne se odnesuva na ostvaruvanje na pravata od PIO. Treba da se obratite vo Trudovata inspekcija, Ministerstvo za trud i socijalna politika.
DALI OD DENES 01 01 2013 STAPUVA NA SILA ZAKONOT ZA LIKVIDACIJA NA SITE DOOEL FIRMI KOI NE SE VO FUNKCIJA OD 2004G PA NAVAMU...VE MOLAM ZA ODGOVOR I ODNAPRED BLAGODARNA REBEKA OD SKOPJE
Za ova treba da se obratite vo Centralniot registar na Republika Makedonija
Pocituvani bi sakala da se informiram ,kako se steknuva pravo za invalidska penzija za soprug koj ima 56 godini starost i 20 godini raboren staz, so dijagnoza od psihijatriska ustanova,koi se dokumenti se potrebni za podnesuvanje baranje za ostavruvanje pravo za invalidska penzija, So pocit, Roska
Za ostvaruvanje pravo na invalidska penzija, najprvo liceto treba vo podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade sto zivee da gi podnese slednite dokumenti: 1. baranje za invalidska penzija (se izdava na salterot vo FPIOM), 2. Izvod od maticna kniga na rodenite ili kopija od licna karta, 3. Rabotna kniska (original na uvid i fotokopija), 4. Potvrda od rabotna organizacija (za lica koi se vo raboten odnos istata da bide zaverena so pecat i potpis i stembil so data na izdavanje), ili potvrda od Agencija za vrabotuvanje (za lica koi ne se vo raboten odnos), 5. Obrazec A-1 (se izdava vo Fondot, a go popolnuva rabotodavecot kaj sto raboti liceto ili kaj sto rabotelo posleden pat), 6. Fotokopija od obrazec M-1/M-2 od rabotna organizacija, 7. Obrazec 3 (se izdava od maticen lekar), 8. Medicinska dokumentacija (original), 9. Prijava za povreda na rabota (dokolku pricinata za invalidnosta e povreda nastanata na rabota), 10. Uverenie za otsluzen voen rok (dokolku baratelot e od maski pol), 11. Pregled lista za staz (se izdava vo Fondot).
Pocituvani,Kako i koi dokumenti se potrebni za steknuvanje za zemjodelska penzija? Ve molam za odgovor.Blagodaram odnapred
Na Vaseto prasanje ima dva odgovri. Dokolku liceto nema status na osigurenik, potrebno e da go stekne toj status na zemjodelec-osigurenik, a za toa e potrebno da gi podnese slednite dokumenti: 1. Baranje (tocno da se navede pod koja opstina spagja mestoto na ziveenje), 2. Licna karta (fotokopija), 3. Uverenie za drzavjanstvo (fotokopija), 4. Dokaz za sopstvenost na imot za zemjodelsko zemjiste (imoten list), 5. Potvrda od Ministerstvo za zemjodelstvo, sumarstvo i vodostopanstvo za prijaveni proizvodni kapaciteti i podneseno baranje za upis vo edinstveniot registar na zemjodelski stopanstva i prijava na promeni, 6. Potvrda od Agencija za vrabotuvanje deka liceto e evidentiran kako nevraboten, 7. Potvrda od Centralniot registar deka liceto nema registrirano firma na svoe ime, 8. Resenie deka e danocen obvrznik kako individualen zemjodelec. Dokolku liceto ima svojstvo na zemjodelec-osigurenik, togas za ostvaruvanje pravo na zemjodelska penzija, potrebno e vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto na negovoto ziveenje da gi podnese slednite dokumenti: 1. Baranje za penzija (se zima vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, na salter), 2. Kopija od licna karta, 3. Uverenie od UJP za plateni pridonesi, 4. Odjava M1/M2, 5. Imoten list.
Dobivme resenie za pravo na koristenje semejna penzija na iznos od 2100 denari, no ima napomena na resenieto deka dokolku ovoj iznos e ponizok od najniskiot iznos na semejna penzija od tretata grupa, ke bide isplaten najniskiot iznos za semejna penzija od tretata grupa. Kolku iznesuva i dali ke primame tolku ili samo 2100 denari??
Pocituvani, za da moze tocno da vi odgovorime na vaseto prasanje, potrebni ni se odredeni vasi podatoci da ni gi dostavite, bidejki odgovorot zavisi od poveke faktori. Znaci, navedete ni ime i prezime, kade ziveete, dali koristite samo makedonska penzija ili ima i del od stranstvo i penziski ili maticen broj. Taka ke proverime vo nasiot sistem i vednas ke vi odgovorime.
koja e potrebnata dokumentacija za tehnoloski vishok? blagodaram
Za odgovor na ova prasanje da se obratite vo Agenbcijata za vrabotuvanje na RM
Ve molam za odgovor, dali moze invalidska penzija da se stavi vo mirovanje na odreden period, bidejki licdeto vo momentot se cuvstvuva dobro i da se prijavi vo firma, a posle dve godini da se odjavi i da prodolzi so koristenje na invalidskata penzija sto e stavena vo mirovanje.
Ne moze invalidska penzija da se stavi vo miruvanje. Ako liceto se vraboti, treba povtorno da podnesuva baranje i da odi na Invalidska komisija. Vprocem, eden od uslovite za prestanok na raboten odnos i ostvaruvanje invalidska penzija e utvrdena nesposobnost za rabota.
pocituvani,koga izleze zakonot za matrijalno obezbeduvanje na nevraboteni lica poradi privatizacija na preprijatijataod 2000 do 2004 gTatko mi ne dobi paricen nadomestok iako imase staz nad 25 god, bidejki 7 god od stazot bea vo republika Srbija,i ne mozese odma toj staz da se pribavi ,po 3 god go dobivme stazot no vo meguvreme toj pocina,ima pravo za nadomest od 04 08 2008 do 16 08 2009 za sto imam resenie 03-651/15 od 21.05.2012.za isplata za toj period (kako negov opolnomosnik)a ne mozam da go realiziram poradi sistemski problem taka mi velat vo agencijata.dal vo kompjuterskiot centar mozi da se resi ovo problem,ili povtorno sudski da ja baram pravdata.blagodaram
Ova prasanje ne e za Fondot na PIOM. Fondot e nadlezen za prasanjua od oblasta na penziskoto i invalidskoto osiguruvanje. Obratete se vo Agencijata.
Majka mi e korisnik na semejna (internacionalna )penzija makedonskao-srpska ,otkako pocina tatko mi ,imam brat so umerena poprecenost vo psihofizickiot razvoj hromozomopatija,dali moze i toj da potpadne vo semejnata penzija kako makedonskata taka i srpskata ,koi dokumenti treba da se pribavat i kade da se pratat kako vo makedonija taka i vo republika srbija dokolku ima pravo i na toa.7
Братот има право на семејна пензија доколку е категоризиран. Ако не е треба да оди на Комисијата за оценка на работната способност. Потребните документи за остварување на семејна или инвалидска пензија, можете да ги најдете на Веб страницата на Фондот на ПИОМ www.piom.com.mk во делот - Права на осигуреникот - постапка и потребна документација.
kakva e postapkata za prestanok na raboten odnos na rabotodavac t.e. osnivac na firma i po koj clen za rabotni odnosi mozam da se informiram
Осигуреник не може да биде корисник на пензија, бидејќи е во редовен работен однос. Ако осигуреникот е управител на трговското друштво т.е во правниот субјект - не може да се одјави од осигурување со образец „М-2“ во Агенцијата за вработување, од проста причина што не може правниот субјект да биде без раководен кадар. Во таа смисла, треба или да покрене постапка за стечај-ликвидација на фирмата или да назначи друг управител на деловниот субјект. Пензионер може да биде и основач на фирма ако истиот има приватен капитал за основање на приватно претпријатие согласно Законот за трговски друштва. Пријавување и одјавување на осигуреници се врши согласно Законот за вработување во Р.Македонија.
dali mozam od nlb penziski fond da se prefrlam vo drzaven fond i kade se naoga drzavniot fond???
Soglasno zakonskata regulativa, onie koi ostvarile prvo vrabotuvanje od 1.1.2003 god. zadolzitelno se clenovi na povekestolbniot penziski sistem, odnosno moraat da bidat clenovi i na Prviot i na Vtoriot penziski stolb, dodeka onie sto prv pat se vrabotile pred 2003 god. izbiraat dali ke ostanat samo vo Prviot stolb (na megjugeneraciska solidarnost) ili ke bidat i clenovi na Vtoriot dobrovolen penziski stolb. Ednas ako se izbere clenstvo na Vtor stolb, nema moznost da se vratite samo na Prviot stolb (vo Fondot na PIOM). Za podetalni informacii obratete se vo MAPAS-Agencijata za supervizija na kapitalno finansirano penzisko osiguruvanje
ve molam da mi odgovorite koi se potrebnite dokumenti za likvidacija na dooel
Za odgovor na ova prasanje ne e nadlezen Fondot na PIOM. Obratete se vo Centralen registar na Makedonija
Pocituvani,Ve molam da mi odgovorite:kako e mozno go gubam pravoto na "nevraboteno lice"poradi toa sto,tamu nekakov blanko formular,izdaden vo agencijata za vrabotuvanje go izgubiv?me interesira i kako moze da nema zamena na toj dokument?
Ова прашање поставете го кај Агенцијата за вработување.
Imam raboteno vo Rudnici i zelezarnica skopje nejzin naslednik e grinz doo skopje koj ja prevzema so site prava i obvrski 80-81 i od 90-96godina ne mi e reguliran stazot im pobarav m4 obrazec megutoa ne sakaat da izgotvat koj e drug nacin da gi reguliram tie god zosto imam uste 6 meseci do penzija
Pocituvana, firmata Glinz, kako praven naslednik na Rudnici i zelezarnica, e dolzna da vi izgotvi M4 obrazec za Vasiot staz, za spomenatite godini.Drug nacin za potvrduvanje na stazot ne postoi. Ke morate uporno da se obrakjate kaj niv.
Pacientka od Veles rod-1976god. Na 24-12-2012 bev povikana na komisija za procenka za rabotosbosobnot so slednive naodi Nod od RTG na kicma so unkatrozni promeni na c5.c6 na cervikalen del od rbetot,spondilozni promeni na lumbalen del na kicmata,artrozni na l5.c1. I diskopatia,od 02mesec 2009g. Poveke spec.izvestai od 18.05.2012g so dg.Koksartrozisbill.Spondiloartrozist bb.th.lumbalis.Skoliozis.Abreviacio kruris lat sin.Poliartrozis.,Od pneumotiziolog od istata data so db.Bronitis hr.opstruktiva.Bronhiektazii.St.post op.Naod od spec.po radiodijagnostika od 20-12-2012f. so naod,karlica asimetricna , so neverojatno kongentalna displazija na desniot kolk,lumbalna kicma protruz.so ponaprednati spondilozni I diskratrozni promeni ventralno osteofiti,.Diskopatia L1,L2. I L5.C1 bez dorzalna listeza. ISCRPNA DIJAGNOZA: SPONDILOARTROZA. DISKOPATIA BB LUMBOSAKRALIS LUMBOISALGIA,ABREVIACIO KRURIS LAT DEKS. M51 Pokratok desen ekstremitet od 2.5sm. UTVRDUVANJE NA STATUSOT NA INVALIDNO LICE NE ODGOVARA na odredbite od clen 2,stav1 od zakonot za vrabotuvanje na invalidni lica SE PRASUVAM STO NE ISPOLNUVAM ,ZATOA STO NAVISTINA MI TRBA OVOJ DOKUMENT ZA DA SI NAJDAM RABOTA. VO SITE DR INSTITUCII SUM ODBIENA .VE MOLAM ZA ODGOVOR I POMOS AKO NE SUM NA PRAVO MESTO KAZETE MI KADE DA SE OBRATAM.
Naod za vrabotuvanje soglasno clen 2 od Zakonot za vrabotuvanje na invalidni lica, donesuva samo Komisijata za ocenka na rabotnata sposobnost pri Fondot na PIOM. Bidejki ednas ste bile odbieni, odnosno ne ste dobile status na invalidno lice, drugo ne vi preostanuva osven povtorno da podnesete baranje za utvrduvanje na invalidsnost soglasno clen 2 od Zakonot za vrabotuvanje.
Pocituvani, Ke Ve zamolam ako moze da mi dadete informacija za toa dali, liceto Sasho Stojanovski od Kumanovo, so adresa na ul."Ajduchka Cheshma" br.216 vo Kumanovo, roden na den 05.04.1979 godina E KORISNIK NA INVALIDSKA PENZIJA ili ima status na lice so utvrden stepen na invalidnost. Od napred Vi blagodaram za informacijata.
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, ne sme vo sostojba da Vi odgovorime na prasanjeto
Почитувани Потребна ми е информација за заведување на стаж всушност придонесите се платени за 2000 година но изгубени се изводите од ЗПП,а ЗПП повеке не постои и незанеме каде да се обратиме за да ни дадат некоја потврда за таа година за да можеме со тој документ да поднесеме М4 образец за 2000 година Однапред Ви балгодариме
Bidejki, gi nemate izvodite za plateni pridonesi, treba da odite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo gradot vo koj ziveete, vo Oddelenieto za naplata na pridonesi, so svoj maticen broj referentot da proveri za godinata sto ja naveduvate dali se plateni pridonesite. Ako se plateni ke vi dade potvrda vrz osnova na koja knigovoditelot ke vi izgotvi M4 obrazec za potvrduvanje na stazot za taa godina.
Почитувани, Ве молам за помош и информација во врска со стаж за период од 1988 до 1993 година. Станува збор за лицето Златко Пецаковски, државен првак во борење на ниво бивша СФРЈ и на Републичко ниво, со ЕМБ:0603958410030 кој што беше единствен вработен во Општински сојуз за боречки спортови Битола каде плата се примаше по сите прописи и правила и се примаше во ЗПП(завод за платен промет) чија зграда ја прзеде УНИ Банка и Бугарски конзулат во Битола, зашто нема можност да се изнајдат никви уплати и регистри со архивска граѓа за тие 6 години. Дали е можно за ова лице бидејки сите се запознати и има двајца сведоци во сегашната Федерација на боречки спортови на РМ и Г-н Насе Насев и г-н Лубомир Лазаревски и Лубиша Стојановски од Општинскиот сојуз на спортови Битола, со изјава од нивна страна дека примал плата по сите законски прописи за периодот од 1988 до 1993 да му се признае и евидентира стажот во ПИОМ.Можете да влезете преку матичниот број и да ја видите состојбата на неговиот стаж.Ве молам за помош и совет од Ваша страна. СО ПОЧИТ, Ангелина Петровска -Полномошник на Златко Пецаковски
Pocituvana, reguliranjeto na stazot na osiguruvanje za sporniot period (od 1988 do 1993 godina), se vrsi isklucivo vrz osnova na dokumentacija so koja raspolaga obvrznikot, odnosno EVT2 karton i rekapitulari za platen pridones, kako dokazi prilozeni kon izgotvena prijava M4. Isto taka, od uvidot vo podatocite sodrzani vo maticnata evidencija, se konstatira deka za imenovaniot za spornite godini na osiguruvanje ne postoi nitu M1 prijava. Dokazuvanje i priznavanje na stazot vrz osnova na izjava od svedoci vo sistemot za penzisko i invalidsko osiguruvanje e neprimenlivo, odnosno vo staz na osiguruvanje se zasmetuva samo periodot za koj e platen pridones za penzisko i invalidsko osiguruvanje, a se dokazuva isklucivo vrz osnova na materijalni dokazi.
jas sum vdovica i koristam semejna penzija od mojot soprug me interesira dali istata moze da ja stavam vo miruvanje za da se vrabotam i koja e procedurata.
Ako se vrabotite mozete da ja stavite penzijata vo miruvanje, no da podnesete baranje vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM.
mojata firma rabotese do pred godin normalno ni dojdoa pisma.deka ke pocnat so gradba na plostat i morame da gi napusteme dukanite sakav da podnesa za miruvanje i odopstinata ni rekoa da ne podneseme oti za.4 meseci ke pocnete so rabota no tie posle 18 meseci i uste nese gotovi so gradba a nemam plateno pridonesi oti nesum u moznost da platam .kako i sto ponatamu da pravam.ve molam da mi odgovorite
Ve izvestuvame deka dodeka e osigurenikot vo osiguruvanje (znaci prijaven) pridonesite za PIO zadolzitelno treba da se platat.
Pocituvani,pred okolu 1 mesec mi odobrija pravo na invalidska penzija,ke ve zamolam da mi kazete kolku iznesuva najniskiot iznos na penzija od (prva)kategorija.blagodaram
Visinata na penzijata zavisi od povekje faktori, odnosno od stazot i visinata na primanjata, taka sto ne mozeme da vi odgovorime. Ako sakate podetalno za Vas da odgovorime, ispratete ni vas penziski broj da proverime i navedete kolku staz imate.
Може ли да ми кажете какви документи се потребни за отварање на Авто Перална I vo koj instutucija treba da se upatam.
Za registriranje na nova firma obratete se vo Centralen registar na Makedonija.
pocituvani imam starosna penzija sakam da ja zemam semejnata od mojot soprug koj e pocinat vo 2006 godina so navrseni 63 god. koj period se presmetuva unazat koga e pocinat ili sega koga gi dostavuvam dokumentite.vo 2013. god.vi blagodaram
Za da ja zemete penzijata od svojot soprug, treba na denot na smrtta da ste imale navrseno 50 godini zivot.
Mojot tatko beshe vraboten vo transportna firma HIDRANT KRUSHEVO kako vozach na teretno vozilo vkupniot iznos na negoviot stazh e 18 godini 5 meseci i 3 dena.12/15 zaveden e i + 3 godini beneficiran kako stojat uslovite za penzija vo ovaj sluchaj?
Намалувањето на старосната граница за стекнување на право на старосна пензија е во директна зависност од степенот на зголемување и ефективно поминато време на работното место на кое стажот на осигурување се смета со зголемено траење.Во случајот за степен на зголемување 12/15 потребни се 5 (пет) години ефективно поминати на работното место за 1 (една) година намалување на старосната граница.Потребно е да се напомене, за да се оствари правото за намалување на старосната граница стажот на осигурување што се смета со зголемено траење треба да е уредно евидентиран во надлежната подрачна единица на ФПИОМ и осигуреникот да поседува валидно уваерение издадено од страна на правниот субјект каде е остварен стажот.
zdr sakam da prasam jas sum rekistriran individualen zemjodelec no poradi nekoj problemi ne mozev da plajcam poradi nemajne sredstva sega ostanati dolg od neplatene 5 meseci za individualen zemjodelec dali mozi da gi platam na rati oti ne sum vo moznost da platam vo gotovina se nadevam na sorabotka i dali ako ne go prodolziz dogovorot za individiualen zemjodelec toj samio avtomacki se prekinuva posle istekot na datumot ili treba sopstvenikot da go prijavi i da go raskini dogovorot pozzz se nadevam na mojata situacija se nadevam na sorabotka
Plakjanjeto na zaostanat dolg za pridonesi od PIO na rati, zavisi od toa za kolkava suma stanuva zbor i do koja godina ne e platen pridonesot. Najdobro e za ova da se informirate vo podracnata edinica na Fondot na PIOM vo vaseto mesto na ziveenje, kade ke proverat kolkav dolg treba da platite i dali ke vi dozvolat da go plakjate na rati. Isto taka, kje vi objasnat i za noviot Zakon za otpis na kamatite, koj veke se primenuva i dava moznost na onie sto ne platile dolg za PIO do 2006 god. da ne im se naplakja kamatata.
Postoi li oficijalen M-4 obrazec, ili firmata sama go sostavuva? Ako e oficijalen obrazecot, kade mozam da go najdam/ prevzemam? Ako ne e, kako treba da izgleda i koi informacii da gi sodrzi?
Обрасците на пријави меѓу кои и М4, се пропишани со Правилникот за формата и содржината и начинот на поднесување на обрасците на пријави за матичната евиденција (Сл. Весник на РМ 148/2008), и ги има во продажба. Обрасците на пријави ги пополнува и доставува секој работодавец за своите вработени. За пeриодите по 2006 година, доколку придонесот е платен, податоците за стажот на осигурување се генерираат од месечните податоци за пресметан и платен придонес, по автоматски пат, без да се достави посебен хартиен образец.
vraboten sum vo ad elem rek bitola koj e maksimalniot iznos na godini na beneficiran staz sto se priznava
Прашањето што го поставувате е нејасно од причини што не е јасно дали прашувате кој е максималниот иснос на години на намалување на старосната граница кој се признава или кој е максималниот износ на зголемувањето за стажот на осигурување што се смета со зголемено траење.Одговорот на првото прашање е дека не постои максималниот износ што се признава туку тоа е во директна зависност од степенот на зголемување и времето ефективно поминато на работното место со тој степен на зголемување. Одговорот на второто прашање е 12/18.
pocituvani ve molam za edno prasanje ako moze da mi odgovorite ne mi e jasno nesto.moite roditeli se pocinati i sum korisnik na semejna penzija od mojot tatko,tatko mi e pocinat na 03.10.2010 a jas primam penzija od 01.09.2011,sakam da prasam dali moze da mi se prodolzi penzijata za propustenoto vreme a imam uceno za taa godina.
Dete steknuva odnosno koristi pravo na semjena penzija do napolneti 15 godini zivot a ako e na skoluvanje do napolneti 26 godini zivot. Pravata se ostvaruvaat so ispolnuvanje na uslovite ako baranjeto e podneseno vo rok od sest meseci od denot na ispolnuvanjeto na uslovite dokolku baranjeto e podneseno po istekot na rokot od sest meseci pravoto se ostvaruva I za sest meseci nanazad. Konkretno vo vasiot slucaj vidno od elektronskoto dosie baranjeto e podneseno na 29.12.2011 godina a pravoto e priznato od 01.09.2011 godina ( spored potvrdata za redoven ucenik za 2011/2012 godina).
dali mozete da me informirate kolku vreme e potrebno da se dobie penziski nadomestok po podnesuvanje na kompletna dokumentacija so ispolneti uslivi od 64god starost kako i 41god staz a so poslednata potvrda od maticna evidencija na piom od mart 2013 nema nikakvi negativni nereseni situacii a pravoto go steknuvam od 23.04.2013 god
Dokolku dokumentite (stazot i platite) Vi se sredeni, predmetot ke vi se resi za 2-3 dena. Megjutoa, vremeto na resavanje zavisi i od toa kolku lugje podnele baranje vo isto vreme so vas, pa moze da ima nasobrano pogolem broj predmeti za resavanje. Megjutoa, najdocna za edna nedela bi trebalo da vi bide resen penziskiot predmet.
POCITUVANI,pasanjeto mi e koga benificitaniot staz treba da ja namali i starosnata granica za maz koj ima vo momenov 62 god vozrast a raboten staz 33 god benificiran dtaz 5 god,a vo megunrem se vodese vo AVRM KAKO NEVRABOTEN BEZ NAOMEST,koj treba da ja snosi odgovornosta (neinformianosta za svoeto pravo,veruvam mnogumina ima takvi) i dali ke mu se presmeta resenieto ili kako sekoj sreken sto i toa go dobil.Obicniot rabotnik so tie zakoni ne e zapoznan,kade da si gi barame pravata,pogotovo koga vo tie godini nemase doma ni eden vraboten.Ova ke mora seriozno nekoj da mi dade izdran odgovor,Ve molam mnogu mi e vazno.Bidejki se bese reularno ,vo PIOM zavedeno benificiraniot staz prikazan,a firmata od 2004 vo stecaj.
Степенот на намалувањето на старосната граница е во директна зависност од степенот на зголемувањето на стажот на осигурување што се смета со зголемено траење и времето поминато на тие работни места. Членот 19 став 1 од Законот за пензиско и инвалидско осигурување предвидува намалување на старосната граница за осигурениците кај кои стажот на осигурување се смета со зголемено траење, и тоа за по една година, во зависност од степенот на зголемување на пензискиот стаж. Во точките 1 до точка 6 од наведената одредба, во зависност од степените на зголемување на пензискиот стаж, соодветно се врши намалување на старосната граница за стекнување на правото на старосна пензија.Во вашето прашање наведувате дека има бенефициран стаж 5 год. но не наведувате со кој степен на зголемување е остварен тој стаж и од тие причини не сме во можност да ви дадеме прецизен одговор.Доколку сакате сериозно издржан одговор по ова прашање (намалување на старосната граница), потребно е да се обратите во ФПИОМ во стручната служба за стаж на осигурување што се смета со зголемено траење со комплетната документација што ја поседувате (листа за стаж,уверение за бенефициран стаж).
VE molam jas sum po profesija gradezen rabotnik ZIDARO-TESAR i vraboten vo edna privatna gradezna firma kade sto na 31 07 2012 padnav od skele nad 14 metra visina i se zdobiv so teska povreda skrsena leva skalpula kade imam dve plocki i shtrafovi i ramoto mi e deformisano so ogranicuvanje na dvizenje so levata raka,skrsheno rebro od levata strana na gradniot kos kade imam oteznato dishenje,povrdeno glava od levata strana i cesto ja gubam orentacijata vo dvizenje i zaboravanje,isto taka ja imam dosta nabieno levata noga koja od porano na rabota ja imam krseno dvapati i sum so reshenie za neja so telesno oshtetuvanje od 30/. procenti.Od strana na mojot hirurg ima konstotovano deka ne sum sposoben za ponataka za fizicka rabota i me upatuva na IKP. isto taka timot od traumatologija lekari imaat konstatovano deka ne sum sposoben za fizicka rabota i me upatuvaat na IKP. i na fizikalna terapija "KOZLE"kade posle napravenata terapija konstatiraa deka mnogu nema efekt na podobruvanje zaedno so nivniot sociolog i doktorkata me upatuvaat na IKP. Psihijatriskata klinika so poraneshnite moi diagnozi od neuro psihijatrija i akutno odelenie sto imam lezano i so novata dijagnoza konstatira deka ne sum sposoben za fizicka rabota i me upatuva na IKP.Komisijata sto me den denes vodi na otvoreno boleduvanje imaat konstatirano deka ne sum sposoben za fizicka rabota i oni me upatija na IKP.Prvostepenata komisija na IKP prviot pat pismeno me izvesti deka seuste se lecam i mi nalozi da donesam i od bansko lekuvanje otpusna lista.bev vo "Katlanovska banja" posle terapiite konstatiraa deka nema nikakvo podobruvanje i konstatiraa deka ne sum voopsto sposoben za fizicka rabota i me upatuvaat i oni na IKP. Po vtoriot pat komisijata bez povtorno temelno da gi razgleda mojte medicinski dokumenti i da me licno pregledaat mi rekoa usno seushte sum mlad za invalidska penzija i deka preku poshta ke me izvestat kade i go dobiv reshenieto kako "NEOSNOVANO " i deka sum bil sposoben za fizicka rabota so "POLNO RABOTNO VREME" .Po seto ova vo "PIOM" pushtiv zalba do vtorostepenata komisija za reshavanje na mojot slucaj.Firmata mi ima izgotveno otkazno reshenie i ceka koga ke mi se prekine boleduvanjeto koe trae skoro edna godina dami go vraci otkazno reshenie.ME INTERESIRA : Dali mopzam da se obratam i do samata VLADA NA R.M. so mojot problem doznav deka imale nivna licna komisija za veshtacenje i reshavanje na pravata za penzisko invalidsko osiguruvanje? Me interesira kade treba da gi podadam mojte dokumenti dali vo samata VLADA na R.M. ili na nekoe drugo mesto? Odnapred VI se mnogu zablagodaruvam na VASHIOT odgovor
So ogled deka veke imate podneseno zalba protiv prvostepenoto resenie so koe ne vi e priznato pravo na invalidska penzija, nema potreba da se obrakjate do Vladata na RM, bidejki vo postapka po zalba odlucuva Drzavnata komisija za resavanje na predmetite vo vtor stepen. Zalbata se podnesuva vo Fondot na PIOM, koj po sluzben pat ja dostavuva do Drzavnata komisija. Vi ostanuva samo da go cekate odgovorot po podnesenata zalba od Drzavnata komisija. Sekoj podnesok se dostavuva do Drzavnata komisija, odnosno Vladata ne odlucuva za prasanja od oblasta na PIO.
Ve molam: povreden sum na rabota so povredna lista od 31 07 2012 na mojata transakciska smetka mi bese isplateno za 08 ,09 i 10 mesec 2012 g. firmata mi kaza deka za 11 i 12 2012 bilo uplateno zdravstveni pridonesi me interesira zosto seuste gi nema boleduvanjata na mojata smetka.Boleduvanjata se vodat 1604/3 mojot EMBG :1107965450028 a br. na zdravstvena legitimacija 304-743708-00. ODNAPRED VI BLAGODARAM NA VASHIOT CENET ODGOVOR.
Za ova prasanje nadlezen za odgovor e Fondot za zdravstveno osiguruvanje i tamu treba da se obratite.
Ve molam; vo 1989 godina imam plata od 41.138.090,00 denari napisete mi ja platata so denominacija.blagodaram.
Pocituvan, soglasno Zakonot za PIO, starosnata penzija se utvrduva od mesecniot prosek na platite sto osigurenikot gi ostvaril za vreme na vkupnoto traenje na osiguruvanjeto, a najrano od 1 januari 1970 god.(penziska osnovica). Za opredeluvanje na penziska osnovica, pokraj mesecniot prosek na plati, se zema i nadomestokot na plati, odnosno paricniot nadomestok vo slucaj na nevrabotenost. Kako godina na osiguruvanje od koja se zema platata za utvrduvanje na penziskata osnovica se zema kalendarskata godina vo koja osigurenikot ostvaril plata, odnosno nadomestok na plata za najmalku sest meseci staz na osiguruvanje. Nacinot na presmetkata na penzijata se vrsi po avtomatski pat i vo aplikativnoto resenie se vgradeni site koeficienti za valorizacija i presmetka na penziskiot osnov i penzijata. Za pokonkretna informacija mozete da se obratite licno vo Podracnata edinica na Fondot, vo Oddelenieto za maticna evidencija, kade so Vas maticen broj kje se vidi za koj period vi e toj iznos sto go naveduvate, kolku imate staz, rabotni casovi, dali stanuva zbor za mesecna, godisna, prosecna itn. plata i sl. Mozebi treba da se obratite vo nekoja finansiska institucija, banka i sl.
TOMEVSKI MILISAV SO SO RESENIE BR.9214 OD 15.1O.1992 GODINQ IZDADENO OD PODRACNA EDINICA TETOVO-MOLAM DA MI POJASNITE ZOSTO 5 MESECI OD 1979 GODINA NE MI SE VNESENI VO PENZISKI STAZ I DA MI SE PREISPTA RESENIETO BIDEJKI JA SE SOMNEVAM VO VISINATA NA PENZIJATA.VE MOLAM NA VASIOT CENET ODGOVOR BIDEJKI SUM ZAGRIZEN SAKAM DA MI POTVRDITE SO PREGLED VO MOITE DOKUMENTI.
Pocituvan, dokolku imate dopolnitelni dokazi i dokumenti, obratete se vo Podracnata edinica vo Tetovo i podnesete baranje za obnova na postapka.
Pocituvani!kolkava e osnovicata za medicinska sestra ,vrabotena vo privatna ordinacija koja ima skluceno dogovor so fondot.Ordinacii koi se koncesioner vo zdravstven dom.poz
Dokolku mislite na penziska osnovica, istata se opredeluva vo zavisnost od rabotniot staz i visinata na licniot dohod. Dokolku mislite na osnovica za plata, togas za toa ne e nadlezen Fondot na PIOM i mozebi treba da prasate vo Fond za zdravstvo.
Pocituvani!!Mojot brat e so dijagnoza Paranoidna psihoza i ne e vo raboten odnos od 2005 god.Ima samo 14.5 god raboten staz i e star 50 god. Od invalidska komisija bese odbien ednas no poradi dusevnata bolest toj pak ne aplicira za invalidska penzija. Zivee so tatko mi koj e 82 god., no sto posle negovata smrt. Koi se negovite solucii ako gi ima i vo kraen slucaj postoi li moznost da se dokupat tie 6 meseci sto mu falat za regularna starosna penzija. Odnapred blagodarna
Pocituvani, soglasno Zakonot za PIO, za ostavruvanje pravo na invalidska penzija za osigurenici postari od 45 godini potrebno e da ima navrseno najmalku 12 godini penziski staz, no za da se ostvari pravoto pokraj navrseniot staz potrebno e so Naod ocena I mislenje da se utvrdi postoenje na opsta ili profesionalna nespoosbnost za rabota. Vo slucajot, dokolku ne ja prodolzite postapkata za ostvaruvanje pravo na invalidska penzija, imenovaniot po smrtta na roditelot (tatkoto) ke moze da podnese baranje za ostavuvanje pravo na semejna penzija po osnov na nespoosbnost za samostoen zivot I rabota za koj isto taka potrebno e so naod od Komisijata za ocena na rabotna spoosbnost da se utvrdi postoenje na nesposobnost za samostoen zivot I rabota smetano od rano detstvo ili vo rok od edna godina od denot na smrtta na roditelot od kogo se izveduva pravoto na semejna penzija. Soglasno Zakonot za PIO, ne postoi zakonski osnov za dokup na staz zaradi ostavruvanje pravo na starosna penzija.
Pocituvani. Od 4 mart sum na porodilno boleduvanje.Se porodiv na 21 mart i uste vednas do fondot e ispratena uredna dokumentacija.Resenie za isplata dobiv duri na pocetokot na maj,no parite seuste ne mi se isplateni. Me interesira koga ke pocne da mi se isplaca porodilnoto boleduvanje-toa e na ime Milena Dencevska. Odnapred Vi blagodaram
За ова прашање обратете се до Фондот за здравство.
pocituvani jas rabotam vo edna edna firma ama ne sum bas siguren dali firmata plaka pridonesi za mene a ako moze i da znam kolku imam staz.
Podatocite za staz mozete samo licno da si gi proverite, na salter vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, kade so Vasa licna karta vednas kje vi bide izlistana lista so celiot staz za koj e uplakjan pridones.
Ради остваривања права на пензију потребан ми је М4 за 1974. годину на име ЈОВАНОВИЋ ДРАГАН,ЈМБГ 1803954860077. Од 13.08.1974. до 31.12.1974. године радио сам у ЗИК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ШТИП Р.З.БЕОГРАД - 11000 БЕОГРАД ПАЛИЛУЛА. Молим Вас ако можете да ми помогнете или да ме упутите где треба да се обратим. Унапред хвала и поздрав,
Добар ден, за овие документи ќе мора да се обратите во Подрачната едниница на Фондот каде што сте биле регистрирани во осигурување. Оттаму ќе ги добиете сите потребни податоци и насоки. Секое добро
Zdravo da prasam vraboten sum 1mesec I napraviv soobrakjajna nezgoda vo koja ja skrsiv desnata nadlaktica I po greska na doktorot nosev visecki gips 1mesec a potoa mi bese operirana, dali jas kje mozam da zemam boleduvanje?zatoa sto nemam nikakvi primanja a gazdite kaj sto sum vraboten me nemale zavedeno deka sum povreden.fala odnapred
За ова прашање обратете се во Фондот за здравство.
Ме интересира дали веке важи новиот закон на ПИОМ за измени во годините на старост или останува на исто 64(маж) и 62 (жена) и 15 години стаж.Се зборува дека законот излезе на сила?
Добар ден, Законот е во сила од 30 јули 2012 година (можете да го најдете во Службен весник на РМ бр. 98 од од 1 август 2012 година). Но, условите за заминување во пензија (64(маж) и 62 (жена) и 15 години стаж) остануваат исти, бидејќи Законот претрпе измени во други делови. Секое добро,
Dali moze da se odjav od AVRM upravitel koj e i vraboten vo firmata?
Ова прашање поставете го кај Агенцијата за вработување.
мојата пензија за последниот месец изнесува 10.645 ден.дали требе да платам за болничко лекување иили ме следува бесплатно лекување.
Ова прашање поставете го Фондот за здравство. Секое добро,
Pocituvani, dali ke mozete da mi kazete koja e adresata za e-proverka na raboten staz?
Pocituvan, seuste nemame takva moznost za elektronska proverka na podatocite od rabotniot staz. Proverka moze da izvrsite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto na ziveenje, na salter so licna karta kade vednas kje vi bide izdadena lista so celiot uplaten staz.
Rabotam vo edna firma kade sto sme osnivaci na firmata, dali moze da odam kako tehnoloski visok pod Zavod i da primam nadomest od Zavod i kolku vreme isplaca Zavodo jas imam uste 14 meseca do penzija. Vi blagodaram
Za ova prasanje treba da se obratite vo Agencijata za vrabotuvanje na RM.
ve molam da mi odgovorite bidejkise raboti za godina za koja nemame kartica l.dohod a treba da se izdade m4 obrazec so koe baratelot treba da si go azurira stazot .kako da postapam za da mozam da pomognam
Reguliranje, odnosno azuriranje na rabotniot staz moze da se izvrsi samo so dokazi, odnosno baratelot da donese M4-obrazec, FT2-karton i rekapitular za platen pridones za baraniot period.
Pocituvani jas sum korisnik na semejna penzija i kako student go prodolzuvam pravoto na istata. Me interesira dali pri sklucuvanje na brak i promena na prezime pravoto se gubi. Inaku osigurana sum licno vrz osnova na penzijata koja ja zemam od moj pocinat roditel i dali so potvrda od fakultetot pravoto ke se prodolzi bez ogled na smeneto prezime i sklucen brak?
Se dodeka ste na redovno skoluvanje do 26 godini zivot, imate pravo na koristenje na semejna penzija od pocinat roditel so redovno dostavuvanje na beleska deka ste student. Drugiot status (mazena) ne e od vlijanie, samo da ne ste vo raboten odnos.
Dali moze da se dobie izvestaj za plateni pridonesi so EMBG po elektronski pat?
Soglasno Zakonot za zastita na licnite podatoci, ne moze da se dobie izvestaj za plateni pridonesi po elektronski pat. Kje treba da se obratite licno vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM.
Me interesira dali e gotova mojata elektronska kartica na ime Petar Atanasov so stan na ul Via Egnatija Skopje
Sigurno mislite na elektronskata zdravstvena kartica. Za ova obratete se vo Fondot za zdravstvo, a ne vo Fondot na PIOM.
Ve molam da mi odgovorite na slednovo prasanje.Dali na tako mi mu sleduva povrat na odredena suma sredstva kojae potrosena za zakop na majka mi,taa bese osigurana preku tatko mi koj redovno gi im aplakjano site davacki vo Piom, ..POZZ.
Sredstva za posmrtna pomos, odnosno solidaren fond, sleduvaat samo dokolku pocinatoto lice bilo penzioner i na koe sekoj mesec od penzijata mu se odbivale sredstva za solidaren fond.
Ve molam da mi odgovorite ,dali postoi zakon za medicinskite sesti koi od drzavno zdrastvo bea prinudeni da prejdat vo privatno zdrastvo (koncesioneri).
Ova prasanje postavete go vo Fondot za zdravstvo.
Privatnata firma kade rabotev vo 1995g docnese so uplata na pridonesite.No so donesuvawe na Odluka za plakawe na pridonesite vo visina od 30% ,znam deka istite vo 1996g.bea plateni.(Bevme samo trojca vraboten-Gazdata i nie dve administrativki) Koga izvadiv lista od Fondot i vidov deka 1995 ne mi e evidentirana,go barav Sopstvenikot na firmata za da mozam da dojdam do podatoci za da go reguliram stazot. No toj pred 10-tina god. zaminal za Amerika. Otidov vo Arhivot ,no tie mi rekoa deka nemaat takvi podatoci. Kako da go resam mojot problem. (Imam zacuvano fotokopii od MPP od nekoi meseci, no ne od site) Jana
Добар ден, Тоа што велите дека, дисконтотот од 70%, односно ослободување 70%, а плаќање 30% беше во 1997 година, а не во 1996 е точно. За 1995 година, доколку било плаќано во тоа време нема МПП, туку плаќањето се вршело со обични налози. МПП се воведени од 2006 година. За да се види дали постои податок во Фондот за оваа фирма, потребно е да го доставите регистарскиот број на обврзникот, ако е пререгистриран и даночниот број, како и ЕМБГ на сите вработени кај овој обврзник, како и евентуалните копии кој ги има. За сите овие работи највете се кај раководителот на Одделението за наплата за придонеси г-динот Занија Асаноски, на телефон 3250-301 за да закажете средба, и да ги разрешите овие работи. Секое добро
Pocituvani , jas imam 19 godini i sum primatel na semejna penzija otkako napolniv 18 se barase od mene da bide penzijata prefrlena na mene a ne da prodolzi da bide na majkami. sega sum student a nemam pravo na nikakov kredit za skoluvanje . dali moze da se prefrli penzijata na mojata majkam ?
Penzijata se isplaka isklucivo na korisnikot na pravoto, prvo bilo na Vasata majka zatoa sto do navrsuvanje na 18 godini taa bila staratel.
Pocituvani da ve prasam za eden moj blizok rodnina postar e si zima penzija a sonego zivee negov sin ima 51 god nikogas ne bil vraboten ne bil vo vojska ima tromboza na nozite obolen e mnogudali po smrta na tatkomu moze da ja nasledi penzijata i kade da se prasa i so dokumenti trebaat da se izvadat odnapred vi blagodaram
Согласно ЗПИО право на семејна пензија може да оствари и дете ако до смртта на осигуреникот односно корисникот на пензија кој го издржувал било неспособно за работа или таквата неспособност настанала во рок од една година од денот на смртта на осигуреникот односно корисникот на пензија. Ова право се остварува врз основа на Наод, оцена и мислење од Комисијата за оцена на работна способност која ке утврди постоење на неспособност. За да се оствари правото потребно е да се поднесе барање за семејна пензија, а во прилог се доставува образец бр.3 од матичен лекар и комплетна медицинска документација. Барањето се поднесува во Филијалата на ФПИОМ според местото на живеење.
Почитувани ме интересира дали сум пријавен аво фондот од седми месец оваа година, мојот матичен број е 1004983455130 и дали придонесите ми се платени за овие два месеци. Ви благодарам поздрав
Добар ден, би Ве замолиле заради заштита на личните податоци, информациите што ги барате, да ги побарате лично во Филијатата на ФПИОМ во местото на Вашето живеење. Секое добро
Pocituani, jas sum student t.e apsolvent i znam deka potvrda treba da se odnese do 15ti septemvri.Vo april mesec skluciv brak i izvrsiv promena na prezimeto od Gicova vo Nakovska.Osiuruvanjeto i e rz osnova na seejnata penzija sto ja zemam od mojata pocinata majka. Raboten odnos nemam skluceno a vo fakultetot izvrsiv isto taka promena na prezimeto. Me inteesira dali ke mozete da mi ivrsite promena na prezimeto vo fondot i kade treba da se obratam za da se napavi istototo i dali toa ke moze a go stori bankata preku koja ja zemam penzijata.Znaci potvrdata sto ke ja donesam ke glasi na nakovska i zatoa da ne dojde do zabuna vo fondot seuste sum po straoto prezime kKO DA JA IZVRSAM PROMENATA NA PREZIMETO...
Potrebno e da podnesete baranje za promena na prezime vo Filijlata na FPIOM spored mestoto na ziveenje po koe ke se donese zaklucok za promena na prezime koe ke se azurira vo oddelenieto za isplata na penzii.
Kolku e zakonski rok za prijavuvanje na boleduvanje kaj rabotodavacot? Odnapred blagodaram
Za odgovor na vaseto prasanje obratete se vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje.
ve molam bi sakala da znam kolku raboten staz imam vkupno .od 1988 bev vrabotena vo svilara vo veles.pa vo prodavnica bobi.pa vo prodavnica zaga veles,a od 2003 vo skopje rabotam vo goni teks i feeling in. blagodaram mnogu.pozdrav
Soglasno Zakonot za zastita na licnite podatoci, ne moze sekoj da ja proveri sostojbata so rabotniot staz. Toa se pravi samo licno, vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, na salter so licna karta ili pasos, kade vednas kje vi bide izdadena lista so vkupniot raboten staz za koj e plakjan pridones.
Почитувани, денес го добивме решението за одобрување на семејна пензија број 05101820503. Во него стои дека се признава право на семејна пензија во износ од 3626,00 денари и делот којшто вели „Доколку определениот износ на пензија е помал од најнискиот износ на пензија ќе се исплатува најнискиот износ на пензија од ТРЕТА група, а доколку е над највисоката пензија, ќе се исплатува највисоката пензија“. Ме интересира колку ќе изнесува пензијата? Благодарам.
Почитувана, пензијата за 6-ти месец ќе Ви изнесува 6968,00 денари, а од 7-ми месец 7000,20 денари. Поздрав
Pocituvani, denes dobi resenie moj blizok od PIOM za priznavanje na pravo na semejna penzija kede pisuva: 1.Se priznava pravoto na semejna penzija vo iznos od 2252.00 denari.. ( vo obraznlozenieto pisuva deka toa bi trebalo da znesuva 70% od odnovicata na starosnata penzija od koja nasleduvam ...Prasuvam dali za osnovica se smeta koga e dobieno resenieto na pokojniot korisnik za steknuvanje na pravo na starosna penzija ili kolku sto dobival penzija vo momentot na smrtta?) Ima isto taka i eden del vo izrekata kede prisuva: Dokolku opredeleniot iznos na penzija e pod iznosot na minimalna penzija, ke se isplatuva minimalna penzija od treta kategorija, a dokolku e nad iznosot na najvisokata penzija ke se isplatuva navisokata penzija... Ve molam za pojasnuvanje i kolku sega vsusnost ke iznesuva penzijata spored resenieto i kolku e taa najnista penzija od treta kategorija?
Добар ден, за поконкретен одговор пратете ни пензиски број. Инаку би можеле да Ви ја дадеме следната информација: Во зависност од стажот најнискиот износ на пензија изнесува за маж: до 25 години стаж-6968,00 денари;од 25-35 години стаж-7518,00 денари; над 35 години стаж-8068,00 денари. За жена: до 20 години-6968,00 денари; од 20-30-7518,00 денари; од 30-35 години стаж-8068,00 денари. Поздрав
Почитувани ме интересира колку години стаж имам за период од 1997 до 2013 година.
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, ne gi proveruvame licnite podatoci. Za ova treba licno da dojdete vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM, na salter, so licna karta ili pasos kade vednas kje vi bide izdadena lista so celiot raboten staz za koj se plakjani pridonesi.
Pocituvani, Bi sakala da prasam koja e procedurata za obnovuvanje na pravo na semejna penzija? Stanuva zbor za student koj se vraboti pred 3 meseci (so sto se prekina penzijata), megutoa od 01.10.2013 nema poveke da bide vraboten. Seuste e student na postiplomski studii i nema navrseno 26 godini (sto znaci ima pravo da ja koristi semejnata penzija). Odnapred Vi blagodaram za odgovorot.
Bidejki seuste studirate i nemate navrseni 26 godini starost, po prestanokot na rabotniot odnos, treba vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM da si podnesete baranje za semejna penzija.
dali plata mora da mi ide vo bankaa kaj sto skoro site od firma zemaat licen dohod?dali mozam da baram da mi se uplaca u druga banka?direktorot negoduva malku bidejki velat toa ni bila maticna banka da ne pravime odliv na komintenti...a koga odat na porodilno odsastvo im uplaca u drugi banki?!dali imam pravo da insistiram da mi se pusta plata kade sto mene mi odgovara?
Da, imate pravo da zemate licen dohod vo koja sakate banka. Toa e Vase licno pravo, po vas izbor da bide bankata kade sto kje vi se isplakja platata.
pocituvani veke dolgo vreme cekam da mi se odgovori kade i kako da zapocnam za dobivanje na socijalen stan vo veles za socijalen slucaj ve molam odgovorete mi
Pocituvan, za ova prasanje obratete se vo Ministerstvoto za trud I socijalna politika.
pocituvani, kako se vrsi promena na upravitel na dooel (segasen upravitel stanuva komercijalist a sopstvenik stanuva upravitel), koi dokumenti se potrebni i kolku cini? blagodaram suzana
Pocituvana, Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor na Vaseto prasanje. Za ova obratete se vo Centralniot registar na Republika Makedonija.
Pocituvani jas sum osnovac vo dve firmi koi ne funkcioniraat voopsto veke poveke godini vo ednata od niv sum i prijaven kako vraboten mislam na pola rabotno vreme i ne se plateni pridonesi i slicno. Poradi toa nemozam nikako da dobijam sini kartoni koi mi se potrebni poradi toa sto imam 1 godisno dete Ve molam za sovet kako mozam da dobijam sini kartoni. momentalno sme nevraboteni ni soprugata ni jas.So pocit Tomislav Knezevski EMBG 2710987410005
За ова прашање Ве молиме обратете се во Фондот за здравство. Поздрав
Почитувани, моментално имам фирма која не е активна веќе неколку месеци и која планирам да ја затворам, т.е пуштам во стечај. Јас сум пријавена сеуште на таа фирма како управител, но немам платено придонеси бидејќи не работам повеќе со неа. Ме интересира дали можам да работам на друго работно место додека фирмата се затвори, т.е дали во меѓувреме можам да си барам друга работа без работодавачот да има проблем со моето пријавување како вработено лице под друга фирма додека онаа каде што сум управител е сеуште активна (т.е со блокирана сметка поради неплатени придонеси и која сеуште не е пуштена во стечај). Благодарам
Приемот во пензиско и инвалидско осигурување согласно одредбите од Законот за пензиско и инвалидско осигурување, се спроведува врз основа на постоење на валиден работен однос. Тоа значи дека престанокот на работниот однос во постојаната фирма, како и склучувањето на нов договор за работа треба да се спроведе преку Агенцијата за вработување. Врз основа на пријавите М1/М2 во Фондот потоа, ќе се воспостави престанокот, како и новиот почеток на пензиско и инвалидско осигурување врз основ на постоењето на работен однос.
Pocituvani, Imam 66 godini i penziski staz od 11 godini i 3 meseci,Ve molam da mi objasnite koi se uslovite za dobivanje na invalidska penzija bidejki imam konstatirano karcinom na prostata so metastazi, poseduvam celokupna medicinska dokumentacija, Blagodaram
За да поднесете барање, односно да остварите право на инвалидска пензија, треба да имате најмалку 12 години пензиски стаж.
Pocituvani, Dali mozam da znam kolku raboten staz imam, po e-mail? Blagodaram!
Нема можност по електронски пат да го проверите Вашиот работен стаж. За сега, само лично со лична карта или пасош треба да се јавите на шалтер во Подрачната единица на Фондот на ПИОМ, каде веднаш се издава листа со вкупниот работен стаж за кој е плаќан придонес.
ve molam da mi kazete kolku se naplaca za PAP test ,imam 43 god i socijalno osiguruvanje
Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor na Vaseto prasanje.
Ve molam da mi kazete dali sleduva porodilno boleduvanje za individualen zemjodelec, imeno jas sum registrirana kako zemjodelec od 17.09.2012 godina na najniskata stavka za pridonesi od mesecen iznos od 1550denari. Ako sleduva isto taka me interesira i iznosot na istata. Odnapred vi blagodaram
Za odgovor na Vaseto prasanje obratete se vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje na Makedonija
TOMESKI MILISAV, PENZIONIRAN 19.10.1992 GODINA SO 10 GODINI NAJDOBRI PRIMANJA.VO TIE 10 GODINI NE SE ZEMANI PET MESECI FAKTICKI JAS SUM OTISOL VO PENZIJA SO 9 GODINI I 7 MESECI I TOA PEROD OD 01.08.1979 DO 31.12.1979 GODI OVIE MESECI NE MI SE ZEMENI VO PENZIJATA.PENZIONIRAN SUM OD MAKEDONIJATABAK TETOVO.SE OBRATIV DO PODRACNATA EVIDENCIJA TETOVO TAMU NEMAAT NIKAKVI DOSIEA,VE MOLAM DA MI ODGVORITE VO KOE DEPO MOZE DA GO VIDAM MOETO DOSIE ZA DA SE ISPRAVI OVAA GRESKA DO KOLKU E GRESKA.MOLAM ZA ODGOVOR I KADE DA SE UPATAM.
Celokupnata dokumentacija na firmite-obvrznici koi prestanale so rabota, dokmentacijata ja predavaat vo Drzavniot arhiv na Republika Makedonija. Dokolku sakate da napravite uvid vo dokumentacijata treba da se obratite do Drzavniot arhiv na RM. Dokolku gi ima podatocite za toj period moze da podnesete baranje za obnova na postapka do Filijalata vo Tetovo.
pred 7 godini zaminav vo penzija.vednas rabotnata organizacija me povika povtorno da se vrabotam so polno rabotno vrem.sega imam staz 41 godina prasanjeto mi e dali ovie pridonesi sto mi gi placaat se zemaat za zgolemuvanje na penzijata i do koja godina se zemat.eden pravnik mi objasni deka posle 4o godina ne vleguvaat vo osnova za penzija.pocituvani ve molam da mi odgovorite do kolku e taka sakam da si odam vo penzija.blagodaram.
Pocituvan, za da moze da vi dademe konkreten odgovor na Vaseto prasanje, soglasno zakonskata regulativa, potrebno e da go precizirate Vaseto prasanje pokonkretno, odnosno da navedete podatoci za toa koja godina ste se penzionirale, koga povtorno ste stapile vo raboten odnos, kako ste rabotele dali honorarno ili ne, dali vi bila vo miruvanje stavena penzijata.
vo penzija zaminav na 01.09.2007 god.so 35 godini staz-koga podnesov baranje mi rekoa nemoj da davas otkaz vo agencija za vrabotuvanje ima problem so stazot od Belgrad.znaci jas rabotev do 24.12.2007 god so polno rabotno vreme i plata, bidejki na toj den mi kazaa deka e vored mozam da odam vo penzija so 01.09.2007,na 25.12.2007 god povtorno me vrabotija so 4 casa.i 70% penzija primav.koga stapi zakonot deka mozes da primas samo edno. ja staviv penzijata vo miruvanje i od 01.05.2009 godina rabotam so polno rabotno vreme.prasanjeto e trite meseci od 2007 dali mi vleguva vo staz od 25.12.2007 koj i kako ke se presmetuva za penzija i do koja godina raboten staz se presmetuvaat pridonesite jas mislam deka sega kazav podatoci sto moze da mi odgovorite.no ako ne sum jasna ve molam kontakt telefon.blagodaram. na 25.12.2007 povt rno me prijavija na rabota so 4 casa i da primam penzija 70%. na 01.05.2009 godina me prijavija so polno rabotno vreme i deneska taka rabotam
Pocituvana, spored Zakonot za PIO, za sekoja polna godina staz navrsen po ostvaruvanjeto na pravo na penzija, se opredeluva nov iznos na penzija, dokolku e popovolna za korisnikot. Za podetalni I potocni informacii obratete se vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM.
Ve molam da mi kazete koi banki vo MK gi imaat osigurano parite na svoite klienti vo Fondot za osiguruvanje na sredsta na Narodna Banka na RM? Mozam li taa lista da ja najdam na intenet i na koja web strana?
Vaseto prasanje ne e za odgovor od Fondot na PIOM. Kje treba da se obratite vo nekoja druga institucija. Ako prasuvate nesto za privatnite penziski fondovi (koi se vo Komercijalna I Tutunska banka), najdobro da se informirate na Veb stranicata na MAPAS, odnosno Agencijata za supervizija na kapitalno finansirano penzisko osiguruvanje.
Мојот работен стаж е регулиран во ПИОМ, Но мојата работна книшка е уништена,Поседувам само копија.( и во електронска форма). Дали со некоја уредба или Закон е повлечен овој документ или сеуште е со важност.?? Ве молам за одговор.
Sto se odnesuva na Vaseto prasanje dali rabotnata kniska kako dokument e povlecen ili seuste e so vaznost, Ve informirame deka spored Zakonot za rabotni odnosi od 2008 godina (106/2008) vekje ne postojat zakonski odredbi koi se odnesuvaat na rabotnata kniska, odnosno taa nema karkter na javen dokument. Rabotnata kniska, Fondot ja koristi kako dopolnitelen dokument za proverka na rabotniot tek na osigurenikot. Toa znaci deka dokolku podnesuvate dokumenti za ostvaruvanje na pravo na penzija, rabotnata kniska nema da se smeta kako dokazen dokument, bidejkji podatocite vo maticna evidencija se utvrduvaat vrz osnova na podneseni prijavi.
pocituvani dali isplatata na lica koi kontinuirano rabotat sekoj mesec a nivnata rabota e xigienicari,vozaci,sreduvanje na dokumenti, xaus majstor, bastovani i drugi treba da se isplacaat preku agencija za avtorski prava ili AGENCIJA ZA VREMENO VRABOTUVANJE.Ve molime do kolku ste vo moznost da ni odgovorite sto pobrzo.pozdrav
Ova prasanje ne e vo nadleznost na Fondot na PIOM. Megjutoa, kako kje bidat plakjani ovie lica, zavisi od toa kakov dogovor za vrabotuvanje imaat skluceno so rabotodavacot.
pocituvani, Mojot roditel ima raboteno vo firma staklarnica - skopje, kade otkako istata e pojdena pod stecaj i ne moze da si go regulira beneficiraniot staz okolu 2 godini bidejki istiot ne e evidenitran vo rabotna kniska (napraven e nekoj previd) i ne mozeme da najdeme soodvetna dokumentacija za istiot koj spored negovoto rabotno mesto i mu sleduva. ostanatite vraboteni koi rabotele na isto rabotno mesto imaat vneseno beneficiran staz. problemot e sto vo drzavniot arhiv na r.m ne postoi nikakva dokumentacija od firmata koja e pojdena pod stecaj kade moze da se utvrdi istoto. Kade treba da se obratime za da go resime slucajot bidejki naskoro treba da go resi statusot so penzija. Vi blagodaram
Vasiot problem kje go resite taka sto kje se obratite vo staklarnica kade ima stecaen upravnik I toj kje vi izdade resenie za beneficiraniot staz.
На 14.11.2013 год. поднесов барање за пензија бр.183873 на име Тасевска Љиљана, а уште немам добиено решение. Ве молам да проверите зошто доцни решението.
Вашето решение е изготвено и веднаш ќе ви биде испратено по пошта заедно со потврда за во банка каде што треба да отворите трансакциска сметка на која ќе ви биде исплаќана пензијата, доколку до сега не сте го направиле тоа.
Ve molam da me izvestite dali mi e izgotveno resenieto za starosna penzija predadeno na 14.11.2013 pod br. 183872 org. ed,21/? ( ne nozam da go procitam brojot) na ime Andonov Anka. Ocekuvav, kako sto mi bese receno na salter, resenieto da go dobijam po posta, madjutoa od penzionerite koi dobivale resenija vo skoro vreme dobiv izvestuvanje deka e potrebno licno da dojdam kaj Vas i da go podignam resenieto oedn. deka ne gi ispracate po posta. Odnapred Vi blagodaram za odgovorot, So pocit,
Вашето решение за пензија е готово и веднаш ќе ви биде испратено по пошта заедно со потврда за во банка каде треба да отворите трансакциска сметка на која ќе ви биде исплаќана пензијата, доколку тоа веќе не сте го направиле.
pocituvani imam firma koja od juni 2oo7 godina ne raboti nema nikakvi dolgovi nema tekovna smetka nema vraboten na koj nacin mozam da ja likvidiram.slusnav eden komentar ili uredba strancite ni zameruvaat za mnogu otvoreni firmi a ne aktivni i deka po sila na zakon ke se ugasat no od toa nema nisto.ve molam sakam da mi objasnite bidejki ne sme vo moznos da placame advokat.smetam deka ke bideme ispocituvani so vasiot odgovor....
Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor na Vaseto prasanje. Za ova treba da se obratite vo Centralniot registar na Makedonija.
Ve molam da mi kazete za sto sluzi Obrazec br. 103 i kade moze da se najde. pozdrav.
Dokolku mislite na obrazecot br.3 toj se koristi za upatuvanje na ocena na rabotna sposobnost zaradi ostvaruvanje pravo na invalidska penziaj I go izdava maticniot lekar.
Имам фирма која не работи од почетокот на оваа година. Освен исплаќање на остатокот од фактури од 2012 година на доверителите и уплата на сметката од фирмата од страна на фирмата која ми ја откупи фискалната каса, други трансакции се немаат вршено преку сметката на фирмата, затоа што всушност фирмата не работи, т.е нема ништо продадено, ниту издадено ниедна фискална сметка за 2013 година. Моментално сметката на фирмата е блокирана. Ме интересира дали треба да поднесувам годишна сметка за 2013 година иако фирмата не работи? И уште едно прашање, дали ако се започне постапка на стечај пред крајот на 2013 година, може да смени нешто во врска со поднесувањето на завршната сметка?
За одговор на Вашето прашање треба да се обратите во Управата за јавни приходи, а не во Фондот на ПИОМ.
Pocituvani Imam 63 god. vo Mart 2014 god.ke napolnam 64 god.so sto go ispolnuvam uslovot za starosna penzija (za mazi) Me interesira kade treba da gi podnesam dokumentite za sterosna penzija.Imam penziski stas registriran vo PIOM 20 god.i nekolku meseci a ne mi se izvadeni uste okolu 6 god.koi mi nedostasuvaat .Momentalno sum na rabota vo Germanija kade i ziveam. Ovde rabotam neprekinato od 1997god. Po germanskiot zakon moram da robotam do 65 god.starost + 4 meseci .Dali mozam da ostvaram makedonska starosna penzija bez nekakvi problemi. Blagodaram za pomosta Pozdrav München
Точно е дека според македонските прописи маж може да оствари право на старосна пензија со наполнување на 64 години живот. Но, на корисник на пензија додека е во работен однос во Репубика Македонија или во странство му се запира исплатата на пензијата.Бидејќи Вие сте се уште во работен однос во Германија, право на македонска пензија ќе остварите по престанување на работниот однос во Германија.Со поднесување на барањето за пензија од Германија треба да го известите германскиот носител за социјално осигурување дека имате и македонски стаж и тогаш германскиот носител за социјално осигурување по службена должност ќе поднесе барање и за македонска пензија.
redovno sum zapisan na akademija za informatika aleksandrija i poloziv dva ispita i se dobiva sertifikat priznaen vo evropa i svetot. odgovorete mi dali me sleduva semejnata penzija od pokojniot mi tatko koja mi ja prekinaa so obrazlozenie deka ovaa ustanova ne bila akreditirana.
Pravo na semejna penzija ima dete do navrsuvanje na 26 godini zivot dokolku e na skoluvanje, odnosno ima status na student vo visoko obrazovna institucija I licata na posтdiplomski studii dodeka imaat staus na ucenici, odnosno student na soodvetnoto obrazovaniе na institucii koi se akreditirani vo nasata zemja. Koi visokoobrazovni institucii se akreditirani mozete da proverite na Veb-sajtot na MON.
me interesira dokolku nemam zavrseno sredno obrazovanie dali na mestoto kade sto rabotam kafic privaten oni se obvrzani da me prijavuvaat i da me isplakaat na minimalce... dali moze na da me prijavat i plakaat 20 000 mesecno ili spored zakon se obvrzani da me plakaat 9 000 ? vi blagodaram odnapre
Bidejki se raboti za prasanje od oblasta na rabotnite odnosi, treba da se obaratite vo Agencijata za vrabotuvanje ili vo Ministerstvoto za trud i socijalna politika.
ke ve molam me interesira za odjava na upravitel od firma koi dokumenti mi se potrebni? vi blagodaram
Za odgovor na Vaseto prasanje ne e nadlezen Fondot na PIOM, tuku treba da se obratite vo Centralen registar na Makedonija.
koje e ziro smetkata za da odjavam izgubena (ukradena) zdravstvena elektronska karticka.
Za ova obratete se vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje
ve molam da mi kazete vo vrska za socijalen stan kou se uslovite i kade da se obratam
Za ova obratete se vo Ministerstvoto za trud I socijalna politika.
jas sakam da znam kolku tocno raboten staz imam
Согласно Законот за заштита на лични податоци, не проверуваме и не објавуваме вакви податоци. За да го проверите Вашиот работен стаж треба лично да отидете во подрачната единица на Фондот на ПИОМ каде со лична карта веднаш ќе ви биде дадена листа со вкупниот работен стаж за кој се плаќани придонесите за пензиско и инвалидско осигурување.
ве молам да ми одговорите доколку сте упатени во проблемот што сакам да го посочам. се работи за лице со вроден физички инвалидитет( ментално здрав). во 2 наврати во судска постапка ( основен и апелација) го вадат како целосен инвалид и го упатуваат до трудот да поднесе барање за инвалидска пензија, но таму два пати го одбиваат со образложение дека инвалидитетот не настанал како резултат на работа. ме интересира дали законодавството во Македонија наложува некој вид на паричен надомест во вид на пензија со оглед на тоа што неговите родители се во поодминати години и каде можи да се обрати. со цел да заработи пари за опстанок,тој со помош на трицикл се движи и продава намирници (салвети, цевки..) низ градот. исто ме интересира дали законот за работа за лицата со инвалидитет го опфака него со оглед на неговиот физички инвалидитет(подвижен е,способен да ги извршува основните работи но со значително намалена брзина и прецизност) ви благодарам однапред
Vo slucajov bidejki se raboti za invalidnost koja nastanala od rano detstvo liceto nemoze da ostvari licna invalidska penzija bidejki invalidnosta ne nastanala vo vreme na osiguruvanje no moze da ostavri pravo na semejna penizja po smrtta na roditelot po osnova na utvrdena invalidnost. Vo odnos na vrabotuvanjeto potrebno e da se obratite vo Zaednicata za vrabotuvanje na invalidni lica kade e reguliran statusot na ovie lica.
ve molam da mi odgovorite tatko mi ima 35 godini raboten staz i 3 godini i 10 meseci beneficii,ima 59 godini me interesira dali mozi da mi kazite koga treba da pojdi pod penzija.
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci za ova prasanje potrebno e licno da se obratite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete za da se proveri dali stazot e celosno utvrden vo maticnata eviodencija na Fondot i koga se ispolnuvaat uslovite za ostavruvanje pravo na penzija.
sakam da znam kolku imam staz i dali moze stazot od mojot pokoen soprug i mojot staz da ostvaram pravo na penzija, on imase okolu 18 god raboten staz.Koja e procedurata za ponataka ke ve molam za podetalen odgovor Blagodaram
Soglasno Zakonot za zastita na licnite podatoci, za ova prasanje potrebno e licno da se obratite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo mestoto na Vaseto ziveenje za da se proveri dali stazot e celosno utvrden vo maticnata eviodencija na Fondot I koga I kako se ispolnuvaat uslovite za ostavruvanje pravo na penzija.
pocituvani da mii odgovorite dali mi e gotova KARTICKATA ZA ADRAVSTVENO OSIGURUVANJE.
Ova prasanje postavete go vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje.
Ve molam da mi odgovorite I blagodaram .Vo vrska so radiodifuzna taxa.Jas veke tri godini ziveam vo SADImam kuka vo Resen vo koja ne zivee nikoj .I ako nikoj ne koristi tv veke prisilno mi naplatuvaat radiodifuzna taxa.Dali e toa ispravno. .Isto se slucuva I so ulicnoto osvetluvanje.BLAGodaram
Почитувана, Вашето прашање не припаѓа на ФПИОМ. Обратете се до Народен првобранител. Поздрав
Ми треба информација за Машка личност да се префрли со живеење од Кратово се ожени во Скопје и тука живее, што документи му требаат за да ја промени адресата на живеење и каде да се обрати. Vi blagodaram
Во врска со прашањето обратете со во Министерство за внатрешни работи, во служба за пријави и одјави.
Почитувани, вработена сум во приватна фирма, но имам сомнеж дека работам последниов месец за без пари т.е имам чувство дека ме одјавиле без јас да знам.Ве молам да ми кажете каде и како можам да разберам, дека се уште сум пријавена? Другото прашање ми е : Дали може да ме одјават додека користам годишен одмор, без да ме известат и јас да разберам? ?? Ако ме одјават без отказно решение и без мое знаење - како можам да си ги заштитам правата и има ли законски предвиден рок од моментот на одјавување (без работникот да знае) и колку е тој рок??? Ви благодарам.
Ќе мора за одговор да се обратите во Агенцијата за вработување. ФПИОМ не одговорен за тоа што прашувате.
Почитувани, се работи за мајка ми, татко ми почина (беше невработен последниве години, вкупен работен стаж 19години). Прашањето ми е: Дали мајка ми има право на семејна пензија? Таа е невработена. Ако има право ве молам која докуметација е потребна да ја достави и каде? Ви Благодарам Со почит, Соња
Бидејки прашањето зависи од тоа на денот на смртта на осигуреникот колку години има вдовицата, дали врши родителска должност, односно дали има деца кои учат, конкретно неможе да се одговори. Имено, согласно членот 59 од Законот за пензиско и инвалидско осигурување е регулирано дека вдовицата стекнува право на семејна пензија ако: 1) до смртта на осигуреникот вдовицата наполнила 50 години живот 2) до смртта на брачниот другар била неспособна за работа или таквата неспособност настанала во рок од една година од денот на смртта на брачниот другар 3) по смртта останале едно или повеќе деца ,а вдовицата ги врши родителските должности према тие деца 4) до смртта на брачниот другар имало наполнети 45 години, кога ке наполни 50 години живот-или ако во тие години станало неспособно за работа.Доколку исполнува еден од овие услови, може со лична карта лично вдовицата да се обрати во Фондот и да поднесе барање за семејна пензија.Поребно е да достави оргинал венчаница,умреница, извод на родени и потврда за деца доколку учат и работна книшка за починатиот. Секое добро
Би сакала да ве прашам колку вкупно стаж имам во минатите во периодот од Мај 2013 до Јуни 2014?
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, ne davame vakvi podatoci. Potrebno e da dojdete vo Podacnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete, na salter, so licna karta kade vednas kje vi bide izdadena lista so vkupniot raboten staz za koj e plakjan pridones.
Zdravo.Moeto prasanje e rabotev vo firma vo Kavadarci do 2004 godina no od 18 12 2000 godina bev na porodilno otsustvo do 17 08 2001 godina za toa vreme bev na tovar na F.Z.O no poradi ne isplakanje na mesecnite primanja vodevme sudska postapka vo koja duri vo 2008 godina mi bea isplateni mesecnite primanja za porodilnoto otsustvo a i za toj period trebelo da se platat pridonesite i za P.I.O za toj period od strana na F.Z.O ..Izvadiv lista od F.Z.O od podracnata edinica od Kavadarci i vo nea se gleda deka se plateni pridonesite za P.I.O za toj period no od listata izvadena od P.I.O podracna sluzba Kavadarci go nema zapisano toj staz.Sakam da mi odgovorite kade da se obratam za da se zapise toj staz a mojot M.B. 2011975488011 Odnapred vi blagodaram za razbiranjeto.
Potrebno e da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo Kavadarci, so licna karta, kade kje vi bide izdadena lista so celiot staz za koj e uplakjan pridones. Tamu kje vi objasnat dali I koi godini staz vi nedostasuvaat I kje ve nasocat sto treba da napravite.
Poštovani Zani ma me kakva prava imam kao invalid 100 sam na invalidskim kolicima,dobivam samo poseban dodatak za njegu a ostalo ništa.Kako da se obratim i kome za svoja prava.U naprjed hvala za vaš odgovot
Dokolku ste zitel i drzavjanin na RM za lica kaj koi postoi 100% odzemenost sleduvaat prava soglasno Zakonot za socijalna zastita i za toa ke treba da se obratite vo Centraot za socijalna zastita vo opstinata vo koja sto zivete. Osven toa mozete da podnesete i baranje za invalidska penzija ( dokolku nemate podneseno) ako imate staz koj e potreben za ostvaruvanje na ova pravo i dokolku so naod ocena i mislenje se utvrdi postoenje na opsta ili profesionalna nespoosbnost za rabota so pravo na penizja. Ova pravo se ostavruva vo Fondot za penzisko i ke treba da se obratite vo Filijalata na FPIOM kade ziveete za potrebnite dokumenti koi se podneusvaat kon baranjeto.
kako da si go plakam stazot sama bez da sum vrabotena postoi li takva opcija
Ne postoi zakonska moznost nevraboteno lice samo da si gi plakja pridonesite za penzisko osiguruvanje.
Добар ден господине сакам да прашам,имам одслужен доброволен воен рок,дипломиран спорски тренер по карате и репрезантивец по карате и џу џицу сим, и сум светски првак сум во двете категории, имам 26 години и сакам да се пријавам во редовите на армијата во специјалната единица ВОЛЦИ и дали ги иполнувам условите со годињето со поцит поздрав од напред
Почитуван, Вашето прашање не се однесува на Фондот на ПИОМ. Можеби треба да се обратите во МВР.
Ve molam da mi kazete vo vrska so nasleduvanje na semejna penzija tatko mi e pocinat 2005god majkami imase 39god jas ne se skoluvav vo fondot za penzisko ni rekoa deka ako ne sakam da se skoluvam nemora da se zapisam na fakultet bideki pravo na semejna penzija ke ostvari majkami so napolneti 45god megutoa tri pati podnesuva i ja odbivaat so obrazlozenie deka ne i sleduva kade da se obratime
Za da se dadat tocni nasoki potrebno e da se znae koga e podnesneo baranjeto za smejna penzija ili penziskiot broj za da moze da se analiziara. Vo slucajov bidejki imate negativno resenie imate pravo na zalba do Drzavnata komisija za odlucuvanje vo vtor stepen.
Почитувани,Ве молам,доколку сте во можност ,а верувам дека можете ,одговорете ми на прашањето.Имено:На 24.11.2014 година навршувам 64 старост (за маж) и 42 години работен стаж целоно евидентиран во ПИОМ без прекин,освен што во 1973 година бев во војска .сакам да продолжам да работам до февруари 2015 година.Ме интересира колку проценти ќе имам пензија ако заминам во пензија во ноември 2014 година,а колку проценти ќе имам ако отидам во пензија во февруари 2015 година.Кога е поповолно да заминам во пензија.Однапред Ви се заблаодаруваам.
Soglasno Zakonot za PIO, starosna penzija se ostvaruva so navrsuvanje na 64 godini zivot maz, odnosno 62 godini zivot zena I minimum 15 godini penziski staz. Visinata na penzijata se opredeluva vo procent koj odgovara za navrseniot staz do 31.12.2012 godina a za sekoja godina staz po 01.01.2013 godina se dodava 1,61% ili za najmalku sest meseci 0,82%. Znaci se sobiraat procentite za stazot do 2012 I stazot po 01.01.2013 godina. Ako do 31.12.2012 godina imate vkupen staz od 40 godini za nego pripaga 80% I dokolku imate staz po 01.01.2013 godina za sekoja godina se dodava 1,61% ili za sest meseci 0,82%. Vo odnos na toa koga e popovolno da se ostavri pravoto ne sme vo moznost da odgovorivme bidejki toa zavisi od poveke faktori, na koe nivo ke se presmeta visinata na penzijata, kakov ke bide koeficientot za taa godina a toj ni go opredeluva Drzavniot zavod za statistika.
Hi, dali ke moze da mi kazete koi se dokumenti se potrebni za kreiranje na polnomosno. Dali polnomosnoto moze da se parti kako skeniran dokument? Blagodaram
Ova prasanje ne se odnesuva na Fondot na PIOM.
Почитувани, дали управител на фирма по прв пат е ослободен од плајкање на придонеси во првите две години и дали важи истото ако истиот има земено неповратни средства за самовработување?
Odgovor na Vaseto prasanje kje pobarate vo Agencijata za vrabotuvanje na Republika Makedonija.
tatko mi pocina pred 4 godini majkami zema penzija od nego e sega site penzii gi zgolemija na majkami stoj na 7100 denari zosto ne se zgolemuva kako drugite penzii
За да може да провериме за што станува збор, испратете ни име и презиме на корисникот на пензија и пензиски број.
Pocituvani, me interesira koj e najvisok iznos na penzija, odnosno kolku iznesuva toa vo apsoluten iznos?
Za licata sto se penzionirale do 31.12.1996 god. najvisokiot iznos na penzija iznesuva 37.773 den, na penzioniranite lica do 31.12.2001 god.sleduva najvisok iznos na penzija od 35.062 den. I najvisokiot iznos na penzija za penzioniranite lica od 1.1.2002 god., pa navaka iznesuva 36.007 den.
Pocituvani, Golema pofalba do vas za profesionalnosta i azurnosta, a sega sakam da prasam nesto vo vrska so skalata i procentite ,ako za 40godini staz (za maz) procentot e 80%.Kolku ke bide procentot, ako ima staz 44 godini.Pozdrav
Visinata na penzijata se presmetuva spored stazot sto e navrsen do 31.12.2012 godina za koj pripagja procent spored tabelata i za sekoja godina staz navrsen posle 01.01.2013 godina pripaga 1,61%, a za staz pokratok od edna godina a najmalku sest meseci, pripagja 0,81%.
Pocituvani, Me interesira dali vo najnovite izmeni i dopolnuvanja na zakonot za PIOM e predvideno dokup na staz, odnosno, imam penziski staz od 11 godini i 67 godini starost.Spored dosegasnite uslovi nemozam da go ostvaram pravoto na penzija bidejki nemam 15 godini penziski staz.Blagodaram,
Nitu vo segashniot Zakon, ni vo zakonot koj sega e vo postapka, ne e predvideno dokup na staz.
Pocituvani, imam vkupen penziski staz od 12 godini i starost od 67 godini, Ve molam da mi odgovorite dali mozam da dokupam uste 3 godini raboten staz za da ostvaram pravo na starosna penzija, Blagodaram
So Zakonot za PIO ne e predviden dokup na staz.
Имам едно прасајне имам 62 год старос и 32 год стаж ги исполнувам овдешните услови. Но имам работено и во странство во Австрија но имам сознание дека таму жена со наполнети 6О ГОДИНИ СТАРОС ги исполнува условите. Ве молам да одговорите на моето прашајне.
Бидејќи имате 32 години стаж, најдобро е кога ќе поднесете барање за старосна пензија во македонија, истовремено да поднесете барање и за делот од Австрија, потоа Фондот на ПИОМ, послужбена должност ќе го испрати во Австрија, од каде по добивањето одговор, ќе бидете известени за правото за пензија од Австрија.
Pocituvani, Vi pisuvam vo imeto na poveke gragani koi poradi toa sto rabotodavcite ne gi prijavile i ne im uplatuvale pridonesi ne mozat da go ostvarat pravoto na penzija, a imaat poveke od 65 godini. Me interesira dali moze da se pokrene inicijativa, za dokup na staz do 5 godini kako sto nekogas bese predvideno vo Zakonot za PIOM, Blagodaram
Ве информираме дека во Законот за пензиско и инвалидско осигурување, не постои докуп на стаж.
na porodilno bolovanje sum od 14 april seuste nemam dobieno resenie nitu pari sakam da znam kolku vreme se ceka za resenie
Za ova obratete se vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje, a ne vo Fondot na PIOM.
Me interesira koe lice moze da osnova nova firma ? Dali Vraboten moze da osnova firma ? i kakvi se odgovornostite na osnovacot na firmata vo slucaj na stecaj ?
Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor na Vaseto prasanje. Za toa, treba da se obratite vo Centralniot registar na Republika Makedonija.
pocituvani imam prasanje za neisplateno porodilno boleduvanje od maj 2012 god ne se isplateni pridonesi na koleskite i zatoa i mene ne mi e isplateno boleduvanje nekolku pati bev vo socijalno i tie neznaat sto da mi kazat kako moze da dobijam odgovor i kaj da se obratam i dali ima zakon
Одговор на ова прашање можете да добиете во Фондот за здравствено осигурување.
dali moze penzioner da ja stavi penzijata vo miruvanje i da prodolzi so rabota,ili da prodolzi da raboti i da zema penzija ne prijaven blagodaram.
Za da moze penzioner da zasnova raboten odnos mora penzijata da ja stavi vo miruvanje za sto podnesuva baranje do Fondot na PIOM vo prilog so dogovorot za rabota ili M1 prijavata, a moze i da raboti ne prijaven i da ne ja stavi vo miruvanje penzijata (na divo) na sto se izlozuva na rizik od golemi kazni i za nego kako korisnik na penzija koja ke treba da ja vrati i za obvrznikot kaj kogo ke go najdat deka raboti.
ve molam da mi odgovorite dalipo steknuvanjeto pravo na starosna penzijalesno se otkazuva od semejnata penzija koja bese stavena vo miruvanje poradi vrabotuvanje so polno rabotno vreme . fala mnogu .
Да, семејната пензија нема да се исплаќа до колку се оствари право на старосна пензија. Според нашиот закон може да се исплаќа само една пензија и тоа по избор, која е поповолна.
Jas su V.D Direktor na Centar za detsko tvorestvo,,29 Noemvri,,Kumanovo (poranesen Dom na pioneri)na koj kako osnovac se javuva SIZ za Osnovno obrazovanie Kumanovo koj ne postoi poveke godini a sopstvenik e Vlada na R.Makedonija.Kako i na koj nacin bi mozel da bidam razresen od ovaa funkcija bidejki spored zakonite vo Makedonija samo osnovacot moze da imenuva i razresuva rakovoden organ a vo ovoj slucaj osnovacot ne postoi poveke godini. Ve molam da mi odgovotite bidejki se obrativ do site relevantni institucii i ne dobiv do sega nikakov odgovor. Odnapre Vi blagodaram.
Ова прашање поставете го кај Агенцијата за вработување на Република Македонија.
Me interesira dali me sleduva dodatok za sta` za sekoja godina sum zaena so raboten staz 44 godini starost 65 ke napolnam vo mesec oktomvri 2015 godina i dali ke go dobijam dodatokot nad 35 godini kako i porano go isplakaa za zena nad 35 godini rabotam vo drzavna ustanova
Согласно ЗПИО пензиската основа се определува во % кој одговара на вкупниот пензиски стаж навршен до 31.12.2012 година и за стаж навршен по 01.01.2013 година. Тоа значи дека за стажот навршен до 31.12.2012 година следува % според табелата а за секоја година стаж навршен по 01.01.2013 година припаѓа 1,61% за цела година а за стаж пократок од една година, а најмалку шест месеци припаѓа 0,82%. Доколку стажот од 35 години е навршен до 31.12.2012 година за тој стаж припаѓа 80% и за секоја година стаж после 01.01.2013 година припаѓа плус 1,61%.
Imam firma na koja i dolzat povece firmi koi se tuzeni i sporot e dobien, medjutoa poradi toa sto firmite se vo stecaj ne mozeme da gi naplatime pobaruvanjata. Posto sakame da gi otpiseme pobaruvanjata kako da dojdeme do spisok koi firmi se vo stecaj i koj e stecaen upravnik za da moze da ni se potvrdi deka navistina pobaruvame!?
Добар ден, Сите податоци за статусот на обврзницитер, дали се активни, стечај, ликвидација, бришани, ги води Централниот регистар на Република Македонија и само од таму можат да се добијат официјални податоци. Поздрав
Ве молам, дали можам да го сменам матичниот гинеколог додека ми трае породилното боледување или морам да чекам да ми заврши па потоа? Благодарам
Ova prasanje treba da go postavite vo Fondot za zdravstvo.
pocituvani vraboten sum vo privatana firma me itreresira dali mozam da proveram kolku staz imam.
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, Fondot ne dostavuva takvi podatoci. Stazot mozete da go proverite licno vo Fondot na PIOM, na salter, kade so licna karta vednas kje vi bide izdadena lista so celiot penziski staz za koj se uplakjani pridonesi.
Pocituvani,na 12.11.2014 godina mi se prekina rabotniot odnos po sila na zakon,a zaradi navrseni 40 godini penziski staz.Na den 13.11.2014 godina podnesov baranje do FPIOM za ostvaruvanje na pravo na starosna penzija.POCNUVAJKI OD 12.11.2014 godina MI E PREKINATO ZDRAVSTVENOTO OSIGURUVANJE.Vo FZOM mi odgovorija deka ke me evidentiraat kako nivni osigurenik-penzioner koga ke mu dostavam RESENIE za ostvareno pravo na starosna penzija,koe VIE go izgotvuvate.Dobiv odgovor deka resenieto ke bide izgotveno posle 01.12.2014 godina(bidejki imam 12 rabotni dena od mesec noemvri).VE MOLAM ZA ODGOVOR KAKO DA GO NEPREKINATO OSTVARAM ZDRAVSTVENOTO OSIGURUVANJE ZA MENE I CLENOVITE NA MOETO SEMEJSTVOTO-MALOLETNI KOI SE PREKU MENE ZDRAVSTVENO OSIGURANI?
Почитуван, ФПИОМ го покрива здравственото осигурување на корисниците на пензија од денот кога го оствариле правото на пензија. За останатото обратете се во Фондот за здравствено осигурување. Поздрав
Pocituvani imam edno prasanje imeno se raboti mojot tatko ima raboteno vo makedonski zeleznici i ima 7 godini benificiran staz no koga bevme da predade za penzija ni rekoa deka po zakon samo 4 godini moze da mu priznaat iako vidoa deka e se plateno za 7 godini no po zakon koj sto bil izglasan samo 4 godini mu priznaa iako vo m4 obrazec jasno pisuva deka e uplateno za 7 godini Vi blagodaram mnogu
Добар ден, за може да Ви одговориме подетално и конкретно Ве молиме на електронската адреса на која ќе го примите одговорот препратете, ЕМБГ на барателот за да провериме во матична евиденција за стажот, или ако е пензионер пензиски број. Овие податоци не ги објавувајте јавно на порталот согласно Законот за заштита на лични податоци.
bi sakala da mi pratite po meil primer kako se popolnuva M3 OBRAZEC imam ama neznam dali go popolniv pravilno mi treba za promena na pabotno vreme sakam od pola da se prefrlam na celo rabotno vreme sakam sama da ja zavrsam taa rabota iako toa ne e moja nadleznost ,zatoa so vasa pomos mislam deka ke go postignam toa.Blagodaram odnapred
Pocituvana, Obrascite na prijavi gi popolnuvaat i dostavuvaat rabotodavacite za svoite vraboteni. Pri toa koga se raboti za promena na rabotnoto vreme potrebno e da se izvrsat i promeni vo uslovite na dogovorot za vrabotuvanje bidejki toa e del od dogovorot za rabota. Popolnetiot obrazec M/3, za proverka moze da se dostavite vo Filijalata ili delovnicata na Fondot, kade sto e sproveden priemot vo osiguruvanje.
Добар ден, Имам високо образование, Извадив листа за платен стаж од ПИОМ во приватна фирма во која сум работел, стажот е платен, ме интересира како можам да проверам под кој основ сум осигуран, дали со ССС или ВСС и во која висина се плаќани придонесите за мене во одреден период? Благодарам однапред
Почитуван, штом сте во работен однос, тоа претставува и основ за прием во пензиско и инвалидско осигурување. Висината на основиците накои е платен придонесот на годишно ниво, можете да ја проверите во надлежната Филијала/Деловница на ФПИОМ каде што е споведен приемот во осигурување, и тоа лично со документ за идентификација (лична карта, пасош).
ke ve zamolam da mi odgovorite...jas imam 24 god.i primam penzija od mojot pocinat tatko...megutoa penzijata e na ime na majka mi zatoa sto jas bev maloletna koga pocina tatko mi...dali imame pravo na nekoj vid na penzionerski kredit iznosot na penzijata ni e okolu 6.500 denari...
Fondot na PIOM isplaka samo penzii ostvareni soglasno Zakonot za PIO. Za penziski kredit ke se obratite do soodvetnite banki I stedilnici.
me interesira raboten staz
Pocituvani, soglasno Zakonot za zastita na licnite podatoci, ne davame takvi podatoci preku internet. Kje treba licno so vas document za identifikacija da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete, na salter, kade vednas kje vi bide izdadena lista so celiot staz za koj se plakjani pridonesi.
Добар ден Почитувани,Најнапред да Ве пофалам за Вашата професионална работа.Читајќи ги Вашите одговори на поставените прашања заклучив дека сте темелити и професионални во работата.Затоа се одлучив и јас да Ве прашам нешто и сигурна сум дека ќе добијам максимална информација.Ви посакувам многу успех во работата и секое добро на сите Вас.На 25.05.2014год.ќе наполнам 62години старост и над 30години работен стаж.Со ова ќе ги исполнам условите за заминување во пензија и истото планирам да го остварам.Фирмата во која сега работам ќе има потреба од моја работа извесен период после мое пензионирање.Ме интересира дали и како пензионер би можела да работам извесен период во фирмата?Ако е тоа можно кажете ми како би се регулирало тоа?Или можеби постои можност пензионирањето да се стави во мирување?(објаснете ми ова Ве молам).Би Ве замолила ако е во Ваш домен и ако сте во можност да ми кажете колку ќе изнесува мојата пензија?
Dokolku po ostvaruvanjeto na pravoto na penzija stapite vo raboten odnos so prijava M1/M2 penzijata vednas ke bide prekratena. Dokolku sakate da zasnovate raboten odnos za koj ke se plaka pridones za penzisko I invalidsko osiguruvanje I ke se zasmeta kako satz vrz osnova na koj po prestanokot na rabotniot odnos ke se orpedeli nov iznos na penizja so dopolnitelniot staz po penzioniranjeto, vo toj slucaj penzijata ke ja stavite vo miruvanje, no mozete da ja zemate penzijata, a da rabotite vo firmata vo oblik koj ne e raboten odnos odnosno nema prijava vo osiguruvanje. Sto se odnesuva do vaseto prasanje za visinata na penzijata Ve izvestuvame deka soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci ne sme vo moznost da davame takvi informacii. Za toa e potrebno licno da se obratitre vo Filijalata na FPIOM spored mestoto na ziveenje.
Imam edno prasanje.Sto dokolku rabotodavecot odluci da ti dade otkaz bez nekoja posebna pricina a imas dogovor na neopredelno vreme.Dali sleduva zakonski odreden nadomest od strana na rabotodavacot.
Во врска со ова прашање, обратете се во Министрството за труд и социјална политика, во инспекторатот.
Dali rabotodavecot ima pravo da dade otkaz na rabotnikot vednas po vrakanje od trudnicko boleduvanje i ako nema pravo za vednas po kolku vreme od vrakanje na rabota ima pravo na toa? p.s. ocekuvame odgovor po vtor pat vi pisuvame
Прашањето е поставено на погрешно место. Ве пренасочуваме во Фондот за здравство или Министерството за труд и социјална работа. Поздрав
Bi sakala samo da gi pozdravam site onie sto odgovaraat na postavenite prasanja, deka site odgovori se tolku koncizni i jasni da gi citam so zadovolstvo. Vi pozeluvam i ponatamu uspesna rabota. Pozdrav Djordjevic Biljana
Почитувана, во името на сите кои одговараат на прашањата, искрено Ви благодариме на убавите зборови, кои претставуваат голема сатисфакција во нашата работа и мотивација за понатамошно успешно и квалитетно работење секогаш во интерес на корисниците на нашите услуги.
dali ima nekaja izmena za presmetka na benificiran staz i na koj sifre se presmetuva plata za invlidizirani lica za benificiran staz 12+3
Za izmenite za presmetka na beneficiran staz ke treba da se obratite vo sluzbata za naplata na pridonesi vo Fondot na PIOM, a sifrite za invalidizirani lica se 4011 za invalidizirani lica nad 70% I slepi lica 12/15,4021 za osigurenici so telesno ostetuvanje od 1 do 4 stepen (po poranesni propisi od invalidskoto osiguruvanje) 12/15 I 4022 za voeni invalidi od 1 do 4 grupa 12/15.
Ве молам да ми одговорите, каков тип на здравствено осигурување треба да обезбеди студент кој е примен на странски универзитет (во Германија)?
Одговорот на Вашето прашање побарајте го во Фондот за здравствено осигурување.
dobarden pocituvani sakam da prasam majkami veke sest godini se vlece po sudovi i na site ima dobieno tie se petnaeset zeni koi trebase da ostanat po stariot zakon vo pencia gi imaa site uslovi ispolneto i neznam veke kaj da se obratam site velat deka gi sleduva no i po sudskite odluki nema koj da gi sprovede ve molam kazetemi kade da se obratam taa veke sest godini nikade ne raboti i plus e srcev bolesnik nitu pa ima primanje od nekade
Od Vaseto prasanje ne moze da razbereme sto sakate da prasate. Precizirajte go Vaseto prasanje I dostavite nekoi konkretni podatoci.
dali moze preku internet da si go proveram stazot
Pocituvan, Ve informirame deka nema moznost preku internet da si go proverite stazot. Za toa kje mora licno da se obratite na salter vo Filijalata ili Delovnicata na Fondot na PIOM vo mestoto na Vaseto ziveenje, kade vednas kje vi bide dostavena lista so celiot staz za koj e plakjan pridones.
Pocituvani , vo dekemvri formiravme zemjodelska zadruga, jas sum menadzer a spored zakonot drzavata treba da mi dava plata ,kade treba da se obratam za da go iskoristam toa pravo bidejki pominaa skoro 2 meseci. Kade treba da podnesam baranje za plata.
Добар ден, ФПИОМ не е надлежен за ова прашање. Обратете се во Агенцијата за вработување на РМ или во Централниот регистар на РМ.
Jas sum Mladen Joleski ,Od 01 07 1978 pa do 30 06 1981 gog bev vraboten vo JNA kako aktivno voeno lice po dogovor na odredeno vreme od 3 godini. koga proveriv kolku staz imam vo Kicevo mi rekoa deka toj staz mi e evidentiran no pridonesite za penzisko osiguruvanje ne mi se evidentirani. Ve molam kako mozam ovaj propust da go ispravam .
Osigurenikot treba da podnese baranje do Generalstabot na ARM, zaedno so lista za staz izdadena od Fondot na PIOM, kako i kopija od rabotna kniska, a dokolku ima penziski predmet vo nekoja od filijalite, vraboteniot sluzbenik sto ja vodi postapkata moze da isprati sluzbeno baranje do Generalstabot.
Go postyaviv ova prasanje neznam dali stigna pa go ponovuvam ,se izvinuvam ak vi odzemam povece prostor i vreme. Bev vraboten vo JNA na opredeleno vreme od o1 o7 1978 do 30 06 1981. Stazot kako vreme pominato na rabota mi e evidentiran ama pridonesite za penzisko osiguruvanje ne. Kade treba da se obratam ovaa greska da se ispravi .Vi blagodaram.
Osigurenikot treba da podnese baranje do Generalstabot na ARM, zaedno so lista za staz izdadena od Fondot na PIOM, kako i kopija od rabotna kniska, a dokolku ima penziski predmet vo nekoja od filijalite, vraboteniot sluzbenik sto ja vodi postapkata moze da isprati sluzbeno baranje do Generalstabot.
Ve molam da mi kazete koi drzavni firmi se opfateni so Zakonot za materijalno obezbeduvanje po osnov na stecaj i likvidacija koj stapuva vo sila od petok 21.02.2014g,odnosno dali mojata poranesna firma Radovish prevoz DOO vo stecaj Radovish e opfatena so zakonot.blagodaram
Za ova treba da prasate vo Ministerstvoto za trud I socijalna politika ili vo Agencijata za vrabotuvanje na Republika Makedonija
Dva meseci imam odobreno resenie za penzia se naogam vo Italia kolku vreme imam za da potpisam dokumenti
Почитуван, поставете го поконкретно Вашето прашање, за какви документи се работи и што конкретно ве интересира.
Ve molam dali ste vo moznost da mi pratite obrazec vo mejl za da podnesam izvestie do istoriski arhiv
Pocituvan, na nasata Veb strana vo linkot INFORMACII ima podlink OBRASCI vo koj se navedeni site potrebni obrasci vo vrska so ostvaruvanje na pravata od PIO. Tamu ima objaveno Baranje za staz od Arhivot na Makedonija koe mozete da go isprintate I da go popolnite.
benificiran staz kako iznesuva za lica so telesno ostetuvanje i dali im sleduva mislam dali ili kako se presmetuva i dali vzi i vo privatni i drzavni firmi i kako se presmetuva na sekoi 4 god se dodava 1 ili kako
Прашањето за стаж на осигурување што се смета со зголемено траење за лица со телесно оштетување од најмалку 70% и други заболувања е регулирано со член 112 од Законот за пензиското и инвалидското осигурување. Степенот на зголемување на стажот кај тие осигуреници е 12/15. Законот ги опфаќа сите осигуреници со телесно оштетување независно од сопственичката структура на правниот субјект т.е. независно дали правниот субјект (фирмата) е во приватна или државна сопственост.
ПОЗДРАВ. Работам во образованието.Идната година, на 20,06,2015 полнам 64г. По новиот закон можам да го продолжам работата до 67 год. Кој е задниот датум кога треба да поднесем барање за продолжување? Некои велаат дека беше 31,08,2014 а некои дека треба идната година на 31,08,2014г. СО ПОЧИТ!
Почитуван, Вие најдоцна до 31 август 2015 год. треба да дадете изјава дека сакате да продолжите да работите.
Zdravo:dave prasam kakoe ovoj zakon nemozam dase prijavam fond za zdravstvo postosum imal za 2013 god imalsum gplema suma pridonesi jas ve prasuvam kakov zakone ova nema i vo tunguzija stomu interesira jas kolkusum imal pridones.jas İBOHS KAMURAN.Maticen broj.1105977463009.s calakli Valandovo. Sakam dami pdgovorite.
За одговор на Вашето прашање не е надлежен Фондот на ПИОМ. Ќе се обратите во Фондот за здравство.
Nova penzionerka od Bitola prasuva:kolku iznesuva najvisokata isplatena penzija vo RM? Vi blagodaram
Najvisokata isplatena penzija vo RM iznesuva 37.773,00 denari za onie penzioneri koi pravoto go ostvarile do 31.12.1996 godina, 35.062,00 denari za onie penzioneri koi pravoto go ostvarile od 01.01.1997 godina I za onie koi pravoto go ostvarile od 01.01.2002 godina pa natamu najvisokata penzija iznesuva 36.607,00 denari.
Dali minimalnata plata vazi i za invalidnite lica ili za niv ima druga minimalna plata i kolku iznesuva
Ве молиме појаснете го прашањето. Дали прашувате за инвалидски пензии?
Pocituvani, postoi li moznost za izmeni na zakonot za PIO za dokup na penziski staz do 5 godini, Blagodaram
Izmenite na Zakonot za penzisko I Invalidsko osiguruvanje gi predlaga nadleznoto Ministerstvo za trud I socijalna politika.
Me interesira firmata mi e vo miruvanje bidejki sum na porodilno otsustvo a jas sum edinstven vraboten kako sega da se isplati k-15?(na poridilno otsustvo od 01.08.2014)
Обратете се во Агенцијата за вработување, или во Министество за труд и социјална политика.
Ve molam da mi odgovorite dali e vo red so stazot bidejki trebase da se ispravi za 2002 god. Isto taka za 2011 godina vo poleto za vremetraenje na stazot stoi 0000 iako pisuva period od 01.01.2011 do 31.12.2011,dodeka za 2012 god. stoi 1000 vo poleto za vremetraenje na stazot.Mat.broj 0105974455095. Vi blagodaram odnapred.
Greshkata e ispravena, kako sto I vi rekovme porano.
Dali za namaluvnje na starosnata granica (64 god za mazi) po osnov na benificiran staz osnoven kriterium e kontinuitet na isto rabotno mesto (10,5 god) ili napravenata promena na koeficientot od 12/13 na 12/14, so sto se negira pravoto za namaluvanje na starosnata granica i koe sto pred Fondot se tolkuva kako promena na rabotnoto mesto koe ne soodvestvuva so realnosta?
Врз основа на Законот за пензиското и инвалидското осигурување единствен услов за намалување на старосната граница е степенот на зголемување и ефективниот период поминат на работното место со одреден степен на зголемување. Пример: За степен на зголемување 12/13 потребни се 7 (седум) години ефективен стаж за 1 (една) година намалување на старосна граница, 12/14 шест ,12/15 пет и така натаму. Остатокот на времето не се засметува. Потребно е да се напомне дека е потребно стажот да биде евидентиран и утврден од страна на ФПИОМ и да се поседува уверение за бенефициран стаж за да се оствари правото за намалување на старосната граница.
Se raboti za majkami, ima 7,5 godini raboten staz i ima 70 godini. Dali ima moznost po bilo koj osnov da dobie penzija. Vi blagodaram odnapred
Soglasno Zakonot za PIO,uslov za steknuvanje pravo na starosna penzija e da se ima navrseni najmalku 15 godini penziski staz I 62 godini starost za zena.
Здраво.Имам примања од странска фирма која нема преставништво во Македонија.(интернет заработка)Парите ми стасуваат на сметка во банка во Македонија ги пријавувам и плакам данок.Прашањето ми е дали новиот закон за плакање на придонеси за хонорарци важи и за мене.Во ујп незнаат да ми кажат добивам различни одговори.Ви благодарам однапред.
Новиот закон важи и за Вас.Во месецот кога ќе Ви биде исплатен надоместок во износ од над минималната плата ќе поднесете барање во ФПИОМ за прием во осигурување.
pocituvani ve molam dami dadete odgovor na moeto prasanje.Dali PAP test kaj maticen ginekolog 1 godisno e besplaten.
Prasanjeto treba da go postavite vo Fondot za zdravstvo, a ne vo Fondot na PIOM.
dali za dopolnitelna dejnost kako sto e tutunot se presmetuva kako honorarno
Prasanjeto ne e jasno postaveno.
kade mozam da prasam za otpis na dolg od MTSP i dali ima veb strana kade mozeme da proverime so brojcinata
Za ova obratete se vo MTSP, ili na veb stranata na MTSP, www.mtsp.gov.mk
Mi treba informacija:momentalno t.e. 7 god sum vo Libija i uste sum ,imam raboten staz nesto povece od 17god,dali ovie 7god mozam da gi uplatim vo penzijsko,sobzirom da Libija nema megudrzaven sporazum za razmenu,a stara sum 57god.Upravo dali do 62god starosti mozam da uplatuvam penzisko i za slednite 5god.Vi blagodaram
Soglasno Zakonot za PIO, uslov za ostvaruvanje na starosna penzija za zena e so navrseni 62 godini starost I najmalku 15 godini raboten staz. Uplata na pridones se vrsi isklucivo so zasnivanje na raboten odnos, ili vrz osnova na prihod ostvaren od sklucen Dogovor za delo,Avtorski dogovor ili drug Dogovor. Soglasno Zakonot za penzisko I invalidsko osiguruvanje, ne e vozmozna individualna uplata na pridones za penzisko I invalidsko osiguruvanje.
Pocituvani, na izdadeniot Pregled na registrirani podatoci vo maticnata evidencija od PIOM ne mi e registriran penziskiot staz od 1. NIKOB DOOEL so reg.br.4836082158 vo periodot od 01.08.2008 do 31.08.2009god. 2. Centar za istrazuvanje razvoj i kontinuirano obrazovanie so reg.br.4834100325, vo periodot 12.10.2009 do 30.11.2012god. 3. Centar za istrazuvanje razvoj i kontinuirano obrazovanie CIRKO DOOEL so reg.br.9283076082, vo periodot 01.12.2012 do denes. So Pocit Zoranco Ilkov, EMB 1508980480000.
Почитуван, проверивме и утврдивме дека во Матичната евиденција на Фондот на ПИОМ е регистриран пензискиот стаж за периодите кои сте ги навеле. Потребно е лично да се обратите во Филијалата на Фондот на ПИОМ во местото на живеење и да побарате податоците да се генерираат и утврдат. Тогаш ќе се прикажат на листата за стаж.
Zdravo!Dobar den Jas sum Od Austrija i koga Bev vo Makedonija rodiv 3 dete pred da go rodim mi rekao edni komshivki deka treba da zemam plata za 3 dete se napravivme i ni rekao koga ke se rodi deteto svekoj mesec ke zemash plata no ne dojde platata na toj mesec pa pridobiti vo Skopje i prasav tie mi rekao drugiota mesec mora ako ne dojde sigurno ke dojde no cekavme 2 meseci no ne dojde zatoa i vi pisuvam videjki moto dete site kontroli mu se vo Makedonija poraganjeto e vo Makedonijano zosto ne zemam moeto malo since i 5 meseci sakam da mi dojdat site pari bereni od site 5meseci ...Vi blagodarim za Vaseto Golemo Rajbiranje
Прашањето не поставено на вистинското место. Поставете го кај Фондот за здравствено осигурување.
koga ke davat suvencii za stocarite za 2014god.odnapred vi blagodaram za sorabotkata
Ова прашање поставете го кај Министерство за земјоделие.
pocituvani primam fanilijarna penzija od mojot pocinat sopprug me interesira ako stapam vo brak dali istata ke mi se ukine blagodaram
Vo Zakonot za penzisko I invalidsko osiguruvanje ne e regulirano deka so stapuvanjeto vo brak kje se prekine isplatata na semejnata penzija.
pocituvani primam fanilijarna penzija od mojot pocinat sopprug me interesira ako stapam vo brak dali istata ke mi se ukine blagodaram
Vo Zakonot za penzisko I invalidsko osiguruvanje ne e regulirano deka so stapuvanjeto vo brak kje se prekine isplatata na semejnata penzija.
Pocituvani ,sakam da podnesam dokumenti za invalidska penzija.Prasanjeto mi e :operirana i odstraneta mi e ednata grada poradi kancer,dali sega da podnesam ili po zavrsuvanjeto na hemo-terapijata.Me sleduva li nadomest za telesna osteta? Odnapred vi blagodaram
Почитувана, Ваше право е, кога да поднесете барање за инвалидска пензија. Имено, Комисијата за оцена на работната способност при ФПИОМ со наод и мислење утврдува дека постои или не постои инвлидност или телесно оштетување. Секое добро
Pocituvana na 27.03.2014 si ispolnuvam site uslovi za starosna penzija ve molam da mi objasnite sto trba da prevzemam i koj dokumenti da gi dostavam .tri godini se prijavuvav vo zavodot za vrabotuvanje tie nemozat da mi dadat objasnuvanje.Dali mozam unapred da gi podnesam dokumentite kaj vas pred 27.03.2o14 koga polnam 62 god da bi mozela da mi tece penzijata
Почитувана, доколку од Агенцијата за вработување порано пред 27.03.2014 година Ви дадат потврда дека се пријавувате како невработена, можете лично со Ваша лична карта да се обратите во Фондот и да поднесете барање за лична пензија. Барањето се издава на шалтер во Фондот и го пополнувате лично со Ваша лична карта. Други потребни документи се решение ако примате паричен надоместок од АВРМ.
dali posle 32 godini raboten staz na isto rabotno mesto..moze da bidam smenet da dobijam rabotno mesto so pomal licen dohod imam 58godini i 5 meseci.
Почитуван/а, се работи за Законот за работни односи и за Колективниот договор на фирмата во која работите, како таа го регулирала овој проблем. За овие прашања најдобро обратете се во Министерството за труд и социјална политика. ФПИОМ работи со прашања од пензиско и инвалидско осигурување. Поздрав
Почитувани. Ме интересира која е процедурата за вадење на породилното боледување, колку трае, кои се законските обврски на работодавецот, и кои се' документи треба да ги извадам за да немам никакви проблеми. Моментално сум во триесет и третата недела од бременоста. Благодарам!
Почитувана, за одговор на Вашето прашање обратете се во Фондот за здравствено осигурување
ke Ve molam, dali e mozno, eve veke e 10-ti od mesecot mart, a da ne moze da se uplati za zdravstveno osiguruvanje, bidejki na nasite sluzbi im se kazuva deka ne se izgotveni deklaraciite za plakanje, a do minatiot mesec (02.2014) e plateno se redovno. Ili pak e toa nekoj izgovor na nasata administracija, koja ne plaka na vreme. Se raboti za svestenicite vo MP Crkva. Ako e Vas propust mislam deka e mnogu nekorekten.
Почитуван, би Ве пренасочиле да го поставите истово прашање кај Фондот за здраствено осигурување. ФПИОМ работи со пензиско и инвалидско осигурување. Поздрав и секое добро
Pocituvani, imam 60 godini, i 13 godini i 4 meseci raboten staz vo Makedonija. Momentalno ziveam i rabotam vo Avstralija. Prasanjeto mi e, kolku e minimalniot raboten staz za zena da moze da ostvari pravo na starosna penzija kaj nas i dali stazot ostvaren vo Avstralija Makedonija go zema vo predvid soglasno konvencijata shto ja ima potpisano Makedonija so Avstralija? Do penzioniranje ima ushte vreme pa bi sakala da znam koi mi se opciite. Odnapred Vi blagodaram.
Почитуван, минимален стаж во Р.Македонија е 15 години работен стаж. Но, доколку не ги исполнувате условите само со македонскиот стаж како во случајот, тогаш се собира и автралискиот стаж како што е предвидено во Договорот.
Pocituvani, Imam 66 godini, dali moze da se vrabotam kako domasna pomosnicka , so rabotodavecot se dogovorivme da mi iplatuva plata od 4500 denari , me interesira kolkava e sumata koja trba da se plaka za pridonesi.Ilija, Blagodaram
Dobar den, so clenot 53 od Zakonot za rabotnite odnosi (Sl.vesnik na RM br.54/2013-precisten tekst), predvideno deka moze da se skluci dogovor za vrabotuvanje na domasni pomosnici i dogovorot se sklucuva megu rabotodavacot i rabotnikot. Dogovorot vo ovie slucai se zaveruva vo sluzbata nadlezna za posreduvanje za vrabotuvanje. Najmaliot iznos na zarabotuvacka koj zadolzitelno se presmetuva i isplatuva vo pari se utvrduva vo dogovorot za vrabotuvanje i ne moze da bide pomal od 50% od zarabotuvackata na rabotnikot Soglasno zakonot za pridonesi od zadolzitelno socijalno osiguruvanje, rabotodavacot e obvrznik za presmetka i uplata na pridonesi. Megutoa,soglasno zakonot za penziskoto i invalidskoto osiguruvawe, osigurenikot se steknuva so pravo na starosna penzija koga ke napolni 64 godini zivot maz odnosno 62 godini zivot zena I najmalku 15 godini penziski staz.
me interesira dali sum odjaven vo firmata shto sum rabotel i kolku godini staz imam ?
Pocituvan, soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, Fondot ne dava vakvi informacii. Kje treba licno da si proverite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete.
Ke ve molam da mi odgovorite koj dokumenti se potrebni za trudnicko boleduvanje i dali mora da imam plateno penziono ili moze samo zdravstvo vi blagodaram odnapred.
Pocituvana, za odgovor na Vaseto prasanje treba da se obratite vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje, a ne vo Fondot na PIOM.
PRED 8 DENA VI SE OBRATIV ZA SOVET, ZOSTO NE MOZEME NIE SVESTENICITE DA PLATIME ZA ZDRAVSTVENO OSIGURUVANJE, IMENO SEUSTE NE NI SE IZGOTVENI DEKLARACII, VIE MI REKOVTE DA SE OBRATAM DO PIOM. BARAV LUGJE-VRSKI, BIDEJKI DETETO MI E BOLNO I MI KAZUVAAT DEKA DO 28.02.2014 MI VAZI ZDR. OSIGURUVANJE. VO PONEDELNIK -10.03, SE SMILUVA ONOJ KOJ E ODGOVOREN I MI IZGOTVI DEKLARACII ZA 01. I 02.SO KOE KE IMAM OSIGURANOST DO 04.2014. ZAMISLETE DENES E 13.02.SEUSTE NE MI E EVIDENTIRANO DEKA E PLATENO. DENES BEV I VO SOCIJALNO I NA ODGOVORNOTO LICE I POKAZAV IZVOD OD BANKA DEKA NA 11.03. E REALIZIRANA TRANSAKCIJATA, A TAA KAZUVA DEKA TREBALO 3 DENA DA LEGNAT PARITE NA NIVNA ILI VASA SMETKA(I JAS VEKE NE ZNAM KOJ E KOJ) OTI KAKO DA NEMATE KOMPJUTERI PA NE MAVTATE. MIZERIJA TESKA, PO VASI NESREDENOSTI NE TERATE DA SE CUVSTVUVAME MIZERNO PRED DOKTORITE. TRI DENA DA LEGNAT PARI NA SMETKA. SO MAGARE KE VI GI DONESEA. REDOVNO PLAKANO DO 02.2014 I SEGA ZA EDNA NEDELA DOCNENJE SO UPLATA I TOA PORADI DOCNENJE NA VASI INSTITUCII, KOI NE IZGOTVILE DEKLARACII NI SE ZEMA PRAVOTO NA OSIGURUVANJE. NE VI E KOREKTNO ODNESUVANJETO, PA KAZUVAJTE ILI PREFRLAJTE SI JA VINATE KOJ NA KOJ SAKATE. GOSPOD DA NI E NA POMOS.
Добар ден, почитуван Ве разбираме дека си имате мака, но, прашањето е поставено на неточно место. Обратете се во Фондот за здравствено осигурување.
pocituvani,mojata majka ima 56 godini ,zivee sama bidejki tatko mi e pocinat ,taa ima nivi na nejzino ime veke 20 godini no nekogas danokot ne go platila ,sega se prasuvam dali ima pravo na penzija na 62 godini ,kon uprava za javni prihodi ne e dolzna ,no vo danocno oddelenie vo opstinata ne se e obratila taa misli deka nema da ja sleduva ,pa zatoa me interesira ,dali nekomu e dolzna i kolku?dali moze da dobie penzija ,ne zima nikakov paricen nadomestok momentalno zatoa sto taa i tatko mi odsekogas se zanimavaa samo so zemjodelije,ime Milka Ristova embg 1708956469003
Почитувана, за да може Вашата мајка по навршување на 62 години да зема пензија, треба да биде осигурана по основ на земјоделие да и го плати придонесот.
Pocituvani se vikam Ratko Apostolov od Probistip. Za okolu 1 mesec treba da go ispolnam uslovot za penzija.Na pocetokot rabotev vo 2 gradezni pretprijatija vo R.Srbija i tamu imam vkupno 11 meseci i 14 dena raboten sraz.Potoa rabotev vo GP Mavrovo tamu imam vkupno 6 godini 3 meseci i 18 dena raboten staz.Potoa rabotev vo Rudnici Zletovi tamu imam vkupno 15 godini 10 meseci i 15 dena. Vo rudnikot celo vreme sum so beneficiran staz 12-18 meseci.Potoa bev pod biro za vrabotuvanje 18 meseci.Potoa pak bev vo rudnici Zletovo vo novata firma IMM tamu imam 4 godini 5 meseci i 13 dena za koi sto firmata nema plateno beneficiran staz.Ve mola da mi kazete kako da go ostvaram pravoto na isplata za beneficiran staz od novata firma.Koga tocno ke zaminam vo penzija.Kolkav ke mi bide iznosot na penzijata.Odnapred vi se zablagodaruvam
Во однос на прашањето како да постапите за работодавецот од ИММ Ви го плати стажот на осигурување со зголемено траење, потребно е лично да поднесете барање до Филијалата во Пробиштип, со кое ќе барате да се направи пресметка за плаќање на бенифицираниот стаж и да се достави до работодавецот на ИММ. Во однос на прашањето кога точно треба да се стекнете со право на пензија, и колку ќе изнесува износот на пензијата, не може да се утврди сѐ до завршување на постапката за утврдување на бенифицираниот стаж.
Pocituvan.Kako rakuvac na manevra se zdobiv so povreda na rabota ne po svoja vina.i utvrdena od lekarska komisija od fondot piom bev prerasporeden na drugo rabotno mesto i dosega pri sekoje zgolemuvanje na koficientot na slosenost za toa rabotno mesto mi bese valorizirana i mojata plata.dali go imam i sega toa pravo
Ова прашање не е од доменот на пензиското и инвалидско осигурување, ова треба да е уредено со интерен акт на работодавецот.
Pocituvani, za istovo prasanje dosega tri pati barav odgovor od FPIOM i toa na negovata web strana i od mojot meill, i se uste ne dobiv odgovor. Prasuvam dali i kakvi obvrski ima korisnik na penzija dokolku povremeno raboti kako majstor na pr, kaj fizicko lice. Znaci ne stanuva zbor za redovno zasnovanje raboten odnos ili samostojno vrsenje dejnost vo smisla na zakonot. Pritoa ne se sklucuva pismen dogovor za delo. Blagodaram.
Почитуван, како корисник на пензија, доколку повторно не сте пријавени во осигурување (работен однос), немате никакви обврски спрема Фондот на ПИОМ. Во однос на Вашето повремено работење како мајстор, за обврските обратете се во Управата за јавни приходи.
Почитувани, Ве молам да ми ги испратете коефициентите за валоризација на платите за 2013 год. за остварување на право на пензија, или каде може да ги најдам Благодарам
Коефициентите за валоризација на платите за 2013 год. објавени се во Службен весник на РМ бр.48 од 2014 год.
Дали и кога ќе има конкурс за прием на кандидати за професионални војници во 2014 г.
За ова обратете се во Команда на Армија на Република Македонија.
Pocituvani se vikam Ratko Apostolov so EMBG 2007955743328 od Probistip.Najnapred da vi se zablagodaram za odgovorot na prethodno postavenoto prasanje i za nasokata kako da postapam so rudnikot IMM vo odnos na neplateniot benificiran staz.Vo momentov bidejki imam clen od semejstvoto vraboten vo rudnikot nemozam da postapam po vasata nasoka bidejki ke go dovedam vo prasanje negovoto rabotno mesto.Ve molam dopolnitelno da mi odgovorite koga tocno treba da zaminam vo penzija i da mi go presmetate iznosot na penzijata so dosegasniot staz sto go imam.I dali podocna otkako ke zaminam vo penzija ke mozam da go ostvaram pravoto po odnos na neplateniot beneficiran staz od rudnikot IMM i potoa toj iznos da mi bide vnesen vo penzijata.Uste ednas vi blagodaram odnapred i ve molam da mi odgovorite na dopolnitelnoto prasanje.Pozzz od Probistip.
Za ovie vasi baranja e potrebo da se obratite do Filijalata vo Probistip za da se utvrdi za koj period e platen pridonesot za benificiran staz,i od koga mozete da podnesete baranje za penzija. Po podnesuvanje na baranjeto za penzija ke go imate i iznosot na penzijata.Vo odnos na dopolnitelno utvrduvanje na benificiraniot staz, dokolku bide platen od strana na rabotodavecot po Vaseto penzioniranje,mozeteso novo baranje vo obnova na postapka povtorno da se utvrdi vkupniot penziski staz I da se donese resenie so nov iznos na penzija.
Pocituvani bi sakal da ve prasam ako mozete da mi kazete kade tocno se naogja fondot za zdratstvo vo skopje tamu nakaj centar mislam deka ima no neznam to cno kaj ima??? pobrzajte so odgovorot.
Fondot za zdravstveno osiguruvanje e smesten vo centar na Skopje kaj zgradata na Crven krst na bulevar Koco Racin.
do kolku casot raboti FZO za izdavanje na gotovi elektronski zdravstveni karticki za penzioneri
Ne bi znaele da vi odgovorime, no prasajte vo FZO na tel. 3118-566
Zdravo! sakam da prasam dali moze na internet da proveram vo koja firma sum prijaven i na koe rabotno mesto i na kolu sum osiguran. Vi blagodaram pozdrav
Pocituvan, se uste nema takva moznost preku internet da se proveruvaat takvite podatoci
Ve molam za informacija,kolku iznesuva najvisokata penzija vo RM vo momentot?Blagodaram
Во моментот се исплаќа највисок износ на пензија од 37.773.000 ден. за корисници кои правото на пензија го оствариле до 31.12.1996 год.
dali postoi moznost FPIOM da ja ispraka penzijata na lice sto e korisnik na penzija od Makedonija direktno na s-ka na korisnikot vo Avstraliska banka i .ako moze koja e postapkata
Добар ден, почитувана, првенствено треба да поднесете барање за трансфер. Заедно со барањето се приложува: -број на девизна сметка (IBAN-број и SVIFT-број), -копија од решението за пензија, -адреса на живеење во Австралија, -државјанство и други документи на кои ќе Ви биде укажано кога ќе дојдете во ФПИОМ за поднесување на барањето.
Почитувани, Ќе ви го образложам проблемот со кој се соочувам, па потоа ако сте надлежни за оваа област ќе ми одговорите, ако не ве молам да ме упатите каде точно да барам решение за истиот. Иако изминаа скоро 7 месеци (од 14.10) откако заминав на породилно боледување, до сега ми се исплатени пари само за половина 10 месец. Бидејќи порано во фирмата имаше 3 вработени, од кои 2 се одјавија баш во месецот кога јас заминав на боледување, и иако сум на породилно, поради улугите кои ги нуди, истата остварува профит, што значеше дека по автоматизам неможам да добијам породилно поледување. Затоа со мало задоцнување и по совет од нашите сметководители (кои очигледно не си ја знаат работата) пријавивме уште една вработена, но сметководителите ја пријавиле од 12 месец, а не од 11ти. Дали тоа ќе влијае на исплатата на моето боледување? (бидејќи во 11 месец сум единствена вработена, и дали може сега накнадно да се изврши пријавување на истата од 11ти месец?). Втората работа е дека сметководителите (бидејќи овие ние што ги плаќаме се "експерти" во својата област), новата вработена ја пријавиле но изумиле да ја пријават и осигураат здравстевно преку нашата фирма, па во фонд на здравство сеуште фигурирам само јас како единствен вработен, иако вработената уредно си зима плата. второто прашање следствено е, дали откако ќе се изврши ажурирањето на податоците ќе се регулира породилното боледување? трето и последно прашање е, дали доколку (а се надевам дека нема) поради тој спорен 11ти месец, јас го изгубам правото на породилно боледување, поради грешка на управителот и смедководственото биро, има закон кој ме штити и на кој можам да се повикам како би подигнала тужба против горенаведените? Ви благодарам на вниманието
За ова прашање обратете се во Фондот за здравство.
Почитувани, Ве молам за одговор прашувам во име на тако ми кој не е во можност да се обрати кај Вас за одговор.Пред повеќе од месец дена беше поднесено барање за семејна/вдовечка пензија од негова страна,мајка ми почина на 15.08.2012г има работен стаж од 6 години.Во моментот кога појдовме да ги поднесеме документите вработената во фондот не извести дека татко ми ги исполнува условите за семејна/вдовечка пензија и ни беше кажано дека износот кој треба да го прима е 6200ден. Вчера стаса решението за пензија и во него пишува дека пензијата ќе биде само 3016ден.Ве молам за одговор како е можно да се пресмета волку ниска пензија социјалната помош во државава е поголема.Спремни сме да поднесеме приговор во надлежните институции,но дали имаме дозвола да ги видиме пресметките врз основа на кои е дојдено до овие 3016ден?.И дали треба да се исплатни нешто за периодот уназад,и ако одговорот е потврден за колкав период уназад?И усте едно и последно прашање(јас се извинувам) дали кога татко ми кога ќе наполни 64 години што е старосна граница за пензија за мажи во МК ке биде во можност да си ја добива сопствената пензија(се разбира семејната ќе му биде прекината)? Ви благодарам многу.Со почит.
За да може да провериме во нашиот систем за што станува збор, треба да ни испратите име и презиме и пензиски број или матичен број на Вашиот татко - корисник на пензијата.
Почитувани ве молам да ми кажете како да земам здравствена книшка кај да се обратам и какви документи ми требат? Не сум вработен невработен сум
Za ova treba da se obratite vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje
POCITUVANE VE MOLAM DA MI KAZETE ZA MAJKAMI STARA E 64 GODINI VEKE DVE ODI ZA ZEMJODELSKA PENZIJA IN VIKAT DEKA JA NEMA VO KOMPIJUTEROT VOPSTO IMA NIVA NA SVOJE IME TRI DEKARA I IMA RESNIJE ZA NIVAT A IMA PLAKANO 10 GODINI VE MOLAM DA MI KAZETE DEKA TREBA DA SE OBRATI FALA
Potrebno e da se obratite vo Fondot za penzisko i invalidsko osiguruvanje na teritorijata kade ziveete, za da se utvrdi, dali vadata majka bila osigurana kako individualen zemjodelec, dali redovno gi plakala pridonesite za penzisko i invalidsko osiguruvanje, i dali zemjodelskata dejnost i bila edinstveno zanimanje. Pozdrav
ce ve molam ako znaete sto treba da napravam da mipisete bidejki jas i soprugot dvajcata sme ne vraboteni so pomos na proektov za samo vrabotuvane otvoriv firma ama uste 2 den dojdoja od ujp i ni pisa kazna 3500e na firma i 1000e na upravitelot na firmata na mene a kasata bese kaj niv bidejki ja zemavme na staro i trebase da se napravi odjava prijava . dvajcata ne rabotime nikade sakavme da rabotime so firmava a imam primane samo8000den za treto dete i ne mozam ni tie da gi izvadam smetkata mi e blokirana sega ne znam kade da se obratam i sto treba da napravam bidejki i so firmava ne treba da prestane da raboti b idejki i od zavodov sto gi dobiv sredstvata treba da se vratat ve molam ako znaete sto treba da napravam kazete
Добар ден, ова прашање не од дејноста на ФПИОМ. Ќе ве молиме обратете се во Агенцијата за вработување или до УЈП.
Pocituvani vrabotena sum vo nova privatna firma,prijavena sum vo fond za zdravstvo megutoa ne e plateno.od rabota mi velat deka nemoze da pustat pari da go platat zatoa sto e firmata nova,me interesira dali e takov zakonot nemoze odma da se plati zdravstvo ili..?
Pocituvana, so samoto vase vrabotuvanje, odnosno so vasata registracija vo Agencijata za vrabotuvanje na RM deka ste vrabotena, firmata (bez razlika dali e nova ili stara)so zakon e dolzna da vi gi plati pridonesite I za zdravstveno I za penzisko osiguruvanje.
Почитувани! Ве молам одговорете ми на прашањето! Жена од 61 година и 33 години стаж, само една година пред пензионирање, поради немоќност за извршување на работните задачи поради стекната повреда на работнот место се одлучи да оди последната година под завод до навршување на 62 години. Ве молам да ми одговорите кои права и следуваат додека се води под завод. Ви Благодарам однапред!
Ова прашање ќе го доставите до Агенцијата за Вработување.
Почитувани; Ве молам да ми одговорите. Добив решение за пензија во кое пишува дека стекнувам право на пензија од 4352ден. но доколку определениот износ биде помал од најмалата пензија од трета ќе се исплатува најмалиот износ од трета група. Ве молам да ми одговорите колку изнесува најмалиот износ од трета група? Однапред ви благодарам.
Pocituvan, minimalniot iznos na penzija sleduva samo za lica koi ziveat vo R.Makedonija. Minimalniot iznos na penzija zavisi od godinite na stazot. Za maz, ako ima staz do 25 godini, togas iznosot e 7.620, za staz nad 25 godini iznosot e 8.174 I za staz nad 35 godini, najmaliot znos na treat grupa penzija e 8.729 denari. Za zena se poinakvi granicite na penziskiot staz vo odnos na iznosite na penzijata.
Pocituvani, kako e mozno centralniot registar na R.M za brisenje na firma so pravosilno sudsko resenie za stecaj da ne postapi,odnosno da ne ja brisi firmata zatoa sto firmata koja odi vo stecaj nema dostaveno zavrsna smetka za 2013 god. A ako imase pari firmata da plati za zavrsna smetka nemase da odi vo stecaj. Ve molam da mi odgovorite na ova prasanje zatoa sto vo centralniot registar ne znaat da mi odgovorat, me lazat?? p.s POSTAPKA PO PRAVOSILNO SUDSKO RESENIE?? VE MOLAM?
Pocituvan, sepak odgovorit na Vaseto prasanje treba da go pobarate kaj nadleznite vo Centralniot registar na RM. Fondot ne e nadlezen da dava odgovor za firmi vo stecaj.
Почитувани, мојот дедо поднесе барање за обнова на постапка за пензискиот стаж пред 2 месеци. Ме интересира за колку време ќе се доносе решението т.е дали има рок во кој мора да биде донесено ? И дали истото мора да стигне на домашната адреса ?
Решението се носи до 60 дена од поднесувањето, а во зависност од сложеноста на предметот може да трае и повеќе време. Инаку истото се испраќа на домашна адреса.
Bi sakala da prasam dokolku mozete da mi odgovorite, mojot soprug e vraboten no vo firmata vo koja raboti ovie nekolku meseci ne e plateno zdravstvenoto osiguruvanje a jas treba da se porodam sledniot mesec i mi e potrebno osiguruvanje, dali postoi moznost samata da se prefrlam za zdravstvo bidejki jas sum nevrabotena. vi blagodaram odnapred.
Za odgovor na Vaseto prasanje treba da se obratite vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje.
pocituvani vrabotena sam vo privatna firma od januari 2014 megutoa do april ne mi se plateni pridonesi za zdravstveno i penzisko osiguruvanje a vo biro za vrabotuvanje se vodam kako vrabotena ,vo megjuvreme ostanav bremena,sega me interesira dali ke mi sleduvaat posle porod tie 9 meseci trudnicko i dali ke mi bidat isplateni soogled deka 6 meseci najmalku treba da bidam osiurana za da mi sleduva,a mene 6 meseci ke me fatat so april inace terminot mi e vo oktomvri.pozdrav
Za odgovor na Vaseto prasanje treba da se obratite vo Fondot za zdravstvo, bidejki Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor vo vrska so vaseto prasanje.
Pocituvani, Na 30.04.2014 godina podnesov baranje za telesno ostetuvanje,(na 25.02.2014) sum operirana i mi se izvadeni jajnicite i matkata.Na 15.05.2014 god.dobiv pokana da se javam vi PIOM Skopje so licna karta M1 obrazec i drugi snikmki za ostvaruvanje pravo na invalidska penzija.Ne pojdov poradi toa sto seuste ne bev oporavena od operacijata(a imam i dobieno mozocen udar pred 4 godini), a na soprugot mu otkrija karcinom maligen a decata mi se maloletni za ova pisuvav po e-mail.Na 13.06.2014 godina od PIOM Stip dobiv odgovor deka bidejki ne sum se javila na zakazaniot datum ne me sleduva invalidska penzija.Moeto prasanje e zosto odgovorot e deka ne me sleduva invalidska penzija koga jas i bezdrugo ne barav invalidska penzija, tuku vo dokumentite sto gi podnesov do PIOM Radovis zaokruziv i kazav deka samo baram paricen nadomestok za telesno ostetuvanje dokolku me sleduva(kolku da mi pokrie del od parite sto gi pijam).Isto vo odgovorot mi pisuva deka vo rok od 15 dena imam pravo na zalba do Drzavnata komisija .Sakam da mi kazete dali e isto baranje za telesno ostetuvanje i baranje za invalidska penzija ili pak se raboti za greska, odnosno od Radovis moeto baranje pogresno e kako da kazam dostaveno do PIOM Stip.Ve molam ako mozete da mi odgovorite pobrzo za da znam dali da podnesuvam zalba ili ne.Uste ednas da Vi naglasam jas nebaram invalidska penzija i pokraj se sakam i mozam seuste da rabotam. Blagodaram.
Za ostvaruvanje pravo na invalidska penzija isto kako i za ostavruvanje pravo na paricen nadomestok za telesno ostetuvanje, potrebno e da se donese Naod ocena I mislenje od Komisijata za ocena na rabotnata sposobnost pri Fondot na PIOM. Komisijata ovoj naod go donesuva vrz osnova na NEPOSREDEN PREGLED i prilozenata medicinska dokumentacija. Dokolku ne ste se javile na zakazaniot pregled, Komisijata nemoze da donese Naod i poradi toa, baranjeto se odbiva kako neosnovano. Protiv resenieto so koe e odbieno baranjeto, imate pravo na zalba do vtorostepeniot organ.
Pocituvani, Vi blagodaram za odgovorot.Bi Ve zamolila samo uste da mi kazete kade da podnesam zalba do vtorostepena komisija mislam vo koj grad i dali moze toa da go napravam po e-mail adresa ili preporacano pismo.Ne sakam da prasuvam vo PIOM Radovis bidejki tamu se mnogu arogantni ,duri pri samoto podnesuvanje mi rekoa deka badijala podnesuvam i deka nema da dobijam nisto. So pocit. Katerina.
Dobar den, pocituvana, zalbata se podnesuva do Fondot na penzisko i invalidsko osiguruvanje, Filijlala Radovis, za da se spoi predmetot i zaedno so zalbata da se dostavi do Drzavna komisija za odlucuvanje vo upravna postapka i postapka od raboten odnos vo vtor stepen vo Skopje. Mora da se podnese pismeno, a moze i po posta, nemoze po e-mail.