Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Обезбедување на правото за детски додаток
pocituvani!! sakam da ve prasam dali me sleduva detski dodatok za decata bidejki sum samohran roditel , nevraboten, korisnik na socijalna pomos a decata mi se na vozrast od 3 i 6 god.ako me sleduva ke ve molam da mi ja kazete i visinata za dvete deca kako samohran roditel. blagodaram odnapred
Почитуван, Во контекс на поставеното прашање доколку имате приход исклучиво како корисник на социјална помош, и не остварувате приход и по друг основ (пензија, паричен надоместок во случај на невработеност и сл.) правото на детски додаток за дете неможе да го остварите. Ве молиме да се обратите до надлежниот центар за социјална работа за детални информации .
pocituvani!!! me interesira dali kako nevraboten,samohran roditel,korisnik na socijalna paricna pomos za mene i za moite dve kerki koi se na vozrast od 3 i 6 godini mozam da koristam detski dodatok za decata bidejki do sega koristev postojana pomos(dodeka malata mi napravi tri god)i detski dodatok .No sega ke pocnam da koristam socijalna paricna pomos i neznam dali me sleduva detski dodatok kako samohran roditel.Blagodaram
Почитуван, Во контекс на поставеното прашање доколку имате приход исклучиво како корисник на социјална помош, и не остварувате приход и по друг основ (пензија, паричен надоместок во случај на невработеност и сл.) правото на детски додаток за дете неможе да го остварите. Ве молиме да се обратите до надлежниот центар за социјална работа за детални информации .
POCITUVANI... do sega koristev postojana paricna pomos kako samohran roditel no sega do juli toa pravo mi prestanuva bidejki deteto ke mi napolni 3 godini i potoa ke koristam socijalna pomos.Dali i ponatamu me sleduva detski dodatok za decata kako samohran roditel bidejki soprugata mi e pocinata ili ne me sleduva detski dodatok.Ve molam odgovorete mi da znam da spremam dokumentacija ili ne .Blagodaram
Почитуван, Во контекс на поставеното прашање доколку имате приход исклучиво како корисник на социјална помош, и не остварувате приход и по друг основ (од работен однос, пензија, паричен надоместок во случај на невработеност и сл.) правото на детски додаток за дете неможе да го остварите. Ве молиме да се обратите до надлежниот центар за социјална работа за детални информации .
Pocituvani,dali sekoja familija so treto dete ima pravo na mesecen nadomest od 8.500 denari vo period od 10 godini,bez razlika dali roditelite se vraboteni ili so zemjodelsko osiguruvanje???vi blagodaram za odvoenoto vreme i za odgovorot odnapred,pozdrav.
Почитувани, Во контекс на поставеното прашање секоја фамилија со трето дете нема право на месечен надомест во период од 10 години. За да се оствари правото на родителски додаток за дете потребно е да се исполнат утврдените услови согласно Законот за заштита на децата. Правото на родителски додаток за дете, во конкретниот случај за трето дете, може да го оствари мајка доколку ги исполнува условите согласно Законот за заштита на децата независно од тоа дали е во работен однос или не, конкретно остварувањето на правото не зависи од материјалната состојба на семејството. Ви напоменуваме дека детето треба да биде родено во 2009 година, а барањето за остварување на правото се поднесува во определен рок. За детални информации Ве молиме да се обратите до центарот за социјална работа на Вашето подрачје.
Ве молам да ми одговорите на моето прашање.Јас сум вработена самохрана мајка на 2 малолетни деца(2 и 4 год) Мојот поранешен сопруг неплаќа алиментација,живееме во стан под закуп .Имам месечни примања од 14000 ден.Дали ми следува некаква парична помош? Однапред Ви благодарам.
Почитувана, Самохран родител, по основ на приход може да оствари право на детски додаток за дете доколку вкупните приходи по член на семејство не надминуваат 4.980,48 денари. За целосни информации за остварување на правото Ве молиме да се обратите до надлежниот центар за социјална работа.
zdravo jas sum nuredin od tetovo vo juli ocekuvame treto dete ve molam da mi odgovorite dali mi sleduva mesecen nadomest od 8.500 denari vo period od 10 godini i ima li rok za podnesuvanje na dokumentite majkata e nevrabotena pozdrav.
Почитуван, Вашата сопруга ќе може да го оствари правото на родителски додаток за дете, за трето дете кое треба да се роди во месец јули, доколку ги исполнува условите согласно Законот за заштита на децата. Барање за остварување на правото се поднесува до центарот за социјална работа надлежен за подрачјето на кое мајката живее, барањето со потребната документација се поднесува до надлежниот центар за социјална работа откако детето ќе се роди до навршување на три месечна возраст на детето. Ви препорачуваме да се обратите до надлежниот центар за социјална работа за детално да добиете информации .
baram odgovor ve molam da mi odgovorite vo momentov sum bremena i ovaa bremenost mi e cetvrta po red.znaci ke se porodam po cetvrti pat no deteto od predhodnata bremenost mi pocina minatata godina.znaci so ovaa bremenost bi trebalo da imam cetiri zivorodeni deca.Dali me sleduva roditelski dodatok za cetvrto dete illi za treto so ogled na faktot deka deteto treto po red mi e pocinato a sepak so ovaa bremenost ke imam cetirizivorodeni deca.odgovorete mi.
pocituvani, za konkreten odgovor treba da se obratite do nadlezniot centar za socijalna rabota. Prasuvate za redosled na ragawe, dali ke ostvarite pravo za treto ili za cetvrto dete, bidejki od prasaweto neznaeme odprilika koga ke se porodite, nesme vo moznost konkretno da Vi odgovorime. Imame izmeni vo zakonskata regulativa, vo odnos na zivorodeni i zivi deca pri odreduvaweto na redosledot na ragawe.zatoa ve molime da se obratite do nadlezniot centar za socijalna rabota, ili da ni go postavite pokonkretno prasaweto, a najdobro bi bilo pred da se porodite, voedno ve izvestuvame deka za vreme na bremenosta treba redovno da si gi vr[ite lekarskite pregledi, a pravoto se ostvaruva i od ispolnuvawe i na potrebni uslovi.
pocituvani ,bremena sum za treto dete i bi sakala da znam dali me faka zakonot za paricna nadomest i koi se uslovite sto treba da se ispolnat inaku sum nevrabotena odnapred vi blagodaram za odgovorot pozdrav
Почитувана, родителски додаток за трето дете доколку ги исполнувате условите согласно Законот за заштита на децата ќе може да остварите. Како што наведувате во прашањето веќе сте бремени со трето дете, претпоставуваме дека оваа година ќе се породите. За да се оствари правото на родителски додаток за дете (во конкретниот случај за трето дете) потребно е мајката да е државјанин на Република Македонија. Правото на родителски додаток за дете го остварува мајка која непосредно се грижи за детето за кое поднела барање, чии деца од претходниот ред на раѓање не се сместени во установа за социјaлна заштита, згрижувачко семејство или не се дадени на посвојување и на која не и е одземено родителското право над децата од претходниот ред на раѓање. Правото на родителски додаток за дете може да се оствари : -ако мајката за време на бременоста ги вршела задолжителните здравствени прегледи и контроли согласно со закон; -доколку се вршат задожителните вакцинации на детето согласно со закон; Правото на родителски додаток за дете не може да се оствари ако мајката во моментот на поднесувањето на барањето живее и работи во странство. Materijalniot census ne vlijae pri ostvaruvaweto na pravoto.
vrabotena sum i treba da se porodam so bliznaci. ziveam vo o.Cair,me interesira dali i kolku mi sleduva ednokratnen i nadomest za vtoro dete.kade treba da se obratam?
pocituvana, dokolku Vi e prvo ragawe, a rodite bliznaci, dokolku gi ispolnuvate i drugite uslovi soglasno Zakonot za zastita na decata, ke moze da ostvarite pravo na ednokratna paricna pomos za novorodence za bliznacite, po 4.828,80 denari, a roditelski dodatok za vtoro dete , pretpostavuvame deka ke se porodite ovaa godina,samo vo iznos od 4.828,80 denari,no dokolku gi ispolnuvate uslovite soglasno Zakonot za zastita na decata. Zatoa ve molime da se obratite do centarot za socijalna rabota, koj e nadlezen za ostvaruvawe na pravata.
Zdravo jas sun gadaf od bogovinje me interesira imam 4 deca rodeni se od 1996 do 2005 dali mi sleduva detski dodatok a vraboten sum vo drzavna admisnistracija primam plata od 12700 denar majkata e nevrabotena apo koj osnov so zakon mi sleduva detski dodatok pozdrav
Pocituvan, za toa dali Vi sleduva detski dodatok za Vasite deca, treba da podnesete barawe do Centarot za socijalna rabota, koj e nadlezen vo prvostepena postapka za pravoto na detski dodatok. Za ostvaruvawe na pravoto treba da se ispolnat odredeni uslovi,ve molime podnesete barawe do nadlezniot centar. Prosecnite prihodi i primawa po ;len na semejstvoto za ostvaruvawe na pravoto na detski dodatok za dete se 30% od prose;nata plata od prethodnata godina (2.490,24 denari).Ve upatuvame da se obratite do centarot za socijalna rabota.
pocituvan, sakam da postavam prasawe imam dve deca vrabotena sum soprugot zema invalidska penzija nasledena od negoviot tatko staratel na penzijata e negovata majkaMe interesira kakov dokument treba da zemam i od kade za da mozam da ostvaram pravo na detski dodatok i dali imam pravo inaku jas i soprugot ne ziveeme zaedno jas so edna konfekciska plata edvaj izdrzuvam ve molam pomognete pozdrav vesna
pocituvana, Ve molime da se obratite do Centarot za socijalna rabota, vo koj ke gi dobiete site potrebni informacii za ostvaruvawe na pravoto, centarot za socijalna rabota e prvostepen organ za resavawe na pravo za detski dodatok, i vo koj se podnesuva barawe, koe ke go dobiete vo centarot i kon koe potoa se prilozuvat potrebnite dokumenti-dokazi
vrabotena sum vo firma so dogovor na delo.dadov dokumenti za detski dodatok no mi rekoa deka treba da gi donesam site dogovori vo poslednite 2 god.od firmata mi dadoa potvrda za raboten odnos o mi rekoa deka nema koj da mi gi dade dogovorite.ve molam za sovet
pocituvana, vo konteks na postavenoto prasawe , vo slu;aj na angazirano lice so dogor za delo, nemoze da se ostvari pravo na detski dodatok, no dokolku ste redovno vraboteni vo toj slu;aj dokolku gi ispolnuvate potrebnite uslovi mo\e da go ostvarite pravoto. Od Vaseto prasawe nemozeme jasno da se vidi dali ste vo raboten odnos, ili kako imate skluceno dogovor za delo, koj proileguva od Zakonot za obligacii. Ve molime da se obratite do nadlezniot centar za socijalna rabota za celosni informacii.
Pravo na ednokratna paricna pomos za novorodence moze da se ostvari samo za prvo, vtoro, treto dete, rodeni od 1 januari 2009 godina. Почитувани,ние пред два дена поточно на 28 ЈУли бевме во центарот за социјална работа во к.Вода и ни рекоа дека повеќе не даваат еднократна парична помош(во случајов за второ дете)...Па не интересира зошто е тоа така и кога заврши процедурава за еднократната помош,кога ако не се лажам во весникот Вест беше објавено дека до Септември ќе се дава еднократната помош за прво,второ,трето и четврто дете а после Септември само за прво новородено дете...Ќе ве молам за одговор Однапред ви Благодарам
Pocituvani, So vleguvaweto vo sila na Zakonot za izmenuvawe i dopolnuvawe na Zakot za za[tita na decata (Sl.vesnik na RM" br.83/2009 , pravoto na ednokratna paricna pomos za novorodence moze da se ostvari samo za prvo novorodeno dete. Zakonot e vlezen vo sila na 11.07.2009 godina.Vie moze da podnesete barawe dokolku gi ispolnuvate uslovite za pravoto roditelski dodatok za dete, bidejki so navedeniot zakon e dadena moznosta po site barawa za ostvaruvawe na pravoto na roditelski dodatok za dete (vtoro, treto i cetvrto)podneseni vo rok najdocna do napolneto tri meseci zivot na deteto vo periodot od devet meseci od denot na vleguvaweto vo sila na Zakonot da se ostvari pravoto na roditelski dodatok,
najnapred blagodaram za odgovorot na postavenoto prasahje i eve povtorno ima slucaj kog majka se porodi no predhodno se ima porodeno so bliznaci no tie se pocinati znaci ova dete sto se rodi e treto pored zivorodeno dete zemajci gi vo predvid i predhodnite dve koi se zivorodeni. no se pocinati e sega dali ce ostvaruva roditelski dodatok za treto