Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Перманентно и навремено информирање на иселениците
dali mozam da ja smenam godinata na ragjanje so potvrda od moite roditeli ?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Управа за водење на матичните книги го добивме следниот одговор: Управата за водење на матичните книги е надлежна за водење на постапка за упис во матичните книги, постапка за склучување на бракови, издавање изводи од матичните книги, составување на смртовници и слично. Управата за водење на матичните книги е надлежна меѓудругото да врши исправки на запишани факти во матчните книги, но не и да врши промени на истите. Особено промена на годината на раѓање не се дозволува со оглед на тоа дека кога се бара одредена исправка во матичната книга на родените секогаш се врши проверка на изворниот документ, а тоа во секој случај е матичната книга на родените. Евентуално доколку при увид во црковните книги кои се водат се утврди дека таму е запишана друга година на раѓање различна од таа со која се користи госпоѓата, тогаш откако ќе се разгледа целиот предмет би можело да се дозволи да се направи бараната промена – исправка. Исправка на било кој податок само со потврда дадена во форма на изјава од страна на родителите без никаков друг доказ не може да се одобри.
Jas sum so privremen prestoj vo Germanija podolg od 6 meseci. Bidejki so Makedonska vozacka mozev da vozam 6 meseci polagav vozacki izpit vo Germnija i mi izdadoa vozacka dozvola od germanija so referenca deka e izdadena vrz osnova na makedonskata ( so broj na vozacka od MVR). Dali imam pravo da upravuvam so avtomobil vo sopstvenost na moj roditel koj zivee vo Makedonija bez polnomoshtvo. Poseduvam licna karta na istata adresa kako mojot roditel no makedonskata vozacka mi e vo germanskite institucii imam germanska? Odnamred Vi blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Согласно Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (’’Сл. Весник на Република Македонија бр.54/07, 86/08, 98/08, 106/08, 128/08, 64/09, 161/09, 51/11, 114/12 и 27/14), ’’странец кој привремено престојува во Република Македонија и државјанин на Република Македонија кој престојува или живее во странство и повремено доаѓа во Република Македонија, врз основа на важечка странска возачка дозвола што ја издава надлежниот орган на странската држава и под услов на реципроцитет, може да управува со моторно возило со странски регистарски таблици, на територијата на Република Македонија, за време на својот привремен престој во Република Македонија, за време од шест месеца од денот на влегувањето во Република Македонија, односно странец не може да управува возило со македонски регистарски таблици.
Почитувани, Доколку претпријатие регистрирано во Р. Македонија има службено возило, кои услови треба да се исполнат и документи се потребни за странски државјанин кој исто така е и управител на претпријатието (не е основач или власник, туку управител) да може да управува со службеното возило во и надвор од земјата. Ви Благодарам однапред.
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
POSTOVANJE Drzavljanin sam na R.Srbija u braku sam sa makedonka od 2013 godina nakon toga bio sam u makedoniji u maj meseca 2 nedelje onda supruga je izvadila makedonska vjencanica a onda sam napustio drzavu pa sam ponovo bio 88 dana interesuje me dal bi mogo ponovo da udjem i da produzim boravak na odredjeno vreme kako bi dao ta dokumenta sta traze iz makedonije...i ako sam preso boravak koliko je cena za kazne...molim vas posaljite mi na imail
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија – Сектор за странци - како надлежен орган
pocituvani dali konacno e potpisana spogodbata pomedju sr.germanija i r.makedonija za zaemno priznavanje na nacionalnite vozacki vi blagodaram
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
Dali ke mozeme da gi smenume vozackite vo germanija vo 2015 god ke imameli skluceno dogovor ?
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
Me interesira dali e priznata bugarskata vozacka dozvola vo Republika Makedonija i dali mozam da vozam so nea.
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија .
kolku e dozvolena staresna godina za uvoz na atuo i kombinja ,fala vi .
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме
Ziveam skoro tri godini vo germanija imam od novite vozački i megunarodna koja e izvadena pred 8 meseci dali smeam da vozam kola na germanski tablici
Почитувани, Во врска со вашето прашање потребно е да се обратите до надлежните органи во Германија.
So dokumenti treba da imam zarm rabota vo mvr.gov.mk. na primer policaec. Imam sredno skolo.
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија .
Zdravo ke ve molam ako moze da mi odgovorite do kolku e dozvoleno vozenje na tovarni vozila so "B" kategorija po opsirno
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија .
Здраво, можели да се управува странско од ЕУ моторно возило автомобил во Р.М ако државјанинот на Р.М има македонска возачка дозвола,поседува меѓународна македонска возачка дозвола и има дозвола за престој од држава од ЕУ молам законот кој член е? и доколку може временски период ?благодарам.
Почитувани, Согласно член 296 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (’’Сл. Весник на Република Македонија бр.54/07, 86/08, 64/09, 161/09, 36/11 и 51/11, 114/12 и 27/14), ’’Странец кој привремено престојува во Република Македонија и државјанин на Република Македонија кој престојува или живее во странство и повремено доаѓа во Република Македонија, врз основа на важечка странска возачка дозвола што ја издава надлежниот орган на странската држава и под услов на реципроцитет, може да управува со моторно возило со странски регистарски таблици, на територијата на Република Македонија, за време на својот привремен престој во Република Македонија, за време од шест месеца од денот на влегувањето во Република Македонија, односно странец не може да управува возило со македонски регистарски таблици.
Дали со меѓународна возачка може да се управува моторно возило во Америка? Исто така би сакал да ве прашам која е процедурата за вадење на меѓународна возачка на граѓанин на РМ кој живее во странство (Америка)? Благодарам.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, го добивме следниот одговор: Согласно ’’ Меѓународната конвенција за сообраќај на патиштата’’ од 1968 година, на која потписник е и Република Македонија, важноста на меѓународната дозвола која е издадена врз основа на важечка национална возачка дозвола е пропишана на 3 (три) години, додека престојот на странски државјанин и колку време може да управува возило во странска држава со меѓународна дозвола, е регулирано со законската регулатива на секоја држава, односно потребно е да се добие точна информација од надлежните органи на државата во која се престојува(односно каде е регулиран престојот).
Se izvinuvam jas sum makedonski drzavjanin ziveam vo Italija imam permesso di soggiorno sakam da prasam dali mozam da vozam evropski avtomobil vo makedonija so toa permesso di soggiorno
Почитувани, Согласно член 296 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (’’Сл. Весник на Република Македонија бр.54/07, 86/08, 64/09, 161/09, 36/11 и 51/11, 114/12 и 27/14), ’’Странец кој привремено престојува во Република Македонија и државјанин на Република Македонија кој престојува или живее во странство и повремено доаѓа во Република Македонија, врз основа на важечка странска возачка дозвола што ја издава надлежниот орган на странската држава и под услов на реципроцитет, може да управува со моторно возило со странски регистарски таблици, на територијата на Република Македонија, за време на својот привремен престој во Република Македонија, за време од шест месеца од денот на влегувањето во Република Македонија, односно странец не може да управува возило со македонски регистарски таблици.
Dali se vo tek pregovorite za prznavanje na vozackite dozvli so Avstria.Vi blagodaram.
Почитувани, За вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
Dobro vecer luge moze li da vozam u makedonia so vozacka dozvola makedonska a kolata ja imam preku tatko mi so italianski tablici priatno
Почитувани, Во врска со вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Македонски државјани кој поседува македонска лична карта и возачка дозвола) не може да управува возило со странски регистарски таблици. Наведеното е регулирано со Уредба за спроведување на Царински закон и потребно е за детален одговор да се обратите до надлежните служби при Министерството за финансии Царинската Управа на Република Македонија.
Pocituvani,me interesira dali veke e odluceno dali ke bide priznata maledonskata vozacka vo Germanija?
Почитувани, Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
Ziveam so semejstvoto vo Spanija. Ne ja priznavaat makedonskata vozacka dozvola kade da se obratam za sovet. Blagodaram!
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека возачките дозволи на Република Македонија не се признаени од Шпанија, затоа што се уште не е потпишан Договор за меѓусебно признавање на националните возачки дозволи.
Pocituvani Zosto? Diplomatski konzularni prestavnistva na Republika Makedonija vo Bonn Germanija nemaat Web-stranica so informazi za naste sto ziveme vo Evropa kako sto e na primer web-portal na www.uslugi.gov .mk Eve na primer problemot sto e vo 1 mart soopstuva agencijata za iselenistvo deka .Vladata na Republika Makedonija od 1 Mart zapocnuva so realizacija na aktivnosti ,cija sto gi olesnuvanje na moznosta na nasite drzavjani sto ziveaat vo stranstvo vo Evropa i ostanati ...da se steknat so novi biometriski patni ispravi sto ke bidat poistaveni mobilni stanici vo konzularnite diplomatski pristavnistva Bon Germanija. Kasno sme informirani so terminite sto interesiranite da se prijavat vo konzulanite uslugi,za zal e kasno krugot e pominal pak nemame biometriski patni ispravi kako 2 godini,znaci ne bevme soopsteni deka ...do koga ke prozedurata sobiometriski patnite ispravi. www.uslugi.gov.super usluga konplimenti,jas se obrakam samo na vasata web-stranica tolku dobro super Jas ziveam vo Germanija, uste kolku ke cekame za da podneseme postapka za novi biometriski ispravi vo nasite konzularni pistanistvo vo Germanija i kako ke bideme soopsteni koga im se terminite, se javuvame e kasno, terminot e pominal ke cekame illi pak morate da patuvate za Skopje. So Pocit odnapred vie se zablagodaruvam
Почитувани, Вo врска со поставеното прашање, Ве информираме дека надлежен орган за аплицирање за биометриски патни исправи во странство, односно во дипломатско–конзуларно претставништво на Република Македонија во странство е Министерство за надворешни работи на Република Македонија.
Pocituvani, i jas go imam istoto prasanje okolu mobilnite stanici za izdavanje na biometriski patni ispravi vo Germanija. Kako sto kazuva logikata i jas prasanjeto go postaviv na Ministerstvoto za nadvoresni raboti, no tie ne znaea da mi odgovorat i me prepratija da se obratam na vas, Ministerstvoto na vnatresni raboti. Dali ste vie, ili koj e kompetenten da mi go odgovori prasanjeto?? I Ambasadite krevaat ramenja! Ve molam za odgovor bidejki e stvarno sramota da bega sekoe ministerstvo od odgovornosta i da ne vrtat samo vo krug i na kraj povtorno da ne dobieme nikakva informacija. Stvarno ne mi e jasno zasto i kako e mozno nikoj da ne ni odgovori na toa prasanje?!
Почитувани, За да можеме да Ви одговориме на Вашето прашање ние се обративме и до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган и од таму го добивме следниот одговор: Министерството за надворешни работи засега не е во можност конкретно да Ве извести за точниот датум кога нашите државјани во СР Германија, во текот на 2011 година ќе можат да поднесуваат барање за издавање на биометриски пасоши, од причини што сеуште не е конкретизирана постапката од страна на Владата на Република Македонија, а во тие рамки и Мнинистерството за надворешни работи и Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како носители на проектот, дали ќе се продолжи со проектот ’’Мобилни станици’’ или во одредени Дипломатски конзуларни претставништва во странство ќе се инсталираат базни станици.
ziveam tri godini vo germanija imam makedonska vozacka dozvola dali smeam so istata vozacka da patuvam kako na primer od germania za makedonia.dokolku ne moze bise prasuval do koga pi traelo toa.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган го добивме следниот одговор: Ве информираме дека на возачот кому му е издадена возачка дозвола на Република Македонија за управување со моторно возило, по негово барање може да му се издаде и меѓународна возачка дозвола. Меѓународната возачка дозвола издадена во Република Македонија не може да се користи за управување со моторни возила на територијата на Република Македонија. Со почит,
Moeto prasanje e dali za makedonski drzavjani vo stranstvo vazat starite patni ispravi do istekot na rokot na nivnata validnost
Да.
eden mesec sum vo germanija na rabota,mi barat dokument E104 nikade vo Makedonija ne mozam da go najdam ve molam ako moze da mi kazete kade da se obratam za da go najdam toj dokumen ?odnapred Bagodaram
За да може да одговориме на Вашето прашање Ве известуваме дека е потребно да ни доставите повеќе информации, најпрво колку време сте во Германија и за кој документ поточно се работи.
Dali postoi rok za zamena na starite pasosi so biometriski.
Вашето прашање е во надлежност на Министерството за внатрешни работи, каде треба да се обратите.
zdravo imam edno prasanje zasto ne mozam daja zamenam novata vozacka dozvola vo republika italija i neja priznavat vikat deka nemat potpisano ministerstvata za transport i vrski na 2te republiki do sega imam dadeno700 evra
Во врска со Вашето прашање, се обративме до Министерството за внатрешни работи, од каде го добивме следниот одговор ,,цитирам,, : Република Македонија има потпишано билатерален договор со Република Италија за меѓусебно признавање на возачките дозволи кој се спроведува , а во завршна фаза е усогласувањето на дополнение на договор.
Почитувани, Би сакал да ве замолам да ми помогнете околу информација за увезување на гардероба (текстилна) од Америка. Би сакал да знам како оди постапката за да внесам гардероба во Македонија и истата да се продава со продавница. Кои се постапките за увезување, колку чини царината за гардероба и на која цена се царини. ОДНАПРЕД ВИ БЛАГОДАРАМ.
Од Вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник од Македонија, поради што, Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
dali mozam vo germanija d vozam so makedonska vozacka tamu sum 6 godini
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган го добивме следниот одговор: Ве информираме дека е покрената иницијатива за потпишување Спогодба меѓу РМ и СРГ за заемно признавање на возачките дозволи. Со почит,
pocituvane,imam baba dojdena vo makedonija na 14 godisna vozrast od srbija i ovde e mazena ima oformeno familija ima dve deca i tie veke imaat familija a ona seuste ne e drzavjanin na republika makedonija,bevme vo mvr vo kavadraci i toj inspektorot samo ne praka od vrata vo vrata,od institucija vo institucija,i dodeka sredime za edni dokumenti istekuvaat vekle postoeckite i se taka pak otpoicetok mora da vadime iizvodi i drzavjanstva...a se toa od srbija.kako moze ona(baba mi )najlesno i vo najkratok rok da dobie drzavjanstvo od makedonija,
За вашето прашање треба да се обратите во Министерството за внатрешни работи, Подрачна единица Кавадарци како надлежен орган.
vo red svativ za vozackite dozvoli no ne mi e jasno zasto starite vozacki dozvoli na republika makedonia mozat da se pravat na italijanski potocno moze da se zema italijanska dozvola a ovije novite plastificiranite ne mozelo sto e problemot i do koga potocno treba da se ceka ce se fkluci li nekoj nov dogovor so italia ili treba da se donese nekoj zakon ?
Во врска со Вашето прашање, се обративме до Министерството за внатрешни работи, од каде го добивме следниот одговор ,,цитирам,, : Република Македонија има потпишано билатерален договор со Република Италија за меѓусебно признавање на возачките дозволи кој се спроведува , а во завршна фаза е усогласувањето на дополнение на договор.
Za drzavjani na Makedonija koi se vo Amerika a ne se vo moznost do 1 april da gi zamenat patnite ispravi,a na istite ne im e istecen rokot kakva e postapkkata?
Вашето прашање е во надлежност на Министеството за внатрешни работи, каде треба да се обратите.
dali mozam da znam dali ke dozvolat nekogas so mk dozvoli da se voze vo stranstvo iako si drzavjanin vo drzavata?
Во врска со Вашето прашање Ве информираме дека треба да се обратите до Министерството за внатрешни работи, како надлежен орган.
Pocituvani, Me interesira do koga e rokot za zamena na starite vozacki dozvoli? Vi blagodaram!
Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи, како надлежен орган.
Imam star pasoš što važi do 2015 god.,rabotam i živeam so familijata vo Slovenija.Dali mora sega do 27.02.2012 da si dojdam vo Makedonija i da izvadam nov ili može i posle vo juli koga ke dojdam na odmor.
Согласно известувањето од Министерството за внатрешни работи, не-биометриските пасоши ќе важат до 27.02.2012 година. Министерството за внатрешни работи стави во функција посебна телефонска линија преку која иселениците ќе можат да закажат термини за вадење патни исправи. Нашите иселеници кои престојот во татковината и кои сакаат да го искористат, меѓу другото, и за вадење нови патни исправи, ќе можат термини за закажување за поднесувањето на своите апликации (и по редовна и по итна постапка), да добијат на телефонскиот број +389023117754 при Управните служби на МВР. Доколку до назначениот период не успеете да извадите биометриска патна исправа, влез во Република Македонија може да остварите со патен лист кој ќе Ви се издаде во ДКП на Република Македонија во Словенија.
Ako nekoj e na vremena rabota vo stranstvo,30 god.ima star ne biometriski pasos koj vazi do 2013 god,avgust,dali e vo obvrska da dojde do mart da go zameni stariot azecki pasos so nov.Vo Bon sme informirani deka treba da se zameni do zakonskiot rok.Redovno dovagjam na odmor vo Juli sekoja godina.Dali mozam togas da dojdami da go zamenam i da nemam problem pri vlez vo Makedonija.Pozdrav i blagodaram na odgovorot na E-meil.
За влез во Македонија по 27.02.2012 година единствено ќе може да патувате со Патен лист издаден од Дипломатско Конзуларните Претставништва на Република Македонија. Согласно известувањето од Министерството за внатрешни работи, не-биометриските пасоши ќе важат до 27.02.2012 година. За влез во Македонија по 27.02.2012 година единствено ќе може да патувате со Патен лист издаден од Дипломатско Конзуларните Претставништва на Република Македонија. Министерството за внатрешни работи стави во функција посебна телефонска линија преку која иселениците ќе можат да закажат термини за вадење патни исправи. Иселениците кои престојот во Република Македонија сакаат да го искористат, меѓу другото, и за вадење нови патни исправи, ќе можат термини за закажување за поднесувањето на своите апликации (и по редовна и по итна постапка), да добијат на телефонскиот број +38923117754 при Управните служби на МВР. Оваа категорија граѓани ќе може да резервира термин за аплицирање за нова патна исправа на телефонскиот број секој работен ден од 08.30 до 16.30 часот. При поднесувањето на документите за биометриски пасош треба да се поднесе и документ со кој ќе се докаже дека лицето е иселеник од Македонија, односно дека лицето има регулиран статус во државата каде престојува или живее.
Deka starite pasosi treba do 27.02.2012 da se promenat e poznato. Poznato e isto taka deka mozat samo vo Makedonija da se promenat. PRASANJE; Sto e so starite iznemosteni lica, teski invalidi sto se vrzani za invalidska kolicka, koi ne se vo moznost - poradi posebnite potrebi- da patuvaat za Makedonija, kade i kako tie da gi prodolzat svoite patni ispravi???? Prasanje 2; Ima li vo Makedonija Hotel koj poseduva sobi za invalidi po standartot od evropskata unija DIN 1804 i DIN 18025??? ako ima kade?? BLAGODARAM
За Вашето прашање како да ги продолжат своите патни исправи изнемоштени лица и инвалиди се обративме до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, кое е надлежен орган за издавање патни исправи од каде го добивме следниот одговор: Ве известуваме дека апликацијата за пасош може да се поднесе во ДКП на Р М во странство со користење на мобилна станица за прием на барања за пасош. Постапката за прием на барања ја води Министерството за надворешни работи во чија надлежност е приемот на барања за патни исправи за државјаните на Р Македонија кои живеат во стравство во соработка со МВР. Времето и местото каде ке се врши прием на барање за пасош во случајот и за лица кои не се во можнот да дојдат во нашето дипломатско преставништво потребно е да се договори, односно нашиот државјанин треба да се интересира во ДКП на РМ во земјата каде истиот се наоѓа и каде што ќе добие по прецизни информации. Воедно Ве известуваме дека доколку во иднина се јават граѓани кои живеат во странство со слични барања- прашања заради брзината на одговорите а и заради добивање на попрецизни информации да ги проследувате до МНР на РМ Сектор за конзуларни работи. За второто прашање дали има хотели во кои има соби за инвалиди по стандардите на ЕУ, се обративме до Министерството за труд и социјална политика како надлежен орган и го добивме следниот одговор. Ве информираме дека во Скопје пристапни хотели за лицата со инвалидност се “Александар Палас“ “Холидеј Ин“, “Белви“ и “Континентал“, додека во Струмица со соби пристапни за лицата со инвалидност располага хотел “Цар Самуил“, во Охрид хотелот “Гранит“, во Струга хотел “Галеб“ и во Кавадарци хотел “Фени“.
Ne biometriskiot pasos mene i na mojata soptuga i sinot imaat vaznost do avgust 2013 godina me intersira dali moram i pred istekot na ovoj datum da vadam nov pasos i sto sleduva posle 27.02 .2012 godina dali ke se soocime so nekoi problemi i kade i sto treba da storime da gi izbegnime nesakanite komplikaci odnapred vi se zablagodaruvam i skreno pozdravuvam.
За влез во Македонија по 27.02.2012 година единствено ќе може да патувате со патен лист издаден од нашето ДКП. Согласно известувањето од Министерството за внатрешни работи, не-биометриските пасоши ќе важат до 27.02.2012 година. За влез во Македонија по 27.02.2012 година единствено ќе може да патувате со патен лист издаден од нашето ДКП. Министерството за внатрешни работи стави во функција посебна телефонска линија преку која иселениците ќе можат да закажат термини за вадење патни исправи. Нашите иселеници кои престојот во Република Македонија сакаат да го искористат, меѓу другото, и за вадење нови патни исправи, ќе можат термини за закажување за поднесувањето на своите апликации (и по редовна и по итна постапка), да добијат на телефонскиот број +38923117754 при Управните служби на МВР. Оваа категорија граѓани ќе може да резервира термин за аплицирање за нова патна исправа на телефонскиот број секој работен ден од 08.30 до 16.30 часот. При поднесувањето на документите за биометриски пасош треба да се поднесе и документ со кој ќе се докаже дека лицето е иселеник од Македонија, односно дека лицето има регулиран статус во државата каде престојува или живее.
Pocituvani. Me interesira dali naskoro moze da se postigne zaemno priznavanje na vozackite dozvoli na Makedonija so Svedska. Vi blagodaram
Во врска со вашето прашање обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Zdravo! Sakam da ve prasam od koga ke pocnat da se priznavaat makedonskite vozacki dozvoli vo germanija.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган го добивме следниот одговор: Ве информираме дека е покрената иницијатива за потпишување Спогодба меѓу РМ и СРГ за заемно признавање на возачките дозволи
Zdravo? Sakam da prasam dali donesovte nekoj zakon za novite vozacki dozvoli za vo Italija. fala vi na odgovorot.
Во врска со Вашето прашање, а во консултации со Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи, го добивме одговорот дека во тек е постапката за меѓусебно признавање на возачките дозволи и реализација на билатералниот договор помеѓу Република Македонија и Република Италија.
pocituvani.sakam da prasam Do kade e procesot so priznavanjeto na makedonskite vozacki vo italija
Во врска со Вашето прашање, а во консултации со Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи, го добивме одговорот дека во тек е постапката за меѓусебно признавање на возачките дозволи и реализација на билатералниот договор помеѓу Република Македонија и Република Италија
Do koga mora da se izvadat novi vozacki dozvoli?
Ве информираме дека старите возачки дозволи ќе важат до крајот на месец октомври 2012 год., а за подетални информации обратете се во Министерството за внатрешни работи како надлежен орган.
Pocituvani!Jas sum mazena vo Grcija i zivejam tamu nekolku godini.Nemam smeneto drzavjanstvo i prestojuvam tamu so privremen prestoj. Toa znaci imam samo Makedonski pasos.Pred pet meseci koga izvadov biometriski pasos mi ja zedoa licnata karta . Pred nekolku dena otidov na zakazaniot termin za slikahje za mehjavanje na vozackata dozvola vo nova (Starata e vo vaznost) me vratija so izgovor deka radi toa sto nemam licna karta i prestojuvam vo stranstvo nemam pravo na vozacka dozvola na mojata drzava. So znaci ja gubam dozvolata. Bi sakala da mi odgovorite na prasahjeto, ako toa navistina vazi i ako so toj zakon vazi clen na ustavot na RM sto site drzavjani se isti sprema zakon. Na sto se razlikuvam jas od eden isto drzavjanin na RM sto zivee vo Makedonija .
Во врска со Вашето прашање се обративме до Министерството за внатрешни работи, како надлежен орган, од каде добивме информација дека неможат да одговорат на прашањето, бидејќи немате доставено конкретни податоци (име и презиме) и зошто ви е одземена личната карта (дали била со рок на важност). Со оглед дека Министерството за внатрешни работи е надлежно за решавање на вашиот случај ве молиме обратете се до нив за поконкретни информации.
zdravo....sakam da prasam so se slucuva so dogovorite za makedonskata vozaacka dozvola vo italija.....ne mozeme da gi smeneme,a policijata prave problemi za niv ....so treba da praveme,do koga ke bide vaka...blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган.
Zdravo! Sakam da ve prasam od koga ke pocnat da se priznavaat makedonskite vozacki dozvoli vo Slovenija
Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган.
pocituvani.sakam da prasam Do kade e procesot so priznavanjeto na makedonskite vozacki vo Avstrija.
Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган.
Pocituvani, Dali diplomatskite vozila so predznak CD vo R Makedonija se oslobodeni od plakjanje na uslugata za zonsko parkiranje dokolku se odlobodeni so kakov akt e toa uredeno odnosno kade mozeme da go najdeme istiot. Vo kontekst na prvoto prasanje dali ureduvanjeto na ovaa problematika i vo drugite drzavi podednakvo uredena.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Јавното претпријатие Градски паркинг Скопје на телефон 3091 072 локал 116 (Елизабета, правна служба)
Zdravo moeto prasanje e dali vo holandija pokraj toa sto imam pravo za prestoj i rabota smejam da upravuvam vozilo so mak vozacka dozvola.ovde vo edna opstina na istoto prasanje mi odgovorija ne smejam poveke od 6 meseca a druga opstina rekoa da.me interesira dali mak i holand imat skluceno spogodba za priznavanje na vozacka dozvola.odnapred blagodaram...
Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган, или на интернет страната www.moi.gov.mk
dali moze da se vozi vo germanija so makedonska dozvola ziveam veke 3 godini fala.
Во врска со Вашето прашање Ве молиме обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган, или на интернет страната www.moi.gov.mk
Dali moze da se vozi vo Grcija so novata vozacka dozvola ili pak treba da se vadi medjunarodna vozacka dozvola i zosto?
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Pocituvani,se raboti za vozacka dozovla od makedonija,za lice koe ima prestoj vo begija,predadeno e vo soodvetna institutcija vo belgija,za dobivanje belgiska dozvola,navodno nivntie institutcii treba da gi kontaktiraat makedosnkite institucii za validnost na vozackata,za ovaa cel bi sakala da znam,zasto seuste nema odgovor od Makedonija vo vorska so vozackata koja e uredno izdadena od MVR,sto znaci makedosnkite insitucii seuste nemaa kontaktirano i izvesteno belgiskite institucii za valdinsota na makedosnkata vozacka dozvola,kolku trae topj proces i kadem ozam da se obratam telefon od soodventata institucija koja e odgovran za kontaktirnanje belgiskite institucii,fala.
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
zdravo sakame da prasame za noite vozacki dozvoli uste kolku ke traae postapkata za da gi promenime vo italija zosto cekame da sklucat dogovor vejke 3 god. uste kolku ke treba da cekame
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
dali e pokrenata inicijativa za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu sr germanija i makedonija blagodaram
ВАШЕТО ПРАШАЊЕ ГО ПРОСЛЕДИВМЕ ДО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ. ШТОМ ЌЕ ДОБИЕМЕ ОДГОВОР, ЌЕ ВЕ ИНФОРМИРАМЕ.
Stapiv vo brak pred nepoln mesec i dva dena posle venchavkata zaminav od drzavata na 5 dena. Zakazav za pasosh, lichna karta i vozachka vo rokot od 30 dena, megutoa pasoshot ne mi go izdavaat se dodeka ne otidam kaj inspektorite koi rabota samo 2 dena vo nedelata po 3 chasa. Me interesira, dali ke mi se dodeli parichna kazna bidejki sum ja napushtila drzhavata so mominskoto prezime 2 dena posle svadba?
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Zdravo...ve molime da ni odgovorite zosto za novata vozacka vo italija seuste gi nemate dostaveni potrebnite dokumenti koj gi bara italia, koj veke gi cekame 3 godini. Kazete ni koja e pricinata i do koga ke cekame?
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Pocituvan/a, Me interesira dali za patuvanje vo Grcija so sopstveno vozilo i biometriska vozacka dozvola e potrebna i medjunarodna vozacka dozvola? Odnapred blagodarna, E.S
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Dobar den, Sakam da ve prasam za podiganje na patna isprava vo MTV do kolku casot moze da se podignat patnite ispravi? Vi blagodaram
Во врска со вашето прашање јавете се на бесплатниот телефонски број 0800 192 92
ВОЗАЧКАТА МИ ИСТЕКУВА. ПОДНЕСЕНИ СЕ ДОКУМЕНТИ ЗА НОВА, НО ОД ВАШИ ТЕХНИЧКИ ПРИЧИНИ ВО СИСТЕМОТ НЕ СТЕ ВО МОЖНОСТ ДА МИ ИЗДАДЕТЕ НОВА. - НЕ ЗАКАЖУВАТЕ ИТНИ ПОСТАПКИ, ПОРАДИ ТЕХНИЧКИ ПРИЧИНИ ВО СИСТЕМОТ - НЕ СТЕ ИМАЛЕ КАРТИЧКИ ЗА РЕДОВНИ ПОСТАПКИ САКАМ ДА ИЗЛЕЗАМ ОД ДРЖАВАТА СО ВОЗИЛО, КАКВА ПОТВРДА ТРЕБА ДА ИМАМ ЗА ДА НЕ МЕ КАЗНИТЕ ЗА НЕСОВЕСЕН ВОЗАЧ ? ВИ БЛАГОДАРАМ
Агенцијата за иселеништво не е надлежен орган за издавање на возачки дозволи, поради што за вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи.
sakam da ve prasam dali so nasata nova vozacka dozvovla dodeka sum vo norveska na gosti dali mozam da vozam kola ?? dali nasata vozacka dozvola vazi vo Norveska??? cekam odgovor odnapred vi blagodaram....
Агенцијата за иселеништво не е надлежен орган за издавање и важност на возачките дозволи, поради што за вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи.
gospodine ministere vecerva imam zaraboteno kazna od 159 e plus mi ja imat zemeno i vozackata dozvola sega trebalo da odam vo prefektrua vo roma za da ja zemam vozackata nazad veke 2 godini cekame za noviot dogovor pomegu italia i makedonia za novite plastificirani vozacki dozvoli no seuste go nemate vkluceno. iameme potreba za tije vozacki nema kako prvo kako da odime na rabota- spored zakonot na italia smeeme da vozime so makedonska vozacka dozvola samo 1 godina potrebna mi e italijanska vozacka dozvola za da vozam tuka no ne mi davat da ja smenam bidejki nemate vkluceno seuste dogovor za novite vozacki dozvoli i imam potvrda od policija so zaveren apostolski pecat od ambasada isto taka prevedena e na italijanski jazik no vozackata dozvola ne mi a zamenuvat . mozelo da se smenat samo starite knizni vozacki dozvoli dali e mozno da gi smenime plastificiranite novi vo knizni stari vozacki dozvoli za da dobijeme italijanski vozacki dozvoli
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
imam polozeno testovi pred 13 meseci a poligon pred 11 meseci ottogas ne bev vo moznost da se prijavam deneska se prijavuvam za gradska i mi velat se treba nanovo da polagam imalo izmeni vo zakonot ke ve molam za odgovor kakvi se tie izmeni da treba se odnovo da polagam
Агенцијата за иселеништво не е надлежен орган за полагање на возачките испит, поради што за вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи.
Добар ден, дали е возможно да се вози со македонска (нова биометриска) возачка дозвола во Швајцарија? Благодарам однапред на вниманиете
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Pocituvani kade moze da se izvadi megunarodna vozacka dozvola od:Deve Bair,K.Palanka ,Kumanovo Blace.
Почитуван, Меѓународна возачка дозвола може да извадите во АМСМ.
Што (уште) треба, ако треба прилог документи кон барање за нов пасош? И ако треба упатете ме на прописите кои го бараат тоа. Во пасошката служба во Кочани ми бараат и документи кои според мене е нелогично да ги поседувам, односно да ги добијам - извод од матична книга на родените и на регистрираните во Кочани. Имам двојно државјанство, матично српско и стекнато македонско, по основ на потекло на родител Македонец, во 1994 год. Инаку живеам, рабаотам во Кос. Митровица, Косово/Србија. Омажена сум, имам три малолетни деца. Јас имам/в македонски пасош, издаден во МВР Кочани, сега со изминат рок. Кон образецот барање за пасош приложувам копи стар пасош, копиое лична карта издадена цо Србија, Решение за државјанство на Р. Македонија, Извод на родени, извод на венчани/рег.брак и двата издадени во Србија, изводи на родени на секое дете, согласност од сопругот/таткото за согласност децата да се стакнат со стасус на државјани на Р. Македонија. Во Одделението на матичната управа (при Министерството за правда) не прифаќаат да ме заведат во нивните регистри, односно и тие имаат нивни услови - живеалиште во Кочани и сл.
Во врска со Вашето прашање, се обративме до Министерството за внатрешни работи. По добивање на одговор веднаш ќе бидете известени.
pocituvani,dali moze da go prodolzam t.e. da napravam nov pasos vo nekoe od konzularnite pretstavnistva vo italia?odnapred blagodaram na vasiot odgovor
Ве известуваме дека засега во Дипломатско Конзуларните преставништва во Италија не се издаваат биометриски патни исправи, за подетални информации Ве молиме обратете се до Министерството за надворешни работи.
Ziveam vo Germania a od makedonia sum moeto pas e plavo rokot vazi do 2015 dali moze vo Bon da izvadam Nov pas blagodaram
Начелно Да. За повеќе информации околу датумите и можностите за поднесување на барање обратете се до Министерсвото за надворешни работи на Република Македонија.
od koga ce bidat priznaeni makedonskite vozacki vo sr germanija blagodaram
Во врска со вашето прашање се обративме до Министерство за надворешни работи на Република Македонија по добивање на одговорот ќе бидете известени.
pocituvani dali nekoj moze da mi kaze koja e cenata na eden apostolski pecat ??
Во врска со вашето прашање се обративме до Министерство за правда на Република Македонија. По добиениот одговор ќе бидете известени.
zdravo imam makedonska vozaka a ziveam vo germanija dali mozam da ja promenam makedonskata vozacka za germanska posto vo germanija imav pravo samo 6 meseci da vozam so makedonskata vi blagodaram?
Во врска со вашето прашање ќе се обратиме до Министерството за надворешни работи на Република Македонија и Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежни органи а во врска со меѓусебно признавање на возачкие дозволи. И по добиениот одговор од нивна страна ќе бидете известени.
ZDRAVO SAKAM DA PRASAM DALI MOZE SAMO SO BUGARSKA LICNA KARTA DA SE VOZI BUGARSKA KOLA VO MAKEDONIJA
Ве информираме дека вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за иселенишво а за одговор на истото обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Dali ce bidat priznaeni nasite vozacki vo germanija
Во врска со вашето прашање ќе се обратиме до Министерството за надворешни работи на Република Македонија и Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежни органи а во врска со меѓусебно признавање на возачкие дозволи. И по добиениот одговор од нивна страна ќе бидете известени.
Zdravo sakam da prasam dali so novite makedonski vozacki dozvoli mozam da vozam vo grcija ili mora da izvadam megunarodna vozacka dozvola
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
dali e potpisana spogodba za megusobno priznavanje na vozacki pomegu sr germanija i makedonija blagodaram
Во врска со вашето прашање обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија и Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
jas sum vo italija so nasite vikani elektronski vozacki dozvoli i sakam da prasam zasto ovde ne se prisnaeni vo ovie 5 godini so sam ovde imam daeno 1000 eura za kazni i mi bese odzemena 2 pati poradi toa so ne se priznaeni kakva t toa rabota starive so bea gi menuvaat vo italjanski bez problemi a novite so gi pravevte po evropski propisi ne gi ni gledaat samo ti pisuva kazni kakvi se tie pravila i kaj da se obratime za pomos ne sum jas edinstveniot.
Почитувани, Во врска со постапката за меѓусебно признавање на возачките дозволи помеѓу Република Македонија и Италија Ве информираме дека, според усменото известувањето кое го добивме од страна на Министерството за надворешни работи, истата е завршена и дека во иднина ќе немате проблеми со возачките дозволи. За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333.
dali vo germanija ja priznavaat makedonskata vozacka dozvola i dali mozi da se smeni.pozdrav i blagodaram
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333.
ZDRAVO PRED EDEN MESEC VI POSTAVIV EDNO PRASAJNE DALI MOZAM DA JA PROMENAM MAKEDONSKATA VOZACKA SO GERMANSKA POSTO SEGA MESTO NA ZIVEEJNE MI E GERMANIJA MI ODGOVORIVTE DEKA KE PRASATE VO MINISTERSTVO ZA NADVORESNI RABOTI I DEKA KE ME IZVESTITE A USTE ODGOVOR NEMAM VE MOLAM AKO MOZIT DA MI ODGOVORITE VI BLAGODARAM ODNAPRED!!!!!!!!!!
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
sum italia imav vozacka od novite b. c go smenav.. najdov rabota so kamjon i mi baraet druga vozacka dali i nie imame drgo vozacka samo za kamjon
Почитувани, Во врска со постапката за меѓусебно признавање на возачките дозволи помеѓу Република Македонија и Италија Ве информираме дека, според усменото известувањето кое го добивме од страна на Министерството за надворешни работи, истата е завршена и дека во иднина ќе немате проблеми со возачките дозволи. За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333.
Pocituvani, dali bi mozele da mi kazete, dali e potpisan bilateraniot dogovor pomegju SR Germanija i R. Makedonija za priznavanje na vozackite dozvoli?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија сме известени за следното: Министерството за внатрешни работи, односно Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори за заемно признавање на возачките дозволи под услов на репроцитет се овозможува на граѓаните на Република Македонија како и на граѓаните на земјите со кои е склучен договорот за конверзија, а врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за “престој“ во странство, тие да ги променат возачките дозволи без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит.
ziveam vo grcija ,dali mozam da vozam samo so internacionalna vozacka dozvola ili ce mi treba i damasnata vozacka.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање се обративме до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган. По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе Ве известиме.
Ме интересира дали може да се продолжи важноста на биометриски пасош и доколку е тоа можно која е постапката и за колку дена би била готова процедурата?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека за да извадите нова биометриска патна исправа на Република Македонија, треба да се јавите на бесплатниот телефонски број 0800 192 92 и да закажете термин. Вие можете да извадите биометриска патна исправа на Република Македонија под итна постапка за 48 часа и по редовна постапка за 10 работни денови.
Od koga konecno ce mozeme bez problemi da vozime so nasite vozacki vo germanija blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија сме известени за следното: Министерството за внатрешни работи, односно Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори за заемно признавање на возачките дозволи под услов на репроцитет се овозможува на граѓаните на Република Македонија како и на граѓаните на земјите со кои е склучен договорот за конверзија, а врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за “престој“ во странство, тие да ги променат возачките дозволи без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит.
Imam megunarodna dozvola so vaznost do 17 -10- 2015 dali moze so nea da upravuvam so motorno vozilo vo Germanija .
Да, можете да управувате со моторно возило во Германија.
zdravo jas sum vo Germaija 18 meseci i imam vozacka dozvola izdadena vo makedonija me interesira dali vazi za Germanija istata
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека Спогодбата за признавање на возачките дозволи помеѓу Владата на Република Македонија и Република Германија е потпишана а за примената на истата обратете се до Минстерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
za koi drzavi vazi nasata biometriska vozacka dozvola,da NE MORAM DA PATUVAM SO MEGJUNARODNA.blagodaram
Почитувани, Биометриската возачка дозвола важи само за Република Македонија. За надвор од Македонија потребно е меѓународна дозвола. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи
Дали можам да возам возило со бугарски регистерски таблички во Македонија ако имам бугарски пасош.
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
Дали македонската возачка дозвола ќе биде доволна за да изнајмам автомобил на Кипар на неколку дена или ќе ми треба и меѓународна возачка дозвола?
Во врска со Вашето прашање дали со новите возачки дозволи може да се управува возило во Кипар, добивме одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија дека во согласност со член 300 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, за управување на возило во странство на возач од Република Македонија, врз основа на важечка возачка дозвола на Република Македонија, овластеното правно лице издава меѓународна возачка дозвола со рок на важност од 3 години.
Bidejki ne bev vo moznost da ja smenam starata vozacka dozvola,iako ne sum ja koristel.Dali ima kazna za toa sto dosega ja nemam promeneto so nova?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
pocituvani ve prasuvam za medjusobno priznavanje na vozackite pomedju sr.germanija i r.makedonija vie spomnuvate spanija ,italija sto e so germanija Ednas stoi e potpisana spogodbata Ednas se uste ne Ednas e pokrenata inicijativa koj e vistinskiot odgovor ve molam bidete konkretni i jasni vi blagodaram na serioznosta
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pozdrav. Dali mozam so makedonska vozacka da vozam vo republika hrvatska ... i sto e potrebno ako ne moze pozdrav
Почитвани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Колку време македонски државјанин може да остане во државите на ЕУ, и колку време треба да биде надвор од нив за да може да оди пак?
Во земја членка на ЕУ може да престојувате максимум 90 дена во период од шест месеци.
Zdravo. Ziveam vo Germania 12gog i imam Makedonska vozacka dozvola,imam citano vo makedonski novini deka Makedonskite vozacki dozvoli od 2014 ke gi priznavat EU zmejite clenki,za italia citav deka veke se primeni i dali toa vazi i za Germania. Vi Blagodaram...
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Здраво. Јас бев во Шпанија 3 месеци се вратив во Македонија и сум овде 10 дена и сега треба да патувам во Германија и да останам таму 3 месеци дали е тоа во ред и кога ке се вратам во Македонија дали може пак да одам во Шпанија или друга држава или морам да бидам во Македонија 3 месеци па пак да патувам.
Во земја членка на ЕУ може да престојувате максимум 90 дена во период од шест месеци.
Dobrovecer.Imam edno prasanje dali mozam da vozam kola so makedonski tablici,i kolku vreme moze,i dali se plaka,kolata e na moe ime a jas imam kompletni Bugarski dokumenti,zboram za vo germanija..
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
sakam da prasam ziveeme vo kuka na dva vleza neodamna ja legaliziravme na dve posebni iminja kade i posebni imotni listovi znaci soprugot i dever mi sega sakame da ja smenime adresata naprimer ul.513 br.11 e sega a sakame da bide br.11a kade da se obratime i sto dokumenti treba za toa a podocna kako ke istekuvaat licnite dokumenti taka ke gi menuvame odnapred vi blagodaram
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За да можеме да Ви одговориме на Вашето прашање Ве молиме да не информирате дали сте иселеник од Македонија.
Pocituvani, pred izvesno vreme kupiv avtomobil vo Kumanovo, Makedonija, koj prethodno e kupen i donesen od Germanija so platena carina. Gi imam dostaveno site potrebni dokumenti do SVR Kumanovo za registracija i sobrakajna na voziloto na moe ime, no povekje od mesec i polovina cekam i nemam dobieno odgovor, nekolku pati se obrativ do sluzbenicite vo SVR Kumanovo edinstveno sto mi rekoa e deka site dokumenti sto sum gi dostavil se vo red edinstveno orginal soobracajna e pobarana i ispratena vo SVR Skopje za ponatamosna proverka... Bi ve zamolil dali mozete da mi pomognete i da mi kazete kolku vreme e potrebno da se registrira edno vozilo. Vi blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
pocituvani dali voopsto e potpisan nekoj dogovor so sr.germanija za medjusobno priznavanje na nacionalnite vozacki i dali ce se sluci vo idnina blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani , dali mozam so makedonska vozacka i germanska viza za prestoj vo germanija da vozam germanska kola vo makedonija vo sopstvenost na tatko mi
Почитувани, Ве известуваме дека за Вашето прашање се обративме до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган и добиениот одговор од нивна страна е: Во врска со Вашиот акт под горонаведениот број и датум со кој се бара одговор на поставено прашање, “дали при престој во Република Германија со виза веќе 1 (една) година, колку долго може да се вози со македонска возачка дозвола, и дали може да вози автомобил во Македонија што е во сопственост на неговиот татко и регистриран со германски таблици”, Ве информираме за првиот дел од прашањето, колку долго може да се вози во Република Германија со македонска возачка дозвола, дека тоа е регулирано со германската законска регулатива и потребно е лицето да се информира кај германските надлежни органи. Што се однесува до вториот дел од прашањето дали може да се управува автомобил во Република Македонија, а кој е во сопственост на друго лице е регистриран со странски (германски) регистарски таблици, одговорот е следен: македонски државјанин ( лице кое е жител во Македонија и поседува македонска лична карта и возачка дозвола) неможе да управува возило со странски регистарски таблици, темата е регулирана со “ Уредбата за спроведување на Царинскиот закон” и потребно е за одговор да се обратите до “ Царинската Управа на Република Македонија”.
Pochituvani, bi sakala da prasham dali lice ao adresa na zhiveenje vo druga opshtina mozhe da izvadi biometriski pasosh vo Skopje? Ili mora vo opshtinata kade shto zhivee?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani ,me interesira dali vece se potpisa skluceniot dogovor so Germanija vo vrska so priznavanjeto na vozackite dozvoli
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
pocituvani dali nekoj znae advokat za megunarodno pravo vo republika makedonija mi treba hitno blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека за Вашето прашање потребно е да се обратите до Адвокатската Комора на Република Македонија, контакт тел: +389 2 3165 409,
Dobar den pocituvani,,,Ziveam vo Germanija i makedonskiot pasos mi istekuva na 06.2014,,,moeto prasanje e : kolku meseci pred vreme mozam da podnesam za nov makedonski pasos vo makedonija? Odnapred vi blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека Вие можете да поднесете барање за нова патна исправа на Република Македонија пред истекот на важноста на патната исправа што ја поседувате.
Pochituvani, bi sakala da prasham dali so biometriski pasosh so validnost do 04.02.2014 mozham da patuvam na edna nedela za vreme na novogodishnite praznici vo Turcija?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
dobar den Imam edno prasanje Imam bugarska vozacka ja smeniv od makedonska na bugarska ama pak ne mi vazi zaradi toa sto pozadi stoi clen 70 izdadena Makedonija sto treba da napravam za vozackata da mi e samo Bugarska Blagodaram na odgovorot
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
pocituvani ve molam da mi kazete koj e nadlezen organ za vozackite dozvoli a se raboti sa potpisuvanje na spogodbata za medjusobno priznavanje na vozackite pomedju makedonija i germanija .mvr ili mnr i koi se telefonskite broevi fala
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Ќе ве молам дали можи да ми одговорите за паркинг пред зграда во Битола каде што не се наплаќа паркинг.Кој можи да паркира пред тие згради ,дали има закон за тоа и дали тие места се откупени од станарите или можи секој да паркира.
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
Pocituvani ja imam edno kratko prasanje, dali moze da se dobie Nov makedonsi pasos vo nasa ambasda vo Berlin blagogaram za odgovor.
Почитувани, Согласно известувањето на Минстерството за надворешни работи на Република Македонија дека сите државјани на Република Македонија кои времено или постојано престојуваат во Европа, САД, Канада и Австралија и Нов Зеланд во 2014 година, ќе можат да поднесат барање за добивање на пасоши преку дипломатско - конзуларните преставништва на Република Македонија во горенаведените држави. Согласно законската процедура, секој државјанин на Република Македонија, пред да поднесе барање до едно од надлежните дипломатко конзуларно преставништва на Република Македонија, потребно е претходно да го најави својот интерес за добивање на пасош на еден од следните телефонски и факс броеви или е-маил адреси: Берлин: телефон: ++ 49 30 890 69 522; факс: ++ 49 30 895 41 194, ++ 49 30 890 69 525; е-маил: berlin@mfa.gov.mk Најавувањето може да се изврши во следните периоди: Прв период: 1 декември 2013 - 31 јануари 2014 година Втор период: 15 февруари - 30 април 2014 година Трет период: 15 мај - 31 јули 2014 година Четврт период: 15 август - 31 октомври 2014 година за САД и Европа Петти период: 15 ноември - 31 декември 2014 година При најавувањето, државјаните на Република Македонија треба да ги достават следните податоци: - име и презиме (за лица со променето име или презиме и името и презимето во моментот на раѓање) - место, датум и држава на раѓање - име и презиме на родителите - последна адреса на живеење во Република Македонија - тип на пасош за кој се поднесува барање: Тип "А" (македонски, како и македонско - бошњачки, турски, српски, влашки и ромски) и тип "Б" (македонско - албански) - вид на барањето за пасош (издавање нов пасош, замена на пасош со поминат рок на важност, предвремена замена на пасош чиј рок на важност не е изминат, заменет на оштетен пасош, издавање на "дупликат" пасош доколку пасошот е изгубен или украден) - адреса на живеење во странската држава - телефон или е-маил за контакт Согласно најавата, дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија за истото ќе го информираат Министерството за надворешни работи, кое ќе го информира надлежното Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, со цел проверка дали постојат законски пречки за прием на барањето за издавање на пасошот. Оние државјани за кои Министерството за внатрешни работи ќе утврди дека не постојат законски пречки да биде примено барањето за издавање на пасош, ќе можат да го поднесат барањето во следните периоди и во следните градови: 1. За поднесена најава во периодот од 1 декември 2013 - 31 јануари 2014 година: 19 март - 20 март 2014 – Берлин 2. За поднесена најава во периодот од 15 февруари - 30 април 2014 година: 19 јуни - 20 јуни 2014 – Берлин 3. За поднесена најава во периодот 15 мај -31 јули 2014 година: 19 септември - 20 септември 2014 – Берлин 4. За поднесена најава во периодот 15 август - 15 октомври 2014 година: 3 декември - 4 декември 2014 – Берлин При поднесувањето на барањето за пасош државјаните на Република Македонија задолжително треба да презентираат оригинален валиден документ за идентификација (валиден македонски или странски документ со фотографија и податоци за лицето кое поднесува барање за пасош) и копија од истиот. Доколку се поднесува барање за издавање на пасош на лице кое го изгубило пасошот или истиот му е украден, потребно е да биде доставен и оригинален документ - потврда од Службен весник на Република Македонија за пријавено губење на пасошот. Со барањето се поднесува и оригинален документ за пријава на губењето или кражбата на пасошот и копија на истиот, како и изјава дадена во оригинал од носителот на пасошот. Поднесувањето на барањето за пасош се врши лично, а за малолетните деца потребно е присуство на двајцата родители односно старателот (старателството се докажува со соодветен оригинален документ - судско решение за старателство и копија од истиот). Доколку едниот родител не е присутен при поднесувањето на барањето за пасош потребна е негова, во оригинал, писмена согласност дадена во форма на полномошно односно изјава, која е заверена на нотар, суд или во дипломатско - конзуларното претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош за малолетно лице задолжително се презентира оригинален македонски извод од матичната книга на родените и копија од истиот. За хендикепирани лица барањето го поднесува законски определениот старател (старателството се докажува со оригинален документ и копија од истиот), а се поднесува и оргинална болничка документација за доказ на болеста или степенот на хендикеп, како и копија од истата. За барањата за предвремена замена на пасош со поминат рок на важност, на пасош чиј рок на важност се уште не е поминат или оштетен пасош, при поднесувањето на барањето задолжително се презентира пасошот и копија од истиот. Сите документи кои се поднесуваат при аплицирањето за пасош, задолжително треба да бидат на македонски јазик. Доколку се поднесува странски документ истиот задолжително треба да биде преведен на македонски јазик, со заверен превод. При поднесувањето на барањето се плаќа или се доставува доказ за платена конзуларна такса согласно Законот за административни такси. Информација за висината на конзуларната такса може да се добие во надлежното дипломатско - конзуларно претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош, државјаните на Република Македонија задолжително пополнуваат и пријава за престој во странство подолго од три месеци. Врачувањето на изработени пасоши ќе се врши во следните периоди и градови: 1. За поднесени барања во периодот 1 март - 31 март 2014 година: 19 јуни - 20 јуни 2014 – Берлин 2. За поднесени барања во периодот 1 јуни - 30 јуни 2014 година: 19 септември - 20 септември 2014 – Берлин 3. За поднесени барања во периодот 1 септември - 30 септември 2014 година: 3 декември - 4 декември 2014 - Берлин
Pocituvani do kade e dogovorot pomegu R.Makedonija i R.Germanija za megusebno priznavanje na vozackte dozvoli ?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Имам македонско и швајцарско државјанство,меѓутоа македонскиот пасош ми е истечен,дали може да се вратам во матичната земја со истечен пасош?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека Вие треба да земете патен лист во Дипломатско Конзуларното Претставништво на Република Македонија во Берн. Напоменуваме дека согласно Соопштението на Министерството за надворешни работи на Република Македонија за Прием на барања и издавање на пасоши во Европа, САД, Канада и Австралија и Нов Зеланд во 2014 година, Вие можете да поднесете барање за добивање на пасоши преку дипломатско - конзуларните преставништва на Република Македонија, во Вашиот случај во Берн. Согласно законската процедура, секој државјанин на Република Македонија, пред да поднесе барање до едно од надлежните дипломатско �конзуларно преставништва на Република Македонијапотребно е претходно да го најави својот интерес за добивање на пасош на еден од следните телефонски и факс броеви или е-маил адреси: Берн: телефон: ++ 41 31 352 00 02, ++ 41 31 352 00 16, ++ 41 31 352 00 28, ++ 41 31 352 00 30; факс: ++ 41 31 352 00 57, ++ 41 31 352 00 37; е-маил: bern@mfa.gov.mk Најавувањето може да се изврши во следните периоди: Прв период: 1 декември 2013 - 31 јануари 2014 година Втор период: 15 февруари - 30 април 2014 година Трет период: 15 мај - 31 јули 2014 година Четврт период: 15 август - 15 октомври 2014 година за Австралија, Нов Зеланд и Европа односно 15 август - 31 октомври 2014 година за САД и Европа Петти период: 15 ноември - 31 декември 2014 година При најавувањето, државјаните на Република Македонија треба да ги достават следните податоци: - име и презиме (за лица со променето име или презиме и името и презимето во моментот на раѓање) - место, датум и држава на раѓање - име и презиме на родителите - последна адреса на живеење во Република Македонија - тип на пасош за кој се поднесува барање: Тип "А" (македонски, како и македонско - бошњачки, турски, српски, влашки и ромски) и тип "Б" (македонско - албански) - вид на барањето за пасош (издавање нов пасош, замена на пасош со поминат рок на важност, предвремена замена на пасош чиј рок на важност не е изминат, заменет на оштетен пасош, издавање на "дупликат" пасош доколку пасошот е изгубен или украден) - адреса на живеење во странската држава - телефон или е-маил за контакт Согласно најавата, дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија за истото ќе го информираат Министерството за надворешни работи, кое ќе го информира надлежното Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, со цел проверка дали постојат законски пречки за прием на барањето за издавање на пасошот. Оние државјани за кои Министерството за внатрешни работи ќе утврди дека не постојат законски пречки да биде примено барањето за издавање на пасош, ќе можат да го поднесат барањето во следните периоди и во следните градови: За поднесена најава во периодот од 1 декември 2013 - 31 јануари 2014 година: 14 март - 16 март 2014 - Берн За поднесена најава во периодот од 15 февруари - 30 април 2014 година: 14 јуни - 16 јуни 2014 – Берн За поднесена најава во периодот 15 мај -31 јули 2014 година: 14 септември - 16 септември 2014 – Берн За поднесена најава во периодот 15 август - 15 октомври 2014 година: 28 ноември - 30 ноември 2014 – Берн При поднесувањето на барањето за пасош државјаните на Република Македонија задолжително треба да презентираат оригинален валиден документ за идентификација (валиден македонски или странски документ со фотографија и податоци за лицето кое поднесува барање за пасош) и копија од истиот. Доколку се поднесува барање за издавање на пасош на лице кое го изгубило пасошот или истиот му е украден, потребно е да биде доставен и оригинален документ - потврда од Службен весник на Република Македонија за пријавено губење на пасошот. Со барањето се поднесува и оригинален документ за пријава на губењето или кражбата на пасошот и копија на истиот, како и изјава дадена во оригинал од носителот на пасошот. Поднесувањето на барањето за пасош се врши лично, а за малолетните деца потребно е присуство на двајцата родители односно старателот (старателството се докажува со соодветен оригинален документ - судско решение за старателство и копија од истиот). Доколку едниот родител не е присутен при поднесувањето на барањето за пасош потребна е негова, во оригинал, писмена согласност дадена во форма на полномошно односно изјава, која е заверена на нотар, суд или во дипломатско - конзуларното претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош за малолетно лице задолжително се презентира оригинален македонски извод од матичната книга на родените и копија од истиот. За хендикепирани лица барањето го поднесува законски определениот старател (старателството се докажува со оригинален документ и копија од истиот), а се поднесува и оргинална болничка документација за доказ на болеста или степенот на хендикеп, како и копија од истата. За барањата за предвремена замена на пасош со поминат рок на важност, на пасош чиј рок на важност се уште не е поминат или оштетен пасош, при поднесувањето на барањето задолжително се презентира пасошот и копија од истиот. Сите документи кои се поднесуваат при аплицирањето за пасош, задолжително треба да бидат на македонски јазик. Доколку се поднесува странски документ истиот задолжително треба да биде преведен на македонски јазик, со заверен превод. При поднесувањето на барањето се плаќа или се доставува доказ за платена конзуларна такса согласно Законот за административни такси. Информација за висината на конзуларната такса може да се добие во надлежното дипломатско - конзуларно претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош, државјаните на Република Македонија задолжително пополнуваат и пријава за престој во странство подолго од три месеци. Врачувањето на изработени пасоши ќе се врши во следните периоди и градови: За поднесени барања во периодот 1 март - 31 март 2014 година: 14 јуни - 16 јуни 2014 – Берн За поднесени барања во периодот 1 јуни - 30 јуни 2014 година: 14 септември - 16 септември 2014 – Берн За поднесени барања во периодот 1 септември - 30 септември 2014 година: 28 ноември - 30 ноември 2014 – Берн При врачувањето на пасошите државјаните на Република Македонија задолжително треба да презентираат оригинален валиден документ за идентификација (валиден македонски или странски документ со фотографија и податоци за лицето кое поднесува барање за пасош) Доколку е извршена замена на пасош со поминат рок на важност, на пасош чиј рок на важност се уште не е поминат или оштетен пасош, при врачување на новиот пасош, задолжително се поднесува и стариот пасош заради негово поништување. Информација за поднесување на барања за пасоши и нивно издавање може да се добие и во Министерството за надворешни работи на Република Македонија на телефон: +389 2 3133 062, мобилен телефон: +389 75 350 938 или на е-маил адреса: mobilnistanici@mfa.gov.mk Министерството за надворешни работи напоменува дека во зависност од интересот на македонските државјани во странство за добивање на пасоши преку дипломатско - конзуларните претставништва на Република Македонија, во текот на годината можно е во случај на потреба (доколку има доволен број на барања за пасоши) да бидат опфатени и други градови во рамките на утврдените термини, кои исто така, доколку има потреба можат евентуално да претрпат и соодветни измени, за што граѓаните на Република Македонија ќе бидат благовремено информирани.
jas sum od kocani imam striko brat na tatko mi koj zivee vo avstralija poveke od 35 godini no za nego nemame nikakvi informacii adresa telefon i sl. kaj kogo treba da se obratam za takva informacija mi treba za da mozeme da gi sredime imotnite raboti
Ве известуваме дека за да можеме да го поставиме Вашето барање во рубриката ОГЛАСИ треба да ни испратите повеќе информации за лицето кое го барате.(име и презиме, слика итн)
Pocituvani. Dali moze so Bugarska vozacka dozvola da se vozi vo Makedonija? Blagodaram.
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvan gi čitam praštanjata i komentarite vo vrska so makedonskata dozvola i jas sum slusnal na vesti MK deka ke se priznavaat makedonskite dozvoli ali sun slusnal deka od 1 januar ke nastapi vo sila zakonot ali nisto otidov da prasam tuka vo germanija tuke velat mora se od pocetok da pravam poradi toa sto ne gi priznavaat MK dozvoli dali moeto praštanje e dali zakonot stapil na sila ili uste vi blagodaram
Голем број од поставените прашања се однесуваат на признавање на ВОЗАЧКИТЕ ДОЗВОЛИ , и во врска со тоа Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи го добивме следново известување: Република Македонија има склучено договори за реципрочно признавање на возачките дозволи со следниве држави: Италија, Шпанија и Албанија. Исто така во завршна фаза се преговорите со Австрија за возачки дозволи од Б категорија, со Германија, Австралија, Нов Зеланд и Словенија за сите категории од возачката дозвола. Иницирано е склучување на ваков договор и со соседна Србија.
POČITUVANI Nemam prašanje,nemem zborovi i sum užalen os strana na Ministerstvoto za nadvorešni raboti,istite prašanja se postaveni po 100 pati,dolgo vreme našata država ima dogovori so site državi koji ne ja priznavat makedonskata dozvola,zošto veke ednaš zasekogaš ne se rešat tie zabludi,dali imame pravo ili nemame pravo da vozime vo niedna država,zošto sum ja naparavil makedonskata biometrična,za drugite da mi ja zemat in da im dadam 500-800evra za nov ispit,a kade se kaznite od 250-500evra,potočno rečeno koj go intresira da ne molzat vo site državi,taka da i našive istoto go pravat,samo daj plati a ništo od toa...stvarno ne e humano,eve primer-citiram:im velam što trebam da naprava za da dojadam do zamen na vozačka vo Slovenija...vo upravna enota Ljubljana(SLO) mi kažuva deka:nemam pravo da ja menuvam,nevaži i sum vo prekršok ako prodolžam da vozam,bila nevažečka po nivniot zakon,da položam i da im ja dadam makedonskat,I KE BIDAM,sum početnik vozač,a vozam veke 30god i imam B i C kategorija,za C kategorija ne pravat ni muabet ne ja priznavat niti pod razno...polagaj pa plati 1200evra..katarstrofa,i na kraj mi veli deka imale nekoj pregovori ama SETO toa bilo po tivko ništo dogovoreno...koj seg e vo pravo i kakvi dogovori i koga ke se postignat,e seto ova pratete go nekomu koj treba da se dogovori i pišete odgovor za lugevo da znaat do kade sme so ovie vozačkive...bez zavlečuvanje i lagi.. blagodaram
Голем број од поставените прашања се однесуваат на признавање на ВОЗАЧКИТЕ ДОЗВОЛИ , и во врска со тоа Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи го добивме следново известување: Република Македонија има склучено договори за реципрочно признавање на возачките дозволи со следниве држави: Италија, Шпанија и Албанија. Исто така во завршна фаза се преговорите со Австрија за возачки дозволи од Б категорија, со Германија, Австралија, Нов Зеланд и Словенија за сите категории од возачката дозвола. Иницирано е склучување на ваков договор и со соседна Србија.
Vo brak sum so drzavjanka na republika Avstrija,brakot e sklucen vo Avstrija i vece 3 godini sum tuka vo Makedonija znaci ne ziveam so nea. Imame termin za spogodben razvod na brakot na 28 April 2014, no jas ne sum vo moznost da otidam tamu poradi finansiski i licni pricini. Dali moze nekako da mi pomognete?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
ziveeme vo kanada i imam dve decinja rodeni vo kanada me interesira ako se vratime vo makedonija da ziveeme poshto nie sme makedonski drzavjani kolku vreme im treba da obezbedat makedonsko drzavjanstvo i kakvi im se pravata do dobivanjeto na istotot ........
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека постапката за стекнување со државјанство на Република Македонија ја води Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган, каде што треба да се обратите.
me interesira dali mozam od skopje da trgnam za minhen avionski so bugarska licna karta
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
Dobar den, moeto prasanje e kade moze da se izvadi dozvola za gradenje na hostel vo Skopje i koj dukumenti se potrebni ili kade da se obratam za ovie informacii. Vi blagodaram odnapred so pocit .
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека согласно член 58 став 2 од Законот за градење (Сл.весник на Република Македонија бр. 130/09, 124/10, 18/11, 36/11, 54/11, 13/12, 144/12 и 25/13) (пречистен текст) и измените и дополнувањата на Законот, Сл. Весник на Република Македонија бр.79/13, 137/13, 163/13, 27/14, 28/14 и 42/14), за градбите од втора категорија согласно Законот се градби од локално значење за што одобрение за градење издава градоначалникот на општината, односно градоначалниците на општините во градот Скопје.
Имам прашање во врска со возачката дозвола. Дали имам право да возам со македонска возачка дозвола во Германија? Дали ми е дозволено да ја возам мојата кола регистрирана во Македонија во Германија? Ви благодарам за помошта.
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме
Здраво имам стара возачка дозвола значи нее биометриска немам лична карта а имам биометриски пасош дали може да извадам нова биометриска возачка односно само замена од стара за нова без да вадам лична карта само на увид да го приложам пасошот.
За одговор на вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи како надлежен орган.
zravo dali moze dase pristoi vo kosovo so puten list so isteqen rok pota kako moze dase vleze vo makedonija shto e potrebno za novo rodenqe so isteqen rok na puten list od italia
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека за влез во Република Македонија потребно Ви е да имате нов патен лист, а за детето потребно е да се обратите до Министерство за правда – Управа за водење на матична евиденција, на следната интернет страна www.uvmk.gov.mk.
Сакам да изнајмам возило за време на неколкудневен престој во Италија. Имам нова македонска возачка дозвола. Дали таа е доволно или треба да извадам и меѓународна? Ви благодарам!
Потребна е и меѓународна возачка дозвола.
Dali e vistina deka pasosot treba da ima minimum uste 6 meseci vaznost za vlez vo Turcija, So pocit
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За Вашето прашање обратете се до Турската амбасада.
Me interesira dali mozam slobodno da upravuvam so vozilo poveke od edna godina vo svedska no so makedonska vozacka dozvola ili istata da ja promenam vo svedska vozacka dozvola ?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani, - Tatkomi (koi zivee vo Kanada 25 godini) ima kola vo Makedonija so Kanadski tablici. Dali moze tetin mi (zivee 43 godini vo Germanija) moze da ja vozi kolata so negovata germanska vozacka dozvola? Koi se pravilata?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Согласно член 296 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (’’Сл. Весник на Република Македонија бр.54/07, 86/08, 64/09, 161/09, 36/11 и 51/11), Странец кој привремено престојува во Република Македонија и државјанин на Република Македонија кој престојува или живее во странство и повремено доаѓа во Република Македонија, врз основа на важечка странска возачка дозвола што ја издал надлежниот орган на странската држава и под услови на реципроцитет, може да управува со моторно возило на територија на Република Македонија, за време на својот привремен престој во Република Македонија. Исто така согласно одредбите од член 298 став 1 од истиот Закон, на странец на кого му е одобрен постојан престој во Република Македонија и државјанин на Република Македонија кој ќе се врати од странство, односно ќе дојде во Република Македонија со цел постојано да живее во неа, како и персоналот на дипломатските и конзуларните претставништва и на мисиите на странски држави и на претставништва на меѓународни организации во Република Македонија, на странски трговски, сообраќајни, културни и други претставништва и на странски дописништва, можат да управуваат со моторни возила врз основа на важечката странска возачка дозвола, за време од шест месеци од денот на влегувањето во Република Македонија. Одредбите од членовите 296 и 298 став 1 од овој Закон за управување со моторно возило врз основа на странска возачка дозвола, соодветно се применуваат и врз управување со моторно возило врз основа на важечка меѓународна возачка дозвола.
Ме интересира како може да се поврзе предната со задната страна на сообраќајната кога се работи за копија? Добиена е копија од сообраќајната на два листа, на едната страна е бројот на таблиците, на другата бројот на шасијата. Како да знам дека копијата со бројот на шасијата одговара со тие таблици?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Zdravo , dali moze so B kategorija da se upravuva motocikl sto spaga vo kategorija A1. Blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Dali e priznata makedonska vozacka dozvola Vo avstralija
Почитувани, За Вашето прашање потребно е да се обратите до Министреството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
me interesria dali so polozeno za vozacka dozvola od b kategoria moze da upravuvam motorno vozilo od 81 kw inaku imam napolneto 25 god i samo sto ja zemav vozackata dozvola
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Vozac pocetnik so B kategorija posle kolku vreme moze da polaga za C kategorija?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Iste kolku ke trae do priznavanje na makedonskite vozacki dozvoli so Germanija vi blagodaram
Почитувани, Не можеме да Ви одговориме на Вашето прашање се додека не добиеме официјален конечен одговор од Министерството за надворешни работи на Република Македонија, како надлежен орган.
Dali smejam da vozam so Makedosnka vozacka vo R.Bugarija dali se prizaneni MK vozacki vo Bugarja vi blagodaram za sorabotakak pozz Jovan.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Kolku dolgo vreme se ceka za turisticka viza za Kanada? Imam prateno dokumenti vo Viena vo kanadska ambasada na 8 april i se uste nemam odgovor. Odnapred vi blagodaram.
Ве известуваме дека Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.
Здρаво дρжавјанин сум на ΡМ и живеам во ΡМ саκам да патувам на одмоρ во Цρна Гоρа ...Дали со возило со мκ ρегистρација на мое име можам да возам со мκ биометρисκа возачκа дозвола во Цρна Гоρа и Албанија или потρебна ми е меѓунаρодна возачκа дозвола...
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Zdravo,Me interesira imam stranska bugarska licna karta za 3 godini imam li pravo da rabotam vo germanija drzavna rabota ili samo privatna firma i kako pravo imam vo germanija vi blagodaram unapred cekam odgovor.
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За да добиете точни информации мора да се обратите до амбасадата на соодветната земја.
Dobar den. Dali e potrebno da se poseduva megunarodna vozacka dozvola za da se vozi niz Albanija ili moze i so narodnava (isto kako sto ne treba pasosh za vlez vo zemjata)? Vi blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Здраво, дали може мојата вереница која е од Ангола со венчаница и поднесена Апликација за привремен престој и Апликација за виза до министерство за надворешни работи или внатрешни (до каде?), одобрена или издадена потврда дека е аплицирано, може да дојде во Македонија, со директен транзит.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
ME INTERESIRA DALI VO SLOVENIJA, SPANIJA , ITALIJA I BUGARIJA MOZI DA SE ZAMENI VOZACKA SO KATEGORI B C C+E D D+E I SETRIFIKAT ZA PROFESIONALEN SOFER OD MIN. ZA TRANSPORT I VRSKI IZDADENA
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Согласно склучениот билатерален договор за замена на возачки дозволи со Шпанија се заменува возачка дозвола издадена само за ’’Б’’ категорија, согласно склучениот билатерален договор со Италија, признавањето на возачките категории е согласно законската регулатива во државата каде се поднесува барањето. Со Република Словенија и Република Бугарија моментално нема склучени билатерални договори со што замената на возачките дозволи се врши согласно законската регулатива во државите каде се поднесува барањето. Сертификатот за професионален возач не е предмет на билатералните договори за замена на возачки дозволи, тоа е регулирано со законската регулатива на секоја држава.
што е потребно за издавање дозвола за управување на туѓо возило на странец, доколку возилото не излегува од Македонија. дал заверка на нотар е доволна? амсм викаат дека издаваат
Почитувани, заверката на нотар ви е доволна за да може да управувате со возилото во Република Македонија.
Pocituvani, Drzavjanin sum na R.Makedonija so privremen prestoj vo Argentina od 1 godina i sest meseci,momentalno vo ocekuvanje na argentinsko drzavjanstvo vrz baza na sklucen brak vo Argentina.Poseduvam medjunarodna vozacka dozvola izdadena vo Makedonija so vaznost do dekemvri 2016.Dali dozvolata ima vaznost samo 90 dena prestoj vo stranstvo ili 3 godini,t.e. dokolku prestojuvam podolgo vreme poradi dobivanje dvojno drzavjanstvo?Normalno,poseduvam biometriski pasos na RM i biometriska vozacka dozvola,isto taka. Pozdrav Vladimir
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, го добивме следниот одговор: Согласно ’’ Меѓународната конвенција за сообраќај на патиштата’’ од 1968 година, на која потписник е и Република Македонија, важноста на меѓународната дозвола која е издадена врз основа на важечка национална возачка дозвола е пропишана на 3 (три) години, додека престојот на странски државјанин и колку време може да управува возило во странска држава со меѓународна дозвола, е регулирано со законската регулатива на секоја држава, односно потребно е да се добие точна информација од надлежните органи на државата во која се престојува(односно каде е регулиран престојот).
Pocituvani: Ziveam vo Germanijal,mojot pasos istekuva vo mesec dekemvri,kakva e procedurata za prodolzuvanje na istiot,koj dokumenti treba da gi podnesam, kolku pari ke e,i za kolku vreme ke izleze ve molam vo najbrzo vreme odgovorete mi Inaku pisuvam mail i zvonam vo konzulantot vo Bonn ne dobivam nikakva povrtna informacijaIsto i vo MVR,zatoa se obrativ kaj vas ,Inaku ocekuvam prinova isto vo dekemvri i me interesira dokolku sakam da si odam na odmor letovo za makedonija sto dokument ke mi treba za bebeto bidejki jas sum so makedonski pasos a imam viza za 5 godini.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве изестуваме дека согласно известувањето на Минстерството за надворешни работи на Република Македонија дека сите државјани на Република Македонија кои времено или постојано престојуваат во Европа, САД, Канада и Австралија и Нов Зеланд во 2014 година, ќе можат да поднесат барање за добивање на пасоши преку дипломатско - конзуларните преставништва на Република Македонија во горенаведените држави, Вие ќе можете да поднесете барање до дипломатско –конзуларното претставништво на Република Македонија во Германија односно во Бон. Согласно законската процедура, секој државјанин на Република Македонија, пред да поднесе барање до едно од надлежните дипломатко конзуларно преставништва на Република Македонија, потребно е претходно да го најави својот интерес за добивање на пасош, односно Вие во Бон, Германија, на еден од следните телефонски и факс броеви или е-маил адреси: Бон: телефон: ++ 49 228 23 7986; ++49 228 23 0971; факс: ++ 49 228 23 77433; е-маил: bonn@mfa.gov.mk Најавувањето може да се изврши во следните периоди: Прв период: 1 декември 2013 - 31 јануари 2014 година Втор период: 15 февруари - 30 април 2014 година Трет период: 15 мај - 31 јули 2014 година Четврт период: 15 август - 31 октомври 2014 година за САД и Европа Петти период: 15 ноември - 31 декември 2014 година При најавувањето, државјаните на Република Македонија треба да ги достават следните податоци: - име и презиме (за лица со променето име или презиме и името и презимето во моментот на раѓање) - место, датум и држава на раѓање - име и презиме на родителите - последна адреса на живеење во Република Македонија - тип на пасош за кој се поднесува барање: Тип "А" (македонски, како и македонско - бошњачки, турски, српски, влашки и ромски) и тип "Б" (македонско - албански) - вид на барањето за пасош (издавање нов пасош, замена на пасош со поминат рок на важност, предвремена замена на пасош чиј рок на важност не е изминат, заменет на оштетен пасош, издавање на "дупликат" пасош доколку пасошот е изгубен или украден) - адреса на живеење во странската држава - телефон или е-маил за контакт Согласно најавата, дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија за истото ќе го информираат Министерството за надворешни работи, кое ќе го информира надлежното Министерство за внатрешни работи на Република Македонија, со цел проверка дали постојат законски пречки за прием на барањето за издавање на пасошот. Оние државјани за кои Министерството за внатрешни работи ќе утврди дека не постојат законски пречки да биде примено барањето за издавање на пасош, ќе можат да го поднесат барањето во следните периоди и во следните градови: 1. За поднесена најава во периодот 15 август - 15 октомври 2014 година: 5 декември - 10 декември 2014 – Бон При поднесувањето на барањето за пасош државјаните на Република Македонија задолжително треба да презентираат оригинален валиден документ за идентификација (валиден македонски или странски документ со фотографија и податоци за лицето кое поднесува барање за пасош) и копија од истиот. Доколку се поднесува барање за издавање на пасош на лице кое го изгубило пасошот или истиот му е украден, потребно е да биде доставен и оригинален документ - потврда од Службен весник на Република Македонија за пријавено губење на пасошот. Со барањето се поднесува и оригинален документ за пријава на губењето или кражбата на пасошот и копија на истиот, како и изјава дадена во оригинал од носителот на пасошот. Поднесувањето на барањето за пасош се врши лично, а за малолетните деца потребно е присуство на двајцата родители односно старателот (старателството се докажува со соодветен оригинален документ - судско решение за старателство и копија од истиот). Доколку едниот родител не е присутен при поднесувањето на барањето за пасош потребна е негова, во оригинал, писмена согласност дадена во форма на полномошно односно изјава, која е заверена на нотар, суд или во дипломатско - конзуларното претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош за малолетно лице задолжително се презентира оригинален македонски извод од матичната книга на родените и копија од истиот. За хендикепирани лица барањето го поднесува законски определениот старател (старателството се докажува со оригинален документ и копија од истиот), а се поднесува и оргинална болничка документација за доказ на болеста или степенот на хендикеп, како и копија од истата. За барањата за предвремена замена на пасош со поминат рок на важност, на пасош чиј рок на важност се уште не е поминат или оштетен пасош, при поднесувањето на барањето задолжително се презентира пасошот и копија од истиот. Сите документи кои се поднесуваат при аплицирањето за пасош, задолжително треба да бидат на македонски јазик. Доколку се поднесува странски документ истиот задолжително треба да биде преведен на македонски јазик, со заверен превод. При поднесувањето на барањето се плаќа или се доставува доказ за платена конзуларна такса согласно Законот за административни такси. Информација за висината на конзуларната такса може да се добие во надлежното дипломатско - конзуларно претставништво на Република Македонија. При поднесувањето на барањето за пасош, државјаните на Република Македонија задолжително пополнуваат и пријава за престој во странство подолго од три месеци. Врачувањето на изработени пасоши ќе се врши во следните периоди и градови: 1. За поднесени барања во периодот 1 септември - 30 септември 2014 година: 5 декември - 10 декември 2014 - Бон При врачувањето на пасошите државјаните на Република Македонија задолжително треба да презентираат оригинален валиден документ за идентификација (валиден македонски или странски документ со фотографија и податоци за лицето кое поднесува барање за пасош) Доколку е извршена замена на пасош со поминат рок на важност, на пасош чиј рок на важност се уште не е поминат или оштетен пасош, при врачување на новиот пасош, задолжително се поднесува и стариот пасош заради негово поништување. Доколку Вие ќе патувате во Република Македонија пред да Ви истече рокот на важноста на патната исправа, Вие можете во Република Македонија да поднесете барање за издавање на нова патна исправа. Барањето за идавање на нова патна исправа се поднесува лично до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, во подрачна единица на Министерството, според Вашето место на живеење. Патна исправа во Република Македонија се добива под итна постапка за 48 часа и по редовна постапка за најмалку 10 работни дена. Што се однесува за Вашето дете неговото раѓање треба да го пријавите во Дипломатското Конзуларно Претставништво на Република Македонија во Бон и да се запише во Управата за водење на матичните книги.
Pocituvani, Ziveam vo Svedska dali makedonskata vozacka dozvola ke bide validna vo 2014 Godina ili seuste nema da bide , ako bide dali moze da ni kazete od koga i koj datum ke bide validna makedonskata vozacka dozvola Ne e ubavo ovaka da polagame po dva pati i da plakame duplo za polaganje
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Македонската возачка дозвола е валидна на територија на Република Македонија. Согласно член 300 став 1 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (Сл. Весник на Република Македонија бр. 54/07) на возачот му е издадена возачка дозвола на Република Македонија за управување со моторно возило, по негово барање може да му се издаде и меѓународна возачка дозвола.
pocituvani me interesira do kade e postapkata za priznavanje ma makedonskite vozacki od strana na sr.germanija i zosto trae tolku dolgo
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерствто за внатрешни работи на Република Македонија и до Министерствто за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
Omazena sum vo Germanija,imam makedonska vozacka ,dali ima Makedonija skluceno dogovor so Germanija ,da ne prepolagam tuku samo da ja prevedam,deka slusnav so Bosna ima veke skluceno,no neznam dali i so Makedonija?
Почитувани, Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена.
Каде може да добијам информации за иселеничка виза за Нов Зеланд,и каде може да набавам формулари за иселеничка виза за Нов Зеланд?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
rabotam vo italija 16 godini so rabotna viza prethodno imam podnesuvano za detski dodatok i mi bese odobruvano sega podnesuvam za detski dodatok vece tri godini i me odbivaaat imam rabotna viza od 9 meseci na odredeno vreme sto treba da pravam ili kaj da se obratam blagodaram 6456
За решавање на Вашиот проблем обратете се до надлежниот орган во Италија.
Pocituvani. Nemam mk vozacka za da polagam i se pored da ja promenam vo r.franciija mi rekle mora vo rok od 6 meseci treba da bidam vo r makedonja pa poslem da mija promenat vo francuska so trebe da napravam drugacie posto rabotam drzavno i od samo 5 nedeli odmor imam fala vi odnapred
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи на Република Македонија, како надлежни органи.
Почитувани, денеска се сликав за пасош, ми рекоа дека за околу 7 дена ќе биде готов. Дали морам јас лично да го подигнам или можам да ополномошам некој од родителите во мое име да го подигне пасошот?
Согласно Законот за патни исправи, задолжително е лично подиогање на патната исправа.
Почитувани сакам да прашам дали можам да аплицирам за виза за изучување на јазик во Гррманија и каде можам да го сторам тоа? Или морам да аплицирам во германската амбасада во Скопје. Благодарам однапред
Ве известуваме дека Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство. Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
zdravo, kolku denovi moze da prestojuva drzavljanin na nov zeland vo makedonija ,i da li e potrebna viza za vlez. vi blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи на Република Македонија, како надлежни органи.
Zdravo, Po dokumenti sum skopski gragjanin, a ziveam vo Tetovo. Dali za vozacka dozvola treba SAMO vo Skopje da polagam, ili mozam vo Tetovo? Blagodaram\
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи, како надлежни органи.
Почитувани, Ве молам да ми одговорите дали при продолжување на биометрискиот пасош, бројот на пасошот се менува или останува истиот? И дали можам да го продолжам сега пасошот,иако истекува дури во јануари 2015? Ви благодарам
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека нова биометриската патна исправа на Република Македонија не се продолжува туку треба да се извади нова. Барање за издавање на биометриска патна исправа на Република Македонија се поднесува лично до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија односно до Подрачната единица на Министертството за внатрешни работи на Република Македонија според Вашето место на живеење.
pocituvani jas imam privremen boravak vo germanija dali mozam da vozim so vozacka dozvola makedonsko posto gi poseduvam od "b do d "
Почитувани, Во врска со вашето прашање ве известуваме дека потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.
zdr edno prasanje imam it vozacka dozvola sega sum vraten vo mk dali smeam da vozam so it vozacka vo mk ili treba da se zameni za mk vozacka i koja e procedurata za zamena od it na mk vozacka blagodaram....
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, како надлежен орган.
Od koga ce bide vo primena dogovorot za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu Sr.germanija i r.makedonija so pocit
Почитувани Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена.
pocituvani ziveam vo Düsseldorf sr.germanija me interesira od koga konecno ce mozeme so nasite vozacki da vozime vo germanija i zosto nasata vozacka ne e priznaena
Почитувани Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена.
Pocituvani pred 8 meseci mija odzedoja vozackata vo italija kade mozam da ja Zemam
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За подетални информации за вашето прашање, потребно е да се обратите до надлежните органи во Италија.
Јас сум возац поцетник со Б категорија после колку време ке мозам да полагам за Ц?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Во врска со вашето прашање ве известуваме дека е во надлежност на Министерството за внатрешни работи на Република Македонија.
Pocituvani imam edno prasanje do vas,ziveam vo italia 13 godini polagam Za dozvola c posle c treba da polagam Za profesionalna dozvola vo italia ( cqc).Dalì Ke mi vaze makedonska profesionalnata vozacka vo italia ako polagam vo makedonija
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За подетални информации во врска со Вашето прашање обратете се до надлежните органи во Италија и до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Дали со биометриски пасош кој истекува на ден 07.02.2015 мозе да се патува во Хрватска во месец 10/2014
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека вие можете да патувате со патната исправа на Република Македонија на која и истекува рокот на 07.02.2015 година.
Hallo jas ziveja u germanij veke 1 godina i dali potpisija dogovor megu Makedonien i germanija za dozvoli da gi smenime ima na prasajne deka potpisija aa ima nekade se uste nema potpisano i se obrativ u ministersvo nadvorisni raboti prasav ali neznajat kakvon dogovor da dava kazuvat prasaj u germanija ve molam daj ti ni odgovor vi blagodaram
Почитувани, Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена.
Me inetersira koj odgovara na prasanjava, bidejki do sega procitav barem 50 prasanja za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu Germanija i Makedonija i sekogas go davate odgovorot priznati se so Italija, Slovenija, Spanija i Albanija. AKO MOZETE DA CITATE VE PRASUVAAT ZA SR GERMANIJA. Ne davajte odgovor za drugi zemji bidejki lugeto ne gi interesira za niv i dosto so toa obratete se do MNR. Ako nekoj se obratil do vas, vie prasajte bidejki i za toa postoi ovoj post i dajte im na lugeto konkreten odovor. Drugo bi napomnal, zosto nemata datum koga e postaveno prasanjeto, da znaeme dali taa informacija e nova ili gi cuvate nekoj od pred nekolku godini, a nie citame bezveze nekoj stari informacii koj poveke ne vazat. Znaci, i mene me inetesira koga ke pocne priznavanjeto na Makedonskite vozacki dozvoli vo SR Germanija. SAMO ZA GERMANIJA PRASUVAM. Pozdrav i odnapred vi blagodaram za odgovot, Gorancho
Почитувани, Спогодбата за заемно признавање на возачки дозволи со СР Германија е во фаза на усогласување и се уште не е склучена. Исто така Ве известуваме дека www.uslugi gov.mk го уредува Владата наРепублика Македонија.
pocituvani. uskoro imam dobieno dozvola za prestoj u italija. sega uskoro ke dobiem i rezidenca. posto imam raboteno 7godini kao profesionalen sofer (kamion) za internacionalan transport. posto sakam i vo italija da ja rabotam istata rabota ali potrebno mi e prvo da ja promenam vozackata koja ne e problem da se menja. ali problemot e posto ne mozam da si potvrdam dali mozam i certifikat (licencata)za profesionalen vozac sto ja imam od makedonija dali moze i taa da se promeni,prevede kako i vozackata ili pak ke moram u italija da polozam ispit za koj prvo se ide do 4meseci u autosskola. a bez taj certifikat nemam pravo da rabotam kao sofer. blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за транспорт и врски на Република Македонија не известија дека со користење на сертификатот за учество на возачите во меѓународниот патен собраќај издаден од Министерството за транспорт и врски на Република Македонија, потребно е да се обратите до надлежното Министерство за транспорт на Република Италија.
Pochituvani, Me interesira koja e procedurata za nostrifikacija na makedonska diploma vo Slovenija? Blagodaram.
Почитувана, За нострификација на македонска диплома во Словенија обратете се до Министерството за образование и наука на Словенија, (Ministrstvo za izobrazevanje, znanost in sport) или посетете ја интернет страната на Министерството која гласи: http://www.mizs.gov.si/
Pocituvani Vo Slovenija odnosno Maribor sum povekje od edna godina. Tuka studiram a poradi toa imam dobieno dozvola za podolg prestoj. Poseduvam MKD vozacka dozvola koja sto e vazecka za B kategorija i so rok na vazenje do 04.04.2020. Moite soznanija bea deka R.Makedonija i R.Slovenija imaat skluceno bilateralen dogovor za zaemno priznavanje na vozackite dozvoli bez bilo kakvo polaganje. Koga pojdov vo organite na uprava vo Maribor so cel da pobaram da mi se promeni MKD vozacka dozvola so so Slovnecka vozacka dozvola istite mi kazaa deka ke moram da vozam casovi i da polagam prakticen del vo R.Slovenija, a koe bi me izlozilo na seriozni finansiski troskovi. Bi Ve zamolil da me informirate dokolku sum vo pravo spored koj dogovor i pod koi uslovi bi mozel da ja izvrsam navedenata promena, kako i za nekoi drugi soveti koi bi mi pomognale. Odnapred Blagodaram Dragan Vancevski
Почитувани, Ве известуваме дека за вашето прашање, се обративме до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, како надлежен орган. По добиениот одговор од нивна страна веднаш ќе ве известиме.
Sakam da prasham dali diplomata od tetovskiot drzhaven univerzitet se vazhi vo stranstvo,t.e vo Germanija? :)
Почитувани, Во врска со Вашето прашање дали дипломата од Тетовскиот државен универзитет е признат во Германија, Ве упатуваме да се обратите до Министерството за образование и наука на Република Македонија, или до наведениот Универзитет. Агенцијата за иселеништво се грижи за правата и положбата на иселениците од Македонија, културниот развој на иселениците, информирање и комуникација и нивна реинтеграција
cekam odgovor a nema ,do kade e postapkata za priznavanje na makedonskata vozacka od strana na germanija i ve molam pisete pozdrav
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
Gospodo dali imate namera da dozvolite prijavuvanje na baranja za licni dokumenti /vozacki dozvoli na pr. i drugo/ vo najhitno vreme. Vi blagodaram so nadez za pozitiven ishod.
За издавање на лични документи надлежно е Министерството за надворешни работи. Доколку сте иселеник од Македонија и Ве интересира нешто повеќе прецизирајте го прашањето.
Бидејки мојата лична карта ја имам заборавено во странство дали има можност со Пасош (личен документ) да поднесам за замена на возачка дозвола. Бидејки некои службеници во Штипската полиција строго бараат лична карта. Благодарам однапред на одговорот.
Според прописите за издавање на возачка дозвола морате да имате лична карта, поради што морате претходно да извадите лична карта.
Denes e 04.10.2012 , mojata stara vozacka dozvola ne mi e zameneta so nova biometriska dozvola...Dali seuste mozam da apliciram za zakazuvajne da ja zamenam so nova vozacka dozvola.Blagodaram
Да
pozdrav,moje prasanje e dali novite geometriski vozacki kegi priznava evropa,se zablagodaruvam i se nadevam deka ce dobijem odgovor.figo
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
dali moze da se raboti vo germanija so makedonski biometriski pasos kolku vreme i vo koi oblasti vi blagodarime
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство. Треба да се обратите до Амбасадата на соодветната земја.
Dali e priznata makedonskata megunarodna vozacka dozvola vo Argentina?
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
Prestojuvam vo Argentina.Dali moze da ja koristam megjunarodnata makedonska vozacka dozvola vo Argentina?Blagodaram odnapred
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
od koga ke mozeme da gi zamenime nasite vozacki dozvoli mk za germanski
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
Do kade e postapkata za megusobno priznavanje na vozackite pomegu makedonija i sr.germanija
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
Ве молам за малку помош На 15,10,2012 си купив автомобил од Скопје(ја сум од Тетово) кој автомобил го оставиле луѓе кои заминале во странство на својот внук на 25,09,2012 како што е заведено и стои во собраќајната дозвола.Е сега кога отидов во полициската станица во МТВ да ги одјавам таблиците ми рекоа дека не е ажуриран системот и возилото гласи на првите сопственици во случајов на Тие што ги наведов погоре иако веќе скоро 20 дена собраќајната дозвола гласи на нивниот внук.И поради сето тоа јас сега неможам нити да ја регистрирам нити да ја возам додека трае тоа ажурирање.Помош барам ако можете да ми дадете некој број од тел каде би можел да прашам кога ке се ажурира и јас би можел да ја одјавам колата,бидејќи на шалтер ми рекоа дека незнаат кога а јас неможам секој ден да одам за Скопје.
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Pocituvani!Me interesira do koga najdocna mozam da napravam promena na starata vozacka,inaku imam uplateno uste vo juni 2012 no nemam aplicirano,bidejki sum vo stranstvo.Odnapred Vi blagodaram !
На 1 октомври истече рокот на старите возачки дозволи (небиометриски). Вие може да аплицирате за нова биометриска возачка дозвола кога ќе дојдете во Република Македонија. Сите кои по 1 октомври полицијата ќе ги затекне како возат со стара возачка дозвола ќе бидат казнети.
Имам стара возачка дозвола што е валидна до 2013та и меѓународна дозвола валидна исто така до 2013та извадена според старата возачка дозвола. Бидејќи за вадење нова дозвола ми е закажано на крајот на Ноември 2012, дали во меѓувреме можам да патувам надвор од Македонија (конкретно, Грција) со старата дозвола и меѓународната? Дали кај нив е важно дали имам стара или нова дозвола?
Почитувани, Од Вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник од Македонија, поради што, Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме да Ви одговориме.
Me interesira ako biometriskiot pasos mi istekuva na 10.02.2013 dali mozam da patuvam vo Evropa od 28.12.2012 do 28.01.2013
Во врска со Вашето прашање ќе треба да се информирате преку надлежните органи на соодветните земји каде што имате намера да патувате затоа што повеќе Европски земји бараат важноста на патна исправа да е со важност најмалку од 6 месеци.
imam makedonska biometriska vozacka dozvola zasto ne mozam daja zamanam vo italijanska bidejci ziveam vece 22 godini vo italija vise zablagodaruvam na vasata sorabotka
Почитувани, Во врска со постапката за меѓусебно признавање на возачките дозволи помеѓу Република Македонија и Италија Ве информираме дека, според усменото известувањето кое го добивме од страна на Министерството за надворешни работи, истата е завршена и дека во иднина ќе немате проблеми со возачките дозволи. За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333.
Imam bugarska vozacka dozvola i sakam da ja vozam kolata so MKD registracija sto e na ime na sestrami vo Makedonija. Dali mi trebaat nekoi dopolnitelni dokumenti i kolku vreme ke imam pravo da ja vozam vo MKD
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, како надлежен орган за Вашето прашање.
1.Prasanje Sin mi ima podneseno baranje za zamena na licna karta poradi istekuvanje na istata i pri toa ja navel novata adresa na ziveenje bidejki vo medjuvreme sme se preselile od stan vo semejnata kuka. Sluzbenikot vo MVR PS Delcevo mu ima pobarano dokaz (imoten list za kuka). Poradi netocni adresi vo katastarot od sobranieto na opstina Delcevo e pobarana potvrda za navedenata kuka so tocna adresa i istata e dostavena do sluzbenikot vo MVR. Bidejki kukata se vodi na ime na soprugata istiot sluzbenik mu bara izjava od majka mu deka istiot zivee vo navedena kuka zavedena kaj notar. Po obezbeduvanjeto na navedenite dokumenti sluzbenikot ne saka da mu primi baranjeto i go vraka so obrazlozenieto deka ke izdade sluzbena belesta na policijha da gi proveri verodostojnosta na na podatoci vo baranjeto i potoa ke bide povikan da dostavi dokumenti i da se slika za licna karta. Vo period od osum dena nikoj od policijata ne e dojden da proveri da li e novata adresa vo red i sinot se javuva vo PS i po osum dena mu e kazano da moze da dojde vo PS i da se slika i podnese dokumenti. Mislam deka postapka na sluzbenikot vo PS e krajno nekorektna i ....... 2. Prasanje Imam polozeno vozacki ispit na 08.04.1977. g za upravuvawe na mv od slednite kategorii:,,B,, ,,C,, i ,,E,, kategorija. Na 20.01,2012 g imam zameneto stara vozacka dozvola za biometriska vozacka dozvola i sluzbenicka vo MVR PS Delcevo mi ima zapisano po nova kategorizacija slednite kategorii i toa: ,,B,, ,,C,, i ,,CE,,. Mislam deka ne mi sa pravilno zapisani kategorii i deka sum osteten. Zanima me ako sum vo pravo na cii trosok ke bide zameneta vozacka dozvola.
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не е надлежен орган за одговор на вашите прашања, поради што ве упатуваме да го препратите своето прашање до следната е-маил адреса nadicavelevska@moi.gov.mk, Раководител на Сектор при Министерството за внатрешни работи.
Почитувани , Ве молам за помош. Живеам во Шпанија веќе 8 месеци од кои 6 месеци сум нивни резидент ( од кои само 2 месеци ја имам нивната картичка , бидејќи во меѓувреме беше сета процедура додека не ја добијам картичката, а на неа го пишува датумот од кога прв пат сум аплицирала за таа картичка. ) Сега бидејки сум резидент нашата интернационала возачка не ни ја важат требало одма да аплицира,за нивна возачка и поради тоа добив казна и што е полошно нема да смеам да возам додека не ја добијам нивната Шпанска и тоа знак прашалник дали ќе ја добијам бидејки Македонија треба прво да одобри. Многу нелогично, сакам да поднесам жалба но сепак помислив може е подобро да се обратам кај вас да ме советувате како да постапам, бидејќи сепак сум Македонски државјанин иако сум нивни резидент сепак не сум се откажала од нашата држава, затоа не гледам заштоа да не ја важат.или секако се е само за пари( кога ја извадив кај нас интернационалната возачка ми рекоа дека важи во Шпанија и навистина има и на шпански јазик.Незнам што да правам. Возачка ми е неопходна. Благодарам
Почитувани Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, го добивме следниот одговор: Република Македонија има ратификуван договор меѓу Македонската Влада и Шпанската Влада за заемно признавање и замена на националните возачки дозволи, склучен во Скопје на 06.10.2011 година.
Zdravo. Ziveam nekolku godini vo Germanija imam makedonska vozacka dozvola,sakam da izvadam germanska sto treba da pravam,i dali da cekam na nekoj medjuseben dogovor i kolku treba da trae toj dog. pomedju. ovie dve drzavi.i uste nesto dali se priznaeni mak dozvoli vo Holandija. pozdrav
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
Od kade mozam da dobijam "e-testovite" za vozacka dozvola ?
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
Od pred izvesno vreme ziveam i rabotam vo Germanija.Se raboti za pasosot na mojot sin koj e maloleten.Vaznosta mu istekuva za nekolku meseci a jas ne sum vo moznost da dojdam vo Makedonija za da dadam soglasnost za izdavanje na nov pasos.Mojata sopruga zivee vo Makedonija i ne moze sama da ja zavrsi rabotata.Dali postoi nekakov drug nacin da se izvadi pasos za maloletno dete?Vi Blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека за добивање на патна исправа за малолетни лица, потребни се следниве документи: Барање за издавање на пасош, уредно и читко пополнето, Уплатница на жиро сметка во износ од 1.500,00 денари за образецот на пасошот, Уплата за административна такса од 100,00 денари-на уплатница-за лица до 4 годишна возраст Уплата за административна такса од 200,00 денари- на уплатница-за лица од 4 до 27 годишна возраст Се приложува извод од Матична книга на родени или друг документ со фотографија, Лична карта ( на родителот- подносител) Доколку родителското право го врши еден од родителите, барањето го поднесува родителот на кого лицето му е доверено на чување и воспитување со согласност и од другиот родител, и доколку е потребно надлежниот орган ќе побара мислење од Центар за социјална работа, (согласност од мајка/татко/старател), доколку е потребно се бара и доказ за старателство, за лице кое е под старателство НАПОМЕНИ: За малолетно лице, односно лице кое е лишено од деловна способност, барањето за издавање на патна исправа или виза го поднесува еден од родителите, односно старателот. Кога барањето за издавање патна исправа за малолетно лице, односно лице кое е лишено од деловна способност, поднесува еден од родителите, службеното лице врши проверка на брачниот статус на подносителот во службените евиденции. Кога родителското право го врши еден од родителите, барањето за издавање на патна исправа или виза за лице помладо од 18 години го поднесува родителот на кого лицето му е доверено на чување и воспитување, со согласност и од другиот родител. Ако другиот родител на лицето од ставот 1 на овој член се противи на издавањето на патната исправа или виза, органот надлежен за издавање на патни исправи и визи постапува во согласност со Законот за семејство. За лица до навршени 4 години живот пасошот се издава со рок на важење од две години. Доколку малолетни деца, биле запишани во пасошот на родителот, при издавање на личен пасош на детето, се приложува и пасошот на родителот за поништување на уписот во истиот. , ромски, влашки, бошњачки и турски) и на основно латинично писмо ИЦАО ДОЦ 9303. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani...dali so stranska vozacka dozvola (BG) moze da se vozi vo Macedonia odnapred blagodaram !!
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
zdr ziveam vo melborne australia skoro 15 god imam polna vozacka dozvola i se upativ vo vic road kade se izdavat vozacki dozvoli za internacional mi se obratia ne se sigurni dali e odobreno vo makedonia so internacionalna vozacka ve molam da mi kazite dali mozi da se vozi vo mk so internacional vozacka fala
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Макеонија, го добивме следниот одговор: Согласно член 231 и 299 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата (,,Сл. Весник на Република Македонија ’’ бр. 54/2007) во Република Македонија со моторно возило во сообраќајот на патот може самостојно да управува само лице кое има важечка возачка дозвола, странска возачка дозвола или меѓународна возачка дозвола. Меѓународна возачка дозвола ќе се признае само ако е издадена од надлежно правно лице на странска држава.
postovanje drzavljanin sam na srbija dali imam pravo so vozacka od srbija da vozam makedonski avtomobil jer gi prasuvam saobracajna policija tie mi velat deka imam pravo no koga me zapirat lokalni policajci mi pravat problemi i mi velat nemam pravo pa ako moze da mi kazete koj e vo pravo i dali smeam da vozam ili ne sto da pravam unapred vi se zahvahljujem pozdrav
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. Потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, како надлежен орган за Вашето прашање.
Почитувани , дали со новите возачки дозволи може да се вози во Словенија или повторно треба да се извади меѓународна возачка дозвола?
Во врска со Вашето прашање дали со новите возачки дозволи може да се управува возило во Република Словенија, добивме одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, дека во согласност со член 300 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, за управување на возило во странство на возач од Република Македонија, врз основа на важечка возачка дозвола на Република Македонија, овластеното правно лице издава меѓународна возачка дозвола со рок на важност од 3 години.
pocituvani, mojot partner zivee vo Britanija no e makedonski drzavjanin. Sakame da sklucime brak. Prethodno imal eden brak koj bil sklucen vo Makedonija no istiot zavrsil so razvod vo Britanija. Kakvi se dokumenti mu se potrebni okolu toa za registracijata da se izvrshi bez poprecuvanja. Vi blagodaram
Почитувани, Ве известуваме дека во врска со Вашето прашање се обративме до Управа за водење на матична евиденција на Република Македонија како надлежен орган. Добиениот одговор од нивна страна е: За да лицето склучи брак во Велика Британија, потребно е од Македонија да извади извод од матичната книга на родени од местото каде се родил. На тој извод треба да е запишан склучениот брак, а потоа да има и забелешка дека бракот престанал. Доколку бракот е склучен во Македонија, а разведен во Велика Британија, потребно е британската судска одлука за развод да се легализира во Основниот суд на местото на раѓање во Македонија. Со ваква призната странска пресуда ќе може да се издаде извод од матичната книга на родени. Македонските државјани кои склучуваат брак надвор од Македонија, потребно е да извадат и слободна брачна состојба од местото на раѓање, но и од местото каде сега живее, поради тоа што двата документа треба да го покриваат престојот и во Македонија и во Велика Британија и граѓанскиот статус што го имал македонскиот државјанин. Упатно е да се распрашате дали британските матични служби бараат и уверение дека нема законски пречки за склучување на брак во Велика Британија. За сите прашања обратеате се до Управата за водење на матичните книги www.uvmk.gov.mk Со почит,
Pocituvani dal e potpisana spogodbata za priznavanje na vozackite pomegu se.germanija i makedonija
Почитувани, Се уште не е потпишана Спогодбата за признавање на возачките дозволи помеѓу Република Македонија и Германија, кога ќе биде потпишана благовремено ќе Ве информираме.
Почитувани, дали може странски државјанин кој има привремен престој во Македонија да полага за возачка дозвола тука во МК и дали ќе му биде издадена Македонска или меѓународна? Благодарам
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија го добивме следниот одговор: Согласно член 289 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата ( Сл. Весник на Република Македонија бр. 54/07) возачка дозвола на Република Македонија се издава и на странец со регулиран престој во Република Македонија откако ќе го положи возачкиот испит во овластениот испитен центар, според местото на престојувалиштето.
Dobar den.. se izvinuvam bi imal edno prasanje ?Pred mesec dena vi se obrativ za eden problem.naimeno mene mi trebase dokument.deka ne sum osuduvan..potocno uverenie..deka ne sum osuduvan.tuka vo Makeonijaa dokumentot mi treba za prestoj za avstrija..a ovde nemam nisto. cist sum. ama koga pod za dokumentot i go dobiv tamu na dokumentot..pisuva 3..krivicna( mali )prekrsoci od Germanija uste od dalecna 1996.godina.. po nivni zakon tamu toa se brise kaj niv na sedum.godini..e sega sudot kako sto mi kaza advokatot moj od Skopje.ne saka da gi izbrise..a trebalo da gi izbrise.po sluzbena dolznost..i sme dobile izvestuvanje od sudot vo Skopje deka treba da gi doneseme tie presudi.od Germanija samo da gi vidat i ponistat..iskreno mislam deka e nelogicno..ali dobro sega jas preku eden prijatel od Germanija.tamu preku germanski advokat gi barame vo tie tri suda da ni gi najdat.tie presudi.od arhiva.. ama tie ne mozat da gi najdat vo arhiva bidejki ova sto go imam dobieno uverenieto.sto mi treba od Skopje ima samo za sekoj prekrsok sifra od 4.cifri a normalno ispred tie cifri ima uste dva tri broja nekakov kod za da bi mozele da gi pronajdat.tie mali prekrsocni dela..eve dva i pol meseci cekam..ve molam pomognete mi kako da go resam problemov posto i advokatot sto e vo skopje kreva ramenici..dali bi se uvazelo i da mi se izbrisat ovde tie prekrsoci da mi pratat od tie sudovi tamu dokument so pecat od sudovite.deka ne mozat da gi pronajdat tie presudi ..prosliot pat me upativte na Ministerstvo za pravda no jas ne moza da go pronajdam linkot za postavuvanje za prasanja do niv..vi blagodaram mnogu. i se nadevam ke mi odgovorite na ova. na odgovorot. Pozdrav.
Линкот на Министерство за правда на Република Македонијае http://www.uslugi.gov.mk/Prasanja.aspx?UslugaID=c060c43b-2acf-46ee-8374-06ce6848e2fd.
pocituvani dali e pokrenata inicijativa za megusobno priznavanje na vozackite pomegu sr.Germanija i R.Makedonoija blagodaram
За подетални информации, обратете се до Министерството за надворешни работи како надлежен орган и тоа на следната интернет страница www.mfa.gov.mk или на следниве телефонски броеви: 02-3233-865, 02-3115-266, 02-3110-333
koise postapkite za sredbi so decata bideci se dodeleni kaj majkamu no socialnoto nema odredeno datumi za gledajne a imam odredeno za alimentacija a kako daja placam koga nemam nikakvi sredbi a ednoto dete ne zivee so neze zivee so babai dedoi
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
imam makedonski i bugarski pasos a samo makedonska vozacka dozvola.dali moze da vozam avto na bugarski tablicki vo makedonija inaku ziveam vo makedonija.odnapred blagodaram
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
pocituvani dali mozeme da vozime so nasite vozacki vo sr.germanija
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надкежен орган.
Pocituvanje, Pred edna nedela moj cicko e deportiran od Svajcarijavo RM so zabrana na vlez vo Svajcarija vo vreme na trawe od 1 godina. Pri vlezot mu e odzemena patnata i potoa MVR SVR Tetovo vo postapka na barawe za vracanje na odzemenata patna isprava donese negativno Resenie soglasno cl.37 st.1 t.6..Cicko podevua i e sopstvenik na nedvize imot vo Hungarija i nema zabrana vo drugite dravi clenki na EU, kako moze da ja vrati patnata ispraa i do kogo da se obrati?? Blagodaram so golema pocit.
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
Dobar den pocituvani...Ja sum makedonski drzavjanin ziveam vo germanija ,pa moeto prasanje e: Imam makedonska vozacka dozvola pa dali smeam da upravuvam motorno vozilo vo Germanija. Odnapred vi blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani,sakam da prasam kolku vreme mozam da ostanam vo Slovenija so Makedonski pasos? Znam deka rokot e 3 meseci no slusnav deka ima novi granicni pravila koi mozelo da ostanes podolgo vreme nadvor od drzavata samo da napravis vlez izlez? ako moze da mi kazete pojasno? Odnapret vis se zablagodaruvam...
Ве известуваме дека Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство.
Imam nova vozacka dozvola dali mi treba megunarodna vozacka za vo srbija?
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон.
pocituvani sakam da prasam:bev vo germanija 45 denai se vrativvo makedonija.ovde sum 21den imamli pravo pak da odam za germanija da minam granica ili mi treba viza.ve molam objasnete mi sto i kako treba.vi blagodaram
Агенцијата за иселеништво на Република Македонија не посредува при добивање било какви визи, ниту при вработување во странство. Треба да се обратите до Амбасадата на соодветната земја.
Dali smeam da vozam posle 23 h imam 21 godina stotuku polozen sto znaci nemam 2 god iskustvo no imam 21 god koja e razlikata i dali smeam da vozam posle 23 h?? Fala odnapred
Почитувани, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија ги врши работите и задачите кои се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија, помагањето на нивниот културен развој и унапредувањето на врските со нив и нивните организации, запознавањето на иселениците од Македонија со состојбата во Република Македонија, создавањето услови за враќање на иселениците во Република Македонија, создавање услови за вклучување на иселениците во јавниот и економскиот живот на Република Македонија и други работи утврдени со закон. За Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, како надлежен орган.
pocituvani dali e potpisana spogodba za priznavanje na vozackite pomedju germanija i makedonija?vi blagodaram unapred
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека Спогодбата за признавање на возачките дозволи помеѓу Владата на Република Македонија и Република Германија е потпишана, а за примената на истата обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Bi sakal da prasam kade da se obratam za izdavanje za dozvola za otvoranje hostel vo Makedonija.Koi uslovi se potrebni i koi Ministrsva se nadlezni. Odanpred Vi blagodaram
За отворање на хостел најпрво ќе треба да се обратите до Министерството за економија каде ќе ви ги дадат сите потребни информации за условите кои треба да се исполнат за негово отварање. Потоа ќе треба да регистрирате трговско друштво за таа дејност.
Od koga ce mozeme so makedonskite vozacki da vozime vo se.Germanija vi blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање, Ве известуваме дека Спогодбата за признавање на возачките дозволи помеѓу Владата на Република Македонија и Република Германија е потпишана, а за примената на истата обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Почитувани, Ме интересира што се случува доколку ти истече пасошот дур си на одмор во странство. Во случајов јас сум на гости кај роднини и немав забележано до кога ми е пасошот а исто така и остснав неколку недели плус непланирано што треба да превземам.
За одговор на вашето прашање обратете се до ДКП ( Амбасадата) на Република Македонија во земјата каде што престојувате.
kolku godini imase vaznost vozacka izdadena vo 2001 g.? Imaa li starite vozachki voopshto ogranichena vaznost? Novite, biometriski vozacki imaat 10 g. vaznost. Vi blagodaram odnapred na odgovorot. M.A.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
pocituvani ve molam bidete konkretni ednas kazuvate deka e potpisana spogodbata za megusobmo priznavanje na vozackite pomegu makedomija i sr.germanija a nekade stoi deka ne e potpisane koja e vistinata blagodaram na serioznosta
Почитувани, Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Imam od novite vozacki dozvoli,kad sto od prednata strana po tocka 4a. datum na izdavanje 17.11.2008 i tocka 4b. vazi do 16.11.2018,od zadnata strana tocka 10. datum na izdavanje na pod kategorija 02.04.2003 i tocka 11.datum na vazenje na podkategorija 08.04.2013, me interesira koj datumi se vazecki do koga vazi vozackata,sto znaci vaznost na podkategorija?
Za odgovor na vasato prasanje obratete se do Ministerstvoto za vnatresni raboti nadlezno za izdavanje na vozacki dozvoli.
здраво имаме прашање околу издавање на меѓународни возачки дозволи и важност на новите биометриски.ве молам за објаснување
Почитувани, Во врска со Вашето прашање обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvana Agecija za Iselenistvo Ziveam vo Avstralija od 1992 godina i sekoja godina doagam na odmor vo Makedonija. Nasite prestoi se kratki i ne povece od dva meseca. Dali moze da se upravuva so motorno vozilo vo Makedonija so nacionalna vozacka dozvola na Avstralija ili e potrebna medunarodna vozacka dozvola. So pocit Goran Markoski
Во врска со Вашето прашање обратете се на e-mail адресата nadica_velevska@moi.gov.mk , Раководител на Сектор во Министерството за внатрешни работи.
dali makedonija imat dogovor za penzija so italija.....i kako glasit toj dogovor..........odnapred vi blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање од Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија го добивме следниот одговор, цитирам: Република Македонија ја применува Конвенцијата за социјално осигурување помеѓу Република Италија и Народна Федеративна Република Југославија. Во тек е постапка за потпишување на нов Договор за социјално осигурување со Република Италија. До стапување на сила на новиот Договор за социјално осигурување правата може да се остваруваат според одредбите на спомената конвенција
Sakav sda vi postavam edno prashanje. Dali mozit da se vozit so novata vozacka dozvola vo Grcija? ili potrebno e megunarodna vozacka dozvola.
Почитувани, Ве известуваме дека во врска со Вашето прашање од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, го добивме следниот одговор: Иселеник од Република Македонија, за да управува возило во Република Грција освен меѓународна возачка дозвола потребно е да поседува и национална возачка дозвола издадена во Република Македонија.
vo vska so site prašanja,vse e kažano i dokažano no odgovorite se čekat dolgo i pretežno ne razbirlivo,potočno ednaš za sekogaš treba da se naučime na red i spoštuvanje prema nas makedoncite vo stranstvo,ništo ne se pravi vo vrska so toa što trebame i kako da dojdeme do vistinskite podatoc(LIČNI DOKUMENTI)i,novi vozački(nevažat nikade vo EU)a po izvesno vreme polagaj jovo na novo vo druga država,zošto sme gi naspravile novite.KOGA ke VAŽAT??? pasošite isto taka,napravi pasoš..po edna do dve godine pak menigo,i da ti e važečki ti davat rok da si odiš..posle troši si gi parite po patištat 1000-2.500 km patuvaj bez vrska,a pred toa posebno ušte nekoji30-40 evra za patna isprava,samo vo eden pravec...kako da nesme makedonci!!!! PRAŠANJE:TOGAŠ ZOŠTO NE SE REŠAT TIE PROBLEMI,AKO PRAVIME NEŠTO TOA DA NI SE PRIZNAE VO DRUGITE DRŽAVI,KOGA VEKE VELAT VO VLADA, DEKA SE ZA UPOTREBA VO EU.BLAGODARAM...
Почитувани, Пред да одговориме на вашето прашање и критики ве информираме дека Агенцијата за иселеништво е орган на државната управа кој има законска надлежност да се грижи за унапредување на положбата и правата на иселениците од Македонија, за потикнување на нивниот културен развој, за нивно информирање со состојбите во Република Македонија и унапредување на врските со нив и нивните организации, како и за создавање на услови за нивна реинтеграција и нивно вклучување во јавниот и економскиот живот на Република Македонија. Според тоа Агенцијата нема надлежност за прашања кои се однесуваат на издавање на патни исправи, лични карти, возачки дозволи и други лични документи, како и признавање на возачките дозволи издадени во Република Македонија во странство. За тие прашања кои најчесто ги поставуваат иселениците се надлежни Министерството за внатрешни работи и Министерството за надворешни работи. Поради тоа сите прашања од таа област поставени на порталот uslugi.gov.mk како и на Интернет страната на Агенцијата ги препраќаме до надлежните државни органи и веднаш по добиениот одговор од нивна страна, го информираме иселеникот како на интернет страната така и по електронска пошта доколку има оставено електронска адреса. Со оглед на наведеното, а заради добивање на побрз одговор за предметните прашања, добро е истите да ги поставите до надлежните органи.
Pocituvan Do kade e postapkata za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu Sr.germanija i makedonija vi blagodaram
МВР, односно Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори за заемно признавање на возачките дозволи под услов на репроцитет се овозможува на граѓаните на Република Македонија како и на граѓаните на земјите со кои е склучен договорот за конверзија, а врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за “престој“ во странство, тие да ги променат возачките дозволи без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит.
pocituvani moeto prasanje bese dali so sr.germanija e potpicana spogodba za medjusobno priznavanje na nacionalnite vozacki blagodaram
Почитуван, за Вашето прашање обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија.
Pocituvani,me interesira kolku cini da se prodolzi makedonski pasos vo konzulatot vo Bonn,veke se obrativ na Email,megutoa odgovor dobiv samo za vremetraenjeto na procedurata,no ne i za cenata. Odnapred blagodaram
Почитувани, За одговор на Вашето прашање, обратете се до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Pocituvani!Dali mi e potrebna megunarodna vozacka dozvola za vo Novi Sad iako imam biometriska vozacka dozvola?Vi blagodaram
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
Zdravo, moeto prasnje e: vo koj od zemjite clenki na EU e dozvoleno da se vozi motorno vozilo od B kategorija so novata Makedonska dozvola i dali e potpisana spogodbata za priznavanje na vozackite pomegu Makedonija i Germanija ili ako seuste ne e imate li nekakva informacija koga ke se sluci toa. Blagodaram
За ваша информација, Министерството за внатрешни работи на Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори се овозможува на гражаните на Република Македонија како и на гражаните на земјите со кои е склучен договорот и врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за престој во странство, тие да ги променат возачките дозволи, без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит. Што се однесува до вашето за тоа дали е склучен таков договор со Германија ве известуваме дека тој договор е склучен, но се уште не е во примена.
dali imame pravo so makedonska dozvola da vozime vo svedska so svedsko vozilo blagodaram
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
Zdr. Imam izvadeno megunarodna vozacka dozvola vo mk. Dali vazi vo germanija ili francija? Blagodaram.
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме.
Ziveam vo germanija me interesira dali mozam so makedonska internacionalna vozacka da vozam vo Germania
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
Od koga ce bide vo primena dogovorot za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu Sr.germanija i r.makedonija so pocit
Почитувани, Во врска со Вашето прашање потребно е да се обратите до Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежен орган.
ZDRAVO RABOITAM 6 GODINI VO SLOVENIJA I ME INTERESIRA DALI SMEJAM DA VOZAM SO MAKEDONSKA VOZACKA DOZVOLA.BLAGODARAM.
Во врска со Вашето прашање дали со новите возачки дозволи може да се управува возило во Република Словенија, добивме одговор од Министерството за внатрешни работи на Република Македонија дека во согласност со член 300 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, за управување на возило во странство на возач од Република Македонија, врз основа на важечка возачка дозвола на Република Македонија, овластеното правно лице издава меѓународна возачка дозвола со рок на важност од 3 години.
Pocituvani sakam da ve prasam , dali makedonskata vozacka dozvola vazi vo Slovenija , bidejki ovde ne ja priznavaat seuste .. vi BLAGODARAM
МВР, односно Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори за заемно признавање на возачките дозволи под услов на репроцитет се овозможува на граѓаните на Република Македонија како и на граѓаните на земјите со кои е склучен договорот за конверзија, а врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за “престој“ во странство, тие да ги променат возачките дозволи без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит.
Dali moze samo so licna karta da se patuva vo srbija
Од вашето прашање не можеме да разбереме дали сте иселеник. Ве молиме да ни пишете дали сте иселеник за да можеме попрецизно да Ви одговориме
Pocituvani imam prasanje do vas spogodbata za medjusobno priznavanje na vozackite pomegu srgermanija i makedonija e potpisana me interesira od koga ce bide vo primena ,potocno od koga ce mozeme so makedonska vozacka da vozime vo germanija vi blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање за признавање на возачките дозволи, Ве известуваме дека од Министерството за внатрешни работи го добивме следново известување: Министерството за внатрешни работи, односно Република Македонија склучи договори за реципрочно признавање на возачките дозволи на Република Македонија со Италија, Шпанија, Албанија и Словенија. Со склучувањето на овие договори за заемно признавање на возачките дозволи под услов на репроцитет се овозможува на граѓаните на Република Македонија како и на граѓаните на земјите со кои е склучен договорот за конверзија, а врз основа на прописите кои ја регулираат материјата за “престој“ во странство, тие да ги променат возачките дозволи без да полагаат теоретски и практичен дел од возачкиот испит. За подетални информации обратете се до Министерството за внатрешни работи на Република Македонија и Министерството за надворешни работи на Република Македонија како надлежни органи.