Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Решенија за остварување права од пензиското и инвалидско осигурување со стаж од поранешни ЈУ-републики и по меѓународни договори-конвенции во прв степен
Na mene penzioner - zena so 32 godini penziski staz i navrseni 62 godini zivot na 01.12.2014. godina opredelena mi e penzija od Fondot za PIOM vo visina od 73,42% od penziskata osnova, dodeka vo Zakonot e propisana 74,6%. Zosto mi e opredelena penzija pomala za 1,18% od propisanata vo zakonot. Kako se presmetuva propisanata stapka na presmetka na penzijata vo visina od 1,61% po 01.01.2013. godina. Blagodaram
Почитувана, Вие до 31.12.2012 год. сте имале навршен пензиски стаж од 30 години 4 месеци и 12 дена, за што се пресметува 71 процент, а од 1.1.2013 година сте имале стаж од 1 година и 10 месеци, за што се пресметува 2,42 проценти, што кога ќе се соберат изнесува 73,42 проценти, како што ви е определено во решението за пензија. Ова можете да го проверите и во Законот за пензиско и инвалидско осигурување, во член 228 став 2 и став 3.
jas sum rabotel na kosovo od 9mesec 1980god do 5mesec 2013god ve molam da mi odgovorite kolku godini mi se priznavaat stazh i ushte kolku treba da rabotam sega vo makedonija do 64god bidejqi sega imam 60god i sum rabotel vo azbestara so kancerogenen material dali mi sleduva nekoja benificija.
Uslov za ostvaruvanje na makedonska starosna penzija e so najmalku 15 godini penziski staz i 64 godini starost za maz. Dokolku ne go ispolnuvate uslovot za staz od 15 godini samo makedonski staz, ke se sobira I kosovskiot staz.
Pred malku postaviv prasanje no imam greska ne se raboti za 2013 tuku za 2011 godina kade sto za vreme od -do na stazot stoi od 01.01.2011 do 31.12.2011 a vo kolona za vremetraenje na stazot stoi 0000 Mat.broj 0105974455095
Почитувана, грешката е исправена.
Колку просечни плати следуваат со исполнет стаж од 40 години и 4 месеци и со исполнети 64 години старост во јавна администрација?
Fondot na PIOM ne e nadlezen za odgovor na Vaseto pasanje. Toa zavisi od Kolektivniot dogovor na institucijata vo koja rabotite.
Pocituvani, Tatko mi pocna so postapka za ostvaruvanje na penzija, i prekinato mu e pravoto na zdravstveno osiguruvanje,dali toa taka treba da bide ili osiguruvanjeto treba da prodolzi. Objasnete mi kade treba da se obratime?? molam za brz odgovor.
Со донесувањето на решението за пензија, ќе се воспостави и правото на здравствено осигурување по основ на пензионер.
Почитувани. Моето име е васко би сакал да ве запрашам дали би биле љубезни да ме информирате за следново. Мојот татко е моментално невработен меѓутоа не по негова вина има 28години работен стаж плус 5 години бенифициран стаж. Меѓутоа до пензија му остануваат уште 5 години, а не е во можност да работи т.с да биде работоспособен бидејќи има срцево заболување и е стентиран. Меѓутоа она што сега е по битно е тоа дека нема од никаде основни примања. Она што ме интересира и што сакам да ми објасните е дали воопшто постои можност за некакво си право на остварување на пензија или добивајње на некој минимален паричен надоместок...Ви благодарам многу.Со почит
Врз основа на поставеното прашање може да Ве упатиме да поднесете барање за остварување право на инвалидска пензија која се остварува врз основа на непосреден преглед и увид во медицинската документација која се приложува заендо со барањето и Образецот бр.3 издаден од матичен лекар. Доколку Комисијата за оцена на работна способност при ФПИОМ со наод оцена и мислење утврди дека кај именуваниот постои општа или професионална неспособност за работа врз основа на која ќе се оствари правото на инвалидска пензија кој наод ќе се потврди и од страна на Комисијата за ревизија при МТСП и доколку се остваруваат условите во поглед на пензискиот стаж, ќе се донесе решение за оставрување право на инвалидска пензија. Во однос на паричниот надоместок како невработено лице ќе треба да се обратите до Агенцијата за вработување.
zdravo tatko mi e vo avstralija no ima pravo da zema i makedonska penzija ima 67 godini i 19 godini raboten staz od makedonija saka da me opolnomosni i vo negovo ime jas da ja podnesam celokupnata dokumentacija potrebna za penzija me interesira sto treba da dostavam od strana na dokumenti i kade da se obratam ?
Spored Dogovorot za socijalno osiguruvanje so Avstralija baranjeto treba da se podnese sluzbeno preku Avstraliskiot organ–Centrlink licno od strankata bidejki zivee tamu. Treba da popolni formulari kade treba licno da se potpise. Isto taka da dostavi rabotna kniska za stazot vo R.Makedonija I dokazi, odnosno resenie za avstraliskata penzija i stazot od Avstralija. Uslovi za priznavanje na makedonska starosna penzija se 64 godini starost I minimum 15 godini penziski staz.
Татко ми има стаж од МВР Струга - 7 години и КПУ Затвор Битола - 35 години и 10 месеци, значи ќе има вкупно околу 42 - 43 години стаж. Прашањето ми е дали со 42 - 43 години стаж и 55 години старост мора да замини во редовна пензија старосна?, или ако доброволнo сака можи да продолжи на работа и ако можи уште колку години?
Soglasno Zakonot za PIO, uslov za ostvaruvanje starosna penzija e starost od 64 godini za maz I najmalku 15 godini vkupen staz. Po 64 godini starost, soglasno Zakonot za rabotni odnosi, liceto ima pravo da pobara da ostane na rabota, I toa za maz do 67 godini starost, ako podnese izjava deka saka da prodolzi da raboti I po 64 godini. Izjavata ja podnesuva kaj rabotodavecot najdocna do 31 avgust vo tekovnata godina za narednata godina.
Penzionerka sum , so MK penzija. Koga bi se omazila so povratnik od Avstralija so avstraliska penzija ,dali ke imam pravo da ja nasledam negovata penzija.
Nemate pravo da ja nasledite semejnata penzija, zatoa sto so Dogovorot za socijalno osiguruvanje so Avstralija, predvideno e ostvaruvanje samo pravo na avstraliska starosna, a ne i semejna penzija.
Za ova treba da se obratite vo Ministerstvoto za vnatresni raboti, a ne vo Fondot na PIOM.
Zdravo od kolku godini najmalku moze da se zima licna karta i vozacka dozvola fala odnapred
Vo Makedonija imam ostvareno 10.5 godini raboten staz. Veke 25 godini ziveam vo Avstralija. Imam 61 godina. Dali bi mozete da mi odgovorite dali mi sleduva penzija od Makedonija, koga i kade da se obratam. Mnogu Vi bladodaram. Violeta
Osigurenik steknuva pravo na starosna penzija koga kje napolni 64 god zivot (maz), odnosno 62 god. zivot (zena) i najmalku 15 godini staz (clen 18 Zakonot za PIO). Ako ne se ispolneti uslovite za steknuvanje pravo na penzija samo so stazot od Republika Makedonija (nema najmalku 15 god. staz), spored odredbite na Dogovorot za socijalno osiguruvanje so Avstralija (clen 13 od Dogovorot), se zemaat za uslov i periodite na prestoj vo Avstralija. Bidejki ziveete vo Avstralija, baranjeto za penzija ke go podnesete preku Avstraliskiot nositel za socijalno osiguruvanje, koga ke ostvarite pravo na starosna penzija od Avstralija.
Majka mi ima transplatiran bubreg, koj tatko mi i go dade, taa nema nitu edna godina staz i vo glavno se izdrzuvaat od platata na tatko mi, koja ne e dovolna. Dali ima nekoj nacin za paricna pomos sto i sleduva, so ogled na skapata terapija koja mora da ja prima. Odnapred vi blagodaram
Fondot na PIOM vo vakvi slucaevi ne dava paricna pomos, osven pravo na invalidska penzija, dokolku se ispolneti uslovite.
Pocituvani ve molam za informazi za penzionrane koga imas raboten staz vo MVR vo RM od 12 godini a potoa ste na rabota vo Svajcarija i napolnite 65 godini staros dali ke vazi stazot od RM i stazot od Svajcarija ili samo se dobiva penzija od Svajcarija a sto ke bide sostaz od godinite ston gi Imam raboteno vo MK dali RMi svajcarija imast napraveno nekoja spogodba vo osigurvaje i kakvi se uslovi ,vi blagodaram na informacijav
Со македонско швајцарската конвенција за социјално осигурување предвидено е: Доколку не се исполнети условите за право на старосна пензија само со стажот остварен во Р. Македонија ( нема најмалку 15 год. пензиски стаж ) се собира и стажот од Швајцарија. Во случајов именуваниот може да оствари право на сразмерен дел на македонска старосна пензија со собирање стажот остварен во Швајцарија. Ако живее во Швајцарија треба барањето за пензија да го поднесе преку швајцарскиот носител за социјално осигурување. Поздрав
tatko mi rabotel vo francija 9 godin,i toj e pocinat.dali majka mi ima pravo na penzija od tamu.odnapred blagodaram
Во Конвенцијата за социјално осигурување со Франција предвидено е остварување правото на семејна пензија. Вдовицата може да поднесе барање преку Филијалата на ФПИОМ во местото на живеење.
pocituvani koga zagina mojot soprug imav 36god pocnav da zemam semejna penzija za dacata togas zakonot glasese do 40god da gi ispolnam uslovite decata da se vo skolo a od 45 da ja nasledam penzijata jas sama .potoa vo 2010 ili vo 2011 se smeni zakonot do 45god da se decata vo skolo a od 50 da ja nasledam sama penzijata.problemot e vo toa sto decata go zavrsile skoluvajneto a jas imam 44 god po stariot zakon i so resenieto sto go imam gi ispolnuvam uslovite za paenzija a po noviot zako ne gi ispolnuvam me interesira dali mi sleduva po stariot zakon ili po noviot i dali voopsto ke mozam da ja nasledam penzijata na mojot pokoen maz.vi blagodaram odnapred
Со Одлука на Уставниот суд на РМ објавена во Сл. Весник на РМ бр.127/2010 година укинати се одредбите од Законот за пензиско и инвалидско осигурување со кои беше регулирано дека вдовица стекнува право на семејна пензија ако до смртта на брачниот другар наполнила 45 години старост или ако по основ на вршење на родителска должност го користи правото на семејна пензија по наполнети 45 години трајно го задржува правото на семејна пензија. Со ЗПИО Сл. Весник на РМ бр.156/2010 кој стапи на сила на 06.12.2010 година вдовица стекнува право на семејна пензија ако до смртта на осигуреникот наполнила 50 години или ако по основ на вршење на родителска должност користи семејна пензија наполни 50 години трајно го задржува правото. За одговор на Вашето прашање битен факт е дали семејна пензија користеле само децата или пак и Вие сте користеле заедно со децата, кога е остварено правото.
Zdravo.Majka mi e predvremeno penzionirana na 50 god vozrast so 15 god staz od mkd. Vo dekemvri 2003 pocna da zema penzija od mkd. Vo 2007 ja zamrzna penzijata i pocna so raboten odnos vo privatna firma. I bese kazano deka vo meguvreme moze koga saka da ja aktivira povtorno penzijata.Sega bidejki mojata majka ima 20 god raboten staz od Slovenija dobi resenie deka ke se penzionira na 61 god od Slovenija a vo mkd za zeni e na 62 god. 1.Sega sakam da ve prasam dali e mozno da se zema penzija od druga drzava i da ste vo raboten odnos vo mkd? 2.Dali e mozno povtorno da se penzionira koga saka?
Добар ден, Вашето прашање е премногу општо. За да добиете одговор треба да се обратите во Филијалата каде што е донесено решението. Имено, треба да се направи увид во списите во предметот за да се даде точен одговор. Секое добро
zdravo. imam dobieno invalidska peznija vo republika makedonija.Imam raboteno 5 god vo germanija I me intersira dali imam pravo na invalidska penzija i od germanija.Na vozrast sum od 60 god
Здраво, согласно македонско-германскиот договор за социјално осигурување предвидено е остварување право на инвалидска пензија . Надлежно за водење на постапката за право на инвалидска пензија од Германија е Одделението за спроведување на меѓународни договори за социјално осигурување при Стручната служба-Централа на ФПИОМ Скопје. Доколку сте оствариле право на пензија во некоја од филијалите на ФПИОМ, треба повторно да поднесете барање за инвалидска пензија од Греманија, повторно преку филијалата. Секое добро
So koj procent?se odi vo starosna so 40 godini raboten staz Blegodarime
Za 40 godini penziski staz soglasno ZPIO pripaga 80% od penziskata osnova.
Ve molam baram pomos i toa ako moze hitno. Ziveam Vo Crna Gora i za zal se razborlev. Mio dadoa Resenje deka sum 100% invalid . Za da mozam da go ostvaram pravoto morav da se otkazam od zavod za vrabotuvanje sto znaci nemam ni dodatok a sto e katastrofalno za mene nemam socijalno osiguruvanje skoro 2 meseca. Se ceka od fond PIOM da mi pratat radniot stas i nikako da se smiluvat da mi pratat a jas sum povrzana so lekar. Kaj da se obratam da mi se sto hitno prati dokument so raboten staz. Blagodaram
Р Македонија има склучено договор за социјално осигурување со Црна Гора за остварување на правата од пензиско и инвалидско осигурување кој се применува за осигуреници кои имаат навршен стаж во овие земји договорнички. За да можеме да Ви помогнеме потребно е да го доставите вашиот број на пензискиот предмет.
Zdravo, Ve molam ako mozete da mi odgovorite zosto penziite za mesecite April, Maj i Juni, 2013, se vo zakasnenie? Tatko mi koj e penzioniran vo Makedonija so poln raboten staz, ima 85 godini i veke 15 godini zivee vo Avstralija. Se do April 2013 toj redovno ja primase penzijata od Skopje, na sekoi tri meseci, i od togas nema primeno nisto. Ke Vi bidam mnogu blagodarna ako mi ja obrazlozite pricinata ili me upatite do nekogo za da go razjasnam ova prashanje. Mnogu Vi blagodaram.
Pocituvana, penziite za Avstralija, redovno se isplakjaat na sekoi tri meseci, kako i do sega. Bidejki Vasiot tatko ne ja primil penzijata za poslednite tri meseci, ili nema dostaveno originalno Uverenie za zivot ili istoto ne bilo vo red ili e nekoja druga pricina. Za da proverime za sto stanuva zbor, ispratete ni penziski broj na Vasiot tatko.
Imam 30 godini Me interesira dali moze da dobijam ,invalidska penzija ? I posto mi e majkami neguvatel dali i taa ima pravo na nekakov prihod vrz osnova na gore navedenata pricina? Inace nemame nikakov raboten staz.
Invalidska penzija se ostvaruva vrz osnova na utvrdena invalidnost koja se utvrduva so Noad, ocena i mislenje od Komisijata za ocena na rabotnata sposobnost vrz osnova na medicinska dokumentacija i neposreden pregled. No, za da se ostvari pravoto na penzija potrebno e da imate i navrsen penziski staz koj pokriva 30% od rabotniot vek, dokolku imate nad 30 godini starost. Vasata majka moze da podnese baranje za dobivanje na paricen nadomestok za pomos i nega za treto lice koe pravo se ostvaruva preku Centarot za socijalni raboti.
Tatko mi Kosta Abdarmanov, koj e penzioniran vo Makedonija so poln raboten staz, ima 85 godini i veke 15 godini zivee vo Avstralija, nema dobieno penzii od Makedonija za poslednite meseci pocnuvajki od April. Po Vase baranje potvrdata za zivot e ispratena od tuka na 9/04 2013. (Kako potvrda za predhodnoto, vo prilog Vi ja isprativ kako prikluchok istata potvrda za zivot I beleshkata od postata koga potvrdata e ispratena kaj Vas preku vashata e-mail adresa na 5/09/2013). Penziskiot broj vo Makedonija e (kako na potvrdata/formular ispraten od Skopje) 05300636213. Ke Vi bidam mnogu blagodarna koga bi mi pomognale sto pobrzo da se razreshi ovoj problem. Mnogu Vi blagodaram Violeta Dineva
Pocituvana, kaj nas go nemase uverenieto za zivot, pa toa sto ni go isprativte kje go zememe predvid, kje se obraboti predmetot i Vasiot tatko kje gi zeme penziite za site 6 meseci nanazad vo tekot na oktomvri.
Pocituvani edno prasanje do vas.Majka mi ima 54 godini i 6 godini raboten staz.Momentalno ne e vo raboten odnos.Pred 2 meseca i ja izvadija matkata i dvata jajnika.Dali i sleduva nekoj nadomestok?Blagodaram.
Според Правилникот за Листата на телесни оштетувања врз основа на кои се стекнува со право на паричен надоместок за телесно оштетување за губиток на обата јајника и матката кај жените над 45 годишна возраст има 40% телесно оштетување за кое не следува паричен надоместок за телесно оштетување. Ова се утврдува врз основа на Наод, оцена и мислење од Комисијата за оцена на работна способност врз основа на непосреден преглед и медицинска документација.
Imam 30 godini Me interesira dali moze da dobijam ,invalidska penzija ? I posto mi mi e majkami neguvatel dali i taa ima pravo na nekakov prihod vrz osnova na gore navedenata pricina? Inace nemame nikakov raboten staz. DALI JAS NA 30 GODINI BEZ STAZ IMAM PRAVO NA (INVALIDSKA PENZIJA)? Se razbira dokolku komisijata go utvrdi toa , no i dali voopsto vo bilo kakvo scenario mi sleduva INVALIDSKA PENZIJA? na 30 godini bez staz
Soglasno Zakonot za PIO, lice na 30 godini vozrast, za da stekne pravo na invalidska penzija treba da ima najmalku 12 godini raboten staz. Spored toa, Vie ne ostvaruvate zakonsko pravo na invalidska penzija. Majka vi kako Vas neguvatel moze da pobara nadomestok za nega na drugo lice, i za toa kje se obrati vo Centarot za socijalni raboti.
pocituvani ve molam vi pisuvam po vtor pat i sakam da mi dadete poprecizen odgovor vo vrska so semejnata penzija vi go dostavuvam penziskiot broj na moite deca sto primaa semejna penzija od mojata pocinata sopruga 211000488550 jas sum nevraboten od 2006god do denes dali me sleduva semejna penzija imam 58godini a deteto primase penzija do 2002godina jas togas imav 47godini Ve molam za odgovor
Согласно законските прописи, според возраста имате право на семејна пензија. Заради тоа, во Филијалата на ФПИОМ во местото на живеење, поднесете барање за семејна пензија и воедно приложете доказ/потврда од Бирото за вработување дека те невработен. Секое добро
DOPOLNUVAJNE NA PRASAJNEVO, POSLE VASIOT ODGOVOR.Imam 30 godini Me interesira dali moze da dobijam ,invalidska penzija ? I posto mi mi e majkami neguvatel dali i taa ima pravo na nekakov prihod vrz osnova na gore navedenata pricina? Inace nemame nikakov raboten staz. DALI JAS NA 30 GODINI BEZ STAZ IMAM PRAVO NA (INVALIDSKA PENZIJA)? Se razbira dokolku komisijata go utvrdi toa , no i dali voopsto vo bilo kakvo scenario mi sleduva INVALIDSKA PENZIJA? na 30 godini bez staz Soglasno Zakonot za PIO, lice na 30 godini vozrast, za da stekne pravo na invalidska penzija treba da ima najmalku 12 godini raboten staz. Spored toa, Vie ne ostvaruvate zakonsko pravo na invalidska penzija. Majka vi kako Vas neguvatel moze da pobara nadomestok za nega na drugo lice, i za toa kje se obrati vo Centarot za socijalni raboti. Znaci me interesira dali za vasiov odgovor postoi PISAN ZAKON , NEKOJ CLEN, LINK, CRNO NA BELO DOKUMENT, LINK ... POSTO SPORED VAS DOKOLKU NEKOJ IMA INVALIDITET ,FAKTICKI E OSUDEN DA UMRE , POSTO NEMA 12GODINI STAZ A NE E RABOTO SPOSOBEN OD ROGEJNE! KAKO MOZE DA SE BARA 12 GODISEN STAZ ZA DA SE DOBIE INVALIDSKA PENZIJA ,NA NEKOE LICE KOE E NERABOTO SPOSOBNO OD ROGEJNE!
Vo prasanjeto koe sto bese prv pat postaveno ne bese kazano deka se raboti za invalidnost od raganje. Soglano ZPIO pravo na invalidska penzija moze da se ostavri dokolku pokraj utvrdenata invalidnost ( koja se utvrduva vrz osnova na naod coena I mislenje od komisija za ocena na rabotna sposbnost) osigurenikot ima navrsen penziski staz koj mu pokriva 30% od rabotniot vek za lica nad 30 do 37 godini starost , za lica nad 37 do 45 godini starost potrebno e da ima navrsen staz koj pokriva 40% od rabotniot vek a za lica nad 45 godini potrebno e da ima najmalku 12 godini penziski staz. Za osigurenici kaj koi invalidnosta e utvrdena do navrsuvanje na 30 godini starost potrebno e da ima najmalku 12 meseci staz na osiguruvanje. Semejna penizja od pocinat roditel moze da ostavri dete po osnov na nepsosobnost za rabota. Dete moze da ostvari pravo na semejna penzija ako pred smrtta na osigurenikot odnosno korisnikot na penzijata koj go izdrzuval bilo nesposobno za rabota ili takvata nepsooosbnost nastanala vo rok od edna godina od denot na smrtta na osigurenikot odnosno korisnikot na penzija. Za ova e potrebno da se podnese baranje za ostvaruvanje pravo na semejna penzija od pocinat roditel po osnov na nesposobnost Majkata koja isto taka nema staz a e neguvatelka ne posoti zakonski osnov da ostvari pravo na invalidska penzija soglasno ZPIO, dokolku sleduva nekoj paricen nadomesto za nega na dete za toa mozete da se obratite do centarot za socijalni raboti. Linkot e www.piom.com.mk
Pocituvani,bi sakala da me informirate vo vrska so moeto prasanje....Bev vrabotena vo Mvr od Januari 1996 se do Oktomvri 2010 sto znaci imam nekade okolu 14 god i 10 meseci efektiven staz plus benificiran staz od nekade okolu cetri ipol godini...Vo momentov imam 38 godini i se naogam nadvor od Makedonija.Me interesira dali i na kolku godini mozam da si ostvaram moe penzisko pravo od R Makedonija,a voedno i kolku procentulano mozam da ocekuvam da mi bide penzijata...Odnapred vi blagodaram.So pocit Katerina
Soglasno ZPIO pravo na starosna penzija se ostvaruva so navrsuvanje na 62 godini zivot odnosno 64 godini zivot maz i najmalku 15 godini penziski staz. Visinata na penizjata ( procentot) zavisi od vkupniot penziski staz navrsen do denot na podnesuvanjeto na baranjeto za penzija.
dali moze penzionerso dogovor za delo da se vraboti legalno vo nekoja firma, koj e nacinot i postapkata,i kolku procenti od penzijata treba da mu se odbiva.Vi blagodaram.
За ова прашање,обратете се во Агенцијата за вработување на Република Македонија
liceto koristi invalidska penzija od Svajcarija. Dali dokolku stapi vo brak so makedonski drzavjanin posle negovata smrt, bracnior drugar ima pravo na semejna penzija
Da, vdovicata moze da ostvari pravo na semejna penzija od Svajcarija.
Zdravo imam 61 godini i raboten staz vo RM 25 godini. Momentalno sum vo raboten odnos vo Ceska kade rabotam veke 13 godini. Soglasno zakonot bi zemal starosna penzija vo RM na 62 godini megutoa bi sakal da me informirate dali i kako bi mozel da ostavaram pravo na ceska penzija ili toa mora da bide sublimirano vo edna?!?! voedno sakam da prasam deka postoelo moznost za ednokratno refundiranje na sredstva (verojano onie koi se plakani po osnov na priodonesi zdravstveno osiguruvanje) pa bi ve zamolil da me informirate malku poveke okolu toa dokolku imate informacii. Odnapred blagodaram.
Бидејќи работите и живеете во Чешка, за условите за право на пензија од Чешка и враќање на придонесите, треба да побарате одговор во Фондот за ПИО во Чешка.
Pocituvani, moeto prasanje e sledno:Tatkomi e na 68 godisna vozrast i korisnik na penzija so ostvaren raboten staz od poveke od 30 godini vo R.Makedonija , no vo periodot od 19-noemvri 1971 pa do 3-maj 1973 god ima raboteno vo Steelworks-Port Kembla Australia ,pa vrz osnova na toa deka uslov za steknuvanje na makar i eden mal del od avstraliska penzija e prestoj i rabota od najmalku 1-godina , (dogovor -2011), podnesena e dokumentacija vo mart-2012god vo podracna edinica kicevo ,do den denes pravime napori i proverki i vo kicevo pa i nekolku pati licno vo Skopje kade sto i e predmetot a isto taka i vo Centerlinc Australia .Vo Centerlinc nemaat nikakva dostava , a vo Skopje pak nikakov odgovor i pokraj dostaveni dve urgentni pisma za ovoj period do Centerlinc , navidum komicna sitiacija medjutoa dosta iritiracka za ovoj period od skoro 2-godini da nese dobie soodveten odgovor.Dokolku ne sleduva nikakov nadomestok od Avstralija za ovoj period na rabota sto go potvrduvame i so potvrda od Steelwork togas po nekoja logika stazot bi trebalo da se vracuna kaj nas ili ???. Pocituvani ke vi bidam mnogu blagodaren dokolku mi dadete sugestija , odgovor ili vase razmisluvanje zatoa sto sekako podobro gi razbirate rabotite odkolku nasive opsti tolkuvanja na vakvata situacija pozdrav.
Za da moze konkretno da odgovorime na Vaseto prasanje, potrebno e da ni dostavite Vase ime I prezime I penziski broj, za da moze uste ednas da go proverime Vasiot penziski predmet.
Pocituvani, Majka mi e napravena operacija od rak na dojka pred 6 godini.Posle 4 godini od opoeracijata i s epojavi posledica otok na rakata i nemoze da ja dvizi i ima bolki.Vo mesec maj-juni podnesovme baranje za invalidska penzija bidejki realno poveke ne e sposobna da obavuva bilo kakva rabota.Taa ima prethodno raboten stas od okolu 7 godini i nesto a e na vozras od 55god.Spored zakon nema pravo na koristenje invalitska penzija.Prasanjeto mi e ako nekoj nemozel da najde rabota so godini ili rabotel ,a ne bil osiguran zosto koga e sprecen da raboti od pricina bolest da nema pravo na invalidska penzija iako ne e sposoben da obavuva bilo kakva rabota.A posebno e tesko sto ima sekoj mesec trosoci za lekuvanje na postoeckata bolest.Dobieno e lekarsko uverenie so mislenje od site doktori kade sto bila na lecenje deka ne e sposobna za rabota.Prasanjeto mi e zosto ako nekoj e sprecen da raboti od pricina bolest da nemoze da izdvoi drzavata nekoja suma so koja barem bi si go pokrivala mesecniot trosok za lekuvanje.
Pocituvana, pravo na invalidska penzija ne moze da ostvari, bidejkji nema najmalku 12 godini raboten staz sto e zakonski uslov za ostvaruvanje na ovoj vid penzija. Fondot na PIOM ne predviduva nadomestoci vo vakvi slucai. Mozete da se obratite vo Centarot za socijalna rabota ako tamu ispolnuva nekoj uslov.
Pocituvani, majka mi ima 12 godini raboten staz vo germanija, a vo makedonija nema raboten staz. Me interesira dali I sleduva penzija I na kolku godini moze da ja ostvari ako I sleduva. Ke ve molam I koja e procedurata za dobivanje na penzija od germanija? Vi blagodaram.
Условите за право на старосна пензија ќе ги исполни со наполнување на 65 години живот. Барање за пензија да поднесе 2 месеци пред наполнување на 65 год. живот преку Филијалата на Фондот на ПИОМ во местото на живеење до Фондот на ПИОМ –Стручна служба Централа Скоје- Одделение за спроведување на меѓународни договори.
Почитувани,би сакала да добијам одговор на прашањето во врска со мојата баба - корисник на семејна пензија која се здоби со потешка скршеница на раката , дали ја следува паричен надоместок за телесно оштетување. Благодарам однапред
Telesno ostetuvanje moze da ostavri samo osigurenik dodeka e vo osiguruvanje. So ogled na toa sto vasata baba e korisnik na semejna penizja dokolku osteteuvanjeto nstanalo vo vreme na koristenje na penzijta, nema pravo na paricen nadomestok za telesno ostetuvanje.
Me interesira za semejna penzija imam 50 godini mojata sopruga pocina koga jas imav 44 godini me interesira koga mozam da zemam penzija kakov e zakonot
Soglasno Zakonot za PIO, vdovec, odnosno vdovica steknuva pravo na semejna penzija ako do smrtta na osigurenikot od kogo se izveduva pravoto, liceto napolnilo 50 godini zivot, ako do smrtta na bracniot drugar bilo nesposobno za rabota ili takvata nepsoosbnost nastapila vo rok od edna godina od denot na smrtta na bracniot drugar, ako do smrtta na bracniot drugar iamlo napolneto 45 godini zivot koga ke napolni 50 godini, ili ako vo tie godini stane nesposobno za rabota.
Petar Pavlovic iz Vranja republika Srbija, od 2005 nema odobrena makedonska penzija. Radio je u Makedoniji oko pet i po godina.Iz Vranja su poslali obrasce 201,202,203,204 i 205 prvi put 2005. god. i drugi put urgenciju 2012. god. Molim Vas dali moze da se ubrza postupak.
Za da moze da proverime, ispratete ni penziski broj ili broj na Vasiot predmet.
Pocituvani.Tatko mi stekna pravo za starosna penzija bidejki napolni 64 godini i ima 30 g0dini staz ovde do 1998 godina..Isto taka ima raboteno vo Amerika USA 15 godini do denes i seuste raboti tamu.Dali treba da se potvrdi i stranskiot staz ina koj nacin i kako toj ke vlijae na negovata penzija.pozdrav
Bidejki stanuva zbor za korisnik na penzija koj seuste e vo raboten odnos treba vednas da se dostavi potvrda od oficijalen organ vo SAD deka seuste raboti tamu I penzijata vo R.Makedonija da se uskrati(za celo vreme dodeka raboti vo SAD nema pravo na penzija od R.Makedonija soglasno clen 140 stav 2 od Zakonot za PIO).Sto se odnesuva do prasanjeto za utvrduvanje na stranskiot staz konkretno amerikanskiot, vo ovoj moment toa ne e vozmozno bidejki R.Makedonija nema skluceno dogovor so SAD I se dodeka e taka nema nacin da se potvrdi stazot od SAD.
IMAM 49 GODINI STAROST. OSIGURENIK SUM OD 1983 GODINA, SETO VREME NA RABOTNO MESTO SO BEEFICII 12/16. ME INTERESIRA ZA KOLKU CE SE NAMALI STAROSNATA GRANICA VO MOJOT SLUCAJ I DALI IMA MAKSIMUM VO NAMALUVANJETO.
Soglasno clen 19 od Zakonot za PIO na osigurenikot na kogo stazot na osiguruvanje mu se smeta so zgolemeno traenje se namaluva zavisno od stepenot na zgolemuvanjeto na stazot, i toa za po edna godina za sekoi navrseni 4 godini za beneficija 12/16. No, za ova e potrebno da se obratite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo mestoto na ziveenje da se proveri dali celiot staz e utvrden i dali e platen pridonesot za beneficiraniot staz.
pocituvani,tatkomi ima 63 god vo makedonija ima okolu 17 god staz,i 11 god staz vo srbija dali sega koga ke napolni 64 god ima pravo i na srpska penzija ili treba da napolni 65 kakosto e zakonot vo republika srbija.vi blagodaram odnapred
Spored vozrasta i rabotniot staz na Vasiot tatko, toj moze da ostvari pravo na penzija od Republika Srbija koga kje napolni 65 godini starost.
ZDRAVO. IMAM 49 GODINI STAROST, I STAZ 40 GODINI. CELO VREME NA OSIGURUVANJU OD 28.07.1983 DO DENES 27.01.2014 SUM NA RABOTNO MESTO SO BENIFICIRAN STAZ 12/16. ZA KOLKU CE MI SE NAMALI STAROSNATA GRANICA I DALI TUKA IMA OGRANICUVANJE. ZUM SLUSAL MUABETI DEKA E OGRANICENO NA MAKSIMUM 8 GODINI NAMALUVANJE. DALI E TOA TOCNO? ODNAPRED BLAGODAREN
Согласно вашето тврдење вие имате работено ефективно 30(триесет) години на работно место каде стажот на осигурување се смета со зголемено траење со степен на зголемување 12/16.Согласно одредбите од Законот за пензиското и инвалидското осигурување вие имате остварено 7(седум)години намалување на старосната граница за овој период. Согласно одредбите на овој Закон не постои ограничување за намалување на старосната граница.
ZDRAVO. IMAM 49 GODINI STAROST, I STAZ 40 GODINI. CELO VREME NA OSIGURUVANJU OD 28.07.1983 DO DENES 27.01.2014 SUM NA RABOTNO MESTO SO BENIFICIRAN STAZ 12/16. ZA KOLKU CE MI SE NAMALI STAROSNATA GRANICA I DALI TUKA IMA OGRANICUVANJE. ZUM SLUSAL MUABETI DEKA E OGRANICENO NA MAKSIMUM 8 GODINI NAMALUVANJE. DALI E TOA TOCNO? ODNAPRED BLAGODAREN
Согласно Вашето тврдење Вие имате работено ефективно 30(триесет) години на работно место каде стажот на осигурување се смета со зголемено траење со степен на зголемување 12/16. Согласно одредбите од Законот за пензиското и инвалидското осигурување вие имате остварено 7(седум)години намалување на старосната за овој период. Согласно одредбите на овој Закон не постои ограничување на намалувањето на старосната граница.
Pocituvani! Bi sakal da dobijam informacija dali ima opcija da odam vo penzija.Imam 56g starost,efektiven raboten staz33g benificiran 8g i 2m. Do 2005g vraboten vo MVR a sega vo LS kako pozarnikar.
Za ova potrebno e licno da se obratite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete za da se naparvi pregled na registrirani podatoci vo maticna evidencija, odnosno da se vidi kolku e vkupniot penziski staz, dali e platen pridonesot za penzisko I invalidsko osiguruvanje za celiot period kako I za beneficiraniot staz, kolkava e beneficijata I dali gi ispolnuvate uslovite za ostvaruvanje pravo na penzja so namaluvanje na starosna granica.
Vo Avstralia imam raboteno 7 godini,i vo Makedonija imam staz 25 godini,me interesira kolku orientaciono bi iznesuvala avstraliskata penzija. Vi blagodaram.
Почитуван, оваа информација што ја барате, може да ја добиете, само доколку поднесете барање за пензија преку нашиот Фонд. За висината на странската пензија ништо не можеме да Ве известиме, затоа што тоа го сработува австралискиот орган на барање од Фондот. Австралиската пензија можете да ја добиете по навршени 65 години.
Tatkomi ima raboten staz , 17 godini vo Slovenija i 17 god vo Makedonija, vo Slovenija imase nekoi izmeni vo nivniot zakon, dali moze da zema slovenecka penzija so napolneti 64 ili pak so 65 godini starost. Pozdrav
Добар ден, почитуван, вашиот татко може да зема словенечка пензија, со 64 години возраст/старост ако има најмалку 20 години стаж, или со 65 години старост ако има најмалку 15 години стаж на осигурување. Секое добро
Soprugot ima 17 god staz vo Makedonija a 17 vo Slovenija, dilemata mi e dali treba toj da ima min. 20 godini staz vo slovenija za da ja ostvari istata(starosna penzija) i da dobie slovenecka penzija penzija so 64 godini starost, ili toa se odnesuva na vkupniot staz?
Не мора да има минимум 20 години стаж во Словенија, бидејќи имаме Договор за социјално осигурување со Словенија може да се собере и нашиот стаж ако му е за услов за таму. Инаку, има неколку услови за признавање на право на старосна пензија во Словенија.
kolku vreme e mozno da se vodit krivicna postapka protiv storitel na soobrakajna nesreka ?
Прашањето не припаѓа под ФПИОМ, не е од неговата дејност.
so resenie za namalena sposobnos zarabota bev prefrlen na drugi rabotni mesta od pocetok me placaa isto kako pred resenieto. posle nekoe vreme mi ja namalija platata ,so godini reagiram me lazea ke se ispravi i nikak. sega velat vise e docna za sve ako ti se raboti raboti ako ne odisi.idi koj ti go dal resenieto toj neka ti ja isplati razlikata.
Od vasiot iskaz se gleda deka rabotodavecot redovno ja plakjal razlikata od staroto do novoto rabotno mesto do nekoj period koga prekinal da plakja. Za ova postojat drugi nadlezni institucii na koi treba da se obratite za nepostapuvanje po resenie, kako sto e trudovata inspekcija i drugi.
zdravo me interesira svekorot ima dobieno invalitska penzija na 53 godini a sega ima 66 godini dali gosleduva starosna penzija sega e 66 godini unapred vi se zablagodaruvam za odgovorot
Добар ден, Вашиот свекор нема да може да зема старосна пензија, нема можност за менување на веќе остварено право.
tetin mi ima raboteno 1970 do 1973 god vo nekoja gradezna firma vo avstria imal pravo na prestoj i viza za boravak vo avstrija po vrakajneto vo 1974 god vo mk gi ima zagubeno site dokumenti vo vrska so negovijot prestoj i rabota vo avstrija me interesira dali moze da ima nekakov povratok na sredstva od socijalnoto osiguruvajne i kade moze da se obrati za pomos toj e 65 godisen
Добар ден, почитуван, австрискиот орган за социјално осигурување нема пракса да враќа придонеси за социјално осигурување. Но, се обидете се сами да поднесете барање, оти тоа барање не оди преку Фондот, ние праќаме само барање за пензија. Може да поднесете и барање за старосна пензија со 65 години преку Фондот. Ако нема докази, доставете Изјава пишана на латиница точно во кој град која фирма и кој период работел во Австрија.
NA 16.12.2013 PODNESOV BARANJE ZA OSTVARUVANJE NA DODATOK ZA TELESNO OSTETUVANJE. .KAKO PRILOG KON BARANJETO JA PRILOZIV ORIGINAL MEDICINSKATA DOKUMENTACIJA. NA 20.01.2014 BEV NA KOMISIJA ZA OCENKA NA RABOTNATA SPOSOBNOST. DOKUMENTITE OSTANAA SO BARANJETO VO FONDOT ZA PIOM. SEGA SAKAM DA PODNESAM BARANJE ZA INVALIDSKA PENZIJA. I TUKA GI BARAAT ORIGINALNITE OTPUSNI LISTI.PRASANJETO MI E KADE MOZAM DA SI GI ZEMAM DOKUMENTITE OD PRVOTO BARANJE KOE MI E POZITIVNO RESENO. ODNAPRED BLAGODAREN
Почитуван, бидејќи веќе сте корисник на право од пензиско и инвалидско осигурување, имате досие во Фондот. Медицинската документација стои во досието на предметот, со што ќе се спои и новото барање за инвалидска пензија. Поздрав
zdravo jas rabotev tri godini vo slovenia dali mozam tri godini staz da dignam parite pred vreme
Здраво, ниедна бивша држава не враќа придонеси, т.е парите не можете да ги подигнете предвремено. Кога ќе ги исполните условите за пензија, тогаш ќе си поднесете барање.
Zdr Bremena sum 13ned.a osigurana sum na opredeleno rabotno creme Sega ova mi e 4ti mes.Dali ke mi vazi bolovanje ako zatreba za nesto ili pak treba DA pominat 6 mes.od moeto osiguruvanje
Pocituvana, za odgovor na Vaseto prasanje obratete se vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje.
DALI KAKO SO LICE SO TELESNO OSTETUVANJE OD 100% IMAM NEKOI POVLASTICI(VO SMISOL POPUSTI ZA STRUJA, VODA,PRNO I SLICNO). POZDRAV I VI BLAGODARAM ZA ODGOVOROT
За ова прашање ќе се информирате во Центарот за социјални работи.
Pozdrav! Sakav da ve prasam za mojata majka (63 godisna) samo sto dobivme resenje za semejna penzija od Republika Serbija i pocnal da zema penzija od utvrdeniot staz na mojot tatko (pocinat) no penzijata e mnogu mala sto ne e dovolna ni za lekovi (35 Evra). Dali ima moznost da zema i zemjodelska penzija ovde vo Makedonija posto poseduva niva 3750m2 skoro 10 godini?! Ako e mozno kako i od koga? Vi blagodaram!
Почитувани, Согласно Договорот за социјално осигурување со Република Србија, доколку Вашиот татко имал остварено пензиски стаж и во Република Македонија, по службена должност Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Србија, ќе поднесе барање за Вашата мајка до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Македонија, за остварување право на семејна пензија и од Р.Македонија.Во однос на прашањето дали може да биде корисник на земјоделска пензија бидејќи поседува нива од 3750 м 2 ,Ве известуваме дека е важно да била осигурана како земјоделец, единствено да се занимавала со земјоделска дејност,и од денот кога била пријавена како земјоделски осигуреник до денот на одјавата, да се платени придонесите за пензиско и инвалидско осигурување.
Sakam da ve prasam tatkomi sea otide vo starosna vo Rm ,ima raboteno vo Avstrija 1 Godina I 6 meseci ,sea ima 64 godini .Kakva e procedurata za vo Avsteija .Odmapred vi blagodaram
За да може да оствари право на пензија за делот од Австрија, вашиот татко треба да поднесе Барање во Подрачната единица на Фондот на ПИОМ во местото во кое живее со приложување на докази за стажот остварен во Австрија. Потоа Фондот на ПИОМ, по службена должност ќе испрати двојазични обрасци до органот во Австрија и кога ќе добиеме потврда за неговиот стаж од Австрија, ќе се решава за пензијата.
Pocituvani, me interesira kolku iznesuva 2-ra grupa invalidska penzija ? Se nadevam na brz odgovor So Pocit
Втора група на инвалидска пензија изнесува: за пензионирани лица до 31.12.1996 год.- 9.500 ден., за пензионирани од 31.12.1996 до 31.12.2001 год.- 7.692 ден. и за пензионирани од 1.1.2002 до сега - 8.174 ден.
Pocituvani.me interesirana kako moze da se osiguruvam ili kako da najdam nacin da me operirat vo germanija odnosno transplantacija na bubrek sega sum na dijaliza vo germanija i nikoj ne prifaka da plati operacijata.so pocit.
Pocituvani, za ova treba da se obratite vo Fondot za zdravstvo.
Pocituvani Ve molam da mi odgovorete po tret pat penz. broj na moite deca e 211000488550 filijala Kocani.Denes dobiv negativen odgovor i pravo na zalba do Drzavnata komisija za utvrduvanje vo upravna postapka.devojceto mi primase penzija od pocinatata moja sopruga do 01.10 2002god. Jas togas imav 47god i po stariot zakon ne me sleduvase da ja nasledam no po noviot zakon me sleduva kako i Vie sto mi odgovorivte i dostaviv potvrda za nevrabotenost i neznam zosto me odbivat od semejna penzija Ve molam za precizen odgovor So pocit
На решението со кое не Ви е признато право на семејна пензија имате право да поднесете жалба до Државната комисија надлежна за одлучување во втор степен бидејќи во сила е новиот Закон за ПИО со кој се уредуваат нови услови за оставрување право на семејна пензија.
ve molam za odgovor. Na koj nacin stranec od EU moze da se stekne so pravo na prestoj i ziveenje vo RM(znam deka eden od nacinite e so rabotna viza po pokana od rabotodavac). Ima li pravo so investiranj vo mal biznis da go stekne toa pravo? Odnapred Vi blagodaram
За одговор на ова прашање треба да се обратите во Министерството за внатрешни работи.
dobar den. bi sakala da ve zamolam za odgovor na moeto prashane. mazotmi dobi starosna penzija od 1. 4. 2014 so po40 godini staz no ima 54 godini od tie 40 godini ima raboteno 13 godini i 5 meseco vo bivsataJNA vvo bosna, resenieto id Makedonija ni staza so ogled na toa deka toj ima karcinom na pankreas se znae negovoto pa ve zamolila da mi odgovorite od tuzla mu e priznat stazot i e dostaven do piom koga ce moze da ja dobie drugiot srazmeren del od penzojata bidejki nie nemame mnogu vreme odnosno toj od lekarite mu se dadeni 5do6 meseci zivot atoj e vece bolen 4 meseci pa ve molan ako mozete da mi odgovorite kako iti so penzojata od B I H
За да може да провериме и да ви одговориме, потребно е да ни доставите име и презиме на мажот кој е корисник на старосната пензија и пензиски или матичен број.
nova adresa na drzavna komisija
Adresata na Drzavnata komisija za odlucuvanje vo Upravna postapka i postapka od raboten odnos vo vtor stepen e: Ul. "Dame Gruev" br.3 lokal 5
dali sleduva poseben dodatok za dete so vrodena srceva mana
За ова прашање обратете се во Фондот за здравство
Pocituvani,prasuvam vo ime na tatkomi.Tatkomi imase mozocen udar koj go snajde na sluzbeno patuvanje za Anglija (rabotese kako vozac).Ima 60 godini i 41 godina raboten staz.Dodelena mu privremena invalidska penzija vo traenje od edna godina.Dali po istek na vremenskiot rok ce ima penzija ili ce ceka 64 godisna starost i dali mu sleduva nekoe telesno ostetuvanje.Komisija utvrdila invalidnost od 65% ? So nadez za brz odgovor mnogu Vi blagodaram ! Pozdrav../
Добар ден, почитуван, согласно Законот за пензиско и инвалидско осигурување, во член 130 точка 7 е регулирано дека правото на инвалидска пензија престанува доколку корисникот не се јави на задолжителен контролен преглед во рокот утврден во решението (на година) или со контролниот преглед не е утврдена инвалидност, односно неспособност за работа. Од ова произлегува дека Вашиот татко, пред истекот на рокот од една година потребно е со нова медицинска документација, да поднесе барање за контролен преглед до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување во местото на живеење, за да се утврди инвалидноста од кое зависи и продолжување право на инвалидска пензија. Секое добро
Zdravo vcera vi go napisav embg broj od tatko mi na vase baranje a ne dobiv odgovor ke ve molam da mi odgovorete EMBG;2303949490041 BLAGODARAM
Postapkata e vo tek, isprateno e denovive baranje na dvojazicnite obrasci.
имам работен стаж 22 год.и сум во работен однос на неопределено време.Во 2007 год.сум правена операција на матката и таа е извадена. Дали ме следува некој надоместок од ПИОМ.
Само за извадена матка не следува паричен надоместок. Следува само за извадени матка и јајници на жена до 45 години возраст и во време на операцијата да била во работен однос.
koga ke ima sozijalna pomos za juli vo veles
Za ova prasajte vo Centarot za socijalni raboti vo Veles.
Pozd. Imam 25 godini raboten staz vo Kosovo, overen vo rabotnicka kniska, i 17 godini raboten stazh vo R Makedonija. Vo RM zemam minimalna penzija za soodvetniot staz, dodeka vo Kosovo nemam pravo, zaradi nemanje na reciprocen megjunaroden dogovor. Kako drzavjanin na RM, dali mozam, kako i kade da go baram moeto pravo na penzija od Kosovo za 25 god. raboten staz.
Pocituvan, Dogovor za socijalno osiguruvanje megju RMakedonija I Kosovo, se uste ne e sklucen I se dodeka ne se skluci megjunarodniot dogovor, nema da moze da go ostvarite pravoto na penzija od Kosovo. Postoi moznost, dokolku sakate, vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade sto ziveete, da podnesete baranje do R.Srbija za penzija od Kosovo, znaci preku Srbija toa da se realizira, no taa postapka trae mnogu dolgo.
Почитувани. Ми треба една информација: Имено слушнав некои „муабети“, а не знам дали е вистина. Сопружници работеле во Германија и тука, земале пензија од двете места. По смртта на едниот сопружник, другиот продолжил да ја зема неговата германска пензија, а и пензијата (германска) на починатиот. Дали е ова можно, бидејќи таков случај се и моите родители. Мајка ми почина пред шест месеци, па сакам да знам дали може татко ми да продолжи да ја зема и нејзината пензија (покрај својата)?
Toa e точно. Може во овој случај да се земаат и двете пензии и лична и и семејна. Можете да поднесете барање во Подрачната единица во местото на вашето живеење. Поздрав
makedonski drazavljanin so svajcarska penzija za da se venaca so makedonka dali posle negovata smrt ima pravo da ja nasledi negovata penzija i dali treba da ima period kolku treba da bidat vencani za nasleduvanje na penzijata.odnapred vi blagodarime.6199
Da posle venvcavanjeto i sleduva penzija.
so mojot soprug se razvedovme pred 20 god no potoa toj se razbole od sizofrenija i zema invalidska penzija .site tie godini jas prodolziv da se grizam za nego i pred dve godini koga pocina jas go pogrebav so moite deca.vo mojot izvod postoi deka se imamo razvedeno a vo negovite dokumenti ne postoi razvod .imam 52 god i dali imam pravo da ja nasledam negovata penzija.odnapred vi blagodaram.9869
Soglasno ZPIO pravo na semejna penzija moze da ostvarat clenovite na semejstvoto i toa: bracnuiot drugar, decata, roditelite na pocinatiot koj gi izdrzuval, kako i bracniot drugar od razveden brak, dokolku so sudska odluka mu e utvrdeno pravo na izdrzuvanje.
Zdravo,imam 49 god. vrabotena sum kako invalido lice vo edna konfekcija kade primam plata od 8000 den. vklucuvajki go i prevozot i hranatavo tie pari. imam raboten staz od 8 god. Poradi ostetuvanja na kolkovite koi gi imam uste od malecka i ednata noga koja mi e pomala od drugata so veke vidni razliki od 9-10cm imam golemi problemi so odenjeto i golemi bolki vo nozete. Me interesira kolku godini staz mi trebat za da ostvaram pravo na invalidska penzija
Za da ostvarite pravo na invalidska penzija, treba da imate najmalku 12 godini raboten staz.
Tatko mi e na vozrast od 62 god ima rabotrno vo avstralija 7god a vo makedonija nema nitu den staz dalu ke zema avstraliska pezija so napolnuvanje na godin ite za pezija i dali ima nekija vrska sto nema makedonski staz da ne ja zema i avstraliskata penzija sakam brz odgovor posto vi pisuvam po treti pat i nemam odgovor
Pocituvan, se izvinuvame za docnenje na odgovorot, poradi otsustvo na ovlastenite lica za odgovaranje na prasanjata. Ve izvestuvame deka nema vrska sto Vasiot tatko nema raboten staz vo Republika Makedonija za da ostvari pravo na penzija od Avstralija. Megjutoa, zakonski uslov za ostvaruvanje pravo na starosna penzija od Avstralija e so najmalku 10 godini raboten staz.
vrabotena vo EVN imam 61 g starost i 30 g.raboten staz sakam da prodolzam sa rabotam do 64 g dali mozam pozdrav
Согласно новиот Закон за изменување и дополнување на Законот за работни односи кој стапи на сила на 06.08.2014 година, работникот со писмена изјава може да побара да му се продолжи Договорот за вработување најмногу до 67 години возраст за маж, односно 65 години возраст за жена, а писмената изјава работникот ја дава најдоцна до 31 август во тековната година за наредната година. Остварувањето на правото на старосна пензија согласно ЗПИО е лично право и може да се оствари само по барање на осигуреникот.
Pocituvani: Bi sakal da prasam ... jas imam raboteno vo topilnicata za cink i olovo vo Veles okolu 8.5 godini posle toa se vrabotiv vo Ruma vo Muzik Max okolu 2 godini i potoa se vrativ vo Veles i otvoriv sam svoj servis kade rabotev 1 god. i 1998 se vrativ vo Ruma (kade i sega ziveam) kade sega rabotam 16 god od koj 9 mi se evidentirani i sega so nov zakon za predvremeno penzioniranje za koj sum slusnal od novini imam moznost da vo 2015 god odam vo predvremena penzija so polni 56 god starost i 20 god staz. Pa me interesira dali moze da se povrzat godinite od Makedonija i Srbija da mozam da dobija cela penzija a ako ne kakvi se zakonite vo Makedonija po ova prasanje i na kogo da se obratam za dopolnitelni informacii....Blagodaram.....Dragan
Ve izvestuvame deka stazot se povrzuva, odnosno se sobiraat godinite staz I od dvete drzavi (Makedonija I Srbija). Vo Republika Makedonija uslov za steknuvanje so pravo na penzija e 64 godini starost za maz I najmalku 15 godini penziski staz.
Почитувани, би сакала да ми одговорите на пашањето, дали е изгласан и дали на сила стапи законот со кој се продолжува работниот стаж за уште 3 години работа во соодветната професија, па дури потоа да се замине во пензија. Однапред во благодарам на одвоеното време.
Законот за изменување и дополнување на Законот за работни односи стапи на сила на 06.08.2014 год.Работникот со писмена изјава може да побара да му се продолжи договорот за вработување најмногу до 67 години возраст за маж, односно 65 години возраст за жена, а писмената изјава работникот ја дава најдоцна до 31 август во тековната година за наредната година.
Pozdrav, Momentealno rabotam vo stranstvo kade ne se plakjaat penziski pridonesi;i bi sakal da se informiram kako mozam da otvoram smetka vo Makedonija za da "teci" raboten staz. Dali nacionalniot fond ima moznost da se otvori smetka i da plakjaat opredelna suma na pridonesi? Ako e mozno, bi ve zamolil da mi dadete link da dobijam povekje informacii, a vo slucaj da nema moznost, bi ve zamolil za lista na privatni penziski fondovi koi vrsat takvi uslugu. Odnapred blagodaram.
Vo penzisko osiguruvanje vo Republika Makedonija moze da se stapi samo dokolku ste vo raboten odnos. Povekje informacii mozete da dobiete na Veb stranata na Fondot na PIOM www.piom.com.mk
Korisnik sum na Crnogorska penzija, se doseliv vo Makedonija, imam državjanstvo. Kako da ja reguliram penzijata i zdravstvenoto osiguruvanje ?
Треба да поднесете барање до Црногорскиот орган за социјално осигурување каде ќе образложите дека сте се преселиле тука да живеете, ќе им напишете точна адреса во Р.Македонија и дека сакате тука да ви се врши исплата на пензијата на сметка во Македонија. Прво ќе отворите сметка во банка и со барањето ќе им доставите и потврда издадена од банка од Р. Македонија за да може Црногорскиот Фонд да ви врши исплата на пензијата. За здраствено осигурување нека со обрати до Подрачната Единица на Фондот за Здраство во местото каде што живеете.
VE MOLAM ZA INFORMACIJA:KOLKU GODINI STAZ I STAROST SE POTREBNI ZA DOBIVANJR KANADDKA PENZIJA.
Вие можете да остварите право на пензија од старосното осигурување во случај: да имате наполнето 65 години; да сте живееле во Канада најмалку една година по наполнувањето на 18 години;да сте биле државјанин на Канада или да сте имале легален престој во Канада во моментот на вашето заминување; и да сте живееле во Канада по наполнувањето на 18 години и имате придонеси по основ на легислативата на Република Македонија во текот на период од најмалку 20 години вкупно. Во случај да имате 64 години и да ги исполнувате трите последни наведени услови, Вие треба без задоцнување да поднесете барање за пензија од старосното осигурување, со цел да се осигурате дека вашата пензија ќе почне да се исплатува во моментот кога ќе наполните 65 години. За да имате право на оваа пензија не е потребно да имате работено во Канада, ниту треба да прекинете со работа пред да почнете да ја добивате пензијата. Битно е значи да се поднесе барање, па потоа органот во Канада ќе одлучи по кој основ.
pocituvani imam 62 godini i 44 godini raboten staz .dali me sleduva nekoja benificija za penzija so pogolem raboten staz od 40 godini.
Soglasno Zakonot za PIO, za vkupen penziski staz od 35 godini za zena, odnosno 40 godini za maz pripagja 80% od penziskata osnova, dokolku ima navrsen staz po 01.01.2013 godina se dodava plus 1,61% za sekoja godina staz navrsen posle 01.01.2013 godina.
Na 21 januari pravam 62 godini imam dovolen staz za da odam vo penzija,firmata vo koja rabotam saka da me prati vo penzija vo juni 2014 godina.Jas sakam DA prodolzam da rabotam uste 2 godini imam li pravo na toa I dali firmata odlucuva dali ke prodolzam da rabotam ili postoi zakon so koj jas bi mozela da ostanam na rabota uste 2 godini. Odnapred vi blagodaram.
Soglasno noviot Zakon za izmenuvanje I dopolnuvanje na Zakonot za rabotni odnosi koj stapi na sila na 06.08.2014 god., rabotnikot so pismena izjava moze da pobara da mu se prodolzi dogovorot za vrabotuvanje najmnogu do 67 godini vozrast maz, odnosno 65 godini vozrast za zena. Pismenata izjava rabotnikot ja dava na rabotodavecot najdocna do 31 avgust vo tekovnata godina za narednata godina. Ostvaruvanjeto na pravoto na starosna penzija soglasno Zakonot za PIO e licno pravo I moze da se ostvari samo po baranje na osigurenikot.
Pocituvani,Ve molam da mi odgovorete zosto seuste nemam dobieno odgovor na mojata zalba sto ja imav isprateno do vtorostepena komisija uste vo april 2014god.Mojot P.br. 211000488550 Nemam nikakva egzistencija.Bidete blagosloveni.
Po podnesenite zalabi odlucuva Drzavnata komisija za odlucuvanje vo vtor stepen i za tekot na postapkata potrebno e da se obratite do nea kako nadlezen organ.
Pocituvani, Imam edno prasanje do vas. Minatata godina se steknav so pravo na starosna penzija so napolneti 64 godini staz.Megutoa jas imam raboteno i vo Germanija. Pri podnesuvanjeto na dokumentite za domasnata penzija mi bea pobarani i site dokumenti koi gi imav vo vrska so rabotata i stazot vo Germanija. Sega vo noemvri so navrsuvanje na 65 godini starosti gi ispolnuvam uslovite za steknuvanje na pravo na stranskata penzija. Me interesira dali postapkata za steknuvanje na stranskata penzija ke se vodi avtomatski i ke bidam informiran ili treba da dostavam nekoi drugi dokumenti? Do kolku treba ve molam kazete mi koi dokumenti treba da gi dostavam? So pocit
Potrebno e vo Filijalata na Fondot na PIOM vo mestoto kade ziveete, da podnesete baranje za penzija za delot od Germanija. Potoa Filijalata go dostavuva vo Centralata na Fondot, vo Oddelenieto za megjunarodni dogovori po sto kje se postapi, odnosno kje se podnese baranje do Germanija. Dokolku imate dostaveno dokazi za stazot od Germanija vo Fondot na PIOM, togas e vo red, ako nemate togas so podnesuvanje na baranjeto dostavete gi I tie dokazi.
Dali moze avstraliski penzioner korisnik na starosna avstraliska penzija da se vrati na postojano ziveenje vo Makedonija i kako ke ja dobiva penzijata ovde vo Makedonija?
Za ova, potrebno e da prasate vo Avstraliskiot organ za socijalno osiguruvanje, kako toj go reguliral toa. Dokolku e obratno, odnosno za korisnik na penzija od Makedonija vo Avstralija ili bilo koja druga zemja, Fondot na PIOM vo Makedonija nosi resenie za transfer na penzijata I potoa se vrsi isplatata vo drugata zemja.
baba mi e na vozrast 88godini ima raboteno vo Avstrija skoro 9 godini. ona e drzavjanin na republika srbija a tuka e donesena pred 8godini kaj sinot vo skopje i ima stalen prestoj vo republika Makedonija .Osven stazot vo avstrija nema evidentirano drug staz.Ve molam da mi kazete dali ima pravo za penzija i sto dapredzememe odnosno kade da se obratime.
Babata vo Fondot na PIOM, moze da podnese baranje za starosna penzija za delot od Avstrija.
dali na osigurenikot-penzioner l.br.0004043218121 mu e stavena penzijata vo miruvanje .ocekuvam brz odgovor. blagodaram
Soglasno Zakonot za zastita na licni podatoci, Fondot na PIOM ne smee da dostavuva vakvi informacii.
tatko mi ima 57 god .raboten staz od okolu 16 god.konstatiran e invaliditet od 51% PIOM imase presmetano iznos od okolu 17 000 denari (penzija) a vsusnost dobi resenie za 6400 den...pa me interesira kako se dojdeni do ovaa suma i dali moze nesto da se prevzeme i kade da se obratime
Za da proverite za sto stanuva zbor, obratete se vo Fondot na PIOM vo Oddelenieto za isplata na penziski primanja, kade so penziskiot broj, referentot kje proveri za sto stanuva zbor.
Zdravo ziveam vo Avstria i Imam sega i avstrisko drzavljanstvo ,mojata kola koaj e proizvedena 1998 godina dali mozam da ja legaliziram vo MAkedonija i posle dali jas kako Avstriski drzavljanin Imam pravo da ja vozam kolata so Makedonski tablici koja ke bide na ime na mojata majka .odnapred blagodaram
Прашањето е поставено на погрешно место, обратете се во МВР.
Pocituvani,moeto prasanje (1) e jas ziveam i rabotam vo Italija no moite rotiteli ziveat vo Makedonia no ne primaat nikakov prihod Tatkomi ima staz no ima 61 godini dali moze da odi vo predvremena penzija.Prasanje (2)od koi institut moze tatkomi da dobie dokument deka toj ne prima nikakov prihod mi treba ovde vo Italija blagodaram.
Vo odnos na prvoto prasanje Ve izvestuvame deka uslov za ostvaruvanje pravo na starosna penzija e da ima 64 godini starost и minimum 15 godini penziski staz.Nema opcija za predvremena penzija. Vo odnos na vtoroto prasanje treba do dojde kaj nas, odnosno vo Fondot za penzisko и invalidsko osiguruvanje na Makedonija, licno, so licna karta, vo salterite ke mu dadat potvrda deka ne e korisnik na penzija.
Zdravo,na plata ni zadrzuvaat pridones za profesionalno zaboluvanjeme pa me interesira sto se podrazbira pod istoto,koi zaboluvanja vo RM se opfateni pod taa kategorija i nacinotna ostvaruvanje na pravoto
Ова прашање поставете го кај Министерствот за труд исоцијална политика.
pocituvani.moiot soprug ovaa godina na 15juni napolni65godini so koe go ostvari pravoto na germanska penzija bideiki ima raboteno vo germanija.Gipopolni site dokumenti koi se baraa ot germanija i gi pusti na 25 mai ovaa godina.posle nekolko meseca cekane ovoi mesec na 0711 dobi samo sumata koja mu e odredena za 1mesec.prasaneto e zasto ne mu e izplatena sumata za predxodnite meseci koi cekal.roden e15061949godina
Za da moze da proverime za sto stanuva zbor, treba da navedete ime I prezime I penziski broj.
pocituvani mojot tatko rabotese vo slovenija 10 godini . Sega ima 61 godina a na 62 ke zamine vo penzija bidejki ima benificiran staz od makedonija . Ne interesira na kolku godini bi mozel da zeme penzija od slovenija i kade da se obrati
Ima tri opciji:za mazi Prvata opcija:58 godini I 08 meseci starost ama da ima 40 godini vkupen staz bez dokup. Vtora opcija:na 64 godini starost ama da ima 20 godini vkupen penziski staz Treta opcija :65 godini starost a minimum 15 godini vkupen penziski staz. SPLOŠNI POGOJI Pravica do starostne pokojnine je odvisna od dopolnitve določene starosti in zavarovalne, pokojninske oziroma pokojninske dobe brez dokupa. Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do te pokojnine morata biti hkrati izpolnjena oba pogoja, ki se v prehodnem obdobju razlikujeta glede na spol zavarovanca. Predpisane so tri različne možnosti in sicer: Za ženske: Starost Pokojninska doba 58 let 4 mesece 38 let 8 mesecev brez dokupa 62 let najmanj 20 let 64 let najmanj 15 let zavarovalne dobe Za moške: Starost Pokojninska doba 58 let 8 mesecev 40 let brez dokupa 64 let najmanj 20 let 65 let najmanj 15 let zavarovalne dobe
Pocituvani, Ve molam da mi odgovorite na slednoto prasanje.Jas sum voen penzioner. Dali kako penzioner mozam da rabotam i da steknuvam prihod. Na osnov na sto penzioneri izvrsuvaat funkcii vo fondod za penzinskoinvalidsko i za toa da bidat plateni. Blagodaram!
Na korisnik na penzija dodeka e vo raboten odnos, ili vrsi samostojna dejnost vo RM ili vo stranstvo, mu se zapira isplatata na penzijata, a na korisnik na invalidska penzija mu prestanuva i pravoto na penzija. So ovaa odredba e uredeno deka na sekoj korisnik na penzija (nezavisno dali e voen ili civilen penzioner) za koj posoti evidentirana M1 prijava na osiguruvanje, mu prestanuva isplatata na penzijata. Dokolku korisnikot na penzija na drug nacin ostvaruva prihod ne postoi osnov da se zapre isplatata. Penzioner moze da bide clen vo Uravniot odbor na Fondot na predlog na Sojuzot na zdruzenijata na penzionerite na Makeodnija.
колкав е износот на пензиите од најниската 3 - та група : Благодарам !!
Za licata sto ostvarile pravo na penzija do 31.12.1996 god. iznosot na III grupa penzii e 9.204 den, za onie od 1.1.1997 do 31.12.2001 god., iznesuva 7.162 den., a za onie sto se penzionirale od 1.1.2002 god. pa navaka, III-ta grupa penzii iznesuva 7.620 den.
колкав е износот на пензиите од најниската 3 - та група : Благодарам !!
За оние кои оствариле право на пензија до 31.12.1996 година износот на трета група на пензија е 9.204 денари. За оние кои го оствариле правото до 1.1.1997 година, таа изнесува 7.162 денари. А пак, оние кои го оствариле правото до 1.1.2002 година, таа изнесува 7.620 денари. Сите овие износи се за трета група. Поздрав
Pocituvani, Vo noemvri polnam 64 godini. Imam raboten staz nad 15 godini vo RM. Sega ziveam vo stranstvo. Dali mozam da podnesam baranje za penzija na vozrast od 65 godini? Blagodaram, Stevo
Za makedonskata penzija mozete da podnesete baranje na 64 godini vozrast so minimum 15 godini penziski staz, a moze I na 65 godini vozrast.
Почитувани, мојот татко е починат и мојата мајка која живее сама сега остварува семејна пензија. Ме интересира дали мајка ми смее да работи како самостојна хигиеничарка и да остварува дополнителен приход или ако тоа го работи може да се случи да и ја укинат сенејната пензија. Со почит.
Согласно Законот за ПИО, на корисникот на пензија додека е во работен однос или врши самостојна дејност му се запира исплатата на пензијата, а на корисникот на инвалидска пензија му престанува и правото. Во вашиот случај доколку вашата мајака е во осигурување и има зансован работен однос ќе и се запре исплатата на пензијата.
Почитувани, дали лице кое е невработено и единствен приход му е приходот од издавање на станбен простор под закуп подлежи на плаќње данок од приход на имот. Со почит.
За ова прашање Фондот на ПИОМ не е надлежен да одговара. Прашајте во Управата за јавни приходи.
dali so rab.stas od 13god vo r.makedonija mi sleduva penzija sega momentalno imame 93god.i ako mi sleduva dali ke vlijeje na mojata segasna avstraliska penzija dali nesto ke mi se namali ili ne.posto sme ucesnik vo NOb dali vremeto pominato vo vojska mi se racuna kako stas i dali mi sleduva borecka penzija odnapred blagodaram
Za da ostvarite pravo na penzija od R.Makedonija potrebno e da imate 15 godini staz I 64 godini na zivot. Dokolku imate I staz vo Avstralija moze da ostvarite pravo na srazmeren del na starosna penzija. A, dali penzijata od R.Makedonija kje vlijae na visinata na avstraliskata penzija, za toa potrebno e da se obratite do Avstraliskiot organ za socijalno osigiruivanje. Ne moze da ostvarite pravo na borecka penzija bidejki toj zakon veke ne e vo sila.
Јас имам 60 години старост и сум работник кој има работено во кожарски комбинат со редовен стаж од 28 години и 10 месеци . Целиот работен век го имам поминато на едно работно место кое е со зголемено траење на стажот т.е со бенифициран стаж од 1977 до 1994 година ( според уверението издадено од фирмата на секои 12 месеци се смета стаж од 15 месеци ). Во вкупен износ од 48 месеци бенифициран стаж. Прашање до Вас: Кога ќе можам да го остварам правото на старосна пензија со намалување на старосната граница за навршениот стаж на осигурување со зголемено треање согласно член 19 од Закон за ПИОМ. И ако можете конкретно да ми го објасните членот 19 од Закон за Пиом.
Според вашето кажување, за периодот за кој вие тврдите дека е поминат на работно место со степен на зголемување 12/15 вие исполнувате услов за старосна пензија со намалување на старосната граница со наполнети 61 година старост. Што се однесува до вториот дел на прашањето за детално објаснување на членот 19 од Законот за ПИОМ цениме дека ќе биде потребно лично да се обратите до Стручната служба за стаж на осигурување што се смета со зголемено траење при Фондот на ПИОМ од причина што сметаме дека е невозможно детално објаснување со ваков вид на комуникација.
Pochituvani, Lice rodeno 1953 godina, sega drzhavjanin na Avstralija od januari 1988, a so tamoshen prestoj i rabota od 1983, koe e seushte vo redoven raboten odnos i avstralijski stazh od okolu, a ima i izvesen stazh vo R. Makedonija pred zaminuvanjeto, se interesira za uslovite na steknuvanje makedonska penzija. Voedno, pri preselbata ja ima zagubeno rabotnichkata knishka od Makedonija. Dali ovoj dokument e neophoden za procedurata i kako mozhe da se obnovi? Vi blagodaram odnapred.
Uslovite za steknuvanje na makedonska starosna penzija se 64 godini starost I minimum 15 godini penziski staz. Ako ne ispolnuva samo so makedonskiot staz togas se sobira I stazot od Avstralija. Rabotnata kniska e biten dokaz. Ako ja ima izgubeno, togas obavezno da dostavi potvrdi od firmite kade rabotel. Ako i toa nema, togas da podnese Izjava kade kje napise periodi od koga do koga rabotel,ime na firmite i gradot kaj rabotel,i tatkovo ime.
Pocituvani, Mojot soprug zagina pred 9 meseci, toj imase raboteno i vo Makedonija i vo Italija. Pobarav penzija za moite dve maloletni deca, i dobiv resenie za rabotenoto Vo Makedonija.Od Italija gi dobiv dokumentite na domasna adresa, od tie dokumenti samo eden del mi bea isprateni od Vasa strana prevedeni na makedonski jazik, vo koj ima edna izjava da izberam dali sakam da koristam Italijansko_jugoslovenska konvencija, ili ne sakam da koristam. Dokolku sakam da koristam da dadam potvrda deka ne sum vrabotena.Pocituvani, jas imam 26 god. i ne mozam da bidam nevrabotena, a mislam deka moite deca gi sleduva da zemat penzija od toa sto go ima raboteno nivniot tatko.Brojot na resenieto e ст/ф 50443.Vo I.N.P.S vo Italija prasav za ovoj problem i tamu mi pobaraa potvrda za raboten odnos, i kolku se moite mesecni primanja, mi kazaa deka nema da ima nikakov problem i deka decata ke si go zemaat toa sto gi sleduva od tamu. Ke ve molam da proverite kade e napravena greskata i da me izvestite kako da Vi ja vratam izjavata. Se nadevam deka ke mi odgovorite. So Pocit, Slagjana Stoimenova
Pocituvana, go proverivme Vasiot predmet i Ve izvestuvame deka Vie treba samo da ja popolnite Izjavata sto Fondot na PIOM Vi ja ispratil i vo koja treba da se izjasnite kakva penzija barate (starosna, semejna) i potoa popolnetata izjava da ja dostavite vo Fondot na PIOM. Potoa, Fondot ke postapi kako sto treba i ako treba ke go izvesti i Italijanskiot organ. Site drugi dokumenti sto Vi gi ispratil Italijanskiot organ licno na vasa adresa, treba sami da im odgovorite sto tie baraat i da im gi ispratite. Znaci, za takvite dokumenti sto licno Vi gi ispraka organot vo Italija, treba sami licno niv da im gi dostavite, a Fondot ne posreduva vo toj slucaj.
Pocituvani, imam 25 godini raboten staz vo Bugarija i 2 meseci staz sto imam raboteno vo Germanija. Vo R.Makedonija nemam nitu eden den raboten staz. Od pred 6 godini sum mazena za makedonski drzavjanin i imam pokraj bugarsko i makedonsko drzavjanstvo. Dali mozam da dobijam penzija vo Republika Makedonija i kako? Vi Blagodaram odnapred na odgovorot.
Pocituvana, bidejki nemate nitu eden den raboten staz vo Republika Makedonija, ne mozete da ostvarite pravo na licna penzija od R.Makedonija.
Pocituvani,majka mi ima 6 godini raboten staz vo mk. i 12 godini vo austrija.Taa zivee momentalno vo mk.Dali ima pravo na starosna penzija vo mk.
Pocituvan, Vasata majka ima pravo da ostvari starosna penzija koga ke napolni 62 godini starost. Togas ako zivee vo Makedonija ke podnese baranje vo podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto vo koe zivee so prilozeni dokazi za stazot vo Avstrija. Ako zivee vo Avstrija, ke podnese baranje vo avstriskiot organ za socijalno osiguruvanje plus i original rabotnicka kniska, a ako nema original togas original potvrdi od firmite vo koi rabotela vo Makedonija.
Pocituvani,jas imam raboteno i vo Avstrija i vo Makedonija.Me interesira dali visinata na paricnata nadomest od starosnata penzija e ista bez razlika dali ke ziveam vo Avstrija ili Makedonija vo vremeto koga ke dobivam penzija i od dvete zemji ili na primer penzijata od Avstrija e pomala ako ziveam vo mk vo odnos na istata ako ziveam vo Avstrija i ako e dali mozete da mi kazete kolku golema e razlikata
Pocituvana, bez razlika kade ke ziveete, iznosot na makedonskiot del od penzijata e ist. Isto taka, bi trebalo da e i za avstriskiot del, no za toa najdobro da se informirate vo Avstriskiot organ za socijalno osiguruvanje.
Татко ми беше вработен во МВР и на 01.03.1988 беше испратен на испомош во тогашна Југославија во Белград до 28.02.1990 год.После тоа е вратен редовно на работа повторно во МВР. Од 22 Март 2010 замина во пензија со бенефициран стаж од 41 год и 3 месеци во Македонија.Од Белград му е признат стажот од 2 год и 8 месеци бенефиции. Фондот од Велес по службена должност испрати барање до фондот во Белград за да ми се одобри странската пензија со признатите 2 год и 8 месеци, но оттаму добивме одговор дека нема право на пензија со образложение дека бенефициите од македонскиот стаж не му ги признаваат.упативме жалба и одговорот беше ист. Тој има старост 58 год. Ке ве молам за ваша помош и одговор!
Како што Ви одговориле по жалба дека според Договорот, бенифициран стаж не се признава во земјите договорнички освен во матичната држава.
Татко ми беше вработен во МВР и на 01.03.1988 беше испратен на испомош во тогашна Југославија во Белград до 28.02.1990 год.После тоа е вратен редовно на работа повторно во МВР. Од 22 Март 2010 замина во пензија со бенефициран стаж од 41 год и 3 месеци во Македонија.Од Белград му е признат стажот од 2 год и 8 месеци бенефиции. Фондот од Велес по службена должност испрати барање до фондот во Белград за да ми се одобри странската пензија со признатите 2 год и 8 месеци, но оттаму добивме одговор дека нема право на пензија со образложение дека бенефициите од македонскиот стаж не му ги признаваат.упативме жалба и одговорот беше ист. Тој има старост 58 год. Ке ве молам за ваша помош и одговор! Како што Ви одговориле по жалба дека според Договорот, бенифициран стаж не се признава во земјите договорнички освен во матичната држава. САМО ДА ДОПРАШАМ НЕШТО Како и кога тој ќе има право да ја користи пензијата од Србија?-дали ке пропаднат тие 2 год и 8 месеци, или барем да си ги бара уплаќаните придонеси за тоа време назад.Можете ли вие како институција надлежна за тоа да сторите нешто? Благодарам!
Pocituvana, Vasiot tatko ke ostvari pravo na koristenje penzija od Srbija koga ke napolni 65 godini starost. Za podetalni informacii najdobro e da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo Veles (negovoto mesto na ziveenje), kade veke ima otvoreno predmet za tatko vi i nasite referenti ke mozat da vidat od samiot predmet za slucajot.
mi falat 3 godini za penzija a nevrabotena sum.ve molam kazete mi dali moze po zakon da si platam 3 godini unazad raboten staz da bi imala pravo na penzija
Soglasno zakonskata regulativa ne postoi pravo na otkup na raboten staz. Pravoto na penzija moze da go ostvarite samo so navrsuvanje od najmalku 15 godini raboten staz i 62 godini starost za zena, odnosno 64 godini za maz.
Pocituvani,nevrabotena sum a mi fali dve godini raboten staz za pravo na starosna penzija.dali e moguce da se uplatat i nadoknadat dvete godini vo nazad ili postoi li nekoe drugo resenie
Zakonski uslov za ostvaruvanje pravo na starosna penzija e osigurenikot da ima najmalku 15 godini raboten staz i starost od 62 godini za zena, odnosno 64 godini za maz. Vo staz na osiguruvanje (potreben za ispolnuvanje na eden od uslovite za starosna penzija) se smeta vremeto pominato vo zadolzitelno osiguruvanje pod uslov da e platen pridonesot za penzisko i invalidsko osiguruvanje.
tatko mi ima 9 meseci benificiran staz dali moze da gi iskoristi za da vleze porano vo penzija
So samo 9 meseci beneficiran staz, ne gi ispolnuva uslovite za da mu se smetaat za penzija. Pokonkretno za ova mozete da procitate vo Zakonot za penziskoto i invalidskoto osiguruvanje , clen 18
Od 1992 god. vo raboten odnos vo MVR granicna policija.Dali imam benificiran staz i kako se presmetuva.Koga ke odam vo penzija so ogled na toa sto sega imam 41 god.
Почитуван, за тоа дали имате бенефициран стаж треба да проверите во Службата во МВР, бидејќи Фондот на ПИОМ нема такви податоци. Според Законот за МВР (чл.129), право на старосна пензија остварувате со навршени 40 години пензиски стаж.
imam zavrseno sredno obrazovanie so mala poprecenos za invalizirani lica bev vrabotena 4 godini vo firma drzavata gi plakase za vrabotuvanje na rabotodavacot za vrabotuva ne toj stas ne mi go platil ni eden den sega sum bez rabota bi sakala da mi pomognete kade trebam da se obratam za stazot i bi ve zamolila i da mi pomogne nekoj za vrabotuvanje sum ucela vo braka miladinovci i bi sakala dokolku imam moznost direktorot da mi pomogne da me vraboti kako xigienicarka i mazot mi e invalidno lice toj prima penzija no seto toa nedostiga a imame i deca ve molam ako moze nesto da mi pomognete vi blagodaram od kumanovo
Vo vrska so vaseto prasanje, ne mozeme da vi dademe konkreten odgovor za stazot i dali e plakjano, bidejki nemame nikakvi licni podatoci za Vas. Zatoa e najdobro da se obratite vo Filijalata na Fondot na PIOM vo Kumanovo i tamu so vasi licni podatoci (maticen broj) referentite ke proverat za sto stanuva zbor.
Pocituvani Sakam da prasam dali na vrabotenite vo brza pomos (sluzbi za itna medicinska pomos) treba da im se presmetuva i plaka beneficiran staz?
Za ova ne odlucuva Fondot na PIOM. Obratete se vo Ministerstvoto za trud i socijalna politika
vrabotena sum kako lice so posebni potrebi so namalen sluh, imam28 god.raboten staz i 53 god. starost. dali imam pravo na benificiran staz i kade da se obratam. blagodaram, so pocit
Beneficiran staz sleduva samo na lica kaj koi e utvrdeno postoenje na telesno ostetuvanje od najmalku 70% spored Listata za telesno ostetuvanje. Procentot na telesnoto ostetuvanje go utvrduva Komisijata za ocena na rabotnata sposobnost pri Fondot na PIOM.
Pocituvani, tatko mi napolni 63god. rabotese vo Gorenje Velenje kako serviser vo Makedonija od 1974 do1990god. Ima vkupno 26godini staz od koj 2god.i 5meseci se potvrdeni slovenski, pravo za dobivanje na penzija vo slovenija kako sto sme zapoznati e na 63god. ima li pravo ovaa godina da pobara slovenska penzija ili treba da ceka da napolmi 64 god koga ce gi ispolni makedonskite uslovi za penzija.? Negovata celosna dokumentacija e komletna i potvrdena od gorenje velenje Slovenija. Odnapred vi blagodarime!
Imate pravo so napolneti 63 godini da podnesete baranje za ostvaruvanje na penzija od Slovenija. Baranjeto treba da go podnesete vo podracnata edinica na Fondot na PIOM vo vaseto mesto na ziveenje.
postovani tatko mi pred 12 god otide vo pevzija so polni 64god i polni 40rab staz dali so tie uslovi go sleduva pokacuvanje na penzijata za nekoj procent sekoja godina blagodaram
Pocituvana, Vasiot tatko si gi dobiva redovno site godisni usoglasuvanja na penziite kako i drugite penzioneri. Nekoe posebno zgolemuvanje ne mu sleduva.
pocituvani tatkomi ima 14 godini 11 meseci i 5 dena raboten staza za koj e platena benificija. A vkupnoit raboten staz mu e 21 godina. Dali moze da se vraboti vo firma koja plaka i benificiran staz i da napolni poveke od 15 godini za da moze da vleze predvreme vo penzija na 61 godina? vi blagodram
Pocituvan, dali Vie ke se vrabotite vo firma koja plaka beneficiran staz, toa e Vasa licna rabota. A, dokolku se vrabotite na takva rabota, togas ako vi se plaka pridonesot za beneficiran staz, ke si ostvarite pravo za odenje vo penzija so namaluvanje na starosnata granica, spored clen 18 od Zakonot za PIO.
poctuvani ve molam za odgovor na 21.0.2003 god mi bese odstraneta so operacija matkata i jajnicite so dijagnoza dg.metrorrhagia recid op. dg.hta cum adnehectomia bill.togas imav 45 godini i sedum meseci. i togas i sega sum so postojan raboten odnos me interesira dali mi sleduva nadomest za telesno ostetuvanje dali od 2003 god i koj e procentot, vi blagodaram
Почитувана, за отсранети матка и јајници за жена до 45 години, доколку има 1/3 од работниот век, следува надомест за телесно оштетување од 60%, во случај кога настанала инвалидноста да имала својство на осигуреник. поздрав
Почитувани, Во Македонија имам работен стаж од 13 години а во Грција имам работен стаж од 7 години па сакам да знам дали стажот од Грција ќе ми биде признат за да го исполнам правото на пензија во Македонија
Република Македонија нема склучено Договор за социјално осигурување со Грција, па поради тоа работниот стаж од Грција нема да ви биде признаен во Македонија
Pocituvani, mojata majka ima 64 godini i raboten staz od 13godini i pet meseci, voedno e dva pati operirana od karcinom,ednas 1998 godina i vtor pat 2010 godina, dali ima pravo na starosna penzija ili bilo kakov nadomes poradi bolesta koja ja imala i poradi nejzinite 64 godini? Odnapred vi blagodaram
Нема услови ни за старосна ни за инвалидска пензија (доколку е со средно образование, освен ако има високо образование за инвалидската пензија) Во зависност од болеста, а за што утврдува Комисијата за оцена на работна спсобност, можно е да има само телесно оштетување, но во време на утврдувањето на телесното оштетување да имала статус на осигуреник, во спротивно не и следува.
Pocituvani,se raboti za lice koe zema invalidska penzija i e 100% slepo,no na denot koga pocalo da zema penzija procentot na telesno ostetuvanje bil 70-80%,no sega vo momentot e 100%,pa Ve molam objasnete dali treba da se podnesat dokumenti nekade za da se zgolemi procentot na pridonesot za telesno ostetuvanje bidejki od toj den zema samo 10% za telesno ostetuvanje,a neli za lice koe e 100% invaliditet procentot e pogolem.Liceto e povredeno na rabotno mesto.
Да, треба да поднесете нови документи во Подрачната единица на Фондот на ПИОМ за да се зголеми телесното оштетување, како доказ дека состојбата е влошена и доколку постојат услови, ќе се донесе нов Наод и мислење во Комисијата за Оценка на работна способност
kako moze da se vrabotime vo germanija sega so nekoj nov zakon
Odgovorot na Vaseto prasanje ne e vo nadleznost na Fondot na PIOM. Treba da se obratite na drugo mesto
na 20 juni tatkomi polni 64 godini i e vo raboten odnos na opredeleno vreme. Dali rabotodavacot e dolzen da isplati paricen nadomest za penzija i kolku?
Za sekoj raboten odnos, obvrska na rabotodavacot e da isplati plata za periodot za koj trael rabotniot odnos. A, so isplatata na plata mora da se isplatai i pridonesot za PIO.
na kolku godini se zema penzija za lice koe rabotelo vo francija a zivee sega vo makedonija
Почитувана, согласно најновите измени старосната граница за пензија расте од 65-67 години зависно од годината на раѓање. Постојат услови и за предвремена пензија на 60 години старост во зависност од одредени услови. Откако ќе поднесете барање за пензионирање францускиот орган ќе го обработи истото и ќе ве извести за сите можности во врска со Вашиот случај. Поздрав
Pocituvani ova prasanje e za mojata majka podena 07011957gStrumica.vrabotena vo firma za proizvodstvo i prodazba na keramika,porcelan i sanitarija(Veles)koi imat i sediste vo Strumica.Raboti vo firmata"Hemija Komerc"11godini,na 21.09.2007 i bese dijagnosticiran karcinom na matka i jajnici,pri sto posle mesec dena bese napraven operativen zafat na Drzavna Klinika _Ginekologija _Skopje.Posle operacijata imase 2meseci boleduvanje,od togas pa do denes redovno gi izvrsuva rabotnite obvrski so r.Vreme od 8casa.Me interesira dali moze da raboti so namaleno rabotno vreme od 4casa i kade treba da se obratime za ovaa informacija.Odnapred vi Blagodarime
Spored Zakonot za penzisko i invalidsko osiguruvanje, pravoto za rabotenje so namaleno rabotno vreme e ukinato. Za vakvo pravo i pod koi uslovi, mozete da proverite i vo Zakonot za rabotni odnosi ili da se informirate vo Agencijata za vrabotuvanje ili Ministerstvoto za trud i socijalna politika.
Pocituvani, bi sakala da dobijam informacija dali ima opcija za odenje vo predvremena penzija. Majka mi ima 35 godini staz i 60 godini starost, raboti vo klinichki centar kako higienicarka na Detska klinika. Momentalnata zdravstvena sostojba ne i na najdobro nivo ima mnogu dijagnozi, megu niv i preziveano mozocen udar. Poradi tezinata na svojata rabota, od nekolku prijateli doznav deka ima nekoja opcija za predvremena penzija, no sakam strucen sovet pa poradi toa vi se obrakam na vas. Sakam da znam dali ima takva moznost i kako e toa regulirano, dali postoi zakonska osnova i so koj zakon e toa regulirano i dali e toa zavisno od firmata potocno od rabotodavachot. Isto taka sakam da znam kako odi postapkata ili da me upatite kade mozam da gi dobijam tie informacii. vi blagodaram odnapred.
Soglasno clen 17 od ZPIO osigurenik steknuva pravo na starosna penzija koga ke napolni 64 godini zivot (maz) odnosno 62 (zena) i najmalku 15 godini penziski staz. Ostvrauvanje pravo na predvremena penzija soglasno ZPIO ne e regulirano. No dokolku vasata majka e bolna i ne e sposobna za rabota ima pravo da podnese baranje za ostvaruvanje pravo na invalidska penzija dokolku ima penziski staz koj pokriva edna tretina od rabotniot vek. Kon baranjeto za invalidska penzija se prilozuva obrazec br. 3 od maticen lekar , A1 obrazec koj go popolnuva rabotodavacot i medicinska dokumentacija original isto taka i kompletna dokumentacija koja se odnesuva na navrseniot penziski staz. Pravoto na Invalidska penzija se oistvaruva vrz osnova na naod ocena i mislenje od Komisijata za ocena na rabotna sposobnost koj go donesuva vrz osnova na neposreden pregled, koj potoa se potvrduva ili ne od strana na Komisijata za reviizja pri ministerstvoto za trud i socijalna politika. Vo zavisnost od utvrdenata invalidnost vo naodot se donesuva soodevetno resenie za pravoto na invalidska penzija.
So naod, ocena i mislenje na Komisijata za ocena na rabotnata sposobnost br 1843 od 06.12.2006god.prvostepeniot organ donel resenie I.br.74284 od 21.12.2006god. so koe na liceto mu utvrdil postoenje na zagubena rabotna sposobnost, koja e kako posledica na bolest-rak na limfnite jazli,koja liceto i den denes ja ima samo bolesta ne e aktivna, no rabotnata sposobnost seuste e namalena i liceto ne e sposobno da gi obavuva domasnite obvrski, a kamoli da zasnova raboten odnos nekade. Za pravoto i visinata na invalidskata penzija trebase da se odluci so posebno resenie koe i den denes ne e doneseno. Od donesuvanjeto na resenieto za namalena sposobnost liceto e povikano uste 4-5 pati na kontrolen pregled i pri poslednata poseta na komisijata dadeno i e na uvid vtoroto resenie koe bese isto so prviot naod i receno i e deka nema nikakov problem bolesta postoi i deka taa ne e sposobna da raboti sto nazal i den denes e taka. Taa prodolzuva na boleduvanje i so lekuvanje vo periodot do prestanok na rabotniot odnos na 10.07.2008god. bidejki ne i bese dostaveno resenie deka ostvarila i ima invalidska penzija od fondot. Kako posle so vtoriot naod Komisijata ja naoga za sposobna za rabota ne ni e jasno koga istiot ni bese daden na uvid da go razgledame i pisese deka e nesposobna, za posle istiot naod da ne ni go davaat da go vidime, a so toj naod mu se rasava sudbinata na edno bolno lice. Prasenjeto mi e kako mozime da go dobieme ili barem da ni se dostavi na uvid dosieto so koe e vodena postapkata ili da go dobieme naodot br.1716 od 27.08.2009god. so koj Komisijata utvrdila deka liceto e sposobno za rabota, za da mozeme nekade da go obzalime bidejki so toa se resi sudbinata na za zal seuste bolno lice.
Invalidnosta kaj osigurenicite se utvrduva od strana na Komisijata za ocena na rabotna sposobnost so naod ocena i mislenje, a vrz osnova na neposreden pregled i medicinskata dokumenatcija koja e prilozena vo predmetot. Ednas utvrdenata invalidnost moze da se promeni dokolku Komisijata konstatira deka ima podobruvanje na zdravstvenata sostojba. Naodot ocenata i mislenjeto na Komisijata za ocena na rabotna sposobnost ne se dostavuva do strankite zatoa sto toj ne e upraven akt i protiv nego nemoze da se podnese zalba. Zalbata kako praven lek moze da se podnese vo rok od 15 dena od priemot na resenieto koe e doneseno vo ispolnenie na naodot i so koj se odlucuva za pravoto na invalidska penzija na podnositelot. Vo konkretniot slucaj mozete da se obratite vo podracnata edinica na FPIOM vo mestoto na vaseto ziveenje i da pobarate da vi se dostavi (dokolku ne vi e dostaveno) resenieto so koe e odluceno za pravoto na penzija i dokolku ne e pominat rokot da podnesete zalba protiv istoto do nadleznata Drzavna komisija za odlucuvanje vo vtor stepen.
zdr. me interesira dali penzioner so primanje na redovna penzija smee da raboti privaten biznis i da zema plus prihod od penzijata i koi se sankciite za takviot penzioner i koe nadlezen za sankcioniranje na takvite penzioneri blagodaram odnapret
Добар ден. Почитуван, доколку сакате да работите ќе мора прво да ја откажете пензијата, се разбира во нашиот Фонд, односно таа да ви мирува додека работите. Санкциите во тој случај се ускратување на пензијата, со тоа што нашето Одделение за правни работи ќе поднесе кривична пријава против Вас до судот.
Pocituvani, sakam da prasam dali za steknato telesno ostetuvanje za vreme na raboten odnos koe vsusnost e profesionalna bolest e predviden samo paricen nadomest (soglasno Zakon za penzisko i invalidsko osiguruvanje), ili moze da se bara i ednokraten paricen iznos vo vid na obestetuvanje. Me interesira i toa kade moze da se vidi listata na vidovi telesni ostetuvanja, i dali paricniot nadomestok se bara direktno preku sud so tuzba ili prethodno treba kaj rabotodavecot da se obratime? Odnapred blagodaram.
Телесното оштетување го утврдува Комисијата за оцена на работна способност при Фондот на ПИОМ по барање на странката. Еднократен износ нема. До колку се утврди процент на телесното оштетување се исплатува паричен надоместок секој месец, во зависност од процентот на телесното оштетување. Видовите на телесно оштетување се содржат во Правилник за листата на видовите на телесно оштетување (Сл. весник на РМ 88/2004).
Pocituvani, sakam da prasam Majka mi ima 52 godini ima raboteno vo Slovenija od 1983 do 1991 ima staz zaveden vo rabotnata kniska od Slovenija dali moze da ima penzija i na kolku godini i sto e potrebno nie da prevzeme za da dobie penzija.
Vasata majka ima pravo da ostvari pravo na penzija od Slovenija koga ke napolni 65 godini. Togas ke podnese dokumenti vo podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto na ziveenje.
Imam nad 40 god.raboten saz i 62 god. starost.Dali so najnoviot zakon koj ke se donese denovive ili veke e donesen ke odam so stariot procent od 80% ili i za mene ke vazi noviot zakon so namalen procent se zboruva deka e 70%.Blagodaram!
Spored Zakonot za PIO, pravo na starosna penzija se ostvaruva so navrseni 62 godini zivot za zena, odnosno 64 godini za maz i najmalku 15 godini staz. Vo konkretniov slucaj, ke ostvarite pravo na penzija so со 80%
Pocituvani, imam edno prasanje na koe Iskreno se nadevam deka od Vas ke dobijam odgovor. Majka mi od septemvri 2011 godina so napolnati 62 god. starost i 30god. raboten staz e vo penzija.Od samiot pocetok rabotese vo EMO-Ohrid.Rabotnijot staz i e presmetan do 2009 godina, odnosno 2 godini i 3 meseci, iako redovno odese ne rabota ne se ni isplateni nitu pak se preracuneti vo raboten staz.Posto, kako sto znaeme Vladata im gi isplati zaestanatite plati na vrabotenite od EMO, me interesira sto e so platite i NAJVAZNOTO stazot od majka mi za tie 2 godini. Vi blagodaram
Bidejki nemame maticen broj od Vasata majka, ne mozeme da proverime za nejziniot staz. Najdobro e da pojdete vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo vaseto mesto na ziveenje, so licna karta ili penziski broj od Vasata majka, kade na lice mesto ke se napravi uvid vo stazot.
Pocituvani, majka mi ima 44god,pravena e pred 3meseci operacija so sto i e otstraneto jajnici, matka .Ne e osigurana i nema raboten staz. Sakam da prasam dali ja sleduva nekoj paricen nadomest. Vi blagodaram. Imajte prijaten den.
Nema pravo na paricen nadomestok. Do 45 godini zivot treba da e vo raboten odnos i da ima odredeni godini sraz.
pocituvani Tatko mi ima 10 godini raboten staz vo Slovenija. Kolkava e starosnata granica za odenje vo penzija vo Slovenija ? Vo makedonija ima 25 godini raboten staz . Vi blagodaram za odgovorot
Maz vo Slovenija moze da ostvari pravo na starosna penzija pod nekolku uslovi, i toa: so 58 god. starost i vkupen raboten staz od 40 godini, potoa so 63 godini starost i 20 god. vkupen staz ili so 65 godini starost i 15 godini vkupen raboten staz. Vo vasiot slucaj, bidejki tatko vi ima vkupno 35 godini raboten staz, moze da ostvari pravo na penzija vo Slovenija so navrseni 63 godini starost.
Pocituvani, majka mi e operirana od rak na dojka pred 9 godini, me interesira dali i sleduva nekakva pomos,nega ili paricen nadomestok i kade i koi dokumenti treba da se podnesat.ne e vrabotena i nema staz.vi blagodaram odnapred
Паричен надоместок од Фондот , не следува, бидејки Вашата мајка нема работен стаж и не била во осигурување за време на настанувањто на операцијата.
ke ve molam da mi odgovorete na prasanjeto mojata sopruga pocina 1991 god ostavi dve maloletni deca koi nasledija semejna penzija ija koristea do 2002 god. jas togas napolniv 47 godini i po togasniot zakon za semejna penzija ne me sleduvase jas ostanav bez rabota 2006 god i sum ne vraboten do denes no so izmena na zakonot zasemejna penzija 2010god vdovec so navrseni 45 god od zivot moze da ostvari semejna penzija po navrseni 55 godini od zivot gi ispolnuvam uslovite bidejki jas sega imam 57 godini ve molam da mi odgovorete bidejki sum bez nikakvi primanja.
Добар ден, Согласно член 59 став 1 точка 3 вдовец стекнува право на семејна пензија кога по смртта на брачниот другар останале едно или повеќе деца кои имаат право на семејна пензија по тој брачен другар, а вдовецот ги врши родителските должности. Согласно став 3 од истиот член вдовецот кој го загубил правото на семејна пензија по основ на вршење на родителска должност по наполнети 45 години живот, стекнува право на семејна пензија кога ќе наполни 50години живот.
од Австралија зошто и после 1г немаме одговор за старосна пензија и зошто операторот не се јавуват да не поврзит со соодветната служба.кој вие локалот ве молам одговорете по можност и на емаил Стојмир ТРАЈЧЕСКИ ЦВЕТА ТРАЈЧЕСКА.Ви благодарам дека ќе ми одговорите.вамо ва Австралија ни вршат притисок дека не си јавршиме обврската.
Почитувана, нашите служби ова го доствавуваат како одговор на Вашето прашање. Поздрав За Трајческа Цвета донесено е решение за право на старосна пензија на 13.03.2012 година и истото и е доставено во Австралија на 14.03.2012 год. За да се врши исплата на пензијата побарано е да достави сметка од банка со IBAN број и SVIFT код. До денес именованата не ги доставила бараните докази. Пензискиот број на Трајчевска Цвета е 56749 За Трајчевски Стојмир се уште не е донесено решение за пензија бидејќи се чекало комплетирње на предметот со податоци за стажот од Р.Македонија. Сега предметот е комплетиран и ќе се донесе решение во најкраток можен рок и тој ќе треба да достави подаци од банка за да се врши исплата на пензијата во Австралија. Пензискиот број на Трајчевски Стојмир е 56743
fondot za piom resono e invalid so namalena raboto sposobnost odnosno preostanata raoto sposobnos so polno rabotno vreme na druga soodvetna rabota sprema resenieto.no rabotnoto predpriatie i posle 4 meseci se uste go nerasporedi na soodvetno rabotno mesto iako e dostaveno baranje vo firmata.kade da se barat pomos za realizacija na resenieto molam odgovor.
За реализација на Вашето решение од Фондот на пензиското и инвалидскот осигурување, потребно е да се обратите во Министерството за труд и социјална политика за да се постапи согласно Законот за работни односи и Колективниот договор.
zdravo dedo mi e korisnik na franciska penzija 5 godini raboten stas od koj sto zima penzija a vtorata penzija ne ja zima {koja sto sleduva na sekoj tri meseci} dedomi zima 13 godini penzija pa sakam da prasam kako da stignam do taa penzija
Za da mozeme da proverime vo nasiot kompjuterski sistem , potrebno e da ni ispratite ime i prezime na Vasiot dedo, negov maticen broj ako e makedonski drzavjanin ili ako ne e datum na negovo ragjanje.
dali rabotno iskustvo kako pratenik ili ditektor se smeta kako rabotno iskustvo vo drzavna sluzba?????
Da, se smeta kako rabotno iskustvo
zdravo...majka mi ima prijaven raboten staz vo rabotnicka kniska od Viena, Avstrija 4 god. i 8 meseci. Podnela baranje za penzija , megutoa i stigna pliko od Avstrija so odgovor deka e odbiena. Vo R.M. nema nikakov raboten staz , osven toj od Avstrija. Dali mozete da ni dadte konkreten odgovor zasto e odbiena i dali i sleduva penzija od Avstrija. Nejzinoto ime e : Cvijeta Mirkovic Stojceva i ima 63 god, rodena 10 April 1949......vi blagodaram za sekoj odgovor
Ve izvestuvame deka vo pismoto od Avstriskiot organ za socijalno osiguruvanje Vas vi e navedena i pricinata poradi koja Vasata majka ne moze da go ostvari pravoto na penzija. Nasiot Fond na PIOM vo vakvi slucaevi kade liceto ima samo stranska penzija ne moze da dava nikakov komentar vo vrska so odbivanje na stranskiot organ.
izvinete tie mojot tatko go terat na polno rabotno vreme a toj ne vo sostojba da odi kako so treba a ka moli da raboti ,kako mozat da napravat sposoben covek koga nego mu e zafateno pola od teloto ,kakva komisija e toa ,jas ne mozam da razbiram kako mozat bolen covek so CVI (mozocen udar ) da napravat zdrav covek
Komisijata e edinstven organ koj dava ocena za invalidnost. Vo vasiot slucaj, Komisijata dala svoja ocena deka ne postoi invalidnost kaj vasiot tatko, pa spored toa toj ne moze da ostvari pravo na invalidska penzija ili skrateno rabotno vreme. Vo resenieto sto ste go dobile od Komisijata imate navedeno Pouka za pravno sredstvo i mozete da povedete zalba do Drzavnata komisija za odlucuvanje vo vtor stepen.
Мајка ми доби решение од Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен(УП бр.0701-849).Нејзината жалба беше усвоена,а во решението е наведено дека решение треба да донесе првостепената комисија.Ве молам за одговор кој е законскиот рок во кој треба да го добиеме решението од првостепената комисија и каде треба да се обратиме доколку рокот не биде запазен.Однапред ви благодарам!
Ве информираме дека Првостепената комисија не донесува решенија, туку Првостепениот орган. Рокот за донесување е 60 дена. Прашањето не е јасно формулирано дали предметот е вратен на комисијата или на органот.
Почитувани, во врска со остварување на старосна пензија за индивидуален земјоделец. Странката има полни 14 години и 6 месеци стаж (и плус една година која по грешка во УЈП ја завеле на име на неговата сопруга а е регуларно платена) но тоа не претставува проблем Законот предвидува да може да доплати стаж до 5 години. Странката сега има полни 65 години а пред година и пол целиот свој имот вклучувајќи го и земјоделското земјиште го подарил на својот син со заверен нотаркски договор за дар. Прашањето ми е дали иако во моментот не поседува земјоделско земјиште, ако ги доплати тие 6 месеци кои не му ги признаваат може да оствари право на пензија ?
Ne moze da ostvari pravo na penzija, bidejki osnoven uslov za da go ostvari ova pravo, odnosno da moze da doplati do 15 godini e na denot na podnesenoto baranje da ima svojstvo na individualen zemjodelec.
Pocituvani, Dali lice na 67 godisna vozrast, penzioner, ima pravo na odredeni beneficii zaradi telesno ostetuvanje, nastanato zaradi izgubena moznost za govor i karcinom na glasni zici i grlo, iako toa ostetuvanje nastanalo po vleguvanje vo penzija. Ako PIOM e nadlezen za lica koi se vo rabotten odnos, rabotosposobni, nerabotosposobni itd, koj e nadlezen za licata koi se vo penzija a imaat potreba od dopolnitelna pomos
Ne sleduva telesno ostetuvanje na penzioneri, a nema nadlezen organ za niv za odreduvanje na telesno ostetuvanje.
Pocituvani ve molam da mi odgovorite Dali osigurenik koj prima semejna penzija apritoa raboti vo firma na crno osiguran na tudzo ime 4 godini so znaenje na lokalnite ispektori na trud koga ke bide otkrieno od drzavnata trudova inspekcija i penzijata mu se ukine e dolzen da gi vrati penziite koi gi zemal paralelno koga i rabotel na crno Vi blagodaram
Na vakvo prasanje ne moze da se dade odgovor. Prasajte ja trudovata inspekcija.
Почитувани, Ве молам за одговор на следното прашање. Работник за 1 месец остварува право на старосна пензија со 65 години возраст. Дали по стекнување на статус-пензионер, истиот работодавач може да го вработи со договор за вработување на определено време на истата позиција на која работел пред пензионирањето? Доколку може, дали работникот го задржува правото да остварува (прима) и пензија и плата, кои се обврските на работодавачот и која е административната постапка за реализација на наведеното. Однапред благодара
Пензионер не смее да се вработи, но со договор според Законот за работни односи, каде што нема засновано работен однос, не е пријавен во АВРМ може да работи.
Se raboti za 67godisna vozrast raboteno ima 21 godina a imaat platenosamo 11 godini preku sudska postapka ima dobieno resenie da se platit no firmata e po d stecaj kako mozit da ispolnit starosna penzia .
Minimalen staz za steknuvanje pravo na penzija e 15 godini. Znaci, bez 15 godini staz minimum, ne moze da se ostvari pravo na penzija. Spored toa, treba da si ja realizirate sudskata presuda ili preku stecaen upravnik ili ako ima imot preku sudski izvrsitel.
Почитувани, татко ми има работено во три држави, Македонија, Германија и Италија. Во Македонија има 9 години стаж, во Германија 5 години и во Италија 8 ипол години. Во 2010 година преку ПИОМ поденсе барање за пензија и од Македонија и од Германија доби сразмерен дел од пензија, а од Италија доби решение дека е одбиен и нема право на пензија бидејќи нема 1040 недели работен стаж во Италија. Од ПИОМ не советуваа да поднесеме жалба дека не бараме старосна - самостојна пензија туку сразмерен дел кој му следува спрема стажот што го има во Италија и Македонија. Жалбата е поднесена во јули 2011 и бидејќи до ноември 2012 немавме добиено одговор на жалбата поднесовме и ургенција на жалбата и до денес сеуште немаме добиено никаков одговор. Во решението дека е одбиен пишува дека имаме право да поведеме правна постапка во текот на следните три години. Значи ако може да ме упатите кај да се обратам за правата на татко ми и ако веќе треба да превземеме правна постапка дали има можност наместо да бара пензија, да бара да му бидат исплатени средствата што ги има плаќано за пезнија во нивниот пензиски фонд ИНПС? Инаку се обратив до народниот правобранител, до италијанската амбасада во Македонија, до македонската амбасада во Рим и никој не знае или не сака да ме упати. Однапред Би благодарам
Добар ден, доколку не се исполнети условите за право на пензија, италијанскиот носител на социјално осигурување не ги враќа придонесите за пензиско и инвалидско осигурување. Пратете ни име и презиме, пензиски број и ЕМБГ за да провериме кај нас во предметот дали има решение од Италија. Поздрав
Mojot tatko vkupno ima 18 godini raboten stazh od razlichni firmi + 3godini beneficiran stazh znachi so ovaa momentalna sostojba na kolku godini treba da stapi vo penzija pozdrav.
За да ви одговориме на вашето прашање и потполно да ве задоволиме со нашиот одговор потребно е да ни доставите прашање на кое може прецизно да се одговори.Во вашето прашање наведувате дека имате 18 години работен стаж и 3 години бенефициран стаж,но не кажувате дали сте поминале ефективно 18 години или 3 години на бенефицирано работно место, и кој степен на зголемување сте го имале (12/14,12/15,12/16,12/17,12/18).Друг е случајот ако имате 3 години бенефициран стаж,затоа што исто така и во тој случај е пресудно на кој степен на зголемување е остварен тој стаж.Тоа е потребно да го занеме од причина што, освен што бенефицираниот стаж се засметува во вкупниот стаж на осигурување исто така треба да се види дали го исполнувате и условот за намалување на старосната граница.Доколку ни ги доставите потребните податоци ние со задоволство ќе ви ги дадеме точните одговори.
Pocituvani imam 63 godini starost, 18 godini raboten staz a od toa plateno samo 14 godini.Kako i dali postoi nekoj nacin da ostvaram pravo na starosna penzija.Odnapred blagodaram za odgovorot.
Uslov za steknuvanje na penzija vo Republika Makedonija za maz e navrseni 64 godini starost i minimum 15 godini raboten staz. Znaci eden od uslovite za penzija za maz e minimum 15 godini raboten staz. Vo staz na osiguruvanje se smeta samo stazot za koj e platen pridonesot.
Sakam da prasam so kolku godini raboten staz moze da se ostvari pravo na penzija vo Svajcarija
Pravo na penzija vo Svajcarija, moze da se ostvari so najmalku edna godina raboten staz.
So minimalna plata i 29 godini raboten staz kolku bi trebalo da iznesuva starosna penzija.
Visinata na penzijata zavisi od visinata na platite i rabotniot staz. Za najtocni podatoci mozete da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto na vaseto ziveenje, kade sto ke vi napravat presmetka. Inaku spored stazot i minimalnata plata sto gi naveduvate, bi trebalo da se zema vtora grupa penzija, odnosno okolu 6.800 den.
Sakam da prasam dali tatko mi moze da zema penzija so 5 godini raboten staz ovde vo Makedonija i 3 vo stranstvo neodamna mu bese dijagnosticiran multipli mijelom rak na koskena srz ima 46 godini
Soglasno Zakonot za PIO, lice za da ostvari pravo na invalidska penzija nad 45 godini starost, treba da ima najmalku 12 godini raboten staz.
pocituvani vo makeodnija imam 5 god.zemjodelski staz i 10 godini imam raboteno vo avstrija.me interesira kolkava e visinata na penzijata za delot od mk. znaci za 5 god zemjodelski staz
Bidejki imate staz i vo stranstvo, ne mozeme da vi kazeme kolkava ke vi bide penzijata za pette godini staz vo Makedonija, bidejki visinata na penzijata zavisi od visinata na primanjata za tie 5 godini. Koga ke podnesete baranje za penzija, ke vi bide presmetana visinata na penzijata.
Pocituvani, izgubena mi e rabotnata kniska. Koi se postapkite da se izglasi za nevazecka, i dali treba da zemam nova vo koja ke mi go vnesat stazot. Inaku imam 22 godini raboten staz vo policija i plus 8 na drugi rabotni mesta
Podatocite za stazot na osiguruvanje vo evidencijata na Fondot na PIOM, se utvrduvaat vrz osnova na prijavi (M1, M4..), koi se zakonski i obvrznikot odnosno rabotodavacot e obvrzan da gi dostavuva za plakanje na pridonesot. Rabotnata kniska se koristi samo za da se prosledi kako bile registrirani vrabotuvanjata vo tekot na rabotenjeto. Podatoci za rabotniot tek mozat da se dobijat I preku potvrda, od Agencijata za vrabotuvanje.
pocituvani,majkami ima 63 godini a i falat 3 godini staz za starosna penzija.me interesira dali mozeme da uplatime unapred pridonesi za 3 god. za zemjodelska penzija i kolku iznesuva minimalnata starosna zemjodelska penzija za 15 god. vo makedoniaj.blagodaram
Pridonesite za PIO se plakjaat samo dokolku ste osigurenik po osnov na individualen zemjodelec. Znaci ako ste bile osigurenik od porano, zaklucno do denes mozete da go platite zaostanatiot dolg za 3 godini. No, ako ne ste osigurenik, pa sega da se osiguruvate, a bidejki pridonesot se plakja mesecno, nema da mozete da gi plakjate pridonesite za trite godini, bidejki kje gi nadminete godinite za starosna penzija, odnosno kje imate 66 godini starost. Iznosot na minimalna semejna zemjodelska penzija zavisi od povekje faktori i na ovoj nacin ne mozeme so sigurnost da vi odgovorime. Najdobro e da se obratite vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto kade sto ziveete i tamu ke vi kazat kolku bi bil iznosot na penzijata za koj prasuvate.
sakam da prasam za majka mi taa ima 67 god.starost a ima i nivi vrz nea .nema raboten staz.Dali ima pravo na starosna penzija ?
Pravo na starosna penzija imaat licata koi imaat plakjano pridones za penzisko i invalidsko osiguruvanje za najmalku 15 godini raboten staz.Toa znaci deka ako nemate najmalku 15 godini raboten staz, ne mozete da ostvarite pravo na starosna penzija. Inaku, sopstvenaosta na imotot e osnov za plakjanje danok, a ne i za pravo od penzisko i invalidsko osiguruvanje.
dedo mi ima 64 godini i ima 7 godini staz vo slovenija a 23 vo makedonija.uste kolku godini treba da ceka za da ostvari pravo za slovenska penzija.
Redovna starosna penzija vo Slovenija se ostvaruva so navrsheni 65 godini starost.
me interesira za semejna penzija jas sum na vozrast od 62 god. i dali imam pravo na ostvaruvajne na takva penzija.unapret vi blagodaram.
Право на семејна пензија ќе имате ако во моментот на смртта на сопругот, сте имале навршени 50 години живот.
Почитува ни мојот татко има работено во Австралија 4 години тој има 59 години сакам да прашам дали му се следува пензија од австралија и што треба да направи за да ја земи ако е возможно Ви благодарам однапред .
Право на старосна пензија од Австралија се остварува со наполнување на 65 год.старост и 10 год . престој во Австралија. Доколку нема 10 год. престој во Австралија се собира и стаж на осигурување остварен во Р.Македонија за дополнување до 10-те год.на престој.
pocituvani sakam da prasam na koja vozrast mozam da dobijam germanska penzija unapret vi blagodaram
Redovna starosna penzija vo Germanija i za maz i za zena se ostvaruva so navrsuvanje na 65 godini starost. Inaku, penzija moze da se ostvari i so 63 godini starost, no samo so vkupen raboten staz od 35 godini.
Pocituvani,malce pogore mi odgovorivte na moeto prasanje i mnogu sum vi blagodarna, no bidejki se uste ne mi e jasno a ziveam vo avstrija i ne mozam licno da prasam si davam za pravo da ve prasam uste ednas i se nadevam na brz i detalen odgovor.znaci majkami ima 61 godina,porano ima raboteno 8 godini vo avstrija i dve vo makedonija znaci i falat 5 godini raboten staz za starosna penzija.od pred edna godina pocna da si uplaka pridonesi kako zemjodelski rabotnik i mora uste cetiri godini da uplaka no togas koga ke ima 15 god. staz ke ima poveke od 65 goini.moeto prasanje e dali i so poveke od 65 godini starost mozete da barate starosna penzija ili e ograniceno do kolku godini mozete.vi blagodaram mnogu
Minimalen uslov za ostvaruvanje pravo na penzija od Avstrija e so navrseni 65 god. zivot I najmalku 15 god penziski staz.Toa znaci deka I po navrsuvanje na Minimalen uslov za ostvaruvanje pravo na penzija od Avstrija e so navrseni 65 god. zivot i najmalku 15 god penziski staz.Toa znaci deka i po navrsuvanje na 65 god starost, moze da ostvari pravo na penzija. Dali stazot navrsen po navrsuvanje na 65 god starost ce go zasmeta avstriskiot nositel za socijalno osiguruvanje pozelno e odgovor da pobarate od avstriskiot nositel za socijalno osiguruvanje, ako tamu ziveete.
pocituvani,moeto prasanje pogore se odnesuvase na makedonija a ne na avstrija bidejki majkami zivee vo mak.pa od tamu ke bara penzija.znaci dali vo makedonija ke zasmeta da dobie starosna penzija ako ima poveke od 65 godini,vi blagodaram najiskreno
Starosna penzija od Republika Makedonija Vasata majka moze da ostvari i so nad 62 godini starost kolku sto e zakonskata granica za penzioniranje (znaci i so 65-66 i poveke godini ). Znaci so navrseni 15 godini raboten staz, Vasata majka ke se stekne so pravo na srazmeren del na penzija vo RMakedonij, koe pravo ke se smeta po prestanokot na osiguruvanje kako zemjodelski osigurenik (a ne nanazad od 62 godini starost).
Почитувани, Странката од 1974 година до 1994 година има плаќано пензиско осигорување по основ на осигорување како индивидуален земјоделец. Во меѓувреме во истиот тој период има работено и во Швајцарија.После 1994 година се до 2010 година не е осигуруван како индивидуален земјоделец. Сакам да ве прашам дали сега тој овде во Р.Македонија може да оствари старосна земјоделска пензија по основ на стажот од 1974 до 1994 година. Некој од службениците им објаснил дека тој стаж од Југославија не се признавал повеќе, заради некој закон кој важел се до 08.03.2013 година а после тиа бил укинат. Ви благодарам
Доколку лицето било во осигурување во Република Македонија во периодот од 1974 год., односно од 01.07.1978 год. до 1994 год. како земјоделски осигуреник и во исто време работел во Швајцарија (бил во осигурување), како стаж ќе се смета стажот остварен во Швајцарија, а не стажот остварен во Република Македонија, затоа што ќе има поклопување на стажот (Член 18 од Конвенцијата за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Швајцарската Конфедерација). Во случај кога лицето работи во странство, независно дали се плаќани придонесите за ПИО, нема да се земе како време поминато во земјоделско осигурување, бидејќи не му е единствено и главно занимање.
во 2011год.на мојата сопруга по хируршки пат и е одстранет еден јајник,истата е здрвствен осигуреник и при хируршката интервенција беше на возраст од неполни 34 години.дали ја следи надомест за телесно оштетување и доколку ја следи кој е процесот .Благодарам однапред
Soglasno Pravilnikot za listata na telesni ostetuvanja vrz osnova na koi se steknuva so pravo na paricen nadomestok I procentot na tie ostetuvanja vo glava 10 B tocka 11 predviden e procent na telesno ostetuvanje za gubitok na obata jajnika od 30 – 50%, za gubitok na obata jajnika I matkata 40-60% I za amputacija na dojka od 30 – 60% No ne e predvideno postoenje na procent za telesno ostetuvanje za otstranuvanje samo na eden jajnik kako sto e vo vasiot slucaj.
Мајками има 62 години и има роботено во Македонија 11 години и 7 во Австралија. Сакаме да знае дали се признава австралицкиот стаж, за да можи да добие старосна пензија
Да, се признава како стаж престојот во Австралија и доколку не се исполнети условите за право на пензија само со стажот од Р.Македонија се собира престојот (стажот) од Австралија. Од Австралија ќе оствари право на пензија со наполнување на 65 год старост.
ve pozdravuvam ,,,moeto prasanje e da mi kazete ako imate vreme zosto tatko mi treba da vrati okolu 1500 EVRA samo zatoa sto zemal pari od svajcaria vo koe tamu rabotel edna godina...jas sum telefoniral kaj vas tie mi kazaa deka vo momentot koga baral penzija od makedonija(vo momentot toj zema penzija od 5000denari)toj ne go prijavil stazot od svajcarija...MOZETE DA MI KAZETE SEGA MORA LI TOJ DA GI VRATI OVIE 1500 EVRA ILI IMA NEKOJA DRUGA SOLUCIJA...BIDETE POZDRAVENI...AKO MOZE ODGOVORITE NA MOJOT EMAIL...VI BLAGODARAM
Повеќе исплатената пензија мора да се врати. За начинот на враќање, дали може на рати и на колку рати, да се обратите до имотно-правното одделение во Фондот на ПИОМ во Скопје за да се договорите на колку рати може да ги врати.
bratmi se povredi vo Italija i ostana vo kolicka eve veke cela godina bese osiguran tamu dobi invalidska penzija vo italija so 100 procenti ostetuvanje saka da se vrati vo Makedonija no ovde nema osiguruvanje a ima raboten staz 23 godini vo makedonija dali moze da gi prati dokumentite od Italija za odobrenata penzija i so dijagnozata za da dobije ovde invalidska penzija i osiguruvanje posto saka da si dojde a nema osiguruvanje a e tezok za transport ima 52godini.Dali mozete da mi kazete nesto za bolnicki koli koi prevezuvat od stranstvo teski invalidi imase na televizija ministerot kaza
Бидејќи последното вработување му било во Италија и од таму остварил право на инвалидска пензија, барање за право на инвалидска пензија треба по службена должност да поднесе институцијата за социјално осигурување каде што го остварил правото на пензија во Италија. Да се интересира дали е поднесено барање. Што се однесува за транспорт со болничка кола да прашате во Фондот за здравствено осигурување.
zdravo,,me interesira za mojata majka ,,taa ima raboten staz vo makedonija 15 godini,,tatko mi pocina i taa ja nasledi negovata penzija.momentalno e vo francija i ima 58 god..dali ako raboti tamu ili se omazi moze da i se prekine makedonskata penzija od tatko mi,,i dali ako raboti vo francija ke i se priznae makedonskiot staz za da dobie licno nejzina penzija,,odnapred blagodaram
So staz od 15 god. moze da ostvari makedonska penzija so navrsuvanje na 62 god starost pod uslov da ne raboti vo R.Makedonija ili stransvo. Ako se vraboti vo Francija ne moze da ja koristi semejnata penzija od Makedenoja,treba da podnese baranje isplatata na penzijata da se stavi vo miruvanje. Ako se premazi nema da i se prekine semejnata penzija, moze da prodolzi da ja koristi.
Me interesira kako vraboten vo MVR so vkupno 28 godini i 2 meseci efektiven rabotrn staz, ili 37 godini i 6 meseci. Site pominati vo MVR, dali mozam dobrovolno da otidam vo penzija i pod koi uslovi. Pozdrav
Soglasno clen 83 od Zakonot za PIO, rabotnik od Ministerstvoto za vnatresni raboti koj ima najmalku 25 godini penziski staz od koi najmalku 15 godini efetkitvno pominati na rabotni mesta na koi stazot na osiguruvanje se smeta so zgolemeo traenje i 55 godini zivot (maz), odnosno 50 godini zivot (zena) moze da osrvari pravo na starosna penzija ako rabotniot odnos mu prestane po potreba na sluzbata.
Почитувани во војска сум повреде со огнено орузје пред 35 год и имам потврда дека сум со раката инвалид и неспособен за работа дали имам право на инвалидска пензија и која е процедурата имам 53 год Благодарен,
Pravoto na invalidska penzija se ostvaruva vrz osnova na naod, ocena i misledenje od Komsijata za ocena na rabotna spsosbnost pri FPIOM so koj se utvrduva postoenje na opsta ili profesionalana nespososbnost za rabota. Pokraj utvrdenata invalidnsot potrebno e da se ima navrsen staz od najamalku 12 godini (spored vasata starost od 53 godini) istoto ova se odneusva i za ostvaruvanje pravo na paricen nadomestok za telesno ostetuvanje. Pravata od PIO se ostavruvaat po podneseno baranje od strana na osigurenicite, odnosno korisnicte na pravata vo Filjalite na FPIOM spored mestoto na ziveenje. Kon baranjeto se prilozuvaat i drugite potrebni dokumenti.
Me interesira sto moze da se napravi ako rabotodavecot ne saka da isplati (dve prosecni plati),pri odenje vo starosna penzija?
Добар ден, се зависи од тоа какви се интерни одлуки донела Вашата фирма во врска со отпремнина при одење во пензија. Најдобро е за ова прашање да се обратите во трудовата инспекција во Министерството за труд и социјална политика.
таткоми секна право на пезија на 25.9.2012год поднесе за словенска пензија има стаж 3години и нема уште ништо повратно каде да се обратеме бевме во Кочани велат од кај нас е испратено проверете во словенија ЕМБГ 2509948493036
Повторно обратете се во Филијалата Кочани на ФПИОМ и побарајте да се достави ургенција до Словенија.
Dobar den,ve molam ako ste vo moznost dani odgovorite dali majka koja 41 godina se grizi za dete so Daunov Sindrom moze da se nadeva na nekakva si pemzija pa makar i kolkava taja da bide.Unapred vi blagodaram na odgovor srdacen poz.
Добар ден, согласно Законот за пензиско и инвалидско осигурување, право од пензиско и инвалидско осигурување може да добие лице кое има својство на осигуреник. За Вашата потреба обратете во Ценатарот за социјални работи во Вашата општина, Поздрав
Dobar den,ve molam ako ste vo moznost dani odgovorite dali majka koja 41 godina se grizi za dete so Daunov Sindrom moze da se nadeva na nekakva si pemzija pa makar i kolkava taja da bide.Unapred vi blagodaram na odgovor srdacen poz.
Добар ден, согласно Законот за пензиско и инвалидско осигурување, право од пензиско и инвалидско осигурување може да добие лице кое има својство на осигуреник. За Вашата потреба обратете во Ценатарот за социјални работи во Вашата општина, Поздрав
Pocituvani. Tatko mi pocina 2004 god. Togas Majkami imala okolu 36 godini i ne ja zasluzuvala Semejnata penzija no ja zemala poradi mene dodeka se skoluvav. Posle mojata skolska diploma el.instalater i monter se zapisav vanredno za da zavrsam 4-ti stepen el.tehnicar , no 3 meseci pred Majka mi da napolni 45 god jas ne sum ucestvuval na skolskite ispiti koi bile plateni.Majkami napolnila 45 god. jas uste 4 meseci ne ucestvuvav vo vanrednite ispiti no Zemafme semejna penzija seto toaa vreme .Sega ja prekinale Semejnata penzija zosto ne ucestvuvav vo vanrednite ispiti (imam 23 god).I treba da vratime 7 Mesecna Semejna penzija.Sakam da znam dali Majka mi e pod stariot dogovor ( ako zema penzija redovno do 40 god ima pravo poslr 45 god) ili pripaga po noviot zakon ( treba da zeme redovno do 45 potoa i pripaga od 50 god semejna penzija) i kakvi sansi ima za da ja nasledi penzijata sama.Fala !
Добар ден, почитуван, веќе Ви одговоривме но, да Ви повториме и дообјасниме. Имено, сега условите за семејна пензија се ценат според новиот Закон за ПИО. Бидејќи Вашата мајка немала 45 години (а според стариот Закон 40 години, но тој веќе не важи) кога Вие сте престанале со школување, таа нема право на пензијата по 50-тата година од животот. Доколку Вашата мајка имала наполнто 45 години кога сте престанале со школување, во тој случај ќе имаше право на семејна пензија по 50-тата година од животот. Поздрав,
Pocituvani ve molam na odgovor na slednovo prashanje: Vo posledno vreme se slushaat mnogu shpekulacii za toa deka zakonot za penzisko osiguruvanje pretrpel izmeni it tao deka veke ne se potrebni 64(maz)ili (62)zena godini za ostvaruvanje na pravoto na penzija tuku deka sega zakono bara 90 odnosno 80 godini zbir od starost i ostvaren staz bi zamolil da dobijam odgovor dali ima vistina vo ova i ako ima togash kade mozam da gi procitam izmenive vi blagodaram od napred.
Почитуван, тоа се само шпекулации. Имен, Законот за ПИО претрпе измени но, не во врска со тоа што прашувате. Останува исто 64 години за мажи 62 години за жена со намалку 15 години работен стаж. Новиот Закон за ПИО може да го најдете во Службен Весник на РМ бр. 98 од 1 август 2012 година. Секое добор,
Pocituvani, Dali postoi zakon so koj zena moze da ostvari pravo na penzija so vkupno 80 godini (starost+raboten staz). Vi blagodaram.
Почитувана, тоа се само шпекулации. Имено, Законот за ПИО претрпе измени но, не во врска со тоа што прашувате. Останува исто 64 години за мажи 62 години за жена со најмалку 15 години работен стаж. Новиот Закон за ПИО може да го најдете во Службен Весник на РМ бр. 98 од 1 август 2012 година. Секое добро
Pocituvani! Rabotev na brod nekolku meseci i se zdobiv so povreda na nogata. Kade mozam da zemam stepen na invaliditet za dago prilozam tamu? Odnapred blagodarnost.
Soglasno Zakonot za PIO, pravo na paricen nadomestok za telsno ostetuvanje ima osigurenikot kaj kogo ke nastane zagubuvanje, posustestveno ostetuvanje ili poznacitelna onespoosbenost na oddelni organi ili delovi na teloto sto ja oteznuvaat normalanta aktivnost na organizmot I bara pogolemi usilbi vo ostvaruvanjeto na zivotnite potrebi bez ogled na toa dali pricinuva ili ne pricinuva invalidnost. Telesnoto ostetuvanje treba da nastane za vreme na traenje na osiguruvanjeto a se utvrduva vrz osnova na Naod, ocena I mislenje na Komisijata za ocena na rabotnata sposobnost.Za da se ostvari pravoto na paricen nadoemsotk za telesno ostetuvanje, potrebno e da bidat ispolneti uslovite vo pogled na penziskiot staz isto kako I za invalidska penzija. Od postavenoto prasanje ne se poznati mnogu fakti od koi zavisi celosniot odgovor (dali ste vo osigutuvanje vo RM, kaj obvrznik od RM ili pak na teritorija na stranska drzava so koj e sklucen dogovor za socijalno osiguruvanje), poradi sto za podetalni informacii potrebno e da se obratite vo Filijlata na Fondot na PIOM spored mestoto na ziveenje ili vo Fondot za zdravstveno osiguruvnje.
Ve molam da dobijam odgovor i tolkuvanje na zakonot za vrabotuvanje,vo zdravstvenite ustanovi cl.116 od Zakonot za zdravstvena zastita od 15.Maj 2012. Kako e mozno prviot kandidat da ne bide primen ,a da bide primen58 od rang listata?????Pozdrav.
Na ova prasanje Fondot na PIOM ne e nadlezen da dava odgovor. Pobarajte informacii vo Fondot za zdravstveno osiguruvanje ili vo Agencijata za vrabotuvanje ili konsultirajte soodveten zakon za ova prasanje, na primer Zakon za rabotni odnosi.
Pocituvani prethodnovi pisav email no ne vi objasniv podetalno. Rabotev na FloridA I se zdobiv so povreda na nogata potocno na nervot na stapaloto.Seuste nemozam daodam normalno, pa zatoa pocnav sudski proces so kompanijata.Osigurana sum tamu i mi treba stepen na invaliditet da go prilozam tamu.Ne mi treba nadomestokod RM nitu pak penzija mi treba samo dokument za da go prilozam vo Amerika kade da seobratam? Prasav vo fond za zdravstvo, Fond za penzisko nikoj ne znae nisto.Ve molam posocete me negde! Vi blagodaram
Во случајов се работи за инвалидитет кој го утврдува Комисија формирана од Фондот за здравстевно осигурување, а по претходно поднесено барање и водена постапка. Доколку имате здравстевно осигурување во Република Македонија, потребно е со пријавата да се обратите во Централата на Фондот за здравствено осигурување на Македонија во Скопје.
Pocituvani, ve molam da mi dadete odgovor. Mojot Tatko rabotel vo firmata Renaut R. Francija i naslednik e na penzija,medzutoa toj pochinal pred nekolku meseci,pred nekoj den mise javija od TTk banka deka ima nekoi srestva( iznos) pristignati na transakciskata smetka na majkami,medzutoa mojata majka pochina na 12. juli 2013 i mikaza deka ke gi vratele strestva,moite prasanja se sledni - Dali imame pravo na srestvata za posmrtna opremnina od osirigutelnoto od R. Francija o koja a e procedurata ili kade da se obratime za da dobieme sodveten odgovor. Odnapred blagodaram.
Za da se dobiete odgovor na prasanjeto dali imate pravo na sredstva za posmrtna pomos od Fondot od Francija, najdobro ke bide da se obratite direktno vo kasata od kade sto se vrsela isplatata na penzijata.
pocituvani:mojot soprug minatiot mesec navrsi 64 godini ima 25godini raboten staz vo makedonija i 6 godini raboten staz vo germanija koga podnese dokumenti za ostvaruvane na makedonska penzija mu pobaraa i dokazi za raboten staz vo germanija.Zosto.neli prvo treba da ostvari mk penzija a na 65 godini germanska.Dali tova e nekoi nov zakon.On podnese site dokumenti koi mu bea pobarani koga veke ocekuvase da dobie resenie za pensija on dobi izvestie deka treba da podnese orginalni dokazi za stazot navrsen vo germanija toa sa 5 osiguritelni karti koi 1976 godina mu bea pobarani ot pensionerskiot fond i koi se prateni za skopie za utvrduvane na stazot a istite ne se vrateni.Sega ima utvrden staz vo germanija a gi nema osiguritelnite karti .sega sto treba da napravime dali ova znaci deka nema da zeme mkpenzija dodeka ne gi sredi ovie formalnosti idali nesto ke izgubi
Pri podnesuvanje na baranje za ostavruvanje pravo na penzija za osigurenici koi imaat staz I vo druga drzava osen R.Makedonija, neophodno e pokraj izvestuvanjeto deka imaat stranski staz, da gi dostavat I dokazite za istiot iako seuste ne se ispolneti uslovite za ostvaruvanje pravo na penzija vo taa drzava. Ova e bitno zatoa sto po tie predmeti ne se postapuva vo filijalite na Fondot, tuku vo Strucnata sluzba vo Centralat na Fondot na PIOM. Dokazite od stranskiot staz se koristat vo tekot na postapkata (ponekogas stranskiot staz e za uslov za ostvaruvanje pravo na penzija I od R.Makedonija) za brza potvrda na stranskiot staz, iako seuste ne e dojdeno vreme za ostvaruvanje pravo na penzija.Vo konkretniot slucaj postapkata ke se vodi I ponatamu I ke se donese soodvetno resenie iako dokazite vo momentot ne se vo predmetot. Istite po sluzbena dolznost ke se pobaraat I ke se stavat vo predmetot za koga ke dojde vreme za ostvaruvanje na penzija od Germanija vednas da moze samo so molba od strankata da se pokrene postapkata. Dokolku ne se najdat osiguritelnite karti penzija moze da se ostvari I so izjava koja strankata ke ja dade vo Fondot za mestoto, gradot I periodot I firmata vo koja rabotel vo Germanija. Zaklucok od sevo ova e deka Vie sekako ke ja ostvarite makedonskata penzija I nisto nema da izgubite. Za problemot so germanskite osiguritelni karti dopolnitelno ke se resava ili paralelno vo tekot na postapkata.
Mojot tatko sega od 1 maj e izlezen na penzija na 64 godini, a od 1970 do 1977 imam raboteno vo slovenska firma METALNA MARIBOR t.e ima 7 godini raboten staz. Dali mu sleduva slovenska penzija za tie 7 godini i koja e starosnata granica.
Vasiot tatko ima pravo da ostvari penzija za periodot sto rabotel vo Slovenija. Starosnata granica za penzioniranje, za maz, vo Slovenija e 65 godini starost i najmalku 15 godini raboten staz. No, ako Vasiot tatko ima vkupen raboten staz od 20 godini, moze i vednas da ostvari penzija od Slovenija. Za toa e potrebno da se obrati i da podnese baranje za stranski staz vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM vo mestoto vo koe zivee.
Pocituvani dali na lice so 64vozrast i raboten staz od 44godini mu sleduva dopolnitelen procent na isplata na penzija od veke postoeckite 80%.
Ne, ne mu sleduva, soglasno izmenite vo Zakonot za PIO od 8.8.2012 god. Do togas mozese, a od lani vekje ne sleduva.
Zdravo, Imam skoro 2 godini raboteno vo privatna firma. Plateni se pridonesite, imam kopii od dokumentacijata.Firmata veke ne postoi. Ne najdov M obrazci, i ne se registrirani kao staz vo podracnata edinica, kade sto veke proveriv. Gi imam tie godini zavedeni samo vo rabotnata kniskat. Kade mozam da baram da se vrsi korekcija na stazot? Blagodaram
Obratete se povtorno so celokupnata dokumentacija sto ja imate vo Podracnata edinica na Fondot na PIOM kade sto kje vi dadat nasoki kako da postapite za reguliranje na stazot, bidejkji tie kje proverat vo sistemot sto vi e plateno, za koi godini se raboti i sl.
Zdravo, Dali lice moze da odi vo penzija posle (podocna) 62/64 godini starost? Kako e toa regulirano? Kolku porano moze da se pokrene postapkata za penzioniranje pred mesecot koga lice ima 62/64 godini starost? Blagodaram
Moze da raboti do 65 godini zivot, zavisi od voljata na rabotodavecot. Postapkata za penzioniranje se pocnuva po prestanokot na osiguruvanjeto, odnosno so ispolnuvanje na uslovite za penzioniranje.
ako edno lice ima pravo da ostvari dve penzii makedonska i stranska dali mu se namaluva procent i ot koja penzija
Bidejki se mozni povekje odgovori na ova prasanje zavisno od konkretnata situacija, Ve molime postavete go Vaseto prasanje pokonkretno, dali do sega e zemana samo edna penzija od edna drzava pa sakate i od druga i sl., ili ako ste penzioner so makedonska penzija ispratete ni penziski ili maticen broj pa da proverime i da vi odgovorime.