Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Барање за упис во Регистар на индивидуални земјоделци
SUM zaentresiran za odgleduvanje na kozi ot rasata ALPINA ,POSTO IMAM USLOVI ZA ODGLEDUVANJE IMAM OBJEKT PRED SE I DOSTA BOGAT TEREN PASA ,MOJOT PLAN E ISTO TAKA NE SAMO ODGLEDUVANJE NA KOZI TUKU I PRERABOTKA NA MLEKOTO ,POSOT IMAM DOBRO POZNJAVANJE ZA PRERABOTAKA NA KOZIOTO MLEKO VO VISOKO KVALITETNO SIRENJE ,BEZ DRUGI VESTACKI DODATOCI ,ZNACI NA BIOLOSKO PROIZVOCVO,PRED SE IMAM 25GOD OT KOJ STO POSLEDNITE NEKOLKU GODINI GI IMA POMINATO VO NEKOLKU STARNSKI DRZAVI,KADE STO E DOSTA POPPULARNO ODGLEDUVANJE NA KOZI I POSNATO KOZIO SIRENJE KOE EDOSTA CENETO I BARANO NA PAZAROT,KADE DA SE OBRATAM ZA MOETO BARANJE VO KOE MINISTERSTVO ILI NEKOE ZDRUZENI ZA PODETALNI INFORMACII ,PRED SE BLAGODARAM I OCEKUVAM ODGOVOR .
Почитувани Во продолжение имате дел од уредбата за директни плаќања во која се опфатени козите. Директни плаќања за обележани грла кози - Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства одгледувачи на кози. - Оваа мерка се однесува на фарми кои поседуваат минимум 10 грла кози од сите категории евидентирани во Регистарот на кози и истите ќе ги чуваат најмалку до 30.10.2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 850,00 денари по грло од сите категории. 23) За директни плаќања за произведено и продадено козјо млеко - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства–производители на козјо млеко регистрирани како одгледувачи на кози во Регистарот на кози и сопственото производство го имаат предадено во преработувачки капацитети запишани во Регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло за период октомври 2010 – септември 2011 година. Службен весник на РМ, бр. 15 од 9.2.2011 година 6 од 15 - Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и продадено млеко на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло. 24) За директни плаќања за набавка на приплодни
Имам побарување од странство за извоз на Ориз ( пакуван во кеси од 1кг.) Сакам да знам дали можам да отворам фирма за откуп и паковање на ориз и кои се условите за тоа?
Согласно Законот за земјоделство и рурален развој („Службен весник на Република Македонија“ бр. 49/2010 и бр. 53/11), како и подзаконските акти кои се објавени во Службен весник на Република Македонија бр. 102 од 29 јули 2010 година и бр. 144 од 01 ноември 2010 година, ве известуваме дека за да може некое правно лице да врши откуп на ориз треба прво да се регистрира во Регистарот на откупувачи на одделни земјоделски производи кој го води Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За да го направи ова треба да поднесе Барање за упис во регистар на откупувачи на пропишан образец. Барањето и придружната документација која е потребна за упис во регистарот на откупувачи е пропишана во гореспоменатите подзаконски акти кои може да ги најдете на веб страната на министерстовто www.mzsv.gov.mk.
imam 34 godini staz i 62 godi starost dali moram sega da odam vo penzija ili mozam da rabotam uste 1.5 godina nemam problemi so rabotodavacot.
Почитувани За ова прашање треба да се обратите ПИОМ Со почит
Dali postoi nacin ili postapka odredena voda da se zeme pod koncesija za ribnik, a istata dosega ne e izdavana pod koncesija.
Почитувани Надлежноста за издавање на концесии за вода е кај Министерство за животна средина и просторно планирање. Со почит
Pocituvani, Ve molam za informacija i pomos, kade moze da najdam materijal za potrebi pri otvoranje na svoja firma -cvekara. Jas sum od Ohrid imam 36 god.dipl.soobrakaen inziner,..no nemoznosta da najdam, rabota me natera da razmisluvam za vakov cekor.Vi blagodaram.
Почитувани За да се регистриате како земјоделец поединец ќе треба да појдете до подрачната единица на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во вашата општина. Во продолжение имате информација за финансиската поддршка за одгледуванје на цвеќе. За директни плаќања по обработлива земјоделска површина за градинарско производство - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат засеани површини со следниве градинарски култури: домати, пипер, лубеница, диња, грав, боранија, грашок, компир, краставици, корнишони, зелка, кељ, кромид, лук, праз, тиквички, тикви, зелена салата, брокула, спанаќ, карфиол, морков, целер, цвекло, пашканат, аспарагус, ротквици, цвеќе и култивирано произведени ароматични и зачински растенија. Листата на ароматични, лековити и зачински растенија кои се предмет на директни плаќања за оваа подмерка е дадена во Прилог 2 кој е составен дел на оваа уредба. - Минимум 0,2 ха засеана површина со градинарски култури, која се однесува за сите култури збирно. -Висината на директните плаќања изнесува 20.000,00 ден/ха, со исклучок на лубеница и диња за кои висината на директните плаќања изнесува 10.000,00 ден/ха. За отворање на фирма ќе треба да се обратите до централен регистар на Р.Македонија. Со почит
Zaenteresiran sum za registrirajne na individualen zemjodelec i sakam da prasam dali zemjodelskoto zemjiste mora da bidi vo maticnata opstina ili moze da se koristi vo druga opstina a registrirajneto da se izvrsi vo maticnata opstina.Odnapred vi se zablagodaruvam
Почитувани Регистрирањето треба да се изврши во матичната општина. Со почит
Pocituvani, Bi sakal da znam dali ima vo Makedonija organiziran otkup na med? Odnosno, kade i na koj nacin mozam da se informiram vo vrska so plasmanot na med. Pozdravi blagodaram
Орагнизиран откуп на мед во Република Македонија вршат две фирми итоа: ЗЗ Напредок од Скојпје и Реском од Ресен.
yasum mlad stocar imam 25 godini imam 250 ovci a nemam zemya.mi trebat 10 he.vi blagodaram
Земјоделско земјиште во државна сопственост, може да се дава во закуп по пат на јавени огласи, кој ќе бидат објавени во дневниот печат кои се издваат во Република Македонија. Комисијата за доделување на земјоделско земјиште во закуп до 10ха врши избор на најповолен понудувач врз основа на следните критериуми утврдени во член 25 од Законот за земјоделско земјиште (Сл. весник на РМ бр. 135/07 и 18/11) и Правилникот за поблиските критериуми (Сл. весник на РМ бр.12/08) и тоа: - оддалеченоста на местото на живеење, односно седиштето на понудувачот во однос на земјоделското земјиште кое се нуди на огласот – 60 бодови. - понудена годишна закупнина по хектар – 40 бодови. Критериумот одалеченост значи дека местото на живеење, односно седиштето на понудувачот во однос на катастарската парцела што се објавува се наоѓаат во иста катастарска општина. Критериумот понудена годишна закупнина по хектар од овој оглас се бодира согласно формулата – понудената годишна зкупнина по хектар поделена со највисоката годишна закупнина по хектар, помножена со максималниот број на бодови кои можат да се добијат согласно овој критериум.
imam zemja sto ja koristam vece 40 godini mi e dadena kako zamena no nemam nikakov dokument za nea dali zakonski mi sleduva na mene zasto se vodi pod drzavna sopstvenost kade da se obratam .
Почитувани Поради недоволно информации во вашето прашање не сме во можност да ви одговориме. За одговор на вашето прашање ке треба директно да се обратите до секторот за земјоделска политика тел. 02 313 44 77 Со почит
Jas sum zemjodelec od kumanovo koj e zainteresiran za da se registriram kako zemjodelec. Kakvi se moite obvrski koi treba da gi ispolnuvam kon drzavata.
Почитувани За ова прашање ќе треба да се обратите до управата за јавни приходи. Со почит
Koga ke zapocne isplatata na subvencii za lozov nasad ?
Почитувани, По завршување на административните контроли и потребните контроли на терен, Агенцијата ќе започне со исплатата на средства за субвенции
me interesira vo prosek kolku litri mleko dava edna ovca godisno i kolku litri mleko se potrebni za za 1 kg sirenje
Почитувани За ова прашање ќе треба да се обратите до земјоделски факултет катедра сточарство. Со почит
Za da se registiram kako farmer ( da odgleduvam kravi) kolko treba najmalko da imam na broj grla kravi od koj 4 gi imam. Za farmata (objektot koj ke go gradam) koj se uslovi treba da gi ispolnuva.Dali za pocetok ke imam pomos od drzavata za da ja izgradam farmata i ako se registriram kako farmer dali ke moram da prijavam rabotnici i kolku ke mi se trosocite mesecno za niv.imam 20 dekari nivi na moe ime no jas sum 62 god. No imam kerka 25 god dali mozam kerkata da ja opolnomosam za da mozam da ja registiram farmata na nejzino ime.Ili pak dali jas so 62 godisna vozras mozam da ja registriram farmata na moe ime.
Почитувани Во проделжение имате дел од уредбата за директни плаќања за 2011 година. 14) За директни плаќања за обележани грла говеда - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои одгледуваат говеда, кои ги имаат обележано и евидентирано грла говеда во Регистарот на говеда и истите ќе ги чуваат најмалку до 31.10.2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 2.700,00 ден по грло. Во однос на бројот на обележани грла се пресметува скалесто и тоа: од 1 до 80 грла 100%, од 81 до 150 грла 60%, од 151 до 300 грла 40% и над 301 грла 20%. 15) За директни плаќања за произведено и продадено кравјо млеко - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства – производители на кравјо млеко регистрирани како одгледувачи на говеда во Регистарот на говеда и сопственото производство го имаат продадено во преработувачки капацитети запишани во Регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло за период октомври 2010 – септември 2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и продадено млеко на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло. 16) За директни плаќања за одгледани и заклани грла говеда во регистриран кланичен капацитет - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои одгледале и продале говеда на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло, за период октомври 2010 – септември 2011 година. Службен весник на РМ, бр. 15 од 9.2.2011 година 5 од 15 - Висината на директните плаќања изнесува 1.500,00 денари по грло продадено во преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло, за период октомври 2010 – септември 2011 година. 17) За директни плаќања за добиено теле по пат на В/О -Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства одгледувачи на регистрирани говеда за осеменета крава/јуница по пат на В/О и добиено и регистрирано теле во период октомври 2010– септември 2011 година. -Висината на директните плаќања изнесува 1.200,00 денари по добиено и регистрирано теле. 18) За директни плаќања за набавка на високостелни јуници со познато потекло и висок генетски потенцијал - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои набавиле максимум 5 високостелни педигрирани јуници во период јануари–септември 2011 година од признати организации на одгледувачи на добиток. - Висината на директните плаќања изнесува 40.000,00 денари по грло. 19) За директни плаќања за обележани грла овци од сите категории -Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства одгледувачи на овци кои поседуваат минимум 30 грла овци од сите категории евидентирани во Регистарот на овци и истите ќе ги чуваат најмалку до 30.10.2011 година. -Висината на директните плаќања изнесува 950,00 денари по грло. За подетални информации обратете се до подрачната единица на министерството во вашата општина. Со почит
zosto na javniot povik br.04/11 od 21.09.2011god.za davanje pod zakup na zem.zemjistevo regionot na negotino sopocetna cena od 6780.00 na eden kandidat mu e dodeleno po cena od 4.040.00 znaci poniska od pocetnata
Почитувани По констатираниот превид комисијата донесе нова одлука со што ке биде исправена грешката. Со почит
pocituvani.bidejki decata mi se nevraboteni bi sakal da mi odgovorite na slednovo prasanje:sto treba da se napravi za da mozeme na zemjodelsko zemjiste (licna sopstvenost) da izgradime objekt koj bi sluzel kako farma za kokoski, pokrupen dobitok ili nesto slicno.da kazam i toa deka zemjisteto e 1va kategorija
Почитувани Најнапред треба да направите трансформација на земјиштето од земјоделско во градежно за да можете да отпочнете со градба. Со почит
pocituvani dali mozam da dobijam penziisko osiguruvanje preku nevladina organizacija
Почитувани Ова прашање не е во наша надлежност. Со почит
Zdravo,ve molam dali mozete da mi kazete kade da se obratam za sovet ,informacija i aplikacija za odgleduvanje na lesnici i bademi . bidejki pocnuvam od nula dali moze da ocekuvam nekakva pomos od drzavata ...
Почитувани Во продолжение имате дел од уредбата за финансиска подршка во земјоделството за 2011 година како и дел од упатството за корисници. За директни плаќања за подигање нови овошни насади - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат подигнато нови овошни насади во период есен 2010 и пролет 2011 година од следниве овошни видови: јаболка, круша, дуња, мушмула, слива, праска, кајсија, цреша, вишна, орев, бадем, лешник, актинидија, рибизла, малина, капина, шип, јагода, маслинка, калинка, јапонско јаболка, аронија, боровинка, питом костен и смоква. - Минимална површина 0,3 ха. - Задолжителен услов е барателот да има извршено агрохемиска анализа на почвата. - Висината на директните плаќања изнесува 100.000,00 ден/ха. за новоподигнати овошни насади од јаболчести, коскести и јаткасти овошни видови, а за новоподигнати јагодести овошни видови висината на директните плаќања изнесува 70.000,00 ден/ха. - Се доделува врз основ на густина на садење во насадот, прифатлив број на прифатени садници по хектар и за сертифициран саден материјал (произведен од регистриран производител според Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија) и Службен весник на РМ, бр. 15 од 9.2.2011 година 4 од 15 тоа според табела која се наоѓа во прилог 4 кој е составен дел на оваа уредба. Дозволено е отстапување за 10% од прикажаната густина на садењето и прифатливиот број на садници по хектар. 1.10. Директни плаќања за подигање нови овошни насади Корисници Корисници на оваа подмерка се земјоделски стопанства кои имаат подигнато нови овошни насади во период есен 2010- пролет 2011 година од следниве овшни видови: јаболка, круша, дуња, мушмула, слива, праска, кајсија, цреша, вишна, орев, бадем, лешник, актинидија, рибизла, малина, капина, шип, јагода, маслинка, калинка, јапонско јаболка, аронија, боровинка, питом костен и смоква. Услови за користење на средствата Подигнати нови овошни насади на минимална површина од 0,3 ха. Задолжителен услов е барателот да има извршено агрохемиска анализа на почвата. Прифатливиот број на садници е даден во прилог 3. Финансиска поддршка Висината на директните плаќања изнесува 100.000,00 ден/ха за новоподигнати овошни насади од јаболчести, коскести и јаткасти овошни видови, а 70.000,00 ден/ха за јагодести овошни видови. Дополнителна финансиска поддршка од 15% се исплаќа за земјоделски имот во подрачја со ограничени можности за производство. Потребни документи Семејно земјоделско стопанство: 1. Барање 2. Фотокопија од лична карта 3. Фотокопија од трансакциска сметка 4. Доказ за поседување или располагање со земјоделско земјиште 5. Сертификат за потекло на садниот материјал (за садниот материјал обезбеден од увоз) 6. Фитосертификат (за садениот материјал обезбеден од увоз) 7. Уверение за сортна чистота (за садниот материјал од домашно потекло) 8. Уверение за здравствена состојба (за садниот материјал од домашно потекло) 9. Фискална сметка со испратница или фактура со испратница за набавен саден материјал вклучително и доказ за извршената исплата по фактура 10. Извештај од извршена агрохемиска анализа Истите информации можете да гио најдете на следниот линк http://www.ipardpa.gov.mk/Root/mak/default_mak.asp Со почит
ve molam da mi odgovorite na edno prasajne koga pocnuvat isplatata za goveda ohrid
Почитувани, По завршување на административните контроли и потребните контроли на терен, Агенцијата ќе започне со исплатата на средства за субвенции за говеда.
Me interesira dali jas iako sum vraboten vo likvidna firma kaj rabotodavec koj gi ima nadmireno site obvrski, mozam da dobijam zemja na koncesija vo ridski ili planinski del kade bi nasadil soodvetni drvca sadnici. koja e eventualnata procedura, kolku taa bi traela i kolku e cenata za takva zemja.
Почитувани Земјоделско земјиште во државна сопственост, може да се дава во закуп по пат на јавени огласи, кој ќе бидат објавени во дневниот печат кои се издваат во Република Македонија. Комисијата за доделување на земјоделско земјиште во закуп до 10ха врши избор на најповолен понудувач врз основа на следните критериуми утврдени во член 25 од Законот за земјоделско земјиште (Сл. весник на РМ бр. 135/07 и 18/11) и Правилникот за поблиските критериуми (Сл. весник на РМ бр.12/08) и тоа: - оддалеченоста на местото на живеење, односно седиштето на понудувачот во однос на земјоделското земјиште кое се нуди на огласот – 60 бодови. - понудена годишна закупнина по хектар – 40 бодови. Критериумот одалеченост значи дека местото на живеење, односно седиштето на понудувачот во однос на катастарската парцела што се објавува се наоѓаат во иста катастарска општина. Критериумот понудена годишна закупнина по хектар од овој оглас се бодира согласно формулата – понудената годишна зкупнина по хектар поделена со највисоката годишна закупнина по хектар, помножена со максималниот број на бодови кои можат да се добијат согласно овој критериум. Со почит
Zdravo.jas imam 22 godini.sakam da pocnam so suvanje na kozi.dali moze da se dobie nekakov kredit za pomos.a potoa da go vrakam.
Почитувани Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство не врши кредитирање,помошта што ја доделува е во форма на субвенции. Бо продолшение имате дел од уредбата за 2011 година. За директни плаќања за обележани грла кози - Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства одгледувачи на кози. - Оваа мерка се однесува на фарми кои поседуваат минимум 10 грла кози од сите категории евидентирани во Регистарот на кози и истите ќе ги чуваат најмалку до 30.10.2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 850,00 денари по грло од сите категории. 23) За директни плаќања за произведено и продадено козјо млеко - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства–производители на козјо млеко регистрирани како одгледувачи на кози во Регистарот на кози и сопственото производство го имаат предадено во преработувачки капацитети запишани во Регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло за период октомври 2010 – септември 2011 година. Службен весник на РМ, бр. 15 од 9.2.2011 година 6 од 15 - Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и продадено млеко на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло. Со почит
Pocituvani Me interesira dali ovaa godina ke ima nepovratni krediti od vladata za osnovanje firma za nevraboteni lica koj se vodat pod zavod i koga ke zapocnat aplikaciite i kakvi se uslovite? Odnapred vi Blagodaram
Почитувани Ова прашање не е во надлежност на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Со почит
Pocituvani, sakam da otvoram pribvatna farma za svinji, me interesira koi se uslovite, dali ima subvencii za ovaa dejnost.
Почитувани Во продолжение имате дел од уредбата за директни плаќања за 2011 година. 25) За директни плаќања по грла маторици - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои одгледуваат маторици и поседуваат минимум 2 грла маторици и истите ќе ги чуваат најмалку до 31.10.2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 800,00 денари по грло маторица. 26) За директни плаќања за одгледани и заклани гоеници во кланични капацитети - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои одгледале и заклале гоеници во регистрирани кланични капацитети. - Оваа мерка се однесува на фарми кои одгледале и продале минимум 5 грла во регистрирани кланични капацитети со минимална тежина од 90 кг по продадено грло во период од октомври 2010 до септември 2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 1.000,00 ден по грло. Во однос на бројот на грла се пресметува скалесто и тоа: од 5 до 5 000 грла 100%, од 5 000 до 10 000 грла 80%, од 10 000 до 15 000 грла 50% и над 15 000 грла 30%. 27) За директни плаќања за набавка на приплодни грла свињи (назимки и нерези) - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои набавиле приплодни грла свињи од признати организации на одгледувачи на добиток во период од октомври 2010 до септември 2011 година. - Висината на директните плаќања е со максимален износ до 20.000,00 денари/грло и со максимален износ до 5.000,00 денари/грло за набавка на приплодни грла хибриди. Со почит
zdravo.jas sum Musa Ridarov od s.Crnik opstina Pehcevo sakam da ve prasam do koga vazi registriranjeto za individualen zemjodelec.Dali se oste vazi bidejki sakam i jas da se registriram kako individualen zemjodelec
Почитувани За регистрирање ќе треба да се обратите до подрачната единица на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во вашата општина. Со почит
Zdravo.Jas sum Musa Ridarov od s.Crnik opstina Pehcevo sakam da ve prasam do koga vazi registriranjeto za individualen zemjodelec.DALI SE OSTE VAZI?DALI MOZAM DA SE REGISTRIRAM SEGA OVAA GODINA? Ve molam odgovorete mi na moeto prasanje pisajte na msn na mojot email musa_ridarov@hotmail.com VI BLAGODARAM
Почитувани Да можете да се регистрирате само ќе треба да појдете до подрачната единица на министерството. Со почит
ve molam da mi odgovorete koga ke pocne isplatata na subvenciite za pcelni semejstva
Почитувани, По завршување на административните контроли и потребните контроли на терен, Агенцијата ќе започне со исплатата на средства за субвенции.
zdravo... dali ima nepovraten kredit za kupuvanje na ovci, jas samo sto zavrsiv sredna skola i ne se vodam pod biro... ?
Почитувани Финансиката подрдшка од државате не е во форма на неповратни кредити. Во продолжение имате дел од уредбата за директна финансиска поддршка за 2011 година. За директни плаќања за обележани грла овци од сите категории -Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства одгледувачи на овци кои поседуваат минимум 30 грла овци од сите категории евидентирани во Регистарот на овци и истите ќе ги чуваат најмалку до 30.10.2011 година. -Висината на директните плаќања изнесува 950,00 денари по грло. 20) За директни плаќања за произведено и продадено овчо млеко - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства – производители на овчо млеко регистрирани како одгледувачи на овци во Регистарот на овци и сопственото производство го имаат продадено во преработувачки капацитети запишани во Регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло за период октомври 2010 – септември 2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и продадено млеко на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло. 21) За директни плаќања за набавка на машки приплодни грла–оригинали и репродуктори - Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства кои набавиле машки приплодни грла во период јануари–септември 2011 година од регистрирани одгледувалишта на приплоден добиток. - Набавени машки приплодни грла оригинали и репродуктори во период јануари– септември 2011 година од страна на одгледувачи на овци. Набавката на машките приплодни грла мора да биде од признати организации на одгледувачи на добиток. - Висината на директните плаќања е со максимален износ до 15.000,00 денари по грло оригинали и 5.000,00 денари по грло репродуктори. Со почит
Почитувани, ме интересира кои документи ми се потребни за отварање на фарма како прво само вработување воедно и каде и како да се пријавам како регистиран одгледувач на овци.Кои бенифиции би ги добил од државата за одгледување на обележано грло, за предадено литар млеко за набавка на расно грло(овца), како и за одгледување на вработен одгледувач на овци.При прво вработување колкави и кои средства и од која програма помага државата за отварање на ваков бизнис. Потецетувам сакам да регистирам и да се занимавам со одгледување на овци. Воедно сум слушнал дека и државата ке дава ваучари за идејно прво вработување на млади кои ке понудат идеа за прво врабутување или студенти во вистина од 5.000 евра, ако може да ми одговорите и на тоа прашање Вo случај да ги неисполнувам условите за регистирање и отварање на фарма, дали може да одгледувам индивидуално како дополнителна дејност . И дали ке ги добијам иститие привилегии. Ве молам ако може да ми ги објасните овие непознаници за да отпочнам со овој мој замислен бизнис, се работи за 18 годишен но невработено лице(потенциален студент).
Почитувани Пректот за самовработување е во надлежност на министерството за економија. Во продолжение имате дел од уредбата за директна финансиска подршка како и дел од упатството за корисници за 2011 година. I. Општи услови Право на користење на средства од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година имаат земјоделски стопанства запишани во единствениот регистар на земјоделски стопанства кој се води во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Корисниците на средства треба да ги имаат намирено сите финансиски обврски кон Министерството и Агенцијата. II. Постапка за поднесување на барање За да го остварите правото за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година, прв чекор кој треба да го направите е да го пополните Образецот „Барање за директни плаќања“. 1. Каде може да го добиете образецот „Барање за директни плаќања“? Образецот може да го добиете на следните места: а) Во просториите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (во натамошниот текст: Агенција), б) На веб страната на Агенцијата: www.ipardpa.gov.mk, в) Во Подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, г) Во регионалните единици на Агенција за поттикнување на развојот во земјоделството. 2. Помош при пополнување на образецот „Барање за директни плаќања“ Помош при пополнување на образецот ќе добиете од советниците во регионалните центри на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството. Пополнувањето на образецот треба да биде со печатни букви, читко и разбирливо со сино пенкало. Доколку барањето е неразбирливо или нечитко пополнето, не може да продолжи во понатамошен процес на обработка. Образецот и помошта за негово рачно пополнување од страна на советниците на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството СЕ БЕСПЛАТНИ 5 Упатство за корисниците 3. Постапка со пополнетиот образец „Барање за директни плаќања“ Пополнетиот образец, заедно со пропишаните документи, се доставува во Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на чие подрачје се наоѓа Вашето земјоделско производство (производствени капацитети). Доколку имате производствени капацитети во катастарски општини кои не припаѓаат на една подрачна единица, во тој случај поднесувате барање во секоја подрачна единица за производствените капацитети кои припаѓааат во дадената подрачна единица. Со поднесување на образецот, во подрачната единица добивате потврда за прием со евидентирана дата на прием. 4. Постапка со примениот образец “Барање за директни плаќања“ По доставување на барањето во подрачната единица, следи процес на проверка на доставената документација и внесување на податоците во електронска форма. По внесот на податоците од доставеното барање во подрачната единица, следи печатење (принтање) на образецот „Барање за директни плаќања“ каде истото се потпишува од страна на подносителот на барањето и од вработено лице во подрачната единица. За директни плаќања за обележани грла овци од сите категории -Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства одгледувачи на овци кои поседуваат минимум 30 грла овци од сите категории евидентирани во Регистарот на овци и истите ќе ги чуваат најмалку до 30.10.2011 година. -Висината на директните плаќања изнесува 950,00 денари по грло. 20) За директни плаќања за произведено и продадено овчо млеко - Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства – производители на овчо млеко регистрирани како одгледувачи на овци во Регистарот на овци и сопственото производство го имаат продадено во преработувачки капацитети запишани во Регистарот на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло за период октомври 2010 – септември 2011 година. - Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и продадено млеко на преработувачки капацитети запишани во Регистар на одобрени објекти за производство на храна од животинско потекло. 21) За директни плаќања за набавка на машки приплодни грла–оригинали и репродуктори - Корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства кои набавиле машки приплодни грла во период јануари–септември 2011 година од регистрирани одгледувалишта на приплоден добиток. - Набавени машки приплодни грла оригинали и репродуктори во период јануари– септември 2011 година од страна на одгледувачи на овци. Набавката на машките приплодни грла мора да биде од признати организации на одгледувачи на добиток. - Висината на директните плаќања е со максимален износ до 15.000,00 денари по грло оригинали и 5.000,00 денари по грло репродуктори.
Pocituvani, imam prashanje do vas Posadiv ovoshni nasadi od aronija 0,3ha i ovoshni nasadi od leshnik 0,3ha. Dali moze da mi napishete po koja procedura moze da stanam registriram zemjodelec i kako da apliciram za subvencii-t.e. direktni plakanja ? Odnapred blagodaram
Почитувани, Регистрација се врши во подрачните единици на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во вашата општина каде што ќе ви биде објаснета целата процедура за аплицирање за финансиска поддршка.Исто така бараните информации можете да ги најдете и на следниот линк http://www.ipardpa.gov.mk Со почит
ZDRAVO KE VE MOLAM NA EDNO PRASAJNE KOGA ZAPOCNUVA ISPLATATA ZA SUBVENCI ZA GOVEDA OHRID
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
zdravo ke ve zamolam na edno prasajne koga e isplatata za goveda ohrid
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит
pocituvani,sakam da otvoram farma za polzavi so dogovor so zagarantiran otkup ,pa za da se registriram kako zena farmer kolkavi se davackite kon drzavata mesecno i dali mozam ikako da iskoristam od pomosta od drzavata od nepovratni sretstva vo materjali
Почитувани Во продолжение имате дел од уредбата за директни плаќања за 2012 година. 38) Задиректни плаќања за фармерско производство на полжави -Корисници на оваа подмерка се семејни земјоделски стопанства и правни лица кои одгледуваат полжави и имаат регистрирано одгледувалиште. -Оваа мерка се однесувана оние фармери кои одгледуваат полжави на минимум 0,2 ха вкупна производна површина на фармата. -Висината изнесува 90.000,00 денари по хектар Со почит
почитувани,што би требало да се случи ако одредено физичко лице кое има замено државно земјиште наместо да одгледува земјоделски култури или наместо намената за која конкурирал,извршува ископ на песок...значи врши ископ на песок и потоа ги заатрпува дупките со шут и ѓубре...со самото тоа ја погани земјата,ја загадува околината и секако не е постигнато она за што владата се заложува...просперитет на земјоделството и чиста и здрава околина...или и овдека важи профитот пред се...благодарам однапред
Почитувани Доколку има злоупотреба на доделеното земјиште случајот треба да се пријави на Државниот инспекторат за земјоделство. Бесплатен телефонски број 080011000. Со почит
zasto se uste ova se ceka so subvneciite za tutnot ? nesto ova godina se docni dali nema pari ili sto e problem koga rasejuvanjeto na tutunot e odamna zapocnato , izmanitive godini mnogu porano se isplacaja subvenciite , a godinava mng porano zavrsi otkupot na tutunot znaci deka trebase i porano da se isplatat subvenciite
Почитувани, За ова прашање треба да се обратите до Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. ipardpa.info@ipardpa.gov.mk Со почит