Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Информација за остварување на домашна нега и помош на поединец и семејство
ке ве молам да ми помогнете и да ми кажете кои документи ми се потребни, за поднесување на барање за остварување , на правото на домашна нега и помош на поединец и семејство. -ВИ БЛАГОДАРАМ -
За остварување на права од социјална заштита одлучува надлежниот Центар за социјална работа. Граѓаните се обраќаат до Центарот за социјална работа во местото на нивното живеење. Првиот прием го остварува стручно лице во центарот, кое согласно утврдената фактичка состојба на лицето и семејството презема најсоодветна мерка од доменот на социјалната заштита. По однос на остварување на правото на домашна нега и помош на поединец и семејство, се уште нема развиено ресурси за реализација на оваа социјална услуга. Ви предлагаме да се обратите до Центарот за социјална работа како би добиле информации за најсодветна заштита согласно вашите потреби и можности за интервенција и заштита, утврдени во законските решенија.
baram da dojdete na lice mesto da se uverite deka sum anvalid deka nesum sposobna za moite potrebi mnogu mie zal za moite deca nema koj da gi gleda i da gi pomaga mojata adresa e dance stojanova veselin maslesa broj 75 kumanovo od maka ve molam da mi pomognete so solzi vo oci go pisuvam ovaa ve molam odgovoretemi na ovaa poraka imam 2002 godina prateno dokumenti za ostvaruvanje na tuga nega vie me odbivate oti neste ni vlegle da me vidite a mi prakate resenije deka sum sposobna zatoa ve molam na lice mesto da dojdete i da se uverite deka uopste nesum sposobna vie ne sakate i ne prifakate naojive poraki da odgovorite
Постапката за остварување на право на помош и нега од друго лице се покренува со поднесување на барање и потребни документи до центарот за социјална работа, надлежен според местото на живеење на странката. Врз основа на уредно доставената документација, лекарска комисија врши увид во медицинската документација и фактичката состојба во домот на подносителот на барањето. Поради тоа, за иницирање на оваа постапка потребно е барањето да го доставите до Центарот за социјална работа Куманово.
jasum dragan zenami boleduva od 2 kolka ima 4 hiruski operacii izvrseno nemoze sama da se oblekuva da se dvizi jas koga sum doma im pomagam zosto nemoze da dobie tuga nega koga samata nemoze da sigi izvrsuva nejzinite obvrski vie neste dosle da ja vidita a mi prakate resenije deka ne ostvaruva tuga nega nekoj moze da zima pravi i sdravi sto se a ona stoe operirana ne i dozvoluvate ve molam pomognetemi za zenami
Правото на помош и нега од друго лице се остварува врз основа на поднесено барање и потребна медицинска и друга документација во надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење на корисникот. Во текот на постапката, потребата од помош и нега од друго лице ја утврдува стручна лекарска комисија со наод, оцена и мислење. Врз основа на наодот и мислењето на лекарската комисија, центарот за социјална работа донесува соодветно решение за барањето за остварување на право на помош и нега од друго лице.
dva pati sme odbieni kakvi dokumenti se potrebni liceto ima 74 godini boleduva od mnogu bolesti molam odgovore
Старо лице може да остави право од социјална заштита во зависност од неговата материјална и имотна состојба, како и од потребата за помош и нега од трето лице или постојано згрижување. Стручните лица во Центарот за социјална работа,во зависност од фактичката состојба и потребната документација, носат одлука за остварување на право на парична помош или сместување во соодветна установа. Граѓанинот кој смета дека има потреба од социјална заштита треба да се обрати до центарот за социајлна работа каде ќе добие информации за потребната документација во зависност за кое право од социјална заштита ќе поднесе барање.
kolku vreme treba za dojde komisija od skopje posto nie sme od resen blagodaram
Правото на постојана парична помош и правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува, покрај другите услови предвидени со Законот за социјалната заштита, и врз основа на наод, оцена и мислење на стручна комисија. Оваа комисија е самостојна во своето работење, а своите активности по однос на преземање на дејствија во домот на подносителот на барањето ги презема согласно својата програма за работа.
Vrabotena sum so resenie na neopredeleno vreme vo Ministerstvo od 01.11.2010god.,a do toj datum bez prekin bev pod dogovor na opredeleno vreme 1god i 5meseci.Problemot e sto dvete deca mi bea bolni so ista dijagnoza bronhopneumonija i doktorkata mi otvori bolovanje na05.11.2010do 19.11.2010 za pomaloto koe ima 1god.Sega na rabota ne mi go priznavaat bolovanjeto zasto nemalo pominato 1mesec otkako sum so resenie pod objasnuvanje deka deteto e pod 3god vozrast i deka za nego isplatata treba da odi preku socijalno, a ne prekuMinisterstvoto.Ve molam da mi kazete dali ima takvi izmeni zasto do sega sum zimala bolovanje na ime na kerkami koja nemala 3god, a isplatata ne idela preku socijalno.Ve molam ako mozete poskoro da mi odgovorite,zasto nemozat da mi gi pokrijat tie denovi.Odnapred blagodaram.
Отсуство од работа поради болест на член на семејството е регулирано со прописите од областа на здравственото осигурување. Конкретни информации за ова прашање може да даде Фондот за здравствено осигурување или службени лица во Министерството за здравство.
jas sum vasile od skopje penzioner.ve molam da mi odgovorite koi dokumenti se potrebni za podnesuvanje na baranje za ostvaruvanje na pravoto na domasna nega i pomos na poedinec i semejstvo,za zenata koja ima napraveno hirurska intervencija na glava .odnapred vi blagodaram jas sum vasile od skopje penzioner.ve molam da mi odgovorite koi dokumenti se potrebni za podnesuvanje na baranje za ostvaruvanje na pravoto na domasna nega i pomos na poedinec i semejstvo,za zenata koja ima napraveno hirurska intervencija na glava .odnapred vi blagodaram
За остварување на правото на туѓа нега и помош во домашни услови се уште не се основани посебни центри во системот на социјалната заштита. Доклку лицето кое поради одредени здравствени проблеми неможе самостојно да ги задоволува своите секојдневни животни потреби, може да поднесе барање за остварување на право на помош и нега од друго лице. Барањето се поднесува до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење на подносителот. Кон барањето се приложува и соодветна медицинска документација, како и мислење од матичен лекар, на образец кој се подигнува во центарот.
Ve molam, me interesira koi dokumenti treba da se poseduvaat za da moze majka mi da zeme paricni sredstva za tuga nega. Zenata e operirana od rak na zeludnik i ne moze sama da si gi obavuva svoite raboti. Momentalno e smestena vo Domot Sju Rajder, samo privremeno. Odnapred blagodaram.
Кон барањето за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се доставува мислење од матичен лекар и се приложува медицинска документација за лицето. Образецот за мислење од матичниот лекар се подига во центарот за социјална работа, каде се поднесува барањето за остварување на ова право.
kolku iznesova iznos za edno lice od socijalni raboti za domasna nega??? blagodaram
Висината на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице се утврдува во зависност од обемот на потребата за помош и нега од друго лице. Висината на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице во поголем обем изнесува 4.185 денари, усогласена со порастот на трошоците на живот за претходната година, објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година. Висината на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице во помал обем изнесува 3.702 денари, усогласена со порастот на трошоците на живот за претходната година, објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година.
Koi dokumenti se potrebni za porodilno boleduvanje?
Породилноро боледување не е во доменот на социјалната заштита. По однос на документацијата може да ве упати работодавачот или Фондот за здравствено осигурување.
imam podneseno baranje i medicinska dokumentacija, za pomos i nega od drugo lice vo mesec mart.Za kolku vreme bi trebalo da pomine komisijata. BLAGODARAM.
За правото на паричен надоместок од помош и нега од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите по однос на постапката за одлучување по ова право.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
За правото на паричен надоместок од помош и нега од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите по однос на постапката за одлучување по ова право.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
Заправото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
Заправото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
Заправото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
За правото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
За правото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
komisiyata doyde no cekame resenie veke dva meseci nemame odgovr pozitivno ili negativno ve molam ako moze odgovor
За правото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за текот на постапката.
Ve molam da mi odgovorite dali treba da se obratime nekade bidejki od podnesuvanjeto na dokumentite za nega na drugo lice za mojot tatko pominaa veke 8 meseci a nema nikakov odgovor.Promeni vo zdravstvenata sostojba nema.Zivee vo Prilep i prima nega za drugo lice vece 2 godini. Ve molam da mi odgovorite dali treba da se obratime nekade bidejki od podnesuvanjeto na dokumentite za nega na drugo lice za mojot tatko pominaa veke 8 meseci a nema nikakov odgovor.Promeni vo zdravstvenata sostojba nema.Zivee vo Prilep i prima nega za drugo lice vece 2 godini. Ve molam da mi odgovorite dali treba da se obratime nekade bidejki od podnesuvanjeto na dokumentite za nega na drugo lice za mojot tatko pominaa veke 8 meseci a nema nikakov odgovor.Promeni vo zdravstvenata sostojba nema.Zivee vo Prilep i prima nega za drugo lice vece 2 godini.
За правото на парична помош од друго лице одлучува надлежниот центар за социјална работа, каде може да се обратите за точни информации за текот на постапката.
Зошто е таен Наодот и мислењето на Стручната комисија за нега од друго лице.
Со Законот за социјалната заштита е утврдено кои документи се заштитени со обврската за деловна тајна. Ова одредба се доуредува со актите на органот кој ги составува службените списи. Постапката за дозволување на увид во списот се иницира пред надлежната институција, која согласно прописите ќе одлучи дали е дозволен увид во конретен предмет.
dobro kade e problemot zasto ne isplatuvate pari za tuga nega luge ne si igrajte mi trebaat tie pari za lekovi rekovte do 27.01.2012 ke platite a pari nema da isplatite ama susite lazite izgleda ke mora da ve tuzam sram da vi e od sirotinjata kradete ajduci
По однос на исплатата на правата на парична помош од социјална заштита, конкретни информации за поеденичен предмет можат да се добијат во центарот за социјална работа.
Imam 26 god., od Tetovo. Imam naod i mislenje od 21.02.1992 kade sto e navedeno deka sum lice so tezok fizicki nedostatok. Veke 2 godini sum vraboten vo drzhavnata administracija. Od rodenje sum prikovan na invalidska kolicka bez da mozam da se grizam za sopstvenite zivotni potrebi. So navrseni 26 god. go izgubiv pravoto za poseben dodatok i aplicirav za nega od drugo lice. Na 22.08.2012, od Megjuopshtinskiot centar za socijalna rabota-Tetovo, mi pristigna reshenie so koe mi se odbiva baranjeto za pomosh i nega od drugo lice. Vo istoto reshenie e navedeno deka baranjeto se odbiva, megju drugoto, i vrz osnova na neposredno izvrsheniot uvid, neshto shto ne e vistina (kaj mene doma ne doshla nikakva komisija). Protiv istoto prvostepeno reshenie, na 03.09.2012 podnesov zhalba do Ministerstvoto za trud i socijalna politika. Na 07.11.2012 mi pristigna reshenie od Ministerstvoto za trud i socijalna politika, spored koe, zhalbata mi e odbiena kako neosnovana bez poprecizno obrazlozhenie za prichinata na odbivanjeto. Moeto prashanje e: Kako da postapam ponatamu i kade da se obratam vo vrska so mojot problem?
Правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице зависи од наодот и мислењето на стручната комисија за оенката на потребата за помош и нега од друго лице, а во зависност од констатираната здравствена и функционална способност на лицето. Согласно законот за социјална заштита, право на овој надоместок остваруваат и лице со потешка и најтешка телесна попреченост, а на кои им е потребна помош и нега од друго лице заради тоа што не може само да ги задоволува основните животни потреби. Без констатација на овие елементи во Наодот и мислењето на надлежната комисја не може да се оствари правото пред центарот за социјална работа, ниту пак има основ за жалбени наводи во второстепената постапка.
Почитувани, Вие што одговарате на прашањатаа во овој сајт, слободно поднесете си оставка. Какви се тие одговори што им ги давате на луѓето? Бланкови, тоа што можат да го прочитат во законот или веќе го знаат. Бланкови, исти како Решенијата што ги добиваме од Комисиите. Едно решение треба да содржи мотиви, мотив не е „ Не ги исполнува условите„? Кои услови не ги исполнува? Или Комисијата чека да и се понуди паричен надомест за тоа што ќе даде позитивно Решение? Е почитувани, бие што одговарате на прашањата колку за да замачкате очи дека работите нешто и да ги оправдате месечните примања што ги земате за “лепе очи“, вие засрамете се и затворете ја оваа страна. Јас лично го имам искусено однесувањето на Комисијата кога пациентот се води во другата соба „ Демек да се прегледа„ а се води со цел да му се даде можност да понуди пари или пак да му се побара пари. И уште нешто, зошто Комисијата не доаѓа за да изврши увид на лице место и да ја увиди состојбата на пациентот? Смешно и жално.... Не ми одговарајте, не барам одговор. Што и да одговорите ќе изгледа жално и смешно.
Граѓанинот кој има забелеки на работењето на стручните лица во постапката за остварување на право од социјалнма заштита, може со писмен поднесок да го информира Министерството за трус и доцијална полтика, при што треба да ги наведе сите околности и факти врз основа на кои има забелешки за водењето на постапката. Министерството ке ги провери наводите во поднесоко, а доколку најде пропусти или неправилности во работењето на првостепениот орган ќе поведе соодветна постапка и ќе го извести подносителот на преставката.
KADEE PRAVDINATA?soprugata na29.08.1990god.od PIOM so res.1548 e proglasena za NESPOSOBNA ZA SAMOSTOEN ZIVOT IRABOTA.1992god.ostvaruva pravo za pomos i nega se do 01.06.2003god. so novo resenie br.0807-21 i se priznava pravoto za pomos i nega vo prva kategoria bez-kontrola.NA18.04.2004god.NOVO RESENIE br 15-7/407 obrazlozenie:imenuvanata nema veke potreba od pomos i nega od drugo lice.Nitu pak ja dobi paricnata pomos za 11 meseci.OD MAJ 2003god.DO APRIL 2004god.obrazlozenie- lopovi i kriminalci .LICETO E SKORO STO POSTO SLEPO poradi nemanje paricni sretstva i pomos nemoze da vrsi kontroli nitu za ishrana kamo li za lecenje na koja i e prisadeno oko.se zaprasuvame dali ima pravdini vo ovaa drzava,za kogo
Барање за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се поднесува до надлежниот центар за социјална работа. Кон барањето се доставува пополнет образец од матичен лекар и медицинска документација. Стручна комисија ја утврдува потребата за помош и нега од друго лице со наод и мислење, врз основа на што центарот одлучува за барањето. Против решението на центарот, по жалба одлучува Министерството за труд и социјална политика.
kolku iznesuva sega nega za edno lice.
Паричниот надоместок за помош и нега од друго лице во поголем обем изнесува 4.348 денари, додека во помал обем изнесува 3.846 денари за 2013 година
sto treba da napravam da se smeni staratelstvoto na moite dve kerki koi se pod staratelstvo na svojot tatko ,jas sega sum mazene i ziveam vo svajcarija kako i sto treba da napravam da moite kerki dojdat da ziveat so mene.Blagodaram
Доделувањето на малолетните деца кај еден од родители по разводот на бракот е исклучива надлежност на судот. Во случај кога едниот родител живее во странство, надлежноста на суд во Република Македонија се утврдува согласно со прописите од меѓународното приватно право. Во случај кога децата живат во РМ, постои надлежност за постапување на домашните судови. Ако децата се доверени кај едниот родител на понатамошно чување и воспитување , другиот родител со тужба може да бара промена на судската одлука.
Sakam da prasam kade moze da podignam baranje za tuga nega,dali moze da se simne od nekoja strana od internet vi blagodaram odnapred
Барањето за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице може да се добие во надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење или престојување на подносителот на барањето.
таткоми зема додаток за помош и нега на друго лице од 3846 денари а бидеќчи е потполно неспособен да се движи поднесовме и документи за додаток за мобилност дали доколку се одобри овој додаток за мобилност предходниот додаток за помош и нега на друго лице од 3846 се укинува или се земаат и двата додатоци.
Правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице и додадокот за слепило и мобилност меѓусебно не се исклучуваат. Овие права поединечно се остваруваат во центарот за социјална работа врз основа на поднесено барање и потребна документација и спроведена постапка за утврдување на исполнетост на законските услови за остварување на секое право. Во текот на постапка е потребно надлежната стручна комисија со наод, оцена и мислење да ја утврди потребата за остварување на правото помош и нега на друго лице, односно на додадокот за мобилност и слепило.
Ме интересира зошто со самата постапка на префрлање на предметот- паричен надомест за помош и нега од друго лице од општина Свети Николе во Скопје - општина Гази Баба не можеме да добиеме одговор иако постапката веќе 18 месеци е поведена. Постојано не препраќаат од една во друга општина. Паричниот надомест сакаме да го префрлиме на име на домот во кој лицето престојува. Ве молам насочете ме како да постапиме? Однапред Ви благодарам.
При промената на престојувалиште на лице - корисник на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, надлежен е центар за социјална работа според местото на престојување на корисникот. Постапката за префрлање на предметот се започнува со пријавување на престојувалиштето во Центарот за социјална работа, каде е остварено правото. Центарот е должен да го препрати предметот до центарот за социјална работа на чија територија корисникот престојува. Во конкретниот случај Ве упатуваме да се обратите до службеното лице на ЈУ Меѓуопштинскиот центар за социјална работа Свети Николе - Марија Манасова Коцева na емаил адреса jumcsrSvetiNikole@mtsp.gov.mk, за добивање на поконкретни информации.
Mojata majka boleduva od karcinom na koski,ima 72 godini.bidejki ne sme vo moznost da ja neguvame sakame da ja smestime vo starski dom sju rajder Skopje.me intersesira kako e postapkata i koja e cenata za edno mesecen . pretstoj
Одделот Сју Рајдер е во состав на Јавната здравствена установа 13 Ноември Скопје. Сместувањето на лице во оваа установа е во согласност со прописите од здравствена заштита, а во случај кога лицето нема блиски сродници, постапката за сместувањето може да води и преку центар за социјална работа. За поконкретни информации по однос на цената за сместување потребно е непосредно да се обратите во установата или на телефон 2031-238.
Ме интересира каде и со кое барање можам да се обратам до повисоките истанци ако не сум задоволна од работата на социјалните работници во поддрачните оделениа за работи од нивен ресор а кои се во постапка .
Граѓанин кој има конкретни забелешки по однос на стручната работа на стручно лице во Центра за социјална работа, може да поднесе поднесок до Министерството за туд и социјална политика. Во поднесокот треба точно да се наведат околностите и да се предочат фактите а кои се однесуваат на несеоодветнот и нестручно рабиотење на стручниот работник во Центарот. министерството ке постапи по поднесокот, а по добиените сознанија ќе преземе соодветни мерки и ќе го извести подносителот.
dali moze da dobijam objasnuvanje zosto tudja nega na transakciona se isplatuva na ist datum a preku posta kaski sekoj mesec se poveke i dali e pocnata isplatata za Avgust 2014?
Исплатата на паричните права од социјална заштита, се врши на трансакциска сметка на корисникот, сметано од месец август. За реализација на овој начин на исплата, корисникот тѕреба да подигне социјален број во Центарот за социјална работа и истиот да го поврзе со трансакциската сметка на која ке се врши исплата на причниот надоместок.
Zosto kasni isplatata za socijalna pomos za mesec Juli?
Исолатата на паричните права од социјална заштита за месец јули 2014 година е во тек
Na mojot dever mu e odobrena tuga nega so resenie na 22.04.2014 godina, od koga i treba da se izvrsi isplatata.No dosega imame dobieno sredstva za tuga nega (preku transakciska smetka na tutunska banka) samo za mesec juli i avgust.Ve molam da mi odgovorite zosto dosega ne se prefrleni sredstva za periodot od 22.04.2014 do 30.06.2014, odnosno za dva meseca i 10 dena. Blagodaram
Средсвата за паричните права од социјална заштита редовно се исплатуваат до корисниците. Во случај кога не е извршена исплата за одреден корисник, истиот треба да се обрати до центарот за социјална работа како би можело да се отпочне постапка за дополнителна исплата на средствата, а која се врши со наредната исплата на конкретното право.
Мајками прима парицни сретства за нега, пред неколку месеци од пошта се префрли во друга банка и овој месец и пуштиа средства преку банката ама смо за еден месец.Дали ке се исплатат другите средства или кај кого или каде да се јавиме за средствата за останатите месеци.
Во случај кога корисник на парично право од социјална заштита нема да добие исплата, потребно е да се јави во центарот за социјална работа, заради проверка на исплатата и спроведување на постапка за дополнителна исплата на сретствата.
zdravo mojata majka e nepodvisna nitu satnuva nitu zboruva taa e paralizana dosega Zemase nEga A SEGA ISTECE ROKOT I TREBA DA SE PRAVAAT DRUGI DOKUMENTI, JAS POSTAVIV DOKUMENTI VO SOCIJALNO PRED NEKOJ DEN I DENESKA OTIDOV DA PRASAM A TIE MI KAZUVAA DEKA IMELE NEKOJ RESENIE OT SKOPJE DEKA NE TREBALO OVIE DOKUMENTI NEGOLI TREBALO NEKOI DRUGI STO I TIE KAKO INSTITUT NA SOCIJALNO I DOKTORI OD DEBAR NE ZNAAT KAVI DOKUMENTI TREBA KAJ TREBA JAS SEGA DA SE OBRATAM I KAKVI DOKUMENTI TREBA DA PRAM VI BLAGODARUVAM POZ
Кон барањето за остварување на правото паричен надоместок за помош и нега од друго лице потребно е подносителот на барањето да достави мислење од матичен лекар со Бартелов индекс, конзилијарно мислење со наод и уверение за остварени годишни приходи(кое се обезбедува по службена должност). Конзилијарното мислење со наод се обезбедува преку МОЈ ТЕРМИН, кој се закажува преку матичниот лекар на подносителот на барањето.
zdr imam prasanje do vas kako prvo prativ ednas ne mi dadovte odgovor imam baba ima 80 god paralizirana e paraplegija i tetraprlegija dijagnoza g82 f48 f 03 koga trebase da daja obnovam dokumentacijata ne stigna i go izgubiv pravoto na prodolzuvanje sega na novo dostaviv vo centarot za socijala i pak nistho trebalo konzijarno mislenje dali mozete da mi objasnite kako jas daja odnesam babami vo skopje koga sum jas od kicevo babami ne moze da patuva do skopje dali ima nekoje resenije bez da ja odnesam vo skopje dali moze da dostavam od maticen lekar dijagnoza i mislenje deka nee sposopna da patuva jas da odam dagi dostavaam potrbnite dokumenti vo skpje se nadevam na odgovor poz
Обезбедување на конзилијарно мислење со наод се врши перку матичниот лекар на МОЈ термин во клиничките болници во Република Македонија.
Sakam da prasam dali sega so ova konzilijarnive mislenja na klinika za pomos i nega od drugo lice ,ako liceto ima otpusni listi, analizi , KTM -mora licno da odi ili moze od bliskata familija da odi mesto nego.
Доколку лицето е неподвижно, член од неговото семејство со медицинската документација треба да се обрати во комисијата која ќе одлучи дали лицето ќе биде посетено во неговиот дом.
zdr sakam da se informiram mojata baba zemase tuga nega koga trebase dase prodolzat odnosno da se prodolzat ne dobiv resenije za obnova sega na novo gi izvadev site potrebni dogumenti za babami no sega ima drug problem konzilijarno mislenje barat a vo slucajov bababmi ne e podvizna i 6 god e nepokretna ne moze dase hrani sama dase dvizi 99% e paralizirana bev vo centarot za sociala mi rekoja deka mora dase nosi vo skopje ili bitola no dali mozete dami objasnite kako jas daja odnesam koga nemam nikakvi uslovi mora so kombe od brza pomos treba daja legnam pa daja odnesam poznavam mnogu luge koj koristat tuga nega a imaat trajno resenije a nese za trajno koga samite se hranat i dvizat malce napravete kontrola pa kese uverite vo seeto ova sto vi go pisuvam sramno e kako na mojata baba ne i davaat predhodno koga gi dosatvuvam dokumentite ne i dadoa trajno a babami ima 80 god ve molam za odg kako da go resam problemov so pocit
Обезбедување на конзилијарно мислење со наод се врши перку матичниот лекар на МОЈ терми во клиничките болници во Република Македонија.
Ве молам да ми објасните како да добијам наод и мислење од првостепена комисија за утврдување на правото на додаток за мобилност. Матичниот лекар ме информираше дека не може да закаже на „мој термин“ бидејќи сеуште не е формирана таква комисија. Дали може без тој наод да се поднесе барањето?
Правото на додаток на мобилност се остварува со наод и мислење од надлежна комисија, а врз основа на кознилијарно мислење: За добивање на овој документ, матичниот лекар закажува преглед преку системот МОЈ ТЕРМИН. Со формирањето на комисии за издавање на конзилијарно мислење, создадени се услови за непречено закажување на термин преку матичен лекар.
Почитувани! Ситуацијата е селднава: мојот брат е со уемерена ментална попреченост, има 26 години и мајка ми покрена постапка пред Центарот за социјални работи за добивање на паричен надоместок за помош и нега од друго лице за над 26 години, постапката е веќе завршена и Центарот донесе Решение со кое се признава правото. Исто така, Центарот издаде и Потврда која служи за пријава кај носител на платен промет (банка) каде што МТСП ќе ја врши исплатата на надоместокот, но од банката не можат да му отворат трансакциона сметка на брат ми бидејќи е деловно неспособен и не може да се потпишува и да вади пари од сметка, а мајка ми како негов застапник не може да ги вади парите. Од Центарот за социјални работи не и кажуваат што треба да направи за да може таа да докаже дека е законски застапник и дека може да ги вади парите, или дали постои варијанта на нејзина сметка да оди помошта како што беше до пред наполнување на 26 години, во смисла што во Барањето уште на почетокот брат ми се води како подносител и носител, а мајка ми е потписник. Дали треба да се донесе судско решение за одземена деловна способност и прогласување на мајка ми за законски застапник? Како треба да псотапи Центарот за социјални работи, зашто тие не знаат да објаснат и зборуваат за полномошно од брат ми за мајка ми, што е нелогично судејќи според Наодот и миселњето за неговата ментална попреченост? Однапред Ви благодарам! Со почит!
За лицата кои не се во можност да се грижат сами за себе, како и за своите права и интреси, центарот за социјална работа е надлежен орган за отпочнување со постапка за ставање под старателство на лицето. Постапката може да ја иницира и близок сродник на лицето. Против решението на центарот, бнезадоволната странка може да вложи жалба до Министерството за труд и социјална политика.
na mojeto postaveno prasanje ne dadovte konkreten odgovor jas znam deka treba vo sk ili bitola da odam na konzeliarno mislenje no prasanjeto bese kako ??? koga babami ima 80 godini i nee podvizna dali me razbirate sto sakam da prasam ve molam za odgovor poz
Во одговор на Вашето прашање Ве известуваме дека конзилијатното мислење задолжително се доставува при поднесување на барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Истото се обезбедува преку Мој термин закажан преку матичниот лекар. Конзилијарното мислење се обезбедува во клиничките болници во Република Македонија. Доколку лицето е потполно неподвижно, лекарите специјалисти од соодветните специјалности за давање на конзилијарно мислење со наод, врз основа на приложената медицинска документација прегледот можат да го извршат во домот на подносителот на барањето или издаваат конзилијарно мислење со наод врз основа на отпусно писмо со специјалистички извештај и/или друга медицинска документација.
me interesira zosto ne ni se isplateni sredstva za tuga nega za sest meseci pominati sekade prasuvav inace sme od kumanovo tuka ni kazuvaat deka od skopje trebalo da gi pustat parite
Правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува со донесување на решение од надлежниот центар за социјална работа, при што се правото се остварува од денот на поднесувањето на барањето.
Наодот од специјалистот по психијатрија е FO3, од психологотдемененција со ментално пропаѓање од глобален вид а конзилијарното мислење е 170 атеросклероза каде според нив не ги исполнува условите за туѓа нега затоа што велат требало две години да се лечи. Мајка ми е 76 години, неспособна сама да живее, да се храни, облекува, одржува хигиена, на пелени е 3 месеци, така да и е потребна туѓа нега. Во последните 6 месеци ситуацијата и се влоши доста така да навистина не е способна сама да опстојува. Не знам по кој закон докторката од комисијата ме одби со изговор дека требала документација со постари датуми од 2 години, кога и таа самата со разговор со мајка ми утврди дека жената навистина ментално не е воопшто во ред. Единствен изговор беше папирологијата а не вистинската слика од пациентот. Ве молам да ми одговорите каде да го најдам тој закон во кој се вели дека треба минимум две години да биде под терапија.
За потребата за помош и нега од друго лице се доставува конзилијарно мислење и наод од најмалку тројца лекари специјалисти од соодветни специјалности, издадено од клиничките болници, Градска општа болница „ 8 ми Септември“-Скопје, ЈЗУ–Универзитетска клиника по хируршки болести „Св.Наум Охридски“-Скопје и Универзитетски клиники. Начинот на изготвување на конзилијарното милсење е уредено со прописити од областа на здравствената заштита.
Vo vrska so baranje za nega za majka mi.Vo centarot za socijalni raboti mi kazaa deka treba da podnesam konzilijarno mislenje.Komisii togas ne bile oformeni.Na 14.10.2014 bevme na lekar vo centarot vo Stip,ja pregledaa nevrolozi i imam nozilijarno mislenje.Samo toa mislenje e dadeno na denot koga stapilo zakonot vo sila.
За потребата за помош и нега од друго лице се доставува конзилијарно мислење и наод од најмалку тројца лекари специјалисти од соодветни специјалности, издадено од клиничките болници, Градска општа болница „ 8 ми Септември“-Скопје, ЈЗУ–Универзитетска клиника по хируршки болести „Св.Наум Охридски“-Скопје и Универзитетски клиники. Начинот на изготвување на конзилијарното мислење е уредено со прописити од областа на здравствената заштита.
Ви благодарам што ми одговоривте на претходното прашање, но денес по 18 месеци конечно ни дадоа одговор од Центарот за социјална работ. Ни одговорија дека за овој период сме го изгубиле своето право, затоа што не е поднесено повторно барање по истекот на важноста на решението.на тој начин врз основа на тоа што предметот толку време е задржан без воопшто да се работи на него ние го изгубивме правото на надомест за помош и нега од трето лице. Сите парични средства што според законот би требало да се исплатат, поради небрежноста на Центарот за социјална работа ние немаме основ да ги добиеме и сега треба да ги платиме на домот со сопствени средства. Ве молам одговорете ми кој би требало да ја сноси одговорноста и дали има начин на кој ние би можеле да ги оствариме нашите права?
Правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува врз основа на решение на надлежниот центар за социјална работа, со или без конктролен преглед. Во случај кога правото се утврдува за одреден период по кој странката треба да изврши контролен преглед, центарот за социјална работа ја известува странката за потребата од контролен преглед. Правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува само врз основа на поднесено барање со потребна медицинска документација, поднесено до надлежниот центар за социјална работа.
me interesira za Nega od drugo lice dobivme resenie za dobivanje na izdatok od paricni sretstva za vo grupa od po mal obem , pa me interesira za bolesta pod sifra ,rimsko eden 63.9 dali e vo ovaa grupacia ili vo kategoria od po golem obem VI BLAGODARIME
Комисија за давање на наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице, во постапката за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице го изготвува наодот за потребата и обемот од помош и нега врз основа на медицинската документација и подзаконскиот акт со кој поблиску се уредува ова право. Центарот за социјална работа врз основа на донесениот наод, оцена и мислење на комисијатам, донесува решение за утврдениот обем за ова право. Доколку странката е незадоволна од донесеното решение, има право на жалба во рок од 15 дена од приемот на истото до Министерот за труд и социјална политика.
me interesira za Nega od drugo lice dobivme resenie za dobivanje na izdatok od paricni sretstva za vo grupa od po mal obem , pa me interesira za bolesta pod sifra ,rimsko eden 63.9 dali e vo ovaa grupacia ili vo kategoria od po golem obem VI BLAGODARIME
Комисија за давање на наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице, во постапката за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице го изготвува наодот за потребата и обемот од помош и нега врз основа на медицинската документација и подзаконскиот акт со кој поблиску се уредува ова право. Центарот за социјална работа врз основа на донесениот наод, оцена и мислење на комисијатам, донесува решение за утврдениот обем за ова право. Доколку странката е незадоволна од донесеното решение, има право на жалба во рок од 15 дена од приемот на истото до Министерот за труд и социјална политика.
Кои документи се потребни за поднесувење за барање на мобилна нега или ако можете да ми помогнете со тоа што ќе ми кажете каде да се обратам. Однапред Ви благодарам.
Правото на додаток за слепило се обезбедува за потполно слепо лице со Правото на додаток за слепило може да оствари потполно слепо лице со навршени 26 години, а правото на додаток за мобилност лице со навршени 26 години, со 100 % телесен инвалидитет кое самостојно користи инвалидска количка или со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој кое користи инвалидска количка со придружник, поради создавање на услови за изедначување на нивните можности за вклучување во секојдневниот живот во заедницата на овие лица. Лицето неможе да оствари право на додаток за слепило или мобилност, ако користат право на цивилна или воена инвалиднина, согласно со закон. Правото на додаток за слепило или мобилност престанува ако корисникот со решение на центар за социјална работа е сместен во установа, загрижувачко семејство, мал групен дом или организирано живеење со поддршка. Правото на додаток за слепило и мобилност се остварува од денот на поднесување на барањето, а врз основа на конзилијарно мислење потпишано од тројца лекари специјалисти или врз основа на наод и мислење донесен од страна на првостепена комисија за утврдување на правото на додаток за слепило или мобилност, која што го утврдува видот и степенот на оштетувањето и потребата за остварување на ова право. Барањето за остварување на ова право се поднесува до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење на подносителот на барањето.
Zdravo.Imam dever koj e so mozocen udar i e nepokreten,go cuvam vo negoviot stan.Go cuvavme so soprugot porano no toj pocina i sega ostanav sama da go cuvam.Deverot ne e zenet.Pa me interesira dali bi mozela da steknam nekoe pravo jas na ovoj stan kako vozvrat bideki go cuvam,a i nemam kade da ziveam.Nemam ni stan ni kuka.I koga ke pocine deverot ke ostanam na ulica.Ili da mi kazete kade treba da se obratam.Jas sum od Skopje.Vi blagodaram
Наследување на имот е уредено со Законот за наследување, така што имот може да се наследи само врз основа на правно дело ( тестамент, договор за доживотна издршка или друг вид на договор), со договор за подарок или купопродажба. Доколку оставителот не склучил соодветен договор или не составил тестамент, по неговата смрт имотот се распределува на неговите блиски сродници, како законски наследници. Грижата за лицето без склучен договор не преставува основ за наследување на имотот.
Zdravo.Imam dever koj e so mozocen udar i e nepokreten,go cuvam vo negoviot stan.Go cuvavme so soprugot porano no toj pocina i sega ostanav sama da go cuvam.Deverot ne e zenet.Pa me interesira dali bi mozela da steknam nekoe pravo jas na ovoj stan kako vozvrat bideki go cuvam,a i nemam kade da ziveam.Nemam ni stan ni kuka.I koga ke pocine deverot ke ostanam na ulica.Ili da mi kazete kade treba da se obratam.Jas sum od Skopje.Vi blagodaram
Наследување на имот е уредено со Законот за наследување, така што имот може да се наследи само врз основа на правно дело ( тестамент, договор за доживотна издршка или друг вид на договор), со договор за подарок или купопродажба. Доколку оставителот не склучил соодветен договор или не составил тестамент, по неговата смрт имотот се распределува на неговите блиски сродници, како законски наследници. Грижата за лицето без склучен договор не преставува основ за наследување на имотот.
pocituvani imame naod od konziliarno mislenje od trojca doktori specijalisti za ostetuvanje na vidot. koj e star tri meseci ,dali moze so istiot dokument da podneseme i baranje za tuga nega.blagodaram
Барање за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се поднесува во центар за социјална работа, каде се подигнува образец кој го пополнува матичен лекар. Кон барањето се приложува и медицинската документација, во смисол на која и конзилијарно мислење на лекари специјалисти е валиден документ.
pocituvani bi ve zamolila da mi kazete do kade se stignati predmetite za tuga nega br 7 - 2526 i 7 - 2527 od stip . vi blagodaram
Решение за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице донесува центарот за социјална работа, надлежен според местото на живеење на подносителот на барањето. Министертсвото за труд и социјална политика одлучува по изјавена жалба против решението на центарот. Во случај кога предметот не е решен од страна на центарот, проверка за конкретен предмет може да се изврши во тој центар, врз основа на податоци за име и презиме на подносителот на барањето и адресата на неговото живеалиште.
kolku vreme e potrebno za da dobijes odgovor za помош за њега
Центарот во постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е должен да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесување на барањето со потребната документација.
kolku vreme e potrebno za da dobijes odgovor za tuga nega.
Центарот во постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е должен да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесување на барањето со потребната документација.
kolku vreme e potrebno za da dobijes odgovor za tuga nega.
Центарот во постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е должен да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесување на барањето со потребната документација.
kolku vreme e potrebno za da dobijes odgovor za помош за њега
Центарот во постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е должен да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесување на барањето со потребната документација.
kolku vreme e potrebno za da dobijes odgovor za tuga nega.
Центарот во постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е должен да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесување на барањето со потребната документација.
imam dobieno urbanisticka soglasnost i presmetka za plakanje na komunali za dogradba na stanbena zgrada so cena od okolu 100 evra pred da stapat izmenite i dopolnuvanjata na zakonot za legalizacija so koi izmeni cenata za legalizacija na digradbite se namaluva na samo edno evro,pa me interesira bidejki se uste ne sum go platil nadomestokot za legalizacija, dali opstina treba da ja ponisti presmetkata i da mi napravi nova presmetka za po edno evro. Bidejki tie velat deka presmetkata e evidentirana vo delovodnik , ne mozat da ja promenat i deka mora da platam po sto evra od metar kvadraten?
Вашето прашање се однесува на работа која е во надлежност на локалната самоуправа. По однос на донесувањето на законите од оваа област, надлежно е Министерството за транспорт и врски, каде може да побарате дополнителни информации.
zosto premnogu kasnat isplatite za tuga nega i za socijalna paricna pomos i koga ce bidi isplatata
Исплатата на правата на надоместок за помош и нега од друго лице и социјална парична помош се исплатуваат редовно, на месечна основа. За поединечни случаеви може да се обратите до центарот за социјална работа за да се приспитаат причините за евентуално каснење на исплатата.
туѓа нега стварно касни а овој месе9467ц претерано касни
Исплатата за паричниот надоместок за помош и нега од друго лице е во тек.
Dali lice koe zema paricen nadomestok nega od drugo lice povece od 15 godini a e nepokretno povece od 25 godini a ne e slepo a gi dvizi samo racete po malku . Moze da zeme mobilna nega i koi dukumenti treba da se podnesat i kade.
Барање за остварување на додаток за слепило или мобилност се поднесува до центарот за социјална работа, надлежен по местото на живеење на подносителот. Кон барањето се приложува потребна медицинска документација. Бараљњети и документацијата се разгледува од страна на лекарска комисија која ја оценува потребата за додаток за мобилност.
kakvi dokumenti treba da praes za da dobies Tuga nega sa babami ima poveke od 81 godina .
Остварување на право на парична помош и нега од друго лице може да се оствари лице со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој, лице со потешка и најтешка телесна попреченост, потполно слепо лице, како и лице со трајни промени во здравствената состојба, на кое му е неопходна помош и нега од друго лице заради тоа што не може само да ги задоволува основните животни потреби. Барање за оставрување на ова право се поднесува до Центар за социјална работа. Кон барањето се приложува соодветна медицинска документација, како и мнение на матичен лекар, на образец кој се подига во центарот. Медицинската документација се разгледува од лекарска комисија која оценува дали лицето има потреба од помош и нега од друго лице.
Дали за дијагноза C53 (малигна неоплазма на грлото на утерусот), по изведената хируршка интервенција, следува парична помош за туѓа нега и дали мислењето (образецот) и потрбната документација ја подготвува матичниот лекар или матичниот гинеколог.
Потребата од помош и нега ја утврдува Стручната комисија, која врз основа на приложената медицинска документација носи наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице. Мислењето го пополнува и заверува матичниот лекар, а странката ја доставува целокупната медицинска документацијата со која располага.
Здраво, Имам едно прашање, Татко ми е инвалидно личе, но кога бевме во Комисијата за оцена на работна способност, од таму ни рекоа дека нам ни следува и Додаток За МОБИЛНА Нега, ако може да ми одговорите каде поточно траба да се подне барање за ова вид помош ?? Јас прашав во меѓуопштинскиот центар за солијална работа, од таму ми рекоа дека, документитет треба да се поднесат во една Здравсвена установа во Топанско Поле?? Барам точна да ми одговарате точно каде да ги подесеме документите за Мобилна Нега...Ви благодарам..Позз
Документите кои се потребни за остварување на правото на мобилност треба да се достават до Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на Град Скопје, до одделението за лицат со посебни потреби кое сега е преместено и се наоѓа во Заводот за рехабилитација на деца и малдинци во Топанско поле. Откако ќе се достават документите, ќе се закаже термин преку програмата ,,мој термин,,, односно странката ќе добие информации во која комисија треба да се јави за утврдувањ на дијагнозата, како услов за остварување на ова право.
Здраво, Имам едно прашање, Татко ми е инвалидно личе, но кога бевме во Комисијата за оцена на работна способност, од таму ни рекоа дека нам ни следува и Додаток За МОБИЛНА Нега, ако може да ми одговорите каде поточно траба да се подне барање за ова вид помош ?? Јас прашав во меѓуопштинскиот центар за солијална работа, од таму ми рекоа дека, документитет треба да се поднесат во една Здравсвена установа во Топанско Поле?? Барам точна да ми одговарате точно каде да ги подесеме документите за Мобилна Нега...Ви благодарам..Позз
Документите кои се потребни за остварување на правото на мобилност треба да се достават до Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на Град Скопје, до одделението за лицат со посебни потреби кое сега е преместено и се наоѓа во Заводот за рехабилитација на деца и малдинци во Топанско поле. Откако ќе се достават документите, ќе се закаже термин преку програмата ,,мој термин,,, односно странката ќе добие информации во која комисија треба да се јави за утврдувањ на дијагнозата, како услов за остварување на ова право.
Здраво, Имам едно прашање, Татко ми е инвалидно личе, но кога бевме во Комисијата за оцена на работна способност, од таму ни рекоа дека нам ни следува и Додаток За МОБИЛНА Нега, ако може да ми одговорите каде поточно траба да се подне барање за ова вид помош ?? Јас прашав во меѓуопштинскиот центар за солијална работа, од таму ми рекоа дека, документитет треба да се поднесат во една Здравсвена установа во Топанско Поле?? Барам точна да ми одговарате точно каде да ги подесеме документите за Мобилна Нега...Ви благодарам..Позз
Документите кои се потребни за остварување на правото на мобилност треба да се достават до Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на Град Скопје, до одделението за лицат со посебни потреби кое сега е преместено и се наоѓа во Заводот за рехабилитација на деца и малдинци во Топанско поле. Откако ќе се достават документите, ќе се закаже термин преку програмата ,,мој термин,,, односно странката ќе добие информации во која комисија треба да се јави за утврдувањ на дијагнозата, како услов за остварување на ова право.
Здраво, Имам едно прашање, Татко ми е инвалидно личе, но кога бевме во Комисијата за оцена на работна способност, од таму ни рекоа дека нам ни следува и Додаток За МОБИЛНА Нега, ако може да ми одговорите каде поточно траба да се подне барање за ова вид помош ?? Јас прашав во меѓуопштинскиот центар за солијална работа, од таму ми рекоа дека, документитет треба да се поднесат во една Здравсвена установа во Топанско Поле?? Барам точна да ми одговарате точно каде да ги подесеме документите за Мобилна Нега...Ви благодарам..Позз
Во врска со Вашето прашање поставено до Министерството за труд и социјална политика, Ве известуваме дека Одделението за заштита на лица со пречки во развојот при Ј.У. МЦСР на град Скопје-Скопје привремено е лоцирано во .Ј.У. Завод за рехабилитација на деца и младинци Топанско Поле, адреса XII Ударна бригада б.б. (во близина на Институтот за трудова медицина)