Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Информации за спроведување на правосуден испит
Ve molam za informacija za potvrdata za raboten staz vo pravni raboti koja e neophodna da se prilozi kako dokaz za polaganje pravosuden ispit.Sto treba da sodzi dali e dovolna kratka potvrda od firmata vo koja liceto rabotelo,vremenskiot period vo koj obavuvalo pravni raboti i pecat od firmata. Sto treba da sodrzi dopolnitelno.
Се што е потребно за полагање Правосуден испит се наоѓа на WEB страната Информации за спроведување на правосуден испит - во ПРОГРАМАТА
Ве молам да ми одговорите од кога до кога се врши пријавување за полагање на правосуден испит и кога ќе излезе новата програма за полагање на правосуден испит.
Се што е потребно за полагање Правосуден испит се наоѓа на WEB страната Информации за спроведување на правосуден испит - во ПРОГРАМАТА
Jas sum diplomiran politikolog i ve molam da mi odgovorite dali imam pravo da polagam pravosuden ispit.
Не. Право да полагаат правосуден испит имаат дипломирани правници со 2 години работно искуство.
Jas sum diplomiran pravnik. Ako moze da mi gi navedete broevite na sluzbeni vesnici za polaganje na pravosuden ispit?Dokolku ne gi znaete ,kade da se obratam za taa informacija? Vi blagodaram!
Да подигнете програма за полагање на правосуден испит во архивата на министерството за правда.
јас сум м-р по правни науки(со решение на министерот за образование за признавање на странска диплома).дали и колку ми е потребен стаз за полагање правосуден испит?
Две години по диломирање на правен факултет.
koga se terminite za polaganje vo april, potocno koi denovi
Термините за полагање не се сеуште утврдени од страна на комисијата.
Ве молам да ми одговорите, дали има најнови измени во програмата за испитот по трудово право за полагање во Априлскиот испитен рок за 2009 година и доколку има каде може да се добијат измените?
Во априлскиот испитен рок измени има само во делот на Кривично право. Во другиот дел програмата останува неизменета.
Ве молам да ми одговорите, дали за испит на кој се немам воопшто јавено се плака исто како и за испт кој не си го положил во претходната сесија? Што е потребно за пријавување на неположените испите освен уплатница и молба?
Испит на кој што не сте се јавиле се третира како да не сте го положиле во претходната сесија, и за него треба да се плати. За пријавување на неположените испити треба само молба со уплатница.
Ве молам, дали во случај на неположување на целиот правосуден испит во наредната сесија дозволена за полагање, треба да се достави повторно целата документација или пак само уплатница со молба?
Само уплатница со молба, бидејќи документите веќе ги имаме.
Ве молам да ми одговорите дали за априлската сесија има утврдено датуми и кога се испитите? Благодарам однапред.
На 06 и 07 Април 2009 е писмениот дел од Кривично и Граѓанско, а после 13 Април усмениот дел од останатите испити. За подетални информации може да се јавите кај одговорното лице, Секретар на комисијата за спроведување на правосуден испит, Александар Алексовски, 02 3106 539.
Ве молам да ми одговорите колку години се потребни за стекнување право на полагање правосуден испит за луге кој работат на правни работи и се пријавени како правници во приватни компании
Согласно Законот за полагање на правосуден испит, независно дали сте вработени во државен или приватен сектор, потребно е работно искуство од 2 години за стекнување право на полагање правосуден испит.
Ве молам да ми одговорите дали доколку платам за јунска сесија, а не се јавам на ниту еден испит, ќе ми се префрлат средствата за октомвриска сесија, или ќе се смета како да сум паднала, па ќе немам право да полагам 6 месеци.
Доколку не се јавите на ниту еден испит во Јунска испитна сесија, средствата ви важат и во наредната. (важноста на средствата е една календарска година)
Ве молам ако може да ми ја пратите по email програмата за полагање на правосуден испит, на majaivanova@ymail.com Однапред ви благодарам.
Почитувани, програмата за полагање на правосуден испит може да ја најдете на веб порталот на Влада на РМ, www.uslugi.gov.mk, во делот на Министерство за правда, Информација за спроведување на правосуден испит; или пак на сајтот на нашето министерство, www.pravda.gov.mk, во секцијата ресурси - информации.
Останав шокирана од одговорот на едно прашане дека уплатените средства важат само една година идека после треба да се уплатат нови ! На кој закон Ве молам се повикувате ?Ќе треба тоа да се оспори на Уставен ! Во оваа сиромаштија кога од уста делиме за овој најтежок испит вакво нешто е навистина неодговорно !
Почитувана, уплатените средсва за полагање на правосуден испит важат една година, но доколку во таа година не се јавите на испит, по истекот на годината се врши поврат на средствата.
Јас сум дипломиран правник и на 01.01.2010 година ќе се навршат 2 години од моето стажирање. Дали ќе можам правосудниот испит да го полагам во декемвриска испитна сесија?
Нема да може да го полагате испитот во декемвриска испитна сесија, затоа што на денот на пријавување на испитот треба да имате 2 години работен стаж. Ќе може да полагате во февруарска испитна сесија.
Прво прашање:Дали може да полагам правосуден во Октомвриска испитна сесија,затоа што стажот ми истекува на 10 октомври? Второ прашање:Дали во министерството може да се подигне само програмата или комплетниот материјал за полагање правосуден испит?Благодарам
Почитувана, на денот на пријавување на испитот потребно е да имате 2 години работен стаж, затоа нема да може да го полагате испитот во октомвриска испитна сесија. Програмата за полагање на правосуден испит може да ја погледнете на порталот на Министерставо за правда, www.pravda.gov.mk, во секцијата ресурси - информации, или на порталот на Блада на РМ, www.uslugi.gov.mk.
Дали има измени во програмата за полагање за Јунска испитна сесија во делот за Трудово право.
Нема измени во програмата на Трудово право.
dali se smeneti clenovite na komisijata za prav.ispit. iako vise im pominalo vremeto.od 2 godini,,,,,,posebno pretsedatelot Tumanovski
Членовите на новата Комисија за полагање на правосуден испит може да ги прочитате на веб страната на Министерство за правда, www.pravda.gov.mk, секција ресурси - информации. (http://www.pravda.gov.mk/resursi.asp?lang=mak&id=05)