Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Информација за остварување на постојана парична помош
Semejstvo od Skopje od 3 c lena , nevraboteni roditeli i kerka so umereni precki vo psihickiot razvoj, 28 godini , kako moze da ostvarat pravo na postojana paricna pomos, bidejki nemaat nikakvi sredstva za egzistencija. Kade da se obratat, koi dokumenti se potrebni ?
Во Врска со вашето барање, ве информираме дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа на територијата на општината во која што живеете,каде во разговорор со социјалниот работник ке бидете информирани за сите потребни документи и начинот на остварување на право на постојана парична помош.
Mojata majka zivee sama ima 65 god. razvedena e so tatkomi i nema nikakvi prihodi od nego,korisnik e na pomos za nega od drugo lice,sakam da podnesam baranje za postojana socijalna pomos, no mi pobaraa "ostavinska postapka od nejzinite roditeli"??? site od nejzinoto semejstvo se pocinati i nemama nikakov trag od toa! ve molam dali e tolku biten toj dokument ili kazete kade detalno da se obratam za pomos i inf.(veke probav vo K.Voda )ve molam pisete na mojot Email ili dom.tel.2 440 007 blagodaram Pance A. Mojata majka zivee sama ima 65 god. razvedena e so tatkomi i nema nikakvi prihodi od nego,korisnik e na pomos za nega od drugo lice,sakam da podnesam baranje za postojana socijalna pomos, no mi pobaraa "ostavinska postapka od nejzinite roditeli"??? site od nejzinoto semejstvo se pocinati i nemama nikakov trag od toa! ve molam dali e tolku biten toj dokument ili kazete kade detalno da se obratam za pomos i inf.(veke probav vo K.Voda )ve molam pisete na mojot Email ili dom.tel.2 440 007 blagodaram Pance A.
Во врска со Вашето прашање Ве информираме дека постапката за остварување на правото на постојана парична помош се води во Центарот за социјална работа, кој што како првостепен орган постапува и го применува Законот за социјална заштита во постапката за остварување на правата од социјална заштита. Согласно Законот за социјална заштита, еден од условите за остварување на правото на постојана парична помош е и доставувањето на доказ дека е поведена постапка за распределба на оставината на оставител, на која лицето може да се јави како наследник согласно закон или во текот на постапката не се прифатило за наследник во период од две години пред поднесување на барањето за остварување на право на постојана парична помош.
Kako da go zaverime so pecat kupoprodazen dogovor od 1974 godina ? Imeno se raboti za kupoprodazen dogovor od 1974g za garaza vo Skopje, zaveren so potpis od ovlasteno lice od togasniot Zavod za komunalni raboti , no dogovorot nema pecat od Zavodot . Megjutoa imame od istata godina original faktura za vrednosta na navedenata garaza i original potvrda deka e uplaten celiot iznos za garazata soglasno faktuirata, zavereni so potpis i pecat od istiot nadlezen organ i istoto ovlasteno lice za potpisnik . Se obrativme pismeno do JP za stopanisuvanje so stanben i deloven prostor uste vo juni 2008 g i seu{te nemame pismen odgovor no usno ni rekoa deka morame da podneseme tuzba za da go ostvarime toa pravo. Bidejki nemozeme da go registrirame imotot vo Agencijata za nedviznosti bez zaveren dogovor , Dali navistina morame da podnesuvame tuzba i dali e toa edinstveniot nacin za da go zaverime dogovorot ??? Kade da se obratime ? Одговор број: За јавност: Прашање: Одговор: Kako da go zaverime so pecat kupoprodazen dogovor od 1974 godina ? Imeno se raboti za kupoprodazen dogovor od 1974g za garaza vo Skopje, zaveren so potpis od ovlasteno lice od togasniot Zavod za komunalni raboti , no dogovorot nema pecat od Zavodot . Megjutoa imame od istata godina original faktura za vrednosta na navedenata garaza i original potvrda deka e uplaten celiot iznos za garazata soglasno faktuirata, zavereni so potpis i pecat od istiot nadlezen organ i istoto ovlasteno lice za potpisnik . Se obrativme pismeno do JP za stopanisuvanje so stanben i deloven prostor uste vo juni 2008 g i seu{te nemame pismen odgovor no usno ni rekoa deka morame da podneseme tuzba za da go ostvarime toa pravo. Bidejki nemozeme da go registrirame imotot vo Agencijata za nedviznosti bez zaveren dogovor , Dali navistina morame da podnesuvame tuzba i dali e toa edinstveniot nacin za da go zaverime dogovorot ??? Kade da se obratime ?
Во врска со Вашето прашање, Ве информирам дека прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, односно во делот кој третира прашања од областа на социјалната заштита.
dali postojat stanovi za mladi bracni parovi i koi se uslovite za dobivanje na istite dali postojat stanovi za mladi bracni parovi i koi se uslovite za dobivanje na istite
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретен одговор треба се обратите во Министерство за транспорт и врски.
Me interesira kako i kade se zapocnuva ostavinska postapka? Imeno, dali ostavinska postapka moze da se zapocne bez imoten ili posedoven list, bidejki nemozeme da go izvadime (poradi nereseni semejni problemi) ?
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретен одговор обратете се до надлежното министерство.
Ние сме четричлено семејство каде само мајка ми работи и зема паричен надоместок од 5500 ден. јас сум студент четврта година,а татко ми и сестра ми не работат.Ве молам да ми одговорете дали ни следува социјална помош и кои документи се потребн, и за колку време се одобрува ние сме од Струмица. ПОЗДРАВ
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде ќе бидете прецизно информирани за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
Ние сме четричлено семејство каде само мајка ми работи и зема паричен надоместок од 5500 ден. јас сум студент четврта година,а татко ми и сестра ми не работат.Ве молам да ми одговорете дали ни следува социјална помош и кои документи се потребн, и за колку време се одобрува ние сме од Струмица. ПОЗДРАВ
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде ќе бидете прецизно информирани за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
Ние сме четричлено семејство каде само мајка ми работи и зема паричен надоместок од 5500 ден. јас сум студент четврта година,а татко ми и сестра ми не работат.Ве молам да ми одговорете дали ни следува социјална помош и кои документи се потребн, и за колку време се одобрува ние сме од Струмица. ПОЗДРАВ
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде ќе бидете прецизно информирани за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
16 godini rabotime deloven prostoe koj e vo sopstvenost na siz-ot ili javno pretprijatie za stanben i deloven prostor.dali vo slucaj na privatiziranje na delovniot prostor ,nie kako fizicko lice bi imale prednost vo privatiziranjeto vo odnos na drugi poedinci,dali imame pravo na nekoi povolnosti,olesneti uslovi pri plakanjeto na istiot.
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, треба да се обратите до надлежното министерство.
javnoto pretprijatie za stopanisuvanje so stanben i deloven prostor skopje dali ima webstrana. Kako da dojdeme do info
Министерството не е во можност да Ви одговори на Вашето прашање, бидејќи истото е поставено во погрешна услуга.
Me interesira dali e potreben imoten list za sproveduvanje na ostavinska postapka,i dali toj moze da se izvadi dokolku imotot e vo faza na otplakjanje, a liceto koe go otpalkjalo e vekje pocinato
Прашањето Ви е доставено во погрешна услуга, за конкретен одговор обратете се до надлежните институции кои третираат услуги од областа наведена во Вашето барање на информација.
Kako da se sostavi baranje za ostavinska postapka? Dali postoi nekoj propisan terk za baranjeto? Koi drugi dokumenti se potrebni da se dostavat vo prilog?
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, потребно е да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на Вашето барање на информации.
dali lice koe moze da se dvizi moze da bide korisnik na tuga nega a toalice ja ostetuva drzavava nekolku godini i zivee vo Kicevo i nikoj ne prezema nikakvi merki liceto e nasuoska olga Ve molam da prezemte nesto i taa pomos da pojde na onoj na koj mu e potrebna. 6326
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека потребата за помош и нега од друго лице ја утврдува надлежна стручна комисија, а Вие доколку цените дека наводите истакнати во Вашето прашање се вистинити постои можност писмено да се обратите до Секторот за социјална инспекција, која енадлежна да постапи и да ја утврди основаноста на фактите кои Вие ги тврдите.
Moze li da odgovorite koi dokumenti se potrebni za pokrenuvanje na ostavinska postapka.Pocinatiot poseduvastan,zemjiste i akcii.Koja e cenata na postapkata i za kolku vreme se zavrsuva.Blagodaram na odgovorot.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат проблеми од наследно-правната заштита.
Sme edno semejstvo od ohrid 5 clena jas i zhenata nevraboteni so tri deca zemame socialno od 3500 denari ve molam kazhetemi shto dukumenti treba da napravime za socialni stanovi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека доделувањето на социјални станови е во надлежност на Министерството за транспорт и врски, каде што треба да се обратите за да добиете конкретни информации.
sto dokumenti treba za stanovi za mladi bracni parovi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, во чија што надлежност е постапката за доделување на социјални станови.
pocituvani divo sum vselena toj sto ziveese pocina pret 5 godini renovirav sve sakam da go kupam stanot dali ilmam pravo i da napomenam nema nikakov naslednik
Прашањето Ви е доставено во погрешна услуга, и од тие причини не сме во можност да ви дадеме конкретен одговор на истото.
Имам решение за инвалидско пензионирање од 1.01.2010 година. До денес(15.04.2010) не е реализирано односно службите во Прилеп ми одговараат дека моите документи пропаднале во СИСТЕМСКА ДУПКА. Веќе пет месеци сум без никаков паричен надоместок, живеам сам и немам друг извор на средства. Последно службениците во Вашата служба во Прилеп ми рекоа дека воопшто не постојам во нивниот систем, а сета документација ми е уредно и навремено доставена. Ќе ве молам да ми помогнете каде да се обратам? Однапред благодарам
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пезиско-инвалидското осигурување.
dali moze da dobijam informacii za toa kade i do koga da dostavan dokunenti za stanovite za mladi bracni parovi sto se gradat vo kicevo dali moze da dobijam informacii za toa kade i do koga da dostavan dokunenti za stanovite za mladi bracni parovi sto se gradat vo kicevo
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите од Министерството за транспорт и врски.
bi ve zamolila dokolku ste vo moznos da mi odgovorite mojot soprug e sopstvenik na imot dobien na poklon od negoviot tatko no seto toa e storeno so dogovor po smrtta na negovata malka ostavinska postakka ne e potkrenata i sega negoviot brat i sestra baraat del seta dokumentacia e katastarski zavedena na imeto na mojot soprug sto ponatamu bi vi bila blagodarna dokolku mi pomognete i me sovetuvate dali i pokraj toa sto imame poklon dogovor i dogovor za dozivotna izdrzavka moze da se pobie se . GOLEMA BLAGODARNOST
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од надлежност на Министерството за правда.
podnesov dokumenti za prvorodeno dete uste pred eden mesec ne dobiv nikakov nadomestok.nadomestokot e na ime DAMJANOSKA NIKOLINA .ve molam ako mozete da mi kazete kade e zastojot i dali voopsto ke gi dobijam.BLAGODARAM
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
se raboti za mojot tatko,toj e roden 1933god.korisnike e na pravoto na paricen nadomestok za pomos i nega od drugo lice na nikolovski petar vrz osnova na izvrseniot uvid,prilozena dokumentacija i NAODOT,otcenkata i mnenieto br.387 od 1 2 1967 na komisijata za otcena na rabotna sposobnost ...sega ne postoi vo dokumentite nikade ni vo pio ni vo socijalno ni vo sojuz za slepi..vo arhivite odnosno predmetite so gi najdov..naod ,bez toj naod, po nivna greska so iscezna od predmetot zapretija deka ke ja ukinat pomosta..i deka ke se vraka cela suma od 1967 do 2010(zimi majka)toa e krivicno za sluzbenickata vo bitola ako se narekuva sluzba toa i aco pravnikot go iskaza deka sum bila tvrdoglava i ido sega na beli oci zemal pomos ako e toj pravnik..a,bez toj naod so jas nemozam da go najdam posto e izguben od kaj niv....pa ve molam da mi kazete so da pravam vo najkratok rok pozdrav blagica
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека Центарот за социјална работа е надлежен по службена должност да се обрати до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на РМ и да побара да биде обезбеден потребниот Наод, оценка и мислење за лицето, кое што е корисник на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Меѓусебен договор за купопродажба на плац од седумдесетите години судски незаверен,дали е валиден тој договор заверен од НОТАР или треба судска заверка?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на имотно-правните односи.
Pocituvani! Qe ve zamollam da me informirate koi se potrebni dokumenti za postojana paricna pomosh. Cekam vash odgovor. Leonora Reka
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за остварување на правото на постојана парична помош е надлежен центарот за социјална работа, според местото на живеење и според тоа треба да се обратите до надлежниот центар каде што ке бидете информирани за потребната документација за остварување на правото.
pred 10 godini zedov edno motorce od edna zena vo radovis, zenata ne bese vo moznost da go prefrli na notar motorot i naskoro si pomina .pa ve molam dali postoi nekoj nacin kako da go prefrlam na moe ime i koj se procedurite .vi blagodaram ako mi odgovorite pozdrav.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на имотно-правните односи.
koi dokumenti se potrbni za otkup na opstestveni stanovi?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на станбените односи.
samohrana majka sum so edno dete, vrabotena sum no nemam stan za ziveenje, ziveam pod kirija i ednostavno celata plata mi odi za toa. Dali mozete da mi dadete nekoj vas sovet kade da se obratam za da go resam prasanjeto da imame i nie svoj dom.Dokolku vie imate stanovi na raspolaganje da ziveam i so tek na vreme da si go isplatam. Pozdrav Vi blagodaram
Во одговор на Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до Министерството за транспорт и врски, во чија надлежност е домувањето, односно и постапката за доделување на социјални станови.
Bi sakal da se informiram koe e moeto zakonsko pravo imeno:Kupuvac sum na stan od 82m2,vo Skopje od privatni investitori i seuste nemam imoten list za stanot od pricina sto ne e zavrsen teh.priem za objektot-novogradba,vo meguvreme,sopstvenicite na toj objekt mi nemaat obezbedeno parking prostor,odnosno mi go nudat na otkup i toa po cena od 4500 eur za edno parking mesto.Me interesira koe e moeto zakonsko pravo,odnosno koja e obvrskata na investitorot vo ovoj slucaj i kade bi mozel da gobijam pomos za ovaa sitoacija odnosno dali mi sleduva vo cenata,po kvadraturata i po zakon parking mesto ili treba da si go kupam? i vtora rabota e da stanot mi e platen vo celost,iako preddogovorot bese da 50% se plati po sklucuvanje na preddogovorot a ostatokot na imoten list so zaklucuvanje na kupoprodazen dogovor,pod prisila a da mozam da vlezam vo stanot koj trebase da bide gotov vo 6 mesec 2008, a vlegov vo nego vo 10 mesec 2009,i koj seuste nema imoten list,bev primoran da go doplatam vo celost, me interesira iako vo pred dogovor stoi deka imam pravo da poradi nepocituvanje na dogovor da go ostvaram svoeto pravo preku zakonot za obligacioni odnosi,da baram osteta odnosno penali,za nepocituvanje na dogovor.Seuste stanot ne mi e predaden oficijalno i so dukument ni na koristenje ni na vladenie.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен нодговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на имотно-правните односи.
koi dokumenti se potrebni za pokrenuvanje na ostavinska postapka?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на наследно-правната заштита.
Bi sakal da se informiram kako moze da se dobie licna karta za lice so teska, postojana ,mentalna retardacija za koe ne mozno da se napravi po standarden nacin,licnata karta e potrebna za da se prodolzi zemanje na postojana pomos i nega. Liceto e na vozrast od 46 god.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за внатрешни работи во чија што надлежност е постапката за издавање на лична карта.
zdravo imam 56 godini i raboten staz 29 godini i 7 meseci momentalno sum nevrabotena veke 4 godini primam soc.pomos ako moze da mi kazete kako se zakonite za penzija od koga ke mozam da primam penzija od tuka mi velat koga ke napunim 57 godini da sum vrabotena najmalku 9 meseci pa da bidem pod zavod
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
sakam da prasham ako si korisnik na socijalna pomos eve nie zemame 3700den za trojca chlenovi,znaci prasanjeto mi e zenata mi e invalidno lice i sme soc.zagrozeni dali poradi sto iznosot na postojanata pomos e pomala 400den od socijalnoto sto go zimame nema da ni odobrat postojana poms a da receme se drugo ispolnuvm kolku sto go znam zakonot
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита и Правилникот за начинот на остварување и користење на правото на социјална парична помош, постојаната парична помош не се смета за приход при остварување на правото на социјална парична помош.
koj e direktor na JPSDP
Се извинувам, но вашето прашање е доставено во погрешна услуга.
ve molam da mi dadete informacija za postapkata i potrebnata dokumentacija za podnesuvanje barawe za ostvaruvanje na starosna penzija. vraboten sum vo privatna firma, a postapkata za ostvaruvanje na pravoto ke treba da ja napravam licno.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
ve molam da mi dadete informacija za postapkata i potrebnata dokumentacija za podnesuvanje barawe za ostvaruvanje na starosna penzija. vraboten sum vo privatna firma, a postapkata za ostvaruvanje na pravoto ke treba da ja napravam licno.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
Sakam da prasam koga katastarot vo Veles ke izleze na teren da gi vpise vo katastar imotite vo Dolno Vranovci - opstina Caska? Podneseno e baranje uste pred 3- 4 godini i se uste na se izlezeni na teren. Togas se izvrsi nekoja transformacija vo katastarot i od togas ne mozeme da vadime posedovni listovi za zemjistata sto gi imame.Nie ne bevme izvesteni koga pominala komisija od katastarot na teren i od katastarot togas rekoa deka kaj tie sto ne bile izvesteni koga pominuvala komisijata na teren deka nivna ekipa (od katastarot) treba da izlezat na teren, a pominaa godini i se uste ne se izlezeni na teren i ne e zavrsena taa rabota. Vakvoto nerabotenje od nivna strana ke ni sozdade problemi pri legalizacija na imotite (kukite) koi gi imame izgradeno na toa zemjiste, a koi treba da gi legalizirame spored noviot zakon koj predviduva da se podnese baranje do 3-ti septemvri Odnapred Vi blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга , за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на имотно- правните односи.
ako prevoznikot vo opstinski liniski prevoz dostavi izvestuvawe do opstinata deka go otuguva -prodava voziloto so koe vrsi opstinski liniski prevoz za kolku vreme treba da dostavi dokumenti od drugoto vozilo za da dobie izvod od licenca i za kolku vreme se otpocnuva postapka za odzemawe na licencata do kolku ne gi dostavi dokumentite za drugo vozilo za vrsewe opstinski liniski [prevoz
Се извинувам, но прашањето сте го доставиле во погрешна услуга.
sakam da znam koga ke bide oglasot za raspredeluvanje na socijalnite stanovi vo bitola
Во врска со Вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за транспорт и врски.
Dali mozi da dobieme barajne za imoten list i sivri za uplatnici
Се извинувам, но прашањето Ви е доставено во погрешна услуга.
Здраво!Пред 4 години поднесов документи за трансформација на земјиштето.Сите документи ми беа во ред,После подолг период ми побараа документ за идентификација и од катастарот извадив,но со друг број и тука се закочи целата работа.Кога во Струмица доаѓаше Г-дин Дуковски јас го изложив мојот проблем,а таму беа и директорите на Имотно-правни односи,на Катастарот и на Урбанизам, па Г-дин Дуковски рече дека тоа не никаков проблем и да се заврши таа работа но и после тоа ме шета од една на друга врата кажувајки дека тие не се надлежни да го завршат тоа.Јас навистина не знам што да направам повеќе па ве молам за одговор од Министерството за транспорт и врски.Благодарам
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за транспорт и врски.
Почитувани, Ве молам да ме упатите, на кој начин да си ги остварам своите социјални права т.е социјална заштита, а поводот е невработен подолго време,ССС, живеам под кирија од 2002 година со парализиран родител. А прашањето е следно: Дали ни следува социјален стан со минимална кирија, и доколку следува да ни пишете или упатите за постапката по која би го спровеле нашето граѓанско право што е регулирано според Уставот на Р.Македонија?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за транспорт и врски, кое е надлежно за доделување на социјални станови.
pocituvani me interesira ostavinska postapka pa da pocnam od pocetok mazenabev,imam sin maloleten, maz mi e pocinat isto taka i svekor mi medjutoa svekrami i dvete sestri od maz mi se del od taa postapka neli? pa baram sovet dali na memne i sin mi ke ne povikaat na sud se raboti za nedvizen imat ? koi se moite prava i dali da go baram toa sto mu sleduva na sin mi? poz cekam odgovor
Во врска со Вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на наследно-правните односи, за кое е надлежно Министерството за правда.
pocituvani me interesira ostavinska postapka pa da pocnam od pocetok mazenabev,imam sin maloleten, maz mi e pocinat isto taka i svekor mi medjutoa svekrami i dvete sestri od maz mi se del od taa postapka neli? pa baram sovet dali na memne i sin mi ke ne povikaat na sud se raboti za nedvizen imat ? koi se moite prava i dali da go baram toa sto mu sleduva na sin mi? poz cekam odgovor
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на наследно-правните односи за кои е надлежно Министерството за правда.
Pravno lice ja ima izgubeno licencata(dokumentot) za vozilo vlekac, sopstvenost na pravnoto lice. Koja e procedurata i koi dokumenti se potrebni za da se izdade kopija od licencata za vlekacot?
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услугите кои третираат прашања од областа на социјалната заштита и од тие причини не сме во можност да ви одговориме на вашето прашање.
Pravno lice ja ima izgubeno licencata(dokumentot) za vozilo vlekac, sopstvenost na pravnoto lice. Koja e procedurata i koi dokumenti se potrebni za da se izdade kopija od licencata za vlekacot?
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услугите кои третираат прашања од областа на социјалната заштита и од тие причини не сме во можност да ви одговориме на вашето прашање.
ve molam da mi kawete kolku go placa drwavata kvadratniot metar za zemjiwte kade wto drwavata ima izgradeno regionalen pat. odnapred vi se zablagodaruvam so pozdrav.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на министерството за транспорт и врски.
ve molam dami odgovorite na moevo prasajne 4 cleno semejsvo sme imam 29g imam 2 deca na koi ime osteten vidot na ednoto dete 99% a drugoto 73% kako mozam da apliciram za stan socijalen inace rabotam vo privatna firma vo koja nesum osiguran gradeznistvo od oxrid
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на министерството за транспорт и врски, кое што е надлежно за доделување на социјални станови.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
VE MOLAM DA MI KAZETE DALI IMA NEKAKVI SANSI DA SE PRODOLZI ROKOT ZA LEGALIZACIJA NA ZEMJISTETO MOJ BESE DO TRETI SEPTEMVRI 2011 GOD...BIDEJKI NE USPEVE DA GO LEGALIZIRAME...PORADI PRESTOJ VO STRANSTVO....HITNO MI TREBA VAS ODGOVOR ILI SOVET...BLAGODARAM ODNAPRED..
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во Министерството за транспорт и врски.
zdravo jas sum 29 godini nevraboten korisnik na postojana paricna pomos bidejki sum lice so teski trajni precki vo razvojot,levata raka ne mi e razviena,kako dete moite roditeli zemale poseben dodatok za mene.sega sum zenet i imam dve maloletni deca 3god i 6god, i sekoja godina me trerat da odam na komisija da vidat dali ima podobruvanje kaj mene,i sega ovaa godina mi velat deka nemozam da bidam korisnik na postojana paricna pomos .bidejki sum bil sposoben za rabota jas gospoda sum taka roden so mana veke koristam 21godina pomos kako invalidno lice a sega veke ne ve molam gospodo za pomos kade treba da se obratam bidejki ne mie jasno ni na mene ni na mojte roditeli kade da se obratime vi blagodarime od se srce sto ni dozvolivte da vi ja obasnime nasata sostojba pozdr i se najdobro do site cekame odgovor .........
Во врска со вашето прашање ве информирам дека во врска со вашиот проблем треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој е надлежен да ви ги даде сите информации за остварување на правото на постојана парична помош.
vo januari 2012 godina ispolnuvam uslov za penzija odnosno so staros od 62 godi.dali mozam so 63 godina odam vo penzija ili moram da dorabotuvam do 64. mi se blizi vremeto ve molam da mi odgovorite.
Во врска со вашето прашање Ве известувам дека истото Ви е поставено во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е вашето прашање да го поставите во некоја од услугите за пензиско и инвалидско осигурување.
kolku kosta m2 stanben prostor sto se gradi vo novo lisice na bulevarot
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на министерството за транспорт и врски.
Mojata majka ima 63 godini, rabotno e nesposobna, razvedena e zivee sama nema postojano mesto na ziveenje zivee pod kirija i zema alimentacija od 3000 denari od tatko mi, koisto se dovolni samo za kirijata i nisto poveke, dvete deca se nevraboteni i nemaat moznost da ja izdrzuvaat, dali bi mozele da mi odgovorite dali vakviot slucaj e pogoden za postojana paricna pomosh ili nekoja druga paricna pomosh Blagodaram
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе бидете информирани за сите услови и критериуми за остварување на правата од областа на социјалната заштита согласно Законот за социјалната заштита.
Mojata majka ima 63 godini, rabotno e nesposobna, razvedena e zivee sama nema postojano mesto na ziveenje zivee pod kirija i zema alimentacija od 3000 denari od tatko mi, koisto se dovolni samo za kirijata i nisto poveke, dvete deca se nevraboteni i nemaat moznost da ja izdrzuvaat, dali bi mozele da mi odgovorite dali vakviot slucaj e pogoden za postojana paricna pomosh ili nekoja druga paricna pomosh Blagodaram
Право на постојана парична помош имаат лица кој се работонеспосебни врз основа на наод, оцена и мислење донесен од страна на стручна лекарска комисија или лице на 65 години, во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до центарот за социјална работа кој е надлежен за општината во која живее ваша мајка каде од страна на стручните лица ќе се утврди дали и кој облик на социјална заштита може да оствари наведеното лице.
Stanuva zbor za 3 cleno semejstvo majka (nevrabotena, 47 god), kerka (vrabotena na skrateno rab vreme so nadomest od 3950den 24god, student na vtor ciklus studii) i kerka ( student 20god) so pocinat clen (tatko) pred tri gonini vo izminatiot period e ostvareno pravo na semejna penzija vo iznos od 5.570 den me interesira dali semejstvoto ima pravo na drug paricen nadomest penzija ili postojana paricna pomos za lice koe seuste se skoluva. Vi blagodaram
Во врска со вашето прашање за остварување на право на постојана парична помош Ве известувам дека овој вид на право може да го остварат лица кои се неспособни за работа и материјално необезбедени. Во однос на делот од прашањето кое се однесува за остварување на пензија Ве упатувам да се обратите во услугите од делот на ПИОМ кои ја покриваат оваа проблематика.
Jas sum na vozras 29 god telesno invalidno lice nevraboten,ozenet so dve maloletni deca soprugata e vrabotena vo privatna konfekcija so proseceni primanja od 9.855den.Ne sum sposoben za rabota zasto levata raka ne mi razviena taka sum roden do 26 god bev korisnik na poseben dodatok a sega komisijata za utvrduvanje na nesposobnosta za rabota donese resenie da mi se prekine pravoto za postojana paricna pomos.Ve molam za pomos zasto ne mi e jasno zosto sum obien vo resenieto pisuva=ne gi ispolnuva uslovite za prodolzuvanje na ppp utvrdeni so cl 57 OD ZAKONOT za SOCIJALNA ZASTITA (SL.Vesnik br.79/09,36/2011 i 51/2011) i Pravilnikot za ostvaruvanje na pravoto na postojana paricna pomos.VE MOLAM za pomos bidejki jas ne sum pismen i neznam sto znacat ovie clenovi ako moze da mi objasnite VI blagodaram .VI BLAGODARAM.
Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека во рок од 15 дена од приемот на решението со кое Ви престанува правото на постојана парична помош имате право да вложите жалба преку центарот за социјална работа до Министерството за труд и социјална политика, каде од страна на второстепената лекарска комисија повторно ќе се утврдува Вашата работна неспособност.
sto i dali mu sleduva nesto na mlad bracen par so edno 2 godisno dete, bez sopstveno zivealiste, i eden od sopruznicite e so redoven raboten odnos, so prosecna plata. ili kade bi mozele da se obratat za da obezbedat sopstven dom.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
koga treba da se apliciraat dokumenti za stanovite za samohrani roditeli
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски.
operirana sum od cista pred tri godini na jajnik a sega pred edna godina sum operirana od karcinom na jajnik i otstraneto mi e se primav citostatska tarapija i sega sekoj 3 meseci odam na kontrola cuvstvuvam iznemostenost imam 33 godini majka na dve deca podnesov baranje za ostvaruvanje pravo na postojana paricna pomos na 4 septemvri a na 30 noemvri bev na komisija a seuste ne sum dobila resenie dali sum odbiena ili ne za kolku vreme treba da stigne toa resenie ?
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде што имате поднесено барање за остварување на правото на постојана парична помош.
Pocituvani Dali seuste vazi stariot zakon za rabotnici ispusteni po odnos na tehnoloski visok i dali seuste moze da se podnese baranje za dobivanje na paricen nadomestok do penzioniranje za istite
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
zdravo jas bev korisnik na postojana sega koga dojagase lekarskata komisija me odbija i jas se zalev do vtora stepena komisija cekam vise 4mes i neznam koga ke dobijam odgovor dali ima rok i kolku treba da se ceka vi blagodaram cekam odgovor
Во врска со вашето прашање ве информирам дека Второстепената лекарска комисија на Министерството за труд и социјална политика, која решава по поднесена жалба против првостепено решение, сите предмети ги решава во законски определениот рок. Ве молам повторно можете да се обратите и да ги наведете името и презимето на лицето кое го изгубило правото на постојана парична помош, за да можеме да го провериме и да ви дадеме конкретен одговор кога е одлучено.
pocituvani-a prashanje vo vrska so ostavinska postapkai i fizicka delba sakam da podnesam predlog za na sud vo vrska so ostavinska postapka ali brakata ne se poslusni isto taka za fizicka delba qiqkovcite ne se poslusni kakvi dokomenti treba da izvadam za vo slucaj ako izlezeme pred liceto na pravda SUD za da imama dokaz deka jas sum sakal da go na pravam toa a tie ne sakale so pocit od napred vi BLAGODARAM.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на судската надлежност на Министерството за правда.
pocituvani-a prashanje vo vrska so ostavinska postapkai i fizicka delba sakam da podnesam predlog za na sud vo vrska so ostavinska postapka ali brakata ne se poslusni isto taka za fizicka delba qiqkovcite ne se poslusni kakvi dokomenti treba da izvadam za vo slucaj ako izlezeme pred liceto na pravda SUD za da imama dokaz deka jas sum sakal da go na pravam toa a tie ne sakale so pocit od napred vi BLAGODARAM.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на судската надлежност на Министерството за правда.
tatko mi pocina sakame da napravime ostavinska postapka kako ???
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од судската надлежност на Министерството за правда.
tatko mi pocina sakame da napravime ostavinska postapka kako ???
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од судската надлежност на Министерството за правда.
Pocituvani, me interesira kade i kako i koga da dobijam informacii za stanovite za mladi bracni parovi ?????
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на конкретен одговор Ве упатувам да се обратите во некоја од услугите што се во надлежност на Министерството за финансии или пак во надлежност на Министерството за транспорт и врски.
imam podneseno zalba vo vrska so postojana paricna pomos zalbata mi e dostavena uste na 23 januari no do sega nemam nikakov odgovor kolku vreme treba da pomine za da dobijam nekakov odgovor
Во врска со вашето прашање ве информирам дека не сте ги доставиле потребните податоци, односно име и презиме и број на решение со кое ви е одбиено барањето, за да може да провериме дали е решен предметот по жалба. Инаку законскиот рок за одлучување по жалба е 60 дена од денот на приемот на жалбата.
emilija cvetanoska imam podneseno zalba na resenie br.0710-1090/1 na koe dostaviv zalba zalbata mi e dostavema na 23 januari
Ве информирам дека вашиот предмет е завршен и донесено е решение број 10-735/2012 од 16.02.2012 година, со кое што е одбиена жалбата како неоснована.
Me interesira koja e postapkata za dobivawe na licenca za socijalen rabotnik.Kade da se obratam?Odnapred Vi blagodaram.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за сите потребни информации за лиценците за работа на стручните кадри во установите за социјална заштита треба да се обратите до Комисијата за лиценцирање формирана од Заводот за социјални дејности.
Dve zeni na starost nad 70 godini poseduvaat 1/2 od selska kuca i dvor. drugata polovina e sopstvenost na Republika Makedonija. Zimava, od golemiot sneg, krovot na delot od kucata sopstvenost na RM e delumno padnat i pri padjanjeto go ostetil i delot od krovot od delot na kucata sopstvenost na dvete zeni vo koj istite ziveat. odrzuvanjeto na vakva sostojba ne samo sto ja doveduva vo opasnost stabilnosta na kucata, tuku go zagrozuva zivotot na dve stari i nemozni zeni. Komu treba da se obratat za da Repulika Makedonija prevzeme del od finansiskite obvrski vo vrska so saniranjeto na krovot?
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодвета информација Ве упатувам да се обратите до Министерството за транспорт и врски и до надлежната општината.
Dve zeni na starost nad 70 godini poseduvaat 1/2 od selska kuca i dvor. drugata polovina e sopstvenost na Republika Makedonija. Zimava, od golemiot sneg, krovot na delot od kucata sopstvenost na RM e delumno padnat i pri padjanjeto go ostetil i delot od krovot od delot na kucata sopstvenost na dvete zeni vo koj istite ziveat. odrzuvanjeto na vakva sostojba ne samo sto ja doveduva vo opasnost stabilnosta na kucata, tuku go zagrozuva zivotot na dve stari i nemozni zeni. Komu treba da se obratat za da Repulika Makedonija prevzeme del od finansiskite obvrski vo vrska so saniranjeto na krovot?
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодвета информација Ве упатувам да се обратите до Министерството за транспорт и врски и до надлежната општината.
na 1/3/2011 mi prestana pravoto na socijalna paricna pomos bidejki mojata sopruga vo 2009 i2010 god.zarabotila okolu 38000 iljadi denari sezonski.sega drzavata bara da vratime 58,624 den.dvajcata sme nevraboteni so dve maloletni deca.socijalnata pomosiznesuvase 2200den.zalba na ime skoko esnad br.3325-274/3 odbiena .na koj nacin da vratam tolku pari koga sme nevraboteni dvajcata . na 1/3/2011 mi prestana pravoto na socijalna paricna pomos bidejki mojata sopruga vo 2009 i2010 god.zarabotila okolu 38000 iljadi denari sezonski.sega drzavata bara da vratime 58,624 den.dvajcata sme nevraboteni so dve maloletni deca.socijalnata pomosiznesuvase 2200den.zalba na ime skoko esnad br.3325-274/3 odbiena .na koj nacin da vratam tolku pari koga sme nevraboteni dvajcata .
Во врска со вашето прашање ве информирам дека доколку не сте задоволни со второстепеното решение имате право да заведете управен спор со поднесување на тужба до Управниот суд на Република Македонија во рок од 30 дена од денот на приемот на решението.
Potrebna mi e informacija za toa kade i so koi dokumenti se aplicira za stanovi za samohrani majki? Odnapred blagodaram.
Во врска со вашето прашање Ве известувам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите кои се во надлежност на Министерството за транспорт и вирски.
Ve molam dali ke mozam da dobijam informacija , koi e redosledot na postapkite za dobivane na imoten list na ,ne izlozen imot i vreme traenje na sekoja od niv poedinicno...
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите во Агенцијата за катастар на недвижен имот.
Pocituvani, dali novata odluka na Vladata ,za paricen nadomestok od 7000 denari od 01.07.2012 gi opfaka i licata koi zemaat invalidna penzija i paricen nadomestok za tuga nega(se raboti za lice 100% slepo) i ako ja opfaka i ovaa grupa dali treba dopolnitelno da se podnesat dokumenti koi i kade? Blagodaram.
Во врска со вашето прашање Ве упатувам да се обратите до центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете, каде од страна на стручните лица ќе добиете соодветен и конкретен одговор на вашето прашање.
Почитувани, Ве молам да ме информирате са следното: - Дали лице со болест шизофрениа има право на социјална заштита - парична помош?! - Дали има право можеби на пензија?! Се работи за лице 25 години старо кое веќе 8 години боледува од оваа болест и е неспособно за работа, а нема ниту ден работен стаж?! Ве молам да ми одговорите на е маил! Поздрав
Во врска со вашето прашање Ве упатувам да се обратите до центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете, каде од страна на стручните лица ќе добиете соодветен и конкретен одговор на вашето прашање.
dali kuka koja ima cetiri sprata skoja e stan zasebna-sekoj sprat eden stan a e podelena na dvajca brata po dva stana-sprata so legalizacija na objektot se racuna kako kuka za ziveenje ili kako stambena zgrada
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за транспорт и врски.
dali kuka koja ima cetiri sprata skoja e stan zasebna-sekoj sprat eden stan a e podelena na dvajca brata po dva stana-sprata so legalizacija na objektot se racuna kako kuka za ziveenje ili kako stambena zgrada
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за транспорт и врски.
A da ve prasam dali imate odgovoreno barem na edno od gore navedenite prasanja ili vasiot odgovor za se e citiram: "Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга..." ako e taka podobro zatvorete si ja web stranata. SRAMOTA sigurno i za mene nema da ima odgovor ;(
Почитуван господине, доколку поставите конкретно прашање во точно наведена услуга, ќе добиете и конкретен одговор.
Pocituvani, me interesira dali ostavinska postapka moze da se pokrene samo za podvizen imot (na pr. koli, jahti, stedni kniski sportska oprema i sl.) a vo nekoja druga prilika, odvoeno, da se pokrene ostavinska postapka za nedvizeniot imot (kuki, stanovi, zemjiste i sl.) ako site naslednici se soglasni na toa.
Во врска со вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор на Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до судот надлежен за општината во која живеете.
Dali vazi zakonot na vladenie,imame plac koj go koristime preku 50 godini za koj porano placavme kirija.Sopstvenici na ovoj plac beja od Bugarija koj odamana se pocinati,no sega nivnata vnuka izvadi makedonsko drzavjanstvo i saka da go prodade i ne tera da go napustime placot.Ve molam za odgovor.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите кои се во надлежност на Министерството за транспорт и врски или пак во општината во која живеете.
Rabotam 5 godini vo privatna firma vranoten za neograniceno vreme.Sega me brkaat kako tehnoloski visok.Jas sum inaku so osteten vid,pred 4 godini imav diopter -12 sega imam diopter-20 i mnogu slabo gledam.Osigurani sme.Dali imam pravo na nekoe obestetuvanje kade da se obratam i sto da pravam ponatamu?Odnapred vi blagodaram.
Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
penzioner sum si ja povrediv nogata (skrsen prst na noga ) sega mi e vo gips dali mi sleduva nekakva osteta i kade da se obratam
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите во некоја од услугите од областа на пензиско и инвалидско осигурување.
koi uslovi treba da gi ispolnuvame jas i soprugot za da dobieme socijalen stan za mladi bracni parovi.Blagodaram
Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерствотото за транспорт и врски, кое што е надлежно за доделување на социјални станови.
Pocituvani!Korisnik sum na socijalna paricna pomos vekje 3 godini,no imam zdravstveni problemi kako Skolioza,Spondiloza,Diskopatija i Artroza sto mi pricinuvaat problem za normalno funkcioniranje.Nemozam da rabotam fizicka rabota.Imam 38 god.Me interesira dali so ovie bolesti imam pravo da dobijam postojana paricna pomos,i koi dokumenti i kade treba da gi dostavam.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за сите потребни информации за остварување на правото на постојана парична помош треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, од каде што ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на правото.
GOSPODINE MINISTRE VE MOLAM DA MI OBJASNITE NA KOGO KE SE DAVAAT SOCIJALNITE STANOVI VO BITOLA. DALI NA TIE STOIMAAT ILI NA TIE STONEMAAT POKRIV NA GLAVATA I ADRESAAAAAA. I SAKAM DA ZNAM DALI NEKOJ RABOTI NA VASITE TELEFONI DA SE JAVI ZA NIE GRAJGANITE DA IMAME PRAVO DA SE INFORMIRAME ZA BILO SO. SEPAK AKO NE SMETATE GRAJGANI NA REPUBLIKA MAKEDONIJA. TRI DENA BARAM NA TELEFON NO ZA ZAL NIKOJ NE MISE JAVUVA.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за доделување на социјални станови е надлежно Министерството за транспорт и врски и затоа Вие треба да се обратите до услугите на тоа министерство, кои што третираат прашања од областа на станбената политика.
Do MTSP-Ve molam da mi odgovrite: Moja bliska rodnina po ime Erina Bozinova od s. Vladevci -Strumica koja e rodena Invalid so kolkot e tezok socijaln slucaj veke nekolku godini a e na vozrast 60-godini ,otkako pocina tatkoi koj se grizese za nea ,sega e ostavena na milost i ne milst ako i dadat nesto komsiite da jade dobro a nema ni ogrev,...zivee vo ruinirana kukicka. Centarot za socijalna rabota vo Strumica i go odbil baranjeto za socijalna pomos, kade da se obratam za pomos?
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде ќе бидете информирани за потребните услови и критериуми за остварување на одредено право од социјалната заштита и задолжително ако ги исполнувате условите ќе добиете заштита од областа на социјалната заштита.
gospodine ministre moite roditeli se pocinati i korisnik sum na semejna penzija od tatko mi i imam dodeleno socijalen stan od drzavata bese na majkami od koga pocina ostana na mene.imam 25 god i semejnata penzija ke mozam da ja zimam do septemvri a treba da se plaka stanot da ne ostanam na ulica.sakav da prasam dali moze i kakvi dokumenti da podnesam da mi bide postojana penzijata od tatko mi ili drug vid na postojana paricna pomos.odnapred vi blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете, каде од страна на стручните лица ќе биде согледана вашата фактичка состојба и во зависност од истата ќе Ви биде определен соодветен облик на социјална заштита.
kolku bi iznesuvala starosna penzija na pocinat so 47godini staz 15godini so neto plata 11000
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите до некоја од услугите од областа на пензиското и инвалидското осигурување.
Posdrav jas sum samohrana majka so dve maloletni deca bliznaci , ziveam pod kirija , vrabotena sum no platata ne mi stignuva da si ziveam so kririja . Dali ima nekoj organ kade da se obratam za socialen stan . Plus jas sum zrtva na semejno nasilstvo satoa bev prinudena da se vencam i da si ziveam so kirija . Vi blagodaram
Почитувана, ве информирам дека доделувањето на социјалните станови е во надлежност на Министерството за транспорт и врски и затоа ве упатувам да се обратите до услугите на тоа министерство кои третираат прашања од областа на станбената политика, каде што ке добиете конкретни информации за условите и критериумите за дделување на социјални станови за ризичните категории на граѓани.
Sakam da ve prasam koi uslovi se za za socijalen stan
Почитуван, ве информирам дека доделувањето на социјални станови за категоријата на граѓани кои се наоѓаат во социјален ризик е во надлежност на Министерството за транспорт и врски, и ве упатувам да се обратите до услугите на тоа министерство кои третираат прашања од областа на станбената политика.
Bi sakala da prasam dali imam pravo na paricen nadomestok..zaradi bolesta koja ja imam ne smeam da rabotam t.e fizicki nesposobna sum veke 1godina. Mas mi e nevraboten imame malo dete..dali ne sleduva nekakov paricen nadomestok od drzavata. Odnapred blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека во Законот за социјалната заштита за лицата неспособни за работа е предвидено право на постојана парична помош, согласно законот право на постојана парична помош има лице неспособно за работа и материјално необезбедено, кое не може да обезбеди средства за својата егзистенција врз основа на други прописи, додека за лицата кои се работоспособни но се материјалнонеобезбедени предвидено е право на социјална парична помош , согласно Законот право на социјална парична помош има лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција. За остварување на некое од наведениве права потребно е да се обратите до меснонадлежниот центар за социјална работа според местото на живеење кој е надлежен за водење на постапката и прибирање на потребната документација во процесот на остварување на правата од социјалната заштита.
bi sakala da prasam..zaradi bolesta koja ja imam ne smeam da rabotam..veke 1 godina sum fizicki nesposobna,mas mi e nevraboten a imame malo dete. Dali imame pravo na paricen nadomestok? Odnapred blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека во Законот за социјалната заштита за лицата неспособни за работа е предвидено право на постојана парична помош, согласно законот право на постојана парична помош има лице неспособно за работа и материјално необезбедено, кое не може да обезбеди средства за својата егзистенција врз основа на други прописи, додека за лицата кои се работоспособни но се материјалнонеобезбедени предвидено е право на социјална парична помош , согласно Законот право на социјална парична помош има лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција. За остварување на некое од наведениве права потребно е да се обратите до меснонадлежниот центар за социјална работа според местото на живеење кој е надлежен за водење на постапката и прибирање на потребната документација во процесот на остварување на правата од социјалната заштита.
dali mi sleduva postojana paricna pomos ili nega od drugo lice!jas sum 29g.nevrabotena so 75% ostetn vid?blagodaram
Почитувана, ве информирам дека согласно постојните законски прописи право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице имаат единствено потполно слепи лица, односно кои имаат сто посто оштетен вид, и не можат самостојно без помош и нега од друго лице да ги обавуваат своите основни животни потреби.
Ми интересира кога ќе бидат исплатени парите за март за четврто дете.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека во моментов од страна на центрите за социјална работа се врши подготовка на исплатата за месец март за надоместокот за четврто дете.
sakam da prasam vo vrska so socijalnive stanovi nie nemame nas dom me interesira kako da apliciram za stan.
Почитувана, ве информираме дека доделувањето на социјалните станови е во надлежност на Министерството за транспорт и врски и затоа треба да се обратите до услугите на тоа министерство кои третираат прашања од областа на станбената политика во Република Македонија.
sakam da prasam vo vrska so socijalnive stanovi nie nemame nas dom me interesira kako da apliciram za stan.
Почитувана, ве информираме дека доделувањето на социјалните станови е во надлежност на Министерството за транспорт и врски и затоа треба да се обратите до услугите на тоа министерство кои третираат прашања од областа на станбената политика во Република Македонија.
me interesira dali mozam da steknam pravo na socijalna pomos jas sum nevraboten ne sum zenet materijalno neobezbeden ne zemam nikakvi primanja!!!
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита право на социјална парична помош има лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција.Како домаќинство се подразбира заедница на членови на семејството и други роднини меѓу кои не постои законска обврска за меѓусебно издржување, кои заеднички придонесуваат, стопанисуваат и трошат. За материјално необезбедено се смета лице и домаќинство кое остварува приходи по сите основи пониски од износот на социјалната парична помош, утврден со овој закон и кое не поседува имот и имотни права од кои може да се издржува.Месечниот приход на лицето или домаќинството се определува според просечниот месечен приход на сите членови, остварен по сите основи во последните три месеци пред поднесување на барањето за остварување на право за социјална парична помош. Барањето за остварувањње на правото на социјална парична помош се поднесува во центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете, кој согласно законот е надлежен за водењето на постапката за остварување на овој вид право.
sakam da ve prasam dali kako korisnik na nega od drugo lice poradi slepilo od 100% mi sledi nekakov popust pri spremane na dokumenti za odkup na drzavno zemjiste vo slucajov dvorno mesto? kade mozam da se obratam za poveke informacii i za pomos .
Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека согласно Законот за социјалната заштита не се предвидени никакви олеснувања за корисниците на паричен надоместок за помош и нега од друго лице при подготовка на потребната документаци и процесот на откуп на земјиште во државна сопственост.
Ke ve molam da mi odgovorite dali moze da se kupi stan vo novo lisice koi se vlezeni vi proektot na vladata, no bez da se podigne kredit, bidejki ziveeme vo pomal stan 3 clena, od koi jas i kermami sme ne vrabotenni i ziveeme od penzijata na majkami. Stanot nie 34 kvadrati pa bi mozele da go prodademe i da kupime malku pogolem vo tie zgradi i bi go platile vo gotovo bez kredit, no se razbira ako moze po istata cena od 790 evra. Odnapred vi blagodaram i vi pozeluvam uspesno realiziranje na vasite proekti.
Почитуван, Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во услугите од областа на социјалната заштита, односно во погрешна услуга. Од тие причини Ве упатувам повторно да се обратите со прашање во услугите кои третираат прашања од областа на станбената политика, односно до услугите на надлежното Министерство за транспорт и врски. Ви благодарам на разбирањето и поддршката, со почит МТСП
Pocituvani,pred 3 god.diplomirav na institutot za socijalna rabota i politika i sum diplomiran socijalen rabotnik nasoka socijalna politika.ne sum vraboten i bi sakal da ve prasam dali mora da izvadam licenca za strucnost za da mozam da se vrabotam i kade da se obratam za licencata,dali moze so dopolaganje na nekoi ispiti i koi ispiti da se vrabotam vo sredno ili osnovno uciliste, i treto dali moze da konkuriram na vrabotuvanjata koi gi najavuva vladata za pedagozi i psiholozi kako socijalen rabotnik bidejki sum od ruralna opstina kade sto nema pedagozi i psiholozi
Почитуван, Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за комкретен одговор на Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до услугите на Министерството за образование и наука,каде што ќе добиете одговор во врска со добивањето на лиценца за работа во образовните институции.
Postovanje ot selvije islmovska jasum samo hrana majka ziveam pot kirija so moite 2 deca i sum apliciral za damipomognat za socijalen stan za samohrani majka 3 pati sum apliciral i nigogas nemaf otgovor i nemam pari vise da sedam pot kirija i ne mi stasa da plakam kirija lugeto mi pomagat za kirijata za struja ve mollam kako da apliciram za socijalen stan jas sum sama so 2 deca ve mollam za pomoc ot selvija blagodaram ot napret so moite deca
Почитувана, во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, во чија што надлежност е креирање и водење на станбената политика во државата, односно доделувањето на социјални станови.
pocituvani, jasum 100% invalid i redovno koristam postojana paricna pomosh, no otkako gi obnoviv dokumentite ovaa godina za da prodollzham da ja dobijam ova uslluga ne znam kade e problemot shto ushte ne mi doagja nishto iako pominale 3 meseci, cekam odgovor. bllagodaram
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за сите потребни информации за остварување на правото на постојана парична помош треба се обратите во надлежниот центар за социјална работа, каде што сте ги доставиле потребните документи за обновување на користење на правото.
Pocituvani , sum sopstvenik na deloven prostor na stanbena zgrada. Moeto prasanje e : Dali e pravno eden deloven objekt od 150m2 da ima pravo na privatizacija ramnopravno kolku edna garsonjera. Vo vrska so privatizacija na drzavno zemjiste po idealen del .??. odnapred vi blagodaram
Почитуван, Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски. Со почит, МТСП
Imam kerkicka 11 god, koja vo 2007god na svoja 5 godisna vozrast e operirana od srcevo zaboluvanje na detskata klinika za kardiologija vo Sofija.Sega pred nekoe vreme slusnav od nekoi prijateli koi go imaat istiot problem i mi kazaa deka postoi nekoj zakon za tie deca deka im sleduva paricna pomos sekoj mesec do navrsuvanje na 18god.Pa bi sakala da ve zamolam za odgovor dali e toa voopsto tocna informacija i dokolku e taka sto i kako treba da se napravi i kade bi trebalo da se obratam.Blagodaram.
Почитувана, во одговор на Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за заштита на децата, за дете со специфични потреби кое има пречки во телесниот или менталниот развој или комбинирани пречки во развојот до 26 години живот се обезбедува посебен додаток како паричен надоместок. Наод, оцена и мислење за потребата од остварување на посебен додаток дава стручен орган за оцена на видот и степенот на попреченоста на лицата во менталниот или телесниот развој. Дете со пречки во развојот и со специфични потреби во смисла на Законот за заштита на децата е дете со: тешки, потешки или најтешки пречки во телесниот развој; умерена, тешка или длабока ментална попреченост, најтешки облици на хронични заболувања; најтежок степен на оштетување на видот, слухот или говорот (слепо лице и практично слепо лице; практично глуво и тотално глуво лице; лице со потполно отсуство на говорот, лице со тешко оштетен говор поради детска парализа, лице со аутизам, лице со оштетен или изгубен порано стекнат говор) и повеќе видови на пречки (комбинирани) во развојот.
Дали постои закон за продажба на комерцијален ДЕЛОВЕН ПРОСТОР во државна сопственост и доколку постои каде можам да го прочитам. Со почит!
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски.
ja sum samohrana majka,ziveam pod kirija,nemam od nikoja strana podrska,zimav postojana paricna pomos od 4900 a sega ja nema mi ja skinale,nigde ne rabotam nikoj ne mi pomaga se obrativ do socijalnoto no nikoj ne saka da mi kaze zosto samo mi rekoa deka nema da mi davat povtorno kazete mi sto da pravam.....
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека центарот за социјална работа треба да ви достави решение за престанок на правото на постојана парична помош, и доколку сте незадоволни имате право во рок од 15 дена од приемот на решението да вложите жалба до министерот за труд и социјална политика. По вложената жалба постапува министерот и врз основа на приложените докази и наводите во жалбата донесува соодветно решение. Со почит, МТСП
Ve molam za odgovor. Majka mi e na vozrast od 68 godini, nema raboten staz, zivee sama vo selo vo radovisko, baranjeto za postojana paricna pomos im bese odbieno od centarot za socijalni raboti vo Radovis bidejki jas koj sum nejzino dete sum zemal 1000 denari plata nad prosecnata vo RM. Jas imam oformeno 4 cleno semejstvo i ziveam vo stip. Nejzinoto odbieno baranje e so obrazlozenie deka jas treba da ja izdrzuvam a kako sto gledam vo zakonot za socijalna zastita postoi clen 24 koj veli ,,KAKOSEMEJSTVO VO SMISLA NA OVOJ ZAKON SE SMETA SAMEC ILI ZAEDNICA NA MAZ I ZENA, NA RODITELI I DECA I DRUGI RODNINI KOJ ZIVEAT SO NIV SE DOLZNI DA SE IZDRZUVAAT" Pa ve molam za odgovor dali jas zakonski sum obvrzan da ja izdrzuvam, ili im sleduva postojana paricna pomos
Почитувани,Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека согласно Законот за социјалната заштита член 57 право на постојана парична помош има лице неспособно за работа и материјално необезбедено, кое не може да обезбеди средства за својата егзистенција врз основа на други прописи, додека паК согласно член 62 од истиот закон право на постојана парична помош не може да оствари лице кое: - може само да се издржува, ако може да остварува приходи со продажба или со давање во закуп на имот кој тој и членовите на неговото семејство не го користат, за задоволување на минимална егзистенција, - не побарало издржување од лицето кое е должно да го издржува врз основа на Законот за семејството, освен ако центарот за социјална работа утврди дека лицето кое според Законот е должно да го издржува би останало без минимум средства за егзистенција, пониски од 5.000 денари, - ако има склучен договор за доживотна издршка, а не покренало постапка за раскинување на тој договор и - може да обезбеди издржување по друга основа. Со почит, МТСП
Ve molam za odgovor. Me interesira za lice koe prima socijalna pomos,koe nema svoe potomstvo i e vo teska zdravstvena sostojba,dali mu sleduva nadomestok za pogrebalni trosoci,kako sto se dava za lica koi primaat penzija?
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека на корисниците на социјална парична помош не е предвиден надоместок за погребални трошоци.Со почит МТСП
Sopstvenicka sum na stan na ulica Kozara 42-2/20, kupen od nekogasna GP"Tehnika"-Skopje. So ogled deka imam problem po odnos na dokazuvanjeto na sopstvenosta NA DEL od kupeniot stan, Ve molam, da mi posocite TOCNO, kade bi mozel da bide proektot, sto mi treba na uvid, za stambenata zgrada na ulica Kozara br42-2/20, kade se naoga mojot stan? So pocit, dr.Dajana Spasovska - Janevska
Почитувана, Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски. Со почит, МТСП
me ineresira koga ke ima oglas za idavanje na deloven prostor vo bitola agecija za stopanisuvanje na stadben i deloven prostor
Почитуван, Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски. Со почит, МТСП
sakam da prasam nie sme 4 cleno semejstvo ziveeme vo bitola pod kirija decinata mi se mali ednoto 1 god a drugoto 1 mesec baram da mi pomognete da dobijam nekoj stan ili kuka...
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, надлежно за водење на станбената политика во Република Македонија. Со почит, МТСП
Me interesira dali licata so mentalna retardacija i pogolemi precki vo razvojot imaat pravo da koristat mobilnost.
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, правото на додаток за мобилност се обезбедува за лице со навршени 26 години, со 100 % телесен инвалидитет кое самостојно користи инвалидска количка или со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој кое користи инвалидска количка со придружник, поради создавање на услови за изедначување на нивните можности за вклучување во секојдневниот живот во заедницата на овие лица. Со почит, МТСП
Bi sakala da prasam koi se uslovite za dodeluvanje na stanovi za deca bez roditeli?
Почитуван, Ве информирам дека треба се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, кои третираат прашања од областа на станбената политика во Република Македонија. Со почит, МТСП
Почитуван, би сакала да прашам дали не следува нешто како млад брачен пар. Двајцата сопружници сме невработени на возраст од 20 години со мало дете. Немаме сопствено живеалиште. Од општина Богданци.
Почитувана, Ве информирам дека за сите потребни информации за условите и критериумите за остварување на одредено право од областа на социјалната заштита, треба да се обратите до надфлешниот центар за социјална работа, каде што струни работници ќе Ви ги дадат потребните информации и ќе определат соодветен облик на социјална заштита. Со почит, МТСП
Zdravo deneska zvonev vo vlada na rm potocno do ministerstvoto na transport vrski mi kazaa za stan pisete pismeno do komisijata na socijalno stanbeni stanovi nie sme mlad bracen par od kr.palanka pa me interesira koja e adresata dali ja znaete nakoja adresa da pisam da pratam pismo pozdrav
Почитувана, Ве информирам дека дописот може да го упатите директно до Владата на Република Македонија на адреса ,,Илинденска;; бб, и истиот ќе биде проследен на надлежност на соодветниот орган. Со почит, МТСП
Pocituvani me interesira kako da dojdam do info za mladi bracni stanovi rabotime jas i soprugata i imame edno dete,no nemame nas dom,dokolku mozete da me informirate kade da se upatam
Почитувани, Во врско со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите во Министерството за транспорт и врски за добивање на соодветен одговор на Вашето прашање. Со почит, МТСП
Pocituvani, Jas sum samohrana majka na dve deca od koj edno polnoletno , student i edno maloletno dete.Mojot soprug pocina i poradi nedovolniiot staz mojte deca nemaat pravo na penzija od pocinat roditel.Iako sum vrabotena mojata plata od 17000 den e apsolutno nedovolna za podnesuvanje na site mesecni trosoci.stambenoto prasanje mi e nereseno i nemame nikakov imot na ime na soprugot, moe ili na decata. Ve molam dali im sleduva na decata bilo kakva mesecna paricna nadoknada .Blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до месно надлежниот центар за социјална работа за општината во која живеете каде ос дтрана на стручните лица во центарот ќе биде утврдена фактичката состојба на вашето семејство и врз основа на истата ќе добиете детални информации за тоа кој облик на социјална или детска заштита сте во можност да остварите. Со почит, МТСП.
Dali prodazbata na alkohol vo marketite ke se smeni od septemvri ili ke ostane do 21 h.
Почитувана, прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за економија. Со почит, МТСП
Dali prodazbata na alkohol vo marketite ke se smeni od septemvri ili ke ostane do 21 h.
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека истото сте го доставиле во погрешна услуга за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите во надлежност на Министерството за Економија. Со почит, МТСП
pred da mi e isplateno paricno obestetuvanje raskinat e dogovorot so advokatot, koj se otkaza od ponatamosna postapka a sega mi bara 30 % od sumata sto ja dobiv i na toa ddv
Почитувана, Ве упатувам да се обратите до услугите на Министерството за правда, бидејќи прашањето е доставено во погрешна услуга. Со почит, МТСП
jas sum bolen od epilepsija uste od 17g bidejki lekovite mise skapi topax depakine lamal i tegretol vdovec so edna kerka koja samo sto pocna da se skoluva 1 odelenijje izato odlucivda predadam dokumenti za postojana paricna pomos prvpat mi odobrija i vtorpat za rok 1 g sega za obnova sum dal mislejne obrazec3 ne postari dokumenti od bolnica kontrola sekoj mesec i socijalkata mivika cekaj resenije odbijensi ve molam za pomos zosto jasum navistina nesposoben za rabota
Почитуван, Ве информирам дека за сите потребни информации треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, а доколку имате решение со кое ви е одбиено правото на постојана парична помош, имате право во рок од 15 дена од приемот на истото да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика. Со почит, МТСП
Почитувани сакам да Ве прашам дали има можност за бесплатна легализација на куќа, за самохран родител со приход помал од 180 000 денари, и до колку постои која е постапката ? Ви балагодарам однапред
Почитувана, Ве информирам дека согласно измените и дополнувањата на Законот за катастар на недвижност, корисниците на социјална парична помош и постојана парична помош, и лицата со ниски бруто примања до 168.000 денари годишно, се ослободени од плаќање за изработка на геодетски елаборати од страна на Агенцијата за катастар на недвижности, за остварување на правото за легализација на бесправно изградените објекти. Со почит, МТСП
Pocituvani, Ve molam da mi odgovorite zasto nadomestokot za 3 (treto) dete za mojata zena ne sme go dobile za site meseci koi pominale. Sme primile nadomestok samo za poslednite 3 (tri) meseci. Koga ke gi dobiemi nadomestokot za ostanatite 7 (sedum meseci) od ovaa godina. Odnapred vi blagodaram za vremeto sto ke go odvoite, i odgovorot sto ke mi go ispratite. So pocit Atdhe Demiri od Ministerstvo za Ekonomija
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известуваме дека неисплатените сретства по основ на родителски додаток ќе Ви биде исплатени ретроактивно за сите заостанати месеци во текот на наредните исплати. Со почит, МТСП
Ние сме трочлено семејство, мажот е невработен, пријавен во биро за вработување, јас сум вонреден студент на трета година земјоделски, и малолетна ќерка тригодишна. Ме интересира дали како такви имаме право на постојана парична помош или друг вид помош? Од имот имаме само спрат од куќа каде живееме и немаме никакви примања. однапред благодарам.
Почитувана, Ве информирам дека за сите потребни информации за условите и критериумите за остварување на одредено право од областа на социјалната заштита треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа, каде што стручен тим ќе оцени кое право може да го остварите врз основа на вашата материјална и семејна состојба. Со почит, МТСП
dali mozam da pokrenam postapka za kupi kuka kupi stan ako sum osiguran na pola rabotno vreme
Почитуван, Вашето прашање е доставено во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за финансии, кое го спроведува проектот на Владата на Република Македонија ,, Купи куќа, купи стан,, . Со почит, МТСП
Почитувани, имам прашање во врска со социјален стан. Како можеме да аплицираме, и кои се условите. Ние сме социален случај, и примаме социјална парична помош. Немаме свој дом, немаме никаква имовина на наше име. Татко ми почина пред две ипол години, и што значи мојата мајка е самохрана мајка. Се надевам дека ги исполнуваме условите за добивање на некој стан. Поздрав.
Почитувана, Ве известуваме дека ова министерство согласно законската регулатива нема надлежности да врши доделување на станови во сопственост на Република Македонија. Надлежно министерство кое врши доделување и распределба на социјални станови во сопственост на Република Македонија согласно Одлуката за распределба на социјални станови (“Службен весник на Република Македонија” бр. 96/2009, 122/2010 и 90/2012) е Министерството за транспорт и врски, како и Комисијата за станбени прашања при Владата на Република Македонија која одлучува за давање на станови под закуп во сопственост на Република Македонија, на лица со социјален ризик и други ранливи категории. Поради ова Ве упатуваме да се обратите до надлежните институции. Со почит
Дали следува додаток за мобилност на лице од 64 години зима минимална пензија , боледува од склероза и потребна му е помош од друго лице за движење
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека правото на додаток за слепило се обезбедува за лица со 100% телесен инвалидитет кое самостојно користи инвалидска количка или лице со квадриплегија или со умерени, течки и длабоки пречки во менталниот развој кое користи инвалидска количка со придружник. Право на додаток на мобилност може да оствари лице чиј годишен нето приход по сите основи изнесува најмногу до вкупниот годишен износ на просечни нето плати исплатени за секој месец за претходната година. Што се однесува на конкретниот случај, ова лице боледува од склероза и истото неможе да го оствари правото на мобилност, од причина бидејќи не спаѓа го горенаведената група на болести. Со почит, МТСП: