Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Информација за остварување на здравствена заштита на корисниците на постојана парична помош, лицата сместени во друго семејство и во установа за социјална заштита и корисниците на паричен надоместок за помош и нега
Zdr zasto kasni negata za 7 mes juli ke ima ili ne od opstina cair suum. Cekam odgovor
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известувам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице за месец Јули започна да се врши од 05.08.2013 година.
Почитувани, Поради излив десната рака не ми е функционална. Дали во овој случај е со Закон забрането возење на автомобил со мануелна трансмисија на брзини (мануелен менувач) и ако да, тогаш дали постојат некои фин. олеснувања за купување на возило (и кои документи се потребни) прилагодено за потребите според мојата ситуација?
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор во однос на забрана за управување на моторно возило потребно е да се обратите до Министерството за внатрешни работи.
imam 21 godina zensko sum boleduvam od lupus i mi prepisaa mnogu skapi tableti koi nemozeme da gi snabdime poradi golemata suma a ne odat na recept. Ako ne gi pijam dobivam alergii i bolki po koskite. Bidejki ne gi piev mi se ostetija dvata kolka i sega ke treba da stavam vestacki kolkovi na 21 godina. Studiram farmacija i vekje 1 godina doma sedam bolna i nepodvizna nemozam da si go prodolzam zivotot. Dali bi mozele vie finansiski da mi pomognete so lekovite?
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите во центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете, каде од страна на стручните лица врз основа на вашата семејна и материјална состојба ќе ви биде определен соодветен облик на социјална заштита.
pocituvani sakam da postavam edno prasanje imam cerkice ima 4 godini i na ednoto oko i pronajdoa colobama t.e negleda so ednoto oko vo nasiot centar za socijalno vo tetovo mi rekoa da se javam vo skopje za toa dali mu sleduva nekoja parica pomos no od tamu mi kazaa deka ne mu sleduva nisto bidejci gleda so drugoto oko . pocituvani me interesira dali sleduva pomos ili ne odnapret vi blagodaram
Почитувана , Правото на посебен додаток се остварува врз основа на поднесеното барање и Наод, оцена и мислење за потребата од остварување на посебен додаток кој го дава стручен орган за оцена на видот и степенот на попреченоста . Деца со најтежок степен на оштетување на видот (слепо лице и практично слепо лице),користат право на посебен додаток доколку ги исполнуваат и другите законски услови.
zdr.Gospoda dali mozete nekako da pomogete na 5-cleno semejestvo koe zivee vo selo so 9 ziteli -s.Lavcani -Kicevsko se raboti za 3 decinja i nivnite roditeli. koi ja izgubile socijalnata pomos poradi nemanje pari za obnovuvanje na dokumenti. Ludjeto gladuvaat ziveat bez pari .Do seloto nema ni pat so kola da se odi a decata odat sekoj den po 1km vo dvata pravci na uciliste ; Nekako da im pomogneme .Jas cisto slucajno gi otkriv i mnogu mi e maka sakam da im se pomogne decata se dusicki dve maski i edno zensko . a majkata im e bolna i ne podvizna golema tragedija . vo ime na Jove od Lavcani
Почитуван, Ве информираме дека овој случај треба да го пријавите во надлежниот центар за социјална работа во Кичево, кој е надлежен да постапи и да ги преземе сите потребни дејствија и мерки, согласно Законот за социјалната заштита, во насока на помош и заштита на лицата кои се наоѓаат во социјален ризик. Ви благодариме на Вашата грижа и хуманост, Со почит, МТСП
ve molam za etda informacija ..jasum zena so staros 49 godini imam stavano vestacki kolk na desna noga pred 3 godini.imav podneseno da postojana paricna pomos bidejki ne sum vrabotena zivejam so deca koi ne se vraboteni i sum razvedena 6 godini.bev odbiena kako sposobno lice za rabota.a jas nemozam da se dvizam normalno krivam me boli koga odam a isto i na leviot treba da stavam . ve molam odgovorete mi dali mi sleduva postoja pomos.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита право на постојана парична помош има лице неспособно за работа и материјално необезбедено, кое не може да обезбеди средства за својата егзистенција врз основа на други прописи.Неспособно за работа, во смисла на овој закон, се смета лице: - со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој и лице со комбинирани и други пречки во развојот, кое заради степенот на попреченоста не може да се стекне со образование, како и лице со телесна попреченост, поради која е неспособно за работа, - лице душевно заболено и лице со трајни промени во здравствената состојба, поради која е неспособно за работа, - самохрана жена за време на бременоста еден месец пред породувањето и самохран родител согласно со Законот за семејството до три години возраст на детето, - дете без родители и без родителска грижа кое не се штити врз основа на правото на сместување, кое нема приходи врз основа на имот и имотни права и не остварува средства врз основа на други прописи, но најмногу до 18-годишна возраст и - лице постаро од 65 години. Неспособноста за работа за лицата над 26-годишна возраст од ставот 1 алинеи 1 и 2 на овој член со свој наод, оцена и мислење ја утврдува стручна комисија која може да биде при јавна установа која во рамките на својата дејност третира проблеми од областа на психофизичкиот развој на лица со одреден вид на попреченост или во друго правно лице. По исклучок од ставот 2 на овој член, неспособноста за работа се смета за утврдена за лице над 26 години возраст со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој, лице со потешка и најтешка телесна попреченост, како и потполно слепо лице чиј вид и степен на попреченост е утврдена со наод, оцена и мислење на стручен орган, издаден во постапка согласно со општиот акт од членот 203 ставови 2 и 3 на овој закон и решение на центарот за социјална работа.
ve molam da mi odgovorita dali vo bolnicata vo prilep ima laserska operacija na katarakta
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека истото не е во надлежност на Министерството за труд и социјална политика, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за здравство, каде што се третираат прашањата од областа на здравствените услуги.
DOPOLNUVAJNE NA PRASAJNEVO, POSLE VASIOT ODGOVOR.Imam 30 godini Me interesira dali moze da dobijam ,invalidska penzija ? I posto mi mi e majkami neguvatel dali i taa ima pravo na nekakov prihod vrz osnova na gore navedenata pricina? Inace nemame nikakov raboten staz. DALI JAS NA 30 GODINI BEZ STAZ IMAM PRAVO NA (INVALIDSKA PENZIJA)? Se razbira dokolku komisijata go utvrdi toa , no i dali voopsto vo bilo kakvo scenario mi sleduva INVALIDSKA PENZIJA? na 30 godini bez staz Soglasno Zakonot za PIO, lice na 30 godini vozrast, za da stekne pravo na invalidska penzija treba da ima najmalku 12 godini raboten staz. Spored toa, Vie ne ostvaruvate zakonsko pravo na invalidska penzija. Majka vi kako Vas neguvatel moze da pobara nadomestok za nega na drugo lice, i za toa kje se obrati vo Centarot za socijalni raboti. Znaci me interesira dali za vasiov odgovor postoi PISAN ZAKON , NEKOJ CLEN, LINK, CRNO NA BELO DOKUMENT, LINK ... POSTO SPORED VAS DOKOLKU NEKOJ IMA INVALIDITET ,FAKTICKI E OSUDEN DA UMRE , POSTO NEMA 12GODINI STAZ A NE E RABOTO SPOSOBEN OD ROGEJNE! KAKO MOZE DA SE BARA 12 GODISEN STAZ ZA DA SE DOBIE INVALIDSKA PENZIJA ,NA NEKOE LICE KOE E NERABOTO SPOSOBNO OD ROGEJNE!
Почитувана,согласно член 50 став (2) д Законот за пензиското и инвалидското осигурување („Сл. весник на РМ“ бр. 98/12, 166/12 и 15/13), осигуреник кај кого инвалидноста настанала пред навршување на 30 години живот како последица на повреда надвор од работата или болест се здобива со право на ивалидска пензија ако на денот на настанувањето на инвалидноста имал својство на осигуреник и ако: 1) инвалидноста настанала до навршување 20 години живот, ако имал најмалку шест месеци стаж на осигурување; 2) инвалидноста настанала до навршување 25 години живот, ако имал најмалку девет месеци стаж на осигурување; 3) инвалидноста настанала до навршување 30 години живот, ако имал најмалку 12 месеци стаж на осигурување. Тоа значи дека барателот на инвалидска пензија по овој основ треба на денот на настанување на инвалидноста да имал својство на осигуреник ( вработен или самовработено лице, индивидуален земјоделец и сл) како и во зависнот од возраста до 3о години живот да има шест месеци, девет месеци или 12 месеци стаж на осигурување. ( точка 1,2 и3 од член 50). Законот за пензиското и инвалидското осигурување не уредува остварување право на инвалидска пензија без навршен пензиски стаж.
kade mozam da najdam tocna kilometraza pomegu gad i selo,potocno garad Bitola so selata.rabotam kako taksist i mi se potrebni.Vi blagodaram za sorabotkata.
Почитуван, Ве информирам дека сте се обратиле во погрешна услуга, односно во услугите од областа на социјалната заштита. Ве упатувам да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски.
kade mozam da najdam tocna kilometraza pomegu gad i selo,potocno garad Bitola so selata.rabotam kako taksist i mi se potrebni.Vi blagodaram za sorabotkata.
Почитуван, Ве информирам дека сте се обратиле во погрешна услуга, односно во услугите од областа на социјалната заштита. Ве упатувам да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски.
se javuvam od Debar,majka mi koja ima 80 god dobivase paricna pomos za nega 4 godini,togas doagaa doktori od Skopje go konroliraa i normalno tie odlucija da se zema paricna pomos.Koga tie prestanaa da doagaat,posto trebase sekoi 6 meseci da se pravat novi dokumenti vece ne primam paricna pomos.Se javiv vo socijani ovie mi kazuvaat deka odlukata e od skopje,a vo odlukata sto mi go nosat negativnoto resenje nigde nema pecat od ministerstvoto tuku i potpis i pecat se od debar,koga gi odnesov dokumentite mi rekoa treba obavezno dokument od ocno,posto majka mi so ednoto oko ne gleda 100 posto so drugoto tesko otidov kaj doktorot MASKULI inace sura na direktorot na socijalni mi rece daj mi 1000 denari za da dojdam da ja gledam majkata i jas gi odnesov dokumentite bez ocniot.Ova mi se slucuva dva pati i jas sega ne znam kade da se obratam posto cim da se javam vo socijalni ovie mi vikaat odma treba dokument od ocno a doktorot raboti na crno so klienti od albania a za nasite potrebi nema nikakva odgovornost zatoa ve molam ova da se zema predvid vi blagodaram odnapred
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Правилникот стручната комисија дава наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице врз основа на приложената медицинска документација и списите во предметот. Во случај кога од приложената медицинска документација целосно не може да се утврди потребата од помош и нега од друго лице, стручната комисија може да даде наод, оцена и мислење врз основа на непосреден преглед на подносителот на барањето. Доколку сте незадоволни од од првостепеното решение имате право во рок од 15 дена од приемот на решението да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика, а Втроростепената комисија ќе донесе нов Наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице. Со почит, МТСП
КОЛКУ ЗИТЕЛИ ЗИВЕАТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за одговор треба да се обратите до услугите на Државниот завод за статистика. Со почит, МТСП
pocituvani dali moze da se obratime vo posta bez resenieto za tuga nega ili mora so nego vi blagodaram
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека решението не е потребно да го доставувате во пошта, односно потребно е само од центарот за социјална работа да добиете потврда со социјален број за да може во пошта да ви биде поврзан со трансакциската сметка на која ќе се извршува исплатата на правото. Со почит, МТСП
pocituvani dali vo baranjeto za tuga nega treba da se napise tel broj na baratelot roditel koj postoi kade zivee ili moze broj od decata kade sto ziveat na druga adresa vi blagodaram
Почитувана, Ве информирам дека може во барањето да наведете број на лице со кој центарот за социјална работа ќе може без никакви пречки да изврши комуникација во врска со постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Со почит, МТСП
Za 3 meseci ( juni. juli i avgust) odobreniot nadomest za tudja nega, za lice koe e smesteno vo Gerijatrija vo Gjorce Petrov,liceto go dobi na domasna adresa (vo opstina Karpos) po posta na 08.10.2013. Neposredno pred da gi dobie sredstvata, po upatstvoto od Vasite sluzbenici,(na znaevme deka se isplacaat po posta) otvorivme transakciska smetka vo Tutunska banka kade sto ja prilozivme potvrdata izdadena od Vasa strana za da se ostvari kontaktot medju bankata i Vaseto smetkovodstvo, medjutoa do denes ne e pristignata isplatata na par.nadomest za septemvri nitu po posta, nitu preku bankata. Ve molam za isvestuvanje koga i kade vo idnina treba da go podigame odobreniot nadomest za tidja nega? Odnapred Vi blagodaram, So pocit,
почитуван, Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега преку центарот за социјална работа-ПЕ Карпош сеуште се извршува преку пошта, бидејќи центарот ги нема внесено и поврзано сите трансакциски сметки на корисниците на правото. Затоа очекувајте да ви биде извршена ретроактивна исплата за сите месеци преку пошта. Со почит, МТСП
Почитувани По окончување на постапката и усвојување на тужбено барање и наредба на Управниот суд да се донесе Решение од страна На ЦСРМ Тетово истиот орган веќе пола година не донесува никакво решение. Какви мерки да се превземат?? Ви благодарам
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите со писмено барање до Министерството за труд и социјална политика, кое по службена должност ќе ги испита наводите во барањето и ќе ги превземе потребните мерки за постапување на центарот за социјална работа. Со почит, МТСП
Pocituvani NE Mi jasno Eve denes e 12-12-2013 A isplatata za nega ne e ostvarena. Zosto nema konkreten datum za isplatite koga veke nekoj se grizi za lica koi inward portreba od nega?
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице од страна на Министерството за труд и социјална политика е извршена денес, а Вие ке добиете најдоцна до утре. Со почит, МТСП
dali e pushteno socijalnoto parite na smetka i koga ke bide
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош од страна на Министерството за труд и социјална политика е извршена денес, а Вие ке добиете најдоцна до утре. Со почит, МТСП
Pocituvani ve molam za odgovor .Denes e 12-12-2013I seushte NE e realiziran isplatata na paricen nadomest za pomosh I nega na drugo lice, leashuvam koga ke ima konkreten datum za tie isplati sepak toa e patsyorija koja ja ima taa potreba? Odnapred bi blagodaram
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице од страна на Министерството за труд и социјална политика е извршена денес, а Вие ке добиете најдоцна до утре. Со почит, МТСП
primatel sum na socijalna pomos.Me interesira sali moze javen izvrsitel bez moja soglasnost ili na bilo koj nacin da mi ja blokira smetkata i da ja povlece celata suma od nejze.Bidejki toa mene mi se sluci kade da se obratam za pomos da mi gi povratat parite.
Почитуван, Ве информирам дека паричните средства за социјална парична помош неможат да бидат предмет на извршување. Од тие причини Ве упатувам да се обратите до извршителот кој ви ја блокирал сметката, односно да му доставите потврда издадена од центарот за социјална работа дека сте корисник на социјална парична помош, за да од негова страна биде одблокирана Вашата трансакциска сметка и да ви бидат вратени паричните средства. Со почит МТСП
Pocituvani, ve molam da me izvestite dali moze, ako vi dadam podatici za liceto koe prima paricen nadomest za pomos i nega od drugo lice, isplatata na nadomestokot da se preusmeri od domasna adresa vo Gerontoloskiot zavod "13 Noemvri" vo Gjorce Petrov, Skopje, kaj sto e smesteno liceto, bidejci na domasnata adresa nema koj da gi primi sredstvata? Vo ocekuvanje na Vasiot odgovor odn.instrukcii za natamosnata postapka, odnapred Vi se zablagodaruvam,
Почитуван, во врска со Вашето барање Ве информирам дека за секоја промена во врска со користењето на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа и да пријавите адреса на која треба да се исплаќаат паричните средства. Со почит, МТСП
pocituvani sobivme resenie za mobilnost i odobrenoe od strana na komisiata vo 10 mesec a se uste srestvata ne se pusieni a se zadolzive za da ja platime komisiata i nemozam da go vratam dolgot na moite priateli ve molam za odgovor blagodaram
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за потребните информации околу исплатата на додатокот за мобилност треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, надлежен за водење на првостепената постапка за остварување на сите права од областа на социјалната заштита. Со почит, МТСП
Samohrana majka sum godina i sedum meseci zemav postojana paricna pomps eve sega mi ja ukinaa pred 2 meseca zosto i kako sampa znaci za 3 meseci ne sum zemala nikoj ne mi kaza ni zosto ni kako samo dobiv resenie dali e vo red toa pa jas ziveam pod kirija nemam nikakva pomos se obrativ vo sk tie mi kazaa da podnesam baranje kaj nas vo kriva palanka jas otidov i taa mi kaza kolku sakas baranja podnesi nema da ti odobram neznam zosto ni samata nikade ne rabotam kade da se obratam kazete mi ve molam...
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека имате право да поднесете жалба на решението на центарот за социјална работа до Министерството за труд и социјална политика, со кое ви е престанато правото на постојана парична помош, во рок од 15 дена од денот на приемот на решението. Доколку вложите жалба. Вашиот предмет ќе биде разгледан од страна на министерството и ќе добиете одговор со донесување на соодветно решение. Со почит, МТСП
pocituvani ve molam za odgovor dali ke bide isplatena socijalnata pomos pred nova godina ili potocno na koj datum ke bide isplatena ve molam za odgovor
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на сите права од областа на социјалната заштита, вклучувајќи го и правото на социјална парична помош, се извршува редовно секој месец, на почетокот на месцот. Со почит, МТСП
pocituvani koga ke bide poslednata isplata na slepilo blagodaram
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на сите права од областа на социјалната заштита, вклучувајќи го и правото на додаток за слепило, се извршува редовно секој месец, во последната недела во месцот. Со почит, МТСП
Pocituvani ,pred dva meseci pocituvaniot premier Nikola Gruevski najavi prosiruvanje na dodatokot za mobilnost i za lica bez ekstremiteti vo iznos od 7000den i dodatok za gluvost vo iznos od 4000den.Sega procitav deka na sobraniska sednica se napraveni izmeni vo zakonot za socijalna zastita i istite ne se kako sto gi najavi premierot.Dodatok za gluvost ima no dodatok za lica bez ekstremiteti kako sto sum jas nema.fala odnapred
Почитуван, Ве информирам дека најновите измени и дополнувања на Законот за социјалната заштита се во насока на проширување на правото на додаток за мобилност и за лицата со квадриплегија, и воведено е и ново право на додаток за глувост, кои ордеби ќе се применуваат од 1 јануари 2014 година. Со почит, МТСП
pocituvani denes e 28 12 2013 me interesira dali ke bide isplatena socijalnata pomos pred nova godina ve molam za odgovor pozz...
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на сите права од областа на социјалната заштита, вклучувајќи го и правото на социјална парична помош, се извршува редовно секој месец, на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
pocituvani ve molam za odgovor zosto docni socijalnata pomos i na koj datum ke bide isplatena
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на сите права од областа на социјалната заштита, вклучувајќи го и правото на социјална парична помош, се извршува редовно секој месец, на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
pocituvani me interesira sum primatel na socijalna pomos no imav raboteno 5 DENA kako prijaven so PLATA OD 1800 DEN I MI VIKAAT OD SOCJALNO KE IMAM KAZNA OD 1 GOD DA NE PRIMAM SOCJALNA POMOS PO KOJ ZAKON I CLEN E DONESENO OVA i me interesira kolkav e iznosot da primam socjalna pomos i da imam pravo do koj iznos drugi primanja vi blagodaram odnapred za odgovorot so pocit mtsp
Почитуван, Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, право на социјална парична помош има лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција.За материјално необезбедено се смета лице и домаќинство кое остварува приходи по сите основи пониски од износот на социјалната парична помош, утврден со овој закон и кое не поседува имот и имотни права од кои може да се издржува.Месечниот приход на лицето или домаќинството се определува според просечниот месечен приход на сите членови, остварен по сите основи во последните три месеца пред поднесување на барањето за остварување на право за социјална парична помош.Правото на социјална парична помош се исплатува како разлика меѓу утврдениот износ на социјалната парична помош и вкупните приходи по сите основи на сите членови на домаќинството. Со почит, МТСП
здраво туѓа нега идеше секој 15 во месецот а сега на 05во месецот зашто е така чекам одговор
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице се извршува редовно секој месец на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
zdr za vtoro dete ima li socialna paricna pomos ili samo za 3
Родителски додаток за дете остварува мајка за своето трето живородено дете. Правото го остварува мајка која е државјанин на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија последните три години пред поднесување на барањето. Правото на родителски додаток го остварува мајка која непосредно се грижи за детето за кое поднела барање, чии деца од претходниот ред на раѓање не се сместени во установа за социјална заштита, згрижувачко семејство или не се дадени на посвојување и на која не и е одземено родителското право над децата од претходниот ред на раѓање.
Почитувани, во горе наведените прашања имаше случаи каде што лица на кои име отстрането со операција на пр. матката , им следувало надоместок од државата како оштетување. Прашањето ми е дали треба во одреден рок да се побара надоместокот или ако не е земено може и покасно по неколку години. Благодарам однапред Поздрав
Почитувана правото на паричен надоместок за телесно оштетување се остварува со поднесување на барање до Фондот на ПИОМ ( обарзец и медициснка документација во оригинал). Не постои рок во кој може да се поднесе барањето, но значајно е телесното оштетување, односно отстранување на органот или дело од телето да настанало за време на осигурувањето, односно во тој период работникот да бил во осигурување.
Pocituvani, iMAM 64 GODINI I 11 GODINI RABOTEN STAZ, ME INTERESIRA DALI MOZAM DA SE PRIJAVAM KAKO DOMASNA POMOSNICKA USTE 4 GODINI I KOLKU BI TREBALO MESECNO DA PLAKAM PRIDONES. BLAGODARAM
Почитувана, согласно член 53 од Законот за работни односи, договор за вработување може да се склучи за вршење работи на куќни помошници. Во законот за работни односи регулирано е прекин на договор за вработување поради возраст на работникот, односно работодавачот го прекинува договорот за вработување на работникот кога работникот ќе наполни 64 години возраст и 15 години пензиски стаж. Со оглед на тоа дека станува збор за засновање на работен однос а не се исполнети условите за стекнување на пензија во однос на пензискиот стаж ( нема 15 годни ) може да работи додека ги исполни условите во однос на стажот. Основица за плаќање социјалните придонеси претставува 50% од просечната плата исплатена од претходната година ( бруто износ).
Ve molam za informacija koja e procedurata koga Upraven sud ke go ponisti donesenoto Resenie od vtorostepena Komisijana Vladata Na RM, i vo koj rok treba da se proizjasni komosojata? Blagodaram.
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за општата управна постапка , второстепениот орган треба да постапи и да донесе соодветно решение во рок од 6о дена од денот на приемот. Со почит, МТСП
dali ima ogranicuvanje na visinata na cek sto gi primame od stranstvo?
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во услуга од областа на социјална заштита и затоа немаме надлежност да Ви дадеме конкретен одговор на Вашето прашање. Ве упатуваме повторно да се обратите со прашање до услугите на Министерството за финансии, кои третираат прашања од областа на банкарскиот систем. Со почит, МТСП
Pocituvan Kako korisnik na socijalna pomos prijavena sum za rabota na poveke mesta megutoa rabotnoto mesto go dobiva drug koj ne e socijalno zagrozen.Ve molam kade da se obratam i pobaram pomos bideki ova navistina nema smisla!
Почитуван, Ве информирам дека за секој оглас на кој сте аплицирале за вработување како лице во социјален ризик, имате право да поднесете приговор против одлуката за извршен избор до инадлежната институција. Со почит, МТСП
pocituvani ve molam za brz odgovor deneska e 03 02 2014 na koj datum ke bide isplatena socijalnata pomos odnapred vi blagodaram
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на сите права од областа на социјалната заштита се извршува редовно секој месец на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
pocituvani dali liceto sto zema pari za nega preku posta moze da izvrsi promena parite da se preflat da se zemat preku nekoja druga banka vo koja ima otvoreno trans smetka i kako i kade da se obratime za ova .vi blagodaram
Почитувана, Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе Ви бде издадено потврда со социјално бројче, кое треба да го поврзете со трансакциска сметка од одредена банка која вие ќе ја одберете. Со почит, МТСП
pocituvani ve molam za odgovor koga ke bide isplatena socijalnata paricna pomos denes e 04 03 2014
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве известувам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена до крајот на оваа работна недела. Со почит, МТСП
Ve molam da me informirate koga ke mi bidat isplateni sredstvata za boleduvanje zaklucno so 07.02.2014.osigurenik pri Agencijata Kontakt-biznis,Skopje.
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите до Фодндот за здравствено осигурување.
pocituvani ostraneta mi e zolckata pred 7 godini.dali imam pravo da podnesam dokumenti vo fondot za zdravstvo za dobivanje na paricen nadomestok za telesno ostetuvanje .vi blagodaram
Почитувана, Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до Фондот за пензиско инвалидско осигурување, каде што ќе бидете информирани за сите услови и критериуми за остварување на правото на телесно оштетување. Со почит, МТСП
pocituvani pred dva dena vi postaviv prashanje koga ke bide isplatena socijalnata paricna pomos vie mi odgovorivte do krajot na ovaa rabotna nedela eve sega e petok a socijalnata paricna pomos ne e pustena ve molam za odgovor
Почитувана, Ве информирам дека од Сектор финансии, сметководство и буџет известуваат дека исплатата на правото на социјална парична помош овој месец доцни заради одредени технички проблеми, истите веќе се надминати и исплатата се очекува да биде извршена до крајот на оваа недела. Со почит, МТСП
Sto e so negata mn kasni koga ke bide isplatena vo opstina cair cekam odgvor
Почитуван, Ве информирам дека од Сектор финансии, сметководство и буџет известуваат дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице овој месец доцни заради одредени технички проблеми, истите веќе се надминати и исплатата се очекува да биде извршена до крајот на оваа недела. Со почит, МТСП
Pochituvani, Dali postoi nekoj dodatok ili invalidnina za lica so kombinirani prechki i kade mozam da se informiram za detalite? Imeno, se raboti za nevraboteno invalidno lice so oshteten sluh (nosi slushni aparati) i oshteten vid (centralen vid. nokno slepilo, vrodena katarakta itn) Dvete oshtetuvanja se so zaednichka dijagnoza Asher sinfrom, koja spaga vo grupata na retki bolesti. Dali so oshtetuvanjeto na sluhot od 75% i vidot 90% moze da se ostvari nekoj dodatok/ invaldnina? Vi blagodaram odnapred.
Почитувана, Ве информирам дека согласно членот 84-а од Законот за социјална заштита, правото на додаток за слепило се обезбедува за потполно слепо лице со навршени 26 години, во месечен износ од 7.000 денари.. Како потполно слепо лице се смета лице кај кое што постои оштетување на видот од 98% - 100%, утврдено врз основа на наодот и мислењето на надлежната лекарска комисија. Барањето за остварување на правото на додаток за слепило се поднесува од страна на барателот до меснонадлежниот центар за социјална работа, во прилог на кое што се доставува и медицинска документација, важечка лична карта на граѓанинот на РМ (на увид) и трансакциска сметка на подносителот на барањето.
Pochituvani, Me interesira noviot dodatok za gluvi lica. Vo mediumite i izjavite na MTSP se spomnuva dodatok za gluvi i nagluvi lica. Sakam da znam dali ovoj dodatok se odnesuva samo na gluvi lica ili i za nagluvi lica. Ako se vklucheni i nagluvite lica dali ima nekoi kriteriumi koi nagluvi lica mozat da go ostvarat ovoj dodatok, na primer: nagluvi so potezok procent na oshtetuvanje (koj e toj procent ako go ima), oshtetuvanjeto treba da e vrodeno ili steknato vo tekot na zivotot i dali ima starosna ramka (godini na liceto so oshteten sluh)? Dokolku moevo prashanje ne e upateno na prava adresa ve molam da mi kazete kade treba da go upatam. Vi blagodaram.
почитувана, Ве информирам дека согласно членот 84-б од Законот за социјална заштита, правото на додаток за глувост се обезбедува за тотално глуво лице со навршени 26 години коешто има потполно згасната слушна перцепција и истото не може да ги задоволи своите животни потреби без толкувач на знаковен јазик, во месечен износ од 4.000 денари. Како тотално глуво лице се смета лице кај кое што оштетувањето на слухот е поголемо од 80дб во говорнофреквентното подрачје и кое со слушен аплификатор не може целосно да го перципира вербалниот говор, утврдено со наодот и мислењето на лекарската комисија. Барањето за остварување на правото на додаток за глувост се поднесува од страна на барателот до меснонадлежниот центар за социјална работа, во прилог на кое што се доставува и медицинска документација, важечка лична карта на граѓанинот на РМ (на увид) и трансакциска сметка на подносителот на барањето.
zdravo primatel sum na tuga nega trud i socijalna politika treba da ima opredelen den za isplata za da ne kisnime sekoj den vo posta pozdrav
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека Вашиот предлог е прифатлив и министерството работи и прави напори во насока на редовна исплата на сите права од областа на социјалната заштита. Со почит, МТСП
Me interesira koi se dokumenti se potrebni da se predadat za dobivanje na socijalna pomosh bidejki nikogash ne sum upotrebuval. A istoto prasanje vazi i za mojot roditel koj ne e vraboten nikade. Odnapred blagodaram za odgovorenoto.
Почитуван, Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење каде што ќе ги добиете сите потребни информации за условите и критериумите за остварување на правото на социјална парична помош. Со почит, МТСП
zdr pocituvani ve molam za odgovor na koj datum ke bide isplatena socijalnata pomos ili ke docni kako prethodniot mesec odnapred vi blagodaram
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на си парични права од областа на социјалната заштита, вклучувајќи го и правото на социјална парична помош, се извршува редовно секој месец на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
Lice vozrasno 50 god primatel na trajna tugja nega Dali liceto ima pravo da ja nasledi penzijata od nejziniot tatko 80 god.? Dali treba da se podnesat nekoi dokumentite pred negovata smrt ili po negovata smrt ? Bidejki nie imame informacija deka treba da se podnesat dokumeti pred negovata smrt ama neznaeme kade i koi dokumenti. Odnapred Vi blagodatam
Почитуван, Ве информирам дека за остварување на право на семејна пензија треба лицето да биде прогласено за работно неспособно од страна на лекарска комисија на Фондот за пензиско инвалидско осигурување. Со почит, МТСП
Pocituvani,bi sakala da prasam nesto vo vrska so paricniot nadomest za pomos i nega od drugo lice. Mojot tatko e korisnik na istata,proslata godina( vo mesec april ) dobivme pokana da odime do podracnata edinica vo naselba Aerodrom (barakata sto e kaj Tutunski kombinat ) i da dostavime broj na transakciona smetka bidejki vo pokanata pisuvase deka isplatata ke se vrsi preku transakciska smetka.Nie uredno se javivme vo navedeniot rok i gi dostavivme potrebnite dokumenti (brojot na smetkata od banka) ,megutoa seuste paricniot nadomest za pomos i nega od drugo lice go dobivame preku posta. Me interesira od koga isplatata ke se izvrsuva preku banka a ne preku posta? Odnapred Vi blagodaram za sorabotkata.
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице преку трансакциска сметка на корисникот ќе почне да се извршува веднаш штом бидат завршени сите потребни технички услови, што значи дека постои можност да започне и со следната исплата на правото. Со почит, МТСП
Zdravo, me interesira kolku procenti od platata iznesuva boleduvanjeto za nega na dete do trigodisna vozrast , I kolku iznesuva istoto za nega na clen. Ocekuvam odgovor vo naj brz mozen rok.Vi blagodaram
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте се обратиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Фондот за здравство. Со почит, МТСП
Pred se se nadevam deia sum na pravo mesto vo pravo vreme. So ogromna pocit! Jas prv pat se obrakam na ova mesto vsusnost vaka na ovoj nacin. Imam ogromen problem koj se nadevam vie kako nadlezni bi mozele da mi pomognete. Momentalno se naom vo skopje. Nemozam da zemam zitelstvo od veke poznati pricini- prijavuvanjata kako kiradjija, nemanjeto sredstva da si kupam svoj sopstven stan, nemam nikogo itn itn. Se vleckam od kuki po kuki. Pravam razno razni kombinacii za da ne plakam primer, ke vi cistam kolku da imam kaj da prespivam. Rabotam po kafici kade sto retkokoj prijavuva i dava redovno plata, a i taa plata ne e dovolna. Toa bi cinelo kolku eden depozit samo za da najdam stan pod kirija, a kade e kirijata, smetkite, jadenjeto itn itn. GOSPODA, VE MOLAM VE PREKOLNUVAM, POTREBNO MI E HITNO SOCIJALEN STAN. bev omazena vo familija vo gevgelija kade sto veke mojot poranesen maz bese ne vo red, imav problemio nego mnogu, terase po nekoi patista od koi nema vrakanje. E sega, prikaznata e slednovo- on sto si e narkodiler toa si e negovo. Jas mu rodiv dete, no veke bese docna. Razvodot se odvivase otkako se rodi maloto. Maz mi otide vo zatvor, jas si go zemav deteto i pojdov vo skopje so namera da najdam stan i rabota, mislejki deka neli vo skopje za razlika od gevgelija postojat poveke moznosti za seto toa. Megutoa planot ne mi izleze taka kako sto zamisluvav. Fati studenata zima. Grev za deteto bese pred se. Meguvremeno mazot mi go pustija od zatvor i jas za da ne go vlecam deteto so mene po studovite i od stan u stan od luge na luge, gladni bosi itn itn, odluciv da mu go dadam deteto na maz mi PRIVREMENO, zosto vo gevgelija toj ima kuka trospratna. Dadov izjava vo gevgeliskoto socijalno deka ke si go zemam deteto vednas stom se sredam bo skopje. Megutyoa eve toa veke stana dolgo vreme, se odolgovlekuva i odolgovlekuva a mene me boli toa sto sega i ne mi go ni dava maliot, a zaboraviv da napomenam deka staratelstvoto sudot mi go dodeli mene. Kako i da e, jas vo skopje eve seuste sum, hrebam so nokti, se trudam, placam i molam po vrati sekade samo da se najde nekoij da mi pomoigne. Sakam da si go zemam deteto i toa sto pobrgu, deka cveke nema vreme. Slusam muabeti ke bila pokreneta postapka od strana na mojot bivsi maz i negovite, za da mi go zemat staratelstvoto nad deteto. Koga zboruvam so socijalnoto vo gevgelija e sve isto., nemaat nisto da mi ponudat, samo prasuvaat kade sum sto sum i toa e toa, eden iast muabet sekogas. E sega veke stvarno nemozam da izdrzam. Navistina ve molam, VE PREKOLNUCVAM VE MOLAM VE MOLAM VE MOLAM- BI SAKALA DA DOBIJAM EDEN SOCIJALEN STAN VO SKOPJE. so toa ke si go zemam deteto, i kolku tolku platata od kaficite kade sto rabotam pak kolku tolku ke mi dostignuvaat za da si go gledam detero. Syo se nesuva do mene nema da jadam ako treba ali maliot ima sve. Mili jas nemam. Moite se razvedeni uste odamna koga sum bila bebe. Tatko mi e vo skopje, megutoa ne saka da cue za mene. Ne raboti nisto ziveat vo eden stan pod kirja i on i sestra mu i deteto na sestra mu i vnukot- sin na sestra mu. Znaci kako i da bilo, taa opcija sekako ne ide. Mada ko sto spomnav ne sakaat da cujat da ideme so maluiot kaj niv. Majka mi e vo gevgelija. Stanot kaj so zivee e katastrofa, pred rasoaganje. Ni taa sama ne sedi tamu. Spie i jade po rodnini kaj ke najde. Znaci nity od nejze nemam nisto. Drugi od familija nemam. Ednostavno sama na sebe sum. Zatoa i neznam veke sto da storam. Ova mi e posledna sansa. I ke molam do beskraj akoi e potrebno. Ednosoben stan mislam deka ne e nekoj ogromen problem za da mi pomognete. Znaci se nadevam koij i da go cita ova, ima deca i bi mozel da se stavi na moe mesto. Greota e za deteto. Socijalnata sluzba vo gevgelija ne prevzema nisto da pojde da vidi sto vsusnost se desava vo kukata kade sto e deteto. Pa iste koga sakam da go cujam ili vidam uste i mi go krijat. Ne mi go davaat na tel. Go ucat da zbori svasta za mene. Ednas go zemav, pocna da mi pokazuva so hartivcinja kako tato pravi cevki i gi stava vo nos a i mali parcinja hartii kako vitkal heroin. Znaci nemozam poveke da fdozvolam deteto da mi raste voi takva sredina. Na 9ti maj pravese 5 god. Za rodenden ne mi dadoa ni da go slusnam po telefon a kamo li poveke. Kako i da e. Dogodina ke trgne vo uciliste. Bi sakala do togas da see sredi se ovde vo skopje i da si bide deteto so mene i da si uci tuka. Gospoda, ve molam beskrajno. Ne sakam da odam po televizii, da pravime epten golema, zatoa vi se obrakam ovde. Ve molam ve molam beskrajno pomoignete mi. Beznadezna sum. Ocajna sum. Pomognete mi! VE PREKOLNUVAM, VE MOLAM!!!! ODNAPRED BLAGODARAM! SNEZANA POPOVSKA
Почитувана, во одговор на Вашето барање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, каде што се води станбената политика на државата. Со почит, МТСП
za lice so oshteten vid ,koi se uslovite za dobivanje na dodatok za oshteten vid se raboti za mojata sopruga, so pzdrav
Почитуван, Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе ги добиете сите потребни информации за остварување на додатокот за слепило. Согласно Законот за социјалната заштита,правото на додаток за слепило се обезбедува за потполно слепо лице со навршени 26 години, поради создавање на услови за изедначување на нивните можности за вклучување во секојдневниот живот во заедницата на овие лица. Со почит, МТСП
sakam da znam dali so 100% ostetuanje na levoto oko i 10% na desnoto imam pravo na nekakov nadomest i koj se mojte prava ? vi blagodaram odnapred.
Почитуван, Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе ги добиете сите потребни информации за остварување на додатокот за слепило. Согласно Законот за социјалната заштита,правото на додаток за слепило се обезбедува за потполно слепо лице со навршени 26 години, поради создавање на услови за изедначување на нивните можности за вклучување во секојдневниот живот во заедницата на овие лица. Со почит, МТСП
od kade se podignuvaat dokumentite za mobilnost za potoa da se potpolnat od strana na lekarite
Почитувана, Ве информирам дека за сите информации за постапката за остварување на додатокот за мобилност, како и потребните документи треба да ги подигнете од надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење. Со почит, МТСП
sakam da prasam dali sleduva nekakva pomos za 20 godini dete so izvadena slezina i plocka vo raka koja ne smee da ja izvadi celiot zivot?.Blagodaram odnapred
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за заштитата на децата за дете со специфични потреби кое има пречки во телесниот или менталниот развој или комбинирани пречки во развојот до 26 години живот се обезбедува посебен додаток како паричен надоместок. Наод, оцена и мислење за потребата од остварување на посебен додаток дава стручен орган за оцена на видот и степенот на попреченоста на лицата во менталниот или телесниот развој. Со почит, МТСП
Pocituvani ve molam za odgovor hitno e.Koga ke bide isplatena socijalnata paricna pomos denes e 03 07 2014 odnapred blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена во текот на следната работна недела, воедно Ве информирам дека Министерството за труд и социјална политика врши напори за навремена и редовна исплата на правото на социјална парична помош. Со почит , МТСП.
Kolku vreme treba da sum osigurana za da mozam da koristam trudnicko boleduvanje i dali ima nacin ako ne gi ispolnuvam uslovite za koristenje na tie sretstva za nekoja druga drzavna pomos zosto i jas i soprugot ne sme vraboteni.
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека по однос нс трудничкото боледување треба да се обратите до услугите на Фондот за здравствено осигурување , а во врска со елот за одредена помош Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар зља социјална работа, каде што ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на парични права од областа на социјалната заштита. Со почит, МТСП
...dali e isplatena socijalnata paricna pomos odnapred vi blagodaram
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена во текот на оваа недела. Со почит, МТСП
zdravo dali nekoj moze dami pomogne kako dazemam socijalna pomos oti nema m i majka ni tatko bez nikakvo disa nijaden ni pijen rabota nema nema lep nemam kaj da spijam
Почитуван, Ве информирам дека треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа, каде што стручен тим ќе Ве информира и ќе определи соодветен облик на социјална заштита. Со почит, МТСП
ova e sramota sto go pravite denes e 10 07 2014 a socijalnata paricna pomos ne e isplatena ima narod sto zivee od tie pari a vas vi e gajle nekoj nema leb da si kupi,gladuva zasramete se
Почитувана, Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена до крајот на неделата. Со почит, МТСП
mi odgovorivte deka socijalnata paricna pomos ke bide isplatena do krajot na nedelata epa eve sega e kraj na nedelata a ne e isplatena sramna drzava ajducka
Почитувана, повторно Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош е извршена на 11.07.2014 година. Со почит, МТСП
Pocituvani po vtor pat vi pishuvam i ve molam za odgovor. Od april ovaa godina imam podneseno baranje za socijalna pomosh i detski dodatok, baranjeto mi e odobreno, sekoj mesec se prijavuvam na shalter a seushte nemam dobieno pari. prashanjeto mi e koga ke gi dobijam i zoshto tolku vreme e potrebno da se ceka. Shtom sme podnele dokumenti za socijalna pomosh togash znaci ne sme imale dovolno sredstva za eden normaen zivot i tie pari ni se i poveke od potrebni. Ste se zaprashale li kako preziveavme ovie meseci dodeka cekavme da zememe socijalno. Jas sum samohrana majka na dve deca i ziveam pod kirija. Shto ako ostanam na ulica zaradi neplatenata kirija ili smetki. Shto ako decata mi se razbolat, a nemam pari ni za eden paracetamol... Ke ve zamolam za odgovor. potrebno ni e da znaeme koga ke gi dobivae sredstvata i zoshto do sega ne sme gi dobile. odnapred blagodaram
Почитувана, Ве упатувам да се обратите во надлежниот центар за социјална работа, кој е надлежен да Ве информира за текот и за сите потребни информации за постапката за остварување и исплата на правата од социјалната заштита. Со почит, МТСП
Pocituvani, bi sakal da znam kako moze da se povika lekarska komisija vo domasni uslovi ili pak liceto da se odnese na taa komisija i da proceni dali liceto treba da dobie paricna pomos za tugja nega i pomos. Potocno se raboti za lice koe imalo mozocen udar pred 2 ipol godini.. posledica odd toa e izguben celosen govor, mnogu malku razbiranje sto i se zbori, samo da izleze na prosetkaili da pazaruva nemoze vo nikoj slucaj, i mnogu drugi raboti, ima primano 2 godini paricna pomos no posle toa na kontrola doktorkata vika deka e podobrena no toa veruvam go kazala zatoa sto voopsto ne i e gajle na nea i zatoa ne odbija na poslednoto baranje. zatoa sakam komisja da ja pogledne za da moze da se utvrdi stvarnata sostojba. Vi blagodaram
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известувам дека по барањето за остваување на правото за паричен надоместок за помош и нега од друго лице наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега носи лекарска комисија врз основа на медеинцинската документација а по мислење на комисијата во исклучителни ситуации може да се изврши и непосреден преглед на подносителот на барањето. Со почит, МТСП.
abe so e ova mn kasni negata vo opstina cair deneksa sme 14.08.2014 koga ke bide isplatena epten kasni cekam odgvor fala unapred pr den
Во врска со вашето прашање ве информираме дека исплатата на правото за корисниците на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице е започната од 08.08.2014 година, во врска со исплатата на вашите средства потребно е да се обратите во надлежниот центар за социјална работа. Со почит, МТСП
dali student so navrseni 26 god,i osteten sluh 80% ima pravo da zapise godina bez da plati participacija,ova goo prasuvam bideki dosega ne koristel nikakvi olesnuvanja finansiski pri studiranjeto ,no pred nekoj den slucajno razbrav deka ima pravo kako lice so posebni potrebi,paako nisto barem poslednata godina da ja zapise ako ima finansiski povolnosti
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга за добивање на соодветен одговор на Вашето прашање потребно е да се обратите до некоја од услугите кои се во надлеѓност на Министерството за образование и наука. Со почит, МТСП.
Moja postara (75 god.) prijatelka koja nema semejstvo prima invalidska penzija. Ima vrodeno iscasuvanje na kolkovi i se potesko se dvizi. Preku socijalno ima zemeno kolicka a za niz doma se dvizi ili so bastum ili so pomagalo odalka. Nadvor ne moze sama da izleguva niti da pazari sama. Maticnata doktorka i napisa mislenje za potrba od tuga nega. Seto ova bese na 22 juli i so moj termin i bese zakazano kaj specijalist vo bolnica 8-mi septemvri duri na 22-ri avgust. Doktorkata po pregledot napisa mislenje deka navistina i e potrebno tuga nega. Koga otidov da gi odnesam dokumentite vo centarot za socijalna zastita mi rekoa deka se potrebni novi dokumenti. Moeto prasanje e: 1. ZOsto doktorkata vo bolnicata ne bese informirana deka e potrebno konzilijarno mislenje? 2.Poradi sporost i dolg period za zakazuvanje na moj termin e isusten rokot za podnesuvanje dokumenti po star zakon. 3. go procitav noviot zakon kade veli konzilijarno mislenje i mislenje od 3 specijalisti. Dali tie konzilijarni komisii se voopsto formirani i kako se stiga do niv? Dali mislenje od 3specijalisti znaci tri pati zakazuvanje moj termin kaj 3razlicni doktori vo ista bolnica? Znaci za edno 3-4 meseci ke se sobere dokumentacijata(poradi dolgo cekanje so zakazuvanje moj termin). 4. kako zamisluvate penzioner so penzija od 9000 den da dade 5500 den. za komisijata -navistina mnogu humano. 5.Dali maticnite lekari se izvesteni i dali imaat novi formulari so nekakva bertolova procenka (index), mislam deka ne se nadevam ke dobijam odgovor pozdrav
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека во постапка е изготвување на Правилници за примена на новите законски измени, во кои ке биде регулирана процедурата, образецот и цената на чинење на образецот на конзилијарното мислење. Ви благодарам на трпението. Со почит, МТСП
pocituvani koga ke bide ispaltena socijalnata pomos denes e 03 09 2014
Почитувана, Ве информирам дека исплатата на паричните права од областа на социјалната заштита се извршува на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
zdravo pocituvani. bi sakal da prasam dali so dobivajneto resenije za slepilo i mobilnost so pozitiven odgovor. dali ke ima potreba za obnova na dukumenite kako so e negata i postojanata pomos ? - pozitiven odgovor e dobijano za mobilnost, 09.05 2014 za kolku meseci treba da bidat isplateni. pozdrav.
Почитуван, Ве информирам дека правото на додаток за слепило и мобилност се остварува од денот на поднесеното барање, и во самото решение е определено дали правото е дадено трајно или времено со контролен преглед. Со почит, МТСП
zdr pocituvani dali socijalnata paricna pomos ke bide isplatena do krajot na ovaa rabotna nedela denes e 02 10 2014
Почитувана, Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена на почетокот на наредната недела. Со почит, МТСП
Pocituvani, Bi sakal da prasam zasto mi baraat vo socijalno za tugja nega i pomos konzilijarno mislenje koga na klinikata za nevrologija nemaat takov formular. Sepak jas odnesov izvestaj so potpis i pecat od trojca doktori specijalisti bidejki na klinikata mi rekoa deka e toa validen dokument mesto konzilijarno mislenje. Ako ne e taka bi sakal da me upatite vo podetalni informacii. Vi blagodaram.
Почитуван, Ве информирам дека согласно новите измени и дополнувања на Законот за социјалната заштита, во попстапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, воведено е и конзилијарното мислење со наод од тројца специјалисти, како потребна медицинска документација за остварување на правото. Со почит, МТСП
pocituvani sto dokumenti mi treba za tuga nega masmi e operiran 3 bajpasi mozocen udar diabet 2 so pritisok ne vraboteni i dvajcata sto dokumenti treba da dostavam pozz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице потребно е во меснонадлежниот центар за социјална работа за општината во која живеете да доставите мислење од матичен лекар за потребата од помош и нега од друго лице, лична карта на увид и комплетната медицинска документација со која располагате, од страна на центарот за социјална работа дополнително ќе бидете информирани за закажување на термин со цел обезбедување на конзилијарно мислење. Со почит, МТСП
dali korisnici na postojana paricna pomos se oslobodeni od plakanje na radio difuzna taksa?blagodaram
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека корисниците на правото на постојана парична помош се ослободени од плаќање на радиодифузна такса, за ослободување од плаќање на овој вид услуга потребно е до Управата за јавни приходи да доставите потвтрда од центарот за осијална работа со која се потврдува дека сте корисник на правото на постојана парична помош. Со почит, МТСП
pa neli e sramota nemame skrsen denar a vie go docnite i toa malku sto imame da go zememe.Neli ke bide isplatena socijalnata pomos na pocetokot na ovaa nedela epa eve veke e krajot na nedelata i uste nema SRAMOTAAA
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека исплатата на правото на социјална парична помош треба да биде извршена до крајот на неделата, воедно Ве информирам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори за навремено и редовно исплаќање на правото на социјаслна парична помош. Со почит, МТСП
Ve ZAMOLUVAME da ni objasnite koga ke pocne isplatata za tuga nega i dali tehnickite problemi se nadminati i ne mi e jasno zosto covek so traen invaliditet poftorno da odi na komisija(konzilijarno mislenje so naod od najmalku trojca lekari -specijalisti) odnosno soglasno so izmenite vo zakonot za zastita naveduvate postapkata da bide poftorena no ovojpat iznesuva 5600 denari za ostvarenata cel no mislam deka e ogromen tovar za site vakviot pristap kon ovie lica ,pozzz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека е потребно во меснонадлежниот центар за социјална работа да доставите мислење од матичен лекар за потребата од помош и нега од друго лице, лична карта на увид и комплетната медицинска документација со која располагате, додека во однос на конзилијарното мислење Ве известувама дека во постапка е донесување на правилник со кој ќе се пропише формата и содржината на образецот за конзилијарното мислење како и висината на надоместокот за конзилијарното мислење, по донесувањето на правилникот и неговото стапување на сила од страна на центарот за социјална работа ќе бидете информирани за закажување на термин со цел обезбедување на конзилијарно мислење. Со почит, МТСП
dali korisnici na tuga nega se oslobodeni od plakanje na radio difuzna taksa?blagodaram.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека ослободени од плаќање на радиодифузна такса се само корисниците на правото на социјална парична помош и постојана парична помош. Со почит, МТСП
imame dolg sprema evn i toj dolg e nastanat dodeka nemavme nikakvi primanja jas i mojata sopruga jas nemam nikakvi primanja od 1992god do 2013 isto taka nemam koristeno socijalna pomos. podnesovme za otpis na dolgot, jas isto taka zemav starosna penzija od 2013go no nemozev da go platam dolgot bidejci bev premnogu zadolzen isto taka evn me dala na izvrsitel koj mi ja skratija penzijata za 1/3 plus mi ja blokira povtorno smetkata za danok na imot.penzijata mi iznes 10500den vi blagodaram
Почитуван, Ве информирам дека доколку сте поднеле барање за отпис на долг согласно закон, треба да добиете одговор од Комисијата за отпис на долг, која ќе го разгледа Вашето барање со потребната документација. Со почит, МТСП
Ve molam ,vo banka dospea samo za eden mesec,, tugata nega", a se docni povejke meseci,ocekuvame celosno da Ni bide isplatena, pozzz!
Почитуван, Ве информирам дека за сите потребни информации за исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа. Со почит, МТСП
Pocituvani,kozilijarnoto mislenje seuste go nema dostaveno do medicinskite ustanovi a obvrzani sme so rok za prodolzuvanje za pravoto od tuga nega -tatko mi e so dva mozocni udari so medicinska dokumentacija, maticnata doktorka ni dade upat vo 8 septemvri i go pregledaa trojca doktori specijalisti i dadoa mislenje - konstatiraa deka pacientot ima potreba od pomos na drugo lice ,no na specijalisticki upat poradi sto go nemame obvzaniot formular i zosto ne ni gi primaat dokumentite kako merodavni bez formularot za konzilijarnoo mislenje koga istoto mislenje e propisano na specijalisticki upat od trojca nervni specijalisti sostojbata na tatko mi e takva kakva sto e dali formularot E BILO KAKOV FORMAT ISTOTO MISLENJE KE BIDE DADENO NO ZOSTO NE NI GI PRIFAKAAT ZA MERODAVNI DOKUMENTITE VO CENTAROT ZA SOCIJALNA RABOTA BEZ TOJ FORMULAR KOGA NEGO VOOPSTO GO NEMA, POZZZ
Почитуван, Ве информирам дека целиот процес за воведување на новите услови и критериуми за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, односно формирани се комисиите составени од тројца лекари специјалисти од соодветна специјалност и поврзување на упатувањето на преглед преку мој термин, кој го закажува Вашиот матичен лекар. Со почит, МТСП
negata pred 4 god idese na 16ti vo mesecot a sega na 07 naredniot mesec po 20 dena kasni dali ima zdruzenie da pustat glas za negata ili i tie nesmeat da zucnat pozdrav treba i nie lekovi da si kupime
Почитуван, во одговор на Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се извршува преку трансакциска сметка на корисникот на правото. Со почит, МТСП
koi dokumenti mi se potrebni za da podnesam baranje za socijalna pomos?Ve molam da mi kazete da ne lutam i gubam vreme?kolku davaat za eden roditel i maloletno dete?blagodaram
Почитуван, Ве информирам дека за сите потребни информации за условите и критериумите за остварување на правото на социјална парична помош треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење. Со почит, МТСП
koga ke bide isplatena socijalnata paricna pomos po
Почитувана, Ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош е извршена минатата недела на 7.11.2014 година. Со почит, МТСП
Se povikavme na moj termin za da zakazeme konzilijarno mislenje kaj maticen lekar i spored propisanite pravila za konzilijaren pregled kompjuterot go odbiva terminot odnosno ne moze da se zakaze termin za konzilijaren pregled vo niedna medicinska ustanova soglasno DO 10 -11- 2014 g. -ZOSTO , pozzz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите во надлежност на Министерството за здравство кој се надлежни за апликацијата ,,Мој термин,,. Со почит, МТСП
kakvo pravo imame ako eden od qlenovite na socialna pomos go otkazeme dali nie drugi imame pravo na socialna pomos nie sme 4qleno semejstvo ednoto dete otide vo sransvo da prodolzi da uqi dali nie 3 go gubime pravoto na socialna pomos blagodaram
Почитуван, Ве упатувам да се обратите во надлежниот центар за социјална работа и да ги пријавите сите промени во рок од 15 дена од промената и надлежниот центар ќе ве информира за условите и критериумите за користење на правото на социјална парична помош. Со почит, МТСП
soprugaya e vrabotena so mesecni primanja 9 000den...trocleno semejstvo-kerka student..jas nevraboten.dali sleduva socijalna pomos..???blagodaram
Почитуван, Ве упатувам да се обратите во надлежниот центар за социјална работа каде ќе ве информираат за условите и критериумите за користење на правото на социјална парична помош. Со почит, МТСП
Predmet: Resenie za priznavanje pravo na paricen nadomest za pomos i nega od drugo lice br.3228-1413 od 22.08.2013 Vo vrska so predmetnoto resenie, a po smrtta na korisnikot na pravoto za pomos i nega od drugo lice, Ruza Cadikovska od Skopje-Karpos so stan na ul.Rudjer Boskovic br.13/2-18, ostanaa neisplateni paricnite nadomesti za period od juli do 07.09.2014 godina koga pocina korisnikot. Umrenicata bese uredno i na vreme dostavena vo Vasiot Centar za Socijalna Rabota i Vasite vraboteni ne izvestija deka zaostanatite neisplateni iznosi ce mozat da se podignat so ostavinsko resenie. Ve molam da me izvestite dali i kade moze da dobieme pismeno izvestuvanje (potvrda, izvod za isplatenite iznosi i sl.) za neisplatenite paricni nadomesti, bidejci istite treba da vlezat vo procedurata za OSTAVINSKATA POSTAPKA. So pocit, Andonov Anka (edna od naslednicite)
Почитуван, Ве упатувам да се обратите во надлежниот центар за социјална работа каде ќе ве информираат за условите и критериумите за исплата паричните средства за правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Со почит, МТСП
На кој начин и на која клиника треба да се закаже за конзилијарно мислење за да се оствари правото за мобилност?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека термин за добивање на конзилијарно мислење за остварување на правото на мобилност потребно е да Ви беде закажан од страна на вашиот матичен лекар преку Мој термин. Со почит, МТСП
Почитувани, дали е потребно конзилијарно мислење за веќе постоечко решение со право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, во случај ако сте поднеле веднаш барање за продолжување на правото на паричен надоместок ?
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека доколку Вашето барање е поднесено после 12.08.2014 година потребно е да обезбедите и конзилијарно мислење за продолжување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Со почит, МТСП
pocituvani dali ke bide isplatena socijalnata pomos do krajot na ovaa nedela denes e chetvrtok 04 12 2014 pozz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори за навремено исплакање на правото на социјална парична помош. Со почит, МТСП
ve molam za odgovor navistina mi e mnogu vazno koga ke bide isplatena socijalnata pomos za kolku vreme potocno dali do krajot na ovaa nedela zosto tolku docni denes e 11 12 2014 ve molam za odgovor pozz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори за навремено исплакање на правото на социјална парична помош. Со почит, МТСП
Poituvani.sakam da znam dali dete rodeno.vo stransvo.a po ret je tretozivodete.mu se sled uba roditelko.paricno.nadomestok.i kakvi.dokumenti.se potrebni.a roditelite.se drzavlani.na makedonija.ve molam.izvesteteme.vi blagodaram.od napret
Почитувана, Ве информираме дека за дете родено во странство ако се исполнети условите утврдени со Законот за заштита на децата може да се оствари правото на родителски додаток за дете. Конкретно, согласно Законот за заштита на децата („Службен весник на Република Македонија“ бр.23/2013, 12/2014, 44/2014 и 144/2014) родителски додаток за дете остварува мајка за своето трето живородено дете. Правото го остварува мајка која е државјанин на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија последните три години пред поднесување на барањето.Правото на родителски додаток го остварува мајка која непосредно се грижи за детето за кое поднела барање, чии деца од претходниот ред на раѓање не се сместени во установа за социјална заштита, згрижувачко семејство или не се дадени на посвојување и на која не и е одземено родителското право над децата од претходниот ред на раѓање. Правото не може да се оствари ако мајката за време на бременоста не вршела здравствени прегледи и контроли кај избран лекар-специјалист по гинекологија и акушерство. Правото не може да се оствари ако мајката во моментот на поднесувањето на барањето живее и работи во странство. Правото не може да се оствари, односно ќе го изгуби веќе оствареното право, доколку: не се вршат задолжителните вакцинации на детето согласно со закон и детето не биде запишано и редовно не ја следи наставата во основно училиште согласно со закон. Во случај мајката да не е жива, да го напуштила детето, или од оправдани причини да е спречена непосредно да се грижи за детето, правото наместо мајката може да го оствари таткото или старателот доколку ги исполнува условите. Оправдани причини се: -подолготрејно континуирано болничко лекување на мајката; -сериозно нарушена здравствена состојба на мајката; -студиски престој, усовршување и специјализација на мајката; и -одземена деловна способност на мајката. По барање за остварување на правото за родителски додаток за дете решава центарот за социјална работа надлежен за подрачјето на кое мајката има постојано место на живеење. Барањето за остварување на правото на родителски додаток за дете со потребната документација се поднесува до надлежниот центар за социјална работа, најдоцна до наполнети три месеци живот на детето и правото на родителски додаток за дете се остварува од денот на раѓањето на детето. Редоследот на раѓањата на децата кај правото на родителски додаток за дете се утврдува спрема бројот на живи деца на мајката утврдени во однос на денот на поднесување на барањето за остварување на правото на родителски додаток за дете, спрема датата и часот на раѓањата запишани во матичната книга на родените, кој редослед се утврдува на ист начин и во случаите кога мајка ќе роди повеќе деца одеднаш. Кон барањето за остварување на правото кога подносител на барањето е мајката се поднесува/обезбедува следната документација: 1. Важечка лична карта на увид за утврдување на идентитетот, државјанството и постојаното место на живеење во Република Македонија последните три години пред поднесување на барањето, (а за мајките за кои од личната карта не може да се утврди дека се државјани на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија последните три години пред поднесување на барањето и доказ со кој се потврдува односно од кој може да се утврди дека се државјани на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија последните три години пред поднесување на барањето - издаден од Министерство за внатрешни работи, односно обезбеден доказ од центарот за социјална работа по службена должност од Министерство за внатрешни работи); 2. Препис на извод од матичната книга на родени за детето (центарот го обезбедува по службена должност од Управата за водење на матични книги во писмена форма);- 3. Изјава од мајката како подносител на барањето дека не живее и не работи во странство; 4. Препис на изводи од матичната книга на родени за децата од претходниот ред на раѓање на мајката, а ако има починато дете/ца и препис на извод односно изводи од матичната книга на умрените и изјава од мајката за редоследот на раѓања на децата, спрема датумот и часот на раѓањата, запишани во изводот од матичната книга на родени на детето, а ако има починато дете се наведува и датумот и часот на смртта на детето, запишани во изводот од матичната книга на умрени на детето (преписите центарот ги обезбедува по службена должност од Управата за водење на матични книги во писмена форма); 5. Доказ дека децата од претходниот ред на раѓање не се сместени во установа за социјална заштита, згрижувачко семејство или не се дадени на посвојување, (по службена должност го обезбедува службеното лице од Центарот за социјална работа); 6. Доказ дека не и е одземено родителското право на мајката над децата од претходниот ред на раѓање- издаден од надлежниот суд;- 7. Доказ за мајката за извршени здравствени прегледи и контроли за време на бременоста, кај избран лекар-специјалист по гинекологија и акушерство; 8. Доказ за вршење на задолжителните вакцинации на детето за кое се остварува правото согласно закон - издаден од соодветна здравствена установа за трето дете по ред на раѓање; 9. Потврда дека детето за кое се остварува правото е запишано и редовно ја следи наставата во основно училиште, издадена од установата во која е запишано - за трето дете по ред на раѓање; 10. Потврда за вонредно продолжување на образованието за дете за кое се остварува правото и кое поради болест или повреда е спречено редовно да ја посетува наставата - издадена од образовната установа во која е запишано; 11. Потврда за дете за кое се остварува правото дека поради видот и степенот на попреченост не може да се образува- издадена од соодветна здравствена установа. Доказите под реден број 9, 10 и 11 се поднесуваат/обезбедуваат од започнување на школувањето на детето согласно со закон. Со почит,
POZZ .. jas sum operirana od rak na dojka .edna godina mi sleduvase postojana paricna pomos od iznost 4000 den ... sekoja 3 meseci mi baraja dokumenti so medicinski naod od ( eho.mamografia,itn) jas im gi prajcav , koga mi dojde resenjeto od Skopje pisyvase deka ne mi sleduva paricna pomos ii deka sum sposobna za rabota . A kako jas da rabotam koga rakata nemozam da ja dvizam i mi se zamoruva i me boli ? Ve molam da mi odgovorite dali mi sleduva paricna pomos i zemam 2000 den... socialna pomos mazot ne vraboten ????
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека доколку сте незадоволни од решението на центарот за социјална работа во рок од 15 дена од приемот на истото имате право да вложите жалба до министерот за труд и социјална политика. Со почит, МТСП
Sakam da prasham dokolku poseduvam zemjodelsko zemjiste dali mozam da stanam korisnik na socijalna pomos, bidejki imam zamja koja ne ja rabotam i toa mi e glavna precka dokolku ja otstapam na drzavata ili ja otugam dali moze da stanam korisnik na socijalna pomos, kolku e maksimum zemishte koe mozam da go poseduvam i da bidam korisnik na socijalna pomos. Blagodaram odnapred.
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека согласно член 3 од правилникот за начинот на остварување и користење на правото на социјална парична помош како имот и имотни права од кој корисникот на правото на социјална парична помош може да се издржува, се смета: 1. друга семејна куќа или стан; 2. куќа во градба; 3. куќа за одмор и рекреација; 4. деловен простор; 5. регистрирано моторно возило, кое не го отуѓил во последните 6 месеци пред поднесување на барањето (патничко моторно возило, мотор над 50 cм3, комбе, автобус, камион), комбајн; 6.обработливо земјиште во сопственост или под закуп или во сопственост на државата со договор за користење на земјоделско земјиште на плодоуживање, со површина поголема од 7.000 м2, во кое земјиштето распоредено во 4 и 5 катастарска класа се засметува со 40% од фактичката површина, а земјиштето, распоредено во 6,7 или 8 катастарска класа се засметува со 20% од фактичката површина и 7. заштеди во вредност над 50.000,00 денари. По исклучок на став 1 точка 5 на овој член, регистрирано патничко возило не се смета за имот, доколку истото го користи за превоз на инвалидно лице, кој е корисник на социјална парична помош или член на домаќинството. Како имотни права се смета закупнината остварена од имотот од став 1 точки 1,2,3,4,5 и 6 на овој член. Со почит, МТСП
Sakam da prasam dali na majkami mu se sleduva paricna pomos za nega.Mojot tatko zema invalidska penzija 10000 I taa se grizi za tatkomi zosto ne e sposoben samiot da go pravi toa toj imase mozocen udar.ve molam da mi odgovorite dali e mozno da zema I kolku.vi blagodaram odnapred
Почитувани, Во врска со вашето прашање Ве информирам дека право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице има лице чиј годишен нето приход по сите основи изнесува најмногу до вкупниот годишен износ на просечни нето месечни плати исплатени за секој месец за претходната година.Кон барањето се поднесува/обезбедува следната документација: 1. важечка лична карта за државјанин на Република Македонија, дозвола за постојан престој на странецот, важечка лична карта за лице барател на право на азил, лице со статус на признен бегалец и лице под супсидијарна заштита, се доставува само на увид за докажување на идентитетот и државјанството, 2. мислење од матичен лекар за потребата од помош и нега од друго лице со Бартелов индекс, 3. конзилијарно мислење со наод или отпусно писмо со специјалистички извештај и/или друга медицинска документација, и 4. уверение за остварени годишни приходи. Барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се поднесува во меснонадлежниот центар за социјална работа. Со почит, МТСП
ve molam za odgovor denes e 05 01 2015 a socijalnata pomos ne e pustena koga ke bide isplatena ve molam za odgovor pozz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
pocituvani,dedomi ima resenie za dobivanje na pari za tuga nega od juni2014.,so kontrolen pregled posle edna godina.toj ima osteten vid od 98 posto .kakvi dokumenti i kolku da bidat stari bi trebalo i sto treba za prodolzuvanje na pravoto na tuga nega .vi blagodaram
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице може да оствари лице чиј годишен нето приход по сите основи изнесува најмногу до вкупниот годишен износ на просечни нето месечни плати исплатени за секој месец за претходната година.За потребата за помош и нега од друго лице се доставува конзилијарно мислење и наод од најмалку тројца лекари специјалисти од соодветни специјалности, издадено од клиничките болници, Градска општа болница „8 ми Септември“-Скопје, ЈЗУ-Универзитетска клиника по хируршки болести „Св.Наум Охридски“-Скопје и Универзитетски клиники. Воедно ве информирам дека за продолжување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице потребно е да се обратите до меснонадлежниот центар за социјална работа надлежен за подрачјето на кое живее вашиот дедо. Со почит, МТСП
Pocituvani dali e pusteno socijalnoto.......
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
nega od drugo lice za dekemvri 2014 rm koga ke se isplaka pozzzz.
Почитувани, во врска со вашето прашање Ве известувам дека исплатата на правото на паричен надоместок од помош и нега од друго лице е извршена кон крајот на минатата работна недела. Со почит МТСП
nega nema 15 januari ova ne e naarno
Почитувани, во врска со вашето прашање Ве известувам дека исплатата на правото на паричен надоместок од помош и нега од друго лице е извршена кон крајот на минатата работна недела. Со почит МТСП
Pa kakva e ovaa drzava Socijalnata paricna pomos docni cel mesec sramno e ova koga
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
denes e 14.01.2015 a socijalnoto neje isplatano dali moze za odgovor koga ke bode toa izvrseno
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
Pocituvani pa ova e veke preterizam koga ke bide pusteno'socijalnoto nekoj nema ni za leb
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
pa kakov vi e ovoj odgovor za socijalnata paricna pomos -KE BIDE IZVRSENA VO NAJBRZO VREME - koga ke bide toa najbrzo vreme veke docni eden mesec treba li da cekame uste eden sramna ajducka drzava da ne mozite da pustite socijalna pomos a ne pa plati da dadite
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
KAKO MOZE HEHDIKEPIRANI LICA PSIHICKI I FIZICKI DO 26 GODINI BESPLATNO DA SE LEKUVAAT A POSLE SE UKINUVA CE OZDRAVAT LI OVIE LICA POSLE 26 GODINA ILI STANUVAAT SE PONEMOCNI I PARICNATA POMOS OD 4300DEN SE NAMALUVA NA 3800DEN KAKO NEGA IMA LI LUZE STO RABOTAT VO OVIE INSTITUCII IMA LI LUZEEEEEEEEEE
Почитувани, во однос на Вашето прашање Ве известувам дека согласно Законот за социјалната заштита право на здравствена заштита имаат корисниците на: - постојана парична помош, - лица сместени во згрижувачко семејство, - лица сместени во установа за социјална заштита (за институционална и вонинституционална заштита), - корисници на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, - лице кое до 18-годишна возраст имало статус на дете без родители и без родителска грижа, најмногу до 26 години, а користи социјална парична помош, - лице - жртва на семејно насилство за кое се презема мерка на заштита согласно со Законот за семејството и – лице – жртва на трговија со луѓе; - лице опфатено со организирано живеење со поддршка. Наведените корисници можат да остварат право на здравствена заштита само доколку не можат да се осигураат по друга основа. Со почит,МТСП:
ако за остварувајне право на детски додаток е16% по член од просечната плата на рм зошто просекот е 2587 денари а не 3200 кога просечната плата е преку 20000 денари
Почитувана, Ве информираме дека согласно Законот за заштита на децата („Сл.весник на Република Македонија“ број 23/2013, 12/2014, 44/2014 и 144/2014) за остварување на правото на детски додаток приходите по сите основи по член на семејство изнесуваат до 2.490 денари, а за дете на самохран родител изнесуваат до 4.980 денари. Износите се усогласуваат со порастот на трошоците на живот за претходната година објавени од Државниот завод за статистика во јануари за тековната година. Кога порастот на трошоците на живот за претходната година се пониски од последната година на усогласување или се со негативен предзнак, не се врши усогласување на износите, односно истите ќе се обезбедуваат со последната усогласена година како поповолна за корисникот. Ве информираме дека за 2015 година изнесуваат 2.587,11 денари, а за самохран родител 5.174,22 денари. Со почит
kolku e prosekot za detski dodatok po clen ako prosecnata plata e preku 20000 denarina nivo na republika makedonija
Почитувана, Ве информираме дека согласно Законот за заштита на децата („Сл.весник на Република Македонија“ број 23/2013, 12/2014, 44/2014 и 144/2014) за остварување на правото на детски додаток приходите по сите основи по член на семејство изнесуваат до 2.490 денари, а за дете на самохран родител изнесуваат до 4.980 денари. Износите се усогласуваат со порастот на трошоците на живот за претходната година објавени од Државниот завод за статистика во јануари за тековната година. Кога порастот на трошоците на живот за претходната година се пониски од последната година на усогласување или се со негативен предзнак, не се врши усогласување на износите, односно истите ќе се обезбедуваат со последната усогласена година како поповолна за корисникот. Ве информираме дека за 2015 година изнесуваат 2.587,11 денари, а за самохран родител 5.174,22 денари. Со почит
pocituvani ve molam za odgovor denes e 26 01 2015 dali e pustena socijalnata pomos ve molam za brz
Почитувани, Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Министерството за труд и социјална политика прави напори исплатата на правото за социјална парична помош да биде извршена во најбрзо време. Со почит, МТСП
Pred dve godini mojot tatko dobi mozocen udar koj mu nanese trajni povredi vo centarot za dvizenje.Podnesovame barawe za pravo na tugja nega( se isplakja suma od okolu 3.000 denari) sto go ostvarivme.Po istekot od edna godina, sredstvata prestanaa da pristigat i togas se javiv vo Centarot za socijalna rabota, kade mi rekoa deka ima nov zakon i novi osnovi za presmetuvawe na visinata na iznosot.Spored tie novi presmetki, iznosot sto trebase da go dobie tatko mi bese okolu 148,oo denari, pa taka vednas se otkazavme.Megjutoa jas go citav Zakonot za socijalna zastita ( Sl.vesnik na RM br.21/2006) i vo clen 41 st.1kade e daden nacinot na koj se presmetuva iznosot, a vo st.2 od istiot clen stoi deka visinata na paricniot nadomestok za pomos i nega od drugo lice, ne se odnesuva na lica so poteska i najteska telesena poprecenost....., vo koja kategorija spagja i tatko mi. Vo istiot zakon e navedeno deka ministertot poblisku so akt kje gi uredi prasanjata i za visinata i za baranjata i naodot i mislenjeto, kako i rabotata na komisijata ....Megjutoa jas toj akt ne uspeav da go najdam,pa sega ne znam dali so baranje da pokrenam da go ostvaram pravoto na tatko mi da dobiva paricen nadomestok poradi poteska telesna poprecenost, koe ednas bese konstatirano od strana na komisija koja dojde vo nasiot dom i ja konstatira negovata zdravstvena sostojba. Ve molam da mi odgovorite i odnapred Vi blagodaram za infomacijata koja veruvam kje ja dobijam. Prijaten den
Согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за социјалната заштита (Службен весник на РМ 62/2005 год.)воведен е материјален цензус за износот на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице во поглед на остварените приходи во домакинството во кое живее корисникот на правото, но наведените измени не се однесуваат за корисницте кои правото го оставриле пред влегувањето во сила на овој Закон.Во вашиот случај ако сте поднеле веднаш барање за продолжување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице бидејќи веќе сте биле корисник на правото но со контролен преглед, барањето нема да се третира како ново поднесено и нема да се применуваат новите законски измени во однос на утврдување на висината на правото.
Pred dve godini mojot tatko dobi mozocen udar koj mu nanese trajni povredi vo centarot za dvizenje.Podnesovame barawe za pravo na tugja nega( se isplakja mesena suma od okolu 3.000 denari) sto go ostvarivme.Po istekot od edna godina, sredstvata prestanaa da pristigat i togas se javiv vo Centarot za socijalna rabota, kade mi rekoa deka ima nov zakon i novi osnovi za presmetuvawe na visinata na iznosot.Spored tie novi presmetki, iznosot sto trebase da go dobie tatko mi bese okolu 148,oo denar, pa taka vednas se otkazavme.Megjutoa jas go citav Zakonot za socijalna zastita ( Sl.vesnik na RM br.21/2006) i vo clen 41 st.1kade e daden nacinot na koj se presmetuva iznosot, a vo st.2 od istiot clen stoi deka visinata na paricniot nadomestok za pomos i nega od drugo lice, ne se odnesuva na lica so poteska i najteska telesena poprecenost....., vo koja kategorija spagja i tatko mi.Vo istiot zakon e navedeno deka ministertot poblisku so akt kje gi uredi prasanjata i za visinata i za baranjata i naodot i mislenjeto, kako i rabotata na komisijata ....Megjutoa jas toj akt ne uspeav da go najdam,pa sega ne znam dali so baranje da pokrenam da go ostvaram pravoto na tatko mi da dobiva paricen nadomestok poradi poteska telesna poprecenost, koe ednas bese konstatirano od strana na komisija koja dojde vo nasiot dom i ja konstatira negovata zdravstvena sostojba. Ve molam da mi odgovorite i odnapred Vi blagodaram za infomacijata koja veruvam kje ja dobijam. Prijaten den.
Согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за социјалната заштита (Службен весник на РМ 62/2005 год.)воведен е материјален цензус за износот на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице во поглед на остварените приходи во домакинството во кое живее корисникот на правото, но наведените измени не се однесуваат за корисницте кои правото го оставриле пред влегувањето во сила на овој Закон.Во вашиот случај ако сте поднеле веднаш барање за продолжување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице бидејќи веќе сте биле корисник на правото но со контролен преглед, барањето нема да се третира како ново поднесено и нема да се применуваат новите законски измени во однос на утврдување на висината на право
Pred edna godina majka mi dobi mozocen udar i se zdobi so traen invaliditet. (Celosna odzemenost na levata strana).Nie (jas i sestra mi) ne pobaravme nadomest za pravo za tuga nega,ubedeni deka toa e procedura koja ke odzeme nervi, pari i vreme. Ovoj zaklucok go kazuvam zatoa sto vo momentov nemozeme da dobieme invalidska penzija. Sluzbite se inertni, teski za komunikacija i sakaat bukvalno sakaat da napravat od naseto semejstvo socijalen slucaj, sto nikako nema da go dozvolam. Pred sest meseci bevme na invalidska komisija so site naodi, mislenja od nevrolog, obavena fizikalna terapija, dijagnoza koja definitivno go potvrduva invaliditetot i nesposobnosta za rabota, a komisijata ni dava resenie vo koe stoi:,,lekuvanjeto ne e zavrseno.,, Odtogas do denes ( sest meseci) intenzivno se lekuvase, kontrola kaj nevrolog pravese sekoj mesec, sega baraat mislenje od doktor za fizikalna terapija, i toa ke go dostavime i ke cekame odgovor.Prasanjeto mi e kako majka mi da si dobie invalidska penzija i da ja izbegneme apsurdnosta, slucajno slucajov da ne se resi ? Koja e taa krajna instanca kade treba da se obratime? Zosto lekarskata komisija za odreduvanje na boleduvanja, invalidskata komisija i doktorot nevrolog specijalist pri Drzavna bolnica ne komuniciraat? kako zavrsuvaat slucaevi kako majka mi? Ima li zakon i pravda vo ovaa drzava ,ili sekade bukvalno sekade se potrebni ,,zaobikolni patista,,? Vo ocekuvanje na odgovor.Pozdrav
Прашањето сте го поставиле во услуга од областа на социјалната заштита, треба да повторно да се обратите и прашањето да го поставите до Секторот за пензиско и инвалидско осигурување , бидејќи инвалидска пензија се остварува според прописите за пензиско и инвалидско осигурување на Република Македонија.
Со поцитување ! Сакам да прасам и ви се молам да ми одговорите и да ми објасните затоа што јас навистина неможам да го разберам ова. За остварување на право на социјална помос редовно ги поднесуваме сите потребни документи тоцно и навремено.Но сега кога треба да се пријавиме во тековниов месец ни побаруваат и сметка за струја.Ви се молам да ми казите како еден социјален слуцај мозе да поседува сметка за струја кога нема ни куќа ни никаков имот.Кај да најдам сметка кога зивеам под кирија,а сметката гласи на сопственикот на станот.Сега ни велат во социјално дека не не следува надоместок затоа што немане сметка.Ви се молам да ни помогнете како да го ресам ова затоа сто и овие скромни 1800,оо ден за 4-члено семејство ми се и повеке од потребни. Однапред ви се заблогодарувам и се надевам дека брзо ке ми одговорите.
Ве информирам дека бараната сметка за електрична енергија на значи престанување на правото на социјална парична помош, туку бараните податоци се потребни за реализација на проектот за енергетска сиромаштија на Владата на Република Македонија во соработка со ЕВН, кој се однесува на определени субвенции на Владата во плаќањето на сметката за потрошена електрична енергија за корисниците на социјална парична помош.
Vo 2002g. pocina mojot soprug, toj bese korisnik na postojana paricna pomos.Odkako toj pocina,bidejki nemavme dovolno finansiski sredstva za negovo pogrebuvanje, od meguopstinskiot centar ni dadoa pismo so cija pomos nie go pogrebavme, no odtogas se pominati vekje 7 godini i bidejki mestoto vekje e propadnato, nie sakavme da go renovirame no koga se obidovme da go storime toa ni kazaa deka mestoto glasi na ministerstvoto za trud i socijalna politika i sega ni baraat 22000den. za da go odkupime mestoto.Jas istotaka sum korisnik na postojana paricna pomos.sakam da bide na moe ime no nemam dovolno sredstva za da go odkupam,sto ponatamu mozam da napravam.Bev vo meguopstinskiot centar i se rasprasuvav, megutoa ne se odnesuvaa so mene kako so korisnik na socijalna pomos i bea mnogu odbivni..Ve molam dajte mi sovet kako mozam grobot na mojot soprug da glasi na moe ime?odnapred vi blagodaram Vo 2002g. pocina mojot soprug, toj bese korisnik na postojana paricna pomos.Odkako toj pocina,bidejki nemavme dovolno finansiski sredstva za negovo pogrebuvanje, od meguopstinskiot centar ni dadoa pismo so cija pomos nie go pogrebavme, no odtogas se pominati vekje 7 godini i bidejki mestoto vekje e propadnato, nie sakavme da go renovirame no koga se obidovme da go storime toa ni kazaa deka mestoto glasi na ministerstvoto za trud i socijalna politika i sega ni baraat 22000den. za da go odkupime mestoto.Jas istotaka sum korisnik na postojana paricna pomos.sakam da bide na moe ime no nemam dovolno sredstva za da go odkupam,sto ponatamu mozam da napravam.Bev vo meguopstinskiot centar i se rasprasuvav, megutoa ne se odnesuvaa so mene kako so korisnik na socijalna pomos i bea mnogu odbivni..Ve molam dajte mi sovet kako mozam grobot na mojot soprug da glasi na moe ime?odnapred vi blagodaram Vo 2002g. pocina mojot soprug, toj bese korisnik na postojana paricna pomos.Odkako toj pocina,bidejki nemavme dovolno finansiski sredstva za negovo pogrebuvanje, od meguopstinskiot centar ni dadoa pismo so cija pomos nie go pogrebavme, no odtogas se pominati vekje 7 godini i bidejki mestoto vekje e propadnato, nie sakavme da go renovirame no koga se obidovme da go storime toa ni kazaa deka mestoto glasi na ministerstvoto za trud i socijalna politika i sega ni baraat 22000den. za da go odkupime mestoto.Jas istotaka sum korisnik na postojana paricna pomos.sakam da bide na moe ime no nemam dovolno sredstva za da go odkupam,sto ponatamu mozam da napravam.Bev vo meguopstinskiot centar i se rasprasuvav, megutoa ne se odnesuvaa so mene kako so korisnik na socijalna pomos i bea mnogu odbivni..Ve molam dajte mi sovet kako mozam grobot na mojot soprug da glasi na moe ime?odnapred vi blagodaram
Во врска со вашето прашање министерството ве упатува повторно да се обратите до надлечниот центар за социјална работа, каде што треба да добиете конкретен одговор на вашето барање.
KAKVI PRAVA IMA DETE SO DAUNOV SINDROM VO OVAA DRZAVA DODEKA SE SKOLUVA,IMA LI PLATENO PREVOZ POSTO FINANSISKI NESME SPOSOBNI TOA DA GO NAPRAVIME,SLEDUVA LI MU SOCIJALNA POMOS I KOLKU I TD.
За да добиете конкретен одговор на сите Ваши прашања треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој е надлежен да постапува по поднесени барања за остварување на правата од социјална заштита.
KAKVI PRAVA IMA DETE SO DAUNOV SINDROM VO OVAA DRZAVA DODEKA SE SKOLUVA,IMA LI PLATENO PREVOZ POSTO FINANSISKI NESME SPOSOBNI TOA DA GO NAPRAVIME,SLEDUVA LI MU SOCIJALNA POMOS I KOLKU I TD.
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретна информација треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа , според местото на живеење.
Kade da se obratam da prasam kako mozam da dobijam avtomobil po povolna cena i soodveten za edna 100%slepa ,nepodvizna i stara 70 godisna zena so koja bi be nosele na pregledi kontroli zaradi trombozata i mnogute fizikalni terapii.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека истото сте го поставиле во погреШна услуга. За добивање на конкретен одговор треба да се обратите до услугите од Секторот за пензиско и инвалидско осигурување.
сопругот имасе 25г загина во собракајка а имасе 1 година стаз а јас сум со мало бебе кое има 6 месеци не сум вработена,дали имам право на пензија од сопругот ,објаснете ми кои права ме следуват.
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретен одговор потребно е да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на пензиското и инвалидското осигурување.
сопругот имасе 25г загина во собракајка а имасе 1 година стаз а јас сум со мало бебе кое има 6 месеци не сум вработена,дали имам право на пензија од сопругот ,објаснете ми кои права ме следуват.
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретен одговор потребно е да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на пензиското и инвалидското осигурување.
jasum dragan zenami e operirana od kolkovi ima 5 operacii zosto nemoze da dobie tuga nega jas ja oblekuvam koga jas nesum tika edna zena ja cuva i ima 2 carski reza 2 maloletni kerki kako mozat pravi i zdravi da dobijat a neja ja odbivate taa odvaj se dvizi nemoze ni po svoja potreba da odi nemoze ni decata da si gi gleda pravilnolie toa nekoj prav i zdrav da zima a nekoj invalid da ne moze da zima neste ja ni videle deka kolkovite ise haos a vioje ja odbivate sramota i greotae takvo nesto da se pravi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека доколку имате добиено одбивно решение за правото на помош и нега од друго лице, имате право да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика. Второстепената комисија ќе одлучи по Вашата жалба, врз основа на списите и медицинската документација.
naseto dete e dete so posebni potrebi koe ne moze samostojno da se opsluzuva spored naodot i mislenjeto dozivotno zasto taka e rodeno jas i mojata sopruga sakame da podneseme do komisijata za ostvaruvanje pravo na tuga nega ne interesira kade da se obratime i koi dokumenti se potrebni za ostvaruvanje na toa pravo?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење.
Od fevruari bolovanjeto ne mi e isplateno.Ve molam pomognete mi. Krstova Jadranka Gevgelija
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, истото треба да го испратите до услугите кои третираат проблеми од областа на здравствената заштита.
Ве молам да ми одговорете на едно прашање: зошто за тие луѓе кои примаат постојана парична помош ,во овој случај за жена во инвалидска количка, сините картони стигаат секој месец,кои важат само за тој месец, ама стигаат тек после 20 . Фактички тие можат да се користат само 10 дена во месецот. Каде да се обратиме и се надевам нема да не оставите без одговор. Однапред Ви благодариме.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека правото на здравствена заштита го остварувате преку центарот за социјална заштита и за конкретен одговор треба да се обратите до надлежниот центар, од каде што го остварувате правото.
mojot tatko imase mozocen udar pred 6 meseci moze i sedum imam podadeno dok za nega posto ne e podvizen i do sega ne e dojdena a sega mom prezivea i vtor mozocen udar pa taka da se naojca na intenzivna vo klinicki dali dokolku dojde ovaa komisija koja ja cekame 5 meseci ce go odobri toa baranje ili potvorno ke pomine kako da nema potreba od tujca nega a vo sk e na klinicki i e voopsto nepodvizen
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде што имате поднесено барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице и во истиот ќе добиете конкретни информации за Вашиот предмет.
pozdrav... e pa vaka znaci mijata familija bese korisnik na socijalna pomos do pred 2 meseci no veke ne sme bidejki pred nekoj den ni pristigna resenie od Centarot za socijalna rabota so koja ni se uskratuva pravoto na socijalna pomos bidejki vo tekot na 2008 godina jas kako student skluciv dogovor na delo za dve meseci so edna opstina za podgotovka na strategija za ekonomski razvoj. I se razbira za toa sto go srabotiv dobiv nadomestok vo potenciram vo toj period jas bev i redoven student. e sega ne samo sto na moeto familija i e uskrateno pravoto za socijalna pomos nego i treba da gi vratime parite dobieni od socijalna pomos za 2008 i 2009 god? pricinata e toa sto ne sem go informirale Centarot za dobienite sredstva za tie dve meseci?!! Ve molam da mi kazete dali e ova vo soglasnost so zakonot za socijalna pomos so ogled na toa sto jas prvo sum imal status na redoven student vo toj period i ne sum mozel i ne sum imal status na vraboten kako clen na moeto semejtvo?!! so pocit!!!
Во врска со Вашето прашање ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, носителот на правото на социјална парична помош е должен да го извести надлежниот центар за социјална работа за секоја настаната промена во материјалната, семејната и имотната состојба за себе и за членовите на домаќинството, во спротивно правото престанува и не може да се оствари во наредните 12 месеци.
Dali sleduva karticka za postojan paricen nadomestok za cetvrto dete so pravoto roditelski dodatok od zakonot za socijalna zastita od megu opstinskiot centar za socijalna rabota Sv.Nikole
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
So soprugot sme recisi dogovoreni za razvod, imame dete od 4 god za koe nemozeme nikako da se soglasime kaj kogo ke ostane deteto, koj kolku moze da go gleda dodeka sudot toa go resi. Ve molam da mi odgovorite kolku trae postapkata za razvod i sto ke bide so deteto do konecniot razvod?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на семејно-правната заштита.
Vo slucaj na traumatski povredi i hirurski intervencii, kade se neophodni fizikalni terapii i boleduvanje, dali postoi ogranicuvanje vo pogled na toa kolku vreme e povredeniot vo raboten odnos na edno rabotno mesto? Na pr. pred eden mesec covekot se vrabotil, a ima potreba od boleduvanje poradi gorenavedenite pricini. Kakov e zakonot?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
Vo slucaj na traumatski povredi i hirurski intervencii, kade se neophodni fizikalni terapii i boleduvanje, dali postoi ogranicuvanje vo pogled na toa kolku vreme e povredeniot vo raboten odnos na edno rabotno mesto? Na pr. pred eden mesec covekot se vrabotil, a ima potreba od boleduvanje poradi gorenavedenite pricini. Kakov e zakonot?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
koga ke se vrsi isplata na tugja nega po reseni doneseno vo dekomvri 2009 god.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што сте го поднеле барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
momce od 25god. so muskulaturna distrofija zema penzija od pocinata majka .dali ima pravo na uste nekoj paricen nadomes
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека е потребно да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете конкретни информации за остварување на одредени права од социјална заштита.
momce od 25god. so muskulaturna distrofija zema penzija od pocinata majka .dali ima pravo na uste nekoj paricen nadomes
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека е потребно да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете конкретни информации за остварување на одредени права од социјална заштита.
podnesovme baranje do centarot za socijalna zastita resen za nega dva pati negativno vo resenieto pisuva nese ispolneti uslovite za dobivanje paricen nadomest clen 72 sto treba daispolni liceto ne mi yasno bolen od srceto strada reumatski bolki samo lezi bolkineizdrzlivi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за да добиете конкретен одговор, потребно е министерството да ги има на увид сите списи од предметот, со кој е одбиено Вашето барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Вие имате право, доколку сте незадоволни од првостепеното решение да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика, и во тој случај министерот ке донесе одлука за потребата од помош и нега од друго лице, врз основа на медицинската документација и списите од предметот.
podnesovme baranje do centarot za socijalna zastita resen za nega dva pati negativno vo resenieto pisuva nese ispolneti uslovite za dobivanje paricen nadomest clen 72 sto treba daispolni liceto ne mi yasno bolen od srceto strada reumatski bolki samo lezi bolkineizdrzlivi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за да добиете конкретен одговор, потребно е министерството да ги има на увид сите списи од предметот, со кој е одбиено Вашето барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. Вие имате право, доколку сте незадоволни од првостепеното решение да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика, и во тој случај министерот ке донесе одлука за потребата од помош и нега од друго лице, врз основа на медицинската документација и списите од предметот.
vo 2003 godina naseto dete imase teska telesna povreda so dijagnoza :fractura cranii linearis temporoparietalis dextri et contusio cerebri lobi frontalis sinistri et regii tempoocipitalis dextri.istoto bese osigurano preku ucilisteto .podnesovme baranje preku advokat za nekoj paricen nadomestok ama zemavme mnogu malku dali mozete da mi kazete imali sansi za deloto povtorno da se obnovi da se vidi dali samo nie zemavme malku ili advokatot taka ni kaza oti istiot bese ovlasten da gi trcka samiot rabotite bidejki nie zaminavme vo stranstvo
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за добивање на конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на здравсвеното осигурување преку Фондот за здравствено осигурување.
bi sakala da ve prasam pred izvesno vreme maticnata doktorka na moeto dete mi kaza deka so potvrda dekadeteto redovno prima vakcini od socijalno se dobivalo mesecen nadomest vo rok od edna godina t.e. sekoj mesec po odredena suma dvanaeset meseci po red,inaku majka sum na devet mesecno bebe
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
VECE 4 MESECI NEMAM DOBIENO NADOMESTOK ZA TUGJA NEGA A NI LEKARSKATA KOMISIJA NE E DOJDENA A TREBASE VO DEKEMVRI...SITE DOKUMENTI MI SE UREDNO PODNESENI I PRODOLZENO E PRAVOTO ZA KOE IMAM DOKUMENT...A 4 MESECI NISTO NEMA...TATKO MI E 4 IPOL GODINI VO KREVET PARALIZIRAN OD TEZOK MOZOCEN UDAR...ZIVEEME VO NASELBA SKOPJE SEVER
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до центарот за социјална работа, каде што сте го поднеле барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
na brat mi mu najdoa mal mozocen udar vo prodolzeniot mozok.saka da naglasa deka levata strana,raka i noga se pola paralizirani.mozit sam da se dvizit no sepak postoi nekoja paralza.ke ve molam objasnete mi sto seto ova znaci,dali ke ima posledici.pri snimanjeto na glavata kazano mu e deka nema krvarenje vo mozokot.inaku brat mi ima samo 39 god.vi blagodaram odnapred.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на здравството.
imam sin so dijagnoza Hipoplazio femoris et cohae deht.breviatio ehtrem. inf.cong. dali imame pravo na paricen nadomest zatoa sto mnogumina isti takvi veke go koristat vi blagodaram.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете конкретни информации за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
imame dete na koe desnata noga ima skratuvanje za 7 cm pa bi sakal da znam dali ima nekakvi prava na paricen nadomest
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете конкретни информации за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
Ве молам ме интересира кој е должен да го плаќа персоналниот данок за работен однос склучен врз основа на договор на дело
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
Здраво сакам да понудам помош за лица со телесна попреченост, неподвижни но со нормална психолошка состојба. Се работи за предавања од областа на 3Д анимацијата онлајн часови по Autodesk Maya за совладување на техники за работење со тој софтвер. предавањата ќе бидат преку Skype на sharescreen едноставно за совладување. Па можеби на некого би му помогнало да најде и онлајн работа. пишете на е.маил: rubin.mitreski@gmail.com
Во врска со Вашата понуда министерството Ве информира дека ја поздравува Вашата активност, но сепак Вашата понуда треба да ја промовирате на соодветен начин.
се надевам дека ке ми одговорите!!!!! моето дете кое има решение дека е дете со најтешко хронично заболување и прва категорија на болни со трансплантиран орган во 2007 и во 2010 уште една операција наречена билијарна диверзија од 2008 година и на решението пишува дека ке примаме помош на туга нега до неговата 27 година,оваа година т.е. 2011 тоа право му е укинато со образложение дека детето престојува во странство,а ние тука дојдени на контрола и се испостави дека треба уште една операција и докторите мислат дека се уште не е време да се вратиме назад во македонија.како е тоа можно!!!!нема никаква логика нивното решение(меѓуопштински центар),немојте само да ми одговорите жалба тоа го знам, ама имам намера и да тужам за стресовите и неправдата што ни се нанесени! П.С.операцијата прва и контролата е со решение од ФЗОМ а втората операција ФЗОМ не чуствува обврска дека треба да ја плати(која никаква држава сме).значи не дај боже да се разболиш во македонија,и да има лек за тебе ке биде полесно на државата да те остави да си умреш!!!!ГРОЗНО
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде што се води целата постапка за остварување на права од социјална заштита.
ME INTERESIRA ZA TUGJA NEGA.SUM KI DAL DOKUMENTI VO 5 MESEC-2010 GOD I USHTE NE DOSHLA KOMISIJA .A VEC TATKO MI POCINAL VO 2MES 2011G I DALI MOZE DA MU SE ISPLATI ZA TIJE MESECI STO BIL ZIV.UNAPRED VAM VALA
Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа и доколку Стручната комисија утврдила дека лицето имало потреба од помош и нега од друго лице ќе Ви биде исплатено од денот на поднесеното барање до денот на смртта на подносителот на барањето.
Pocituvani !Vcera bev na komisija ZA OCENKA NA PREOSTANATA sposobnost za rabota pri fondot na PIOM.Zdravsveniot problem go imam od moja 12g.vozrast.Taka se skoluvav do sredno, pa i na fakultet do 1god.koga i po petti pat morase da se operiram od poradi promena na pudentz poradi hydrocefalus, nastanat od togas.Imam orginal otpusni listi samo od poslednite dva pati od prestojot vo bolnica dodeka od 1980 g.i 1987g.nemam orginal ,tuku samo kopii.Se cuvstvuvam sega relativno dobar so povremeni poteskotii pri razn.Prasanjeto mi e :Dali se dovolni samo ovie dve otpusni listi za pred komisijata bidejki baram samo ocenka od taa komisija za stepenot na invaliditet.Prilozuvam pri toa i snimki od KT.i poslednata od Magn.Rezonansa. Od niv jasno se gleda za problemot.Sega sum 43g.,i imam rab staz 11g.Ocenkata mi e potrebna za da mi posluzi za ponatamosna procedura za otvoranje na sopstvena zast.firma koja bi imala sifra na dejnosti sootvetni na mojata sposobnost.
Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
Do pred 6 meseci bev primatel na postojana paricna pomos samohrana majka no bidejki se vrabotiv se ukina toa no nemam uslovi za ziveenje bidejki ostanav sama so deteto od vozras od 4god bez nikakva pomos ni od roditeli kade treba da se obratam za socijalni stanovi bidejki sum pod kirija mozam da otplakam za stan isto kako po kirija.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до услугите на Министерството за транспорт и врски, бидејќи постапката за доделување на социјални станови е во надлежност на наведеното министерство.
Прашање: Pozdrav Jas kako samohrana majka na dve maloletni deca, nevrabotena se interesiram kade i sto mi e potrebno od dokumenti za ostvaruvanje na pravo na socijalna pomos i detski dodatok. Ve molam da mi odgovorite sto mi e potrebno od dokumenti za ostvaruvanje na ovie prava. Voedno da napomenam deka decata ne dobivaat nitu alimentacija od svojot tatko. Ziveeme samo so penzija od mojata majka. Vi blagodaram. Pozdrav Jas kako samohrana majka na dve maloletni deca, nevrabotena se interesiram kade i sto mi e potrebno od dokumenti za ostvaruvanje na pravo na socijalna pomos i detski dodatok. Ve molam da mi odgovorite sto mi e potrebno od dokumenti za ostvaruvanje na ovie prava. Voedno da napomenam deka decata ne dobivaat nitu alimentacija od svojot tatko. Ziveeme samo so penzija od mojata majka. Vi blagodaram.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе ги добиете сите информации за условите и критериумите и потребната документација за остварување на правото на социјална парична помош.
mojot vujko e 55 god .od koj 23 godini e invalid so desnata raka 100 % nepodvizna i 20 % ostetenost ima so levata raka. Dali ovoj covek go sleduva invalidska penzija ili pravo na tuga nega, beshe na komisija za dobivanje na penzija preku 10 pati i sekogash e odbivan !!!!sega pravdata ja barame po sudski pat, od januarimesec e nevraboten!!!!
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
vo april mesec podnesov baranje za tudja nega i pomos,obnoveno za ovaa godina za mojot soprug,ali do den denes ne dobivme nikakov odgovor na toa baranje .sto da pravime
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до центарот за социјална работа, кој е надлежен во врска со постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
kako da se ostvari pravo na DODATOK ZA MOBILNOST (predvideno so cl.84-a od Zakonot za socijalna zastita,vo koja ustanova treba da se odviva postapkata(centar za socijalni raboti/fond za PIOM),ve molam poopsirni informacii povrzani so dodatokot za mobilnost
Во врска со вашето прашање ве информирам дека правото на мобилност, согласно Законот за социјалната заштита се остварува во надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе бидете информирани за потребната документација и условите за остварување на правото.
kakva e postapkata za dobivanje na status na rabotnik so skrateno rabotno vreme koe e steknata od porano.Dali ako rabotnikot ne se javi na redovna kontrola PIOM ke ja izvest rabotnata organizacija.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го поставиле во погрешна услуга, потребно е да се обратите во некоја од услугите која ја третира оваа проблематика.
jas veke po vtor pat nikako da dobijam odgovor lice so teski trajni preci vo razvojot krsitam postojana veke od dete od 9god a sega imam 29god sega koga bev na pregled mi rekoa da trazam rabota i deka ke mi prekine pravoto na koristenje e sega ne mie jasno kako moze da bidam invalid 29god a sega veke ne kade da se obratam jas sega a imam dve decinja gladuvaat cekam odgovor
Во врска со вашето прашање Ве упатувам да се обратите во Центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете каде од страна на стручните работници ке Ви биде определен соодветин облик на социјална заштита согласно вашитата материјална, семејна и здравствена состојба.
jas veke po vtor pat nikako da dobijam odgovor lice so teski trajni preci vo razvojot krsitam postojana veke od dete od 9god a sega imam 29god sega koga bev na pregled mi rekoa da trazam rabota i deka ke mi prekine pravoto na koristenje e sega ne mie jasno kako moze da bidam invalid 29god a sega veke ne kade da se obratam jas sega a imam dve decinja gladuvaat cekam odgovor
Во врска со вашето прашање Ве упатувам да се обратите во Центарот за социјална работа надлежен за општината во која живеете каде од страна на стручните работници ке Ви биде определен соодветин облик на социјална заштита согласно вашитата материјална, семејна и здравствена состојба.
koga ke go pustite socijalnoto
Во тек е законската годишната обнова на потребната документација за корисниците на правото на социјална парична помош, по завршувањето на оваа законска обврска и обработувањето на податоците ќе се врши исплатата за оваа категорија на корисници.
vi se molam po vtor pat kazete mi koga ke ja pustite socijalnata pomos koja ni e potrebna barem da kupime paracetamoli i kapki za vo nos i nekoe apce za smiruvanje
Во тек е законската годишната обнова на потребната документација за корисниците на правото на социјална парична помош, по завршувањето на оваа законска обврска и обработувањето на податоците ќе се врши исплатата за оваа категорија на корисници
Имам свекрва која има два мозочни удари и сосема е немоќна.Неможе сама да стане ,неможе сама до в-це да појде ,неможе сама да се облечи,соблечи,неможе сама да си земе да јаде ,неможе ништо сама.Во првата година од добивањето на ударите добиваше нега а сега кога состојбата (и самите знаете дека кај таквите болни состојбата може само да се влошува) и е многу ,многу полоша ,комисијата установи дека нејзе не и треба нега.Неможам да се начудам на глупостите и на неправдите.Ве молам да ми кажете што да направиме за да ја добиеме таа нега односно тие пари зашто тие навистина ни требаат.Поздрав.
Во рок од 15 дена од денот на добивањето на првостепеното ресение со кое се одбива барањето за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице имате право да вложите жалба до Министерството за труд и социјална политика каде од страна на второстепената лекарска комисија за давање на наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго повторно ќе биде разгледан вашиот предмет и донесен соодветен наод, оцена и мислење врз основ на кој ќе се донесе соодветно решение за потребата од помош и нега од друго лице.
Имам свекрва која има два мозочни удари и сосема е немоќна.Неможе сама да стане ,неможе сама до в-це да појде ,неможе сама да се облечи,соблечи,неможе сама да си земе да јаде ,неможе ништо сама.Во првата година од добивањето на ударите добиваше нега а сега кога состојбата (и самите знаете дека кај таквите болни состојбата може само да се влошува) и е многу ,многу полоша ,комисијата установи дека нејзе не и треба нега.Неможам да се начудам на глупостите и на неправдите.Ве молам да ми кажете што да направиме за да ја добиеме таа нега односно тие пари зашто тие навистина ни требаат.Поздрав.
Во рок од 15 дена од денот на добивањето на првостепеното ресение со кое се одбива барањето за остварување на право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице имате право да вложите жалба до Министерството за труд и социјална политика каде од страна на второстепената лекарска комисија за давање на наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго повторно ќе биде разгледан вашиот предмет и донесен соодветен наод, оцена и мислење врз основ на кој ќе се донесе соодветно решение за потребата од помош и нега од друго лице.
Zravo Jas sum lice so hendikep, dijagnoza paraplegija odnosno delumna kvadriplegija...mozam da dvizam samo glava i race necelosno(prstite ne mi funkcioniraat celosno). Mojot tatko za mene prima tuga nega okolu 4100 den. ve molam da mi kazete dali mi sleduva dodatok za mobilnost i kade da apliciram za istiot. Imam soznanija deka od januar 2012 godina dodatokot za mobilnost za lica kako mene i lica so osteten vid nad 97% ke iznesuva 7000 den. Kade moze da se informiram poveke za ovoj zakon? Odnapred vi blagodaram.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што ќе бидете информирани за за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
Se izvinuvam me interesira- imam tatko koj po profesija e nastavnik i ima 61 godina. no pred 3 meseci imase Mozocen udar od koj ima posledici (zavlekuvanje vo zborot,potesko dvizenje -malku podobro so bastun,i nema dovolno silen fat za da mozi da se potpisi sam)znaci toa se slucuva :so pocetok na 12.10 2011 pa se do denes 19.12.2011 znaci sakam da me informirate dali so 4 meseci boleduvanje toj mozi da zema invalidska penzija i vo prosek kolkava ke mu bidi ili pak da da go pustat so tehnoloski...(znaci ve molam za sovet kako bi bilo podobro)Odnapred vi blagodaram
Во врска со вашето прашање Ве информирам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор потребно е да се обратите во некоја од услугите од областа на пензиско и инвалидско осигурување.
vi se molam da mi odgovorite dali nekoj od odgovornite se zaprasale kako ziveat onie koi zemaat socijalna pomos kolkava e pa uste i kolku vreme nemaat zemeno i dali mislat da pustat i koga dali i za niv idi nova godina samo gospod neka ni e napomos oti stari velat deka gospod dava i gospod zema pozzzzz1
Во врска со вашето прашање ве информирам дека исплатата на правото на социјална парична помош ќе биде извршена во текот на наредната недела
zasto ovoj mesec nema pari za tuga nega odnosno sekogas od 20 -25 majkami dobivase p 4000 denari a sega nema kade e problemot
Во врска со вашето прашање ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице ќе биде извршена веднаш по новогодишните празници.
pocituvani korisnik sum na socijalna pomos i redovno plakam za struja platenite beleski gi nosam vo socijalnoto megutoa nemam dobijano pari odnosno onaa suma koja treba da se isplati spored zakonot za socijalci nemam dobijano od 5ti mesec 2011g vi se molam kazete mi koga ke se vrsi isplat za ostanatite beleski koi se podneseni vo centarot za socijalni raboti
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за исплатата за енергетска сиромаштија треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа.
pocituvani,sum zemal pomosh nega od pred 10god,na 11mesec,2011god.mi dojde reshenje za novi dokumenti gi pushtivme na vremenskiot rok,isga nega nemie dojdena adrugite clenovi zemat neznam zoshto kogaj mojata dosia go imat ushte od pred 10,god.vo centar trud i socialna vo tetovo mi velat deka treba da cekam komisia kaj mene bila komisia pred 2,god,inesum imal,nieden problem,jas nesum,sefte tie znat deka sum invalid vishe,od 10god,kakva komisia treba da cekamo so godini zarem ovie se novite zakoni kogaj jas trosham nad 5000den,mesecno,za lekovite za jetrava vemolam pomognete za daznaeme shto da pravime ni velat cekajte komisia pajas nesum prv pat jas zemam 10,god.nega zashto sega nemie pushteno inovite dok,sme pushtile na vreme ipak nishto zarem ovae noviot zakon,gospode zar treba da umreme bez lekovi koga nemam nikakvi drugi strestva vemolam nekase pregleda dobro koj treba da zeme akoj netrba blgodaram na ministersvoto neka sigi pregledat dobro.icekamo toni odgovori fala
Во врска со вашето прашање ве информирам дека Стручната комисија за давање наод, оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице работи со засилен интензитет и вашето барање ќе биде решено во најбрз рок.
zosto kasni negata sto e rabotata pocnavte da kasnite porano bese do 21 od decembar veke ve nema i kako ke odime napred vaka
Во врска со вашето прашање Ве известувам дека исплатата за праичен надоместок за помош и нега од друго лице ќе се изврши најдоцна до петок 27.01.2012.
pocituvani,po napravenata hiruska intervencija na tretiot prst na rakata imav potreba od fizikalna terapija.Ja posetuvav a onie uslugi koi ne bea so sini kartoni si gi plakav.Imam li pravo i koj e nacinot da si gi povratam sredstvata.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита право на здравствена заштита имаат корисници на права од социјална заштита, доколку неможат да бидат осигурани по ниедна друга основа.
rabotam kako invalid so osteten sluh vo zastitna fabrika za invalidi.pred 9 meseci tatkomi pocina . me interesira dali mi sleduva so zakon paricna pomos od fabrikata . bidejki ziveevme zaedno. ve molam da me izvestite bidejki sum invalid so osteten sluh i tesko mi e da dojdam do informacii. unapred vi blagodaram .KIRKOV MITRE
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
OD DEKEMVRI 2010 IMAM PODNESENO BARANJE ZA NEGA USTE NE SE DOJDENI DOKTORITE NA KONTROLA KAJ DA SE OBRATAM OVIE KAJ NAS NE ZNAAT NISTO JAS SUM OD DEBAR OD DEKEMVRI 2010 IMAM PODNESENO BARANJE ZA NEGA USTE NE SE DOJDENI DOKTORITE NA KONTROLA KAJ DA SE OBRATAM OVIE KAJ NAS NE ZNAAT NISTO JAS SUM OD DEBAR OD DEKEMVRI 2010 IMAM PODNESENO BARANJE ZA NEGA USTE NE SE DOJDENI DOKTORITE NA KONTROLA KAJ DA SE OBRATAM OVIE KAJ NAS NE ZNAAT NISTO JAS SUM OD DEBAR
Во врска со вашето прашање ве информирам дека Стручната комисија за давање наод, оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице во овој период работи со засилен интензитет и вашиот предмет ќе биде решен во најбрз можен рок. Ви благодариме на вашето трпение.
OD DEKEMVRI 2010 IMAM PODNESENO BARANJE ZA NEGA USTE NE SE DOJDENI DOKTORITE NA KONTROLA KAJ DA SE OBRATAM OVIE KAJ NAS NE ZNAAT NISTO JAS SUM OD DEBAR
Во врска со вашето прашање ве информирам дека Стручната комисија за давање наод, оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице во овој период работи со засилен интензитет и вашиот предмет ќе биде решен во најбрз можен рок. Ви благодариме на вашето трпение.
na 7 mart 80.god,star covek mu e amputirana nogata do den denes ranata nee zatvorena patuvame za prevrski 40.km. ni nega ni komisuja pred nekoj den od centarot za socijala prilep mi rekoa gi vratile dokumentite od skopje .pa neznam kaj dase obratime zza pomos za nega .vrateni se dokumentite po nivna greska taka mi rekoa .pa za 1 god.eve sto e sraboteno od nadleznite .pa ve molam za vase mislejne .so vakov bolen covek kako trup lezi ni so rece mrda ve molam za pomos i idgovor kaj dase obratime .komisijata skopje mi veli ..ce bidi ce bidi.nemame sredstva povejce da go nosime na prevrski.ili ce morame novinari da viknime od k.5 ili neznam sto.od napred vi blagodaram na 7 mart 80.god,star covek mu e amputirana nogata do den denes ranata nee zatvorena patuvame za prevrski 40.km. ni nega ni komisuja pred nekoj den od centarot za socijala prilep mi rekoa gi vratile dokumentite od skopje .pa neznam kaj dase obratime zza pomos za nega .vrateni se dokumentite po nivna greska taka mi rekoa .pa za 1 god.eve sto e sraboteno od nadleznite .pa ve molam za vase mislejne .so vakov bolen covek kako trup lezi ni so rece mrda ve molam za pomos i idgovor kaj dase obratime .komisijata skopje mi veli ..ce bidi ce bidi.nemame sredstva povejce da go nosime na prevrski.ili ce morame novinari da viknime od k.5 ili neznam sto.od napred vi blagodaram
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за сите информации за постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице надлежен е центарот за социјална работа, и затоа ве упатувам повторно да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој треба да донесе одлука по изготвениот наод, оценка и мислење на Стручната лекарска комисија.
na 7 mart 80.god,star covek mu e amputirana nogata do den denes ranata nee zatvorena patuvame za prevrski 40.km. ni nega ni komisuja pred nekoj den od centarot za socijala prilep mi rekoa gi vratile dokumentite od skopje .pa neznam kaj dase obratime zza pomos za nega .vrateni se dokumentite po nivna greska taka mi rekoa .pa za 1 god.eve sto e sraboteno od nadleznite .pa ve molam za vase mislejne .so vakov bolen covek kako trup lezi ni so rece mrda ve molam za pomos i idgovor kaj dase obratime .komisijata skopje mi veli ..ce bidi ce bidi.nemame sredstva povejce da go nosime na prevrski.ili ce morame novinari da viknime od k.5 ili neznam sto.od napred vi blagodaram
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за сите информации за постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице надлежен е центарот за социјална работа, и затоа ве упатувам повторно да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој треба да донесе одлука по изготвениот наод, оценка и мислење на Стручната лекарска комисија.
na 7 mart 80.god,star covek mu e amputirana nogata do den denes ranata nee zatvorena patuvame za prevrski 40.km. ni nega ni komisuja pred nekoj den od centarot za socijala prilep mi rekoa gi vratile dokumentite od skopje .pa neznam kaj dase obratime zza pomos za nega .vrateni se dokumentite po nivna greska taka mi rekoa .pa za 1 god.eve sto e sraboteno od nadleznite .pa ve molam za vase mislejne .so vakov bolen covek kako trup lezi ni so rece mrda ve molam za pomos i idgovor kaj dase obratime .komisijata skopje mi veli ..ce bidi ce bidi.nemame sredstva povejce da go nosime na prevrski.ili ce morame novinari da viknime od k.5 ili neznam sto.od napred vi blagodaram
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за сите информации за постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице надлежен е центарот за социјална работа, и затоа ве упатувам повторно да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој треба да донесе одлука по изготвениот наод, оценка и мислење на Стручната лекарска комисија.
Pocituvani dali paricnata pomos za tuga nega kako dosega ke doaga po posta ili na transaksiona smetka pozdrav ako moze pobrzo da mi odgovorete se najubavo pozdrav
Во врска со вашето прашање ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице на трансакциска смета, постои веројатност да започне од наредната исплата, по целосното завршување на модулот на паричниот надоместок за помош и нега во новиот софтвер.
za 3 dete paricna pomoc dali mogu za mojata qerka da zimam rodena e vo 30 10 2006 a za sociallna pomosh sashto mi e ukinato 2.500 denari posle 3 godini dali mogu da pushtim mollbu za da gi zimam puni 5.000 den ve molim izvestete me i falla vam puno za 3 dete paricna pomoc dali mogu za mojata qerka da zimam rodena e vo 30 10 2006 a za sociallna pomosh sashto mi e ukinato 2.500 denari posle 3 godini dali mogu da pushtim mollbu za da gi zimam puni 5.000 den ve molim izvestete me i falla vam puno za 3 dete paricna pomoc dali mogu za mojata qerka da zimam rodena e vo 30 10 2006 a za sociallna pomosh sashto mi e ukinato 2.500 denari posle 3 godini dali mogu da pushtim mollbu za da gi zimam puni 5.000 den ve molim izvestete me i falla vam puno
Висината на правото на социјална парична помош се исплатува во зависност на периодот на користење на правото одностно во првите три години се исплатува полн износ на утврдената висина а по истекот на третата година во висина од 50% од утврдената висина, доколку се случи прекин во користењето на правото подолг од 60 месеци во тој случај доколку лицето повторно го оствари правото на социјална праична помош ќе му се исплатува во полн износ. Во врска со Вашето прашање за паричен надоместок за трето дете Ве упатувам да се обратите во некоја од услугите од областа на детската заштита.
za 3 dete paricna pomoc dali mogu za mojata qerka da zimam rodena e vo 30 10 2006 a za sociallna pomosh sashto mi e ukinato 2.500 denari posle 3 godini dali mogu da pushtim mollbu za da gi zimam puni 5.000 den ve molim izvestete me i falla vam puno
Висината на правото на социјална парична помош се исплатува во зависност на периодот на користење на правото одностно во првите три години се исплатува полн износ на утврдената висина а по истекот на третата година во висина од 50% од утврдената висина, доколку се случи прекин во користењето на правото подолг од 60 месеци во тој случај доколку лицето повторно го оствари правото на социјална праична помош ќе му се исплатува во полн износ. Во врска со Вашето прашање за паричен надоместок за трето дете Ве упатувам да се обратите во некоја од услугите од областа на детската заштита.
za 3 dete paricna pomoc dali mogu za mojata qerka da zimam rodena e vo 30 10 2006 a za sociallna pomosh sashto mi e ukinato 2.500 denari posle 3 godini dali mogu da pushtim mollbu za da gi zimam puni 5.000 den ve molim izvestete me i falla vam puno
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на правата од детската и социјалната заштита.
se javuvam od debar mi kazaa vrabotenite na socijalna deka dokumentite za nega gi odnesaa za skopje dali e toa vistina?Bidejki od dekemvri 2010 go imam podneseno baranjeto,ve molam odgovorete sto po brzo
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сите предмети се испратени во Стручната комисија за давање наод, оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице и истата е задолжена во најкраток рок да ги реши сите нерешени предмети, и според тоа и вашиот предмет мора да биде решен во најбрз рок .
Imam dete so Daunov sindrom,na vozrast od 1god i 9 meseci.Dosega bev na boleduvanje kako nega na dete do tri godisna vozrast,denes koga bev na komisija mi kazaa deka od 1 april stapuva na sila nov zakon spored koj ne mozam da go prodolzam boleduvanjeto.Vo gradinka mi velat deka sega nemaat mesto da go prifatat deteto i deka treba da cekame nekoj mesec da se oslobodi mesto.Soprugot odi na rabota,imam tatko koj e nepodvizen(posledica od mozocen udar),svekrva mi odi na rabota,taka da deteto mi ostanuva na patot.Ve molam za sovet,bidejki vo momentot edinstveno resenie za koe mozam da se setam e da dadam otkaz na rabota za da mozam da go gledam deteto.Ako prasanjeto mi e postaveno na pogresno mesto,Ve molam upatete me kade treba da se obratam.Odnapred sum Vi blagodarna za odgovorot
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита и работните односи.
pocituvani se javuvam od prilep pred nekolku dena bev vo centarot za socijalni raboti da se potpisam bidejki sum korisnik na socijalna pomos i zamislete mi kazuvaat deka sum odbiena a zosto zatoa sto sum imala 40 kvadrati prostorii odnosno 30 kvadrati vnatresno merenje a tie prostorii bea na mojot svekor i svekrva a zosto zatoa sto bilo vneseno kako semejna zgrada tie prostorii ne se legalizirani imame podneseno dokumenti za legalizacija na tie prostorii nie ziveeme vo kuka so mojot dever na po eden sprat zamislete ovaa sostojba e nekade okolu 25 godini kogo da go prasam dali se zivee od zidovite a nie sme trojca nevraboteni i sto e najtragicno otidov kaj direktorkata koja ne sakase da me primi ama vlegov od drugata vrata i zamislete poarogantno odnesuvanje nemam videno ne sakase da ja podigni glavata i uporno si igrase na kompjuterot i mi odgovori kako sto vi kazale kolegite znaete sto razmisluvam seto ova da go iznesam na edna od televiziite i da kazam kolku od partiskite vojnici zemaat trajna socijalna pomos a nie sme odbieni za prazni 30 metzri kvadratni pocituvani do kade so ovie nepravdi zarem nesto ima vecno i zarem nemaat strav od gospoda i zarem zaboravaat koj bea do vcera i neka ne zaboravat deka edna godina brzo ke odleta pozdrav
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека е потребно да вложите жалба, на решението со кое ви е одбиено барањето за остварување на право на социјална парична помош, преку Центарот за социјална во Прилеп до Министерот за труд и социјална политика каде предметот би се разгледал повторно и од страна на министерот во зависност од приложените докази од Ваша страна и целокупните списи и докази содржани во вашиот предмет ќе се донесе соодветно и законито решение.
pocituvani me interesira koga ke gi doisplatat smetkite za struja odnosno onaa suma sto se sleduva za socijalcite za poslednite meseci 11 i 12 mesec 2011 god azamislete da ne se plateni tie meseci kaj ke ni bese krajot ke bevne bez struja n i ke platevne kamati i priklucok pa si zemame pari na zaem pa ni tecat kamati a centarot za socijalni raboti si molci i si ja tera svojata rabota koga ke prasas krevaat ramenici si baraat vo jajceto vlakno za da ti ja skinat i minimalnata socijalna pomos ajde malku ministerot za socijala neka proseta niz gradovite pa neka malku si gi vidi pravite i laznite socijalci pocituvani vreme e da vozvratite i vie kako sto barate od nas narodot
Во врска со вашето прашање ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, кој е надле-ен и ќе ве информира за сите потребни информации околу исплатата на средствата за електична енергија.
Почитувани, имам поднесено барање за парична надоместок за помош и нега од трето лице во февруари 2012 година. Ме интересира во кој рок се одлучува по барањето и каква е постапката за остварување на ова право? Кој го врши прегледот и каде треба да ме однесат за да го остварам ова право?
Во врска со вашето прашање ве информирам дека правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува врз основа на Наод, оценка и мислење на Стручната лекарска комисија за давање наод , оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице, која ја оценува потребата од помош и нега од друго лице врз основа на приложената медицинска документација, а по исклучок ако медицинската документација е недоволна може и да се изврши преглед во домот на подносителот на барањето.
Во Јули 2007 имав тешка операција од рак на материца после кое што одев на максимална терапија на зрачење па подолго време бев на боледување. Случајно разбрав дека за извадени органи следувал минимален паричен надоместок па така поднесов барање и бев на инвалидска комисија каде ми беше утврден инвалидитет од 60 % меѓутоа за надоместокот бев одбиена бидејќи ми фалело малку стаж (неколкку месеци) на кое што се пожалив до второстепената комисија која што ми ја уважи жалбата и ја врати на првостепената комисија а ова повторно ме одби со истото образложение. Во меѓувреме продолжив со работа, плаќање на доприносите и сл. Подоцнна поднесов барање за инвалидска пензија во кои што документи доставив уште две нови сериозни дијагнози (едниот бубрег не ми функционира како и имам и психички проблеми) кое што првостепената комисија го одби, јас поднбесов жалба до второстепена - и веќе година од тогаш нема ништо. Добив усмен одговор дека решенијата на второстепената комисија кои потекнуваат од Април и Мај 2011 година немало кој да ги потпише. Требало лично министерот меѓутоа тој тоа го игнорирал. Подоцна се назначила некеква комисија која ги превзела наредните предмети меѓутоа мојот предмет и другите од тој период се заглавени. Во передметите се наоѓаат КОМПЛЕТ ОРИГИНАЛНИТЕ документи - историјат,отпусна листа, боледувања, наоди, и се. без нив не можам да мрднам по никое прашање или право. Ми остана само здравствената книшка, и бројчето од поднесената жалба. Се чудам што да правам. Кого да го молам, каде да се жалам.. Не само што и покрај исполнетите услови за инвалидска пензија ме одбиваат со образложение дека „уште можам да работам“ - родена сум 1969 год, туку сега и документацијата ми е блокирана. Помогнете Ве молам.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услугите кои третираат прашања од областа на социјалната заштита. За конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидското осигурување.
mojata majka boelduva od mieloma myltipleks. dali moze da ostvari pravo za nega i pomos od drugo lice, za koja sto navistina ima potreba. odnapred vi blagodaram za odgovorot.
Во врска со вашето прашање ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе ги добиете сите потребни информаци за условите и критериумите за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
pocituvani se javuvam od prilep sakam da prasam zosto nema pusteno pari za strujata koja redovno ja plakav vo 2011 g odnosno ona sto treba da se odobri od centarot za socijalni raboti bev korisnik na socijalna pomos i prekinato mi e socijalnoto od februari 2012 aj so mi e prekinato ama kaj se parite od strujata za poslednite meseci sega da vi kazam unapred deka bev vo socijalnoto kaj nadleznite edni krevaat ramenici drugi velat ko ce pusti vladata treti pusteni se direktorkata ako e raspolozena ke te primi ako ne ne nekogas i pisman so e rodena zatoa vi se molam da mi odgovorite vie bez onaj odgovor da se obratam vo centarot vo prilep pozdrav
Во врска со вашето прашање Ве упатувам да се обратите до меснонадлежниот центар за социјална работа каде се води постапката за остварување на условениот паричен надоместок за субвенционирање на електрична енергија.
POCITUVANI SE JAVUVAM DA PRASAM DALI RODITEL STO SE GRIZEL ZA DETE SO DAUNOV SINDROM STO GO CUVAL CELI 40 GODINI MU SLEDUVA NEKAKV PENZIJA.GOLEM POZ. IFALA.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор обратете се во некоја од услугите од делот за пензиското и инвалидското осигурување.
boleduvam od dijabetis tip II pokraj toa i od TIA (povremeni kardiovaskularni napadi vo glava) rabotam kako obezbeduvanje vo privatna agnecija,so ovie dve bolesti cuvstvuvam deka povece ne sum za rabota.kakvi mi se sansite so ovie dve dijagnozi da ostvaram invladinska penzija,na vozrast sum od 50 godini so staz od 25 godini,pokreaj ovie bolesti gi imam site onie nus pojavi koja so sebe gi nosi dijabetisot. boleduvam od dijabetis tip II pokraj toa i od TIA (povremeni kardiovaskularni napadi vo glava) rabotam kako obezbeduvanje vo privatna agnecija,so ovie dve bolesti cuvstvuvam deka povece ne sum za rabota.kakvi mi se sansite so ovie dve dijagnozi da ostvaram invladinska penzija,na vozrast sum od 50 godini so staz od 25 godini,pokreaj ovie bolesti gi imam site onie nus pojavi koja so sebe gi nosi dijabetisot.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите од областа на пензиското и инвалидско осигурување.
korisnik na redovna paricna pomos (so Resenie),Vo Mart 2012god,socijalniot broj go povrzaa vo st.banka za sredstvata da pristignuvaat na tr.smetka,od toj den do denes 06.Maj sredstva nemam voopsto na smetka. blagodaram
Во врска со вашето прашање ве информирам дека за конкретен одговор треба да доставите дополнителни податоци, односно да наведете име и презиме, број на решение за остварување на правото и во кој Центар за социјална работа го остварувате правото.
rabotam vo gradezna firma i sum osiguran na trimeseci, od 21 juni 2012 gi ispolnuvam pravoto na starosna penzija.Dali me sleduva na paricen nadomestok od dve prosecni plati kako i vo site firmi iako sum osiguran na tri meseci?
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
Pochituvani, Zoshto vo reshenijata za nega od drugo lice vo koi ima datum za kontrola, nikoj ne ne iskontaktira od centarot deka paricnata pomosh kje se ukine a voedno prviot pat koga beshe kontrolata ni reche deka kje ne posetat pak zaradi proverka i prodolzuvanje na istiot dokolku e potrebno (a potrebno E!) Sega moravme da podnesuvame dokumenti komplet povtorno i povtorno da chekame so meseci da dojde nova kontrola. Tie pari bea neophodni za bolniot za lekovi. Ne znam do koga kje se raboti vaka neorganizirano.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, надлежниот центар за социјална работа е должен во рок од два месеца пред истекот на определениот рок за контролен преглед да ве извести дека сте должни да го обновите барањето со поднесување на нова медицинска документација.
Go molam ministerot spiro risteski ili nekoj drug da mi odgovorit na ova prasanje?Imam majka koja pred 1 godina se praese operacija od kolenoto,pred da ja odnesam na operacija imase problem so govorot zborot go tegnese koga ke zboruvase,no vo toj moment mislev deka nesto e so vilicata razlabavena pa rekov koga ke pominit operaacijata koga ke bidit podobra ke odime na pregledi.No nazalost nisto od moeto mislenje mojata majka evo veke vtora godina se fati od nozete i racete dobi atrofija na nervniot muskulen sistem taa veke e nepokretna,jas sekoj den sum so nea i pomagam ja sreduvam i se sto treba za eden ne pokreten covek.Pred 4-5 meseci podadov vo centarot za socijalno vo ohrid baranje za nega no mi bese odbiena.ZOSTO?Ni jas sama ne znam bi sakala da dojde ekipa i da vidi majkami ziivee na 4-ti sprat vo stav sama e i kutrata cekat sekoj den da dojdam da i podadam edna casa voda so se vikat.VE MOLAM DA MI ODGOVORIT NEKOJ DALI IMAT PRAVDINA VO OVA?A POSEBNO MINISTEROT SPIROSKI POSTO TOJ E NADLEZEN ZA TRUD I SOCIJALA DA MI ODGOVORI ZOSTO SME ODBIENI OD NEGATA KOJA STVARNO NI E POTREBNA SAMO ZA LEKOVI I ZA HIGIENA KOLKU NI TREBA! CEKAM BAR NEKOJ DA MI ODGOVORIT MNOGU MI E TESKO.POZDRAV.
Во врска со вашето прашање ве информирам дека имате право да поднесете жалба на решението за одбивање на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, и доколку поднесете жалба истата ќе биде разгледана и одлучена во второстепена постапка во министерството за труд и социјална политика од страна на Второстепената лекарска комисија.
Jas kako Kooooorisnik na postojana paricna pomos dali mozam ili imam pravo da otvoram Firma potocno kolonijalna prodavnica i koi se uslovite za toa kade potocno da se obratam. Vi blagodaram Pozdrav vo ocekuvanje na odgovor
Во врска со вашето прашање ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, право на постојана парична помош имаат лица кои се неспособни за работа и се материјално необезбедени. Врз основа на оваа дефиниција доколку вие како корисник на правото на постојана парична помош регистрирате фирма, се подразбира дека вие сте способни за работа и од тоа ќе остварувате одредени приходи, повеќе нема да ги исполнувате условите за користење на правото и од тие причини и треба да ви престане правото на постојана парична помош.
So kolku staz mozam da idam vo invalidska penzija nekoi velat 10 nekoi 15 sakam da znam tocen odgovor Odnapred vi BLAGODARAM
Во врска со Вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
imam dete 14 god prd 5 god se povredi i go isgobi ednoto oko sega nosi proteza me interesdira dali mu sleduva nekoja paricen nadomes za deteto posto vo negotino vo beme vo centarot za socjalna zastita ni rekoa deka trebe da ne gleda ni so drugoto oko pa da mu sleduva paricen nadomest ve molam da mi odgovorite dali mu sleduva ili ne i kade da se obratam vi blagodaram unapred
Во врска со вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите за заштита на децата.
Pocituvani, Mojata majka ne dobiva sini kartoni, pa me interesira za moite dvajca braka edniot na 16 god. i drugiot so 20 god. (edniot ucenik, drugiot student) na koj drug nacin mozam da im obezbedam sini kartoncija. Dali moze da se osiguraat preku nasiot dedo? Vi blagodaram odnapred
Почитувани во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите во надлежност на фондот за здравствено осигурување.
Dali e zakonski rabotodavecot,iako imam podneseno do nego otkazno resenie se uste da me drzi i da ne mi dava otkaz t.e da nejke da me odjavi. Vi blagodaram.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
VE MOLAM DA MI ODGOVORITE:NA 9.08.2012 GODINA PODNESOV ZALBA ZA NEGA POSTO PRVIOT PAT KOGA PODNESOV BARANJE ZA NEGA BEV ODBIENA PA PODNESOV ZALBA BIDEJKI STVARNO MI E NEOPHODNA TA NEGA NO OD NAVEDENATA TADA JAS NEMAM DOBIENO NIKAKOV ODGOVOR,OD TA VTOROSTEPENA KOMISIJA KE VE MOLAM DA MI KAZETE KOLKU VREME TREBA DA SE CEKA ILI KADE TREBA POVTORNO SEGA DA SE OBRATAM.BLAGODARAM VE MOLAM DA MI ODGOVORITE:NA 9.08.2012 GODINA PODNESOV ZALBA ZA NEGA POSTO PRVIOT PAT KOGA PODNESOV BARANJE ZA NEGA BEV ODBIENA PA PODNESOV ZALBA BIDEJKI STVARNO MI E NEOPHODNA TA NEGA NO OD NAVEDENATA TADA JAS NEMAM DOBIENO NIKAKOV ODGOVOR,OD TA VTOROSTEPENA KOMISIJA KE VE MOLAM DA MI KAZETE KOLKU VREME TREBA DA SE CEKA ILI KADE TREBA POVTORNO SEGA DA SE OBRATAM.BLAGODARAM
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека одговор на жалбата вложена против првостепеното решение ќе добиете преку центарот за социјална работа, инаку второстепената комисија ги решава предметите навремено, односно во законски предвидениот рок за одлучување по жалба - 60 дена.
GO MOLAM MINISTRESTVOTO ZA TRUD I SOCIJALA DA MI ODGOVORI:IMAV PODNESENO BARANJE NEGA ZA INVADNO LICE NO BEVME ODBIENI NI BESE RECENO DA BARAME POVTORNO BARANJE,NIE TOA POVTORNO BARANJE(ZALBA)GO PODNESOVME NA 9.08.2012.NO NEMAME NIKAKOV ODGOVOR.KE VE MOLAM DA MI KAZETE KADE TREBA DA SE OBRATAM I DA BARAM I PONATAKA POMOS ZA OVA INVALIDNO LICE.VE MOLAM DA MI ODGOVORITE.POZDRAV.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека Второстепената лекарска комисија за решавање на предмети по жалба на првостепено решение со кое е одбиено барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, работи ажурно и ги решава предметите навремено во законски предвидениот рок. Одговорот по поднесената жалба треба да Ви биде доставен преку надлежниот центар за социјална работа.
Боледувам од дијабетес тип 1 и сакам да дознаам дали спаѓам во категорија на лица со инвалидитет и доколку спаѓам во кој степен на инвалидитет се смета ова хронично заболување. Благодарам
Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Фондот за здравствено осигурување.
GO MOLAM MINISTERSTVOTO ZA PRAVDA ILI NEKOE PRAVNO LICE VO OBLASTA NA PRAVOSUDSTVOTO.DA MI ODGOVORI NA PRASANJETO,ME INTERESIRA DALI E MOZNO IMOT NA OVLASTENO LICE (FAKTICKI GAZDA,SOPSTVENIK NA IMOT NEDVIZEN DALI MOZE DA SE PREPISE NA EDNO LICE(NASLEDNIK) ILI MOZE DA BIDE EDEN NASLEDNIK ILI MOZE DA SE IM TOJ IMOT DVAJCA NASLEDNICI.
Почитувани во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите во надлежност на Министерството за правда.
GO MOLAM MINISTERSTVOTO ZA PRAVDA ILI NEKOE PRAVNO LICE VO OBLASTA NA PRAVOSUDSTVOTO.DA MI ODGOVORI NA PRASANJETO,ME INTERESIRA DALI E MOZNO IMOT NA OVLASTENO LICE (FAKTICKI GAZDA,SOPSTVENIK NA IMOT NEDVIZEN DALI MOZE DA SE PREPISE NA EDNO LICE(NASLEDNIK) ILI MOZE DA BIDE EDEN NASLEDNIK ILI MOZE DA SE IM TOJ IMOT DVAJCA NASLEDNICI.
Почитувани во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите до некоја од услугите во надлежност на Министерството за правда.
ve molam od koga pocnuva isplatata za slepi lica od 7000 den
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за исплатата на правото на додаток за слепило треба се информирате преку надлежниот центар за социјална работа.
ke ve molam da mi odgovori ministerot za trud i socijala,ili blizok sorabotnik negov ,imavme podadeno baranje za invalidno lice (atroficno)bevme odbieni,podnesovme zalba isto bevme odbieni,jas neznam zosto pa zatoa ve molam da ispratite na lice mesto ekipa pa da vidite vo kakva sostojba e liceto,a potoa da donesuvaat zaklucok.Ve molam da mi izlezete vo presret,ako ne kazetemi sto da pravam.
Почитуван, Ве информирам дека во Вашиот случај треба да поднесете ново барање за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, со нова медицинска документација, доколку постои влошување на Вашата здравствена состојба.
ke ve molam da mi odgovori ministerot za trud i socijala,ili blizok sorabotnik negov ,imavme podadeno baranje za invalidno lice (atroficno)bevme odbieni,podnesovme zalba isto bevme odbieni,jas neznam zosto pa zatoa ve molam da ispratite na lice mesto ekipa pa da vidite vo kakva sostojba e liceto,a potoa da donesuvaat zaklucok.Ve molam da mi izlezete vo presret,ako ne kazetemi sto da pravam.
Почитуван, Ве информирам дека во Вашиот случај треба да поднесете ново барање за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, со нова медицинска документација, доколку постои влошување на Вашата здравствена состојба.
ke ve molam da mi odgovori ministerot za trud i socijala,ili blizok sorabotnik negov ,imavme podadeno baranje za invalidno lice (atroficno)bevme odbieni,podnesovme zalba isto bevme odbieni,jas neznam zosto pa zatoa ve molam da ispratite na lice mesto ekipa pa da vidite vo kakva sostojba e liceto,a potoa da donesuvaat zaklucok.Ve molam da mi izlezete vo presret,ako ne kazetemi sto da pravam. ke ve molam da mi odgovori ministerot za trud i socijala,ili blizok sorabotnik negov ,imavme podadeno baranje za invalidno lice (atroficno)bevme odbieni,podnesovme zalba isto bevme odbieni,jas neznam zosto pa zatoa ve molam da ispratite na lice mesto ekipa pa da vidite vo kakva sostojba e liceto,a potoa da donesuvaat zaklucok.Ve molam da mi izlezete vo presret,ako ne kazetemi sto da pravam.
Почитуван, Ве информирам дека во Вашиот случај треба да поднесете ново барање за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, со нова медицинска документација, доколку постои влошување на Вашата здравствена состојба.
ke ve molam da mi odgovori ministerot za trud i socijala,ili blizok sorabotnik negov ,imavme podadeno baranje za invalidno lice (atroficno)bevme odbieni,podnesovme zalba isto bevme odbieni,jas neznam zosto pa zatoa ve molam da ispratite na lice mesto ekipa pa da vidite vo kakva sostojba e liceto,a potoa da donesuvaat zaklucok.Ve molam da mi izlezete vo presret,ako ne kazetemi sto da pravam.
Почитуван, Ве информирам дека во Вашиот случај треба да поднесете ново барање за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, со нова медицинска документација, доколку постои влошување на Вашата здравствена состојба.
Rabotam vo privatna firma za cistenje skoro 19 godini so reguliran staz od 17 godini.Sega odnenadez pobaraa od mene da rabotam na 4 casa znaci skoro 5 da bidam prijavena na 4 casa staz i da zemam plata pola od dosegasnata.Si zamisluvam koj go izmisli ovoj predlog i koj go usvoi da se raboti turbo kako magare a za minimalni primanja.Dali postoi nekoja dupka vo zakonot da si gi dobijam pravata nazad .Jas boleduvam od alergija na prasina i nekolku pati mi e predlozeno baranje za promena na rabotno mesto od sistematski pregled no jas ne sum se nafakala da baram bidejki vo firma za higiena bi me izbrkale vednas no sega gledam deka sum zgresila i sum trebala da go iskoristam toa barem za skrateno rabotno vreme ama so drugi davacki.Ve molam za nekoj praven sovet sto da napravam za da mi se vratat barem davackite kon penzisko.i kade da baram sovet.
Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
Go molam ''Ministerstvoto za trud i socijalni raboti '' za edno prasanje : Kako korisnik na socijalna pomos dali imam pravo na 3 meseci otsustvo od prijavuvanje 'vocentarot kade sto se prijavuvam bidejki doaga golema i ladna zima a jas kako vas korisnik na pomos nemam pari za drva za da ja zatoplam mojata kuka a isto taka el.struja e skapa a socijalnata pomos nie mnogu minimalna odnosno za 3 cleno semejstvo primanjata ne gi pokriva site trosoci te zatoa imam ponuda od kerkata i zetot da zaminam kaj niv privremeno kolku zimata da ja pominam vo srbija .Inaku da napomenam redovno se prijavuvam i vo biroto za vrabotuvajne no rabota nemam nitu jas nitu mojata sopruga ziveeme eden beden zivot .Blagodaram odnapred za dadeniot odgovor.Senadevam deka pravata na eden korisnik na socijalna pomos ne se ograniceni.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека согласно член 50 став 2 од Законот за социјалната заштита и член 7 од Правилникот за начинот на остварување и користење на правото на социјална парична помош носителот на правото кој што е невработено лице е должен еднаш месечно да ја потврди состојбата на приходите за себе и членовите на неговото домаќинство со давање на изјава во надлежниот центар за социјална работа.
Ve molam da mi kazete kade se naoga komisijata za slepi lica i mobilnost na telesno invalidni lica?
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека Заводот за физикална медицина е надлежен за мобилноста додека Заводот за ментално здравје е надлежен за слепилото.
Ke ve molam da mi objasnite nesto?Stvarno se cudam na izjavata na ministerot za trud i socijala denes 3.12.2012 god bkako se grizi za hendikepirani lica i veli deka treba da im se pomogne (neznam dali ozbilno go misli toa ili ne)ova go pisuvam posto sum 100% ogorcena od sekakva izjava deka mojata majka e invalid samohrana vo kolicka a 2 pati ne odbivaat za nega stvarno ova nemozam da go razberam sakam da mi objasnite zosto?
Почитувана, во врска со вашето прашање ве информирам дека доколку сметате дека вашата мајка е неосновано одбиена за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, имате право да поднесете жалба до министерот за труд и социјална политика против првостепенато решение, а Второстепената лекарска комисија ќе ја оцени потребата од помош и нега од друго лице врз основа на приложената медицинска документација.
Ve molam bi sakala da mi odgovorete na na ovaa prasanje. Dali me sleduva nekakva pomos od drzavata bidejki imam 3 deca , od koi samo 1 e polnoletno , jas ne rabotam ,i ne sum vo moznodt zaradi boledt da rabotam bilo kakva rabota , a soprugot samo so pocina . O dgovoret e mi ve molam kaj da se obratam .
Почитувана, Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, каде што ќе ги добиете сите потребни информации за потребните услови и критериуми за остварување на одредено право од социјалната заштита.
Ve molam bi sakala da mi odgovorete na na ovaa prasanje. Dali me sleduva nekakva pomos od drzavata bidejki imam 3 deca , od koi samo 1 e polnoletno , jas ne rabotam ,i ne sum vo moznodt zaradi boledt da rabotam bilo kakva rabota , a soprugot samo so pocina . O dgovoret e mi ve molam kaj da se obratam .
Почитувана, Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, каде што ќе ги добиете сите потребни информации за потребните услови и критериуми за остварување на одредено право од социјалната заштита.
Pocituvani, Tatko mi ima 23 godini raboten staz, ne raboti veke 10 godini, ima invaliditet na ocite so ostetuvanje od 96%, shto znaci deka nemoze nisto da raboti, bidejki ima golemo ostetuvanje, dali mu sleduva invalicka penzija ili nekoja druga beneficija od drzavata, ako da ve molam kazete mi kako da go ostvaram toa pravo, Vi Blagodaram na razbiranjeto
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
Жена ми е корискик на парична помош - туѓа нега. Една година помина и потребно е да доставам нови документи за да и ја продолжат туѓата нега. Ве молам да ме информирате кои документи ми се потребни или каде да се обраљтам и каде да ги доставам документи. Ви благодарам.
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до меснонадлежниот центарот за социјална работа, каде од страна на стручните лица ќе добиете информација за потребната документација.
Roden sum so srceva mana, na 10 godini sum praven operacija vo belgrad na srceto.so levata raka ne mi e ispravna, sega imam problemi so kicmata i nogata. Dali imam pravo na dozivotna penzija? i kade na koja komisija treba da se obratam. vo meguvreme primam postojana paricna. Vi Blagodaram.
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
Sakam da se informiram koga ke bide isplatata na nega za mesec noemvri dekemvri i januari bidejki prv pat ke zememe nega.Pozdrav
Почитувана, во врска со вашето прашање ве информирам дека за исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице треба да се информирате преку надлежниот центар за социјална работа.
gledam po odgovorite lugevo prasuvaat nekoj robot a ne covek,zatoa nemozam da se razberam so robot zatoa ne ve prasuvam za makata sto ja imam
Почитуван, Ве информирам дека на секој конкретен одговор доставен во правилна услуга, постапуваме и даваме конкретен одговор.
apaska drzava smo bile i ce bideme zatoa sto sekogas smo imale takvi lideriova go kazuvam zatoa sto toa nie vo krfta go kazuvam ova zatoa stoi toa sto go ima covek ovaa drzava uste vozduhot sto sto go diseme treba da go naplatateve primer za toa do pred 3meseci zemav tuca nega a sega kujznaj koj apas zema mesto mene dali ke bidete bogati so tija 50 evra? so ke kradete od nekoj bolen covek , apasi ste se rodile apasi ke zavrsite,samo nz ovija nasi gracani sto cutat uste ,mn malku gracani ima sto ne pasat treva vije koj im go davate ama celosono makedonija koj od kogo pasi treva ,kako so ke kazete take pravat, apasi so apasi se tepat da vlezat na vlast,eden apas vlaga drugiot izlaga, i se take ke odi dur lugevo pasat treva
Почитуван, ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита наод, оценка и мислење за потребата од помош и нега од друго лице дава Стручна лекарска комисија, врз основа на кој првостепениот орган донесува решение за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Ve molam objasnete mi zosto vo resenieto so go dobiv za invalidska penzija, postoi namaluvanje na stepenot na invalidnost(Vo prvoto resenie postoese telesno ostetuvanje 80% , a vo segasnoto resenie e navedeno dekainvalidnosta koja postoi nemoze da se otsrani so lekuvanje ili so medicinskata rehabilitacija, rabotnata sposbnost e trajno namalena.....konstatira deka kaj osigurenikot postoi invalidnost od vtora kategorija odnosno rabotnata sposobnost e namalena za 75%
Почитувана, во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиското и инвалидското осигурување.
koj se posledicite od sobrakajka
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека истото сте го доставиле во погрешна услуга, за добивање на соодветен одговор Ве упатувам да се обратите кај Вашиот матичен лекар или во некоја од услугите кои се во надлежност на Министерството за здравство.
bi sakala da prasam dali lice so osteten vid od 75% moze da ostvaruva pravo za paricen nadomestok ili nega?blagodaram
Почитувана, ве информирам дека согласно постојните законски прописи право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице имаат единствено потполно слепи лица, односно кои имаат сто посто оштетен вид, и не можат самостојно без помош и нега од друго лице да ги обавуваат своите основни животни потреби.
sakam da prasam dali imam pravo na paricen nadomest zasto jas sum nevrabotena a isto i soprugot koj ne raboti vece 4 meseci i imame 2 maloletni deca. ne poseduvame nikakov imot osven avtomobil ako moze kazete mi koi dokumenti treba da gi podnesam i kade .
Почитувана, во врска со вашето прашање кои се условите и критериумите, а истотака и потребни документи за остварување на социјална парична помош, ве информирам дека еден од условите согласно законските акти според кој неможете да го остварите правото е поседувањето на моторно возило, регистрирано на име на еден од членовите на домаќинството.
ZDRAVO DALI JAS KAKO LICE SO DIJAGNOZA RETINOPATIJA PIGMENTOZA I KATARAKTA NA DVETE OCI I SO DIOPTRIJA+4 I OSTETEN SLUH OD 60% IMAM PRAVO NA INVALIDSKA PENZIJA ILI BAREM VRABOTUVANJE VO ZASTITNA FIRMA ZA LICA SO POSEBNI POTREBI IMAM 39 GOD
Во врска со Вашето прашање за остварување на инвалидска пензија ве известуваме: Оцената на работната способност за остварување право на инвалидска пензија се врши на барање на осигуреникот, при што се доставува медицинската докумнетција за заболувањата, препораки од специјалист како и мислење од матичен лекар кој мислењето го дава на - Предлог за медицинско вештачење со наод и мислење на здравствената состојба и за работна способност на осигуренико (ОБРАЗЕЦ БР.3). При оцената на работната спосбност се има во предвид видот на работата којашто ја врши осигуреникот, профсијата, неговото работно соспосбување како и навршениот пензиски стаж. Постоењето на инвалидност за остварување на права од пензиско и инвалидско осигурување ја врши Комисија за оцена на работната способност на Фондот на ПИОМ и според наведените дијагнози Министерството за труд и социјална политика не може да даде одговор дали според наведените дијагнози може да остварите право на инвалидска пензија. Додека за делот од прашањето што се однесува на вработување во заштитна фирма за лица со посебни потреби ве известуваме: Инвалидно лице во смисла на Законот за вработување на инвалидни лица е лице со оштетен вид, оштетен слух, со пречки во гласот, говорот и јазикот, телесно инвалидно лице, лице со пречки во интелектуалниот развиток и лице со комбинирани пречки кое поради степенот на инвалидност има специфични потреби во работењето.Инвалидно лице се смета и инвалид на трудот со преостаната или намалена работна способност. Доколку се водите во евиденцијата на Агенцијата за вработување на Република Македонија како невработено лице, Ве известуваме дека е потребно да се обратите до Центарот за вработување во Вашето место на живеење, кое што ќе Ве упати на понатамошните процедури за Ваше вработување во заштитно друштво, врз основа на претходно утврдена инвалидност од страна на Комисијата за оцена на работната способност при Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија.
Ве молам ако може да ми одговорите каков е тој закон за парична исплата од 7000 денари за слепи лица и кои документи се потребни. Имам мајка која е член во сојузот за слепи и прима туѓа нега.Каде ќе треба да се обратиме или да поднесеме домументи? Однапред Ви благодарам.
Согласно членот 84-а од Законот за социјална заштита, правото на додаток за слепило се обезбедува за потполно слепо лице над 26 годишна возраст. Како потполно слепо лице се смета лице кај кое што постои оштетување на видот од 98%-100. Информација за начинот на остварување на правото на посебен додаток за слепило и потребната документација лицето може да ги добие во надлежниот Центар за социјална работа во местото на живеење.
koi dokumenti se potrebni za ostvaruvanje na socijalna paricna pomos ?
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека право на социјална парична помош лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција. Како домаќинство се подразбира заедница на членови на семејството и други роднини меѓу кои не постои законска обврска за меѓусебно издржување, кои заеднички придонесуваат, стопанисуваат и трошат. За материјално необезбедено се смета лице и домаќинство кое остварува приходи по сите основи пониски од износот на социјалната парична помош, утврден со овој закон и кое не поседува имот и имотни права од кои може да се издржува. Правото на социјална парична помош се остварува со поднесување на барање во центарот за социјална работа надлежен за општината според местото на живеење. Документацијата која е потребна за остварување на ова право за сите членови во домаќинството е : 1. важечка лична карта на граѓанинот на Република Македонија, лична карта за постојан престој на странец, лична карта за признат бегалец или лична карта за лице под супсидијарна заштита, која се доставува само на увид за докажување на идентитетот и државјанството; 2. извод од матичната книга на родените; 3. извод од матичната книга на венчаните; 4. извод од матичната книга на умрените ; 5. пресуда за развод на брак; 6. уверение за остварени годишни приходи; 7. имотен лист; 8. потврда за остварени приходи од плата во Република Македонија или странство; 9. потврда за корисник на пензија остварена во Република Македонија или странствопо; 10. за невработено лице кое не е во евиденција во Агенцијата за вработување на Република Македонија - листа на регистрирани податоци за остварен пензиски стаж; 11. пресуда за определена законска издршка; 12. потврда за поседување регистрирано моторно возило кое не го отуѓил во последните 6 месеци пред поднесување на барањето (патничко моторно возило, мотор над 50 cм3, комбе, автобус, камион, комбајн и трактор); 13. потврда за редовен студент; 14. договор за дело за изршување на работи во врска со спроведувањето на Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија и 15. договор за давање на земјоделско земјиште во сопственост на Република Македонија на плодоуживање.
Bidejki ova bese edinstveniot naslov vo odnos na zdrastvena zastita resiv ovde da go postavam moeto prasanje i se nadevam na odgovor tatko mi se vodi kako vraboten vo OHIS megutoa ne gi vikaat na rabota,ne zemaat plata,ni pa zdrastveni kartoni i pokraj toa sto tatko mi nema zdrastveni kartoni pa i majka mi nema i pokraj toa sto e nevrabotena i se prijavuvala redovno vo zavod pa ve zamoluvam ako mozete da mi pomognete kade da se obratam vo vrska so ovoj problem i dali postoi nekoj nacin za da se dobijat zdrastveni kartoni ?Se imam obrateno i vo agencijata za vrabotuvanje i vo socijalno no od tamu samo krevaat race?A kazete sto da pravam dokolku eden od roditelite mi se razbole so koj pari ke go platime lekuvanjeto koga majka mi e nevrabotena a tatko mi ne zema plata?
Почитувана, ве информирам дека за одговор на вашето прашање треба да се обратите до услугите на Министерството за здравство, бидејќи истото е надлежно за услугите кои третираат прашања од областа на здравствената заштита.
мојот татко кој е слеп 100% има поднесено барање за користење на новиот надомест о 7000 денари а сеуѓте нема одговор до кога
Почитуван, Во врска со Вашето прашање поставено до Министерството за труд и социјална политика во однос на остварување на правото на слепило од страна на Вашиот татко, Ве известуваме дека доколку сте поднеле барање пред центарот за социјална работа, постапката продолжува кај Првостепената комисија за утврдување на правото на додаток за слепило која што треба да го повика Вашиот татко на преглед и да изготви наод и мислење, врз основа на кој што центарот за социјална работа изготвува решение за остварување на ова право, а исплатата ќе биде ретроактивна, од денот на поднесеното бнарање. Со почит, Министерство за труд и социјална политика
se izvunavm da ve prasam negite koga gi davat na koja data pri kraj na mesecot i ako moze da mi kazete kol izneuva negataaaa mesecno
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго се врши редовно по 20-ти секој месец, износот на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице за корисниците кои го остваруваат правото во поголем обем изнесува 4.348,00 денари, а за корисниците кои правото го остваруваат во помал обем изнесува 3.846,00 денари.
Зошто Министерството за труд и социјална политика не реагира до Министерството за здравсто за проектот „Мој термин“ за да има олеснувања, особено за лицата кои вадат документи за помош и нега од друго лице, за кои документи со „Мој термин“ се чека и со недели за некои од нив?
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека проектот ,, Мој термин,, е проект на Министерстството за здравство и доколку вие вие имате одредени забелешки по однос на истиот ве упатувам директно да се обратите со прашање до услугите на министерството кои третираат прашања од таа област. Истотака, ве информирам дека вашиот предлог од страна на Министерството за труд и социјална политика ќе биде разгледан и за истиот министерството во заедничка соработка со Министерството за здравство ќе ги разгледаат сите можности за ажурирање на постапката за закажување на термин за преглед на лицата кои се наоѓаат во одреден социјален ризик.
zdr se izvinuvam da ve prasam jas jas dadov za nega na 03.01.2013 i deneksa mi se javija da go zemam resenieto mi e odobreno ja prasuvam taa koja sto e zadolzena ne i se zbori samo mi kaza idi u posta ke zemese pari otidov vo posta cair mi vikat deka nije ne davame negi sega kako da pravam taa mi vika idi vo posta nakaj cair deka jas sum opstina cair dali postarorot gi nosi parite za nega a deneksa mi go dadoa resenieto deka mi sleduva nega koga gi isplatuvat na koja data ako moze da ve zamolam da mi kazete i kaj da idam jas so resnieto treba negde ili da cekam doma cekam odgvor fala od napred
Исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице за корисниците на ова право , кои се со постојан престој во општина Чаир, се врши по пошта и на 05.06. 2013 година истата еизвршена. Ве упатуваме да се обратите во ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа ПЕ Чаир, каде ќе проверат дали веќе сте влезени во системот за исплата овој месец, со оглед на тоа дека наведувате дека денес сте го примиле решението.Доколку не сте на списокот за исплата овој месец, исплатата ќе биде извршена наредниот месец, пришто ќе Ви бидат исплатени паричните средства од денот на поднесено барање.
zdr se izvunvam da ve prsam denska ja zemav negeta jas ja prdadov na 03.01 .2013 skoro cekav 6 meseci a na resenito mi pis deka ke zemam od 03.01.2013 godina a mi dadoa denska dva ceka za 02. mesec i za 3 mesec i 4 mesec a 5 i 6 i 1 mesec nema od 2013 godina dali zemav skoro 11,290 denari i normalna nega na dr cek 3.846 i plus postarot si zemal 300 denari od tie pari skoro deve meseci ili 3 ne mi dadoa samo za tie meseci so napisvav cekam odg
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве упатувам за добивање на соодветен одговор да се обратите во меснонадлежниот центар за социјална работа каде што се води евиденција на корисниците на паричен надоместок за помош и нега од друго лице и воедно се врши и исплатата за корисниците на ова право.
pocituvani ve molam za odgovor.roditelotzema penzija preku posta doma.pri podnesuvanje na dokumentite za dodatok na slepilo ja dadovme transakcionata smetka od postata sto ja dobiva penzijata.bevme i na komisija. i sega go cekame resenieto da go dobieme.dali mozeme da smenime na transakciona smetka od druga banka sto ima stedna kniska vo taa banka da go dobiva dodatokot ili ako ne moze dali dodatokot moze da se zima od postata sto e vo centarot na gradot ili treba da se zima vo postata koja ja ima vo naselbata.blagodaram
Почитуван/а, Во врска со вашето барање треба да се обратите во надлежниот центар за социјална работа каде што сте го поднеле барањето и таму да се договорите со стручните работници која трансакциона сметка би можеле да ја доставите до истите. Со почит, Министерство за труд и социјална политика
По колку денови од поднесувањето на барањето за помош и нега од друго лице стапува во сила „молчењето на Стручната комисија за помош и нега значи одобрување“, поминаа месеци?!
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, по поднесено барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице , центарот за социјална работа е должен да постапи и да донесе решение во рок од 60 дена од денот на поднесеното барање. Со почит
Se izvinuvam negata uste.ja nema negata za 7 mesec juli kasni jas sum vo opstina cair fala cek odgv
Почитувани, во врска со Вашето прашање Ве известувам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице за месец Јули започна да се врши од 05.08.2013 година.