Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
ПРОМЕНИ ВО ИМОТЕН ЛИСТ
Почитувани, Ве молам да ми одговорите на прашањето? Во 1968 година мојот дедо му ја подарува куќата со дворот на мојот татко, во поседовен лист од 1980 год. куќата е запишана како имот на мојот татко, проблемот настана сега кога требаше да се приватизира, бидејќи договорот за поклон го немаме. Од катастарот баравме да ни се издаде документ за движење на парцела, но во Министерството за финансии -имотно правни односи сметаа дека тоа не е доволно Ве молам да ми одговорите што треба да направиме понатаму за да не платиме имот што ми е наследен од нашите предци.Однапред Ви благодарам.
Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности може да Ви издаде уверение за движење за конкретната катастарска парцела,но за постапката на приватизација не сме надлежни и не би можеле да Ви посочиме како да го решите проблемот во Министерство за финансии. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, Имам куќа во село изградена 1982, со правосилно решение за доделување на земјиште од државата (од 1979) и одобрение за градба со комплетни документи (1980), но земјиштето ниту куќата сеуште не ги запишав на мое име. Во мегувреме изработени се имотни листови и фигурира РМ како сопственик на земјиштето а куќата како дивоградба. Како да го запишам земјиштето на мое име и да го откупам по 1Е/м2 и да ја легализирам дивоградбата? (барање поднесов во рокот до општина)... Однапред благодарам.
Почитувани, Оваа постапка можете да ја спроведете со тоа што: потребно е да изготвите геодетски елаборат за запишување на објектот во кој може да се направи и идентификација и споредување на доделеното земјиште со она што денес го користите. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani, Se izvinuvam se raboti za katastarska opstina Bogdanci. KP 9352 KO Bogdanci. Pozdrav!
Почитувани, Секоја промена во катастарската евиденција се врши врз основа на правно-валидна документација односно правен основ:договор за купопродажба ,договор за подарок,судска пресуда и други акти од надлежни органи.Договорот за дар кој Ви го бараат од Министерство за финансии можете да по побарате во архивата на судот или во градскиот архив.Исто така можете во Одделението за катастарот во Гевгелија да поднесете пријава за увид во предметот со кој е извршена промената од вашиот дедо на вашиот татко врз основа на договорот за дар. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani imam edno prasanje do vas, imame posedoven list i sakame da izvadime imoten, i da napravivme i elaborat vo geodetska firma megutoa nemame kupoprodazen dogovor izguben e bidejki tatko mi e pocinat pred 30 god, i nemame nikakvi dokumenti od stanot ... Bevme i vo SIS ama nemoze da go najdat ni tamu kupoprodazniot dogovor bidejki se raboti za stan od 67godina, dali moze so drug dokument koj go imame doma odnosno dukument od SIS na koj go piuva sopstvenikot i kvadraturata da go zapiseme stanot i so dukument predaden na denot na vseluvanje od strana na investitor...??? Odnapred vi blagodaram Trajanka
Почитувани, Секој вторник и среда Секторот за внатрешна контрола и надзор има прием за странки од 08.30h-16.30h,во прилог ќе ја донесете и целокупната документација што ја поседувате за недвижноста. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
zdravo,,ziveam vo dracevo 35 godini vo drzavno zemjiste ne poseduvam imoten list ,,moeto prasanje e dali moze da se izvadi imoten list i koja dokumentacija treba da se postavi ,,fala
Почитувани, Ве молиме Вашето прашање да го прецизирате за која катастарска парцела станува збор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, имам едно кратко но и итно прашање за кое се надевам ќе бидам известен на маил. Прашањето е: Во тек е физичка делба на наследен имот. Имотот се состои од овошна градина која е трансформирана во градежно земиште. Прашањето ми е: Дали имотот се дели според идеалниот дел на секој од наследниците или само според катастерските парцели, односно приближна квадратура на идеалниот дел. Да го поедноставам прашањето: Сопственик сум на 1/4 од идеален дел на катастерска површина која изнесува 1850 м2. Следствено 1/4 би требало да добијам околу 460 м2. Меѓутоа со геодетски елаборат - вешт наод одвештолице ми е доделено само парцела (палц) со поврпина од 293 м2. Другата квадратура не е опфатена . Како образложение се наведува тоа што се работи за урбанизирано градежно земјиште кое се дели само по парцели. Дали е ова во точно? Во кој закон можам да најдам информации за ваквите прописи?
Почитувани, Делбата на парцели во зони каде постои ДУП се врши во согласност со ДУП-от односно во рамките на градежните парцели.Меѓутоа тоа не значи и намалување на вашиот удел во сопственоста.Согласно посочениот пример вие за квадратура од околу 160-170 м2 во идеален дел треба да бидете запишани во некоја од другите новооформени парцели.Бидејќи спомнувате вешт наод од вешто лице најверојатно се работи за судска постапка во која мора точно да се утврди истото,бидејќи запишувањето во катастарот се врши исклучиво согласно правниот основ. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Imam kuka na tri sprata ne mozam da ja legaliziram bidejki samo na vtoriot sprat nema dograma, moram da ja legaliziram bidejki imam planovi da podignam kredit a, vo momentov ne mozam da i namestam dograma, DAJTE MI SOVET HITNO MI E
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani Imam podneseno baranje za legalizacija na divogradbi vo Opstina K.Voda vo Mart 2011 godina, vo Juni 2011g. imam dostaveno i geodetski elaborat i so toa go imam kompletirano celiot dokumet. Posle toa pocetok na mesec Septemvri mi kazaa komsiite deka bile od opstinata da go vidat i slikaat objektot megutoa jas ne sum kontaktiran ili izvesten od opstinata za toa. Od togas do den denes nema nikakov odgovor do kade e so mojot predmet. Nemam dobieno nikakvo izvestuvanje ili druga informacija. Ve molam kade mozam da se obratam za dopolnitelni informacii poradi toa sto mislam deka site zakonski rokovi se probieni. VO opstinata ne mozam da najdam na razbiranje vrabotenata koja e tamu voopsto ne saka da primi nikogo vo kancelarija na konsultacii ili pak da se dobie nekoja imnformacija. Ve molam za povraten odgovor.
Почитувани, Вашето прашање не е во надлежност на Агенцијата за катастар на недвижности,потребно е да се обратите до надлежната Општина. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
kako treba da izgleda nekoja izjava vo vrska so legalizacija na divogradbi
Почитувани, Оваа постапка е во надлежност на Општината и Министерство за транспорт и врски. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Kade mozam da izvadam imoten list za mojot stan koj se naoga na adresa Kosta Novakovik 7 Aerodrom
Почитувани, Агенцијата за катастар на недвижности има отворено дисперзирани канцеларии во Општините Чаир и Кисела Вода,како и во самата управа во населбата Автокоманда,шалтерите се со работно време од 08:30-16:30h. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
koi dokumenti se potrebni z a imoten list imam elaborat odd 1990 god dalio toj ke vazi
Почитувани, Зависно од видот на промената за запишување ви се потребни правен основ(пресуда,договор),геодетски елаборат.Ве молиме да го прецизирате прашањето,како би можеле да ви дадеме прецизен одговор. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Pocituvani ke ve molal da mi odgovorite na prasanjevo za sto e mozno pokratko vreme, a toa se odnesuva na slednovo: vo slucaj ako imame podneseno baranje za legalizacija a poradi odredeni pricini ne sme vo moznost da ja dokompletirame potrebnata dokumentacija, dali postoi rok do koga treba da se kompletira dokumentacijata i sto ke se sluci ako vo toj rok ne se napravi toa? dali naseto baranje ke bide odbieno celosno ili postapkata ke prodolzi togas koga ke ja kompletirame dokumentacijata bidejki kolku sto znam rokot za legalizacija e vo narednite 6 godini? Odnapred vi blagodaram i cekam brz odgovor
Почитувани, Вашето прашање е во надлежност на Општината,каде и го имате доставено барањето. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Sakam da ve prasam zosto na eden imoten list sega (se raboti za KO Radisani) sme staveni poveke sosopstvenici.Na posedovniot list samo jas sum sopstvenik na toa zemjiste, a sega istata nedviznost e podelena vo tri imotni listovi i sum sosopstvenik so tri, pet i duri so dvanaeset drugi lica.Ne mi e jasno zosto e taka.Kazete mi sega kako jas kako sosopstvenik so dvanaeset dusi mozam da go prodadam mojot del.Sto treba da pravam elaborat ,fizicka delba ili ureduvanje na megi i granici.Od edna cista situacija - cela nedviznost na eden posedoven list Vie napravivte sega da e na tri imotni listovi.Ve molam da mi objasnite zosto i kako da go prodadam toa zemjiste sega
Почитувани, Запишување на недвижниот имот се врши врз основа на претходно мерење на фактичката состојба на лице место со податоци од постојна евиденција,па со оглед на тоа поранешната парцела сега е запишана на начин како што е запишана во Имотен лист.За да се издвои во реален дел потребно е да се направи физичка делба со останатите сосопственици согласно со Законот. Со почит, Агенција за катастар на недвижности
Почитувани, би сакала да ве прашам за Законот за постапување со бесправно изградени објекти, во мојот имотен лист стои дека има