Кон почетната страница
Почетна страница
За uslugi.gov.mk
Контакт
   Услуги од
Министерства
Министерство за внатрешни работи
Министерство за економија
Министерство за животна средина и просторно планирање
Министерство за здравство
Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
Агенција за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој
Министерство за култура
Министерство за локална самоуправа
Министерство за надворешни работи
Министерство за образование и наука
Биро за развој на образованието
Министерство за одбрана
Министерство за правда
Управа за водење на матичните книги
Министерство за транспорт и врски
Министерство за труд и социјална политика
Министерство за финансии
Управа за јавни приходи
Царинска Управа на РМ
Секретаријат за европски прашања
Останати Органи
Државен завод за статистика
Државен архив на РМ
Агенција за иселеништво
Агенција за млади и спорт
Агенција за развој и инвестиции
Агенција за храна и ветеринарство на Република Македонија
Агенција за катастар на недвижности на Република Македонија
Агенција за вработување на Република Македонија
Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи
Фонд за здравствено осигурување на Македонија
Фонд за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија
Централен регистар на Република Македонија
Службен весник на Република Македонија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје
Универзитет „Св.Климент Охридски“ - Битола
Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип
Универзитет за информатички технологии - Охрид
Државен универзитет во Тетово
често поставувани прашања
Информација за остварување на паричен надоместок за помош и нега од друго лице
jas so zena mi sum seuste vo brak no ne mi dozvoluva da si ja vidam kerkata koja ima 3 godini.ve molam ako moze nekako da me upatite kade da odam i sto da napravam zatoa sto kerkami ja nemam videno veke 20 dena.odnapred vi blagodaram.
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека прашањата кои се однесуваат на односите родител-дете се во надлежност на центрите за социјална работа. Поради тоа потребно е да поднесете барање за регулирање на видувањата со вашето малолетно дете до центарот за социјална работа според местото на живеење, кој по утврдената фактичка состојба ќе донесе решение со кое ќе го уреди начинот, времето времетраењето на одржување на средбите со вашето малолетно дете.
zdr se izvinvam jas predadov na januari ova godina za nega i mi resija da zemam nega skoro cekav 5 meseci otidov sega pri kraj maj mi rekoa decko ti e odobreno nega za dve godini vika cekaj da ti go pecatam resenijeto ke se javime ke te barame kol treba jas niv da gi cekam eve skoro 6 meseci gi cekam a boleduvam od multi ples skleroza uste 5 meseci da cekam li vo opstina cair bev ke ve zamolam odgvor fala unapred dali ke gi zemam parite za 5 meseci koga ke mi stigne resnijeto misam za tie 5 meseci so gi cekav ke mi se soberar po 3800 denari za 5 mesci fala od napred prijaten den
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, согласно Законот за социјалната заштита, се остварува од денот на поднесеното барање за остварување на правото. Согласно наведеното ве информирам дека центарот за социјална работа врз основа на решението за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице треба да изврши исплата од денот на поднесеното барање, односно вие треба да добиете ретроактивна исплата на правото.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека право на социјална парична помош лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција. Како домаќинство се подразбира заедница на членови на семејството и други роднини меѓу кои не постои законска обврска за меѓусебно издржување, кои заеднички придонесуваат, стопанисуваат и трошат. За материјално необезбедено се смета лице и домаќинство кое остварува приходи по сите основи пониски од износот на социјалната парична помош, утврден со овој закон и кое не поседува имот и имотни права од кои може да се издржува. Правото на социјална парична помош се остварува со поднесување на барање во центарот за социјална работа надлежен за општината според местото на живеење.
Во врска со Вашето прашање Ве известувам дека согласно Законот за социјалната заштита право на социјална парична помош лице способно за работа и домаќинство, материјално необезбедено и кое според други прописи не може да обезбеди средства за егзистенција. Како домаќинство се подразбира заедница на членови на семејството и други роднини меѓу кои не постои законска обврска за меѓусебно издржување, кои заеднички придонесуваат, стопанисуваат и трошат. За материјално необезбедено се смета лице и домаќинство кое остварува приходи по сите основи пониски од износот на социјалната парична помош, утврден со овој закон и кое не поседува имот и имотни права од кои може да се издржува. Правото на социјална парична помош се остварува со поднесување на барање во центарот за социјална работа надлежен за општината според местото на живеење.
Добар ден, пред три дена поднесов барање за нега од туѓо лице за татко ми, меѓутоа не добив никаква потврда дека сум ги поднела документите. Вработената госпоѓа ми рече да дојдам по два три дена да си земам бројче на шалтер. Мене ова ми е малку чудно, затоа секогаш кога сум поднесувала барање за што и да е (лична карта, пасош, возачка, утврдување на даноци на пр.) сум добивала бројче, дека сум ги примила документите. Што ако истите ми се загубат а јас немам никаков доказ дека сум ги поднела? Значи еден ден треба да одам да поднесам документи а друг ден да земам бројче? Каква е оваа логика? Не разбирам навистина.
Почитувана, со должно внимание го разгледавме вашето прашање и по однос на истото ве информираме дека стручното лице од центарот за социјална работа, кое што го примило барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, е должно да ви даде потврда со број и датум на поднесено барање. Истовремено ве информираме дека од страна на министерството центрите за социјална работа ке бидат предупредени доколку и во иднина постапуваат неодговорно по однос на поднесени барања за остварување на одредени права од областа на социјалната заштита. Ви благодариме на разбирањето.
pocituvani ve molam majka mi e stara i ima osteten vid za 99 posto.ne e vo kolicka odi so pomos na drugo lice so pomos na bastun.bi sakala da ve prasam dali prvo se podnesuvat dokumentite za tuga nega a posle toa se podnesuvat dokumentite za slepilo ili moze istovremeno da se podnesat dokumentite i na dvete mesta.ili moze prvo da se podnesat dokumenti za slepilo.blagodaram
Почитувана, во одговор на вашето прашање ве информирам дека можете истовремено да поднесете барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице и за остварување на додаток за слепило. Барањата се поднесуваат во надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, но ве информирам дека различна комисија ја утврдува потребата за помош и нега од друго лице и додатокот за слепило. Врз основа на изготвените Наоди, оценка и мислење на надлежните лекарски комисии се утврдува потребата од помош и нега или додатокот за слепило.
imam presuda za neisplatena alimentacija.doticniot veke krsi uslovna kazna i sega kolku znam se ceka na izvrsitelot da naplati.dali treba postapkata nekako drugcije da ide ?nemam zivci i pari za gubenje...ova se odlogovlekuva mnogu..
Почитувана, во врска со вашето прашање ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за правда во чија што надлежност е третирањето на услугите од областа на суската постапка.
Pocituvani. Sakam da prasm dali dokumentite sto gi dostavuvam za postojana paricna pomos odat licno do lekarskata komisijata Bi sakal ova da se proveri na ime na liceto Boban Pavlov ul. Vera Ciriviri 33 Veles. koj se podneseni na 09.05.2013god. a se uste nemam dobieno resenie Zatoa sto vo centarot vo Veles po tretti pat me odbivaat i manipuliraat so moeto zdravje demek mojata sopruga zimaala poveke otkolku sto treba licen dohot (plata) A pred toa dobivav 10 godini PPP.. Ve molam seto ova da se proveri. Se nadevam na pozitivan odgovor.
Pocituvan, veke vi odgovoriv deka ministerstvoto za trud I socijalna politika go dostavi vaseto baranje do centarot za socijalna rabota vo Veles na 10.05.2013 g, bidejki centarot e prvostepeno nadlezen za postapuvanje po baranjata na gragjanite . Vo centarot za socijalna rabota vo Veles mozete da se informirate za tekot na postapkata. Dokolku ne ste zadovolen od resenieto na centarot, mozete da podnesete zalba do mtsp vo rok od 15 dena od priemot na resenieto.
Se izvinuvam koga.se isplakat negite na koja.data vo opstina cair
Почитуван, во врска со вашето прашање ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице се врши редовно секој месец после 20-ти во месецот.
pocituvani za kolku vreme se ceka da se dobie resenieto za dodatok za slepilo posle odenjeto na komisija i na koj nacin ke bideme izvesteni blagodaram
Почитуван, Согласно позитивните законски прописи, Центарот за социјална работа во рок од 60 дена треба да Ви го достави решението за остварување на ова право. Со почит, Министерство за труд и социјална политика
Se izvinuvam dali omoze odg koga se isplakat negite vo opstina cair I dali moze da gi zememe u banka zasto postarot po 300 dena si zimat fala odnaprwd
Почитуван, во одговор на вашето прашање ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице за општина Чаир на трансакциска сметка ќе започне од следниот месец, односно ве информирам дека во центарот за социјална работа се работи интензивно на внес на податоците во новиот софтвер за да може да почне исплатата на трансакциска сметка.
Me interesira kako moze da se raskine dogovor za vrabotuvanje na opredeleno vreme pred istekot na periodot za koj sto e zasnova, nadvor od pricinite navedeni vo zakonot za rabotni odnosi? Imam otakzen rok od 30 dena, no dali mozi da se predvidi pokratok rok za otkaz, ili dokolku stoi spogodbeno ima pokratok rok (na primer 10-15 dena)
Во членот 62 од Законот за работните односи се регулирани начините на престанување на важност на договорот за вработување. Во членот 64 став 1 е предвидено дека договорот за вработување на определено работно време престанува да важи со изминувањето на рокот за којшто бил склучен, односно кога договорената работа е завршена или со престанувањето на причината, заради којашто бил склучен. Со оглед на тоа дека станува збор за договор за вработување на определено време страните можат да определат и пократок рок во договорот за вработување за негово раскинување. Ако договорот за вработување склучен на определено време се раскине пред истекот на важноста на договорот, барањето за предвремено раскинување може да побара и работникот, во кое треба да го наведе и рокот за раскинување на договорот за вработување, и во ваков случај отказниот рок може да биде пократок ако со тоа се согласи и работодавачиот. Договорот за вработување може да се раскине и со спогодба, која е уредена во член 69 од Законот за работните односи. Согласно ставот 1 на овој член договорот за вработување страните можат кога било да го раскинат со писмена спогодба која мора да содржи одредба за последиците, коишто настануваат за работникот поради договорното раскинување при остварувањето на правата врз основа на осигурување за случај на невработеност. Она што е посебно битно за раскинување на договор за вработување со спогодба е дека треба да постои спогодба која ќе биде потпишана од двете договорни страни. Во ставот 2 на истиот член е предвидено дека спогодбата од ставот (1) на овој член се потпишува на денот на престанокот на работниот однос и истата треба да содржи своерачно напишано име и презиме од работникот и од работодавачот, своерачно напишан датум на престанок на работниот однос од работникот и од работодавачот и своерачен потпис на работникот и на работодавачот.
se izvinuvam koga ke se isplakat za 6 mesec negite vo cair eve uste kasnat ako moze odgvor za cek odg fala unapred se izvinuvam koga ke se isplakat za 6 mesec negite vo cair eve uste kasnat ako moze odgvor za cek odg fala unapred
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместо за помош и нега од друго лице за корисниците на правото на помош и нега од друго лице е започната од понеделник - 01.07.2013 година, и истата ќе биде завршена во сите центри за социјална работа во Република Македонија до крајот на неделата.
На свекрва ми и е утврден 50% инвалидитет и за тоа прима надомес за телесно оштетување. Ме интересира како лице со 50% инвалидитет кои привилегии ги има или каде да се обрати затоа што сум слушнала дека има право на бесплатен паркинг и бесплатен превоз.
Почитувана, Во врска со Вашето прашање кое што се однесува на Вашата свекрва на која што и и е утврден 50% телесен инвалидитет и за што истата прима надомест за телесно оштетување, Ве известуваме дека можете да се обратите до Националниот Сојуз на телесни инвалиди Мобилност-Скопје, лоциран во Домот на хуманитарни организации Даре Џамбаз (спроти зградата на Кјуби Македонија) адреса: ул. “11 Октомври“ бр. 42а, Скопје, Телефон: 02 / 3115 482, кој што има за задача да ги претставува и застапува лицата со телесен инвалидитет и нивните интереси во согласност со прописите и остварување и заштита на нивните здравствени, економски, социјални, културни, образовни, спортски и други права, интереси и уверувања во согласност со Уставот и законот. Со почит, МТСП
pocituvani dali e reseno za dobivanje na slepilo bro7 od12.06.2013 tomeva milica stip blagodaram
Почитувана, Во врска со Вашето прашање поставено до Министерството за труд и социјална политика кое што се однесува на Вашето барање за остварување на право на додаток за слепило согласно Законот за социјална заштита, Ве известуваме дека е потребно да се обратите до ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа во Штип каде што сте го поднеле таквото барање, кој што пак согласно пропишаната процедура за остварување на ова право, треба да Ве упати на Комисија при Здравствениот Дом во Штип, која што треба да Ви издаде наод и мислење дали можете да го остварите ова право, врз основа на кој наод, ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа во Штип ќе Ви донесе соодветно решение. Со почит, МТСП
SE IZVUNAVM DA VE PRASAM ZASTO NEGATA MESTO DA MI DOJDE ZA MESEC 6 JUNI MI DOAGA ZA 5 MESEC MAJ NE MI E JASNO DALI SEGA OVA NEGA SO IDE KE BIDE ZA 6 MESEC ILI KASNI EDEN MESEC NISTO NE MI JE JASNO
Почитуван, во врска со Вашето прашање кое се однесува на исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се врши редовно секој месец во временскиоит период после 20-ти во месецот, во зависност од техничката ажурираност на секој центар за социјална работа на податоците потребни за извршување на исплатата.
imam prasajne imam posvoeno dete koe dete bese od poranesnata sopruga no sega sme razvedeni pa so nezinoto zaminuvajne go zela dokumentot od posvojuvajneto i ako nekulku pati barav vo centarot vo prilep go barav damise izdade no me odbivaja a neja znam pricinata pa zatoa se obracam do vas dali e mozno toj dokument damise izdade koj stvarno mie potreben
Почитуван, согласно со член 112 од Законот за семејството решението со кое се е засновано посвојувањето се доставува само до матичарот кој е должен да направи нов упис во Матичната книга на родените за детето, каде што посвоителите се запишуваат како родители на детето. Согласно со ваквата законска определба ниту центарот за социјална работа, ниту ова министерство може да ви издаде решение за посвојување.
imam potreba od vasa pomos ili direkno od ministerot i dalie mozna sredba so nego se raboti razveden sum a deteto e dodeleno na majkamu no ni socialnoto vo prilep ne najde doblest da donese resenie da imam sredba barem za vikend pa predlagam dago zemete slucajot vo obzir i dago resite ako mozi da me kontaktirate i na tel 076788598 mislam ce imam pomos od vas bideci go nemam videno skoro dve godini
Во врска со вашето прашање, Ве известуваме дека не сме во можност да направиме проверка на наводите нити да направиме увид во предметот, со оглед на фактот дека не сте дале никакви податоци. Во секој случај, доколку имате поднесено барање за видување и доколку центарот за социјална работа, во рок од 2 месеца од денот на поднесувањето на барањето не донел решение, можете да поднесете жалба за молчење на администрација до Министерството за труд и социјална политика.
здраво!сакам да прашам дали имам право да добивам парична помош за нега од друго лице со нарушена здравствена состојба бидеќи сум пациент на хемодијализа,имам 24 год,подвижна сум,живеам кај мајками со едно двегодишно дете(го напуштив мажот поради болеста) и кои руги права ги имам да ја олеснам состојбава дома а исто да можам да го издржувам детето.фала ви многу
Почитувани во врска со Вашето прашање Ве известувам дека право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице има лице над 26-годишна возраст, со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој, лице со потешка и најтешка телесна попреченост, потполно слепо лице, како и лице со трајни промени во здравствената состојба, на кое му е неопходна помош и нега од друго лице заради тоа што не може само да ги задоволува основните животни потреби, доколку ова право не може да го оствари врз основа на други прописи, потребата за помош и нега од друго лице ја утврдува стручна комисија со давање на наод, оцена и мислење за потребата од помош и нега од друго лице. Барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се поднесува во центарот за осцијална работа надлежен за општината во која живеете.
pocituvani baba mi ima pravo za paricen nadomestok za nega od drugo lice no se javuva problem so dostavuvanje na parite .Imeno postarot ne gi nosi doma parite a vo centarot za socijalni grizi vo Demir Hisar potvrduvaat deka parite se prateni . Nemase dostaveno pari za mesec mart april I maj no so golemi napori I cekanje I ubeduvanje vo bitolskata posta ( baba mi zivee vo Bitola I preku bitolskata posta gi zema site paricni sredstva ) parite za mesec mart I maj se isplatija vo eden den I ostana seuste neisplaten cekot za mesec april I tie pari nikako nemozat da se zemat . Ve molam za pomos bidejki tie pari se mnogu neophodnii . Si pocit
Почитувани во врска со Вашето прашање Ве известувам дека е потребно повторно да се обратите до Центарот за социјална работа Демир Хисар каде од страна на стручните лица ке се добиете конкретни информации во врска со исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице за вашата баба.
Mojot sin za 10 dena polni 18 godini, a e dete so posebni potrebi, so naod i mislenje i uci vo Ucilisteto za rehabilitacija Naum Ohritski. Bidejki soprugot mi e pocinat, deteto e nositel na semejna penzija, no sega vo banka mi baraat Resenie koe trebalo da go izdade Vasiot centar. Prasanjeto e kade treba da se obratam i koi dokumenti se potrebni za obezbeduvanje na toa resenie. Drugoto prasanje mi e kako da go obezbedam pravoto na paricna pomos za pridruznik i kolkav e toj iznos, bidejki deteto sekojdnevno go nosime i go vrakame od uciliste.
Почитувана, Во врска со Вашето прашање поставено до Министерството за труд и социјална политика, Ве известуваме дека е потребно да се обратите до Одделението за заштита на лица со пречки во развојот во ЈУ МЦСР на град Скопје-Скопје (спроти нова железничка станица) тел. 3297 700, каде што ќе Ви биде издадено решение, врз основа на кое што ќе го остварите правото на придружник пред Фондот за здравствено осигурување и во исто време ќе ја подигнете пензијата во банка. Со почит, МТСП
Pocituvani mozebi na pogresno mesto go postavuvam prasanjeto so sto se izvinuvam ako e taka i ke ve molam da me upatite na pravoto mesto rabotam vo firma veke tece 6 ti mesec mi kazaa deka sum prijavena i mi tece staz gazdata do sega prefrlil samo edna plata na smetka vo firma imam m obrasci koi dokazuvaat deka sum prijavena i mi tece staz megutoa duri denes vidov deka zdravstvenoto osiguruvanje seuste mi se vodi na soprugot... me interesira dali ke imam problem pri odjavuvanjeto i prijavuvanje vo druga firma (dokolku si najdam druga rabota) i me interesira dali ima nekoja ogranicenost na toa kolku plati smee da ti kasnat odnapred vi blagodaram
Почитувана, Во поглед на прашањето за пријавата во здравственото осигурување ќе биде потребно да се обратите до Фондот за здравствено осигурување. Бидејќи пријавата за здравствено осигурување се поднесува до Подрачната служба на Фондот во рок од осум дена од денот на засновањето на работниот однос, односно од денот на стекнувањето на својство на осигурено лице врз основа на кое е должен да поднесе пријава за задолжително здравствено осигурување. Во однос на прашањето за исплата на плата согласно член 67 став 1 од Законот за работните односи, работниците на кои работодавачот не им исплатил плата и не им уплатил придонеси од плата три месеца последователно, имаат право да покренат иницијатива пред надлежен суд за престанок на работодавачот. Во Законот за работните односи е определен и денот на исплаќањето на плата, согласно член 109 став 1 платата се исплатува за периоди кои не смеат да бидат подолги од еден месец. Според ставот 2 на истиот член платата се исплаќа најдоцна 15 дена по изминувањето на исплатниот период. Доколку сметате дека се повредени Вашите права утврдени со закон, колективен договор или договорот за вработување потребно е да се обратите до Државниот инспекторат за труд, кој врши инспекциски надзор над спроведувањето на овие одредби. Со почит,
Podneseni se obrasci za EZK.Kade i kako mozam da se informiram dali e se vo red so podnesenata dokumentacuja,vo slucaj da ima nekakva greska pri popolnuvanjeto na istite.
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во услуга од областа на социјалната заштита на Министерството за труд и социјална политика. За конкретен одговор Ве упатувам да се обратите повторно со прашање до услугите на Фондот за здравство, кои третираат прашања од областа на здравствените услуги. Со почит, МТСП
kako se delat alistata na socijalno zagrozenite po etnicka linia ili samo na invalidi nemie jasno
Доколку се работи за распределба на роба која е добиена како хуманитарна помош односно има хуманитарен карактер (онаа за која МТСП издава потврда за ослободување од царина), истата се распределува на организации-крајни корисници чиј список е во прилог на самото барање доставено од страна на регистрираната Хуманитарна организација/добротворна организација. Стоката за основни потреби која се увезува од хуманитарни или добротворни организации бесплатно се доделување на лица на кои им е потребна помош. Хуманитарната или добротворната организација која сака пратката да биде наменета за лица на кој им е потребна помош (лица во социјален ризик), потребно е да ги достави сите неопходни документи кој се наведени во Известувањето како и Договор за соработка со соодветниот центар за социјална работа или друга социјална институција. Центрите за социјална работа како единствен орган во државата кои имаат валидни податоци за лица кој се наоѓаат во состојба на социјален ризик односно на лица на кои им е потребна помош, во рамки на договорот за соработка на хуманитарна или добротворна организација ќе им обезбеди списоци за корисниците на социјална заштита, изнемоштени лица и лица во социјален ризик, при што одговорно лице во Центарот за социјална работа ќе земе активно учество во процесот на дистрибуција на конкретната пратка како набљудувач. -Доколку се работи за распределба на роба-донација за семејства во социјален ризик или на лица на кои им е потребна помош поради настаната штета како последица од елементарна непогода, постапката е таква што Меснонадлежниот центар за социјална работа пријавува потреба од донација до Министерството за труд и социјална политика.Министерството согласно потребата ја доставува робата до Центарот за социјална работа и центарот согласно одредбите од Законот за социјална заштита истата ја распределува до крајните корисници согласно поднесеното барање за потреба од донација.
me interesira koga ke pocne isplatata na negata od mesec sepptemvri koj datum ako moze da me informirate ve molam odnapred vi blagodaram!!!
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице ќе се изврши најдоцна до среда (9.10.2013 г.). Со почит, МТСП
Se izvinuvam da ve prasam zasto negata kasni nie vo cair zimame nakaj 4 ili 5 od pocetok na mesec od opstina cair
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго ќе се изврши најдоцна до среда (9.10.2013г). Со почит, МТСП
bi sakal da prasam i me interesira dali isplatata na paricen nadomestok na nega od drugo lice ke bide kako sto bev informiran od vasa strana najdocna do sreda ina site korisnici od 2 kategorii t.e od pogolem i pomal obem odnapred vi blagodaram!!
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице ќе биде извршена за сите корисници на правото, и во поголем и во помал обем. Со почит, МТСП
Ve molam da mi dadete definicija za ednoroditelsko semejstvo,i za samohran roditel?jas licno sum razvedena so maloletno dete bez nikaka pomos od bioloskiot roditel bez kontakt.vo koja grupa se vodam jas?
Почитувана, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека во Законот за семејство не постои дефиниција за еднородителско семејство и за самохран родител. Единствено, во смисла на Законот за социјалната заштита, Ве информирам дека самохрана жена за време на бременоста еден месец пред породувањето и самохран родител согласно со Законот за семејството до три години возраст на детето, се смета за неспособна за работа, односно право на постојана парична помош има лице неспособно за работа и материјално необезбедено, кое не може да обезбеди средства за својата егзистенција врз основа на други прописи. Со почит, МТСП
pocituvani koga ke zapocne isplatata na dodatok za slepilo za septemvri vo stip
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на додатокот за слепило ќе се изврши на почетокот на наредната недела. Со почит, МТСП
Сакам да прашам кои услови треба да се исполнат за да се прими старо лице во старински дом ,бидејки не е во можност да си ги извршува своите секојдневните потреби самостојно а цело семејство е не е во можност да и помогне ,имајки предвид дека ниту еден од синовите не е вработен, т.е едниот е опериран на глава а другиот е болен од диабет.Бабата прима пензија од 8000 ,и дали може нејзината пензија да се префрли на некој старински дом во кој би можела да престојува со потребната нега за неа.Каде можеме да се обратиме и кои документи се потребни ? ви благодарам
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сместувањето во старски дом на старо лице е во надлежност на центарот за социјална работа, според местото на неговото живеење. Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде што ќе ги добиете сите потребни информаци за условите и критериумите кои се потребни за сместување во старски дом на старо лице. Со почит, МТСП
Imav sudski spor kade sto svedoci izjavuvaat deka poseduvam stan steknat so rabotenje vo firma,no stanot mi e steknat i kupen pred 6 god.pred da rabotam vo taa firma.. Me interesira dali mozam tie svedoci da gi tuzam za kleveta i iznesuvanje na nevistini pred sudot koi nivni iskazi se zapisani od sud ( prosto kazano spored nivnite iskazi jas imam dokumentacija koja pokazuva sosema sprotivno). Dali mozam da gi tuzam i na koj osnov: za kleveta,za lazno svedocenje itn.. ve molam ako znaete da mi odgovorite.Vi blagodaram
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за правда, како надлежно за третирање на прашања од областа на судската надлежност.
Pocituvani, Moeto prasanje e vo vrska so ednokratnata paricna pomos za novorodence. Me interesira koi dokumenti mi se potrebni za dobivanje na paricnata pomos i na koja adresa se naogja Centarot za socijalna rabota koj e nadlezen za opstina kisela voda, bidejkji tamu e mojata postojana adresa na ziveenje. Vi blagodaram Natasa
Почитуван, Ве информирам дека еднократна парична помош за новороденче се обезбедува на семејството за прво новородено дете. За прво новородено дете се смета дете кое е прво живородено дете по ред на раѓање на мајката. За прво новородено дете ќе се сметаат и децата кога мајката при првото раѓање ќе роди повеќе деца одеднаш (близнаци, тројка и повеќе). За прво новородено дете ќе се смета и првото посвоено дете, како и кога ќе се посвојат повеќе деца одеднаш (близнаци, тројка и повеќе) при првото посвојување, на возраст на детето/цата до една година доколку мајката нема прво новородено дете. Право на користење на еднократна парична помош за новороденче има еден од родителите, државјанин на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија за дете родено на територијата на Република Македонија. Висината на еднократната парична помош за новороденче изнесува 4.829 денари. Износот се усогласува со порастот на трошоците на живот за претходната година објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година. Барањето за остварување на право за еднократна парична помош за новороденче со потребна документација во прилог се поднесува до центарот за социјална работа, надлежен за подрачјето на кое мајката има постојано место на живеење. Барањето за остварување на правото на еднократна парична помош за новороденче со потребната документација се поднесува до надлежниот центар за социјална работа, најдоцна до наполнети три месеци живот на детето, а за посвоено дете најдоцна до три месеци од заведувањето на посвоеното дете во книгата на родените.
Koga ke bide isplatata za negata za ovoj mesec opstina cair
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се врши редовно секој месец на почетокот на месецот. Со почит, МТСП
pocituvani ve molam za odgovor.podneseni se dokumenti vo sredinata na 9 mesec za tuga nega.vo centarot za socijalni grizi mi kazaa deka toj predmet ke bide razgledan i gotov na pocetokot na 12 mesec.,znaci odgovorot ke go dobijam poveke od dva meseci od podnesuvanjeto na dokumentite.ve molam za sovet ,dali da cekam ili mora da se podnese zalba ,vi blagodaram na odgovorot i prijaten den.
Почитувана, Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, по поднесено барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, центарот за социјална работа, како првостепен орган, е должен да донесе решение по поднесеното барање во рок од 60 дена. Доколку не постапи во законскиот рок имате право да вложите жалба поради непостапување во наведениот рок. Со почит, МТСП
Se izvinavm da ve prasam negata kasni koga ke dobieme opstina88 cair kasni
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се врши редовно секој месец на почетокот на месецот , и оваа исплата ќе биде извршена во утврдениот период, односно до крајот на оваа недела. Со почит, МТСП
se izvunuvam da ve prasam negata kasni nema uste eve denska sme 8 noebri pa ke fatat i vikend denovi uste nema koga ke dobieme nega za opstina cair pravuvam
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице од страна на Министерството за труд и социјална политика е веке извршена на ден 7.11.2013 година.
tatkomi e 61 godina korisnik na penzija invalidska bolen od hobb tret stadium kapacitet na beli drobovi 20 % dali ima pravo na nega za drugo lice i kade da se obratam
Почитуван, Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице има лице над 26-годишна возраст, со умерени, тешки и длабоки пречки во менталниот развој, лице со потешка и најтешка телесна попреченост, потполно слепо лице, како и лице со трајни промени во здравствената состојба, на кое му е неопходна помош и нега од друго лице заради тоа што не може само да ги задоволува основните животни потреби, доколку ова право не може да го оствари врз основа на други прописи.Барањето се поднесува до центарот за социјална работа, според местото на живеење. Со почит, МТСП
Se izvinuvam koga ke bide isplatata za nega vo opstina cair
Почитуван, Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за правото на помош и нега од друго лице ќе биде извршена до крајот на неделата. Со почит, МТСП
Невработена сум, а живеев со дедо ми кој почина пред неколку дена. Родителите ми се разведени и од нив не добивам никаков приход, ме интересира како можам да ја задржам пензијата на дедо ми или барем дел бидејќи до сега се издржувавме со неговите примања? Благодарам.
Почитувана, согласно член 57 од Законот за пензиското и инвалидското осигурување , семејна пензија можат да остварат членовите на семејството и тоа децата (родени во брак или надвор од брак или посвоени; посиноците кои ги издржувал осигуреникот, внучињата и други деца без родители кои ги издржувал осигуреникот или корисникот на пензија). Имено, за да може да остварите право на семејна пензија од дедото потребно е тој единствено да ве издржувал, односно детето да нема родители, или пак на истите да им е одземено родителското право.
Kaj e negata usti nedobivme mn kasni vo opstina cair ke ima ili ke nema koga ke bisat ispaletni
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исплатата на паричниот надоместок за правото на помош и нега од друго лице од страна на Министерството за труд и социјална политика е извршена денес, а Вие ќе добиете најдоцна до утре. Со почит, МТСП
Ke ima nega ili ne docni 3 nedeli denska sme 16.12.2013 kooga ke bide isplatena vo opstina cair se iznacekavme cekam odgvor fala unapred
Почитуван, повторно Ве информирам дека паричните средства за исплата на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице од страна на Министерството за труд и социјална политика се пратени во петокот минатата недела(13.12.2013 година). Со почит, МТСП
dali e reseno prasanjeto za tuga nega na ime dzevat demik
Почитуван, во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што сте го поднеле барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, надлежен за постапување по поднесено барање од областа на социјалната заштита. Со почит, МТСП
DALI IMAM PRAVO NA TUGJA NEGA I POMOQ POSHTO IMAM PARKINSON I 100% INVALID SO MALA PENZIA I KOLKU IZNESUVA?? DALI IMAM PRAVO NA TUGJA NEGA I POMOQ POSHTO IMAM PARKINSON I 100% INVALID SO MALA PENZIA I KOLKU IZNESUVA??
За конкретна информација за условите и критериумите за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, кој што е надлежен да постапува по поднесени барања за остварување на правото.
Dali moze da mi kazete kolku cini prestojot vo domot za stari lica vo Bitola i vo starskiot dom za terminalna nega Sju Rajdr Bitola. I dali moze da mi kazete dali vo cenata se plateni i potrebnite lekovi vi blagodaram
За конкретна информација во врска со Вашето прашање треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење.
како може да се оствари правото за парична помош за нега на старо лице? Имено дедо ми е пензионер и има 67 години и на гледа воопшто,кои и што документи ми се потребни за остварување на париченнадоместок за помош и нега од друго лице
Барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се поднесува во надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење. Затоа треба да се обратите до центарот за социјална работа, каде што ке добиете информација за потребната документација и условите под кои се остварува правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Jas sum samohrana majka imam kerka na 6 ipol godisna vozrast i me interesira dali mi sleduva nekakva pomos ili nekoj detski dodatok? iLI UPATETE ME KADE DA SE OBRATAM.vi blagodaram Jas sum samohrana majka imam kerka na 6 ipol godisna vozrast i me interesira dali mi sleduva nekakva pomos ili nekoj detski dodatok? iLI UPATETE ME KADE DA SE OBRATAM.vi blagodaram Jas sum samohrana majka imam kerka na 6 ipol godisna vozrast i me interesira dali mi sleduva nekakva pomos ili nekoj detski dodatok? iLI UPATETE ME KADE DA SE OBRATAM.vi blagodaram
Прашањетио Ви е поставено во погрешна услуга, треба да се обратите до Секторот за заштита на децата.
Pred okolu dva meseci vo pechatenite mediumi prostrui informacija za postoenje na socijalen centar lociran vo Momin potok, vo koj bezdomnicite mozat da se iskapat, isperat i nahranat. Im vetiv na nekolku bezdomni semejstva Romi deka ke gi odnesam vo centarot, no seushte ne uspevam da go najdam mestoto. Se rasprashuvav megu zitelite na naselbata Momin potok no nikoj ne beshe chul za takov centar. Pretpostavuvam deka imate informacii za telefon i adresa pa ve molam da me upatite.
Ве известуваме дека Вашето прашање се однесува на Дневен центар за бездомни лица, кој е менаџиран од страна на Црвен крст на Град Скопје. За сите подетални информации обратете се на контакт телефон на Црвен крст на Град Скопје, број тел. 02 3139-578.
Mojot tatko ima angina pektoris i vgradeni stentovi, a isto taka e i dijabeticar na insulini.Ima staz okolu 17 godini, megutoa 10 godini veke nikade ne raboti.Ve molam da mi kazete dali ima pravo so ovaa dijagnoza na invalida penzija?
Прашењето Ви е поставено во пгрешна услуга, треба да се обратите со прашање до Секторот за пензиско и инвалидско осигурување, кои се надлежни да Ви одговорат согласно Законот за пензиското и инвалидското осигурување.
sakam da ve prasam sto da pravam tatko mi ima dobieno mozocen udar pred 5ipol god situacijata od den na den mu e se polosa i polosa sega e skoro 100%ne podvizen nemoze nitu fizioloskite potrebi da si gi vrse mora da ima covek do nego koriste guska i lopata pet godini e taka majkami e pocinata pred 10god on ima 59god do pred edna godina i kusur zemase nega sekoja godina dokumentite gi obnovuvav koga komisija dosla nemalo nikoj drug osven tatko mi koj lezel vo krevetot kako i sekogas komisijata skoro ne go ni poglednala dobivme odgovor deka e odbien za tuga nega so obrazlozenie deka koga bil vo krevetot bil uredno oblecen vo patiki a negovata leva noga e 100%deformirana vo patiki e non stop oblecen vo niv kakov e nivniot zaklucok stvarno neznam se zalevme povtorno ne odbija apliciravme so novi dokumenti pred pola godina nemame nikakov odgovor ve molam da mi kazete kade dase obratam ili da go odvedam vo skopje da go vidat tamu kakov e a neznam kade vo koja institucija ako mozete da mi odgovorete site dokumentacii gi imam no mislam deka nema institucia kade sto moze da mi pomogne blagodaram
Во одговор на Вашето барање, министерството Ве информира дека без списите од предметот не е во можност да Ви даде конкретен одговор, но Ве упатува дека имате право да вложите жалба против решението со кое Ви е одбиено барањето за остварување на правото на паричен надоместок за помш и нега од друго лице. Министерството е надлежно како второстепен орган да постапува по вложената жалба и да донесе решение врз основа на стручното мислењ на вторпстепената комисија, која што ја оценува потребата од помош и нега од друго лице врз основа на приложената медицинска документација за именованото лице.
Edno prasanje. Vo zakonot za subvencioniranje za novorodence stoese deka site nevraboteni majki seedno dali za prvo, vtoro itn.. ke zemaat po 5000 9 meseci kako boleduvanje. Vrz osnova na toa jas nekolku pati uste od mart prasuvam vo centarot za socijalni raboti vo kriva palanka a od tamu mi velat deka ne me sleduva. Inaku na zena mi e prvo dete a i dvajcata sme nevraboteni. Dali me sleduva pomos ili ne. Ve molam da mi odgovorite. Fala odnapred.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека истото сте го поставиле во погрешна услуга, потребно е да се обратите до Секторот за детска заштита, кој што е надлежен да Ви даде одговор на Вашето прашање.
zdravo poradi neostaven testament,vodime slucaj kaj notar ostavinska postapka.naslednici se majkata i dvata sina od koi edniot e hendikepiran (ne sposoben sam da se izdrzuva kade sto majkata se grizi za nego32 god).nematkaat levo desno sud -notar centar za socijalni raboti , sinot koj e hendikepiran nemozel da nasledi moral da ima naznacen staratel od sud.Po konsultacii so notar toj velo nie da terame rabotasami vosud, sudot ni veli toae rabota na notarot a najnovo notarotni veli da fatime advokat toj da ni ja zavrsi rabotava t.e da izvadi dok. za staratelstvo nad deteto.kazete mi kade da se obratam bidejki ova vaka e tri meseci , a postapkata e zapocnata mart-april 2008 a niene moze da gi sredime dokumentite, Ve molam kade da odam koj dami pomogne Ve molam kazetemi kade .......
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека истото Ви е поставено во погрешна услуга. Ве информирам дека за решавање на Вашиот проблем треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, во одделението во кое се третираат проблемите во врска со старателството.
Kade moze da dobijam potvrda (dokaz)dekaa deteto ne e dadeno na zgrizuvanje vo nekoj od centrite za socijalna zastita .Ovaa potvrda ja baaraat za podnesuvanje dokumenti za paricen nadomestok za novorodeno dete.
Во врска со Вашето барање Ве информирам дека го имате доставено во погрешна услуга. Сепак Ве информирам дека за Вашето барање треба да се обратите до месно надлежниот центар за социјална работа, во одделението за старателство.
Tatkoto na mojata sopruga zivee vo opstina Sopiste.Se raboti za lice koe ima trajna povreda na rbetniot stolb sto predizvika paraliza na dolnite ekstremiteti.Liceto nema nikakvi primanja.Za nego se grizi negovata sopruga.Bi sakal podetalno da se informiram koja e postapkata za steknuvanje pravo na paricen nadomest za nega na bolen.Vi Blagodaram.
Во врска со Вашето барање Ве информирам дека е потребно да се обратите до месно надлежниот центар за социјална работа, а тоа во Вашиот случај е Одделението на центарот за социјална работа во Кисела Вода. Барањето се поднесува во центарот, кој што ја водата целата постапка за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице. За потребната медицинска и друга документација исто така ке бидете информирани од страна на центарот.
imam dve maloletni deca.maloto e 3god a golemoto 6god.koga maloto imase sest meseci starost zena mi pocina i grizata za decata padna na mojot grb.Bidejki bev vo raboten odnos decata morav da gi davam vo gradinka no otkako maleckata pocna non stop da se razboluva jas morav da ostanuvam doma taka da plata zimav 4.000 den.Toa mi stignuvase samo da platam gradinka za dvete deca a za ziveeacka nisto .zatoa ostaviv rabota i pocnav da koristam postojana paricna pomos kako samohran roditel no toa e samo do 3 godisna vozrast na maloto .prasanje do vas :dali me sleduva postojana pomos i ponatamu do 15 ili 26 god. dodeka da zavrsat so skoluvanje ili samo ke koristime socijalna pomos za tri clena .vi blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, самохран родител има право на остварување на постојана парична помош до три (3) годишна возраст на детето, а по наполнување на три години правото престанува. Во Вашиот случај по престанокот на правото на постојана парична помош, доколку ги исполнувате условите можете да остварите право на социјална парична помош.
da ve prasam sega pred 2dena drugarka mi napravi operacija na slepo crevo dali ke moze za 1nedela da odi na more i da se banja ili ne smee od ranata?
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, и затоа не можете да добиете конкретен одговор. Обратете се до услугите од областа на здравството.
da ve prasam sega pred 2dena drugarka mi napravi operacija na slepo crevo dali ke moze za 1nedela da odi na more i da se banja ili ne smee od ranata?
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, и затоа не можете да добиете конкретен одговор. Обратете се до услугите од областа на здравството.
Dali so dijagnoza psihoza koja ja ima moeto dete veke 3 godini i e neprekinato so terapija, a i ne e sposobno samo da se grizi za sebe ima pravo na paricen nadomest?Deteto e na 23 godisna vozrast. Jas sum samohrana majka i bev vrabotena na dogovor na delo.Odkako se razbole kerka mi nemase koj da ja neguva i morav da prestanam da rabotam.Ziveeme sami.Dvete sme prijaveni vo zavod za vrabotuvanje i od tamu dobivame sini kartoni.Kade da se obratam za pomos?Ve molam pisete mi.Vi blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на Вашето живеење, каде прецизно ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на одредено право од социјална заштита.
Ve molam da mi odgovorite kako mozam da steknam pravo za detski dodatok koi uslovi treba da se ispolnat?
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, треба да се обратите до услугите од областа на детската заштита.
sakam da prasam dali za prvo dete sleduva paricen nadomestok slusnav nesto deka sleduva 9 meseci po 5000 denari.Dali e tocno i ako e taka kade da se obratime
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, потребно е да го поставите во услугите од областа на детска заштита.
zdravo! jas sum smohrana majka na dve polnoletni deca koi studiraat i ne zemam penzija od soprugot poradi ne rascisteni smetki vo firmata koja rabotel no ne rabotam i jas sakam da prasam dali mi sleduva decki dodatok i kade moze da se obratam. Blgodaram odnapred.
Прашањето ви е поставено во погрешна услуга, обратетте се со прашање во услугите од детска заштита.
Jas i mojot soprug ne rabotime,inaku sme rabotnosposobni,imame maloletna kerka i na pat e novata prinova.Do pred nekoe vreme ziveevme so roditelite na sprugot,no sega sme oddeleni i smesteni sme vo istata kuka vo edna soba.Ke ve molam ako moze da mi kazete koi dokumenti mi se potrebni za ostvaruvanje na socijalna paricna pomos i dali istata ni sleduva?
Во врска со вашето прашање потребно е да се обратите до меснонадлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, каде што ќе добиете информации за правата од социјална заштита за кои што можете да аплицирате како и потребната документација за остварување на тие права.
Tatko mi e so dijagnoza karcinom prostate i e vo nepodvizna sostojba a pred 3meseci ima podneseno baranje za nega vo centar za socijalni grizi Strumica i uste nema odgovor,ni vikat oti treba da dojdat d-ri od Skopje vo kontrola a koga ima veke 3meseci pominato?
Во врска со вашето прашање потребно е да се обратите до меѓуопштинскиот центар за социјална работа- Струмица.
kade treba da se podnesat dokumenti za nadomest za vtoro dete i kaj se naoga potocno toj centar za socijalni raboti jas sum od Skopje kade treba da se podnesat dokumenti za nadomest za vtoro dete i kaj se naoga potocno toj centar za socijalni raboti jas sum od Skopje
Прашањето Ви е поставено во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите во услугите на Секторот за детска заштита.
Me interesira da mi kazete nesto poopsirno za privatizacija i socijalnite uslugi za stari lica?
Прашањето Ви е доставено во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на Вашето барање на информации во врска со приватизацијата и социјалните услуги за старите лица.
Ve molam za informacii za penzionerskiot dom vo Skopje vo naselbata Aerodrom. Jas ziveam nadvor od Makedonija, mojata majka ima 72 godini i minatata godina imase operacija na kolkot.Seto toa se odrazi na nejzinata mobilnost taka da iako e vo dobra kondicija nejzinata mobilnozt se sveduva na kratki relacii.Kukata vo koja zivee so brat mi i negovoto semejstvo e bez parno i ima mnogu skali.Majkami ima dobra penzija i ne i treba socijalna pomos.Ve molam kazete mi dali vo penzionerskiot dom vo Aerodrom ima opcija za smestuvanje za polna ekonomska cena.Moite informacii se deka ima samo za stari lica bez dom i dovolno finanasii za zivot.Znaci prasanjeto e kade da se obratam za smestuvanje so polna ekonomska cena i koi se uslovite.Mnogu Vi blagodaram i sekoja informacija barem pocetna ke mi go olesni procesot.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга. За добивање на конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат проблеми од областа на пензиското и инвалидското осигурување, каде што ќе добиете одговор за условите и критериумите за сместување во пензионерски дом.
Ve molam za pomos, dadov baranje za tudja nega za majkami na 11.08,2009g vo Medjugratskiot centar za socijalni raboti na grad Skopje, opstina Gazi Baba i uste nemam nikakov ni pozitiven, ni negativen odgovor. Majkami ima 92 uste dva meseci 93godini, jas ne sum vraboten i nemam nikakvi prihodi i neophpdna ni e taa paricna pomos. Socijalniot rabotnik mi velese deka za cela Makedonija ima samo tri komisii, a najnovo deka sega ima samo ednakomisija i koga ke stignat togas. I poveke da ne dosadjam. Ve molam kolku e vo Vasa mok da se ubrza procedurata, zatoa sto toa so komisiite ne e ubedlivo, pa samo 2 miliona sme vo RM!!!! Mislam deka moze da se postigne vo razumen rok. Odnapred Blagodaram P.S. Ako pocine majka mi komu ke mu treba taa pomos
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека во министерството се води второстепена постапка по жалба по однос на правата од социјална заштита, додека во центарот за социјална работа се води првостепената постапка по однос на поднесени барања за остварување на права од социјална заштита. Врз основа на наведеното, Вие треба за целиот тек на постапката да се информирате преку надлежниот центар за социјална работа, во кој сте аплицирале за остварувања на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Ve molam za pomos, dadov baranje za tudja nega za majkami na 11.08,2009g vo Medjugratskiot centar za socijalni raboti na grad Skopje, opstina Gazi Baba i uste nemam nikakov ni pozitiven, ni negativen odgovor. Majkami ima 92 uste dva meseci 93godini, jas ne sum vraboten i nemam nikakvi prihodi i neophpdna ni e taa paricna pomos. Socijalniot rabotnik mi velese deka za cela Makedonija ima samo tri komisii, a najnovo deka sega ima samo ednakomisija i koga ke stignat togas. I poveke da ne dosadjam. Ve molam kolku e vo Vasa mok da se ubrza procedurata, zatoa sto toa so komisiite ne e ubedlivo, pa samo 2 miliona sme vo RM!!!! Mislam deka moze da se postigne vo razumen rok. Odnapred Blagodaram P.S. Ako pocine majka mi komu ke mu treba taa pomos
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека во министерството се води второстепена постапка по жалба по однос на правата од социјална заштита, додека во центарот за социјална работа се води првостепената постапка по однос на поднесени барања за остварување на права од социјална заштита. Врз основа на наведеното, Вие треба за целиот тек на постапката да се информирате преку надлежниот центар за социјална работа, во кој сте аплицирале за остварувања на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
sakam da znam koj dokumenti mi trebaat za paricen nadomestok za treto rodeno dete fala
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
me interesira kaj da se obratam za ostavinska postapka
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на судската заштита.
me interesira kaj da se obratam za ostavinska postapka
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на судската заштита.
senamie o bt ama koga se karavme taa tamosi napravi so de te tosocijana pomoc sama sodeteto e bjas nesna kaj da se obrakam sa da muja skinat taa pomos bidejkinije se smirifme i misalam deka neje pravednome molamda mi tratite odgovor
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до центарот за социјална работа, каде што лицето го остварува правото на социјална парична помош.
me interesira koja dokumentacija treba da se podnese za socijalna pomos
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете информација за потребната документација за остварување на правото на социјална парична помош и за условите и критериумите за остварување на правото.
me interesira koja dokumentacija treba da se podnese za socijalna pomos
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе добиете информација за потребната документација за остварување на правото на социјална парична помош и за условите и критериумите за остварување на правото.
Zemav tuga nega,bidejki imam tesko hronicno zaboluvanje koesto e od traen karakter.Me interesira zosto mi docni komisijata eve veke cetiri meseci i dali sega ako dojde ke moze negata da mi bide trajna,bidejki postapkava na obnovuvanje na predmetot e makotrpna i se ceka dolgo,a mene mi se potrebni pari za lekovi.Ve molam odgovorete mi.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека оценувањето на потребата од помош и нега од друго лице ја врши овластена Стручна лекарска комисија, која зависно од дијагнозата на болеста утврдува дали лицето ќе го остварува правото трајно или привремено.
Zemav tuga nega,bidejki imam tesko hronicno zaboluvanje koesto e od traen karakter.Me interesira zosto mi docni komisijata eve veke cetiri meseci i dali sega ako dojde ke moze negata da mi bide trajna,bidejki postapkava na obnovuvanje na predmetot e makotrpna i se ceka dolgo,a mene mi se potrebni pari za lekovi.Ve molam odgovorete mi.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека оценувањето на потребата од помош и нега од друго лице ја врши овластена Стручна лекарска комисија, која зависно од дијагнозата на болеста утврдува дали лицето ќе го остварува правото трајно или привремено.
da takae amajas su od sk a nemosam da odam vo bt dali vije mosete dami pomgnete jas davigi prtam po mejli nejsinoto ime sa vie da savste rabota misalam deka ste povsani isti istitucii neli ili akone ve molam da mi dajete broj otamo ve molam ke cekam odgovor fala mnogu da takae amajas su od sk a nemosam da odam vo bt dali vije mosete dami pomgnete jas davigi prtam po mejli nejsinoto ime sa vie da savste rabota misalam deka ste povsani isti istitucii neli ili akone ve molam da mi dajete broj otamo ve molam ke cekam odgovor fala mnogu
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за секоја информација во врска со остварување на права од социјална заштита треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење.
Ве молам да ми одговорите тоцно на кој датум во месецот пристигнува парицниот надомест за трето дете? Однапред благодарам.За кој месец треба да се исплати?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
Ве молам да ми одговорите тоцно на кој датум во месецот пристигнува парицниот надомест за трето дете? Однапред благодарам.За кој месец треба да се исплати?
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
Me interesira da ve prasam dali se dava tuga nega za dete so posebni potrebi za koe e potreben postojan nadzor od roditel starate,l koe nemoze samo da si gi izvrsuva obvrskite i dokolku negovite roditeli se nevraboteni? Me interesera dokolku ima takvo nesto kaj treba da se obratam i odnapred blagodaram!
Согласно Законот за социјалната заштита, право на паричен надоместок за помош и нега од друго лице имаат лица над 26-годишна возраст, со точно утврдени здравствени болести. Инаку доколку Вашето дете е под 26-годишна возраст, може да оствари право на посебен додаток врз основа на Законот за заштита на децата, доколку ги исполнува условите и критериумите за остварување на наведеното право.
znaci ova prasanje e postaveno nekolkupati,a odgovorot e takov sto gi upatuvate kade da se javat. ve molam potrudete se da gi dobiete baranite podatoci i ke vi bideme blagodarni ako go dobieme odgovorot.znaci mnogu polesno ke ni bide ako uspeete da ni odgovorite,zatoa sto tamu kaj sto ne upatuvate e pregolema birokratija i nie so takvi obvrski doma so stari lica i plus bolni da ne gubime vreme i zivci.imam majka na 88 godisna vozrast,stara i bolna.jas se grizam za nea.me interesira koi dokumrnti se potrebni za ostvaruvanje na pravoto za socijalna paricna pomos zaa nega na staro lice.blagodaram
Министерството за труд и социјална политика со должно внимание го разгледа Вашето прашање и повторно Ве упатува да се обратите до месно надлежниот центар за социјална работа, бидејќи центарот за социјална работа е надлежен да постапува по барањата за остварување на правата од социјална заљштита. Инаку вработените лица во центарот за социјална работа ги извршуваат своите работни задачи одговорно и професионално, и доколку се обратите до центарот со сигурност ќе ги добиете потребните информации во врска со Вашето барање.
znaci ova prasanje e postaveno nekolkupati,a odgovorot e takov sto gi upatuvate kade da se javat. ve molam potrudete se da gi dobiete baranite podatoci i ke vi bideme blagodarni ako go dobieme odgovorot.znaci mnogu polesno ke ni bide ako uspeete da ni odgovorite,zatoa sto tamu kaj sto ne upatuvate e pregolema birokratija i nie so takvi obvrski doma so stari lica i plus bolni da ne gubime vreme i zivci.imam majka na 88 godisna vozrast,stara i bolna.jas se grizam za nea.me interesira koi dokumrnti se potrebni za ostvaruvanje na pravoto za socijalna paricna pomos zaa nega na staro lice.blagodaram
Министерството за труд и социјална политика со должно внимание го разгледа Вашето прашање и повторно Ве упатува да се обратите до месно надлежниот центар за социјална работа, бидејќи центарот за социјална работа е надлежен да постапува по барањата за остварување на правата од социјална заљштита. Инаку вработените лица во центарот за социјална работа ги извршуваат своите работни задачи одговорно и професионално, и доколку се обратите до центарот со сигурност ќе ги добиете потребните информации во врска со Вашето барање.
Dali lice koe e vraboteno so naod i mislene so tesok invaliditet mozi da dobie paricna pomos za tuga nega bidejki ima potreba od pomos od drugo lice.Po stariot zakon sleduva takva pomos,a vo noviot e isoztaveno.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјалната заштита, потребата од помош и нега од друго лице со наод, оценка и мислење ја утврдува Стручна комисија, а висината на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се утврдува во зависност од обемот на потребата за помош и нега од друго лице, независно од остварените приходи.
kolku pari se potrebni da se izgradi dom za odgleduvanje za satri lica? i kolkavi se mesecnite trosoci??
Во врска со вашето прашање ве информирам дека сте го доставиле во погрешна ускуга, потребно е да се обратите до услугите од областа на приватните и јавни установи од социјална заштита.
Jas sum samohrana majka.Po presudata decata se dodeleni na odgleduvanje i cuvanje kaj mene.Pogolemoto dete odnosno kerka mi,koja ima 15 godini treba da izvadi pasos i mojot bivs soprug ne doaga da se potpise za odobruvanje na pasosot na kerka mi vo MVR.Kako mozam da dobijam jas patna isprava-pasos za mojata kerka?Kade ke treba da se obratam ili so kogo da razgovaram na ovaa tema? Odnapred vi blagodaram.Pozdrav
Прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на семејно-правната заштита.
ve molam da mi odgovorite koi dokumenti se potrebni da se podnesat i kade za nadomestok na vtoro dete vi blagdaram odnapred
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
ve molam kazete mi kade moze da se obratime za vo domot vo prolep kakvi lica primaat i kolku treba da imaat penzija
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, но сепак Ве упатувам да се обратите до Центарот за социјална работа во Прилеп, каде што ќе добиете конкретен одговор за условите за сместување во домот за стари лица во Прилеп.
ve molam ne dobiv odgovor kolku vreme se ceka za strucna komisija
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што сте го поднеле барањето за остварување на право од социјална заштита.
Pocituvani! Vo 12 mesec 1995 imam otkupeno opshtestven stan dobien od Rudnici i Zelezarnica Skopje po uslovite koi togash vazea i benificiite koi vladata gi imashe dadeno za otkup na opshtestveni stanovi t.e. so popusti pri plakanje i pored toa ni beshe kazano i deka se oslobodeni od plakanje na danok na promet no nikoj ne ni kaza deka treba da pojdeme vo UJP za da ni stavat pecat za osloboduvanje od plakanje na danok na promet. Sega koga odam za reguliranje na imoten list vo kataster mi velat deka treba da imam pecat od UJP za osloboduvanje od plakanmje na danok na promet. Odam vo UJP tamu mi velat deka sluzbata za danoci na promet e pod gradsko sobranie i treba da se obratam tamu odam tamu a od tamu mi velat deka sogled deka Rudnici i Zelezarnica sega ne postoi treba da go platam danokot na promet. Kazete mi kade da se obratam i kako da go resham problemot za da mozam da go dobijam toj pecat i da si ja zavrsham rabotata vo kataster. Napomenuvam deka imam kompletna dokumentacija za procenkata na opshtestveniot stan dobien togash pri otkupot od pretprijatieto za stopanisuvanje so stanben i delovon prostor na grad Skopje kako i presmetakta za popustite pri palkanje dobieni od bankata preku koja vrshev uplata i potvrda za uplateniot iznos i se drugo shto beshe togash dadeno. Vo ocekuvanje sum na Vashiot odgovor Pozdrav Ljubisha
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услуга која третира прашања од областа на социјалната заштита.
Pocituvan/a moeto prasanje e . Kolku dena treba da pominat za da se dobie odgovor po baranje za otkup na stan od nadlezna institucija . spored zakon ako ne se dobie nikakov odgovor dali znaci prekutno e odobreno i treba da zapcnam postapka pred nadlezen sud za zavrsuvanje na procedurata . Blagodaram odnapred..
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услуга која третира прашања од областа на социјалната заштита.
Pocituvan/a moeto prasanje e . Kolku dena treba da pominat za da se dobie odgovor po baranje za otkup na stan od nadlezna institucija . spored zakon ako ne se dobie nikakov odgovor dali znaci prekutno e odobreno i treba da zapcnam postapka pred nadlezen sud za zavrsuvanje na procedurata . Blagodaram odnapred..
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, односно во услуга која третира прашања од областа на социјалната заштита.
jas sum samohrana majka na 2 maloletni deca ziveam kaj majkami i ona isto e samohrana majka na pet deca koja sto nema uslovi za zivot ko pervo e bez voda i ima dve mali sobi jas do skoro primav postojana paricna pomoc no sega i taja mi e prekinata sum podnela barahje za socijalna pomoc no se uste nemam odgovor dali mi e odobrana ve molam ako mozete da mi pomognete neznam kaj da se obratam i zatoa ve molam da mi odgovorite ko pervo nemam kaj da ziveam i majkami vise ne moze da me cuva bes uslovi kaj moze da baram barem edna soba da ziveam jas so moite deca
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде ќе бидете информирани за условите и критериумите за остварување на право од социјална заштита.
JAS BEV VO CENTAROT ZA SOCIJALNA RABOTA VO CAIR I PRASAV STO E RABOTATA.SEGA VECE 5 MESECI NEMAM DOBIENO NADOMESTOK ZA TUGJA NEGA.MI ODGOVORIJA DEKA LEKARSKATA KOMISIJA OTKOGA CE DOJDE OD TOGAS CE BIDE PUSTEN NALOGOT (ne se ni 500 metri od mene) A KOGA CE DOJDE ??? BILE SAMO 3 LEKARSKI KOMISII ZA CELA MAKEDONIJA (e tuka vi e problemot) STO MI E MENE GAJLE DEKA IMALE NERESENO PREDMETI NA LUGJE STO CEKAAT USHTE OD 2006 GODINA.JAS SUM OD DEKEMVRI 2005.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што имате поднесено барање за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
majka mi ima dobieno 2 mozocni udari pred 15god,a sega vo februari dobi i 3mozocen udar.bese vo koma 4do 5 dena.dojde.vikavme brza pomos i ne ja odnesovme vo bolnica.i davavme infuzii i site lekarstva sto i bea prepisani po preporaka na doktor specijalist.sega sakame da gi povratime sredstvata no fondot ne ni gi povratuva bidejki ne lezela majka mi vo bolnica.vi se molam objasnete mi koi se nejzinite prava kako pacient koj e nepodvizen,vo vrska so zdravstvenoto osiguruvane.vi blagodaram.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека прашањето сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на здравственото осигурување, кое што е во надлежност на Фондот за здравствено осигурување.
VECE 6 meseci nemam dobieno pari za pomos i nega od drugo lice TRIPATI DOSEGA POJDOV VO MEGJUOPSTINSKIOT CENTAR VO CAIR i toj deckoto sto kako maneken sedi tamo gi kreva ramenjata i mi vika deka toj ne e odgovoren tuku komisijata sto ne e dojdena na zakazanoto od dekemvri 2009...DVAPATI MI DAVATE IST COPY-PASTE GENERICKI ODGOVOR...da pojdam i tamo da vidam...E PA VIDETE SEGA VIE...za GROZDANOSKI STOJMIR ul.BORO MENKOV BR.5 2-10 nas.SEVER
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека центарот за социјална работа, каде што сте аплицирале за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, е надлежен и одговорен за спроведување на првостепената постапка за остварување на правото. Додека во министерството се спроведува второстепената постапка, односно се одлучува по поднесена жалба против првостепените решенија за остварување на права од социјална заштита.
Dali sleduva paricen nadomest za nega na lice so dijagnoza Carcinoma planocellulare laryngis Op. Laryngectomia totalis et block disectio colli lat.dex. Ve molam za konkreten odgovor kade tocno treba da se obratam i kolku vreme se ceka.....
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа според местото на живеење, кој е надлежен за постапување по поднесени барања за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
ve molam da mi kazete do koga vazi zakotot za treto dete za da se zema meseceni pari
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
ve molam da mi kazete do koga vazi zakotot za treto dete za da se zema meseceni pari
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
како се утврдува деловна способност
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на семејно-правната заштита.
Pocituvani mojata majka e korisnik na dodatok za nega od drugo lice i preku centarot za socijalni rab.K.Voda dobiva Sini kartoncinja za lekuvanje!No eve denes e 08.07.2010g. i seuste ne bile plateni sredstvata vo fondot za zdravsveno i nikoj nema kartoncinja za da odi na lekar ili da kupi lekovi??? Se prasuvam kako e ova mozno drzavata sama na sebe ne si gi regulira svoite obvrski a trpat povtorno naj zasegnatite clenovi na ova Drzava so eden zbor SRAMOTA kazete sto da se pravi
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека министерството наредната недела ќе изврши исплата на правото на здравствена заштита на корисниците на права од социјална заштита.
Spored def. na ON, sodrzana vo deklaracijata za eliminiranje na nasilstvoto na zenite NASILSTVO e: "Sekoj akt zasnovan vrz pripadnost na pol koj rezultira ili e podoben da rezultira so fizichka, seksualna ili psihichka povreda, stradanje na zenite vkluchuvajki gi i zakanite za vakvite odnesuva." Poradi toa, prashuvam koj e nachinot da se kazni storitelot na fizichko nasilstvo vrz zena, koja e onemostena da go prijavi zlostornikot sama? Vi blagodaram.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на семејно-правните односи.
Poveke od eden mesec vrtam na telefonskiot broj od podracna edinica Centar i ne mozam da sfatam kako e mozno nitu ednas da ne krenat slusalka!!! Raboti li nekoj voopsto tamu?! I koe e odgovorno lice? Brojot 3223996 go dobiv od Megjuopstinskiot Centar za socijalni raboti..... Poveke od eden mesec vrtam na telefonskiot broj od podracna edinica Centar i ne mozam da sfatam kako e mozno nitu ednas da ne krenat slusalka!!! Raboti li nekoj voopsto tamu?! I koe e odgovorno lice? Brojot 3223996 go dobiv od Megjuopstinskiot Centar za socijalni raboti.....
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до секретарката на директорот ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Скопје, на телефонскиот број 3297-703, каде што ќе го добиете точниот број за комуникација.
Ziveeme so stanbena zgrada, na prviot sprat zivee star covek koj od negoviot stan se siri nepodnosliva mirizba, ve molime kade da se obratime za da go prijavime ovoj slucaj, oti negovite sinovi go imaat zapusteno i ne go gledaat. celio vlez mirisa na fekalii i stvarno ne mozeme da si dojdeme do nasite stanovi od mirizbata sti izleguva od negoviot stan. Vi blagodarime
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба се се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, односно според општината каде што се наоѓа Вашата зграда. Центарот за социјална работа е надлежен да ги преземе потребните дејствија за заштита на интересите на наведеното лице, кое се наоѓа во состојба на социјален ризик.
Каде да се обратам за помош,бидејки во центарот за социјални грижи каде се води случајот по поднесено барање за овозможување на едниот родител кај кој не се децата а има исти права со другиот родител да бидат децата и со него онолку колку е со закон пропишано,но гледам дека се пристрасни кон спротивната страна и одлуки донесуваат ненавремено а за нашите посети во социјалното го обавестуваат во истиот период бидејќи се работи за негови блиски луѓе кој што работат таму.Објаснето му е во колку се донесе одлуката(решение) за да ги земе децата другата странка дека не мора да ги даде и што треба да направи за да не мора да ги даде децата на другиот родител. Во мегувреме му се овозможи време да ги убеди децата да не сакаат да отидат кај нивниот друг родител.Освен зборовите" не сакаме да дојдеме" и пред да одговорат со страв прво гледаат во родителот кај кој што моментално претстојуваатдруго не кажуват макар што се прашуваат со друга формулација на зборовите.Ако не се лажам тие центри постојат за да работат во интерес на децата а не во интерес на едниот родител.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на семејно-правните односи.
Sakam da ve prasam so zakon kolku vreme se cuva pacient vo dijabetska koma vo bolnica,i dali e tocno deka takvite pacienti gi prakjaat doma?Mene mi kazaa deka najmnogu 7 dena moze da prestojuva vo bolnica.Odnapred Blagodaram
Во со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на Министерството за здравство.
Ve molam da mi odgovorite na slednovo prasanje dokolku ste vo moznost: Se raboti za mojata baba koja e na vozrast na 90 godini i e od Negotino, se raboti za lice koe e nepokretno, a od skoro vreme e i skleroticna, poradi obvrskite na moite doma, a i nemoznosta da najdeme zena koja bi se grizela za nea celodnevno, uspeavme nekako da ja smestime vo Domot za stari lica vo Prilep Kiro Krsteski, no poradi toa shto mojata rabota e vo Skopje nema da bidam vo moznost da ja posetuvam pocesto, moeto prasahanje do vas e Dali ima moznost da se napravi prefrluvanje na baba mi od Prilep vo takov dom za stari lica vo Skopje se so cel da mozam pocesto da ja posetuvam. Odnapred Vi blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат услуги од областа на старите лица и нивното сместување во старски домови.
dali moze da se vraboti lice za koe ima sudska postapka
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
kako mozeme da zemame pomosen kredit preku socialno pomos vece 5 godini zemam socialno pomos a kako mozam da zemam.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека согласно Законот за социјална заштита и подзаконските акти не постои можност за користење на кредит.
vaka zimam paricen nadomest 4000 pa sakav da znam dali dokolku se vrabotam ke gi zemam pak tie pari ili ke mi se ukinat blagodaram odnapred
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор обратете се до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи и вработување.
imam svekrva 85 godini operisana od karcinom na debeloto crevo bidejki sum na rabota podnesov dokumenti za nega od treto lice pred eden mesec do centar za socijalni raboti no se uste nemam dobieno nikakov odgovor ve molam kade da se obratam ...pozdrav.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до центарот за социјална работа, каде што сте аплицирале за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Дали може да добијам информација колку исплатува Фондот за Здравствено Осигурување за нега на дете?Благодарам
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на здравството.
kade treba da se informiram za vo dom za stari lica kumanovo kolku pari e so kakva dijagnoza primaat tamu.veles
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на живеење, каде што ќе бидете информирани за условите за сместување во Дом за стари лица.
pred 12 meseci na tatkomi mu e amputirana levata noga. od mesec mart imame poddadeno baranje za nega.tatkomi ima 72 god.zivee vo bitola .dva tri pati se obrakame do centarot vo bitola,popusto. vo bitola komisija nema stapnato edna godina,neli e grev i sram drzavata da si igra so ovaa kategorija.od mart mesec covekot e zatvoren doma ne mozam niti na kontrola vo skopje da go odnesam,cekame komisija.ve molam za odgovor vo sprotivno site nie so ovoj problem ke se obratime do mediumi ......
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека целосната постапка за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега ја води Центарот за социјална работа, според местото на живеење, и затоа Вие за конкретниот исход на постапката треба да се информирате преку центарот.
Ve molam me interesira organizaciskata postavenost na medjuopstinskiot centar za socijalni grizi na grad Skopje. Sto se vleguva vo nivnata dejnost i koi se oddelenija postojat
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања кои се однесуваат на Вашето прашање.
Се соочувам со проблеми во семејството предизвикани од страна на родителите на сопругата. Мојата сопруга страдаше од постпородилна депресија и во моментов после 4 месеци од породувањето сеуште не е целосно закрепната. Нејзините родители вршат непрекинат притисок врз неа убедувајќи дека за нејзината состојба сум виновен јас и дека треба да се разведеме. Мислам дека е сосема неблагодарно од нивна страна да вршат притисок и да ја искористуваат слабоста на својат ќерка. Тие разочарани од тоа што нивниот син е веќе подолго време надвор од државата и не знаејќи како да се справат со своите емоционлани проблеми ми ги нарушуваат мирот во моето семејство. Ве молам, да ми одговорите дали има надлежна институција во државата до која би можел да се обратам за помош?
Во врска со вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, според местото на вашето живеење, во чии што рамки постои посебно одделение кое третира прашања од областа на бракот и семејно-правните односи.
postaviv prasanje dokumentite se predadeni poveke od ses meseci od centarot nedobiv nikakov odgovor se raboti za tuga nega komisijata se uste ne dojde
Во одговор на Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, бидејќи аплицирањето и постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се води во центарот за социјална работа.
Прашањето и коментарот е за Министерот на министерството за труд и социјална политика.Прашањето е следното Поднесено е барање за нега на парализиран пациент веке 5-години наназад во Центарот за социјални работи Радовиш.барањето е поднесено во почетокот на 2010 година.Ниту е нов пациентот,ниту барањето е ново,нели е жално до денес да не се реши барањето денес е 15 декември господа.Одговор не барам да ме пратите во центарот во радовиш,оти одговорот е не е до нас туку до комисијата,или пак до тие ли пари сте дојдени,па буџето нема пари,и тн и тн.Туку одговорната раководителка да не ја именуваме се надевам дека министерот им го знае името и презимето заедно со комисијата да си ја заврши работата и да му донесе решение на нашиот пациент -мајка кој ние мораме да го гледаме а нашата , егзистенција е од земјоделие -тутун кој ни остана несобран.Ако не се реши нашиот случај,мајками ке ја однесеме пред нова година сосе кревет пред центарот во радовиш или па пред Министерот за труд ин социјала во Скопје.Станува збор за пациентка од село Ињево радовишко Зорка Пецанова. Друго почитувани господа од истото министерство да си ажурирате лицата директори на центрите за социјални работи низ државата тие се од пред неколку години напишани на вашот сајт.Не бараме одговор на сајтотот туку да го решите нашиот случај.
Во врска со вашето прашање министерството ве информира дека истото го разгледа со должно внимание и ве информира дека по однос на вашето барање ќе ги преземе сите можни активности за ажурирање и воедно завршување на постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Jas sum Marija Dzabirska-samohrana majka na 3ipol godisno devojce. Tatkoto se kriese celi 3 godini, vistinata pred site morav da ja otkrijam na 19 maj godinava zasto veke se gusev. Potoa toj so izjava prizna deka e tatko na deteto insistirav koga se izgotvuva resenieto prvite sredbi da se vo prostoriite na CSR , no vrabotenite mojot predlog ne go prifatija. Istoto im bese predlozeno i od Narodniot pravobranitel i toa go preskoknaa. na 08.01 2011 kerka mi bese kaj niv doma i oni ne mozejki po magareto udrija po samarot pa mene sekakvi zakanuvacki i navreduvacki poraki mi bea upateni od Karcovi (tatkoto na kerka mi ) Imav i prethodni zakani i navedov deka toj monstrum me siluvase i ucenuvase i za deteto i za rabotata, a jas pak se plasev i gi polnev bolnicite. Od tie pricini, jas upativ baranje za promena na resenieto, se obrativ do narodniot pravobranitel, do MVR zasto me maltretira i kaj nas vo policija nikoj ne smee da prezeme merki oti Orce Bliznakovski mu e kum pa tamu go precekuvaat kako minister. Znaci samo da Ve izvestam jas deteto sega na 22.01 2011 nema da go dadam ako ne vidam novo resenie od CSR Vinica ili ako ne vidam sudski ili policiski nalog. Moeto dete zabranuvam da odi kaj kriminalec, sega e pod krivicna istraga za izmama za invalidski penzii, pred 1 godina sakase da prisvoi 150 HA planina, ima izmameno 30% od graganite so lagi i na toj PETRUS KARCOV nikoj nisto nre mu moze. Ke se zalam vo site institucii, ova vaka ne odi So Pocit Marija Dzabirska ul. Braka Miladinovi 3 Vinica tel 075379315 076468548
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на семејно-правната заштита.
ve molam sto e problemot so komisijata dali e normalno da se ceka edna godina da dojde komisija za paraliziran covek na koj sekoj bozji den mu trebaat lekovi 4 godini primala pomos sega cekame edna godina i nema komisija se raboti za nepodvizen covek na niv itno im treba pomos ne cekanje od edna godina ve molam dali ima nekoja druga opcia za da se resi ovoj slucaj hitno ako postoi nekoe drugo resenie ve molam vednas da mi odgovorite vi blagodaram odnapred
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека првостепената постапка за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се води во надлежниот центар за социјална работа и според тоа за целиот тек на постапката треба да се информирате преку центарот. Може и директно да се обратите до надлежната Комисија на тел. 2611-170.
Postovana-Gospodo ova-moje-prasanje-ima-edna-golema-vaznost Imeno Sakam-da-ve-prasam-za-edna-slucka-koja-se-sluci-pred-3-nedeli- imam-12-godisno-dete-koje-izleze-da-igra-na-detski-igri-kaj-nas-vo-momentot-mu-naide-vozrasen-polnoleten-23-godisen-i-mu-rece-dase-trgne-od-na-igrata-detenceto-mu-reklo-da-dovrsam-so-igrava-no-toj-ni-pet-ni-sest-go-udira-so-kloca-mu-go-krsi-glavniot-kolk-idruga-skrsenica-i-mirno-si-zaminuva--jas-slucajot-go-prijaviv-vo-policija-i-deteto-je-momentalno-so-teska-telesna-povreda-vo-bolnicata-sv-erazmo-vo-ohrid-kade-se-lekuva] na-prasanje-od-policijata-doktorot-odgovoril-mnogu-teska-telesna-povreda-koja-nemoze-da-kaze-kolu-ke-ostane-vo-bolnica-ve-molam-dami-objasnite-dali-mozam-odma-da-podnesam-privatna-tuzba-ili-da-cekam-procezot-od-policijata--blagodaram
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека исото го разгледав со должно внимание, но за конкретен одговор треба да се обратите до услугите на Министерството за правда во чија што надлежност е кривично-правната заштита.
кога ке се врши исплата на паричен надоместок за помош и нега од друго лице за месец декември
Исплатата на паричниот надоместок за помош и нега од друго лице треба да биде исплатена до крајот на оваа недела.
Me interesira dali sleduva nekakva pomos za treto dete (ona sto ide na reklama, 10 godini po 8250 MKD) dokolku majkata e vrabotena ili samo ona osnovnoto 9 meseci od Fond.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на детската заштита.
kade treba da se obratam za da znam dali tugata nega sto ja primavme za dedo mi od noemvri do den denesen ne sme ja zemale a imame potreba od nea
Во врска со Вашето прашање Ве упатувам да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, каде што сте го оствариле правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
se obratif nekolku pati do centarot za sociyalni raboti nikakov odgovor ne dobivam se raboti strucna komisiya koga ke doaga dokumentite se predadeni pred 8 meseci ve molam nekoy odgovor
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се води во надлежниот центар за социјална работа и според тоа Вие треба сите потребни информации во врска со предметот да ги добиете од центарот. Можете и лично да се обратите до Стручната комисија на тел. 2 611 170.
se obratif nekolku pati do centarot za sociyalni raboti nikakov odgovor ne dobivam se raboti strucna komisiya koga ke doaga dokumentite se predadeni pred 8 meseci ve molam nekoy odgovor
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се води во надлежниот центар за социјална работа и според тоа Вие треба сите потребни информации во врска со предметот да ги добиете од центарот. Можете и лично да се обратите до Стручната комисија на тел. 2 611 170.
Tatko mi e pocinat pred 21-na god.Na negovo ime se vodi i kucata.Majka mi e ziva i nisto ne e prefrleno so testament na nejzino ime.Jas i brat mi sakame da napravime ostavinska postapka,pa Ve molam pisete mi koi dokumenti se potrebni za da se napravi sudski ostavinskata postapka i kolku bi ne cinelo seto toa.Dali e realno celiot imot t.e. kucata da se podeli na 3 dela ili pak da se najde drug nacin koi bi ni bil od polza na site,mislam od realna Vasa praksa na slicni situacii kako nasata.Blagodarnost do Vas i se nadevam deka ce ni dadete iscrpna informacija
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на наследно-правните односи.
ne sum zadovolen od odgovorot se obrativ do centarot za socijalni raboti nikakov odgovor ne dobiv vikat ne znaaele koga ke doydi strucna komisiya od skope apredmetot od 2o10 se raboti za pomos i nega ve molam od vas nekakov odgovor blagodaram
Во врска со Вашето прашање повторно како одговор на истото Ве упатувам за сите информации да се обратите до центарот за социјална работа и на телефонскиот број на Стручната комисија.
zdravo,,imam sin so kategorizacija za osteten vid i zanego zemame mesecen nadomest od 4200den.posledno zedovme eden den pred nova godina i od togas nemame zemeno poke nisto dali kasni kaj site isplatata ili samo kaj mene da znam dane ima nekoj problem samo kaj mene bidejki eve dojde i krajot na februari a nemame zemeno nisto od nova godina..vi blagodaram odnapred
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека за конкретен одговор треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде и што ќе добиете информации за Вашиот предмет.
Dobiv resenie da sum ostvaril prevo na paricen nadomestok za nega na treto lice od 01.04.2010.godine.Resenie je doneseno na 28.01.2011.od koga e pravoslino.Koga i kao se dolzni nadleznite organi da mi isplatat retroaktivno nadomestok.Ve prasuvam vas poradi toa sto se obrativ vo socijalno vo Kicevo i postojano dobivam odgovor da cekam koga ce stasaat parite, a sega smo mart mesec.Mnogu sum bolen i nadomestok go cekam povece od godina dena i poradi toa ve prasam da li se dolzni i koga ce mi se isplatat parite.Ziveam vo Kicevo Februarski pohod br5. i se vikam Stanoevski Dimitar.Odnapred blagodaren.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сите информации во врска со Вашиот предмет треба да ги добете од центарот за социјална работа.
Почитувани Би сакал да ве прашам за правото на туѓа нега... Имено... Татко ми почина на 26.12.2010 г. а последната пристигната сума за туѓа нега е за месец октомври , па би сакал да прашам дали не следува да ја подигнеме помошта за туѓа нега за месец ноември и декември и доколку е така зошто се уште не е стигната и каде би требале да се обратиме ??? Се работи за лице со живеалиште во населба Шуто Оризари - Скопје. Со почит
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа каде е остварено правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице, инаку правото се остварува до денот на смртта на корисникот.
zdravo na site vraboteni tamu imam edno prasanje jas sum invalit vo kolicka i sum vraboten veke 5 godini i me interesira uste kolku vreme treba da rabotam za da gi ispolnam uslovite za vo penzija cekam tocen odgovor odnapret vi blagodaram za odgovorot
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на пензиско-инвалидско осигурување.
Почитувани, имам две малолетни деца, разведена сум од 2006та. Никогаш не сум била вработена на државна работа. Имам стаж од 10 години по приватни фирми. Во моментов веќе 7 месеци сум без примања. Како надворешен соработник на една рурална општина аплицирав и донесов многу средства, и се надевав на вработување, така и ми беше ветено лично од Градоначалникот и координаторот, за на Нова Година да ми се рече дека јас немам образование, немам добар рејтинг, не ме сакаат луѓето од селото. Исто така ми се правеше птета на мојот афтомобил со сечење на гумите, што за мене е голема штета. Бевме договорени да ми се плати процент од секој донесен проект од буџетот на општината, што не се случи и сега се се сведе на немање на шанса да контрибуира општината во проектите и да ми се плати ретроактивно. Ова сакав да го знаете како податок пред да поставам прашање. Во истата општина има оглас за вработување. Јас се пријавив. Одговарам на огласот и ги исполнувам сите услови кои се побарани во огласот. Го информирав и Градоначалникот за моето пријавување на тој оглас. Ве молам да ме посоветувате дококу бидам одбиена, како самохрана мајка со две деца, каде да се обратам и на кој закон да се повикам? Благодарам
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на работните односи.
E PA POSLEDEN PAT DOBIVME ZA NEGA ZA MESEC DEKEMVRI... MNOGU POCNAVTE DA KASNITE... SEGA SME 4 MART... ShTO MISLI TOJ MINISTEROT...??? ILI NEMA KAPACITET TOLKU MU DAL GOSPOD vo ovoj slucaj ALAH... KOGA CE GI ISPLATITE ZAOSTANATITE I VECE EDNAS DA DADETE NA VREME... POCITUVANI GOSPODA OVA NE SE PRAVI BAS KOGA TROSKOVITE VO ZIMA SE MNOGU GOLEMI... AMA ZA VAS NEMA PROBLEM VIE NE ZAVISITE OD TIE 4000 DENARI... JAS SI JA SAKAM OVAA DRZAVA I VLADATA SE DODEKA TREZVENO SI GI VRSAT RABOTITE... POZDRAV
Во врска со Вашето прашање Ве информирам деке од страна на министерството веќе се исплатени сите парични права од социјална заштита.
дали правото на паричен надоместок за туѓа нега доколку подносителот на барањетп почине се пренесува на неговите наследници а се однесува за период пред смртта на барателот на паричен надоместок за нега од трето лице
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува од денот на поднесеното барање до денот на смррта на корисникот и истото се исплатува на законските наследници, доколку до тој период не било исплатено.
Kako da pobaram zgolemuvawe na alimentacija za decata.Do kogo da go dostavam baranjeto?Pozdrav,Ljiljana
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор треба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа семејно - правните односи.
Имаме поднесено барање за добивање туѓа нега во јуни 2010 година.Станува збор за центар за социјални работи во Кочани.Сеуште нема дојдено комисија .Лицето е во многу тешка состојба .Сакам да прашам уште колку години треба да чекаме да дојде комисија од Скопје .Во центарот одам неколку пати и ми велат дека комисијата прегледува по 2-3 барања на ден.Второто прашање дали доколку лицето почине а комисијата по документите констатира дека лицето заслужувало да добие надомест за туѓа нега (ако бил здрав нормално и не би починало)ке биде испалтен надоместот од денот на поднесување до денот на починување
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, а правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице се остварува од денот на поднесено барање до денот на смррта на подносителот на барањето.
Imam problematicen sin koj ima problemi so ucenjeto i so povedenieto. Toj e prva godina vo sredno uciliste (ima 15 godini) no ne odi vo skolo, bega od casovite i negovoto povedenie e loso. SUm probal se no nikako da se popravi. Neke da cue da uci. Razmisluvam da go pratam na nekoi od javnite ustanovi za problematicnite deca pa ve molam da me sovetuvate kade da se obratam i kakva e procedurata za da go smestam vo takva ustanova, kolku vreme moze da bide tamu, kakvi s euslovite i metodite na ustanovite. Bi ve zamolil da mi gi kazete i kontakt broevite na ustanovite (Centar za socijalni raboti vo skopje, Javnata ustanova za smestuvaw ena deca i mladinci so vospitno socijalni problemi 25 maj, kako i ustanovata Ranka Mladenovic. Blagodaram!
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до центарот за социјална работа, каде ке бидат превземени сите потребни мерки за надминување на проблемот. Телефон бр. 3 297-700.
ПОЦИТУВАНИ ВИ СЕ ОБРАКАМ СО МОЛБА ДА МИ ПОМОГНЕТЕ .ИМЕНО СЕ ЈАВУВАМ ОДАМ ПО СИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПОМОШ.СЕ РАБОТИ ЗА НЕГА НА БОЛЕН .БАРАЊЕТО Е ПОДНЕСЕНО УСТЕ 01,072010 ИТОА ЗА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД.НО СЕ СЛУЧУВА СЕ СЕ ВАДАТ ДЕКА ЛЕКАРСКАТА КОМИСИЈА НЕМА ВРЕМЕ ДА ДОЈДЕ.ЗЕНАТА ИМА 85 ГОД СО СКЛЕРОЗА.НИЕ НЕ РАБОТИМЕ.ПАРИ НЕМА НИ ДА ЈА ПОДМИРИ СТРУЈАТА.А КАМОЛИ ЗА ЈАДЕЊЕ,ВЕ ЗАМОЛУВАМ.СЕКАДЕ БЕВНЕ ВО ЦЕНТАРОТ ВО АЕРОДРОМ.НАВИСТИНА НЕМА ШТОДА ЈАДЕ .СЕПАК ТРЕБА ХУМАНО ДА ПОСТАПИТЕ.СЕ РАЗБИРАМ ДЕКА НЕМОЗЕ ДА ПОСТИГНЕ ЛЕКАРСКАТА КОМИСИЈА.НО НЕЛИ Е ГРЕОТА НА ДЕНЕСНО ВРЕМЕ ДА НЕМА ШТО ДА ЈАДЕ.ВЕ ЗАМОЛУВАМ ДА ГО ПРОВЕРИТЕ ОВОЈ СЛУЧАЈ И ДА НИ ПОМОГНЕТЕ ЕВЕ ВИ ГО ИМЕТО И ПРЕЗИМЕТО ЦВЕТКОВСКА СТОЈКА УЛ69 БР 13 СКОПЈЕ
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, бидејќи истиот ја води постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
ПОЦИТУВАНИ ВИ СЕ ОБРАКАМ СО МОЛБА ДА МИ ПОМОГНЕТЕ .ИМЕНО СЕ ЈАВУВАМ ОДАМ ПО СИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПОМОШ.СЕ РАБОТИ ЗА НЕГА НА БОЛЕН .БАРАЊЕТО Е ПОДНЕСЕНО УСТЕ 01,072010 ИТОА ЗА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД.НО СЕ СЛУЧУВА СЕ СЕ ВАДАТ ДЕКА ЛЕКАРСКАТА КОМИСИЈА НЕМА ВРЕМЕ ДА ДОЈДЕ.ЗЕНАТА ИМА 85 ГОД СО СКЛЕРОЗА.НИЕ НЕ РАБОТИМЕ.ПАРИ НЕМА НИ ДА ЈА ПОДМИРИ СТРУЈАТА.А КАМОЛИ ЗА ЈАДЕЊЕ,ВЕ ЗАМОЛУВАМ.СЕКАДЕ БЕВНЕ ВО ЦЕНТАРОТ ВО АЕРОДРОМ.НАВИСТИНА НЕМА ШТОДА ЈАДЕ .СЕПАК ТРЕБА ХУМАНО ДА ПОСТАПИТЕ.СЕ РАЗБИРАМ ДЕКА НЕМОЗЕ ДА ПОСТИГНЕ ЛЕКАРСКАТА КОМИСИЈА.НО НЕЛИ Е ГРЕОТА НА ДЕНЕСНО ВРЕМЕ ДА НЕМА ШТО ДА ЈАДЕ.ВЕ ЗАМОЛУВАМ ДА ГО ПРОВЕРИТЕ ОВОЈ СЛУЧАЈ И ДА НИ ПОМОГНЕТЕ ЕВЕ ВИ ГО ИМЕТО И ПРЕЗИМЕТО ЦВЕТКОВСКА СТОЈКА УЛ69 БР 13 СКОПЈЕ
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека треба да се обратите до надлежниот центар за социјална работа, бидејќи истиот ја води постапката за остварување на правото на паричен надоместок за помош и нега од друго лице.
Dali vo RM moze da se izvadi pasos za dijaliza ili nekoj slicen dokument so koj ke se ostvaruva pravoto na dijaliza vo stranstvo, koj go izdava i koi dokumenti se potrebni za da se izvadi takov dokument.
Во врска со Вашето прашање Ве информирам дека сте го доставиле во погрешна услуга, за конкретен одговор тртеба да се обратите до услугите кои третираат прашања од областа на здравството.